Tässä on kyse kansainvälisestä aktiosta:
Mikä uhkaa hyönteisiä? Luonnontieteellisen museon hyönteistiimin vetäjä Pasi Sihvonen vastasi yleisön kysymyksiin Ja kohteena on juuri tehoviljely, pari lainausta tuosta:
2. kysymys: – Pitääkö tehomaataloutta ja tehometsätaloutta rajoittaa, kun esimerkiksi mustikan väheneminen aiheuttaa hyönteisten lajikatoa?
Pasi Sihvonen vastaa: – Tutkimustuloksien mukaan tehomaatalouden alueilla hyönteiskato on ollut massiivista. Tämä viittaa siihen, että nykyiset maatalouskäytännöt eivät ole kestävällä pohjalla.
(lihav. vastauksessa HJ)
Vaikka jo vastauksesta 1. kysymykseen näkyy ...
1. kysymys: – Mitä voimme tehdä hyönteisten pelastamiseksi? Auttavatko ns. kesäkukkaniityt, mesibaarit ja hyönteishotellit, vai onko ratkaisu niittyjen perustaminen ja metsien jättäminen monimuotoisiksi?
Pasi Sihvonen vastaa: – Elinympäristöjen väheneminen, yksipuolistuminen ja pirstaloituminen ovat keskeisiä hyönteiskadon syitä. Toimet, mitkä edesauttavat hyönteisille tärkeiden elinympäristöjen säilymistä, ovat tärkeitä. Esimerkiksi kukkaniityt, kukkivat tienpientareet ja mesibaarit ovat tärkeitä ja yksittäisen ihmisen vaikutuspiirissä.
... että kyse on oikeastaan maa- ja metsätaloudesta sinänsä, ja siitä, miten ihminen valtaa luonnolta alaa. Puhetta on hiukan hyönteismyrkyistäkin, mutta hyvin epämääräiseksi jää sen hahmottelu, millaisiksi maatalouskäytännöt pitäisi muuttaa.
Voidaan tietysti sanoa, ettei sen neuvominen ole enää hyönteistieteilijän asiakaan. Mutta oikeus heillä epämääräisesti haukkua nykykäytäntöjä aina pysyy.
Jos raaputettaisiin vähän pintaa, niin mitähän olisi sanottavaa näistä tehoviljelyn käytännöistä:
- kenolannoitteista, jotka nostavat satotasoa, ja siten pienentävät viljelyn alan tarvetta
- GMO-lajikkeista, jotka torjuvat itse tuholaisensa, ja täsmällisesti vain ne
- niiin, ja
rikkakasvien torjunta-aineista? (esimerksi kelpaa vaikka glyfosaatti)
Mutta kyllä hyönteistieteilijänkin kirkasotsaisuus voisi vähän vähentyä, jos hänen
pitäisi vastata, miten toimia nk. armeijamatoa vastaan Afrikassa, tai meillä Suomessa gammayökköstä vastaan, jos se jatkossa yleistyy.
***
Tästä GLP:n linkkaamasta Guardianin artikkelista näkyy ...
Intensive agriculture driving insects towards extinction, threatening “catastrophic collapse of nature’s ecosystems,” study claims... miten kansainvälisestä asiasta, kampanjasta nyt on kyse. Ja miten siinäkin syylliseksi leimataan "intensive agriculture" vaikka oikeastaan useimmiten syntien tekijä on yksinkertaisesti "agriculture". Niin, ilmastonmuutosta ei tietysti unohdeta syyttää.