Author Topic: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää  (Read 245185 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #150 on: 25.06.13 - klo:18:06 »

Quote
Ruotsista saatujen esimerkkien mukaan lisäkustannuksia ei synny, jos luomuraaka‐aineisiin siirtymisen yhteydessä tarkistetaan ruokalistasuunnittelua.

Tämä sopisi huumoria-osastoonkin mutta panin tänne koska eihän hallitus ruualla leiki.

(Olet oikeassa, tässä asian sijoittaminen oikeaan osastoonsa on ongelma.)

Tässä ei muuten tarvitse Ruotsista hakea mallia, vaan siinä selvitään, kun Suomessa otetaan käyttöön oikein perikansallinen

Simeonin ruokalistasuunnittelu

Tosin - myöntää täytyy - ns. "afrikkalainen" mallisi olisi varmaan tehokkain:

Quote
Ainakin niin tuo "tarkistettu ruokalista" saataisiin melkein saman hintaiseksi kuin nykyinen, että laitosruokailuviikon viidestä päivästä kolme olisi paastopäiviä.

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #151 on: 30.06.13 - klo:22:22 »

"Luomu kaurahiutalepuuro tai -velli". Tuo viikottain kolmena tai neljäna päivänä osana aamupalaa. Ei lounaalla tai välipalana luomua ollenkaan.

Tässä se on: Espoon päiväkotien ruokalista
http://www.espoo.fi/download/noname/%7B14014C21-4CB9-469E-8550-EB67DEA10007%7D/37168

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #152 on: 22.08.13 - klo:18:57 »

Mitä tämä nyt sitten on? Yritetäänkö luomu salakuljettaa näin normaalien hankintaohjeiden (kriteerien?) sisään (lihav. HJ):

Ruokapalveluiden laadulle halutaan yhden lautasen malli

Quote
Julkisten ruokapalveluiden kilpailutus edellyttää selkeitä ruuan laatua koskevia vaatimuksia. Ruuan laatua voidaan arvioida ainakin terveellisyyden, luonnonmukaisuuden ja ympäristökuormituksen perusteella. Alan toimijoiden toive on, että erilaiset laadun kriteerit saataisiin yhdistettyä yhden lautasen malliksi.

Ja:

Quote
Prättälä kuitenkin painotti, että erilaisten laatuvaatimusten mahduttaminen samalle lautaselle ei ole ongelmatonta.

- Kaikki terveellinen ruoka ei ole luonnonmukaista eikä ympäristön kannalta kestävää. Osa luomuruuasta tai ympäristöystävällisestä ruuasta sopii terveelliseen ruokavalioon vain pieninä määrinä ja satunnaisesti. Luomumaitoon ei esimerkiksi lisätä lainkaan D-vitamiinia, hän sanoi.

Toisaalta paljon yhteistä hyvääkin löytyy. Sekä terveellisen, luonnonmukaisen että kestävän ruokavalion piirteitä on se, että kasvikunnan tuotteita suositaan, kun taas runsasta lihan ja maitorasvan käyttöä vähennetään. Kaikkiin kolmeen syömisen tapaan sopii sekin, että lähellä tuotettua ja sesonginmukaista ruokaa pyritään suosimaan.

Luonnonmukaisuus on siis mainittu erikseen kolmantena "laatuvaatimuksena".

Yhdellä esimerkillä tuotiin esiin, että luomu ei ehkä ole aina terveellisintä. Mutta sitä sitten ei, että luomu ei välttämättä ole ympäristöystävällistä ...

Ja näin tapahtui täällä:

Quote
Julkisten ruokapalveluiden ja elintarvikehankintojen laatukriteereitä ja laadun seurantaan sopivia menetelmiä pohdittiin maanantaina Helsingissä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen järjestämässä seminaarissa.

Pelkään, että näin THL voi menettää uskottavuuttaan, omalla pätevyysalueellaan ...

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #153 on: 25.08.13 - klo:07:22 »
Miten tässä Ruokatiedon uutisessa on "tasapainoilusta" kyse, ei minusta oikein selviä.

Mutta se selviää, että oikein kimpassa siinä mietitään keinoja, joilla kalliimpaa ruokaa saataisiin myydyksi julkisyhteisöille.

Tunnelma tuntuu olleen kuin herätyskokouksessa, eikä sellaisessa tilaisuudessa sitten perusteluja kysellä. Mutta sitten jos jotain kuitenkin esitetään, se on tällaista:

"Lähiruoka on ihmisen näkööstä ja kokoosta evästä."

Siis ... mitä???!! Siis ... ?? ;)
« Last Edit: 25.08.13 - klo:11:20 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #154 on: 15.09.13 - klo:07:55 »

Luomun piilomainonnassa usein "kunnostautunut" Helsingin Uutiset tekee tässä pääkirjoituksessaankin hienovaraista asennekasvatustyötä luomun puolesta, välittömänä verukkeenaan tämä kiista tietystä kasvisruoan ainesosasta:

Kasvis- ja sekasyöjien sotakirves haudattava

Quote
"Kun ruuan halutaan olevan mahdollisimman halpaa, se näkyy väistämättä myös laadussa. Vyön kiristäminen houkuttelee turvautumaan yhä enemmän erilaisiin synteettisiin ja pitkälle prosessoituihin valmisteisiin. Ne kun ovat halvempia kuin se lähitilan luomunauta.

Quornin vanavedessä lasten lautasille jonottavat muun muassa geenimuunnellut kasvikset, niistä valmistetut tuotteet ja niillä tuotettu liha. Näidenkään tuotteiden turvallisuudesta tai terveellisyydestä ei ole yksimielisyyttä.

Kasvisruuan vastustajien kannattaisi alkaa kiinnittää laajemmin huomiota ruuan laatuun. Toisiinsa vihamielisesti suhtautuvat kasvis- ja sekasyöjien leirit voisivat yhdessä alkaa vaatia lapsille laadukkaampaa ruokaa."
(lihav. HJ)

Siinä selvästi liitetään luomu laatuun, ja vielä väärin tiedoin varoitellaan gmo-ruoasta, rivien välissä selvästi ajatus, että sen välttämiseksikin luomua on syytä suosia.

PS. klo 12:30: Luonnollisesti siitä, että emäntä päättäisi eräänä päivänä tilata tuota lähitilan luomulihaa, ei seuraisi mitään laadun kohentumista ko. koulun ruokailussa, käytännössä samanlaista lihaa kun se olisi.

Mutta se siitä sitten kyllä seuraisi, että ko. ruokalan hankintabudjettiin tulisi sellainen "lovi", että suurin piirtein loppuviikko olisi tarjottava lapsille halvinta mahdollista "mättöä".

PS. klo 13: Laitoin näkemykseni myös kommenttina HU:n sivulle.
« Last Edit: 15.09.13 - klo:12:04 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #155 on: 21.09.13 - klo:14:52 »


Ja sehän se on, ehdoton hitti: luomupuuro.

Toinen hitti on luomutee. Kotikaupunkini on myös luomun portaat -ohjelmassa mukana ja ovat kivunneet jo toiselle askelmalle.

He ovat lupautuneet käyttämään säännöllisesti vähintään kahta luomuraaka-ainetta tarjoiluissaan. Hienossa diplomissa seinällä komeilee nämä tuotteet ja ne ovat luomutee sekä luomuvehnäjauho. Näin se homma etenee.

Olen kuullut, että monissa luomun portaat -ohjelmassa mukana olevilla on luomuteestä tullut ensimmäinen porras ja sillä on pysytty pitkään.

Kauan eläköön suomalainen luomulähiteetuotanto!


Ja näinhän se etenee heidän omankin todistuksensa mukaan. Tässä on Portaat luomuun -ohjelman lista käytetyimmistä tuotteista 1.9.2012-4.6.2013 välisenä aikana:
 
Luomutuotteiden käyttö ammattikeittöissä

Noita lukuja voi sitten suhteuttaa vaikka siihen, että Suomessa lienee siinä 22 000 ammattikeittiötä (joista kunnallisia n. 9000). Niistä noin monesta saa siis luomupuuron tai luomuteetä.

Mutta tähänkin puuhasteluun siis saadaan kulumaan yllättävän paljon veronmaksajien rahoja.

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #156 on: 21.09.13 - klo:22:35 »
http://www.portaatluomuun.fi/luomu_ammattikeittioissa
Quote
Portaat luomuun keittiöiden osuus on noin 8 prosenttia kaikista ammattikeittiöistä (ml. jakelukeittiöt). Julkisen sektorin ammattikeittiöistä mukana on n. 15 %.  Suurin ryhmä on päiväkodit.

8 prosenttia 22 000 ammattikeittiöstä tekee 1 760 ammattikeittiötä portaat luomuun -ohjelmassa.

Tässä kerrotaan näin:
http://www.portaatluomuun.fi/keittiot_toimialoittain
Quote
Alla olevissa taulukoissa on esitetty pääorganisaatioiden määrä toimialoittain sekä julkisten ja yksityisten organisaatioiden määrä poislukien jakelukeittiöt.
Tuosta taulukosta laskien on noita portaat luomuun -organisaatioita on 214.

Poisjätettyjen jakelukeittiöiden määrää ei ole julkaistu? Tai en ainakaan löytänyt. Paljonko niitä on? Miksi sitä lukua ei julkaista?

Portaat-sivuilla en huomannut kerrottavan moniko keittiö on milläkin portaalla. Olisi kiinnostavaa tietää hieman tarkempia tilastoja. Mistä muuten johtuu, että usein näiden luomutilastojen julkaisu vaikuttaa kovin valikoivalta?

Onkohan suurikin osa vain alimmalla teepussi ja puuro -tasolla?
« Last Edit: 21.09.13 - klo:22:56 by Jarrumies »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #157 on: 02.10.13 - klo:13:51 »
Pekka Sauri ja muu luomuporukka hehkuttaa nyt tätä:

Palmia siirtyy asteittain luomuun 
02.10.13
  http://www.hel.fi/hki/helsinki/fi/uutiset/palmia+siirtyy+luomuun#.UkuYAsuuSEw.twitter
Quote
Helsingin kaupungin ruokakulttuuristrategia  linjaa, että luomuruoka-aineiden osuus nostetaan 50 prosenttiin helsinkiläisissä päiväkodeissa vuoteen 2015 mennessä.   Palmian päiväkodit ovat liittyneet mukaan Portaat luomuun -ohjelmaan, jonka tavoitteena on nostaa luomun määrää ruokailussa vuosittain saatavuuden, laadun ja hinnan asettamissa rajoissa.  Ruokalistat suunnitellaan yhteistyössä varhaiskasvatus-  ja opetusvirastojen kanssa.

 Tällä hetken luomun keskimääräinen osuus päiväkotilapsen kaikista aterioista on 14,3 prosenttia

Quote
Vuonna 2012 käynnistettiin Vastuullinen ateria -ohjelma, mikä huomioi koko catering-toimintaketjun ympäristönäkökohdat raaka-aineista jätteen vähentämiseen.  Osana ohjelmaa marraskuussa 2013 julkaistaan laskelmat koko Palmian ruokaketjun tuottamasta hiilijalanjäljestä.

Toivottavasti tuossa eritellään myös luomun tuottama hiilijalanjälki - ja oikein. Sehän on suurempi yksikköä kohden kuin tavanomaisen ruuan.


Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #158 on: 06.10.13 - klo:18:50 »
Ylivieskassa otettu  vihdoinkin järki käteen. Suomen tunnetuin kunnallinen luomukeittiö lakkautuslistalla.

Luomuruoka loppuu kunnallisesta päiväkodista
http://www.kp24.fi/uutiset/teemat/1480/347687/Luomuruoka-loppuu-kunnallisesta-p
Quote
Ylivieskan Huvikummun päiväkodin luomukeittiö pääsi lakkautuslistalle. Kaupunki ja Kallio-yhtymä yhtenäistävät kunnallisten päiväkotien ruokailun jakelukeittiöihin.
Kaupungin tahto Kallion budjetin tekoon on, että Huvikummun luomuruokailu ja -keittiö lopetetaan 1. tammikuuta 2014.

Tässä mainio myönteinen malli muillekin kunnille!

Ylivieskan Huvikummun päiväkoti on ollut kuuluisa luomuruoka- ja myös luomuhoitomyönteisyydestään jo 17 vuotta.

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mielipiteet/lukijalta/l%C3%A4hiruokaa-koululaisten-lautasille-1.6776
Quote
Kouluruuan reseptit täytyy muuttaa siten, että ruokalajit voidaan valmistaa ehkä lukumäärältään vähemmistä, mutta taatusti maistuvimmista raaka-aineista.

Ylivieskalainen päiväkoti Huvikumpu on loistoesimerkki siitä, kuinka koko ruokalista voidaan toteuttaa lähi- ja luomuruualla, kunhan asian eteen ollaan valmiita näkemään vähän vaivaa.

Lähiruoka lastemme ja nuortemme lautasilla on siis täysin mahdollista.

http://kehittyvaelintarvike.fi/teemajutut/18-paivakoti-huvikummussa-popsitaan-luomuruokaa
Quote
Huvikummassa päättyi maaliskuussa monivuotinen luonnonmukaisen hoidon projekti. Päiväkoti on erikoistunut luomuruoan lisäksi lasten sairauksien alkuhoitoon sekä taide-, ympäristö- ja musiikkikasvatukseen yhdessä paikallisen sosiaalialan oppilaitoksen kanssa.

Lapset ovat opetelleet juomaan yrttiteetä. Vatsavaivoja poteva lapsi juo kamomillateetä, flunssainen timjamiteetä. Myös teen höyryjä käytetään hyväksi: nuhainen lapsi laittaa kätensä nenän ympärille ja nuuhkii teearomeja ennen teenjuontia. Valkosipulista lapset saavat vastustuskykyä. Henkilökunta opetteli myös jalkakylpyjä, mutta niitä päiväkodissa on tarvittu harvoin.

- Yritämme siirtää luonnonmukaisia hoitokeinoja myös kotikäyttöön. Tavoitteena on parantaa lasten vastustuskykyä niin, etteivät he sairastuisi pitkittyneeseen flunssaan ja korvatulehduksiin. Luonnonmukaisen hoitomme tehoa ei ole tutkittu tieteellisesti, mutta yhdeksän kuukauden seurannassa Huvikummun lapset sairastivat vähemmän kuin muiden ylivieskalaisten päiväkotien lapset ja paranivat nopeasti, Marja-Leena Myllymäki kertoo.

Näin MOT Huvikummusta vuonna 2001:
http://yle.fi/mot/070501/kasis.htm

Quote
Todisteena luomuruuan terveellisyydestä mainitaan yleensä kerkeästi ylivieskalainen Huvikummun päiväkoti. Siellä on lapsille tarjottu jo viiden vuoden ajan luomuruokaa ja sen vaikutusten lasten terveyteen kerrotaan olleen suurenmoisia: Huvikummun lasten sairauspäivät vähenivät 40 prosenttia verrattuna muihin Ylivieskan päiväkoteihin!

Siispä oli syytä lähteä tutustumaan tähän ihmeeseen ihan paikan päälle.

Ylivieskassa tuli selväksi, että Huvikummun päiväkodissa oli todellakin paneuduttu lasten terveyden hoitamisen. Jo sairauden alkuoireisiin puututtiin tarmokkaasti yhdessä lasten kotien kanssa vanhoin hyvin konstein, kuuman mehun ja kuumien jalkakylpyjen avulla. Ja sairausjaksot todellakin lyhenivät ja helpottuivat.

Myllymäki: "... kaiken kaikkiaan tähän sairastuvuuteen on vaikuttanu tämmönen kokonaisvaltainen lasten huomioiminen ja hoito. Elikkä pyritään puuttumaan heti niihin ensimmäisiin flunssaoireisiin ..."

Mutta mikä oli luomuruuan vaikutus? Sitä oli mahdotonta erottaa muusta hyvästä hoidosta.

Myllymäki: "No siitä ei ole tehty selvää tutkimusta, että mitkä on niinku ne tekijät sitte, että näitä muuttujia voi olla monia"

Hyvästä yrityksestä huolimatta Ylivieskan päiväkoti ei käy todisteeksi luomuruuan terveellisyydestä. Hämmästyttävän alun jälkeen ero sairastavuudessa Huvikummun ja muiden päiväkotien välillä kuroutui umpeen ja viime vuonna Huvikummussa sairastettiin jo enemmän kuin muissa Ylivieskan päiväkodeissa.Siitä huolimatta ollaan nyt Ylivieskan innostamana päiväkodeissa ja kouluissa kautta Suomen siirtymässä kovalla tohinalla luomuruokailuun. Lapsillehan pitää tarjota parasta.

Aro: "Ei siinä varmasti mitään pahaa ole, varsinkin tällainen lähiruuan tarjoaminen on tämmönen sympaattinen ja hyvä vaihtoehto. Ongelmana on kuitenkin hinta. Suomihan on tämmöinen ihan koko maailman huomioon ottaen edelläkävijämaa kouluruokailun toteuttamisessa. Nyt viime aikoina niitä määrärahoja on supistettu niin, että monin paikoin ruuan ravitsemuksellinen laatu ei enää vastaa ihan vaatimuksia ja jos tällaisessa tilanteessa nyt sitten aletaan hassata tällaiseen kalliiseen luomuruokaan, niin mielestäni ollaan väärillä jäljillä"

Ylivieskassa Huvikummun omassa keittiössä valmistetut luomuateriat maksavat 70 prosenttia enemmän kuin kunnan keskuskeittiössä valmistetut tavalliset ruuat.


Huvikumpu pääsi viime keväänä Portaat luomuun -ohjelman kuudennelle eli ylimmälle Tähti-portaalle:
http://aromilehti.fi/ajankohtaista/2013/04/portaat-luomuun-keittioiden-maara-ylitti-2-000/
Quote
Tähti-portaalle suoraan siirtyviä toimipaikkoja on yhteensä 12. Ravintola Chef & Sommelierin lisäksi Tähti-portaalle siirtyvät Lähellä Deli, Snellman korkeakoulu, Marjatta koulu, Luomupäiväkoti Kirsikka, Steinerpäiväkoti Pikku-Otava, Tampereen Rudolf Steiner-lastentarhan kannatusyhdistys ry, Pohjois-Kymen steinerpäiväkodin kannatusyhdistys ry, Steinerpäiväkoti Aurinkoinen, Steinerpäiväkoti Pikkukarhu, Steinerpäiväkoti Koskitonttu, Steinerpäiväkoti Mansikkala ja Päiväkoti Huvikumpu.

Portaat luomuun -keittiöt löytyvät osoitteesta www.portaatluomuun.fi.
« Last Edit: 06.10.13 - klo:19:47 by Jarrumies »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #159 on: 07.10.13 - klo:05:45 »
Emme tietysti tiedä, onko tämä iskulauseemme (11.11.11) tavoittanut ylivieskalaisia päättäjiä, mutta näin siis he kuitenkin näyttäisivät toimivan sen mukaan. :)

Tuli mieleen toinen, vielä hiottava iskulauseen aihio: koska haluamme lapselle parasta, emme tuhlaa lapsille tarkoitettuja rahoja kalliiseen ja turhanaikaiseen luomuruokaan. Olisiko: (lasten) rahat lapsille (/lasten hyväksi?), ei luomuhömppään! (tai ... luomuhuijareille? Tai ehkä ... luomujobbareille ... ettei synny sitä käsitystä, että puhuttaisiin luomuväärennöksistä)

Tuota ylläolevaa "tähtilistaa" katsoessa: sinne nyt jäävien laitosten luomuruoan kustantavatkin sitten halulliset kaiketi itse. Pari kallista ravintolaa, ja sitten Steiner-kouluja ja päiväkoteja, joilla tietääkseni on kustannuksia peittämässä omat maksunsa. Eli asia ei mene ainakaan kokonaan veronmaksajien piikkiin.
« Last Edit: 07.10.13 - klo:06:32 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #160 on: 07.10.13 - klo:06:26 »
Helsingissä: "[...] laadun ja hinnan asettamissa rajoissa."

Mikä minulle tulee mieleen: niin laadutonta ja kallista ostetaan kuin pystytään. Tai kehdataan.

Samasta uutisesta:

"Päivähoidossa on tavoitteena myös lisätä lasten ruoan arvostusta sekä lisätä lasten tietoisuutta ruokaketjusta ja raaka-aineista."

Eli lasten aivopesua asiaan aiotaan myös jatkaa?

Tuli mieleen, jos tässä ruokakasvatuksessa oltaisiin sitten rehellisiä, klassinen "kehitysmaan lapsi olisi iloinen puurostasi", pitäisi sitten korvata tällä: sinun puuroosi on käytetty niin paljon viljelysmaata, että sillä samalla maalla olisi saatu kolme kehitysmaan lasta kylläiseksi! Eiköhän ruoan arvostus nousisi ... vaikkei se ainainen puuro vieläkään maistuisi ...
« Last Edit: 07.10.13 - klo:06:59 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #161 on: 31.10.13 - klo:18:05 »

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu / Rafla:

Quote
Aamiaisella on tarjolla muun muassa ruisleipää ja vastapaistettuja sämpylöitä valitsemillasi täytteillä, puuroa, mysliä, muroja, tuoremehua, kahvia ja teetä. Voit myös ostaa puuropassin jolla saat kymmenen puuroa yhdekseän hinnalla. Huomaathan että meillä kaikki puurot ovat luomua!
(lihav. HJ)

Tässä olisi nyt paikka Aalto-yliopiston opiskelijalle/opettajalle vaatia eettisistä syistä vaihtoehtoa tuolle puurolle.

Muuta luomua ei sitten listalla näytänyt olevan. L-lyhennne viitannee laktoosittomaan.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #162 on: 10.11.13 - klo:13:25 »
Tämä Ruokatiedon uutinen ...

Luomu ammattikeittiön lautasella maksaa vain vähän enemmän

... on hatunnoston arvoinen. Ai, miksikö? No, eikö vanhoja tuttuja ole tapana tervehtiä.

Quote
Luomun käytön suurimmaksi esteeksi koetaan julkisella sektorilla usein korkeampi hinta. Vertailu osoitti, että ruokalistasuunnittelun avulla voidaan kuitenkin ottaa käyttöön myös laadukkaampia ja hieman kalliimpia raaka-aineita.

Ja mitä tämä "ruokasuunnitelu" siten on? Tätähän se:

Quote
- Aluksi pudotimme lihan määrää. Kalaa ja kasviksia ruokalistalle lisäämällä saimme keskihintaa alaspäin.

Niinpä sitten:

Quote
Ammattikeittiöiden käytössä ovat suomalaiset, helposti tukkujen listoilta löytyvät volyymi-luomutuotteet, kuten hiutaleet, jauhot, pasta, piimä ja tuore leipä.

Ja vielä kerran:

Quote
Ruokalistasuunnittelussa voi nipistää joidenkin aterioiden hinnasta kasviksia lisäämällä. Näin voi toisena päivänä tarjota luomulihaa. Paanasen mukaan luomuruuan tarjoaminen on kuitenkin aina arvokysymys.

- Jos päätetään käyttää luomua, on vain löydettävä ratkaisu, mistä rahat otetaan.

Ja arvokysymys se onkin. Jyrkästi mm. minun arvojani vastaan.
« Last Edit: 10.11.13 - klo:13:28 by Heikki Jokipii »

Matti Pekkarinen

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 499
  • Moi
    • View Profile
    • Masan Maaseutu
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #163 on: 12.11.13 - klo:11:58 »
tuo lihan vähentäminen tunnetaan mm   Anttolanhovi-ilmiönä.
Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #164 on: 14.11.13 - klo:19:06 »

Lähetin tämän uutisemme tiedoksi kaupunginvaltutettu Terhi Koulumiehelle, uutisessa kerrotun aloitteen ensimmäiselle allekijoittajalle, hänen netissä olevan "palautelaatikkonsa" kautta.