Pro Luomun uusimpaan tiedotteeseen ja raporttiin meidän täytyy osittain vain sellaisenaan uskoa:
Luomun käyttö kasvanut vauhdikkaasti julkisissa ruokapalveluissa – jo yli 60 % kertoo käyttävänsä luomua päivittäin Julkisista ruokapalveluista 63 % kertoo käyttävänsä päivittäin ainakin jotain luomutuotetta. Määrä on kasvanut kahdessa vuodessa reilusti, sillä edellisessä kyselyssä näin vastasi hieman yli puolet ruokapalveluista.
Luomutetaan ruokapalvelut -hankkeen tammi-helmikuussa 2024 toteuttamaan kyselyyn vastasi 99 julkisia palveluita tuottavaa ruokapalvelua. Tulokset julkistettiin tänään Gastro Helsinki -tapahtumassa. Vastaava kysely toteutettiin edellisen kerran alkuvuodesta 2022.
Koska meillä ei ole toista paikkaa, josta tiedot tarkistaisi. Taas voimme kyllä jupista, että kovasti tuokin selvitys nojaa haastatteluihin. Ja tietoihin toimijoiden aikomuksista. Ja tiettyyn epämääräisyyteen:
Suomen valtio on asettanut tavoitteeksi, että julkisten keittiöiden raaka-aineista 25 % tulisi olla luomua vuoteen 2030 mennessä.
Lähes 30 % julkisista keittiöistä on asettanut selkeän tavoitteen luomun käytön lisäämiseksi. Tavoitteet vaihtelevat 2–85 prosentin välillä, mutta lähes puolet (46 %) tavoitteen asettaneista organisaatioista on päätynyt tavoittelemaan omassa organisaatiossaan samaa luomun osuutta kuin valtio eli 25 %.
Tämänhetkinen luomun osuus raaka-aineista vaihtelee ruokapalveluissa 0–25 % välillä, ja 6 % ruokapalveluista kertoo jo saavuttaneensa valtion tavoitteen.
Edelleen siis noin vain lähtökohtana, että
valtio on asettanut tuollaisen tavoitteen. – Siis missä kohtaa mennään? Tuollaisista haarukkaprosenteista ei kyllä saa selvää.
Tästä varsinaisesta raporttitiedostosta s. 14 selviää asia sitten vähän paremmin:
https://proluomu.fi/wp-content/uploads/2024/03/selvitys-julkisten-ruokapalveluiden-luomun-kaytosta-2024-luomutetaan-ruokapalvelut-hanke.pdfKun siinä esitellään luomun käyttöä tuoteryhmittäin, selviää miten noin kaksi kolmasosaa keittiöistä käyttää hiutaleita tai suurimoita. Myös maidon osuus on korkea, noin 40%. Samoin kahvissa ja teessä on osuus korkeahko.
Mutta kun mennään näihin tuoteryhmiin, osuus jää päivittäin 4 prosenttiin tai sen alle:
yrtit
pavut ja linssit
pastatuotteet
marjat (myös pakaste)
leipomotuotteet
hedelmät
kasvikset/juurekset
viljatuotteet (esim. ateriajyvät)
kananmunat
liha
Erityisesti tuosta ryhmästä voi nostaa esiin lihan. Jota käytetään luomuna on viikoittain
4% keittiöistä. Kuinka paljon
kiloina tai kilo-osuuksina luomuraaka-aineita käytetään, jää edelleen vähän hämärän peittoon. Tuota kaikkea olisi voinut täydentää tukkukaupan tilastoilla? *)
MT:n
uutinen samasta nojaa tiedotteeseen, eikä vaadi täällä erillistä ruotimista.
***
Luomupuuron erityisasemaa on täällä läpikäyty ja ihmetelty useassa triidissä. Tässäkin, monessa puheenvuorossa edellä. Tämän kysymyksemme esitimme jo v. 2018:
Mitä ihmeen merkitystä on luomupuurolla?_______
*) ihan vastaavaan tapaan kuin olemme ehdottaneet tehtäväksi yksityisen ihmisen luomuostoksista vähittäiskaupassa