Author Topic: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää  (Read 253028 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25170
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #30 on: 29.03.10 - klo:18:34 »
Luomua näytetään nyt todella ”paperoitavan” tähän lähiruoka-aatteeseen (jota taas kukaan poliitikko ei uskalla – vaalipiiriään ajatellen – sanallakaan epäillä! Kukaan poliitikko ei olisi kirjoittanut SS:iin tuollaista kuin sinä.)

Tästä ”päällyspaperista” esimerkkinä ovat myös nämä kaksi Ruokatiedon uutisista löytyvää palkitsemista (jotka meillä sopisivat kyllä myös tähän kokoelmaamme):

a)  luomubisnestä Helsingin keskustassa vetävä Eat&Joy sai tämän palkinnon. Lähiruoka-sanaa ei mainita, mutta ”Maatilatori-kauppa, joka on erikoistunut suomalaisten pientuottajien elintarvikkeisiin ja juomiin.”.

(Täytyy muuten käydä paikalla ja tarkistaa, missä määrin asia pitää paikkansa – keskimääräisen luomukaupan tarjonta Helsingissä on Saksasta tai Hollannista … no, EU:sta siis, eiköhän se ole siis melkein suomalaista!)

b) pitkäaikaisen luomufana .. aktivistin Irma Kärkkäisen palkitseminen, taas vedoten lähiruokaan.

Matti Pekkarinen

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 499
  • Moi
    • View Profile
    • Masan Maaseutu
    • Email
kulttiruokaa
« Reply #31 on: 01.04.10 - klo:18:19 »
SS-lehteen sain tänään tämän:


Kuka kustantaa kulttiruuan?

Jukka-Pekka Korpi-Vartiainen puolusti lähiruokaa (SS 27.3.). Olen aivan samaa mieltä  siinä, että puolustan oman maakunnan järkevää tavanomaista maataloutta. Lähiruoka-ajatus vlitettavasti taisi syntyä tarpeesta saada ujutetuksi suomalaisille nimenomaan luomua. Lähiruokastrategiat ja -tuottajaluettelot vilisevät luomu-sanaa. 

Luomun osuus peltoalasta on alle 7%, mutta myydystä ruuasta vain 1%. Myynti on vaikeaa, koska luomuviljelyn tehottomuus ja sitä myötä ympäristörasitus näkyy. Kun kuluttajat ovat huomanneet lähiruuan "saastuneen" luomuaatteella, yritetään markkinoinnissa avata uusi rintama: Laitoskeittiöiden valtaaminen. 

Kulttiruoka-asioissa pyritään tekaistuilla väittämillä rahastamaan maksukykyisiä, hyväntahtoisia, hyväuskoisia ihmisiä. Myös yhteiskunnan päättäjiä. Nykybisneskulttuurissa tätä ei pidetä syntinä, ilmiö on yleinen. Pahinta on, että luomussa maksumiehiksi halutaan kaikki veronmaksajat. Tahdosta, maksukyvystä ja hyväuskoisuudesta riippumatta. Väittämien todenperäisyys on vaikea tavallisen kuluttajan testata, mutta ainakaan kuljetusmatkat ja -kustannukset eivät ole Suomen kokoisessa maassa ratkaisevia. 

Entä itse tuottaminen pellolla ja navetoissa ? Ympäristön kannalta on tietyn satomäärän tuottamiseksi parempi viljellä pieni ala voimaperäisesti kuin iso ala tehottomastii. Näin eroosio ja ravinnehuuhtouma vähenee. Eikä tarvitse raivata metsiä pelloksi.

Luomu pyrkii kansansuosioon  kauniilla fraaseilla luonnontilaisesta, kukkivasta maasta ja sen onnellisista pieneliöistä. Puhutaan "kestävästä kehityksestä", joka muka tuottaa ajanmittaan suurempia ja parempilaatuisia satoja. Tosiasiassa luonto rankaisee laiminlyönnit lannoituksessa ja kasvinsuojelussa. Tilastojen mukaan viljasadot jäävät noin 60%:iin normaalista. 

Liikkeellä on ristiriitaisia väittämiä. Kuluttaja on ymmällä. Mihin voi luottaa? PÄÄTELKÄÄ ITSE. Miettikää vaikka, miksi luomutuote on kaupan hyllyllä paljon kalliimpi, vaikka siihen ei ole tarvittu kalliita kemikaaleja eikä lannoitteita. Ja vaikka kaikki veronmaksajat on pakotettu Suomessa sitä tukemaan, normaalin maataloustuen päälle vuosittain yli 20 miljoonalla eurolla. Näin  toteaa luomun tuotostason olevan selvästi huonompi. Selviää, että luomussa tarvitaan enemmän peltoa, jotta saadaan eläimet ja ihmiset ruokituksi. Eikö tämä lisää konetyön tarvetta, varsin kun rikkatorjunta luomussa perustuu suurelta osin maan muokkaamiseen? Sitten voi päätellä, mitä siitä seuraa, että maapallolla kynnetään isoilla traktoreilla satoja miljoonia hehtaareja turhaan, vuosittain. Kyseessä ei ole ekoteko.

Matti Pekkarinen
agronomi
Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa-Turvattu Luonto ry.

« Last Edit: 05.04.10 - klo:18:38 by Matti Pekkarinen »
Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25170
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #32 on: 28.06.10 - klo:14:17 »
Sinnikkäitä "he" ainakin ovat.

Nyt on saatu - kuten uutisessamme kerroimme - aikaan muistio

Helsingin kaupungin ruokakulttuurin kehittämisvalinnat

Perusteluna luomusuositukselle toimivat tällaiset suoraan luomupropagandasta poimitut iskulauseet (lihav. HJ)

Quote
Luomu eli luonnonmukainen tuotanto on ympäristöä vähemmän kuormittava tuotantomuoto, joka kunnioittaa luonnon omia järjestelmiä ja kiertokulkua. Luomutuotannon piiriin kuuluvat kasvi- ja eläintuotanto sekä luonnosta saatavat keruutuotteet. Viljelysmaata hoidetaan luomussa noudattamalla monivuotista viljelykiertoa sekä hyödyntämällä eloperäisiä lannoitteita. Kemiallisten torjunta-aineiden ja keinolannoitteiden käyttö on kiellettyä. Luomutuotanto on viranomaisten valvoma tuotantomuoto, jota säännellään EU:n luomuasetuksessa. Luomutuotantoketjua valvotaan koko EU:n alueella pellosta pöytään.

Itse asiassa jäi siis muuten sanomatta ja varsinkin perustelematta se HS:n uutisessa ollut väite, että luomu tuottaisi vähemmän kasvihuonekaasuja! Joka toki olisikin vaikeaa, kuten täällä on jo monesti tullut esille. Ja juuri äskettäin myös YLEn uutisoinnissa.

Luomupropagandaa on myös tämä, tällä yritetään "myydä" asiaa lasten vanhemmille (lihav. HJ):

Quote
Päiväkoti-ikäisten lasten siirtymistä luomuruokaan voidaan perustella terveydellisillä syillä. Ihminen saa varhaislapsuudessaan paljon ravintoperäisiä, loppuelämän terveyteen vaikuttavia ympäristömyrkkyjä.

Ja selvästi on konsultoitu Tarja Cronbergia (lihav. HJ, vrt. edellä, jossa mm. kerroin kysymyksestäni koskien "Tanskan "mallia", johon hän ei lopulta vastannut):

Quote
Ohjelmaa valmisteltaessa tutustutaan Skånen ja Länsi-Götanmaan ja Kööpenhaminan vastaavien luomuohjelmien toimintaperiaatteisiin ja ohjelmien toimeenpanosta saatuihin kokemuksiin. Luomuraaka-aineisiin siirryttäessä pyritään muuttamaan yhtä aikaa sekä ruokavaliota (reseptiikkaa) että tuotantotapaa (valmistustapoja), mikä alentaa siirtymän kustannuksia.

Kirjeeni Cronbergille v. 2005 sopisi yhä edelleen tälle työryhmällekin. Tietämäni mukaan Helsinginkin kaupungissa on samaan aikaan eli koko ajan menossa jokin säästöohjelma koulu- ja päiväkotiruokailussa! Ylipormestari Pajusen, sen sijaan, että antaa myönteisiä lausuntoja tällaisista muistioista, pitäisi asemassaan nyt "puhaltaa peli poikki" moisilta muunnelmilta hölmöläisten peiton jatkamisesta, kaupungin varoin.

________

PS. Suomeksihan tuo "reseptiikan" muuttaminen tarkoittaa sitä, että kun luomuhinnoin ei ole varaa lihaan tai kalliimpiin kasviksiin, syötetään lapsille vain kaikkein halvimpia kasviksia. Lapset ei valita, ja jos valittaa, haukutaan vanhemmat ...  ;D
« Last Edit: 28.06.10 - klo:15:05 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25170
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #33 on: 30.06.10 - klo:07:44 »
Helsingin Sanomat kertoi pikku-uutisessa, että Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi tuon ehdotuksen.

Mutta menikö se ihan niin?

Jos katsomme kaupunginhallituksen päätöstiedotetta nro 25 (kokous 28.6.2010 klo 16, pykälä 5), niin asia hyväksyttiin tällaisella lisäyksellä (lihav. HJ):

http://www.hel2.fi/paatoksenteko/kh-tiedote/arkisto/20100628.html

Quote
21.6.2010 pöydälle pantu asia
Ruokakulttuurin kehittämisvalintoja suunnittelevan työryhmän ehdotus

Esittelijä muutti esitystään siten, että (esityslistan sivulla 7) päätökseen lisättiin toisen kappaleen jälkeen:

Samalla kaupunginhallitus kehottaa talous- ja suunnittelukeskusta yhdessä asianomaisten hallintokuntien kanssa antamaan kaupunginhallitukselle selvityksen kehittämisohjelmaan sisältyvän lastenruokailun luomuohjelman toteuttamisvaihtoehdoista kustannusvaikutuksineen 31.10.10 mennessä.

Samalla kaupunginhallitus kehottaa opetusvirastoa ja sosiaalivirastoa laatimaan ohjelman linjaukset koulujen ja päivähoidon ruokakasvatuksen ja kotitalousopetuksen näkökulmasta.

Esitys hyväksyttiin esittelijän muutetun ehdotuksen mukaisena.

Minä tulkitsen tämän niin, että keskustelu asiasta on käytännössä vasta alkanut!
« Last Edit: 02.11.10 - klo:18:52 by Heikki Jokipii »

Matti Pekkarinen

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 499
  • Moi
    • View Profile
    • Masan Maaseutu
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #34 on: 09.07.10 - klo:15:24 »
MT, kritiikittä taas, julkaisi tämän: http://sahti.mtk.fi/ePaper_MT/products/MT-2010-07-09/articles/article_1_32.htm
Alla sama:

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Kuntaliitto kannustaa lähiruuan käyttöön


Kuntaliitossa kannustetaan kuntia lähiruuan käyttöön. ”Lähiruoka ja luomu eivät kunnan näkökulmasta ole mitään viherpipertelyä, vaan niitä puoltavat kovat taloudelliset faktat”, Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen korostaa. Hän listaa lähiruuan etuihin muun muassa alueelliset työllisyysvaikutukset ja ympäristötekijät. ”Kun hankinnat tehdään oikein, lähiruoka ja luomu vähentävät turhaa pakkaamista ja kuljetusta. Samalla varmistetaan ruuan tuoreus ja maittavuus ja vähennetään näin hävikkiä.”

Hankintalain mukaan oman alueen yrityksiä ei saa kuntien hankinnoissa suosia. Tarjouspyynnöt voidaan kuitenkin laatia niin, että lähiruualla on hyvät edellytykset pärjätä kilpailussa. ”Se on tahdosta ja osaamisesta kiinni”, Kietäväinen sanoo. Kuntaliitto päivitti kunnille suunnatut hankintaohjeensa viime vuonna. Oppaat on tehty kuntapäättäjille, ruokahuoltoyksiköiden vetäjille ja tuottajille. Kilpailutuskriteeriksi voidaan valita vaikkapa tuoreus: kuinka monta tuntia saa kulua leivän paistamisesta sen tarjoiluun tai perunan kuorimisesta sen käyttöön.
Helsingin päätös luomun osuuden lisäämisestä sai suuren julkisuuden. Kietäväinen muistuttaa, että monella muulla paikkakunnalla luomun ja lähiruuan suosimisella on pitkät perinteet. Helsinki on kuitenkin suuri toimija, jolla on tiennäyttäjän rooli.

”Maatalousyrittäjien täytyy nyt tunnistaa tilanne”, Kietäväinen sanoo. ”Jos kunnissa aletaan entistä laajemmin ostaa lähiruokaa, siitä voi tulla monelle tuottajalle pääasiallinen markkinointikanava. Se muuttaa koko tilan toimintakonseptin.”

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

MITÄ ON TUO "OSAAMINEN"? Se on hankintalain kiertämisen osaamista. Valitettavasti. vrt tämäkin osaamisen kuvaus: http://mattipekkarinen.net/vitstees.htm#strategia .

« Last Edit: 09.07.10 - klo:21:40 by Matti Pekkarinen »
Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25170
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #35 on: 19.07.10 - klo:13:22 »
Äsken kävelin Helsingin Itäkeskuksen Prismassa vaimon perässä, ja pieni hetki aikaa jäi verrata sen kaupan luomuhintoja tavanomaisiin. Otos on pieni, mutta tässä se on:

Varhaisperuna, luomuna 1,99 / kg, tavanomaisena 0,45 /kg
Tomaatti, luomuna 6,99 /kg, tavanomaisena 1,99 /kg

Kaikki "laatuluokkaa 1", aivan verrattavissa olevia tuotteita. Eli - tämän pikku otoksen pohjalta - aika kovaa "hankintalain asiantuntijaa" tarvittaneen?

Tässähän ei toimi sellainen selitys, että H:gin kaupunki saisi halvemmalla luomutavaraa ostamalla suuria määriä, koska ihan varmasti Prisman kaltainen ketju ostaa myös suuria määriä.
« Last Edit: 19.07.10 - klo:13:32 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25170
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #36 on: 11.08.10 - klo:17:44 »
Liioittelu näyttää olevan sisäänrakennettu ihan kaikkeen luomutiedotukseen.

Mitä teille tulisi mieleen tästä Ruokatiedon otsikosta (älkää klikatko linkkiä tai katsoko alaspäin, miettikää ensin!):

Mikkelin ruokapalvelu tarjoaa ensimmäisenä kaikille luomuruokaa

*** 

Nyt saa katsoa.

Varmaankin – kuten minullekin – tuli mieleen, että nyt Mikkeli on siirtynyt kokonaan luomuruokaan tai ainakin rajusti sinne päin.

Mutta todellisuus – sinänsä paheksuttava! *) – on tämä (lihav. HJ):

Quote
Toisella portaalla ohjelma edellyttää, että keittiössä käytetään jatkuvasti vähintään kahta ja kolmannella portaalla vähintään neljää merkittävää luomutuotetta. Mikkelissä jatkuvasti luomuna käytettään piimää, kaurahiutaleita, kasvisliemijauhetta sekä kaalia.

Eli käytetään jatkuvasti – mitä se sitten tarkoittaakin – neljää (4), siis neljää (4) luomutuotetta, noita lihavoituja. Joista tuskin mikään on koskaan tarjotun ruoan pääaines.

Tuotteet eli raaka-aineet ovat lisäksi juuri siitä halvemmasta päästä, jolloin tilintarkastajakin varmaan katsoo, ettei ole vaivan väärti huomauttaa sen kalliimmasta hinnasta. 

”Siistii?”
_____________   

*) Jos olisin Mikkelin kaupungilla töissä, vaatisin – ihan vastaavasti kuin laktoosi-intolerantti tai muslimi omassa asiassaan – että minulle ei saa syöttää ripaustakaan luomuruokaa! Jos sitä olisi yleisesti tarjolla, minulle olisi oltava eri tarjottimella – joka ei saa olla koskenutkaan luomuun – oma annokseni! (Katsottaisiin sitten, mitä lääninoikeus sanoo ...)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25170
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #37 on: 20.08.10 - klo:20:40 »

Mutta näin innostuneita asiasta Helsingissä taas ollaan:

Helsinkiin tulee luomu- ja lähiruokatori

Hietalahden luomuhallin synkkä muisto lienee tyystin unohtunut.

Tai sitten uskotaan, että tämä päiväkotipäätös pitää ja sen varaan lasketaan:

Quote
Osa päiväkotien luomuruuasta tullee tulevaisuudessa tukkutorilta.

”Kaupunki kilpailuttaa ruokahankintansa, ja nähtäväksi jää, kuinka paljon tukkutorin myyjät hyötyvät päiväkotiasiakkaista”, Taulavuori sanoo.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25170
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #38 on: 31.08.10 - klo:18:02 »
Tämän uutisen mukaan luomua lyödään nyt systemaattisesti tyrkylle työiässä oleville, julkisyhteisöjen palveluksessa oleville aikuisille …

Quote
Huhtikuussa julkaistun päätöksen mukaan kuntien ja valtion on lisättävä luomuruuan, kasvisaterioiden ja sesonginmukaisten tuotteiden tarjoamista vähintään yhteen kertaan viikossa kuluvan vuoden aikana ja kaksi kertaa viikossa vuonna 2015. Vain neljäsosa julkisista organisaatioista on tehnyt strategisia päätöksiä tarjoamastaan ruuasta.

… mutta kun se ei tule onnistumaan, on olemassa myös tämä suunnitelma (lihav. HJ) …

Quote
Viestijuhlan päätteeksi viestijoukkueiden kapteenit esittivät viestin suojelijalle, tasavallan presidentti Tarja Haloselle vetoomuksen, että lasten, nuorten ja vanhusten ruokapalveluissa noudatettaisiin kestäviä valintoja valtioneuvoston periaatepäätöksen mukaisesti. 

… jossa ”takaraivossa” on varmaan oletus, että nämä ryhmät syövät mitä tarjotaan, eivät valitse tai jopa edes voi valita?

*** 

Olisiko muuten joku muuttunut Presidentinlinnassa:

Quote
Presidentti Halosen mukaan kymmenen vuoden aikana on tapahtunut selkeä muutos ruokakulttuurissa. Ihmiset ovat hyvin tietoisia siitä mitä syövät ja haluavat laadukkaita raaka-aineita lähialueilta. Tasavallan presidentin kanslia vakuuttaa, että Halonen on pyrkinyt edistämään lähiruokakulttuuria esimerkiksi itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton tarjoiluissa. Myös Kultarannan omat kasvikset ja hedelmät ovat tärkeitä Presidentinlinnan ruokahuollossa.

Luomua ei tuossa mainittu lainkaan!?

Mutta ehkä tämä on meidän puoleltamme toiveajattelua … vaikka asiasta onkin täältä lähetetty siihen suuntaan viestejä eli ”signaaleja”, mm. siinä yhteydessä, kun hän on kutsunut (tai antanut kutsua) Vandana Shivan  - ulkoministeriön rahoilla - kylään. Vai onko asia tuossakin piilotettu sanaan ”lähiruokakulttuuri”?

Matti Pekkarinen

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 499
  • Moi
    • View Profile
    • Masan Maaseutu
    • Email
Olin viikon Anttolanhovissa. Menin ke-aamuna 25.8.
Keskiviikkona ateriat sekä torstain aamiainen ja lounasruuat olivat halvasti tehtyjä, mauttomia. Todellisia dieettiruokia, ilman lihan häivähdystäkään. MAITOPOHJAISET JUOMAT OLIVAT PELKKÄÄ LUOMUA. Vaihtoehtoa ei ollut, kuin parina päivänä piimän suhteen.
Torstai-iltaisin klo 18 siellä on lähiruokapaivällinen/illallinen ja siihen kyllä oli löytynyt rahaa ja lihaa ,(joista lihan kuten muittenkin ainesten kerrottiin olevat joko luomua tai lähiä). Sitten taas pe-la-su-ma-ti ruoka oli selvästi säästäen tehtyä...)  Haluttiin antaa vaikutelma, että vain luomuruoka on maukasta, monipuolista ja sisältää paljon lihaa? ... ja kyytipoikana viiniä... (tosin kovin maukasta torstainkaan päivällinen ei kuitenkaan ollut) Kaiken kaikkiaan: Huonointa Anttolanhovissa oli mielestäni juuri ruoka. Rahaa tärvätään luomun tukemiseen.

Anttolanhovi-kylpylässä oli lähiruoka-aate muutenkin näyttävästi esillä: prolähiruoka- liivejä henkilökunnalla jne.
Kysyin ravintolassa henkilökunnan edustajalta, miksi näin, ja ovatko kaikki innolla mukana, ja sain aika välttelevän vastauksen. "no ei ainakaan rahdata satoja kilometrejä...."

Kuntoutuskurssin vetäjä taas kehui etukäteen lähiruokapäivällistä. Kysyin, miksi se hänestä on hyvä asia. Sanoi, että ruuassa ei ole mitään lisä- eikä säilöntäaineita. Sanoin, että ruokaperäiset sairaudet ja kuolemathan ovat VÄHENTYNEET, ja ihmisten elinikä KASVANUT koko ajan, juuri mm paremmasta ruuasta ja ruuan säilymisestä johtuen. http://mattipekkarinen.net/linkit.htm (keskivaiheilla).

"puhu pukille": vaikka ihmisen kanta luomuasiassa saattaa perustua täydelliseen tietämättömyyteen, ei järkipuhe mene "kaaliin". On noloa, vaikeaa myöntää menneensä halpaan, siis ostaneensa kallista hömppää?

Matti


« Last Edit: 13.09.10 - klo:10:24 by Matti Pekkarinen »
Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25170
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #40 on: 07.10.10 - klo:18:12 »
Täältä se tulee, se Göteborgin malli (ja tällaisilla tilaisuuksilla sitä tuodaan Suomeen):
 
Ympäristöateria aiotaan tarjotaan kaikille ruokailijoille Göteborgissa
 
Quote
Göteborgin kaupunki Ruotsissa haluaa tarjota kaikille julkisen ruokapalvelunsa asiakkaille ympäristömyötäisempää ja reilumpaa ruokaa. Ympäristölautakunnan aloitteesta lähtenyt hanke on moninkertaistanut luomun ja reilun kaupan ruuan tarjoamisen päiväkodeissa, kouluissa ja vanhustentaloissa.


Hupaisasti tekstistä voi rivien välistä lukea, miten vastarintaakin asialle on esiintynyt, mutta:

Quote
Ympäristövalintojen kuten luomutuotteiden käytön lisääminen on logistiikan myös työnjohdollinen kysymys, Palosaari Fogler muistuttaa. Ruotsalaiseen keskustelevaan tapaan Göteborgissa on nostettu kissa pöydälle ja todettu kenen nuoteilla mennään, jos kannustaminen ja osallistaminen eivät pure.
 
- Henkilökunnan on sisäistettävä, että kyse ei ole heidän henkilökohtaisista arvoistaan tai mieltymyksistään, vaan kaupungin työntekijöiden työtehtäviin kuuluu toteuttaa kaupungin allekirjoittamia kestävän kehityksen strategioita, Palosaari Fogler linjaa.


Eli pakko mikä pakko, keskustelevaan tapaan sanottuna, pulinat pois. Tuossa oli kyse varmaankin vielä ruokahuollon henkilökunnasta, mutta onko se jatkossa siellä niin, että jos ei ruokapalvelun asiakkaalle luomuruoka kelpaa, niin keskustellaanpa taas vähän ruotsalaiseen tapaan ...?

*** 

Näihin ”Göteborgin kokemuksiin”  viitataan siiten tietysti myös muistioissa, joilla perustellaan Helsingin kaupungissa suunnitelmia luomun edistämisestä ja pakkosyötöstä.

No, Göteborgista on meille suomalaisille aina ennenkin ollut harmia, ks. täältä ”hopeavero” eli Älvsborgin ( nyk. Göteborg) lunnaat.   ;D


Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25170
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #41 on: 08.10.10 - klo:06:20 »
Jos Göteborgissa on ollut tällainen lähtökohta (lihav. HJ) …

Quote
Mikä sitten tekee ympäristöaterian? Göteborgissa luomuraaka-aineita pidettiin itsestään selvästi osana ympäristöateriaa.

… niin voi hyvin ymmärtää, että asiaa ei ole ihan purematta nielty juuri Ruotsissa, jossa luomun hyvyydestä - myös ja erityisesti tässä suhteessa - on julkisuudessa kiistelty, erityisesti eräiden SLU:n eli maatalousyliopiston tutkijoiden kirjan ansiosta. Ruotsissa löytyy jopa kansanedustajia, jotka uskaltavat olla luomua vastaan.

Ja epäilemättä myös Ruotsissa tiedetään – tai jotkut tietävät – nk. Reilun kaupan ongelmallisuudesta.

Keittiön puolella jupina on voinut tulla jo ihan siitä, että asiakkaat vaativat jotain tosi hyvää, ja kun sitten johto vaatii käyttämään kalliita luomuraaka-aineita (ja vastaavasti säästämään esim. lihaa vähentämällä?)  niin olepa siinä sitten kaikille mieliksi.
« Last Edit: 08.10.10 - klo:07:24 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25170
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #42 on: 15.10.10 - klo:06:02 »
Hesarissa oli tänään valtioneuvoston ruokapoliittista selontekoa koskeva artikkeli, joka oli otsikoitu "Ministeri haluaa luomualan ruotuun" (luomu nousi siis taas näin keskiöön - tästä asiassa yleisesti myöhemmin, muualla). Toimittaja Katja Kuokkanen, lainaus:

Quote
Luomualan etujärjestö Luomuliitto on edustanut enimmäkseen viljelijöitä.

"Ei ole ollut vetureita kaupan tai teollisuuden puolella", Kottila myöntää.

Eikä ammattikeittiöissä, kuten kouluruokaloissa. Siitä ministeri näpäyttää kuntia.

"Ajattelu on kuntatasolla turhan pelkistettyä. Yleinen käsitys on, että pitäisi hyväksyä edullisin tarjous, mutta aina voi valita myös muun kuin halvimman", [Sirkka-Liisa] Anttila sanoo.

Millä rahalla luomua oppilaille tarjottaisiin, hän ei sano.

Uuden ruokapoliittisen selonteon rahanjako kun jää seuraavalle hallitukselle.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25170
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #43 on: 02.11.10 - klo:19:13 »
Ruokatiedon uutisen …

Kaupunki keittää Helsingistä herkkua

… mukaan kaupungilla on edelleen tavoitteessaan myös tämä:

Quote
Ruokalista laajenee luomuviljasta lihaan

Helsingin päiväkotien ruokailusta on syksystä lähtien vastannut kaupungin liikelaitos Palmia. Ruokapalvelupäällikkö Jaana Kujala huolehtii 18 000 ruokailuhetkeä helsinkiläisille päiväkotilapsille. Hän pitää luomuruokatavoitetta hienona ja vaativana työtehtävänä.

Palmian virittämä päiväkotiruokailun luomumatkasuunnitelma vuoteen 2015 linjaa, että vuonna 2011 lisätään luomuviljan käyttöä etenkin aamupuuroissa ja itse leivottavissa leivissä. Vuonna 2012 viljat pysyvät matkassa ja lisäksi keskitytään maitoon, vuonna 2013 kasviksiin ja lopulta 2014 - 2015 otetaan ruokalistoille myös joitakin luomulihoja ja lihavalmisteita.

Näin Helsinki siis nyt on päättänyt mennä. Mutta, hetkinen, missä viipyy edellä mainittu selvitys päiväkotien luomuruokailun vaihtoehdoista ja kustannuksista? Sen ”dead line” kun oli 30.10.2010.

Ei hätää, TM-TL on valppaana.

Olemme pyytäneet sen nähtäväksemme. 

***

Näin sitten samassa uutisessa porvarien ("ei-sosialistien") edustajana ja äänin valittu ylipormestarimme:

Quote
- Uskon tähän toimintamalliin, kunnianhimon täytyy olla korkealla. Julkisen puolen ei pidä miettiä mitä ei ole mahdollista tehdä. Julkinen toimija voi nimenomaan olla mahdollistaja ja muutosvoima. Nyt ei voida sanoa, ettei luomuruualle ole kysyntää, Pajunen vahvisti.

(Ei, me emme edelleenkään ota puoluepoliittista kantaa, mutta tällaiseen "hupaisaan" ristiriitaan sopinee silti kiinnittää huomiota ja olla siitä yllättynyt!)

Matti Pekkarinen

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 499
  • Moi
    • View Profile
    • Masan Maaseutu
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #44 on: 10.11.10 - klo:16:21 »
Ehkä ei välttämättä liity luomuun, mutta siihenkin kilpailun kiertämiskeinoja tarjoaa S Anttila:
http://sahti.mtk.fi/ePaper_MT/products/MT-2010-11-10/articles/article_7_6.htm

"Anttila: Kilpailutuksessa menty hölmöilyyn
ROVANIEMI (MT)

”Kävin äskettäin Etelä-Pohjanmaalla ja siellä eräässä kunnassa juotettiin lapsille ruotsalaista maitoa. Syyksi sanottiin kilpailutusta. Sanon suoraan, että se on täyttä hölmöilyä”, maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) täräytti Lapin maaseutufoorumissa tiistaina.
”Ei hankintalaki tällaista vaadi. On kyse siitä, että tämäkin asia pitää osata.Jos pyydätte puikulaperunoista tarjouksen, voitte olla varmoja ettei niitä tuoda Puolasta”, ministeri neuvoi.Anttilan mukaan hyvää suomalaista ruokaa pitää tarjota myös julkisissa laitoksissa. Hankinnoissa ei pidä painottaa yksin hintaa. Myös laatu, aluetalouden tukeminen tai vaikka ilmastonmuutoksen torjunta voidaan sisällyttää vaatimuksiin.

Nyt tätä ei osata tehdä tai sitten tuijotetaan pelkästään euroihin. Ministeri muistutti, että julkinen ruokapalvelu on tärkeä myös siksi, että se ohjaa kuluttajien kulutustottumusten muodostumista.
Kuluttajalla on suuri vastuu. Valitsemalla ulkomaisia tuotteita aiheutetaan varmimmin työttömyyttä, ministeri sanoi.

JOUKO RÖNKKÖ
Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net