YLE kuitenkin kertoo, että tällaista tahtoa kovasti olisi:
Keskuskeittiöt haluaisivat lisää luomua, mutta sopiva tavara lähteekin ulkomaille – "Emme voi ottaa vastaan sadan gramman rahkapurkkeja"Ja syyt siihen, miksei asia vauhdikkaammin edisty, olisivatkin muualla. Siitä, miten nopeasti se edistyy, tämä tuntuu hiukan oudolta tiedolta:
Suomalaisissa laitoskeittiöissä luomun käyttö on noussut kolmessa vuodessa kuudesta prosentista yli kymmeneen prosenttiin. Luomua saadaan lisää, kunhan tuotanto kasvaa ja ammattikeittiöt saavat sopivia tuotteita.
Nimittäin siihen nähden, että Pro Luomun Luomun SM-kilpailussa, joka koski laitoruokailua, sarjansa voittivat suhteellisen vaatimattomilla tuloksilla Helsinki (17,9%) ja Unicafe (10,9%), jos tuo yli 10 prosenttia on nyt keskiarvo. Mutta uskotaan nyt noin olevan. Edellisessä puheenvuorossahan oli lainaus, jonka mukaan noin oli luomumaidon voimalla käynyt.
Mutta kuka sitä luomua oikein haluaa? Se ei tule ihan selväksi. Luomuhankkeeseen osallistuvan haastattelu ei vakuuta:
Koulutuskeskus Salpauksen keittiöissä valmistetaan yli 3 000 annosta joka päivä. Salpauksessa tavoitellaan valtakunnallisesti asetettua 20 prosentin luomuosuutta, tällä hetkellä siitä ollaan jäljessä enää viisi prosenttia.
Helposti saatavia luomutuotteita ovat maitotuotteet, hiutaleet, jauhot ja leipä, kertoo Luomussa vara parempi -hankkeesta vastaava Heli Jurkkola Salpauksesta.
Tämä kuntaesimerkki menee täysin ohi maalin:
Kantahämäläisessä Tammelan kunnassa tehtiin valtuustopäätös, jonka mukaan lähiruokaan voi käyttää 20 prosenttia elintarvikekustannuksista. Luomuun siirtymisessä Tammelaan on vielä matkaa, mutta lähiruoka on jo askel ympäristöystävällisempään suuntaan.
Luomu ja lähiruoka eivät kertakaikkiaan ole sama asia. Eivätkä
edes liity toisiinsa.
Mutta ainahan meillä on Ruotsi, johon vedota, ja tämä varmaan vaientaa epäilijät (?):
Ruotsissa julkisten keittiöiden ruuasta jo 38 prosenttia on luomua. Ruotsissa on hiljalleen siirrytty isoista keskuskeittiöistä takaisin pienempiin. Niissä luomutuotteiden käyttöönotto on osin helpompaa, sanoo Kottila.
Ruotsin esimerkin orjallista seuraamista olemme kritisoineet esim. täällä:
Ruotsista tulee järjen ääni - mutta myös höperyysSitten (YLE) kerrotaan/neuvotaan, että reilua kilpailua voi välttää:
Luomu- ja lähiruokaan voi ohjata hankintakilpailun yhteydessä. Heli Jurkkola kertoo, että tuottaja saa lisäpisteitä siitä, jos se pystyy tarjoamaan tuotteesta myös luomuvaihtoehdon. Lähituottamiseen voi ohjata esimerkiksi vaatimalla tuotteen käyttöön 24 tunnin aikana.
Näin kertoo luomua suosiva ruokapalvelujohtaja:
Satu Tienhaara on huomannut, että ruokailija arvostaa luomua enemmän.
– Jos tarjolla on luomua, niin yleensä siitä tulee ilmoille jokin positiivinen kommentti, hän kertoo.
Lukijamme! Jos laitosruokailette, ja teille tarjotaan luomua, antakaa negatiivisia, suorastaan halveksivia kommentteja. Ja niin usein, ettei sitä voi olla huomaamatta.
Aika lailla tulee tunne, ettei tuo YLE:n uutinen ole vain objektiivista raportointia.