Tuottava Maa Turvattu Luonto navi
20.07.18 - klo:15:16 *
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Tuottava maa turvattu luonto ry - tervetuloa!
 
   Etusivu   Ohjeet Haku Jäsenet Kirjaudu Rekisteröidy  
Sivuja: 1 ... 24 25 [26]
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää  (Luettu 94896 kertaa)
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 9867



Profiili Sähköposti
« Vastaus #375 : 10.05.18 - klo:03:11 »

Välillä taas esimerkki tästä ilmiöstä, tällä kertaa Porista:

Happy Breakfast

Lainaus
Aloita aamusi rennosti ja terveellisesti. Aamiainen sisältää luomupuuron, mehukeittoa, ruisleipää, siivun juustoa ja siivun leikkelettä, kurkkua, lasin tuoremehua ja kahvin tai teen. Tarjolla kello 7.30-10. Nyt myös gluteeniton aamupala saatavilla.

Siis luomupuuron. Muut  tarjotut ovat varmasti tavanomaisia. Jos toisin olisi se olisi kyllä mainittu. Eikä varmaan aamupalaa silloin olisi voitu myydä noin edulliseen (2,60€/2,95€) hintaankaan?
   

PS. Kahvila Ursula Helsingissä kertoo, että ...

Lainaus
Luomu, kotimaisuus, lähiruoka, eettisyys ovat tuoreen ruokamme peruspilarit.

Kun se tarjoaa aamiaista ...

Lainaus
UUTUUS! Aamiaispaketti sis.luomukaurapuuro,marjat,hillo,voi,tuoreet leivät,kinkku,juusto, tuoremehu ja kahvi/tee hintaan 8,50 euroa

... niin hinnan puolesta kaikkienkin tuotteiden luomuisuus tuohon saattaisi mahtuakin. Mutta epäilenpä kuitenkin, että kaikki muut tuotteet ovat tavanomaisia, paitsi tuo luomupuuro. Niin "peruspilari" kuin luomu kahvilalle sen ilmoituksen mukaan onkin.

***

Pitäisi tehdä se jo aiemmin vaatimamme tutkimus: otetaan satunnaisotanta tavanomaisista puuroaineksista, löytyykö siitä yhtään torjunta-ainejäämiä. Arvaus, lähes tieto Eviran aiempiin tutkimuksiin nojaten: ei löydy. Jos kuitenkin löytyy, niin niin mikroskooppisia määriä, että niiden mahdollinen merkitys kalpenee reippaasti sen rinnalla, jos puurolautanen on ollut huonosti tiskattu tms.
« Viimeksi muokattu: 10.05.18 - klo:18:15 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 9867



Profiili Sähköposti
« Vastaus #376 : 11.05.18 - klo:16:44 »

Tämä lisäesimerkki satunnaisesta ravintolasta. Mitään muuta luomua se ei kerro tarjoavansa, mutta tämän kertoo:

Lainaus
Aamiaistarjoilu
8:00- 9:30 tarjoamme päivittäin vaihtuvaa luomupuuroa.

Maanantaina                    Luomu Ruishiutalepuuroa M
Tiistaina                            Luomu Kahden viljan puuroa M
Keskiviikkona                   Luomu Ohrapuuroa L
Torstaina                          Luomu Kaurapuuroa M
Perjantaina                       Luomu Mannapuuroa L

Kun vain ja ainoastaan on luomuna tarjolla tuota puuroa, logiikka sanoisi, että kyseisen ravintolan mielestä juuri siinä luomu on erityisen tärkeä juttu. Eli tavanomainen puuro olisi jotenkin epäterveellistä, vaarallista tai ehkä kehnon makuista?

Asia on niin tärkeä, että siinä ei ole katsottu olevan varaa jättää asiaa edes aamiaisvieraan oman harkinnan varaan. Vaihtoehtoa ei ole. - Tässä vaihtoehdottomuudessaan juuri tuo ravintola ei ole yksin: vaikkapa edellisessä puheenvuorossa mainitut ravintolat toimivat juuri samalla tavalla.
« Viimeksi muokattu: 12.05.18 - klo:06:38 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 9867



Profiili Sähköposti
« Vastaus #377 : 13.05.18 - klo:05:59 »

Oikea selityshän tuohon tietysti on se, että puuro yleensä on hyvin halpaa. Ei erityisesti luomupuuro, vaan kaikki puuro. Tehdään pieni laskelma käyttäen esimerkkinä tunnetuinta puuroainesta, Elovenaa (hinnat S-ryhmän Foodiesta).

Luomun noin kaksinkertainen hinta kyllä säilyy tässä:

Elovena täysjyväkaurahiutale maksaa 1,29 e/kilo. Luomuna sama maksaa 2,50 euroa/kg. (Luomupaketti 900 g kun tavanomainen on koko kilon. Tämä "luomuilma" saattaa hämätä kaupassa, mutta ei hämää Foodiessa, jossa on kerrottu kilohinnat.)

Mutta lasketaanpa sitten puuroannoksen hinta. Tehdään se Raision oman ohjeen mukaan:

TÄYDELLISEN KAURAPUURON KEITTO-OHJE

Arvioidaan, että määrä on kolmelle, eli kolme puuroannosta:

Lainaus
AINEKSET:
7 dl   vettä
3 dl   kulutusmaitoa
1- 1 1/2 tl   suolaa
4 dl   Elovena Kaurahiutaleita
tai
4 dl   Elovena Luomukaurahiutaleita

Desi kaurahiutaleita painaa 35 grammaa. Tieto saatu netistä. Tarvitaan siis 47 grammaa hiutaleita, hinta tavallisena 6 senttiä ja luomuna 12 senttiä.  Otetaan mukaan maitokin, vaikka ilman sitäkin puuro valmistuisi.

Valio täysmaito 1,12 litra, luomuna 1,25 litra. 1 desilitra tavallista 11 senttiä, luomuna 13 senttiä (pyöristettynä). Raaka-aineiden hinta yhteensä 17 senttiä tai 25 senttiä. (Suolan hintaa en ottanut mukaan, koska EU:n direktiivi luomusuolasta ei ole vielä voimassa. Luomuvedestä tai pakkauksen luomuilmasta ei nyt sen enempää).

Tuo ero ei tietystikään näy ravintolan kokonaiskustannuksissa. Helppo on siis rakentaa imagoa luomupuurolla, jos sen katsoo hyväksi tavoitteeksi. Tai lähteä mukaan luomupuuron ME-tempaukseen.

Tuo imagonrakennus ei siis maksa paljon, mutta se ei poista sitä, että se on täysin hupsu juttu. Oikeastaan asiakkaiden aliarvioimista, halveksimista, näin (ihmis)siat kuvitellaan saatavan juuri meidän kaukalolle.
« Viimeksi muokattu: 14.05.18 - klo:08:03 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 9867



Profiili Sähköposti
« Vastaus #378 : 15.05.18 - klo:16:07 »

 
Sitten on tietysti se argumentti, että luomupuuro olisi yleisesti "otollista" vaikkei se syöjälleen niin erityistä olisikaan. Marja-Riitta Kottila tässä jutussaan:

https://proluomu.fi/luomupuuron-me-syntyi/

Lainaus
Toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila Pro Luomusta kertoo, että luomuviljan viljelyssä ei käytetä kemiallisia torjunta-aineita eikä keinotekoisia väkilannoitteita. Tästä kumpuavat luomupuuron ympäristöhyödyt kuten kemikalisoitumisen väheneminen, luonnon monimuotoisuuden lisääntyminen, maan kasvukunnon ylläpito ja luonnonvarojen säästyminen.

– Jos kaikki suomalaiset söisivät esimerkiksi kerran viikossa luomupuuroa luomuttoman sijaan, kasvinsuojeluaineita jäisi ruiskuttamatta pelloille noin 4 800 litraa kasvukaudessa, Kottila havainnollistaa.

Mikäpä on tuollaisilla isohkoilla yhteenlasketuilla luvuilla havainnollistaa, kun oletuksena on, että niistä kaikista litroista on (suunnatonta) haittaa. Mikä varmaankin Kottilalle on itsestäänselvyys.

Mutta samaan aikaan - vaikkei tuon laskelman yksityiskohtia tietämättä osaa eksaktia vertailukelpoista lukua antaakaan - viljelyalaa tuota puuroa varten tarvitaan vähintään 100%  enemmän. Puhu siinä sitten luonnon monimuotoisuudesta. Ai niin, ne luomupeltojen rikkakasvit. Lisähinta olisi ainakin 52*5,5 miljoonaa*6 senttiä, 17 miljoonaa euroa. (Tuo puurolautanen viikossa olisi muuten arviolta yli 10% Suomen luomuviljasadosta.)

***

Mutta lankaan oli saatu suuri osa kuntapäättäjistäkin:

Lainaus
Yli puolet kyselyyn vastanneista (57 %) pitää mahdollisena, että heidän kuntansa siirtyisi puurohiutaleiden osalta tarjoamaan pelkästään luomua. Lähes kolmasosa (30 %) arvioi, että luomuun vaihtaminen ei ole mahdollista hinnan, saatavuuden tai hankintasopimuksen tiukkojen kriteerien takia.

Mutta ei kaikkia, eikä täysin (vain "mahdollisena"!). Luultavasti useimmissa kunnissa ei hyväksyttäisi päätöksen perusteluksi ilmaisua "Luomua. Ilman muuta." Siitä muunlaisen perustelun etsimisestä alkavat vaikeudet.
« Viimeksi muokattu: 16.05.18 - klo:08:15 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 9867



Profiili Sähköposti
« Vastaus #379 : 23.05.18 - klo:06:07 »

Ihmettelin, kun näin  tästä vain otsikon:

Kuntien keittiöihin halutaan lisää paikallisia elintarvikkeita – Keski-Suomessa luomua arvostetaan enemmän kuin muualla Suomessa

Sillä eihän Keski-Suomessa esim. osteta luomua mitenkään muuta maata enemmän. Miten se arvostus näkyy? Saman artikkelin selostuksesta MT:ssä asia selvisi:

KS: Päättäjät haluavat lähiruokaa kunnan keittiöihin – ongelmana vähäinen paikallinen tarjonta

Lainaus
Kyselytutkimuksen mukaan Keski-Suomen keittiöiden tilanne on kuitenkin muuta maata parempi gmo-vapaan sekä luomuruuan huomioimisessa. [...]

Keski-Suomessa 71 prosenttia kunnista ilmoittaa huomioivansa gmo-vapauden ja 64 prosenttia luomutuotteet strategioissaan. Koko Suomen osalta vastaavat luvut ovat 59 ja 28 prosenttia, keskisuomalainen kertoo Aula Researchin tekemästä ja Valion tilaamasta tutkimuksesta.

Kyse on siis kunnallisesta suunnittelusta ja päätöksistä, ei kansalaisista.

Tottuneesti ja rutiinilla tuossa mennään lisäksi aidasta aidanseipääseen ja takaisin: kirjoitetaan ikäänkuin luomulla olisi jotain tekemistä lähiruoan kanssa.

Mutta onko se ylipäänsä OK, että kunnat tuollaisia linjanvetoja tekevät?  Onko se hyvä, saati sitten parempi? Millä perusteilla päätetään syrjiä muuntogeenisiä raaka-aineita? Ei ainakaan tieteellisillä. *) Tai suosia luomutuotteita? Sama kysymys!

Tuollaiset linjaukset on kuntiin viety - "keittiön kautta"!

________

*) erityisesti nykyisin, jolloin ainoat vältettävätkin ovat GMO-rehuja, ja niitä syöneistä eläimistä saavat tuotteet.
« Viimeksi muokattu: 25.06.18 - klo:07:26 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 9867



Profiili Sähköposti
« Vastaus #380 : 25.06.18 - klo:07:13 »

Tässä kilpailussa ...

Missä luuraavat vuoden paras luomuyritys ja -tuote? – osallistu ja ehdota, sarjoja riittää

Lainaus
Ravintoloille tarjotaan mahdollisuus kilpailla SM-tittelistä osoittaen käyttävänsä eniten luomua. Parhaus mitataan kiloissa. Luomuliiton mukaan nyt etsitään erityisesti sellaisia toimijoita, jotka ovat lisänneet luomun käyttöä eniten edelliseen vuoteen verrattuna.

... voisi julkisten keittiöiden osalta olla kiva, jos edes ilmoitettaisiin, kuinka paljon enemmän veronmaksajien rahaa ne ovat onnistuneet polttamaan.


PS. 26.6.18: Julkisten keittiöiden osalta tuon kilpailun voittaneekin se, joka osaa lisätä luomuraaka-aineisiinsa painavaa, mutta suhteessa halpaa tavaraa.  Hymyilee leveästi
« Viimeksi muokattu: 26.06.18 - klo:03:48 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 9867



Profiili Sähköposti
« Vastaus #381 : 29.06.18 - klo:05:57 »

Otsikko ja teksti vähän riitelevät:

Bättre Folk -festarin perustaja Aki Roukala haluaa toteuttaa ab­sur­deim­mat­kin ideat – ”Meillä on vain mielikuvitus”

Lainaus
Roukala on erityisen ylpeä festarin luomu- ja lähiruokaa sisältävästä ravintolatarjonnasta.

Ei juuri edellytä mielikuvitusta, jos valtiovaltakin puffaa asiaa eli noiden kahden lisäämistä joukkoruokailussa. Absurdia sen kyllä voi sanoa olevan.
« Viimeksi muokattu: 29.06.18 - klo:06:38 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 9867



Profiili Sähköposti
« Vastaus #382 : 08.07.18 - klo:08:20 »

Pakkosyötön jatkaminen on tietysti myös osa Pro Luomun ohjeita tai vaatimuksia tulevalle hallitukselle:

Lainaus
Luomun käytön lisääminen julkisissa keittiöissä tarvitsee konkreettisia toimia
Luomun osuutta julkisten keittiöiden raaka-aineista olisi helppo lisätä siirtymällä laajemmin luomumaidon käyttöön. Tätä edistää koulumaitotuen maksaminen painotetusti luomulle, joka painotus tulee säilyttää myös tulevalla hallituskaudella. Lisäksi kuntia pitää kannustaa lisäämään luomutuotteiden käyttöä julkisissa ruokapalveluissa esimerkiksi valmentamalla keittiöitä luomutuotteiden kustannustehokkaaseen käyttöön.

Mutta helppoa se ei tule olemaan. Kunnissa kun on paljon laskutaitoista väkeä, ja kunnat pistävät asiassa hanttiin, kuten edellä tässä koulumaidon valinnassa tuli esille. Kunnat eivät suostukaan maksamaan ylimääräistä ei mistään.

Eikä tuolle EU:n kouluruokailutukien käytämiselle vain luomun lisäämiseen tälläkään kertaa varmaankaan saada asiantuntijoiden tukea. Jos asiaa uudestaan avoimesti käsitellään.

Kun keittiöt on valmennettu "luomutuotteiden kustannustehokkaaseen käyttöön", ne ovat hyvinkin voineet oppia siinä parhaan keinon: käytä niitä mahdollisimman vähän,  kulje "portaat luomuun" - alaspäin! Virnistää
« Viimeksi muokattu: 08.07.18 - klo:09:11 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Sivuja: 1 ... 24 25 [26]
  Tulostusversio  
 
Siirry:  

MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!