Author Topic: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää  (Read 168700 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 19683
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #375 on: 10.05.18 - klo:02:11 »
Välillä taas esimerkki tästä ilmiöstä, tällä kertaa Porista:

Happy Breakfast

Quote
Aloita aamusi rennosti ja terveellisesti. Aamiainen sisältää luomupuuron, mehukeittoa, ruisleipää, siivun juustoa ja siivun leikkelettä, kurkkua, lasin tuoremehua ja kahvin tai teen. Tarjolla kello 7.30-10. Nyt myös gluteeniton aamupala saatavilla.

Siis luomupuuron. Muut  tarjotut ovat varmasti tavanomaisia. Jos toisin olisi se olisi kyllä mainittu. Eikä varmaan aamupalaa silloin olisi voitu myydä noin edulliseen (2,60€/2,95€) hintaankaan?
   

PS. Kahvila Ursula Helsingissä kertoo, että ...

Quote
Luomu, kotimaisuus, lähiruoka, eettisyys ovat tuoreen ruokamme peruspilarit.

Kun se tarjoaa aamiaista ...

Quote
UUTUUS! Aamiaispaketti sis.luomukaurapuuro,marjat,hillo,voi,tuoreet leivät,kinkku,juusto, tuoremehu ja kahvi/tee hintaan 8,50 euroa

... niin hinnan puolesta kaikkienkin tuotteiden luomuisuus tuohon saattaisi mahtuakin. Mutta epäilenpä kuitenkin, että kaikki muut tuotteet ovat tavanomaisia, paitsi tuo luomupuuro. Niin "peruspilari" kuin luomu kahvilalle sen ilmoituksen mukaan onkin.

***

Pitäisi tehdä se jo aiemmin vaatimamme tutkimus: otetaan satunnaisotanta tavanomaisista puuroaineksista, löytyykö siitä yhtään torjunta-ainejäämiä. Arvaus, lähes tieto Eviran aiempiin tutkimuksiin nojaten: ei löydy. Jos kuitenkin löytyy, niin niin mikroskooppisia määriä, että niiden mahdollinen merkitys kalpenee reippaasti sen rinnalla, jos puurolautanen on ollut huonosti tiskattu tms.
« Last Edit: 10.05.18 - klo:17:15 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 19683
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #376 on: 11.05.18 - klo:15:44 »
Tämä lisäesimerkki satunnaisesta ravintolasta. Mitään muuta luomua se ei kerro tarjoavansa, mutta tämän kertoo:

Quote
Aamiaistarjoilu
8:00- 9:30 tarjoamme päivittäin vaihtuvaa luomupuuroa.

Maanantaina                    Luomu Ruishiutalepuuroa M
Tiistaina                            Luomu Kahden viljan puuroa M
Keskiviikkona                   Luomu Ohrapuuroa L
Torstaina                          Luomu Kaurapuuroa M
Perjantaina                       Luomu Mannapuuroa L

Kun vain ja ainoastaan on luomuna tarjolla tuota puuroa, logiikka sanoisi, että kyseisen ravintolan mielestä juuri siinä luomu on erityisen tärkeä juttu. Eli tavanomainen puuro olisi jotenkin epäterveellistä, vaarallista tai ehkä kehnon makuista?

Asia on niin tärkeä, että siinä ei ole katsottu olevan varaa jättää asiaa edes aamiaisvieraan oman harkinnan varaan. Vaihtoehtoa ei ole. - Tässä vaihtoehdottomuudessaan juuri tuo ravintola ei ole yksin: vaikkapa edellisessä puheenvuorossa mainitut ravintolat toimivat juuri samalla tavalla.
« Last Edit: 12.05.18 - klo:05:38 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 19683
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #377 on: 13.05.18 - klo:04:59 »
Oikea selityshän tuohon tietysti on se, että puuro yleensä on hyvin halpaa. Ei erityisesti luomupuuro, vaan kaikki puuro. Tehdään pieni laskelma käyttäen esimerkkinä tunnetuinta puuroainesta, Elovenaa (hinnat S-ryhmän Foodiesta).

Luomun noin kaksinkertainen hinta kyllä säilyy tässä:

Elovena täysjyväkaurahiutale maksaa 1,29 e/kilo. Luomuna sama maksaa 2,50 euroa/kg. (Luomupaketti 900 g kun tavanomainen on koko kilon. Tämä "luomuilma" saattaa hämätä kaupassa, mutta ei hämää Foodiessa, jossa on kerrottu kilohinnat.)

Mutta lasketaanpa sitten puuroannoksen hinta. Tehdään se Raision oman ohjeen mukaan:

TÄYDELLISEN KAURAPUURON KEITTO-OHJE

Arvioidaan, että määrä on kolmelle, eli kolme puuroannosta:

Quote
AINEKSET:
7 dl   vettä
3 dl   kulutusmaitoa
1- 1 1/2 tl   suolaa
4 dl   Elovena Kaurahiutaleita
tai
4 dl   Elovena Luomukaurahiutaleita

Desi kaurahiutaleita painaa 35 grammaa. Tieto saatu netistä. Tarvitaan siis 47 grammaa hiutaleita, hinta tavallisena 6 senttiä ja luomuna 12 senttiä.  Otetaan mukaan maitokin, vaikka ilman sitäkin puuro valmistuisi.

Valio täysmaito 1,12 litra, luomuna 1,25 litra. 1 desilitra tavallista 11 senttiä, luomuna 13 senttiä (pyöristettynä). Raaka-aineiden hinta yhteensä 17 senttiä tai 25 senttiä. (Suolan hintaa en ottanut mukaan, koska EU:n direktiivi luomusuolasta ei ole vielä voimassa. Luomuvedestä tai pakkauksen luomuilmasta ei nyt sen enempää).

Tuo ero ei tietystikään näy ravintolan kokonaiskustannuksissa. Helppo on siis rakentaa imagoa luomupuurolla, jos sen katsoo hyväksi tavoitteeksi. Tai lähteä mukaan luomupuuron ME-tempaukseen.

Tuo imagonrakennus ei siis maksa paljon, mutta se ei poista sitä, että se on täysin hupsu juttu. Oikeastaan asiakkaiden aliarvioimista, halveksimista, näin (ihmis)siat kuvitellaan saatavan juuri meidän kaukalolle.
« Last Edit: 14.05.18 - klo:07:03 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 19683
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #378 on: 15.05.18 - klo:15:07 »
 
Sitten on tietysti se argumentti, että luomupuuro olisi yleisesti "otollista" vaikkei se syöjälleen niin erityistä olisikaan. Marja-Riitta Kottila tässä jutussaan:

https://proluomu.fi/luomupuuron-me-syntyi/

Quote
Toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila Pro Luomusta kertoo, että luomuviljan viljelyssä ei käytetä kemiallisia torjunta-aineita eikä keinotekoisia väkilannoitteita. Tästä kumpuavat luomupuuron ympäristöhyödyt kuten kemikalisoitumisen väheneminen, luonnon monimuotoisuuden lisääntyminen, maan kasvukunnon ylläpito ja luonnonvarojen säästyminen.

– Jos kaikki suomalaiset söisivät esimerkiksi kerran viikossa luomupuuroa luomuttoman sijaan, kasvinsuojeluaineita jäisi ruiskuttamatta pelloille noin 4 800 litraa kasvukaudessa, Kottila havainnollistaa.

Mikäpä on tuollaisilla isohkoilla yhteenlasketuilla luvuilla havainnollistaa, kun oletuksena on, että niistä kaikista litroista on (suunnatonta) haittaa. Mikä varmaankin Kottilalle on itsestäänselvyys.

Mutta samaan aikaan - vaikkei tuon laskelman yksityiskohtia tietämättä osaa eksaktia vertailukelpoista lukua antaakaan - viljelyalaa tuota puuroa varten tarvitaan vähintään 100%  enemmän. Puhu siinä sitten luonnon monimuotoisuudesta. Ai niin, ne luomupeltojen rikkakasvit. Lisähinta olisi ainakin 52*5,5 miljoonaa*6 senttiä, 17 miljoonaa euroa. (Tuo puurolautanen viikossa olisi muuten arviolta yli 10% Suomen luomuviljasadosta.)

***

Mutta lankaan oli saatu suuri osa kuntapäättäjistäkin:

Quote
Yli puolet kyselyyn vastanneista (57 %) pitää mahdollisena, että heidän kuntansa siirtyisi puurohiutaleiden osalta tarjoamaan pelkästään luomua. Lähes kolmasosa (30 %) arvioi, että luomuun vaihtaminen ei ole mahdollista hinnan, saatavuuden tai hankintasopimuksen tiukkojen kriteerien takia.

Mutta ei kaikkia, eikä täysin (vain "mahdollisena"!). Luultavasti useimmissa kunnissa ei hyväksyttäisi päätöksen perusteluksi ilmaisua "Luomua. Ilman muuta." Siitä muunlaisen perustelun etsimisestä alkavat vaikeudet.
« Last Edit: 16.05.18 - klo:07:15 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 19683
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #379 on: 23.05.18 - klo:05:07 »
Ihmettelin, kun näin  tästä vain otsikon:

Kuntien keittiöihin halutaan lisää paikallisia elintarvikkeita – Keski-Suomessa luomua arvostetaan enemmän kuin muualla Suomessa

Sillä eihän Keski-Suomessa esim. osteta luomua mitenkään muuta maata enemmän. Miten se arvostus näkyy? Saman artikkelin selostuksesta MT:ssä asia selvisi:

KS: Päättäjät haluavat lähiruokaa kunnan keittiöihin – ongelmana vähäinen paikallinen tarjonta

Quote
Kyselytutkimuksen mukaan Keski-Suomen keittiöiden tilanne on kuitenkin muuta maata parempi gmo-vapaan sekä luomuruuan huomioimisessa. [...]

Keski-Suomessa 71 prosenttia kunnista ilmoittaa huomioivansa gmo-vapauden ja 64 prosenttia luomutuotteet strategioissaan. Koko Suomen osalta vastaavat luvut ovat 59 ja 28 prosenttia, keskisuomalainen kertoo Aula Researchin tekemästä ja Valion tilaamasta tutkimuksesta.

Kyse on siis kunnallisesta suunnittelusta ja päätöksistä, ei kansalaisista.

Tottuneesti ja rutiinilla tuossa mennään lisäksi aidasta aidanseipääseen ja takaisin: kirjoitetaan ikäänkuin luomulla olisi jotain tekemistä lähiruoan kanssa.

Mutta onko se ylipäänsä OK, että kunnat tuollaisia linjanvetoja tekevät?  Onko se hyvä, saati sitten parempi? Millä perusteilla päätetään syrjiä muuntogeenisiä raaka-aineita? Ei ainakaan tieteellisillä. *) Tai suosia luomutuotteita? Sama kysymys!

Tuollaiset linjaukset on kuntiin viety - "keittiön kautta"!

________

*) erityisesti nykyisin, jolloin ainoat vältettävätkin ovat GMO-rehuja, ja niitä syöneistä eläimistä saavat tuotteet.
« Last Edit: 25.06.18 - klo:06:26 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 19683
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #380 on: 25.06.18 - klo:06:13 »
Tässä kilpailussa ...

Missä luuraavat vuoden paras luomuyritys ja -tuote? – osallistu ja ehdota, sarjoja riittää

Quote
Ravintoloille tarjotaan mahdollisuus kilpailla SM-tittelistä osoittaen käyttävänsä eniten luomua. Parhaus mitataan kiloissa. Luomuliiton mukaan nyt etsitään erityisesti sellaisia toimijoita, jotka ovat lisänneet luomun käyttöä eniten edelliseen vuoteen verrattuna.

... voisi julkisten keittiöiden osalta olla kiva, jos edes ilmoitettaisiin, kuinka paljon enemmän veronmaksajien rahaa ne ovat onnistuneet polttamaan.


PS. 26.6.18: Julkisten keittiöiden osalta tuon kilpailun voittaneekin se, joka osaa lisätä luomuraaka-aineisiinsa painavaa, mutta suhteessa halpaa tavaraa.  :D
« Last Edit: 26.06.18 - klo:02:48 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 19683
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #381 on: 29.06.18 - klo:04:57 »
Otsikko ja teksti vähän riitelevät:

Bättre Folk -festarin perustaja Aki Roukala haluaa toteuttaa ab­sur­deim­mat­kin ideat – ”Meillä on vain mielikuvitus”

Quote
Roukala on erityisen ylpeä festarin luomu- ja lähiruokaa sisältävästä ravintolatarjonnasta.

Ei juuri edellytä mielikuvitusta, jos valtiovaltakin puffaa asiaa eli noiden kahden lisäämistä joukkoruokailussa. Absurdia sen kyllä voi sanoa olevan.
« Last Edit: 29.06.18 - klo:05:38 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 19683
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #382 on: 08.07.18 - klo:07:20 »
Pakkosyötön jatkaminen on tietysti myös osa Pro Luomun ohjeita tai vaatimuksia tulevalle hallitukselle:

Quote
Luomun käytön lisääminen julkisissa keittiöissä tarvitsee konkreettisia toimia
Luomun osuutta julkisten keittiöiden raaka-aineista olisi helppo lisätä siirtymällä laajemmin luomumaidon käyttöön. Tätä edistää koulumaitotuen maksaminen painotetusti luomulle, joka painotus tulee säilyttää myös tulevalla hallituskaudella. Lisäksi kuntia pitää kannustaa lisäämään luomutuotteiden käyttöä julkisissa ruokapalveluissa esimerkiksi valmentamalla keittiöitä luomutuotteiden kustannustehokkaaseen käyttöön.

Mutta helppoa se ei tule olemaan. Kunnissa kun on paljon laskutaitoista väkeä, ja kunnat pistävät asiassa hanttiin, kuten edellä tässä koulumaidon valinnassa tuli esille. Kunnat eivät suostukaan maksamaan ylimääräistä ei mistään.

Eikä tuolle EU:n kouluruokailutukien käytämiselle vain luomun lisäämiseen tälläkään kertaa varmaankaan saada asiantuntijoiden tukea. Jos asiaa uudestaan avoimesti käsitellään.

Kun keittiöt on valmennettu "luomutuotteiden kustannustehokkaaseen käyttöön", ne ovat hyvinkin voineet oppia siinä parhaan keinon: käytä niitä mahdollisimman vähän,  kulje "portaat luomuun" - alaspäin! ;D
« Last Edit: 08.07.18 - klo:08:11 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 19683
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #383 on: 23.08.18 - klo:03:55 »
Aika puskista tämä tuli, ei tästä esim. kuntavaaleissa ollut erityisesti puhetta. Ihan yllätyksenä se ei Helsingissä kuitenkaan tullut, kyllä tällaista saattoi aavistaa:

Helsingin kaupunki uudistaa päiväkotien ruokalistaa – luomu-uudistus nostaa ruoan hintaa

Quote
HELSINKILÄISPÄIVÄKOTIEN luomuruokatuotteiden valikoima laajenee syksyllä, Helsingin kaupunki tiedottaa

Syksystä alkaen päiväkotien lapset saavat ruokajuomakseen D-vitaminoitua luomumaitoa. Maitotuotteista myös jugurtti ja piimä ovat jatkossakin luomua.

Kaupunki uudistaa luomuruokavalikoimaansa maidon lisäksi luomuhedelmillä. Niitä on tarjolla vastaisuudessa kaksi kertaa kuuden viikon kierron aikana.

On sitä luomua ollut aiemminkin, mutta:

Quote
Nyt uusittavan ruokalistan myötä luomutuotteiden määrä kuitenkin nousee. Helsingin kaupungin mukaan muutos on merkittävä.

Jatkossa päiväkodeissa syötävistä ja juotavista ruokamääristä noin 30 prosenttia on luomua, tuotesuunnittelija Katriina Bernoulli kertoo. Määrä mitataan ruoan kilomäärissä.

”Aiemmin luomutuotteiden osuus oli alle kymmenen prosenttia”, Bernoulli kertoo HS:lle.

Tämä kerrotaan, mutta ei euromääräistä summaa ei saada sanotuksi:

Quote
Muutos tarkoittaa myös aiempaa suurempaa hintalappua päiväkotiruoalle. Bernoullin mukaan kasvaneet ruokakulut maksetaan mielellään - onhan kyse sekä imagosta että vastuullisuudesta.

”Päätimme, että haluamme sen hintalapun maksaa”, Bernoulli sanoo.

Kyllä sitä maksuhalua hyvinkin saattaa löytyä, jos käyttää toisilta pakolla kerättyjä varoja. Minä varsinaisena maksajana en maksa tuota lainkaan mielellään - juuri siksi, että on kyse imagosta ja vastuullisuudesta! *)

Tuo  lisäkustannusten euromäärä saadaan varmasti aika nopeasti jostain muualta selville. Jos tuo kolminkertaistuminen on mitattu kilomäärissä, kustannukset asiasta eivät välttämättä kolminkertaistu, jos luomuna nyt hankitaan painavaa tavaraa (mitä luomumaitokin kyllä on).

__________

*) oikeastaan hävettää asua tällaisten vedätettävien hössöjen kaupungissa.  8)
« Last Edit: 23.08.18 - klo:07:29 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 19683
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #384 on: 23.08.18 - klo:07:10 »
Tässä on sama uutinen Helsingin kaupungin sivuilta:

Päiväkotien luomuvalikoima uudistuu, luomumaito juomaksi

Eipä ole siinäkään tietoa lisäkustannusten euromääräistä. *) Mutta otetaan siitä ihmeteltäväksi tämä:

Quote
Aiemmin käytössä olleista luomuraaka-aineista listalla pysyvät edelleen kaikki luomuhiutaleet, luomuohrasuurimot, luomujogurtti, luomupiimä ja luomutofu. Muutoksen myötä ruokalistalta poistuvat luomumakaronit ja -pastat, luomuleivät, leivontaan käytettävät luomujauhot, luomuviili sekä luomuherne. Luomuleivät korvataan jatkossa monipuolisemmalla leipävalikoimalla.
(lihav. HJ)

Portailla luomuun voi siis liikkua vähän kahteenkin suuntaan.

Luomuleivillä ei mene hyvin ruokakaupoissakaan, nyt ei tule niille tukea laitosruokailustakaan, tuolta isolta toimijalta.

_____

*) haarukointia: Kun Helsingissä (parisen vuotta sitten) oltiin päiväkodeissa siinä 10% luomuosuuden hujakoilla (vähän sen alle), puhuttiin jo miljoonasta eurosta. Se kolminkertaisena olisi tietysti 3 miljoonaa, lisäkustannuksia siis 2 miljoonaa. Mutta luku on todennäköisesti hiukan pienempi. Mutta jokusen uuden päiväkodin sillä kuitenkin rakentaisi, tai aika monen (uuden) päiväkodin työntekijän palkan maksaisi.

« Last Edit: 23.08.18 - klo:08:11 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 19683
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #385 on: 24.08.18 - klo:06:37 »
Useissa uutisissa korostetaan, että tämä oli Helsingissä se merkittävin muutos:

Quote
Näkyvin uudistus luomuvalikoimassa on kaikissa päiväkodeissa ruokajuomana tarjottava maito, joka on syksystä alkaen kaikilla aterioilla rasvatonta, D-vitaminoitua luomumaitoa.

Jolla ei siis saavuteta mitään. D-vitaminoinnilla kyllä, mutta sellaistahan oli jo ennen tarjottu tavanomainen maito. Ks. keskustelu edellä, pyrkimyksistä saada koululaiset juomaan luomumaitoa, ja sitä kohdannut - tiedeväenkin - kritiikki, jonka edessä silloinen vastuuministeri Tiilikainenkin lopulta oli pakotettu myöntämään, ettei sillä lasten terveyttä yhtään edistetä.

Miksi tuo muutos sitten tehtiin?

Quote
Luomuvalikoiman muutokset perustuvat asiakaspalautteeseen, ja ne on suunniteltu yhdessä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kanssa.
(lihav. HJ)

Eli muutama asiaa äänekkäästi vaatinut "aktivisti" on saanut tuon tapahtumaan? Varmaankaan  ei ole järjestetty kunnon kyselyä siitä, haluavatko vanhemmat todella tuota. Vai mieluummin jotain muuta, samalla rahalla? Koululaisten vanhemmilta sentään kysyttiin v. 2016 mutta ei kyllä silloinkaan kunnan tai valtion toimesta.
« Last Edit: 24.08.18 - klo:08:53 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 19683
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #386 on: 28.08.18 - klo:08:36 »
Mutta jokusen uuden päiväkodin sillä kuitenkin rakentaisi, tai aika monen (uuden) päiväkodin työntekijän palkan maksaisi.

Tai Helsinki voisi yrittää tarjota parempaa liksaa päteville lastentarhanopettajille? Tai yrittää järjestää heille asuntoja tms.? Radion uutisten mukaan heistä on nyt kaupungissa huutava pula.

Kaikessa tuossakin 2-3 miljoonaa ylimääräistä olisi hyvä pelivara.
« Last Edit: 28.08.18 - klo:08:46 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 19683
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #387 on: 04.09.18 - klo:07:30 »
Tässäkin tulevassa tilaisuudessa ....

Luomu Ateria-tapahtumassa

Quote
Julkisen ruokapalvelun ja sopimusruokailun ammattilaispäivä Ateria on taas marraskuussa.
[...]
Luomu on esillä myös Aterian virallisessa ohjelmassa.

... paneelikeskustelun aihe on asetettu tai muotoiltu hyvin perinteisesti näin:

Quote
Paneelikeskustelu klo 12.20-13.10: Miten lisää luomua lasten lautasille?

Vaikka se olisi pitänyt asettaa näin: Miksi lisää luomua lasten lautasille?

Tai pikemminkin: Miksi ihmeessä ...

Mutta kyllä tuon luomuväen formuloinninkin tavallaan ymmärtää. Sehän on jo maamme hallituksen hyväksymä tavoite. Jota oppositiokaan ei ole ainakaan julkisesti vastustanut. Niinpä oikeastaan ainoa järkevä kysymys, joka jää jäljelle on se, miten se tehdään.  >:(
« Last Edit: 04.09.18 - klo:07:56 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 19683
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #388 on: 19.10.18 - klo:12:37 »
Maaseudun Tulevaisuuskin kertoo asiasta kuin urhelukilpailun tuloksista:

Salon ruokapalvelut kahmi kaksi voittoa Luomu SM -kisoissa

Mutta huomion tuossa uutisessa saa minulta se, että suurten toimijoiden voittajienkin luomuprosentit ovat kovin alhaisia. Voittaja tuntui itsekin hämmästyneeltä juuri siitä, kuinka vähäisellä osuudella voitto heltisi:

Quote
Ruokapalveluohjaaja Mari Portaala on yllättynyt voitosta. Salon ruokapalveluista kymmenen prosenttia on luomua. Nousua edellisvuodesta on 7,5 prosenttia.

Urheiluvertausta jatkaen: on kuin kyläkilpailujen tulostasolla osallistuttaisiin ja pärjättäisiin olympiakisoissa.
« Last Edit: 19.10.18 - klo:13:06 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 19683
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #389 on: 20.10.18 - klo:08:32 »
Tuo Salon esimerkki yhdessä tämän kanssa ...

Quote
Suuri yksityinen toimija -sarjan voitti UniCafe Oy, jolla on luomua 6,3 prosenttia.

... kuulostavat jopa absurdeilta, jos kerrotaan, että kyse oli kuitenkin Suomen mestaruudesta asiassa. Jo verrattuna pieniin ja keskisuuriin toimijoihin, jotka kuitenkin olivat saman uutisen mukaan saavuttaneet jotenkin merkittäviä prosenttiosuuksia.
« Last Edit: 20.10.18 - klo:09:41 by Heikki Jokipii »