Tämä voi valitettavasti hidastaa kovasti tätä odottamaamme "ihmettä":
Uusi tuhohyönteinen hävittää satoja Afrikassa – tulee Välimerelle muutamassa vuodessa?Toivottavasti kukaan ei saa päähänsä, että sen torjumisessa on pitäydyttävä luomuhyväksyttyihin keinohin. Euroopassakaan. Tähän mennessä niin ei ole käynyt:
Yökköset voivat lentää pitkiä matkoja. On mahdollista, että tuholaislaji saapuu Välimerelle muutamassa vuodessa, sanoo Cock.
Tutkijat vetoavat päättäjiin, jotta pikaiset toimenpiteet aloitettaisiin tuholaisen leviämisen pysäyttämiseksi. Sambia on jo määrännyt ilmavoimansa tekemään myrkkyruiskutuksia. Amerikassa yökkösen tuhoja estetään myrkyillä, mutta myös biologisin torjuntakeinoin.
YK:n maatalousjärjestö FAO pitää ensi viikolla hätäkokouksen, jossa etsitään keinoja armeijamadon invaasion estämiseksi.
Näiden ruokakasvien tarjonta luomuna voi heikentyä ...
Perhosten toukat lisääntyvät massoittain ja syövät noin sadan viljelykasvin satoja. Pahimmin kärsivät mm. maissi, riisi, sokeriruoko, kaali ja soijapapu.
... ja nyt on tutkijoille myös sosiaalinen tilaus, että, jos se on suinkin mahdollista, kehitettäisiin (pian) ainakin tärkeimmille lajeille tuolle tuholaiselle vastustuskykyiset GM-lajikkeet. Tämän
GLP-artikkelin kuvatekstista voimme lukea, että se työ on jo aloitettu:
Corn at left with Bt trait which protects against fall armyworm damage; convention; corn at right showing significant damage from armyworm.
(lihav. HJ)
Eli tuliko nyt EU:lle ja Afrikalle nk. ajolähtö: päätöstä, ja myönteistä päätöstä GM-lajikkeiden käytöstä ei voi enää lykätä? Itse EU:nkaan osalta? Ja kaikki EU:n
yritykset painostaa Afrikkaa toiseen suuntaan täytyy nopeasti ja julkisesti perua ja vetää takaisin?
Tuolle tuholaislajille ei taida muuten olla suomenkielistä nimeä, eikä ruotsinkielistäkään. En ainakaan löytänyt. Ja varmaan myös YLE on sitä etsinyt, löytämättä.
"""
Akuutin uhan alla ovat muutoin juuri ne perinteisesti seuraamamme ja vertailemamme pienehköt Afrikan maat (lihav. HJ):
Etelä-Afrikan maatalouden tutkimuskeskus on varmistanut havainnon omalla maaperällään. Havaintoja on myös Sambiasta, Zimbabwesta ja Malawista.