Tuo EU-raportti ei muuten nyt suosittelekaan sitä luomulinjaa, jota EU-parlamentti
taannoin suositteli:
Another major challenge for African countries refers to the adoption of and support for adequate technical options for the mod-ernisation of agriculture. Today, even if challenged, the Green Revolution package remains a reference and the “conventional” pathway of modernisation, i.e. intensification based on improved seeds, chemical inputs (fertilisers, pests and weeds control) and mechanisation.
[...]
Higher yields can be reached relatively quickly with the use of
chemical fertilizers, which can help to unlock much needed pro-
duction and income increase for small farms. However, the use
of fertilizers, that may also be facilitated by smart subsidies,
needs to be monitored in order to reduce their possible adverse
environmental impact. In order to improve the sustainability and
reduce the production costs there should be a greater focus on
the efficiency of natural resources use and ecological processes.
(lihav. HJ)
(Vaikka - tuosta voi lukea - jotain kissanhännänvetoa on asiasta ehkä ollut raporttia laadittaessa.)
Mutta tämä uusi raportti tehtiinkin afrikkalaisten kanssa yhdessä!
Siinä hyväksyttiin sekin keino, jota mm. Malawissa on käytetty, että keinolannoitteiden käyttöä edistetään valtion tukiaisilla! Joka tapauksessa tuosta on poissa se aiemmin paljon käytetty klisee, ettei afrikkalaisilla viljelijöillä
ole varaa keinolannoitteisiin!
Ympäristövaikutuksia kehotetaan tällöin tarkkailemaan, mutta sehän on selvä asia, että niin on hyvä tehdä, jo sen vuoksi, ettei lannoitteisiin kulu turhaan liikaa rahaa. Minkähän hintainen on
Yaran uusi vempain? Olisiko afrikkalaisillakin viljelijöillä siihen varaa?
Täytyy vielä katsoa, sanooko tuo uusi raportti mitään bioteknologiasta, geenimuuntelusta. Otsikkotasolla asiaan ei puututa. Mutta ei ilmeisesti vedetä siis kielteistäkään linjaa. Niinkuin EU-parlamentti veti. Ilmaisu "improved seeds" yllä saattaa jo viitata GMO-siemeniin.
PS. Kyse on samasta EU:n raportista tai ohjelmapaperista, josta
oli jo puhetta täällä. Paperi on aika "turbobyroratiaksi" kirjoitettu, mutta ajateltavissa on, että tällä kertaa Afrikalla voisi olla hyötyäkin tuosta yhteistyöstä.
PS2. On jopa niin, että siinä tehdään sitä "tulevaisuussopimusta" maataloudesta, jollaista Vesa Kanniainen (ks. edellä 13.03.19) peräänkuulutti. Kanniaisen pyrkimyksethän olivat mitä kannatettavimpia, vaikka hänen faktatietonsa nykytilanteesta eivät olleet aivan täsmällisiä.