Author Topic: muokkaus, hiilipäästöt, multavuus  (Read 105916 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26285
    • View Profile
    • Email
Vs: muokkaus, hiilipäästöt, multavuus
« Reply #105 on: 04.06.19 - klo:04:08 »
YLE:lle tämä meni täydestä:

27 tapaa, joilla hallitusohjelma vaikuttaa nuoriin: Ehkäisy maksuttomaksi, energiajuomille ikäraja, oppivelvollisuus täysi-ikäiseksi asti

Quote
8. Lisää kasvisruokaa ja luomua

Uusi kansallinen ilmastoruoka-ohjelma pyrkii pienentämään suomalaisten syömän ruoan ilmastojalanjälkeä ja lisäämään ymmärrystämme ruoantuotannosta.

Kasvisruoan osuutta lisätään esimerkiksi kouluissa ja virastoissa, ja ohjataan kuntia suosimaan lihan, kananmunien ja maidon osalta kotimaista lähi- ja luomutuotantoa


Se on siellä ymmärryksen taso luomuruoan ympäristövaikutuksista.  Tuo hallituksen luomutavoite esiteltiin täysin ongelmattomana.
« Last Edit: 28.06.19 - klo:08:52 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26285
    • View Profile
    • Email
Vs: muokkaus, hiilipäästöt, multavuus
« Reply #106 on: 05.06.19 - klo:07:18 »
Hanna Halmeenpää myös todistaa uskostaan luomuun MT:ssä:

Kohti ilmastoystävällistä ja kestävää maataloutta

Quote
Kotimaista kalaa, kasviksia ja luomu-tuotteita halutaan entistä enemmän tuotantoon, jalostukseen ja kulutukseen – ravitsemussuositusten ja vähähiilisyystavoitteiden mukaisesti.
(lihav. HJ)

Kummankaan tavoitteen mukaisia ne eivät mitenkään erityisesti ole. Täällä on esitetty perusteita sille, miksi asia voi olla juuri päinvastoin.
« Last Edit: 05.06.19 - klo:08:03 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26285
    • View Profile
    • Email
Vs: muokkaus, hiilipäästöt, multavuus
« Reply #107 on: 27.06.19 - klo:06:22 »
Tästä jokavuotisesta Pro Luomun uutisesta ...

https://proluomu.fi/luomumansikat-kypsyvat-juhannuksen-jalkeen/

... tulee kyllä selväksi, että se on jo oletuksena, että jokainen asiakas hakee omalla autollaan nuo mansikat. Kun hakumatkakaan ei todennäköisesti ole lyhyt, eivät luomumansikat kyllä nouse esiin alhaisella hiilijalanjäljellään.

Vertaa vaikka tähän kommenttiin ja tapaukseen.

Tässä häveliäästi vaietaan niksistä ...

Quote
Luomumansikan viljelyssä ei käytetä lainkaan synteettisiä torjunta-aineita eikä kemiallisia lannoitteita. Torjunta-aineiden sijaan harmaahometta torjutaan luomuviljelyssä istuttamalla mansikantaimet korkeampaan penkkiin ja harvempaan.

Kasvit myös pidetään puhtaana rikkaruohoista, jotka altistavat mansikat homeelle.

... jota kuitenkin paljon käytetään. Eli mansikoiden suojaamisesta muovipeittein.
« Last Edit: 27.06.19 - klo:15:42 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26285
    • View Profile
    • Email
Vs: muokkaus, hiilipäästöt, multavuus
« Reply #108 on: 28.06.19 - klo:04:12 »
Maaseudun Tulevaisuus vaati 17.6.19 pääkirjoituksessaan:

Hiilensidonnasta lisää tutkittua tietoa

Quote
Tällä hetkellä ongelmana on, ettei maahan sitoutuvan hiilen määrää pystytä todentamaan. Tähän kysymykseen Carbon Action -hankkeella haetaan vastausta. Pikaista vastausta ei ole odotettavissa, koska tuloksia saadaan viiden vuoden kuluttua. Tuloksia voidaan Liskin mukaan käyttää muun muassa ilmastopolitiikassa, hiilimarkkinoilla ja elintarvikkeiden hiilijalanjäljen laskennassa.

Carbon Action -hanke eli Jari Liski vastasi 19.6.19 näin täsmentäen:

Hiilensidonnan todentamisjärjestelmä kehitettävä viipymättä

Quote
Maaperän hiilinielun hyödyntäminen ilmastotyössä edellyttää sitä, että sidotut hiili­yksiköt opitaan todentamaan luotettavasti. Todentamisjärjestelmä tarvitaan viipymättä.

Carbon Action -tutkimuksessamme olemme alkaneet kehittää järjestelmää usean tieteenalan yhteistyönä. Järjestelmä perustuu perusteelliseen ymmärrykseen viljelymaiden hiilenkierrosta. Se hyödyntää erilaisia mittauksia kasvillisuudesta, maaperästä ja ilmakehästä sekä edistyneintä laskentaa.

Tavoitteemme on saada järjestelmä toimintakuntoon vuoden aikana. Sen jälkeen jatkamme järjestelmän kehittämistä erilaisten tutkimusten avulla, ja hyödynnämme Carbon Action -hiiliviljelijöiden pelloilta tehtyjä mittauksia hiilimäärän muutoksesta viiden vuoden tutkimusjakson aikana.

Jos tulkitsen tuon oikein, kaikkia tuloksia ei tarvitse tuota viittä vuotta odottaa, vaikka projekti sen ajan jatkuukin.

***

Mekin odotamme tuon Carbon Action -hankkeen tuloksia. Se voi tuottaa konkreettisia mittaustuloksia Suomesta mm. siitä, sitooko luomuviljely todella erityisen hyvin hiiltä, kuten luomuväki yleisesti ja toistuvasti väittää. Siitähän on esitetty aivan päinvastaisiakin näkemyksiä (mm. Ruotsin SLU:n tutkijat, edellä ja muuallakin täällä  passim), joten siinä kysymyksessä siis tarvitaan ratkaisevaa empiiristä tietoa. Ihan päättäjien tueksi, ilmastopolitiikassa. Ja mikseipä kuluttajillekin.
« Last Edit: 28.06.19 - klo:09:52 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26285
    • View Profile
    • Email
Vs: muokkaus, hiilipäästöt, multavuus
« Reply #109 on: 29.06.19 - klo:08:17 »
Tämän kirjoituksen pohjalta luomuväki pitää suhteellisen varmana, että Carbon Action -hankkeen tulokset tulevat tukemaan luomua ratkaisuna:

Maa ja vesitekniikan tuki ry rahoittamaan hiiliviljelytutkimuksen tuomista neuvojille

Quote
Maan hyvä kasvukunto hiilensidonnan perusta

”Carbon Action -hankkeessa on useita yhtymäkohtia niin maaperän kuntoon kuin peltojen toimivaan vesitalouteen, jotka ovat olleet jo vuosikymmeniä tukemme kohteena” Timo Maasilta Maa- ja vesitekniikan tuesta selvittää.

Hanke liittyy suoraan BSAG:n hallinnoimaan Carbon Action -alustaan (www.carbonaction.org), jossa tehdään korkealaatuista tutkimusta Ilmatieteen laitoksen johdolla peltomaan kyvystä varastoida ilmakehän hiiltä pitkäaikaisesti sekä koulutetaan viljelijöitä hiilen varastoimiseen peltomaahan (hiiliviljely). Hanke vie myös käytäntöön Ruralia-instituutin vetämässä OSMO-hankkeessa kerrytettyä osaamista.

”Kiinnostus Carbon Actioniin on ollut erittäin suurta sekä viljelijöiden, yritysten että päätöksenteon puolelta. Keskeisenä pullonkaulana hiiliviljelyn laajamittaisessa käytäntöön viemisessä on osaavien neuvojien koulutus sekä tulosten vieminen käytäntöön neuvojille ja viljelijöille”, Hagelberg kertoo.

Saammepa sitten nähdä kuinka siinä käy.

Tosin nuo tuossa mainitut muut hankkeet taitavat olla vain aika löyhästi sidoksissa luomuviljelyyn ja sen ideologiaan. "Luomutietopankissa" tuo artikkeli kuitenkin ilmestyi.
« Last Edit: 29.06.19 - klo:09:41 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26285
    • View Profile
    • Email
Vs: muokkaus, hiilipäästöt, multavuus
« Reply #110 on: 05.07.19 - klo:03:30 »
Hesarissa tänään, maksullinen myös netissä:

Karjankasvattaja laittoi lehmät keräämään itse rehunsa ja levittämään lantansa: laitumien hiilivarastot kohenivat, vasikoiden kasvu kiihtyi ja säästöä syntyi

Quote
Voisiko maatalous olla haittojen ohella osa ilmastoratkaisua? Johanna Jahkola siirtää karjansa eri laitumelle kahdesti päivässä.

Hiiliviljelystä, myös Carbon Action -hankkeesta kerrottiin. Kiinnitin huomiota siihen, että luomuviljelyä ei mainittu (eivät haastatellutkaan), paitsi kerran kirjoituksen lopussa, jossa viitattiin tähän "kainaloartikkeliin" netissä (joka sekin on tilaajille):

Ruuan todellinen hinta
Syödäkö nautaa vai sikaa, luomua vai tehotuotettua, läheltä vai laivattua: HS vastaa 10 ruokaan liittyvään ilmastokysymykseen.


Muutoin esitellyt ideat liittyivät jatkuvaan kasvipeitteisyyteen ja suorakylvöön.
« Last Edit: 05.07.19 - klo:08:47 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26285
    • View Profile
    • Email
Vs: muokkaus, hiilipäästöt, multavuus
« Reply #111 on: 06.07.19 - klo:04:21 »
Ainakin sen voi tästä uutisesta sanoa ...

Mullistava tutkimustulos: Puiden istuttaminen on tehokkaampi ja halvempi kuin mikään muu ilmastonmuutoksen torjuntakeino

... että puut ja metsät ovat ilmeisen ylivoimainen keino hiilensidontaan. Kuten tuossa taas todettiin, ei välttämättä ensimmäistä kertaa. Ei ollenkaan ensimmäistä, itse asiassa.

Tuo suunnitelma on rakennettu tällä oletuksella ...

Quote
Miljardien puiden istuttaminen ympäri maailman on merkittävin ja helpoin tapa torjua ilmastonmuutosta.

Näin toteavat tutkijat tiedelehti Sciencessa julkaistussa artikkelissa. Siinä lasketaan ensimmäistä kertaa kuinka monta puuta voitaisiin istuttaa nykyisten metsien ulkopuolelle kajoamatta silti ruuantuotantoalueille tai kaupunkeihin.
(lihav. HJ)

... mutta ilmeisesti oletuksena on myös, ettei viljelypinta-ala nykyisestään olennaisesti laajene.

Tämän verran skenaariossa kajotaan:

Quote
Laidunmaat laskettiin mukaan, koska tutkijoiden mukaan muutamat puut eivät haittaisi lampaita ja lehmiä.

Muualta tuli mieleen, että kanat tuosta suorastaan tykkäisivät. Mutta niiden "laidunmaat" lienee tuossa laskettu maatalousmaaksi, johon ei kosketa?

Nyt odottelen joidenkin luonnontietoilijoiden ärähdystä: suurilla laidunmailla on oma ekosysteeminsä, ja kaiken sen metsittäminen merkitsee luonnon monimuotoisuuden vähentymistä!? Jos ne "muutamat puut" kuitenkin olisivat siinä häiriöksi?

***

Tuohon nivoutuu hyvin tämä hanke:

https://www.metsalehti.fi/artikkelit/saharan-metsittaminen-etenee/

Eikä siinä varmaankaan ole ennestään juurikaan luontoa, joka vaarantuisi?

Vaikka tuossa hankkeessa näyttää olevan enemmän silmämääränä metsätalous kuin hillensidonta. Mutta molemmatkin tavoitteet voitaneen saavuttaa?
« Last Edit: 06.07.19 - klo:07:35 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26285
    • View Profile
    • Email
Vs: muokkaus, hiilipäästöt, multavuus
« Reply #112 on: 08.07.19 - klo:06:39 »
Annaleena Ylhäinen twitterissä:

https://mobile.twitter.com/AYlhainen/status/1147878126296453120/

Quote
SLUn pitkäaikaisissa kokeissa (16 koepaikkaa) hiilipitoisuus on kasvanut maassa kun on saatu suuria satoja. Suuret sadot vaativat suuret juuret. Tätäkin koetta esiteltiin Brunnbyssä.

Näistä tuloksista eräät SLU:n tutkijat kertoivat jo vuonna 2009 ilmestyneessä kirjassaan.
« Last Edit: 11.07.19 - klo:10:08 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26285
    • View Profile
    • Email
Vs: muokkaus, hiilipäästöt, multavuus
« Reply #113 on: 11.07.19 - klo:06:30 »
Ei olla huolissaan siitä, että valtaosa tai ainakin suuri osa suomalaisista tässä kohdassa erehtyy (lihav. HJ):

Kyselytutkimus: Valtaosa suomalaisista uskoo pystyvänsä hillitsemään ilmastonmuutosta kulutusvalinnoillaan

Quote
Suomalaiset suhtautuvat aiempaa myönteisemmin luomuruokaan, vihreään sähköön ja myös liikkumisessa huomioidaan ympäristövaikutukset.

Vaikka Hesari oli kyllä raportoinut lukijoilleen jo aiemmin asioiden oikean laidan, ks. edellä 08.05.19. Mutta noin nopeasti se oli toimitukseltakin unohtunut. Ja/tai tutkimuksen teettäneeltä Sitralta.
« Last Edit: 11.07.19 - klo:11:13 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26285
    • View Profile
    • Email
Vs: muokkaus, hiilipäästöt, multavuus
« Reply #114 on: 02.08.19 - klo:06:46 »
Tässä kertausta syistä, miksi on näin:

Quest to reduce greenhouse gases needs modern farming techniques, not organics, research shows

Sama kyllä tiedetään Suomessakin:

MTK-liittojen puheenjohtajat: "Heikon kannattavuuden kiusaamat viljelijät joutuvat itse toimimaan koekaniineina ja tutkijoina"
MTK-liittojen puheenjohtajat vaativat maataloustutkimukseen uutta otetta ja lisäresursseja.


Quote
Vaikka usein toisin luullaan, tuottava ja tehokas viljely sekä karjatalous ovat parasta ilmastotyötä, kannanotossa todetaan. Vesien suojelussa avainasemassa ovat pellon kasvukunto ja ravinteiden tehokas hyötykäyttö.
« Last Edit: 02.08.19 - klo:06:59 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26285
    • View Profile
    • Email
Vs: muokkaus, hiilipäästöt, multavuus
« Reply #115 on: 05.08.19 - klo:05:31 »
Ainakin sen voi tästä uutisesta sanoa ...

Mullistava tutkimustulos: Puiden istuttaminen on tehokkaampi ja halvempi kuin mikään muu ilmastonmuutoksen torjuntakeino

... että puut ja metsät ovat ilmeisen ylivoimainen keino hiilensidontaan. Kuten tuossa taas todettiin, ei välttämättä ensimmäistä kertaa. Ei ollenkaan ensimmäistä, itse asiassa.

Etiopia lähti heti liikkeelle:

Etiopia kertoo istuttaneensa 350 miljoonaa puuntaimea päivässä – saattaa olla ennätysluku

Tosin Etiopia on maa, jossa päinvastainen kehitys oli rajua noin 100 edellisen vuoden aikana. Tuossa kerrotaan myös oikeasta tarvittavasta mittakaavasta. Kun taas etiopialainen nobelisti Wangari Maathai palkittiin aikanaan (myös) puuhastelusta, joka oli huomattavasti pienimuotoisempaa kuin minkä meidän 4H-kerholaisemme tekevät joka vuosi.
« Last Edit: 05.08.19 - klo:05:37 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26285
    • View Profile
    • Email
Vs: muokkaus, hiilipäästöt, multavuus
« Reply #116 on: 08.08.19 - klo:15:25 »
Tästä raportista voi nyt seurata aika hurja keskustelu Suomessakin:

Ilmaston lämpeneminen hätyyttelee maa-alueilla jo 1,5 asteen rajaa – Suurraportti: Kasvava ihmiskunta tärvelee maata ja hotkii liikaa lihaa

Mutta lainaan tuosta tietysti ensiksi tämän kuvatekstin:

Quote
Viljelymaata käytetään monissa maissa tehottomasti, sanoo tutkimusprofessori Raisa Mäkipää Lukesta.

Tämäkin on heti lainattava:

Quote
IPCC kiinnittää huomiota myös bioenergiaan, johon moni maa nojaa vahvasti päästövähennyksissään.

Raportin mukaan energiakasvien viljely voi pahentaa ilmastomuutosta, jos niiden tieltä kaadetaan luonnontilaista metsää. Toisaalta energiakasvit voivat vallata pinta-alaa, joka soveltuisi ruuantuotantoon.


Jotain siinä voisi olla vähän ihmeteltävääkin, mutta tuhatsivuisella raportilla meidät kaikki tietysti hetkeksi täysin hiljennetään. Meidät muut paitsi ne eräät poliitikot, jotka lukaisevat tuollaisia tiiliskiviä (vieraalla kielelläkin) ilmeisesti ihan hujauksessa. Kun ovat melkein heti niiden ilmestymisen jälkeen valmiita niitä kommentoimaan.
« Last Edit: 09.08.19 - klo:07:58 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26285
    • View Profile
    • Email
Vs: muokkaus, hiilipäästöt, multavuus
« Reply #117 on: 09.08.19 - klo:03:49 »
Tuoreeltaan haastatellut:

Maankäytön päästöjä on vähennettävä pikaisesti, vaatii ilmasto­raportti: kaksi ministeriä arvioi HS:lle Suomen vaihto­ehtoja

Niistä keinoista:

Quote
Näitä keinoja Ollikainen ehdottaa, jotta maankäytön päästöt saataisiin Suomessa kuriin:

1. Kielletään metsien raivaaminen maatalouskäyttöön tai asetetaan sille erillinen raivausmaksu päästöjen perusteella

[...]

”Haluamme puuttua juurisyyhyn”, ympäristöministeri Krista Mikkonen sanoo.

”Metsiä raivataan pelloiksi usein siksi, että lannan levittämisen takia tarvitaan lisää peltoalaa. Olemme lähestyneet tätä nyt niin, että lantaa pitäisi saada paremmin hyötykäyttöön biokaasutuotantoon, jottei sitä tarvitsisi levittää pelloille.”

[...]

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ei vaikuta olevan erityisen huolissaan siitä, että metsiä raivataan pelloiksi. Hän kommentoi asiaa sähköpostitse.

”Suomessa ei ole laaja­mittaista siirtymää metsästä pelloksi. Maatalousmaan pinta-ala ei ole Suomessa kasvanut vuodesta 1961 vaan itse asiassa pienentynyt”, Leppä kirjoittaa.

Me olemme jo täällä keskustelleet siitä, missä skenaariossa, missä strategisessa valinnassa peltoalan olisi pakko kasvaa:

Pellon raivuuseen vaan.

Tuo vuoden 2010 haihattelu ja sen 50% tavoite on sittemmin unohdettu. Mutta siitä jäi 20% tavoite, joka oli vielä voimassa edellisen hallituksen aikana. Hiukan on epäselvää, mikä on voimassa nyt.

Energiakäyttö voi olla hyödyllistä, mutta kyllä ne lannan ravinteet pitää saada aitoon kiertoon. Ja siis viime kädessä juuri pellolle. Toinen asia on sitten, mille pellolle:

Quote
Hallitus pyrkii Lepän mukaan siihen, että kierrätyslannoitteille luodaan markkina, jottei uusia peltoaloja tarvitsisi enää raivata vain lannanlevityksen tarpeita varten.

Markkina syntyy kyllä osittain siitä, että keksitään riittävän hyvä keino, jolla ko. lannoitteet saadaan keveämmiksi ja siten paikasta toiseen helposti siirrettäviksi. Sinne, missä niitä aidosti tarvitaan.
« Last Edit: 09.08.19 - klo:08:27 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26285
    • View Profile
    • Email
Vs: muokkaus, hiilipäästöt, multavuus
« Reply #118 on: 11.08.19 - klo:04:10 »
Vihreän Langan selostuksessa tästä tilaisuudesta ristiriita tuli oikeastaan kirkkaasti esille:

Ilmastonmuutoksen hillintä on pirullista jonglöörausta ruokaturvalla, päästövähennyksillä ja biodiversideetillä

Quote
Maapallon maa-alueista jopa kaksi kolmasosaa on tavalla tai toisella ihmisen käytössä. Lopuista suuri osa on huonosti viljelyyn sopivaa tai luontoarvoiltaan merkittävää. Tämän vuoksi bioenergian lisääminen on ongelma ruokaturvalle ja luonnon monimuotoisuudelle.

”Tiedämme, että ilmastonmuutokseen sopeutuminen vaatii tuekseen rikasta lajistoa. Sen vuoksi esimerkiksi bioenergian kanssa pitää olla tarkkana”, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) sanoi julkistustilaisuudessa.

Kysyttäessä tämän hallituksen käytännön toimista maankäyttösektorin päästöjen vähentämiseksi Mikkonen muistutti, että Suomessa metsäkadon taustalla on metsien raivaaminen pelloiksi, joille voidaan levittää karjataloudessa syntyvää lantaa.

”Tätä voidaan vähentää esimerkiksi sillä, että lantaa hyödynnetään entistä enemmän biokaasun tuotannossa.”

Siinähän Mikkkonen suosittaa juuri bioenergian lisäämistä, joka oli juuri muutama kappale aiemmin todettu ongelmalliseksi.

Vertausta jatkaaksemme hän sai ehkä Suomen pallot pysymään ilmassa, mutta maailman pallot putosivat.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26285
    • View Profile
    • Email
Vs: muokkaus, hiilipäästöt, multavuus
« Reply #119 on: 13.08.19 - klo:14:26 »
Etiopia lähti heti liikkeelle:

Etiopia kertoo istuttaneensa 350 miljoonaa puuntaimea päivässä – saattaa olla ennätysluku

Tosin Etiopia on maa, jossa päinvastainen kehitys oli rajua noin 100 edellisen vuoden aikana. Tuossa kerrotaan myös oikeasta tarvittavasta mittakaavasta. Kun taas etiopialainen nobelisti Wangari Maathai palkittiin aikanaan (myös) puuhastelusta, joka oli huomattavasti pienimuotoisempaa kuin minkä meidän 4H-kerholaisemme tekevät joka vuosi.

Ei Suomikaan asiassa ole huono. MTK:

Miljoonia ekotekoja - Yksityismetsiin istutetaan yli 100 miljoonaa puuta

Kun noita saavutuksia vertaillaan, täytyy muistaa, että Etiopiassa oli v. 2015 99,5 miljoona ihmistä, ja nyttemmin joku miljoona enemmän. Joten meidän saavutuksemme täytyy kertoa noin 20:llä, jotta vertailu on reilu.
« Last Edit: 13.08.19 - klo:14:30 by Heikki Jokipii »