Yleinen kategoria > Yleinen Keskustelualue

muokkaus, hiilipäästöt, multavuus

<< < (2/41) > >>

Heikki Jokipii:
Ei ihan samaa, mutta tähän liittyy. Nimittäin metaani on yksi näistä kasvihuonekaasuista. Ja nyt tässä artikkelissa mainittujen tutkimusten mukaan sen pitoisuuden kasvu ilmakehässä on hidastunut ellei jopa kokonaan pysähtynyt.

Jolla on melkoinen merkitys ilmaston lämpenemisen skenaarioiden kannalta, nykyiset skenaatiothan perustuvat suurelta osalta myös oletukseen metaanin pitoisuuden kasvusta. Mutta eipä puhutaakaan nyt siitä.

[artikkeli löytyy täältä, selaa alaspäin]

Vaan lainataan nämä mielenkiintoiset lauseet ko. artikkelista (lihav. HJ):


--- Quote ---A key reason for the flattened methane levels may be changes in the way China grows rice, Khalil and PSU researcher Martha Shearer found in another study.

In the past 30 years, China has reduced rice-growing areas and replaced methane-generating organic fertilizers -- animal and human excrement -- with nitrogen-based fertilizers, they said. In addition, the growers are using less water, which also reduces methane emissions. 
--- End quote ---


Siis: tehoviljely vähentäisi metaanipäästöjä!? Kun luomuväki jaksaa muistuttaa siitä, että keinolannoitteiden valmistuksessa syntyy hiilidioksidipäästöjä (niinhän ei tarvitse olla, mutta se on sitten toinen juttu), niin entäs sitten tämä vähennys kasvihuonekaasujen tuotannossa?

En ehkä ihan ymmärtänytkään tuota mekanismia, mutta noin siinä lukee, ja yliopistollisia tutkijoita nuo ovat.   

(Heikki Jokipii 03.03.07)

Heikki Jokipii:
Eniten luomuväki näytti ottavan ”herneen nenäänsä” tämän uutisessamme mainitun Ruotsin TV:n ohjelman väitteestä. että luomuviljely varastoisi vähemmän hiiltä maaperään kuin tavanomainen viljely.

Tähän puututtiin ko. uutisessamme mainitussa Ajankohtaisen Kakkosen pätkässä. Myöskin Iltasanomissa 30.7.2009 Lukijat-palstalla Jukka Lassila kirjoittaa (ko. ruotsalaistutkijoita vastaan):


--- Quote ---”Vertaamalla pelkästään viljasatoja jäävät luomutuotannon keskisadot tavanomaisesta. Luomutuotannossa päästään jopa tavanomaista tuotantoa suurempiin satomääriin verrattaessa koko viljelykiertoa ja sen tuottamaa valkuais- ja kokonaisbiomassaa. Viherlannoituksesta tulevan biomassan avulla saadaan luomupeltoon myös pidättymään suurempi määrä hiilidioksidia.”
--- End quote ---

Nyt en osaa heti ottaa tähän muuta kantaa kuin sen, että kaiketi tässä asiassa ylivoimaisin on suorakylvö?

Asia ansaitsee oman keskustelunsa (joka täällä tavallaan on jo aloitettu, minusta keskustelu jatkuu luontevasti tässä triidissä).

Tässä löytämäni linkki Kirchmannin ym. tutkimukseen asiasta:

Miten siirtyminen luomuun viljan tuotannossa vaikuttaisi Ruotsin viljelymaan hiilivarastoihin (englanniksi).
   

Heikki Jokipii:
Muistiossa, joka oli pohjana valtion ekologisten hankintojen kampanjalle, jossa kehotetaan myös suosimaan luomuruokaa, myönnetään, että perusteet luomun osalta ovat epämääräiset:


--- Quote ---Elintarvikkeiden kestävyyden määrittely ei ole yksiselitteistä. Pohdintaa on aiheuttanut se onko luonnonmukainen tuotanto vastuullista ympäristön ja ihmisen kannalta – vastuullisempaa kuin esimerkiksi ns. perinteinen tuotanto. Erilaiset elinkaarilaskelmat eri puolilla maailmaa antavat erilaisia tuloksia, ja eri sidosryhmät tulkitsevat niitä eri tavalla. Verraten yleinen näkemys on, että luomun vaikutukset luonnon monimuotoisuudelle ovat positiiviset ja tuotanto kuluttaa vähemmän energiaa.
--- End quote ---

"Verraten yleinen näkemys" = EU uskoo (poliittisesti, kun on niin sovittu) näin!

Muistiossa on toinenkin luomua koskava kohta:


--- Quote ---Luomuelintarvikkeilla on yllättävän iso kasvihuonepäästöjä vähentävä potentiaali. Julkisilla hankinnoilla olisi mahdollista vähentää hiilidioksidipäästöjä 4,9 miljoonalla tonnilla. Jos lisäksi kaikki EU-alueen (EU-15) asukkaat siirtyisivät luomuruoan käyttöön, olisi vähennyspotentiaali 86 miljoonaa tonnia hiilidioksidia.

--- End quote ---

Siinä viitataan erääseen RELIEF-nimiseen tutkimiukseen, taikka oikeastaan laskelmaan, jossa käsittääkseni on vain yksinkertaisesti kerrottu typpilannoitteen tuotannon CO2-päästöt kilolta EU:n kuluttamalla määrällä. (Tutkimusta ei saa netistä käsiinsä, yhteenvedoista ei saa selvää laskentatavoista.)

Olisi kannattanut pitäytyä tässä elinkaaritarkastelussa, ja jättää ko. viittaus pois.

Kokonaistarkastelussa on otettava huomioon, paitsi edellä esitetty viljelysmaan hiilidioksidin sidonta, myös vaikutus metsäalaan.

Nyt on näin: Euroopan metsien hiilinielu voimistunut.

Mutta samaisen ministeriön erikoistutkijan Jari Liskin mukaan

EU:n bioenergiatavoitteet uhkaavat metsien hiilinielua

Kun luomu edellyttää ainakin n. 60% suurempaa viljelyalaa, odottaisi myös joskus juttua, jossa otsikkona on, että "EU:n luomutavoitteet uhkaavat metsien hiilinielua"

***

Tehdäänkö brosyyri (kuvan kanssa), jossa iskulauseena:

"Haluatko syödä [Euroopan/maailman] metsät pois - silloin valintasi on luomuruoka" (tätä täytynee vielä hioa ...)


Matti Pekkarinen:
Typpilannoitteen valmistuksen merkitys on luokkaa sata kg öljyä/ha, riippuen tietysti lannoitustasosta. Siis reilu sata kg hiilidioksidia. Joka tapauksessa: erittäin pieni verrattuna muihin tekijöihin: maasta muokkauksessa vapautuvaan:
http://mattipekkarinen.net/khkaasut.htm
Ja jos ei lannoiteta, joudutaan viljelemään kaksi-viisinkertainen ala.

Matti

Heikki Jokipii:
Junksciencen palstalta löysin tämän linkin, johon ko. palstan pitäjä Milloy oli kommentoinut, että ”tämä saa takuuvarmasti luomuväen ’takajaloilleen’”:

Organic Farming Would Be Better In Terms of Climate Change Impact. Right?

… eli ”Luomuviljely olisi ilmastonmuutosvaikutuksiltaan parempi. Eikö niin?” – ja päätyy täysin päinvastaiseen tulokseen.

Yllättävää asiassa on, että blogi (mitä ilmeisemmin) on aatteellisen vihreän ylläpitämä, joka kuitenkin – tieteellisen kirjallisuuden läpikäytyään – päätyy tähän johtopäätökseen!

(tässä nyt vain linkki, mutta tähän on syytä palata. Data ja johtopäätökset kyllä näyttävät aika lailla samoilta kuin Matilla.)

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Go to full version