Author Topic: muokkaus, hiilipäästöt, multavuus  (Read 107561 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27004
    • View Profile
    • Email
Vs: muokkaus, hiilipäästöt, multavuus
« Reply #225 on: 07.09.23 - klo:04:11 »
Jos metsienkin osalta voi käydä näin...

Tutkijat: Metsien kykyä sitoa hiiltä on ali­arvioitu, kohu­tutkimuksen laskelmat pielessä

... niin odottelen kyllä uutista, että peltojen hiilensidonnan arvioimisessa on myös tehty virheitä. Niissä intuitioni mukaan virheitä toiseen suuntaan.  8)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27004
    • View Profile
    • Email
Vs: muokkaus, hiilipäästöt, multavuus
« Reply #226 on: 14.09.23 - klo:04:00 »
Täällä on mukana hankkeita, jotka ainakin osittain...

MMM: Rahoitus 13 hankkeelle, jotka vievät käytäntöön Hiilestä kiinni -kokonaisuudessa tuotettua ilmasto-osaamista ja tietoa

...  perustuvat siihen uskoon ja käsitykseen, ettei peltojen hiilensidonta ole toivotonta

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27004
    • View Profile
    • Email
Vs: muokkaus, hiilipäästöt, multavuus
« Reply #227 on: 26.09.23 - klo:05:08 »
Savagella ei ole mitään yhtä teesiä:

Four ways to strip carbon out of agriculture and limit farming’s climate impacts

Mutta ehkä juuri tuollaisella systemaattisella tavalla tulisi kysymystä lähestyä.

Quote
So, although there are complications and limitations, “carbon age agriculture” is getting to play an active role in climate change mitigation. That role is expanding because of additional economic incentives for farmers to make important and often challenging changes in their farming practices. Fortunately, this can be a win/win since those methods are also beneficial in terms of the climate resilience of the lands so farmed – an important component of climate adaptation.


Sen voimme tietysti huomata, ettei luomua artikkelissa mainita.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27004
    • View Profile
    • Email
Vs: muokkaus, hiilipäästöt, multavuus
« Reply #228 on: 14.10.23 - klo:04:17 »
Ahkerasti asiaa Suomessakin tutkitaan. Luke:

Uusi hanke lisää tietoa monimuotoisen viljantuotannon vaikutuksista Suomessa

Anteeksi, että olen epäuuloinen, mutta onko asiassa sisäänrakennettuna usko, että apu löytyy luomua lähellä olevista konsteista (lihav. HJ):

Quote
Hankkeessa kartoitetaan laajoista seuranta-aineistoista ja sateliittidatasta monimuotoisen viljelyn nykytila ja tehdään tilatasoista vertailua. Viiden vuoden viljelykiertokokeessa tuotetaan uutta tietoa erityisesti satoisuudesta, hiilen sitomisesta ja palkokasvien maksimaalisesta käytöstä. Viljelykiertokoe alkaa ensi keväänä Luken Jokioisten pellolla. Monimuotoisen viljelyn ympäristö- ja talousvaikutusten arviointia tehdään hankkeessa lohkotasolla.

MT samasta:

Miten tehdä viljelystä ilmastoneutraalia? Uusi hanke lisää tietoa monimuotoisen viljantuotannon vaikutuksista Suomessa

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27004
    • View Profile
    • Email
Vs: muokkaus, hiilipäästöt, multavuus
« Reply #229 on: 18.01.24 - klo:05:09 »
Tapaus 2 vuoden takaa:

Ruotsissa oli käynyt näin:

Harhaanjohtava logo sai kansan tuomion: Arla Ruotsin luomumaito on vuoden ruokahuijaus

Quote
Ilmastovaikutuksilla markkinointi on ensimmäistä kertaa voittanut ruotsalaisen Äkta vara -kuluttajajärjestön järjestämän vuoden ruokahuijaus -äänestyksen


– klips –

Tuossa ei ehkä luomuisuus ollut keskeisintä. Vaan se, että väite esitettiin maidosta.

Mutta merkillepantavaa on, ettei luomutuote ollut mitenkään turvassa. Ruotsalaiset osaavat osittain jo olla kriittisiä luomutuotteiden suhteen.

Nyt tämä uusi määräys tekee asian mielenkiintoiseksi. Onko Ruotsissa ja ruotsinkielisessä Suomessa pakko muuttaa ainakin kielenäyttöä:

Mepit hyväksyivät lain, joka kieltää viherpesun ja harhaanjohtavat tuotetiedot

Quote
Uusilla säännöillä pyritään ennen kaikkea tekemään tuotteiden merkinnöistä selkeämpiä ja luotettavampia kieltämällä ilman todisteita esitettyjen yleisten ympäristöväitteiden käyttö. Niitä ovat muun muassa ”ympäristöystävällinen”, ”luonnollinen”, ”biohajoava”, ”ilmastoneutraali” ja ”ekologinen”.

Tarkoitan termiä "ekologisk". Vaikka muutoin luomun asema säiliyisi samanlaisena, onko jatkossa käytettävä sanaa "naturenlig"? Tiukasti tulkiten tuo uusi määräys edellyttäisi näyttöä, ennenkuin tuotetta saa sanoa ekologiseksi, luontoystävälliseksi. Näytöksi ei riittäisi, että luomusääntöjä on noudatettu. No, jätetään määräykseen takaportteja, ja on vielä näin:

Quote
Uuden direktiivin on tarkoitus toimia yhdessä viherväitteitä koskevan direktiivin kanssa, josta keskustellaan parhaillaan parlamentin valiokunnissa. Tuleva viherväitteitä koskeva direktiivi on tarkempi, ja siinä tarkennetaan yksityiskohtaisemmin ympäristöväitteiden käytön edellytyksiä.

Vanha huomiomme:

Kun tuo on ruotsinkieltä, taas tulee mieleen tämä: miksi ei käytetä termiä 'naturenlig'? Joka termi jo kerran Suomessa otettiin käyttöön. Mutta muutettiin sittemmin Ruotsin ruotsin mukaiseksi. Kun Ruotsissa se toiseksi muutettiin.
« Last Edit: 18.01.24 - klo:08:07 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27004
    • View Profile
    • Email
Vs: muokkaus, hiilipäästöt, multavuus
« Reply #230 on: 03.02.24 - klo:08:54 »
Myös maailma.net oli tuon huomannut:

EU kieltää viherpesun mainoksissa – Tuote ei voi enää olla ”luonnollinen” tai ”biohajoava”, jos sitä ei pystytä todistamaaN
 
Mutta aivan odotettavasti ei nähnyt em. implikaatiota.
« Last Edit: 03.02.24 - klo:08:59 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27004
    • View Profile
    • Email
Vs: muokkaus, hiilipäästöt, multavuus
« Reply #231 on: 06.04.24 - klo:05:34 »
MT:

Nurmisadot Suomessa taantuneet, keskisato laskenut alle viiden tonnin
Nurmi on hyvä hiilensitoja, mutta vain, kun sekä maan päällä että alla kasvaa kunnolla kasvimassaa.
TILAAJALLE


Lukella tämä:

Nurmitutkimus tuottaa ratkaisuja tuotannon ja ympäristön haasteisiin

Etsimättä muistuu taas mieleen tämä laskelma. Ja se, mitä kyseinen kirja kertoi kasvimassasta.

Ja myöskin se, mitä vierailumme isäntä Matti kertoi ihan siinä pellon pientareella, katsellessa nurmisadon korjuuta läheisellä pellolla, nurmisadoista tavanomaisessa ja luomussa. Karkeasti: kaksi satoa versus kolme satoa kesässä.
« Last Edit: 06.04.24 - klo:05:46 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27004
    • View Profile
    • Email
Vs: muokkaus, hiilipäästöt, multavuus
« Reply #232 on: 23.04.24 - klo:05:31 »
Tässäkin hankkeessa nyt seurattavaa:

Monihyötyiset viljelymenetelmät uudistavat vihannesten tuotantoa – uusi hanke edistää vihannesten tuotantojärjestelmien ilmastoviisautta, resilienssiä ja monimuotoisuutta

Quote
Monihyötyisillä viljelymenetelmillä voidaan lisätä vihannestuotannon ympäristökestävyyttä, lisätä luonnon monimuotoisuutta ja vähentää viljelyn ilmastopäästöjä. Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja Svenska Lantbrukssällskapens Förbund (SLF) uudessa hankkeessa edistetään ilmastokestävien viljelymenetelmien käyttöönottoa vihannestuotannossa ja havainnollistetaan viljelymenetelmien muutosten vaikutuksia muun muassa maaperän hiilivarastoihin.

Luomua se ei ole. Eikä suorakylvöä. Mitä se on, selvinnee sitä seuratessa.

Ilmastoviisaudesta siinäkin puhutaan. Sen aiheuttaa aikamme ilmastohulluus. 8)
« Last Edit: 23.04.24 - klo:06:16 by Heikki Jokipii »


Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27004
    • View Profile
    • Email
Vs: muokkaus, hiilipäästöt, multavuus
« Reply #234 on: 20.09.24 - klo:06:40 »
Tällaisia kirjoituksia kaipaisi Suomen mediaan, EU:n luomutuotannon päiväksi:

Viewpoint: Eating organic to help the environment? Think again

Quote
Organic food has become increasingly popular over the last several decades, and sales of organic food hit an all-time high in 2023. In a recent poll, one-third of respondents said that they eat organic food for the environmental benefits — but they probably shouldn’t be. Contrary to popular belief, organic food is often worse for the environment than non-organic alternatives, and is not a viable strategy for fighting climate change.

In 2017, researchers Michael Clark and David Tilman conducted a massive meta-analysis of existing research on the environmental impacts of organic and conventional farming. They looked at over 90 different foods, and compared their impacts in five categories:

    Greenhouse gas emissions
    Land use
    Fossil fuel and energy use
    Eutrophication potential, or the pollution of water by excessive nutrients
    Acidification potential, or the reduction in pH of water due to sulfur dioxide and nitrogen dioxide

Tämä yksityiskohta erikseen esiin:

Quote
By contrast, the analysis of land use came to a clear and unambiguous conclusion: conventional farming requires less land than organic farming. This was true, to different degrees, in all seven food categories. The difference was pronounced with regard to organic animal products, which require almost twice as much land to produce than their non-organic counterparts.
(lihav. HJ)
« Last Edit: 20.09.24 - klo:06:45 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27004
    • View Profile
    • Email
Vs: muokkaus, hiilipäästöt, multavuus
« Reply #235 on: 25.10.24 - klo:04:16 »
Vaatii yksityiskohtaisempaa tutustustumista. Siis ei kommentteja mutta tiedoksi:

Uusi aineisto avaa 1200 raaka-aineen hiilijalanjälkitiedot vapaaseen käyttöön