Author Topic: Luomun paketointi muihin mielikuviin  (Read 56131 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26998
    • View Profile
    • Email
Luomun paketointi muihin mielikuviin
« on: 18.04.09 - klo:13:58 »
Hyvin tyypillisesti luomuväki itse ja erityisesti luomumainonta ja –markkinointi pyrkii tekemään luomun ympärille kauniin ”paketin”, liittämään mielikuvissa siihen usein täysin asiaankuulumattomia, mutta (ainakin joillekin) myönteisiä asioita. – Vaihtoehtoinen vertaus vois olla kukkapuketti, jossa mielivaltaisesti liitetään pääkasvin ympärille muita kasveja, nätiltä näyttäväksi kokonaisuudeksi. Olen alla kursivoinut nämä asiaan tosiasiassa kuulumattomat ”hörhelöt”.

Hyvänä esimerkkitapauksena tällaisesta käymme läpi Hanna Jensenin artikkelin Helsingin Sanomissa 15.4.2009 – ja lainaanpa sen kokonaan ja kritisoin saman tien kokonaan, myös varsinaisesti otsikkoon kuulumattomilta osin.

Aloitetaan jo otsikosta:

Quote
Luomupioneeri ihastui Suomi-ruokaan

Keittiömestari Nora Pouillonin mielestä puhtaan lähiruuan ei kuulu olla halpaa

Tyypillisesti myös käytetään tällaista ”pioneeri”-sanaa, merkityksessä ”edelläkävijä” jne. Vaikka luomussa on itse asiassa kyse juuri päinvastaisesta: paluusta taaksepäin, menneeseen! 

Halpuuteen palataan alempana.

Quote
"Luomua tai ei, Suomessa on mielettömät raaka-aineet", keittiömestari Nora Pouillon totesi kierroksellaan Hakaniemen hallissa.

Keittiömestari Nora Pouillon haukkaa hotelli Klaus K:n lähiruoka -aamiaisella palasen voilla voideltua ruisleipää, kääntelee sitä ja ihastelee: "Jopa pellavansiemeniä!"

Hesarin kuvassa taustalla näkyivät kyllä erityisesti banaanit!

Mutta tämä on poikkeuksellinen huomio – yleensä luomuväki on valittamassa, miten huonot valikoimat  juuri Suomessa on, ks. esim. tämä jeremiadi.

Quote
Hippimaineen 1960-luvulla saanut Pouillon on luomuliikkeen pioneeri, jonka Washington D.C:ssä sijaitseva ravintola Nora sai ensimmäisenä pohjoisamerikkalaisena ravintolana luomusertifikaatin vuonna 1999. Se tarkoittaa, että ravintolan käyttämistä raaka-aineista 95 prosenttia on luomua. Suomessa ei ole luomusertifioitua ravintolaa tai kahvilaa, ja Yhdysvalloissakin niitä on vain muutama.

Yksi keskeinen selitys asialla voisi olla siinä, että luomuraaka-aineita on tavattoman vaikea koota kasaan, jopa Yhdysvalloissa. Siellä ja meillä se merkitsee myös, että ko. ravintoloiden raaka-aineet on jouduttu keräämään (kalliilla ja hankalasti) laajalta alueelta ja ne eivät todennäköisesti ole näin ollenkaan ”lähiruokaa”. Vaikka näin annetaan ymmärtää. Ruotsissa ja Englannissa – joissa tilastoja asiasta pidetään – valtaosa luomusta on jopa - tuontiruokaa.

Quote
Pouillon oli Suomessa parisen viikkoa sitten 11 muun washingtonilaisen asiantuntijan kanssa. Hän kierteli tutustumassa suomalaisiin tuottajiin, kouluruokailuun ja lähiruokaan.

Pouillon muutti Yhdysvaltoihin Itävallasta 1960-luvulla ja huomasi, että amerikkalainen ruoka ei maistunut samalta kuin itävaltalainen ruoka.

Ihmeellistä olisi kyllä ollutkin, jos olisi. Muistaen miten vähän itävaltalaisia – moniin muihin Euroopan maihinkin verrattuna – on Yhdysvaltoihin muuttanut, ja ehkä sen ruokakulttuuriin siten mahdollisesti jotain vaikuttanut. Eikä minulle tule juuri mitään mieleenkään ilmauksesta ”itävaltalainen keittiö”. Jälkiruokia ehkä.

Quote
Ruokakaupoissa oli [USA:ssa] minimaaliset hedelmä- ja vihannestiskit mutta jättimäiset pihvialtaat. Lähes kaikki ruoka myytiin pakattuna. Paikallista, sesongeittain vaihtuvaa ruokaa ei saanut.


Tämä väite, että ruokakauppojen tarjonta muka ohjaisi kulutusta, on tyypillistä luomuväelle. Mm. Satu Hassi tätä joskus yritti, johon Vihreiden YLEVI-keskustelupalstalla protestoin (aikanaan, saamatta vastausta). Mutta ajatus on täysin tolkuton ja luultavasti yhtä väärä USA:n kohdalla kuin Suomessakin: ihan varmasti rikkaan maailman kaupoista on saatavissa ihan kaikkea, mitä vain ostaa haluaa. Jonkun tiskin koko kertoo ehkä hiukan kysynnästä, mutta ei  mitenkään kysyntää ohjaa.

Yhdeksän filmitähteä kymmenestä nimittäin ostaa ruokakaupasta sitä, mitä heidän tekee mieli syödä. :)

Se vaihtoehto tietysti luomunkin kysyntää nostaisi, jos mitään muuta ei olisi tarjolla.

Hyvin epäuskottava on myös väite, ettei sesonginmukaista ruokaa olisi saanut. Jos USA:ssa ruokaa ylimääräisesti pakattaisiinkin, niin kyllä se homma on nopeasti tehty, ja ehtii samalle ”sesongille” varsin hyvin.

Mutta luomun kanssa ei näilläkään asioilla oikeastaan ole tekemistä:

-   lähiruoka
-   kasvissyönti
-   sesongin mukaisuus
-   pakkaaminen
-   markettien tarjonta

Pakkaamisesta: minun havaintojeni mukaan ainakin Suomessa juuri luomutuotteet ovat useammin pakattuja tai pussitettuja kuin muut tuotteet. Koska pussihinnasta kiireinen ostaja ei katso pienellä präntättyä kilohintaa

Quote
"Tajusin, että koko maatalous oli huonossa jamassa: siitä oli tullut liiketoimintaa, jota määrittivät vain määrä ja jakelu", Pouillon sanoo.

Tämäkin ajatus on itsessään hölmö – miksi maatalouden pitäisi olla muuta kuin liiketoimintaa? Kyllä senkin pitää tuottaa sitä, mitä ihmiset haluavat ja ostavat. Eikä liiketoimintaa määrää vain ”määrä ja jakelu”, kyllä laatu on koko ajan kuviossa mukana. (Aivan lähimenneisyydessä oli olemassa talousjärjestelmä, josta puuttui liiketoiminta. Ja laatu.)

Mutta tässä halutaankin luoda sellaista idyllistä mielikuvaa, että (luomu)maatiloilla voitaisiin jotenkin -  markkinoista välittämättä - ”rakkaudella” viljellä maata, pyrkien kustannuksista välittämättä mahdollisimman laadukkaaseen tulokseen.

(Käytännössä juuri luomubisnes on sellaista liiketoimintaa, joka ei kaihda epäreiluja ja epärehellisiäkään keinoja, ainakaan myynninedistämisessään!)

Quote
Ravintola Noran avaamisen aikoihin, 30 vuotta sitten, luomuraaka-aineita oli niukasti tarjolla. Hiljalleen luomutuottajia alkoi tulla lisää, ja asiakkaat ihastuivat puhtaaseen ruokaan. Pouillon opetti tuottajia "kädestä pitäen" ajattelemaan myös asiakkaita.


”Puhtaaseen”? Missä päin maailmassa on – ravintolassa ainakaan - tarjolla ”likaista” ruokaa? (Sana ”puhdas” pitäisi minusta asettaa EU:ssä samanlaiseen kontrolliin kuin väitteet terveysvaikutuksista!).

Nämäkin ”ihastuneet” asiakkaat, erittäin todennäköisesti, eivät sokkotestissä luomuruokaa tavanomaisesta erottaisi, mikä on tällaisten testien yhteislopputulos, kansainvälisesti.

Quote
Neljälle lapselleen hän opetti puhtaan ruuan merkityksen esimerkin avulla.

Miten? Miten ihmeessä tämä on mahdollista? Ainoa ajateltavissa oleva keino voisi olla sellainen, että hän osti kerran tai muutaman itselleen tavanomaista ruokaa, sanoen lapsilleen, että älkää te vain koskeko tähän, mutta nyt äiti – esimerkiksi teille, katsokaa – syö sitä. Ja tulee ensin pahoinvoivaksi ja  … sairaalavuoteeltaan sanoo lapsilleen, että en mitenkään painosta teitä, voitte itse valita tavanomaisen ja luomun välillä? 

Quote
Ainoa asia, joka lapsilta ehdottomasti kiellettiin, oli virvoitusjuomat.

Virvoitusjuomat ovat nyt lasten kohdalla tällainen EI-EI-EI-asia, muoti tulee USA:sta, niin kuin moni muukin umpihöperyys, mutta millään tavalla asia ei liity luomuun. Vaikka samaa irrationaalisuutta siinäkin on, viimeistään sen jälkeen, kun lähes kaikista ko. juomista on saatavilla käytännössä kaloriton kevytvaihtoehto.

Quote
"Tosin Washington D.C:n alueen vedessä on 25 erilaista kemikaalia, joten olen rakennuttanut ravintolaanikin filtterin, jolla hanavesi suodatetaan kolme kertaa", Pouillon sanoo.

Luultavasti Washington D.C:n alueen vedessä ei ole mitään vikaa ja itse presidenttikin uskaltaa juoda suoraan kraanavettä, jos jano yllättää. Joka tapauksessa luomuvettä ei ole olemassa, vaikka toki sellaistakin kalliilla hinnalla myydään.

Quote
Luomun suosio ei Puillonin mukaan kasva Suomessa, ellei ihmisille ja tuottajille kerrota, miksi sitä pitäisi suosia.

"Pitkälle jalostettu ruoka, jota ihmiset syövät länsimaissa, tekee heidät sairaiksi."

Tässä voidaan kysyä, eikö EU:n direktiivit terveysväittämistä päde myös toiseen suuntaan, tällaista väärää tietoa tavanomaisen ruoan epäterveellisyydestä ei luultavasti saa levittää. Eli jos menekin edistäminen on tämän varassa, sitä ei Suomessa – periaatteessa – voi tehdä. Mutta ainahan on tällainen kiertotie, mitä juuri tämä haastattelu edustaa. Saahan – kun on lehdistön vapaus – aina esittää, mitä mieltä joku on, vaikkapa tällainen amerikkalainen ”asiantuntija”.

Ruoan jalostusaste ei mitenkään - paitsi tee ruokaa epäterveellisemmäksi - liity luomuun. Mitä nyt luomuväki on harmissaan siitä, että luomujalosteiden suuresta määrästä huolimatta luomua myydään pääosin "bulkkitavarana".   

Mitä siihen ingressissä mainittuun ruoan hintaan tulee, niin tässä kuulemme sen asian perustelut:

Quote
Pouillonin mielestä puhtaan lähiruuan ei kuulu olla halpaa.

"Itse laitan mieluummin rahani ruokaan kuin lääkärille. Yhdysvalloissa ruoka on sitä paitsi liian halpaa. Vertaan sitä bensaan: kun bensan hinta laskee, autot kasvavat, mutta kun bensan hinta nousee, ihmiset ryhtyvät liikkumaan, ja autot pienenevät."

Paavo Haavikkohan sen sanoi: ”Parodia on tullut mahdottomaksi, koska ne tekevät sen itse”. Mitä tuossa oikeastaan lukee, on se, että liikalihavuus vähenee luomuruoan myötä, koska se on niin kallista, ettei ihmisillä ole varaa syödä liikaa! 

Quote
Pouillon näki Suomen-vierailunsa aikana suomalaista maaseutua ja ihmetteli Suomen puhtautta.

"Täällä on pienet maatilat, mahtavat luonnonvarat, marjat, sienet, maito ja vuohet. Suomea voisi markkinoida luomumaana", Pouillon visioi.

Hiukan ilkeästi voisi sanoa, että suomalainen maaseutu näyttää puhtaalta tienvarressa, koska maalaiset heittävät roskansa metsään … (anteeksi niiltä maalaisilta, joita tämä ei koske, mutta valitettavasti se jotakin osaa heistä kyllä koskee).

Mutta muuten tuolle – pakonomaiselle puhtauden tavoittelulle - lienee jo käsittääkseni annettu tautiluokituskin?

Mutta tässä sitten luomukysymyksen kannalta epäolennaiset asiat:

-   maatilan koko
-   luonnonvarat
-   marjat
-   sienet


Näitä en myöskään ymmärrä:

-   maito
-   vuohet


Maitoa nautitaan myös USA:ssa, eivätkä vuohet tietääkseni ole Suomessa enää nykyisin mitenkään yleisiä. Vuohia on yhteensä nykyisin Suomessa  n. 6500 kpl eli n. 1,2 vuohta 1000 asukasta kohti - mutta USA:ssa vuohia on 2,4 miljoonaa eli 8 kpl 1000 asukasta kohti!

Ja miten kumpikaan asia voisi olla ylipäänsä sille perusteluna, että Suomi olisi ”luomumaa”?   

Quote
Kouluruokavierailulla Tapanilassa Nora Pouillon kiinnitti huomiota siihen, kuinka vähän ylipainoisia lapsia suomalaisessa koulussa on ja kuinka rauhassa he saavat lounaansa syödä.

"Kouluissa pitää myös opettaa ravitsemustietoutta. Onko suomalaisilla lapsilla syysloma? Sehän pitäisi viettää maatilalla. Palauttakaa perinteet!" hän kehottaa.

Kouluruokailu on loistava juttu, mutta ei liity luomuun millään tavalla. Paitsi ehkä siten, että jos ei hankita luomuraaka-aineita, on varaa ylläpitää kouluruuan taso sellaisena, että se on ravitsevaa ja lapsille myös kelpaa.

Ylipainokysymys ei liity luomuun – ellei sitten edellä mainitulla taloudellisella tavalla ….

Jos ja kun koulussa opetetaan ravitsemustietoutta, sen pitäisi perustua tieteeseen! Niinpä koulussa pitäisi lapsille kertoa, että luomuruoka ei ole mitenkään terveellisempää kuin tavanomainen.

Syysloma maalla voisi olla monelle kaupunkilaislapselle kasvattava kokemus, sinänsä. Varsinkin, jos he sitten vertaisivat saatuja satoja eri tavoin viljellyiltä pelloilta …

Quote
Nora Pouillon ei päästä kauppiaitakaan helpolla.
 
Jos hänen lähikauppansa mainostaa tarjoavansa vaihtoehtoja, eikä tiskiltä löydykään luomukanaa, Pouillon pyytää kauppiaan paikalle.

"Kysyn häneltä, miksi minun pitäisi ostaa hänen kaupastaan, jos vaihtoehtoja ei olekaan tarjolla. Mitä enemmän valitamme ja ehdotamme, sitä paremmat valikoimat meillä on."

Nyt olemme samaa mieltä. Juuri näin täytyy toimia, kertoa kauppiaalle, ja kukkaro, ainakin seuraavalla kerralla, mukana. Mutta Suomessa tämä tapa on alkanut luomuväeltä unohtua, sen sijaan he kertovat ostohaluistaan Helsingin Sanomien yleisönosastossa.

Mutta pikkuisen "eliittirouvaa" tässäkin tulee esiin: sitä luomukanaa pitää olla minulle aina saatavissa, vaikka olisinkin ainoa marketin asiakas, joka sitä joskus satunnaisesti pyytää.

Quote
Pouillon on syönyt aamiaisleipänsä ja maistaa vielä savustettua silakkaa ja "suomalaista sashimia", eli raakaa poron sydäntä wasabin ja soijan kera.

"Amerikkalaiset eivät ikinä söisi tätä", hän sanoo ja laittaa poronsuikaleen puikoilla suuhunsa.

"Erinomainen koostumus."

Luultavasti yli 99% suomalaista ei ole moista ”sashimia” iässään syönyt, ja aika sama prosentti ei luultavasti haluaisi syödäkään.  Samoin myös aika suuri prosenttiosuus – minä mukaan lukien – kysyisi ensin: mitä ihmettä ovat ”sashimi” ja ”wasabi” – karaten ja judon tiedän? Mutta Pouillon menee nyt varmaan tällä kokemuksellaan kotiin kertomaan, miten hienoa on suomalainen ruoka.

Mutta tälläkään ei ollut mitään tekemistä luomun kanssa. On jopa niin, että riistaeläimiä ei yleensä hyväksytä luomuksi! Ainakaan hirviä, nehän ovat saattaneet käydä varkain syömässä tehoviljellyn tilan pelloilla!

***

Yhteenvetona laskin yllä kursivoimani asiat. Niitä - eli luomun kuulumattomia asioita - oli tässä yhteensä 17 kappaletta.
« Last Edit: 18.04.09 - klo:15:01 by Heikki Jokipii »

Mielipide

  • Tulokas
  • *
  • Posts: 42
    • View Profile
Vs: Luomun paketointi muihin mielikuviin
« Reply #1 on: 19.04.09 - klo:16:44 »
Hyviä havaintoja.

HS: "Kouluruokavierailulla Tapanilassa Nora Pouillon kiinnitti huomiota siihen, kuinka vähän ylipainoisia lapsia suomalaisessa koulussa on ja kuinka rauhassa he saavat lounaansa syödä. "

Tuo lasten lihavuus on lähes pelkkä myytti. Ei kuulu palstan aihepiiriin, mutta sallittanee sivuhuomautuksena?

1. Suomessa miehet ovat lihavia, naiset liki EU:n keskiarvossa. Ks.

http://www.iotf.org/database/documents/v2PDFforwebsiteEU27.pdf

2. Nuoret 13-17-vuotiaina hoikimpien joukossa: 17 maata ja suomalaisnuoret 4. hoikimpia. Ks.

http://ec.europa.eu/health/ph_determinants/life_style/nutrition/documents/iotf_en.pdf

3. Tätä nuoremmat kaikkein hoikimpia Slovakian rinnalla. Ks. Tilasto laihdutti Suomen lapset, 14.08.2008

http://www.laakarilehti.fi/kommentti/index.html?op...ews_db=web_lehti2006/type=7

Otetaan vielä tämä. Emme ole edes niin juoppoja kuin kerrotaan. 37 Euroopan ja lähialueen maasta Suomen alkoholin kulutus on aivan häntäpäässä, 26. sijalla. Ks.

http://ec.europa.eu/health/ph_information/dissemination/echi/echi_11_en.pdf

Ja tämä: 48 Euroopan ja lähialueen maista Suomessa tupakoidaan aikuisten joukossa 9. vähiten (alin taulukko, xls)

http://www.heartstats.org/datapage.asp?id=4669

Voi tietenkin sanoa, että muut mättävät kaikkea suuhunsa niin paljon, että helppo rehennellä ja tilanne meillä on vaan huono ylipainon, viinan ja tupakoinnin suhteen. Ei kumminkaan ole: sen pitäisi näkyä kielteisesti muiden maiden eliniän odotteessa. Eipä näy.

Jotkut kehittelevät ja siis tarvitsevat noita lihavuus-, tupakointi- ja alkoholimyyttejä. Toimintana ja asenteena sukua luomuttamiselle, jossa niin sanottu hyvä tarkoitus oikeuttaa valkoiset valheet. Ja luomun kohdalla vähän mustemmatkin.

E.B.

Perenna

  • Tulokas
  • *
  • Posts: 27
    • View Profile
Vs: Luomun paketointi muihin mielikuviin
« Reply #2 on: 06.05.09 - klo:08:02 »
Tämän ketjun otsake sopiikin hyvin lisäainesyötävien ja makukorvikkeiden käsittelyyn.

Puhun jälleen Mats-Eric Nilssonista, joka kirjoitti kirjan Petos lautasella, jonka esittelen ketjussa Kirjallisuutta - luettavaksi ja hankintaehdotuksiksi. Tuohon ketjuun sijoitin kirjasuosituksen, mutta tämä ketju lienee asiallisempi sen asian käsittelyyn, onko ns. aito ruoka luomua vai ei.

Itse en miellä korkealaatuisia lisäaineettomia syötäviä välttämättä luomuksi, joskaan en kiellä niiden voivan olla sitä, erityisesti jos ne ostetaan valmiina kaupasta sen sijaan, että valmistetaan kotona raaka-aineista. Mats-Eric Nilssonin kolumni Aftonbladetissa Därför kan fikat stå sig en månad tiivistää kirjansa Petos lautasella sanoman. Riippumatta leipomon koosta ruotsalaiset leipomotuotteet sisältävät valtavan määrän lisäaineita, ja mautkin tulevat korvikkeista eivätkä oikeista makuaineista: mantelin maku saadaan kiinalaisen aprikoosin kivistä (kaipa ne aprikoosinkivet sitten ovat halvempia kuin mantelit - ovathan ne varsinaisen tuotteen eli aprikoosien jätettä).
Kun lisäaineettomat kaupan syötävät ovat yleensä myös luomua, niiden hinta nousee senkin takia. Toisin sanoen tuplahinnannousu: aitojen raaka- ja makuaineiden lisäksi luomutuotantolisä.

Heikki sanoo hyvin:
Quote from: Heikki Jokipii
Mutta luomun kanssa ei näilläkään asioilla oikeastaan ole tekemistä:
-   lähiruoka
-   kasvissyönti
-   sesongin mukaisuus
-   pakkaaminen
-   markettien tarjonta
[...]
Mutta tässä sitten luomukysymyksen kannalta epäolennaiset asiat:
-   maatilan koko
-   luonnonvarat
-   marjat
-   sienet

Sen sijaan seuraava ei ihan pidä kutiaan:
Quote from: Heikki Jokipii
Quote from: Hanna Jensen Helsingin sanomissa 15.4.2009
Luomun suosio ei Puillonin mukaan kasva Suomessa, ellei ihmisille ja tuottajille kerrota, miksi sitä pitäisi suosia.

"Pitkälle jalostettu ruoka, jota ihmiset syövät länsimaissa, tekee heidät sairaiksi."

Tässä voidaan kysyä, eikö EU:n direktiivit terveysväittämistä päde myös toiseen suuntaan, tällaista väärää tietoa tavanomaisen ruoan epäterveellisyydestä ei luultavasti saa levittää. Eli jos menekin edistäminen on tämän varassa, sitä ei Suomessa – periaatteessa – voi tehdä. Mutta ainahan on tällainen kiertotie, mitä juuri tämä haastattelu edustaa. Saahan – kun on lehdistön vapaus – aina esittää, mitä mieltä joku on, vaikkapa tällainen amerikkalainen ”asiantuntija”.

Ruoan jalostusaste ei mitenkään - paitsi tee ruokaa epäterveellisemmäksi - liity luomuun. Mitä nyt luomuväki on harmissaan siitä, että luomujalosteiden suuresta määrästä huolimatta luomua myydään pääosin "bulkkitavarana".

Nilssonin kirja ja kolumni sekä pakkausten ainesosalistaukset kertovat, että nimenomaan valmiiksi syötäväksi jalostettu ruoka on epäterveellistä - mutta ei välttämättä siksi ettei se ole luomua.

(En oikein ymmärrä Heikin huomautusta, jonka mukaan kevytlimut olisivat jotenkin suositeltavia: "Vaikka samaa irrationaalisuutta siinäkin on, viimeistään sen jälkeen, kun lähes kaikista ko. juomista on saatavilla käytännössä kaloriton kevytvaihtoehto." SOkereita niistä ei tule, mikä on parempi kuin että tulisi sokereita, mutta eivät ne siltikään hyväksi ole. Keinomakeat ovat kaikki jonkin sortin myrkkyjä runsaasti saatuina - jos limuja juodaan, niitä tulee runsaasti. Esim. kolajuomissa käytetty makuaine fosforihappo (E338) on erinomaisen haitallista jos juodaan litrakaupalla kolalimua päivittäin.)
  Toisaalta - mutta toisaalta.
Shit happens.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26998
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun paketointi muihin mielikuviin
« Reply #3 on: 07.05.09 - klo:17:02 »
Tutustun kirjaan paremmin, mutta tuli jo mieleen, että eivätkö tämän filosofian, (että näin ei saisi olla:) ...

Quote
ja mautkin tulevat korvikkeista eivätkä oikeista makuaineista:

... mukaan kaikki, ikiaikaisetkin, mausteet, olisi enemmän tai vähemmän keinotekoisia ja "korvikkeita", suolasta alkaen? (Jota suolaa kyllä jo nykyisien karsastetaankin, mutta käsittääkseni ihan muista kuin makuun liittyvistä syistä.) Mikä olisi tässä katsannossa "oikea makuaine", jos hyvä maku saadaan monella eri tavalla aikaan?

Ihan näin miettien liharuoan ystävänä, että jos se "aito maku" tulisikin juuri tapetun eläimen vielä lämpimästä, verisestä lihasta, niin kyllä minä kuitenkin pitäisin parempana sitä illuusiota, minkä gastronomian niksit luovat, ja valitsisin sen, vaikka tätä "aidompaa" vaihtoehtoa olisikin tarjolla ... :) 
« Last Edit: 07.05.09 - klo:17:41 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26998
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun paketointi muihin mielikuviin
« Reply #4 on: 09.05.09 - klo:12:02 »
(En oikein ymmärrä Heikin huomautusta, jonka mukaan kevytlimut olisivat jotenkin suositeltavia: "Vaikka samaa irrationaalisuutta siinäkin on, viimeistään sen jälkeen, kun lähes kaikista ko. juomista on saatavilla käytännössä kaloriton kevytvaihtoehto." SOkereita niistä ei tule, mikä on parempi kuin että tulisi sokereita, mutta eivät ne siltikään hyväksi ole. Keinomakeat ovat kaikki jonkin sortin myrkkyjä runsaasti saatuina - jos limuja juodaan, niitä tulee runsaasti. Esim. kolajuomissa käytetty makuaine fosforihappo (E338) on erinomaisen haitallista jos juodaan litrakaupalla kolalimua päivittäin.)

Näin saattaa olla, mutta sitten tulee esiin se kysymys, että kuka juo litrakaupalla näitä juomia. *)

Joka tapauksessa tämä myrkkyvaikutus on hyvin pieni verrattuna siihen, että kolajuoman ohella nautittuun pizzaan heittää ripauksenkin päälle ("rottakokeiden" perusteella) vahvasti karsinogeenista oreganoa, ihan aitoa ja luonnollista maustetta. Eikä luonnollisesti (!) luomuoregano ole yhtään vähemmän "vaarallista". Mutta eroa on: oreganoa ei valmista mikään "ylikansallinen yhtiö"!

Mikäli minä olen ymmärtänyt, virvoitusjuomien vastainen (maailmanlaajuinen) kampanja on kuitenkin keskittynyt sen teorian ympärille, että lapset niiden kautta tulisivat ylipainoisiksi?
______________

*) tai ei sen puoleen: kahvia, teetä, maitoa, jopa vettä. Viinasta nyt tietysti puhumattakaan.
« Last Edit: 09.05.09 - klo:12:18 by Heikki Jokipii »

Perenna

  • Tulokas
  • *
  • Posts: 27
    • View Profile
Vs: Luomun paketointi muihin mielikuviin
« Reply #5 on: 10.05.09 - klo:06:20 »
Quote from: Heikki Jokipii
[...] eivätkö tämän filosofian, (että näin ei saisi olla:) ...
Quote
ja mautkin tulevat korvikkeista eivätkä oikeista makuaineista:
... mukaan kaikki, ikiaikaisetkin, mausteet, olisi enemmän tai vähemmän keinotekoisia ja "korvikkeita", suolasta alkaen? [...] Mikä olisi tässä katsannossa "oikea makuaine", jos hyvä maku saadaan monella eri tavalla aikaan?

No hyvänen aika, tietenkin se aine on oikea, jonka makua yritetään jäljitellä! Vanilja on oikea makuaine, lahoava kuusenjuuri ei. Manteli on oikea aine, aprikoosinkivi ei (paitsi aprikoosinkivenä, tietenkin). Puhumattakaan niistä synteettisistä mauista, jotka saadaan aikaan tipauttamalla pipetillä jotakin kemikaalia toiseen ja saadaan aikaan samanlainen molekyyliketju kuin siinä, jota jäljitellään.

Olen lukenut järkeenkäyvän perustelun sille, miksi pelkän samanlaisen molekyyliketjun luominen ei riitä. Täsmälliset yksityiskohdat ovat valitettavasti humpsahtaneet huttumuistini reikiin, mutta jotain siinä oli niin monen muuttujan yhteisvaikutuksesta, että oikominen tuottaa toisenlaisen lopputuloksen. Vähän sama homma kuin siinä, että jonkun hyvin terveen alkuperäiskansan ruokavalion jäljittely ei meitä auta kun emme muutoin elä samanlaisissa oloissa kuin tuo alkuperäiskansa.

Quote from: Heikki Jokipii
[...] kuka juo litrakaupalla näitä juomia [limuja].

Minä join puolentoista litran pullon Pepsi Maxia päivässä silloin kun en tiennyt fosforihaposta mitään! Nyt juon maustettua vissyä. (OT: Kaipaan Pepsi Maxia, mutta kaipaanhan minä myös tupakkaa jota myös ennen poltin. On se inhottavaa kun psyyke ei toimi niin kuin kunnon käännynnäisillä toimii, niin että rupeaisi vaahtopäisesti vihaamaan kaikkea mistä on pitänyt luopua. Minä kaipaan aina vaan nuoruuden ihanuuksia.  >:(  )
  Toisaalta - mutta toisaalta.
Shit happens.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26998
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun paketointi muihin mielikuviin
« Reply #6 on: 27.10.10 - klo:06:30 »
”Slow Food” luomun symbolina ja mielikuvapakettina pyrkii ”markkinoille”. Se näkyi jo RKP:n ryhmäpuheenvuorosta eduskunnan ruokakeskustelussa, ja tässä on IPS:n artikkeli, josta se myös näkyy:

Europe to Slow Down on Food

Siinä kaiken hyvän ”hitaan” ruoan ehtona esitetään, että viljelijät käyttävät ”traditionaalisia tuotantotapoja”.

(artikkelia ei ainakaan vielä ole suomennettu, mutta saa nähdä)


Matti Pekkarinen

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 499
  • Moi
    • View Profile
    • Masan Maaseutu
    • Email
Vs: Luomun paketointi muihin mielikuviin
« Reply #7 on: 27.10.10 - klo:06:48 »
Luomuohjeissa velvoitetaan kasvattamaan hitaasti. Kaipa kaikki muukin pitää tehdä hitaasti:  teurastaminenkin? Niinpä sitä aitoa slow foodia tehdään! Kilpikonna elää satakin vuotta, ja jos nirhataan pari viimeistä vuotta hengiltä... voiko sen täydellisempää ruokaa olla?
EVIRA: " (luomu-)Siipikarjan kasvatuksessa tulisi suosia hitaasti
kasvavia rotuja tai linjoja. Hitaasti kasvavaksi
eläinainekseksi voidaan katsoa kananpoika-
linjat, joiden keskimääräinen päiväkasvu on
korkeintaan 35 g/päivä. Kalkkunoilla hitaas-
ti kasvavana linjana voidaan pitää rotuja tai
linjoja, joiden keskimääräinen päiväkasvu on
korkeintaan 90 g/päivä. Jollei toimija käytä
hitaasti kasvavia siipikarjalinjoja, on kasvatuk-
sessa noudatettava seuraavia vähimmäisteu-
rasikiä:
 81 vrk kananpojilla
 49 vrk pekinginankoilla* "

http://www.evira.fi/attachments/kasvintuotanto_ja_rehut/luomu/luomu_ohjeita/luomuohje_2_elaintuotanto_netti_09022010.pdf
http://mattipekkarinen.net/atk2teht/kustannuslaskelma.htm (lammas)

« Last Edit: 22.11.11 - klo:18:05 by Matti Pekkarinen »
Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26998
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun paketointi muihin mielikuviin
« Reply #8 on: 03.11.10 - klo:05:16 »
Nyt tästä luomun lähiruokapaketoinnista alkaa narut irrota. Vihdoin asia on huomattu muuallakin:

Tuontiruoka valtaa kaupan luomuhyllyjä

Väärä tieto tuossa on, että asia olisi koskaan toisin ollutkaan. Muistaakseni luomu lanseerattiinkin Suomeen nimenomaan "biodynaamisilla" saksalaisilla tuontituotteilla 1970-luvulla.

Täällä olemme kertoneet luomun tuontipainotteisuudesta jo kauan sitten, viimeksi uutisessamme

Luomu ei ole lähiruokaa

Ja tuskinpa asia muuksi muuttuukaan. Maailmanmarkkinat ovat luomulle ehkä kasvaneet, mutta jopa USA:sta kuuluu valituksia, että halvat luomutuotteet kehitysmaista valtaavat siellä markkinat. Ja se on iso maa, Suomi ei ole.
« Last Edit: 03.11.10 - klo:05:21 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26998
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun paketointi muihin mielikuviin
« Reply #9 on: 04.01.11 - klo:17:54 »
Kun muusta syystä katsoin Eviran luomutilastoja, sattui silmääni tilastoyhteenveto, joka toi mieleeni keittiömestari Nora Pouillonin lausuman, ks. edellä (lihav. seuraavassa HJ):

Quote
"Täällä on pienet maatilat, mahtavat luonnonvarat, marjat, sienet, maito ja vuohet. Suomea voisi markkinoida luomumaana", Pouillon visioi


Se oli tämä: Luomueläinmäärien yhteenveto 2009 (pdf 12 kt)
 
Sen mukaan tuolloin, juuri kun Pouillon sai antaa HS:lle tuon vuohia koskevan tai sivuavan lausuntonsa, luomuvuohia oli Suomessa yhteensä 76 kpl. Pudotusta edellisestä vuodesta 2008 oli ollut rajusti, silloin niitä sentään oli 411.
 
Luomuvuohia oli Suomessa v. 2009 siis vähemmän kuin luomubiisoneita, joita sentään oli 104 kpl!

[Tämän pikku jutun olisi voinut laittaa huumoriosastoonkin]
« Last Edit: 04.01.11 - klo:19:19 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26998
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun paketointi muihin mielikuviin
« Reply #10 on: 26.02.11 - klo:18:07 »
Tätähän varten meillä Ruokatieto on, että se antaa tietoa.

Tässä uutisessaan se tuo esiin, että luomu on kotimaista noin 70%:sesti. *)
 
Ja aiemminhan (2009) se oli kertonut, että kaikesta ruoan kulutuksesta kotimaista oli 81%
 
Ainoa asia, jota Ruokatieto perinteisesti ei ole oikein osannut, on aritmetiikka. Mutta tässä onneksi voimme auttaa (ja perinteisesti olemme auttaneet):

81 – 70 = 11. Eli tämän prosenttiyksikön verran vähemmän luomu siis on kotimaista eli siis väistämättä myös tämän verran vähemmän ”lähiruokaa”.

Tuo luku 70% on Ruokatiedonkin mukaan vain arvio, mutta luultavasti vilpitön, paras arvio. Koko tilannetta on vaikea hahmottaa, koska tarkkoja tilastoja ei ole, ainakaan valtiolla eli tullilla. **)

Kaupalla (sen keskusliikkeillä) saattaisi tietoja olla, mutta ne eivät välttämättä ole valmiita ”liikesalaisuuksiaan” paljastamaan?

_____________

*) Ihan alareunassa. Muilta osin uutiseen palataan myöhemmin ...

**) myös nk. ekokaupoista keräämillämme ja niiltä saamillamme tiedoilla on luonnollisesti vain nk. suuntaa antavaa merkitystä
« Last Edit: 26.02.11 - klo:18:24 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26998
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun paketointi muihin mielikuviin
« Reply #11 on: 28.06.11 - klo:08:00 »
Tämäkin uutinen (ja asia on kerrottu kaikkialla samaan tapaan) ...

Sitra sijoittaa syksyllä Helsingissä aloittavaan lähiruoan kauppaketjuun

yhdistää asiat/mielikuvat (lihav. HJ):

Quote
Rahaston Maamerkit-ohjelma vauhdittaa lähi- ja luomuruoan markkinoita kahdella uudella sijoituksella.

Vaikka käytännössä tuo luomutukku tarkoittaa vamasti ihan päinvastaista, eli kärjistäen, kerätään luomutuotteet ympäri maata, helsinkiläisten (rikkaiden, hinnasta väittämättömien) kulutettavaksi! (Eli niin paljon "kaukoruokaa" kuin se Suomen rajojen sisäpuolella on mahdollista ...ja eiköhän luomun tuontikin tule käyttämään samaa kanavaa, jos sellainen syntyy?)

(Ja mikä siinä on, että vähän samalta kuulostaa "lähiruokaketju", joka avaa ensimmäisen kauppansa Helsingin Ullanlinnassa...)
« Last Edit: 28.06.11 - klo:13:21 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26998
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun paketointi muihin mielikuviin
« Reply #12 on: 19.07.11 - klo:11:05 »
Ruotsin luomutuonnista ja sen osuudesta löytyy aika täsmällisiä lukuja. Tämän mukaan noin puolet luomuelintarvikkeista tuodaan Ruotsiin.

Ruotsiin tuodaan muutenkin suuri osuus kaikesta sen kuluttamasta ruoasta, n. 40 prosenttia.

Suomen luvut ovat ”hakusessa”, paitsi luomussa, myös nyt tavanomaisessakin. Keskustelussa liikkuu nyt hurjasti toisistaan poikkeavia lukuja.

Pro Luomu yrittää tarjota sellaista lukua, että luomusta n. 30% olisi Suuomessa tuontiruokaa. Se voi pitää paikkansa tai olla pitämättä, nyt se on vedetty enemmän tai vähemmän "hatusta". (Keskusliikeiden edustajilla ryhmässä voi tietysti olla jotain "sisäpiirin" tietoa, mutta se ei ole tarkistettavissa.)

Jos asia tieteellisesti selvitettäisiin, en ihan oman havainnointini perusteella ylätttyisi, jos tuon tuontiluomun osuus Suomessa - pienemmässä maassa, pienemmillä markkinoilla - olisi tosiasiassa suurempi kuin Ruotsissa.

(Jo nyt - tämän 30% osuuden oletuksellakin - Pro Luomun täytyy myöntää, että luomun "kauppatase", piristyneestä viennistä huolimatta, on negatiivinen. Luomuviennin osuus Suomen ruokaviennistä on nyt se sama n. 1%, mikä kotimaisesta kysynnästäkin. Ei "uusi Nokia".)

« Last Edit: 19.07.11 - klo:15:26 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26998
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun paketointi muihin mielikuviin
« Reply #13 on: 29.08.11 - klo:18:58 »

Lanseerattua lähiruoka- ja luomukytkentää käytetään edelleen häikäilemättömästi hyväksi:

Quote
29.08.2011

Lähiruokaviestin sanoma löi läpi viidessä vuodessa

Viiden viime vuoden aikana on tapahtunut paljon käytännön muutoksia kuntien ruokapalvelussa. Lähiruokaviesti on herättänyt ja avannut keskustelua. Viestin primus motor, hankepäällikkö Irma Kärkkäinen EkoCentriasta on voinut todeta muutoksen: tuore, paikallinen ruoka on nyt poliittisesti hyväksyttyä.

Tämä kaikki voi ehkä olla jotenkin ymmärrettävää, vaikka ”lähiruoan” käsitteessä ihan varmasti ovat ne ongelmat, jotka myös Wikipedian artikkeli hyvin kuvaa:

Lähiruoka – Wikipedia

Mutta siten ko. Ruokatiedon artikkeliin tupsahtaakin seuraavaksi tällainen lause (lihav. HJ

Quote
Tavoitteena on, että luomuruuasta tulee osa julkisen sektorin päivittäistä ruokatarjontaa.

Mistä tuollainen tavoite tuli?

Kyseinen artikkeli ei sitä perustele. Se hehkuttaa (ja todella hehkuttaakin, artikkelissa on urheilu- tai herätysjuhlan tunnelmaa!) kyllä kaikella paikallisella ja perinteiselläkin:

-   naapurirakkaus, naapureiden kanssa kisaaminen
-   kestävyys  (omasta kunnasta  ostaen)
-   ylpeys omasta (paikallisesta tai maakunnallisesta) ruokakulttuurista
-   ” aika on kypsä paikalliselle, tuoreelle, sesonginmukaiselle ja kasvispainotteiselle ruualle”
-   ”maakuntaraja ei saisi olla esteenä, kun puhutaan lähiruuasta”
-   ” feikkien sijaan aitoja tuotteita ja mahdollisimman vähän käsiteltyä ruokaa”
-   pettuleipä […] presidentti Tarja Haloselle, joka mursi leivästä heti palasen ja piti sen mausta.

Ja mikä ettei, vaikka aikamoista "fiilistelyä" tuo onkin, jos tällainen vähän helsinkiläinen ilmaisu sallitaan ...  ;)

Mutta mitään varsinaista perustetta luomulle ei esitetty, paitsi tämä Irma Kärkkäisen visio (lihav. HJ):

Quote
Kärkkäistä ilahdutti, että ensimmäinen askel luomun käyttöön on yhä lähempänä.

- Lähiruoka on monissa kunnissa jo arkipäivää, ruokapalvelujohtajat ovat selvittäneet asioita, ja heillä on ymmärrys raaka-aineiden alkuperästä. Seuraava askel kohti kestäviä valintoja on luomu.

Tälliasta "askelten" logiikkaa en lainkaan ymmärrä. Selvemmin sanottuna, tällaista ei ole olemassa. Kyseessä on ihan eri asia.

***

On oikeastaan ikävää käyttää tätä luomuviljelijä Jukka Lassilan hyvin avointa ja rehellistä haastattelua *) Länsiväylä-lehdessä hänen omia tavoitteitaan vastaan, mutta se on nyt välttämätöntä.

Nimittäin tätä kohtaa:

Quote
Lassilan mukaan 20 prosenttia suomalaisesta luomutuotannosta menee vientiin. Onkin hullunkurista, että vaikka Suomessa luomun kysyntä ylittää tarjonnan, osa luomuruoasta viedään ulkomaille.

– Luomuruoalla tehdään myös globaalia bisnestä. Onhan se aika kaukana lähiruoka-ajattelusta, jos luomutuotteita kuljetetaan maasta toiseen. Se on myös riski ruoan laadulle, koska luomussa ei käytetä säilöntäaineita ja ruoan tulisi kulkea nopeasti tuottajalta kuluttajalle.

En ole tullut aiemmin ajatelleeksi tätä näkökohtaa, mutta nyt se tuli ilmeiseksi, tuosta Lassilan tekstistä.

Lähiruoka – mitä se onkin, ks edellä Wikipedia-linkki – ei lainkaan tarvitse luomua.

Mutta luomu tarvitseekin tavattomasti lähiruokaa! So. kaikki vähänkin helpommin pilaantuva – ja sitä kautta arvokkaampi – luomutarjonta edellyttäisi, että se syödään heti eli oikein lähellä!

Ja sen vuoksi - nyt - luomu Suomessa - ja Suomen viennissä - pääosin on sitä "bulkkia" ...

__________

*) palaan (ja palatkaa muutkin, pyydän) tähän Lassilan haastatteluun muilta osin toisaalla
« Last Edit: 29.08.11 - klo:19:55 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26998
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun paketointi muihin mielikuviin
« Reply #14 on: 12.09.11 - klo:16:58 »

Olinpa kaukaa viisas, kun kirjoitin näin …

Vaikka käytännössä tuo luomutukku tarkoittaa varmasti ihan päinvastaista, eli kärjistäen, kerätään luomutuotteet ympäri maata, helsinkiläisten (rikkaiden, hinnasta väittämättömien) kulutettavaksi! (Eli niin paljon "kaukoruokaa" kuin se Suomen rajojen sisäpuolella on mahdollista ...ja eiköhän luomun tuontikin tule käyttämään samaa kanavaa, jos sellainen syntyy?)

… tai en ehkä niin kovin kaukaa, kun kirjoitin tuon viime kesäkuussa.

Mutta näin nyt sitten Uusi Musta –sivusto kertoo tämän Suomen  Luomutukun ensimmäisestä suuresta saavutuksesta (tässä asia ihan johdantoineen):

Quote
Uusimmassa hallitusohjelmassakin luomu huomioidaan:

Luomu- ja lähiruoan osuuden kääntäminen vahvaan nousuun otetaan Suomen maatalouspolitiikan strategiseksi tavoitteeksi.

Ja Sitra rahoittaa uusia luomuhankkeita, kuten Suomen Luomutukkua, jonka tavoitteena on tehdä luomun hyödyntämisestä helpompaa - auttaa niin tuottajia, kauppiaita kuin ravintoloita. Luomutukku on juuri tuonut markkinoille myös Leuto-luomuvalmisruokasarjan, jota saa ainakin isoimmista K-kaupoista.

Mutta sitten kun menemme itse ko. Suomen Luomutukun sivulle lukemaan lisää tästä asiasta …

LEUTO – uusi 100% luomu valmisruokasarja

… niin saamme tietää:

Quote
Leuto-luomuvalmisruoka on valmistettu Euroopan johtavassa luomumaassa, Itävallassa.

Tuotekuvauksista selviää lisäksi, että suuri osa raaka-aineista ei ole edes Itävallasta, vaan paljon, paljon kauempaa.

Näyttäisi siis edelleen siltä, että valtion (ja Sitran siinä mukana) pitäisi asettaa nyt tavoitteensa, sen täytyisi päättää, haluaako se suosia luomua vai lähiruokaa.

Kuten olemme jo aiemminkin täällä kertoneet.