Tässä hankkeessa (konferenssissa) yritetään kytkeä luomua alkuperäisyyteen, ja siitä löytyviin etuihin. Luomu.fi, Luomutietopankki:
Maailman terveyspäivä: Myönteisiä vaikutuksia vanhoista viljoistaPerinteisesti vehnän jalostusohjelmat ovat tähdänneet jyväsadon ja valkuaispitoisuuden sekä leivontaominaisuuksien parantamiseen. Ravitsemukselliset ja fytokemialliset ominaisuudet on kuitenkin unohdettu. Vain vähän huomiota on kiinnitetty lajikkeiden mahdollisiin vaikutuksiin ihmisten terveyteen. Vanhoista vehnälajikkeista voidaan saada terveydellisiä etuja.
Terveysetuja antiikin vehnästä
Tutkimukset ovat osoittaneet, että antiikin vehnälajikkeet voivat olla on ravitsemuksellisesti arvokkaampia kuin uudet lajikkeet. Tämä tarjoaa enemmän terveyshyötyjä esimerkiksi kroonisten rappeuttavien sairauksien ehkäisyyn.
Siihen on ehkä sen verran oikeutusta, että geenimuuntelua ei luomussa sallita, eikä siten
kaikkein uusimpia lajikkeita. Mutta yleisesti ottaen ei ole, tuo on myös sitä mielikuvien kytkemistemppuilua,
markkinointia. Noiden vanhojen lajikkeiden käyttö on täysin luomusta
irrallinen kysymys. Luulenpa vahvasti, ettei yksikään esim. Suomessa nykyisin luomuna viljellyistä lajikkeista ole noita antiikkisia. Ja että nuo antiikkisetkin lajikkeet varmasti ovat iloisia keinolannoitteista. Eikä keinolannoitteiden "nauttiminen" niitä epäterveellisemmiksi tee - vaikkeivät ne niitä tietysti antiikin aikana saaneetkaan.
Tuon konferenssin järjestämisen motiivit ovat varmaan alunperin olleet vilpittömän tieteellisiä, järjestäjänähän on mm. Bolognan yliopisto. Mutta sitten siihen on saanut jalkansa (pukinsorkkansa?!) väliin kansainvälinen luomuliitto IFOAM ...
Itsessään on kyllä vähän puppua, että viljojen terveellisyyteen olisi kiinnitetty "vain vähän huomiota". Erityisesti nyt, kun juuri geenimuuntelulla on pyritty parantamaan useiden viljojen ravitsevuusominaisuuksia, josta on mm. useita esimerkkejä
toisessa keskusteluosiossamme. Enemmänkin löytyy vaikkapa Sciencedaily-sivustolta. Ja geenitekniikan avullahan voidaan noita hyviksi havaittuja ominaisuuksia antiikin viljalajikkeista "poimia" ja huonoksi havaittuja ominaisuuksia nykylajikkeista poistaa. Varmaaankin geenieditointi tulee tässä olemaan tulevaisuudessa avuksi. Mutta luuletteko, että se sen vuoksikaan kelpaisi IFOAM:ille?!