Ruokatiedon uutisesta:
Ruokakulttuuri suositusten perusta
Tänä vuonna julkaistut ruokasuositukset ohjaavat käyttämään kestävän kehityksen ja sesongin mukaisia ruokia, kuten lähellä tuotettuja satokauden kasviksia. Suomalaisia luonnonmarjoja suositellaan myös. Riisin tilalle ehdotetaan kotimaista ohraa ja perunaa.
- klips-
(kursiv. HJ)
Kun alunperin terveellisyyssuosituksiin on avattu ovi tuollaiselle, niin noin siinä käy. Otetaan esille tuo sesonginmukaisuus.
Uusimman Pirkka-lehdenkin ruokaliite hehkutti ohjeissaan sesonginmukaisuutta. Ymmärtää voikin, että sekä viljelijät että kauppa sitä hehkuttavat.
Mutta se ei ole lopulta kuluttajan, ihmisen, syöjän intressissä. Lopulta huimaava
vapautuminen sesonginmukaisuudesta (eri tavoin) on tehnyt suomalaisesta ravinnosta huipputerveellistä.
Selitys vanhalle sanonnalle "Kevät keikkuen tulevi" ei suinkaan ole pienessä vappuhiprakassa, iloisessa tunnelmassa. Vaan siinä, että aikanaan sekä laitumelle laskettavat lehmät että ihmiset eivät keväällä meinanneet pysyä tolpillaan, olivat niin heikossa kunnossa. Vitamiinien puutteesta, on asia rekontruoitu jälkeenpäin. Talven sesonkiruoasta niitä ei aikanaan saatu kaikkia tarpeeksi.
Myöhemmin on saatu, mutta enää ei ole täytynyt
tyytyä edes kotimaiseen sesonkiruokaan. Nyt siihen keväiseen,
mukavaan keikuttamiseen, vaaditaan tippaleipien ym. kanssa normaalit ruokajuomat.