Author Topic: Missä ovat ruoan riskit  (Read 222186 times)

Ville Aarnikko

  • Täysjäsen
  • ***
  • Posts: 144
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #300 on: 14.12.15 - klo:14:04 »
Luomuviljelijä Osmo Rauhala tykittää isoilla (jälleen kerran): http://www.ts.fi/mielipiteet/kolumnit/835096/Geenit+ja+manipulaatio

Nyt jos koskaan olisi korjausten ja selvennysten paikka, sen verran harhaanjohtavasti Osmo Rauhala luo linkkiä ihmisiin suoritettavan geenimanipulaation ja kasveihin tai muihin eläimiin kohdistuvan tieteellisen keskustelun välille. Näin näppärästi luodaan pelon ja vääristyneen epäilyn ilmapiiriä aiheen ympärille, kunhan "annetaan ohimennen ymmärtää".

Tässä suora linkki Osmon kirjoituksessa viitaamaan New York Times -artikkeliin, minkä oikea konteksti selviää jo otsikosta: http://www.nytimes.com/2015/03/20/science/biologists-call-for-halt-to-gene-editing-technique-in-humans.html

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26926
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #301 on: 14.12.15 - klo:16:15 »
Tuohon on vaikea reagoida, koska tuo menee kyllä kategoriaan, josta amerikkalaiset (!) sanovat, että "not even wrong", ei edes väärässä.

Siellä kommenteissa näyttää jo olevan huomautus tästä perussotkusta, siis että NYT puhui ihan muusta.

PS. Yhden kommentin laitoin kutenkin. Ehkäpä laitan vielä toisenkin, katsotaan. No, laitoin toisenkin. No, meni kolmaskin. (Olen muuten ollut katsovinani, että Rauhala - vaikka häntä TS selvästi suosii - ei saa siellä esittää mielipiteitään ilman ankaraa kritiikkiä. Vailla minuakin. Ja usein - kuten nytkin - kutsutaan Petter Portinia apuun. Joka usein tuleekin, yleensä vastineella paperiversiossa.)
« Last Edit: 14.12.15 - klo:17:33 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26926
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #302 on: 15.12.15 - klo:08:14 »
Alkoholi siis toki syynä suurimpaan osaan (sekin muuten EU:n myötä elintarvike!), mutta ...

Maksasairaudet ovat yhä työikäisten tärkein kuolinsyy – "Suuret ikäluokat ovat kosteita ikäluokkia"

Quote
Luontaistuotteiden käyttö on lisääntynyt viime vuosina. Siitä ei kuitenkaan ole näyttöä, että niiden aiheuttamat maksavauriot olisivat lisääntyneet.

– Luontaistuotteita on vedetty markkinoilta yllättäen ilmaantuneiden maksavaurioiden vuoksi. Niitä tulee sitä vauhtia markkinoille, ettemme aina pysy perässä, kertoo Färkkilä.

Siis ei tiedetä. Mutta tiedetään, ettei tiedetä. Mutta tuosta voi tietää jo, ettei se luonnollisuus ole turvallisuuden tae.

Ja kyllä sen maksavaurion saa luomuviinastakin.
« Last Edit: 03.01.16 - klo:09:38 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26926
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #303 on: 15.12.15 - klo:08:45 »
Chipotle-ketjulle USA:ssa kävi vähän nolosti. Juuri kun se oli julistautunut GMO-vapaaksi, sen ravintoloissa puhkesi EHEC-epidemia. Tämä professori väittää jo kauan sitten ennustaneensa, kuinka sille käy, sen luomus ja lähiruokaa suosivan hankintapolitiikan myötä:

Food safety scientist predicted Chipotle’s E. coli outbreak 8 years ago

Epäilemättä tuollaisessa ennusteessa voi onnistua sattumaltakin, mutta professori kyllä kertoi perusteensa.
« Last Edit: 15.12.15 - klo:08:56 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26926
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #304 on: 15.12.15 - klo:22:15 »
Portin vastasikin Rauhalalle TS:ssa:

Geenitekniikan uusi kehitysvaihe

Olennainen, meidän tai juuri tämän keskusteluaiheen kannalta:

Quote
Rauhalan mukaan kokouksen ”tuloksena syntyi yhteinen vetoomus pidättäytyä soveltamasta kyseistä tekniikkaa, kunnes saamme varmuuden, ettei se jätä pysyviä vaikutuksia ihmisen perimään”. Tämä on kuitenkin karkea ja harhaanjohtava yleistys.

Kyseinen kokous ei käsitellyt geenitekniikkaa yleensä, vaan ihmisen geenien muokkausta ja siinä nimenomaan erästä uutta menetelmää, jonka nimi on CRISPR-Cas9.
« Last Edit: 03.01.16 - klo:09:40 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26926
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #305 on: 22.12.15 - klo:08:38 »
Tässä kerrotaan, että voitaisiin toimia

Luomuhunajalla ruokamyrkytystä vastaan

Mielenkiintoista, mutta kyllä minä haluaisin tarkemmin tietää, mikä tuossa on se varsinainen mekanismi. Ainakin ulkomaalaisena tiedemiehenä olisin ilman sitä hiukan epäluuloinen tulosta kohtaan, joka noin myötäilee Suomen hallituksen maatalouspoliittista "luomu- ja lähiruoka" -linjaa ...

"Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin tutkimuksen mukaan Pohjois-Karjalan monikukka-luomuhunajalla todettiin eniten antimikrobista aktiivisuutta ruokamyrkytystä aiheuttavaa Clostridium perfringens -bakteeria vastaan." (Lihav. HJ)

Jos jo tutkimusuutisessakin tuodaan esille:

"– Suomalainen hunaja pitäisi brändätä maailmalla paremmin, sillä se pärjää antibakteerisilta ominaisuuksiltaan vertailun ulkomaisiin tuotteisiin, Carina Tikkanen-Kaukanen arvioi."

Evira kyseisestä bakteerista:

http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/tietoa+elintarvikkeista/elintarvikevaarat/ruokamyrkytykset/ruokamyrkytyksia+aiheuttavia+bakteereja/clostridium+perfringens/

Tämän mukaan ...

http://www.thepoultrysite.com/intestinalhealth/issue21/north-american-edition-3/165/ne-bacteria-same-on-organic-conventional-farms/

... itse taudin esiintymistiheydessä ei luomu- ja tavanomaisten tilojen välillä ole eroa.
« Last Edit: 22.12.15 - klo:10:50 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26926
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #306 on: 29.12.15 - klo:07:34 »
Tämä mainostaja on tässä täysin oikeassa ...

Foodin Ceylonkaneli luomu 70g

Quote
Foodinin luomukaneli on laadukasta ceyloninkanelia.

Yleisimmin kaupoissa myytävä kassiakaneli sisältää huomattavia määriä kumariinia, joka on maksalle haitallinen aine. Jo yksi teelusikallinen tavallista kassiakanelia päivässä sisältää 50-kiloiselle ihmiselle maksimimäärän kumariinia. Etenkin lasten kanelin käyttöä kannattaa kumariinin vuoksi valvoa ja vaihtaa kaneli ceyloninkaneliin, jossa on kumariinia vain murto-osa kassiakaneliin verrattuna.

... mitä terveellisyyteen tulee. Mutta mitä makuun tulee, niin ei ole. Tuo ceyloninkaneli on juuri sen vuoksi lähes hävinnyt markkinoilta, ettei se sitten toisaalta maistu juuri miltään, siinä ei juuri ole sitä kanelin makua, jota tavoitellaan.

Toisaalta kanelin käyttömäärät ovat niin pieniä, että käytännössä voitte hyvin huoleti syödä jäljelle jääneet joulupiparkakkunne, altistamatta itseänne kuolemanvaaraan. Ja antaa lastennekin niitä syödä - tietysti vasta "oikean ruoan" jälkeen!
« Last Edit: 29.12.15 - klo:09:50 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26926
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #307 on: 21.01.16 - klo:08:06 »
Ei yllätys, ollut jo puhetta aiemminkin (siitäkin, miten tämä Fogelholm on järkimiehiä ... hups, siis -henkilöitä):

Professori: Lisäaineista vain kaksi on huolestuttavia

Quote
Luonnollisuus ja lisäaineettomuus ovat tämän päivän ruokatrendejä. *) Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm tyrmää kuitenkin kauhukuvat lisäaineiden vaarallisista yhteisvaikutuksista. Hänen mukaansa ainoastaan kaksi ruuissa ja juomissamme käytetyistä lisäaineista herättää huolta.

Ne kaksi olivat siis nämä (minä lihavoin nuo pari sanaa tuossa):

Quote
– Lisäaineista vain kaksi on hieman huolestuttavia: lihavalmisteiden nitriitti ja virvoitusjuomissa oleva lisäaine fosfaatti,  joka imeytyy hyvin ja mahdollisesti on sydänsairauksia aiheuttava tekijä, Fogelmholm listaa.

"Pakollista" vastapuolta asiassa edusti sitten Safkatutka. Hauskasti tulee sitten esille (puolivahingossa), minkälaisiin ihmisiin ja asenteisiin Safkatutkan kaltaiset sivustot vetoavat:

Quote
Sirviön mukaan Safkatutkan kaltaisille ravitsemussivustoille on tilausta, koska suositusten koetaan olevan suurempaa joukkoa, massaa, varten.

Ravintosuositusten noudattamisessakin siis on hienoa erottua massasta?

Ei ollut yllätys sekään, että yhteisvaikutukset tuotiin esille, se on ikään kuin tapana, ja siitäkin on täällä jo edellä:

http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=132.msg2345;topicseen#msg2345

________

*) ovat muuten, jos tiedotusvälineet tekevät kaikkensa, että niiden uskotaan trendejä olevan. Tämä tapahtuu - tuollaisilla lauseilla, tiedotusvälineissä!
« Last Edit: 05.04.19 - klo:03:55 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26926
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #308 on: 03.02.16 - klo:09:00 »
Tästä asetaldehydikohusta. Kaksplus-lehden nettikeskustelussa Vierailija kysyy:

"Onko nyt niin, että KAIKISSA jugurteissa on sitä myrkkyä? Myös maustamaton luomu?"

Kyllä tuohon täytyy vastata, että niin on. Vaikka sitten on eri asia, mikä asian todellinen merkitys on.

Vrt. miten eräissä piireissä uskotaan, miten  luomualkoholia  tai -tupakkaa käyttämällä olisi jotenkin turvassa näiden aineiden (todellisilta) haittavaikutuksilta.
« Last Edit: 03.02.16 - klo:09:07 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26926
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #309 on: 07.02.16 - klo:09:41 »
Kyllä se riski saattaa hyvin usein löytyä siitäkin, kuka mitäkin omistaa. Tämä MT:n uutisesta löytyvä tieto on varsin herkullinen:

Jättiosa maailman torjunta-aineista päätymässä kiinalaiskäsiin

Quote
Ostotarjoukseen liittyy myös ironiaa. Kun Kiina pysäytti yhdysvaltalaiset maissilaivat 2013, syynä oli maissista löytyneet gmo-lajikkeen jäämät. Kyseistä Syngentan jalostetta ei ollut vielä silloin hyväksytty Kiinassa. Nyt Kiinan valtiollinen yhtiö on ostamassa lajikkeen oikeudet.

Aiemmin olemme jo löytäneet esimerkin Venezuelasta, jossa glyfosaatti muuttui vaarattomaksi heti kun sitä Monsanton sijasta alkoi valmistaa kotimainen tehdas.

« Last Edit: 07.02.16 - klo:12:13 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26926
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #310 on: 16.02.16 - klo:16:13 »
Tässä, valitettavasti, saattaa olla löydetty Bruce Amesin löytämiä teoreettisia ruoan luontaisia, "luonnonmukaisia" myrkkyjä vaarallisempi asia:

Ohrassa piilevä myrkky voi altistaa sairauksille

Toivoa voi, että asia saataisiin ainakin jollakin tavalla hallintaan, jos se on noin vaarallinen, mitä nyt (esim. tuossa)
annetaan ymmärtää.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26926
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #311 on: 11.03.16 - klo:08:29 »
Jussi Tammisola lähetti meille tämän yksityisviestin (jota tässä nyt luvalla lainaan):

Quote
Siltä varalta, että ette olisi huomanneet tämän aamun Hesarista tuota luomu-uutista, skannaan sen oheen (pdf-liitetiedosto).

[Löytyy netisttä, täältä. HJ]

"EVIRAN tutkimuksen mukaan suomalaisten luomutuotteiden turvallisuuteen voi luottaa", markkinoi toimittaja Teemu Leminen (HS Kotimaa 10.3.2016). Turvallisuutta ei tosin tutkittu ollenkaan - EVIRAhan teki vain, mitä komissio vaatii, eli tarkisti, ovatko Suomessa myytävät luomutuotteet EU:n luomusäädösten mukaisia, eli ovatko taikauskon paragraafit ja rituaalit täällä 'asianmukaisesti' kunniassaan. Humpuukillahan saa markkinoida...

Itse asiassa huonomman kasvinsuojelun, heikomman hygienian, vaarallisten uskomusten ja muun tiedetorjunnan takia (pannassa ovat mm. miljardi kertaa puhtaampi, moderni kasvinjalostus sekä synteettinen orgaaninen kemia) luomutuotteissa voi helpommin kuin muissa esiintyä ihmiselle haitallisia toksiineja ja mikrobeja - muistetaan muun muassa hometoksiinit (luomumaississa jopa tuhatkertaisia pitoisuuksia geenimaissiin verrattuna), "elävän" luomumaidon salmonellat, yersiniat, listeriat ja EHEC-kolit - Suomessakin -  ja koulujen luomukerhojen luomuiduista levinnyt veriripuliepidemia, joka tappoi 50 ja vaurioitti vakavasti satoja ihmisiä EU:ssa (sairastuneita oli 4000). 

EVIRAn selvitys on julkistettu hyvin selkeästi heidän sivustollaan ( http://www.evira.fi/portal/fi/tietoa+evirasta/ajankohtaista/?bid=4506 ) : "Luomuelintarvikkeiden aitouteen voi luottaa". Sitä ei voi edes valtalehden toimittaja mitenkään tahattomasti käsittää väärin - vaikkei olisi lukenut asiasta yhtään enempää kuin tuon tiedotteen otsikon.

Tökeröstä, tietoisesta vääristelystä on siis kysymys - ja olisi hienoa, jos joku ehtisi siihen puuttua julkisuudessa (mieluiten vaikka HS-mielipidesivulla). Mutta jos siellä sensuuri kukkii muinaiseen HS-tapaan, kannattaisi varmaan paljastaa tämäkin kampanja edes joillakin muilla, kriittisemmillä mediasivustoilla. Luotan innostukseenne (itse en nytkään kyllä ehdi).

Noin on. Pienellä sanan vaihtamisella luodaan aivan toisenlainen kuva asiasta. Tuossa tuo nyt tuli selvästi esille, pitänee yrittää kertoa se myös HS:ssa.

Olemme toisaalla jo kiinnittäneet huomiota saman uutisen muihinkin tapoihin yrittää "myydä" luomua.
« Last Edit: 12.03.16 - klo:09:27 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26926
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #312 on: 12.03.16 - klo:08:03 »
Tämmöinen tapaus. Länsi-Virginian osavaltioparlamentin jäsenet juhlivat raakamaidon vapauttamista juomalla itse raakamaitoa - ja saivat vatsataudin:

WV lawmakers suffer stomach illness after drinking raw milk to celebrate legalizing raw milk

Asiaan kuuluu tietysti, että he itse kiistivät tuon yhteyden, kyse oli kuulemma vain yhteensattumasta.

Vaikka terveysviranomaisten mukaan riskit USA:ssa ovat tällaiset:

Quote
According to an analysis by the Centers for Disease Control and Prevention (CDC), between 1993 and 2006 more than 1500 people in the United States became sick from drinking raw milk or eating cheese made from raw milk. In addition, CDC reported that unpasteurized milk is 150 times more likely to cause foodborne illness and results in 13 times more hospitalizations than illnesses involving pasteurized dairy products.
« Last Edit: 12.03.16 - klo:09:42 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26926
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #313 on: 12.03.16 - klo:17:35 »
Ismo Heinisuolta, vastauksena Tammisolalle (olin jakelussa mukana):

Quote
Tänään Hesari kirjoitti seuraavan oikaisun: "Torstaina 10. maaliskuuta sivulla A 18 kerrottiin, että Eviran selvityksen mukaan suomalaisten luomutuotteiden turvallisuuteen voi luottaa. Selvitys koski kuitenkin luomutuotteiden aitoutta eikä turvallisuutta".

Heinisuo oli pyytänyt oikaisua, edellisenä päivänä. (Ei näy kyllä vielä netissä, ainakaan ko. uutisen kohdalla?)

PS. 13.3.16: Vaikka se paperilehdessä siis oli, netissä ei vieläkään. Ilmoitin tuosta puutteesta HS:n palautesivun kautta äsken.

PS. 24.3.16: korjattiin samana päivänä netissäkin.
« Last Edit: 24.03.16 - klo:19:42 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26926
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #314 on: 24.03.16 - klo:18:50 »
David Tribelta (GMO Pundit) tämä taulukko tuoreruoan riskeistä USA:ssa:

Example of a real risk in the food system: Fresh produce in America

Löytyykö tuohon vertailutietoa EU:sta, Suomesta?

Onko tuo tieto uskottava? Jos on, selitys? Lähde oli vähän epäselvä.

Sinänsä, jos tässä nyt "kissa nostaisi häntäänsä", olen kyllä edellä (esim.  23.09.15) ihmetellyt, miten (mitättömistakin) tuotevirheistä Evira pitää reaaliaikaista sivua, mutta mikrobiperäisistä ruokamyrkytysepidemioista tehdään vuosittainen yhteenveto ... mutta hei, siellähän ne yhteenvedot ovat - eli vertailuja voi tehdä!
« Last Edit: 24.03.16 - klo:19:37 by Heikki Jokipii »