Author Topic: Missä ovat ruoan riskit  (Read 208263 times)


Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #241 on: 15.12.14 - klo:08:28 »
Odotellaan iltaa, mutta tämän kuulemma MOT kertoo:

Illalla televisiossa: Löytyykö Suomessa myytävistä kinkuista MRSA-superbakteeria?

Nyt tanskalaisten lähteiden mukaan ei olisi näyttöä ensimmäisestäkään tapauksesta, jossa tauti olisi saatu lihan kautta. Jos olen oikein ymmärtänyt?

Ks. vaikka täältä:

Norwegian concerns over Danish pork safety

Quote
The Danish Veterinary and Food Administration (Fødevarestyrelsen) has an official position that MRSA cannot be transmitted to humans through pork consumption.
 
"MRSA (Methicillin Resistant Staphylococcus aureus) is a contaminant in pig production. MRSA can be present in pork but all epidemiological studies show that meat is not the source of MRSA-infections or infections caused by non-resistant Staphylococcus aureus in humans,” Fødevarestyrelsen states on its website.

Asiaa vähättelemättä, kuitenkin suhteuttaen: juuri tähän bakteeriin on Tanskassa kuollut 5 ihmistä, usean vuoden aikana (tänä vuonna 2). Kun taas varsinaisiin sairaalabakteereihin siellä kuolee n. 300, vuosittain.
« Last Edit: 15.12.14 - klo:13:45 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #242 on: 15.12.14 - klo:13:51 »
Paatunut salaliittoteoreetikko tuossa edellä tietysti mietti, että kyllä Tanskan "Eviran" täytyy puolustaa maan sianlihan vientiponnistuksia ...  8)

Mutta itse asiassa EU:n EFSA (ja sen mukana Suomen Evira) ovat asiasta aivan samaa mieltä:

Quote
”Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSAn, Euroopan lääkeviraston EMAn ja Euroopan tartuntatautiviraston ECDC:n mukaan ei ole osoitettu, että ihminen tulisi MRSA:n kantajaksi elintarvikkeiden kautta, vaan siihen tarvitaan pitkäaikainen kontakti kantajaeläimiin tai niiden kasvatusympäristöön. MRSA-bakteeri ei ole myöskään mukana EU:n seurantaohjelmassa”, toteaa elintarviketurvallisuusjohtaja Leena Räsänen Evirasta.

***

Niin oli myös paperisessa Ilta-Sanomissa tänään teoria siitä, että tämä mrsa:n leviäminen olisi jotenkin yhteydessä "tehotuotantoon" (huokaus). Tämä taitanee olla näillä toimittajilla eräänlainen "polvirefleksi": jos jotain pahaa/uhkaavaa => tehotuotanto.
« Last Edit: 15.12.14 - klo:14:49 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #243 on: 15.12.14 - klo:21:18 »
Tässä em. MOT-ohjelman käsikirjoitus:

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/12/15/superbakteeri-kinkussa-kasikirjoitus

Katsoin myös sen. Arvioni kolmella sanalla: sensaatiohakuinen, epäanalyyttinen, harhaanjohtava. (Yksityiskohtiin myöhemmin. Koska ohjelma, tuollaisena, ei millään tavalla vienyt yöuniani! :))
« Last Edit: 15.12.14 - klo:21:31 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #244 on: 16.12.14 - klo:00:24 »
MOT oli esimerkki pelon sosiaalisesta konstruoinnista.

***

Tässä Maaseutumedian hyvä juttu kinkuista ja MRSAsta:

http://www.maaseutumedia.fi/mrsa-ei-koske-lihansyojaa/

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #245 on: 16.12.14 - klo:04:43 »
MOT oli esimerkki pelon sosiaalisesta konstruoinnista.

Näin on. Ihan häikäilemättä se lähti sotkemaan laajaa sairaalabakteeriongelmaa ...

Quote
Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan superbakteerit ovat yksi suurimmista maailmanlaajuisista uhkista terveydelle. Jo nyt tällaiset bakteerit tappavat vuosittain yli 40 000 ihmistä pelkästään EU:ssa ja Yhdysvalloissa.

... ja tätä kuitenkin siihen verrattuna melko harvinaista sika-MRSA:ta. Johdannonkin jälkeen mennään Helsingin Meilahden sairaalaan - haastattelemaan sairaalabakteerin uhria! Myöhemmin sitten vähät välitetään, että toinen MRSA-löydöistä lihatuotteista oli ihmisperäinen!

Oli löydetty kaksi ulkomaalaista haastateltavaa, joille tämä asia oli mitä ilmeisimmin nk. "keppihevonen", ja joilta kyllä saatiin näkemyksiä, että "tilanne on päässyt hallinnasta".

Vähemmistön näkemys siitä, että MRSA:sta lihatuotteissa saattaisi olla kuitenkin vaaraa, ajatetaan katsojalle läpi, eikä tuoda esiin, miten EFSA:n jne. konsensus (ks. edellä) on, ettei näin ole. Kuitenkin haluttiin jollain pelotella:

Quote
Sen sijaan ei ole näyttöä siitä, että mrsa tarttuu lihaa syömällä. MRSA voi kuitenkin tarttua raa’an lihan käsittelyssä ihon ja limakalvojen kautta.

Eviran haastateltu tietysti puhui tässä ihan oikein ...

Quote
Anna-Liisa Myllyniemi: "Käsittelisin lihaa äärimmäisen huolellisesti. Ja pesisin käsiä ennen ja jälkeen sen lihan käsittelyn ja käsittelisin niin kun eri välineillä raakaa lihaa ja niin kun näitä raakana syötäviä elintarvikkeita. Niin kuumentaisin sen lihan varmasti läpikypsäks. Olisin tosi tarkkana siinä."

MOT: "Ja sitten söisit ihan hyvällä ruokahalulla?"

Anna-Liisa Myllyniemi: "Juu koska siellähän sitt se MRSA ei ei enää ole."

... koska nämä ohjeet ovat ihan yleispäteviä, kaikessa ruoanlaitossa. (Paitsi tietysti juuri tuossa tapauksessa voi kysyä, mitä merkitystä oli käsien pesemisessä ennen, jos liha kuumennetaan läpikypsäksi ...  8)). Mutta luotiin kuvaa, että jotain voi tapahtua ja se on todennäköistä. Vaikka se ehdottomasti ei ole.

Eikä otettu yhteyttä tuohon toiseen Eviran asiantuntijaan (ks. edellä).

***

Mutta selvästi tähdätäänkin siihen, mitä esitellään jo alussa, tällaiseen "tutkivan journalismin voittoon", "pöyristykseen" tämän edessä:

Quote
Sari Ristaniemi, laadunvarmistuksen ryhmäpäällikkö, S-ryhmä: "Me ei itseasiassa tuolle asialle tehdä välttämättä yhtään mitään."

Vaikka Ristaniemi siis on tässä aivan oikeassa:

Quote
Sari Ristaniemi: "Se meijän tietämyksen mukaan ja joka ikinen tutkimus ja joka ikinen viranomainen josta me ollaan tässä asiassa kuultu, ni on kertonu meille, että, et se ei tartu lihasta."

YLE on vielä julkaissut asiasta erillisen uutisen tällä otsikoinnilla:

S-ryhmä viisveisasi superbakteerista

(Mutta YLE ei varmaankaan tee uutista, että "MOT viisveisasi tieteen näkemyksistä"!)
« Last Edit: 16.12.14 - klo:09:07 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #246 on: 16.12.14 - klo:04:56 »
Minusta suoranaista roskaa on väittää, että antibioottien antaminen nyt lisäisi sika-MRSA:n leviämistä:

Quote
Suuret tilat, runsas antibioottien käyttö sekä sikojen liikkeet paikasta toiseen ovat tärkeimmät MRSA tartunnan syyt sioissa.

Tämä antibioottien käyttö nyt ei vaikuta tuota eikä tätä, jos tämä MRSA-variantti on jo syntynyt, sen leviämiseen. Vaikka sitä asiaa sitten "märehditään" ohjelmassa monta minuuttia. Eikä vaikuta "tehotuotantokaan", eli suuret tilat, siihen, miten Tanskassa kävi näin:

Quote
Vuonna 2012 44% Tanskan sioista kantoi mrsa-bakteeria. Viime vuonna osuus oli jo 88%. 

Haastateltu sikayrittäjä vertaa asiaa päiväkotien korvatulehdusepidemioihin, mutta porsaat eivät mene sikalasta yöksi omaan kotiin. MRSA leviää varmasti koko sikalaan, mutta ei ole mitenkään todennäköisempää, että se leviäisi suuresta sikalasta toiseen kuin se, että se leviäisi pienestä sikalasta toiseen.

Niinpä, jos haluttaisiin esim. estää tämän MRSA:n leviäminen Suomeen - antibioottien välttämisestä täällä ei siinä tarkoituksessa ole mitään hyötyä. (Muita perusteluja antibioottien välttämiselle voi toki löytyä.) Kuten ei pienten sikaloiden suosimisestakaan. Se on tietysti itsestäänselvyys, että eläinten siirtäminen sikaloista toiseen lisää riskiä.

***

Iltapäivälehdet varmasti nyt "repivät" tästä - ja ovat siis sen jo tehneet (ks. edellä). Hesari uutisoi asiasta varsin maltillisesti ...

Evira alkaa selvittää sianlihan bakteereja ensi vuonna

... muttei sekään "malta" olla tuomatta tätä teoriaa esiin:

Quote
[...] Tut­kit­ta­va­na ovat ESBL- ja MRSA -bak­tee­rit.

Nii­den mää­rä kas­vaa, kun eläin­tuo­tan­nos­sa käy­te­tään pal­jon an­ti­bioot­te­ja.

Kasvaakohan vaan? Vai tarkoitetaanko sitä ko. teorian "järjellistä ydintä", että ympäristössä, jossa antibiootteja käytetään, uusien tällaisten mutaatioiden todennäköisyys kasvaa? Tässä sika-MRSA:ssa ei kuitenkaan nähdäkseni ole kyse uusista mutaatioista, vaan saman mutaation leviämisestä.

Joka tapauksessa suomalaiselle kuluttajalle jätetään alitajuntaan viesti, että kannattaa ostaa kotimainen joulukinkku (lihav. HJ):

Quote
Eläin­lää­kin­näs­sä käy­tet­tä­viä an­ti­bioot­te­ja myy­tiin eni­ten Sak­sas­sa, Rans­kas­sa, Es­pan­jas­sa ja Bri­tan­nias­sa. Suo­mi on toi­ses­sa ää­ri­pääs­sä, jos­sa käyt­tö on vä­häis­tä.

(Luomua ei - oikeastaan yllättävästi - ole tässä keskustelussa tällä kertaa tuotu vaihtoehtona esiin. Olisiko niin, että tämä sika-MRSA on yhtä lailla levinnyt Tanskassa luomutiloille?)
 
« Last Edit: 16.12.14 - klo:09:11 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #247 on: 16.12.14 - klo:07:03 »
Hesari muistutti olennaisesta, ja tässä on hyvä, riittävä syy yrittää pitää tämä sika-MRSA poissa Suomesta. Vaikka ...

Quote
"Tä­män­het­ki­sen tut­ki­mus­tie­don mu­kaan on to­den­nä­köis­tä, et­tä ris­ki MRSA:n tart­tu­mi­ses­ta elin­tar­vik­kei­den kä­sit­te­lyn kaut­ta on pie­ni", Myl­ly­nie­mi ker­too.

... niin:

Quote
"MR­SA on to­del­li­nen vaa­ra eläin­ten hoi­ta­jil­le, jot­ka al­tis­tu­vat sil­le jat­ku­vas­ti."

Tuo tiedetään. MOT-ohjelmassa sitten tietämättömyydestä yritetään lietsoa tätä isompaa hysteriaa:

Quote
Lääkärit eivät tarkkaan tiedä, miten viisi kuollutta tanskalaista oli saanut sika mrsa:n.

Kun näille kuolleille ei ainakaan uusia syvähaastatteluja enää voi tehdä, hypoteesien tarkistamiseksi, tuolla voi sitten ratsastaa (Vrt. vaikka Saksan EHEC-kriisi, ja sen syyn selvittämisen vaikeudet, edellä v. 2011)

***

Tuli vielä mieleen, että MOT oikeastaan vain väitti näin (lihav. HJ) ...

Quote
Aikaisemmin lähinnä sairaaloita vaivanneet antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit ovat nyt löytäneet tiensä eläintiloille, myös Suomeen.

... mutta ei lopulta dokumentoinut asiaa muuten kuin haastatellun mutu-tiedolla, "useamman pienemmän tutkimuksen" pohjalta (mitä tutkimuksia? Julkaistu?). Kuitenkin HS:n uutisen mukaan tämä on vasta edessä:

Quote
Sian­li­has­sa ole­vien an­ti­bioo­teil­le vas­tus­tus­ky­kyis­ten bak­tee­rien ylei­syyt­tä sel­vi­te­tään en­si vuon­na. Elin­tar­vi­ke­tur­val­li­suus­vi­ras­to Evi­ra tut­kii noin 300 nau­dan- ja sian­li­ha­näy­tet­tä.

Itse asiassa se, ettei 20 kotimaisesta näytteestä yhdestäkään löytynyt MRSA:ta, on jossain määrin ristiriidassa sen arvion kanssa, että n. 15%:lla tiloista tätä bakteria olisi.

PS. heti: Olin tuossa oikeassa ja väärässä. Väärässä sikäli, että tällainen yhteenveto MRSA-tilanteesta eläimillä Suomessa löytyy netistä. Mutta oikeassa sikäli, että siellä lukee näin (lihav. HJ):

Quote
Nämä MRSA löydökset yhdistettiin 14 tilaan, minkä perusteella esiintyvyyden sikatiloilla arvioitiin olevan noin 15 %. Tulos oli suuntaa antava sikaloitten MRSA- tilanteesta ja siihen on suhtauduttava varauksella: tartuntoja ei varmistettu sikatiloille asti, näytteenotto ei ollut täysin satunnainen, ja teurassiat ovat voineet saada tartunnan vasta teurastamolla.
« Last Edit: 16.12.14 - klo:09:14 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #248 on: 16.12.14 - klo:10:36 »
Iltalehti ei sitten kuitenkaan varsinaisesti revitellyt asiassa, vaan jutun otsikkonakin oli: "Joulukinkku on turvallinen".

Mutta sitten - jo täällä mainittujen faktojen - lisäksi oli tällainen uusi väite, jonka esitti MTK:n asiantuntijaeläinlääkäri Leena Suojala. Oli todettu, että Suomessa tilanne on erittäin hyvä. Lainaus:

Quote
"Hänen mukaansa syy on siinä, että Suomessa on ollut hyvin tiukka antibioottipolitiikka. Juuri antibioottien syöttäminen eläimille altistaa ne bakteerille."

Ja sana "bakteerille" oli tuossa varmasti yksikössä. Mutta tuo ei siis ollut suora sitaatti. Jatko:

Quote
"- Nyt ne antibioottipolitiikan tulokset mitattiin, Suojala kommentoi MRSA-tilannetta."

Nyt olen ymmälläni. Nyt minulta puuttuu tietoa ja ymmärrystä. Osaako joku selittää minulle, miten antibiootti (tai useat sellaiset) altistaisi(vat) sitä kestävälle "pöpölle"?

***

Tietysti samassa yhteydessä voidaan kysyä, minkä ihmeen virheen ne 15% tiloista - jos nyt luku on tosi - ovat tehneet? Kuitenkin yön pimeydessä syöttäneet sioilleen niitä kirottuja aineita?

PS. Ilta-Sanomille riitti. Se ei enää tänään ottanut asiaa esille.
« Last Edit: 16.12.14 - klo:14:08 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #249 on: 16.12.14 - klo:13:54 »
Kun en muutakaan keksinyt, lähetin mailin Leena Suojalalle, jossa pyysin selvennystä asiaan.

***

Tuossa MOT-ohjelmassa ei todellakaan suositettu asiassa luomua, mutta suosittiin toista (asialle kyllä sukua olevaa) myyttiä, että pienuus, pienimuotoisuus olisi jonkinlainen turvallisuuden tae. Sanottiin, tai ainakin vahvasti vihjattiin.

Tähän Jarrumiehen edellä jo linkkaamasta Maaseutumedian artikkelista on kyllä lainattava tämä:

Quote
Tehotuotanto on Suomessa positiivinen asia

”Suomalainen tehotuotanto ei ole negatiivinen määre”, Kortesniemi kertoo. ”Jos yksikkökoko on suuri, se aiheuttaa negatiivista kaikua — aiheetta.”

Suomalainen tehotuotanto tarkoittaa sitä, että samoilla tuotantopanoksilla tuotetaan paljon lihaa kuitenkin tuotantoeläinten hyvinvointi ja terveys huomioiden.

Sekä pienissä, että isoissa yksiköissä on samat tavoitteet. Eläimet saavat olla turvallisessa ympäristössä ilman ulkopuolista uhkaa. Raikasta vettä ja hyvää ravintoa pitää olla saatavilla lämpöisessä ja puhtaassa ympäristössä.

Enkä usko, että sen muuallakaan maailmassa pitäisi olla "negatiivinen määre", jos asiat hyvin hoidetaan. Ja luultavasti "kun". Ainakaan tällaisessa suuressa kokonaisuudessa yhden työntekijän, edes isännän/emännän, "burnout" ei aiheuta (eläinsuojelullista tai terveydellistä) katastrofia.
« Last Edit: 16.12.14 - klo:14:32 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #250 on: 16.12.14 - klo:18:46 »

(Luomua ei - oikeastaan yllättävästi - ole tässä keskustelussa tällä kertaa tuotu vaihtoehtona esiin. Olisiko niin, että tämä sika-MRSA on yhtä lailla levinnyt Tanskassa luomutiloille?)
 


Hollannissa 21 % luomusikatiloista on MRSA.

Zoonoses Public Health. 2014 Aug;61(5):338-45. doi: 10.1111/zph.12076. Epub 2013 Sep 25.
Prevalence and  molecular characteristics of methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) in organic pig herds in The Netherlands.
van de Vijver LP1, Tulinski P, Bondt N, Mevius D, Verwer C.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24751151

 The prevalence of MRSA positive herds showed to be 21%.


Abstract

The prevalence of the methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) among conventional pig herds in the Netherlands is high (around 71%). Nevertheless, information about the prevalence of MRSA among organic pig herds is lacking. Here, we report a study on 24 of the 49 organic pig herds in the Netherlands. The prevalence of MRSA positive herds showed to be 21%. The genetic characteristics of the MRSA isolates were similar to MRSA CC398 described in conventional pigs except one exceptional HA-MRSA CC30 found in one herd, which was presumably caused by human to animal transmission. This resulted in a prevalence of MRSA CC398 in the organic herds of 16.7%.

© 2013 Blackwell Verlag GmbH.
KEYWORDS:

MRSA CC398; antibiotic usage; organic pig herd; risk factor

PMID:
    24751151
    [PubMed - in process]




Tässä saksalaisen viranomaisjutussa kerrotaan, että luomuruuassa voi esiintyä MRSA-bakteeria:

http://www.bfr.bund.de/en/questions_and_answers_about_methicillin_resistant_staphylococcus_aureus__mrsa_-11201.html#topic_192240

Are organically produced foods free from MRSA?


MRSA can be detected in organically produced food as well, as animals from organic farms can also be colonised with the bacteria. The same standards of hygiene that are applied to conventionally produced meat must therefore be applied to organically produced meat too. No comparative studies on the frequency of MRSA in organically produced meat are available to date.
« Last Edit: 16.12.14 - klo:18:58 by Jarrumies »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
ESBL-bakteeri
« Reply #251 on: 16.12.14 - klo:20:13 »
TV:ssä toinen pelotteluohjelma nyt menossa klo 20:00:

 Spotlight: Bakteeripommi
[Yle Fem HD] Vastustuskykyiset suolistobakteerit leviävät ja tuottavat ongelmia sairaanhoidossa. ESBL-bakteereita on löytynyt myös suomalaisesta broilerinlihasta. Hollannista tuodussa broilerissa niitä on vielä enemmän.

Nopea googlailu paljasti, että ESBL:ää esiintyy lähes yhtälailla myös luomubroilereissa:

Int J Food Microbiol. 2012 Mar 15;154(3):212-4. doi: 10.1016/j.ijfoodmicro.2011.12.034. Epub 2012 Jan 3.
Comparison of ESBL contamination in organic and conventional retail chicken meat.
Cohen Stuart J1, van den Munckhof T, Voets G, Scharringa J, Fluit A, Hall ML.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22260927

"In conclusion, the majority of organic chicken meat samples were also contaminated with ESBL producing E. coli, and the ESBL genes and strain types were largely the same as in conventional meat samples."



Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #252 on: 17.12.14 - klo:03:55 »
Leena Suojalan vastaus:

Quote
Toimittaja oli laittanut näköjään mutkia suoraksi, kommentoin puhelimessa ja en päässyt lukemaan tekstiä. Antibioottien syöttämisestä eläimille en keskustellut missään vaiheessa toimittajan kanssa ja toimittaja on tulkinnut näköjään käyttö-sanan ”syöttämiseksi” ihan omana päätelmänään. Tässä vastauksia kysymyksiisi:

· Meidän tiukka (=maltillinen verrattuna keski-euroopan maihin, joihin lasken myös Tanskan) antibioottien käyttöpolitiikka (=ei varmuuden-vuoksi-käyttöä, vain sairauksien hoitoon kun on tarve, yksilölääkintä ja kapeakirjoiset antibiootit aina ensisijaisesti) on edesauttanut, ettei meille ole valikoitunut resistenttejä kantoja siinä määrin kuin muualla.

· Kaikki antibioottien käyttö, niin ihmisillä kuin eläimilläkin valikoi bakteerikantoja. Ja tietenkin vastustuskykyiset pöpöt jäävät elämään kun muut vähenevät, jolloin ne rikastuvat isäntäeläimessä ja leviävät edelleen.

· Sika ja ihminen ovat tässä MRSA-tapauksessa hyvin samanlaisia ja stafylokokit sopeutuvat helposti kummankin lajin limakalvoille ja iholle ja vaihtavat isäntää ilman ongelmia.

· MRSA on alun perin ihmisillä todettu ja todennäköisesti ihmisestä sikaan levinnyt.

· Suomen eläinlääkinnän maltillisen ab-politiikan hyöty mitataan resistenttien kantojen esiintyvyydessä eläimissä, nimenomaan MRSA:n ja ESBL:n esiintyvyydessä sioissa ja broilereissa. Yksin emme kuitenkaan ole maailmassa ja resistenssi leviää hyvin tehokkaasti ihmisten mukana eikä tunne valtioiden rajoja. Todennäköisesti suomalaisten sikojen MRSA:kin on tullut tänne ihmisen tuomana ja ulkomailta.

Tuo selvensi asian, teki sen ymmärrettäväksi. Ja huomaa vastauksen ensimmäinen lause, ja kappale.

Itse kommentoisin tuohon sen, että toisaalta se bakteeri toimii ihan samoin, tekee siis kolttosensa, jos on tehdäkseen, oli se resistentti tai ei. Tällaisia ei-resistenttejä bakteereja ei sitten tietysti esiinny lihassa, koska tauti on hoidettu eläimeltä pois - yleensä sitten kai ... antibiooteilla.
« Last Edit: 17.12.14 - klo:04:59 by Heikki Jokipii »

Ville Aarnikko

  • Täysjäsen
  • ***
  • Posts: 144
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #253 on: 17.12.14 - klo:19:00 »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #254 on: 18.12.14 - klo:08:38 »
Aivan oikeutettu ja hyvin perusteltu puolustustautuminen asiassa. (Jonka tavallaan etukäteenkin totesimme täällä, S-ryhmää ei asiassa voi syyttää mistään. Ks. tätä keskusteluamme edellä.)

Mutta tuo ei tietysti estä sitä, etteikö samainen S-ryhmäkin myy sitten toisaalla innokkaasti luomua mm. korostamalla, miten luomutuotteissa ei ole torjunta-ainejäämiä.

Laitoin meille uutisen, jossa toin esiin nekin:

Olemattomilla ruoan riskeillä ei pidä pelotella!

***

Vaikka mikään "virallinen" taho ei luomua vaihtoehtona esille tuokaan, niin nettikeskusteluissa näkyy, miten osa kansasta on saatu "koulutetuksi" niin, että mikä tahansa "ruokaskandaali" (olematonkin, kuten tässä) tuo esiin "polvirefleksin". Vaikkapa Iltalehden keskustelussa nimimerkki  "anarkistialkuasukas" tuo esiin tämän MOT-ohjelman ja YLE:n "viisveisaa"-uutisen siitä ja kirjoittaa sitten:

Quote
Itse kävin hankkimassa eräältä lähi-luomu-tilalta luomupossun perskannikan joulua varten pakastimeen.

Mietin tässä, että Eviran tulevan MRSA-tutkimuksen otos (300) on kuitenkin aika pieni, varsinkin, jos siinä tutkitaan sekä sika- että nautatiloja (eli niistä tulevia lihoja). Otokseen, jos se on satunnainen, ei välttämättä edes tule yhtään luomusikatilaa? Eli emme ehkä sen pohjalta saa selvää vastausta siihen, miten yleistä (Suomessa) MRSA on luomusioissa, ja onko asiassa eroa tavanomaisiin sikohin nähden.
   
« Last Edit: 18.12.14 - klo:09:12 by Heikki Jokipii »