Tässä on linkki MT:n mainitsemaan Ruotsin TV:n juttuun asiasta:
Danska bönder kan sprida antibiotikaresistensJa tässä vielä sen oheisjuttuun:
Dålig djurhållning kräver antibiotikaMyös Wikipedian
MRSA-artikkeli kertoo, että ilmiö ei ole ihan uusi, mutta kuitenkin vasta noin 10 vuotta vanha;
Esiintyvyys elintarviketuotannossa
MRSA:n esiintyvyys ei nykyisin rajoitu pelkästään sairaaloihin, vaan sitä on löydetty myös elintarvikeiden raaka-aineista, kuten tehotuotetuista sioista. Ensimmäiset tiedot Hollannissa tuotetuista sioista, joilla oli MRSA-bakteeria, esitettiin 2003. Tuolloin todettiin, että Hollannissa bakteerin kantajia oli neljä sikaa kymmenestä, mutta lisäksi puolet maan sianhoitajista oli bakteerinkantajia. Vuonna 2009 ilmeni, että 17 EU-maassa 24 maasta on bakteeri löydetty sioista. Sikojen lisäksi sitä on todettu kanoissa ja lehmissä. Hollantilaisen tutkimuksen mukaan MRSA:ta todettiin 1 300 näytteessä seuraavasti: 31 prosentissa kalkkunoista, 27 prosentissa kanoista, 17 prosentista sioista, 10 prosentissa naudanlihasta ja 6 prosenissa lampaanlihasta. Toistaiseksi ei ole varmuutta, siirtyykö bakteeri ihmiseen ruoasta.[3]
Kaikissa noissa jutuissa sitten viitataan antibioottien antamiseen jotekin MRSA:n
syynä. Tietysti näin voi alunperin ollakin - eli kyseiset kannat ovat syntyneet jollakin sikatilalla - mutta minusta se ei oikein selitä
leviämistä. Eli ajatus, että tämä (liiallinen) antibioottihoito
automaattisesti synnyttäisi MRSA:n, on vähän samantapainen kuin ennen Pasteuria uskottu alkusyntyteoria, jossa bakteerit syntyivät itsestään liasta. Eläinten antibioottihoito ei tietysti
auta, jos kyseessä on MRSA, mutta ei se kyllä sitä tautia
aiheutakaan (ellei hoitoa anneta puhdistamattomilla neuloilla tms.).
Jopa Wikipedia vihjaten viittaa tähän teoriaan, puhumalla siitä, miten bakteeria on löydetty "tehohotuotetuista sioista".
Jos Suomessa ja Ruotsissa vältetään vastaavaa antibioottikäsitelyä, ja ko. MRSA-tautia ei sioissa (jne.) näissä maissa esiinny, kyse on kyllä vielä korrelaatiosta, ei osoitetusta kausaatiosta. (Vai
mikä on tilanne: onko tautia esiintynyt?)
Minusta vielä voisi olla mahdollista sekin, että ihminen on alunperin tuonut bakteerin, vaikkapa sairaalasta. Vai onko? Ovatko nuo MRSA:n variantit sikatiloilla aivan erilaisia kuin sairaalabakteerit? Siihen tietysti viittaa se, että nuo Tanskan kuolemantapaukset on voitu yhdistää sikoihin siitä
huolimatta, ettei todistettavaa lähikontaktia ole ollut.
Wikipediakin tuossa toteaa: "Toistaiseksi ei ole varmuutta, siirtyykö bakteeri ihmiseen ruoasta." Arkijärjellä on kyllä vaikea keksiä mitään
muuta mekanismia, kulkutietä noiden Tanskan tapausten kohdalla.