Author Topic: Missä ovat ruoan riskit  (Read 208272 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25021
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #45 on: 15.06.11 - klo:16:54 »
Jos tämä Pekka Paunion kuvaus asiasta on suurin piirtein oikea …
 
Saksan EHEC-epidemia luomulähiruoasta

… ja jos ja kun nyt on olemassa (ja mahdollisesti leviämässä) tällaisia karmeita EHEC-variantteja kuin nyt Saksassa, niin kyllä tulee mieleen, että vähintään näille iduille on vaadittava säteilytys (tai kaasutus tms.). Vaikka kaikki – esim. luomuväki – eivät siitä tykkäisi.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25021
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #46 on: 17.06.11 - klo:15:42 »
Tuo pitopalvelutapaus vahvistettin. Oireeton palvelun työtekijä oli sairastuttanut 20 asiakasta (ehkä ruoan kautta?). Hän itse sairastui myös, myöhemmin. Vaikka hygieniamääräysten noudattaminen nyt varmistetaan, se ei paljon auta: on viitteitä siitä, ettei käsien peseminenkään bakteeriin tehoa.

Todella pirullinen tapaus. Se voi siis jatkaa leviämistään, vaikka saksalaiset eivät enää söisi idun itua.

Lohtua ei tuo tieto, että valtaosa aiemmistakin Ehec-tapauksista on Saksassa jäänyt lopullisesti selvittämättä.

« Last Edit: 17.06.11 - klo:15:57 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25021
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #47 on: 17.06.11 - klo:19:33 »
Tässä saksalainen artikkeli …

EHEC mahnt!

… siitä, että jos Merkel olisi suhtautunut asiaan samoin ja toiminut samalla sähäkkyydellä ja "varovaisuusperiaatteella" EHEC-asiassa kuin ydinvoiman suhteen Fukushiman jälkeen, luomutilat Saksassa olisi nyt suljettu ja luomutuotteiden myynti kielletty.

***

Asiaa on kommentoinut myös Ruotsissa Metro-lehdessä Johan Norberg näin …

Vi kan inte gulla bort bakterier

(so. me emme voi ”halata” pois bakteereja)

ja Suomessa Tuomas Enbuske näin:

Kaikki mikä tulee luonnosta ei ole hyvää!

(Tosin Enbusken juttu laajenee asiasta "ulospäin" ... tarvittaessa eri "triidiin")
« Last Edit: 18.06.11 - klo:12:30 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25021
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #48 on: 29.06.11 - klo:07:50 »
EHEC-tartuntojen määrän kasvussa on kai havaittu hidastumista, mutta yhä epidemia etenee. Saksassa tartuntoja on yli 4 000 ja kuolleita on nyt 48.

Viimeinen tieto on, että bakteeri olisi havaittu Ranskassa, ja asia ei liity Saksassa matkailuun (kyse oli kouluruoasta, yli 10 uhria). Syynä olisivat alustavien tietojen mukaan jälleen idut. Nyt viitataan siemeniin, jotka olisi toimittanut brittifirma. Firma kertoo tuoneensa siemenet Italiasta. Itse idut olisi kasvatettu Ranskassa.

Myös Ruotsissa olisi tapaus, jota ei ole saatu Saksasta.

Missä vaiheessa joku EU-poliitikko herää vaatimaan, että EU-kansalaisilla pitää halutessaan olla oikeus säteilytettyyn ruokaan?


PS. klo 19:20: Nyt on päädytty tulokseen, että kyseessä ovat sarviapilian idut (Evira). Voi tietysti vieläkin olla "hakuammuntaa", mutta hakuammunnallahan (= "kivikunta, kasvikunta ...", ks. edellä) tämä asia on selvitettävä.

PS2. Samassa Eviran ruudussa sitten on kehotus siihen, että "varmista kasvisten alkuperämaa". Ko idut oli tehty saksalaisille Saksassa ja ranskalaisille Ranskassa.

PS 30.6.2011: Viimeisiin tieto on, että sarviapilan siemenet olisi tuotu Egyptistä. Ne olisivat yhteinen tekijä Saksan ja Ranskan muutoin erillisten epidemioiden takana.

Tuosta kasvisten alkuperämaan varmistamisesta siis ei käytännössä ole juuri hyötyä kuluttajalle - mutta viranomaisilla tieto on hyvä olla, näissä tällaisissa tapauksissa!
« Last Edit: 29.10.11 - klo:19:23 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25021
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #49 on: 03.07.11 - klo:16:16 »
Uutisoinnissa erään vanhan naisen kuolemasta Ranskassa sotketaan nyt kaikissa medioissa Suomessa asioita.

Jos EHEC-bakteeri, joka aiheutti hänen kuolemansa, oli eri kantaa kuin tämä Saksan em. bakteeri, kyse on erillisestä yksittäistapauksesta, eikä siitä, että tämä tuhoisa 'aalto' olisi nyt iskenyt, kuten uutisissa dramatisoidaan.

On ihan toinen asia, että samassa kaupungissa makaa sairaalassa kuusi koulujuhliin osallistunutta, joilla on tuo Saksan bakteeri.
« Last Edit: 03.07.11 - klo:16:29 by Heikki Jokipii »

Matti Pekkarinen

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 499
  • Moi
    • View Profile
    • Masan Maaseutu
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #50 on: 03.07.11 - klo:18:38 »

Kyllä luomulla on selviä terveysvaikutuksia: http://mattipekkarinen.net/luomuidut.jpg

Matti
Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25021
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #51 on: 07.07.11 - klo:17:15 »
Sittenkin! Aivan tuore uutinen:

Evira: Ehec-kuolemista epäiltyjä siemeniä myyty myös Suomessa

Ja nyt sitten (vasta) pitää tämäkin kertoa, kaikki, ihan tarkkaan:

Quote
Siemenet luomutuotteita

Kyseiset luomutuotantoa olevat siemenet (eränumero L0108886) ovat olleet myynnissä 125 gramman pusseissa, joiden parasta ennen -päivämäärä on 11.8.2012. Kuluttajia pyydetään palauttamaan heti siemenet ne myyneeseen liikkeeseen.

Luomukauppa, jossa niitä oli myynnissä, on tämä (olen siellä kerran käynytkin, hintoja kauhistelemassa). Ihmettelen vähän liikettäkin, jos se kaikesta kohusta huolimatta on näitä siemeniä myynyt. Ellei se sitten ole tapahtunut jo ennen kohua?


PS. klo 19:20: Eviran uutisessa (selaa uutista alaspäin) on siemenpussista kuva. "Bio" pussin kyljessä = luomu saksaksi. *)

Minusta - jotta varmasti vahingoilta vältyttäisiin - TV voisi näyttää tuon pussin kuvan. Kuten sanomalehtienkin pitäisi. Kaikki eivät ehkä muista, mitä tarkkaan ottaen tulikaan ostetuksi, eivätkä välttämättä tiedä, että "Bockshornklee" on yhtäkuin sarviapila.

MTV3 kertoi kyllä äsken asiasta, mutta ei näyttänyt kuvaa.


PS. aamulla 8.7.2011: Hesari julkaisi asiasta aika huomaamattoman pikku-uutisen, ilman kuvaa. Uutispäivä Demarissa ei uutista (vielä?) ollut.
_______________

*) en kyllä tiedä, mikä siemenistä tekee luomusiemeniä. Mutta jos vaatimus on, että nekin kasvatetaan luomumenetelmin, niin silloin voidaan ajatella, että nämä ongelmasiemenet on Egyptissä kasvatettu lannalla, jolloin saksalainen luomutila (joka ei lantaa lankaan käyttänyt) olisi ollut vain välittäjänä. Eli se mysteeri olisi selitettävissä?
« Last Edit: 08.07.11 - klo:10:20 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25021
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #52 on: 08.07.11 - klo:09:50 »
Löytyi kuitenkin tietoa, miten itujen siemenet pitäisi käsitellä eli puhdistaa (kaupallinen sivu):

Seed sanitation

Yhtenä tavoitteena tälle on juuri salmonellan ja EHEC:in hävittäminen siemenistä. Ja heti etusivulla muistutetaan, että tämä puhdistaminen on äärimmäisen tärkeätä (critical).

Tämä ko. sivulla esitelty menetelmä käyttää ainakin reippaasti erilaisia kemikaaleja. Onkohan niiden käyttö tässä tarkoituksessa luomussa sallittua?

Etsin Googlella hakusanalla ”organic seed sanitation”, mutta en löytänyt kunnon vastausta kysymykseen, miten luomussa huolehditaan siementen puhtaudesta. Tuli kuitenkin viitteitä siitä, että se tapahtuu jotenkin eri tavalla.

Joka tapauksessa käytetty menetelmä näyttää nyt Saksassa ja Ranskassa pettäneen.
« Last Edit: 08.07.11 - klo:10:07 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25021
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #53 on: 10.07.11 - klo:07:37 »
Toisessa Hesarin pikku-uutisessa asiasta eilen kerrottiin Ekolon ottavan suoraan yhteyttä (siemenpussin ostaneisiin) asiakkaisiinsa.

? ? ?

Onko Ekolon asiakaskunta niin pieni, että kaikki tunnetaan nimeltä? Asiakaskortti kaikilla? Asiakastilit?

Vai katsotaanko mahdollisesti, että iso ilmoitus asiasta liikkeessä on tätä? Tai nettisivulla - siellähän sellainen on? Jos ko. asiakkaat tarkkaan tiedettäisiin, netti-ilmoitusta ei kai edes tarvittaisi?

Ekolo sitten typerästi puolustautuu hyökkäämällä, viittaamalla tässä EHEC-asiassa esitettyihin salaliittoteorioihin. Katsokaa itse.
« Last Edit: 10.07.11 - klo:07:58 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25021
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #54 on: 12.07.11 - klo:10:10 »
Nimimerkki ”Ekoloinen” Ekolon sivuilla kirjoittaa blogissaan astetta selväjärkisemmin kuin se kirjoittaja, johon Ekolo oli linkannut, jonka teoria oli suurin piirtein se, että tämä EHEC-bakteeri oli tahallaan tehty ja lähetetty juuri pilaamaan luomun mainetta, ison tehoruokabisneksen toimesta tai ainakin tilauksesta. Ekoloinen ottaa nyt ko. kirjoitukseen sentään vähän etäisyyttä, vaikka pitääkin sitä 'loogisena'.

Mutta luomun viattomuus ja tehoviljelyn syyllisyys on Ekoloisellekin selviö. Edellä esille tullutta itujen siementen kemiallista esikäsittelyä ei Ekoloinen edes mainitse.

MTV3 kertoi hyvin suomeksi EHEC-jahdin vaiheista tässä haastattelussa:

Ehec-lähteen selvittäminen varsinaista salapoliisityötä

Mitä ilmeisemmin EHEC on ollut kimmokkeena, kun Aamulehti on ottanut esille ruoan säteilytyksen:

Radioaktiivisella säteilyllä käsitelty ruoka hiipii Suomeen

Valitettavasti nettiversio uutisesta loppuu vähän kesken, eikä voi arvioida artikkelia kokonaisuudessaan. Otsikointi kyllä on sellainen, että asialla halutaan pelotella, ei sitä käyttöön ehdottaa. Keskustelua se näyttää kyllä herättäneen!


PS. Tässä tilanteessa pilaantuneet luomuleivät pääsevät julkisessa keskustelussa kuin koira veräjästä, mutta ilmeisesti syystä: ko. leivistä ei käsittääkseni ole terveydellistä haittaa.



PS2. 13.7.2011 klo 15:40: Evira: Testatuissa sarviapilan siemenissä ei jälkiä EHEC-bakteerista, enkä muuta odottanutkaan. Koko kyseinen EU:n alueelle tullut erähän oli alunperin useita tonneja, ja se on levitetty eli jaettu useaan maahan. Erittäin pieni osa siemenistä on siten ollut saastuneita - olettaen tässä nyt koko ajan, että kyse oli näistä siemenistä.

Testaaminen jatkuu, mutta luultavasti samoin käy, ihan tilastolllisista syistä, vaikka sarviapila olisikin se syyllinen (tai oikeastaan "rikostoveri", bakteeri on tietysti "syyllinen").
« Last Edit: 13.07.11 - klo:14:46 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25021
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #55 on: 02.08.11 - klo:18:52 »
EHEC-epidemia on nyt sitten julistettu päättyneeksi, muutamaan viikkoon ei ole tullut uusia tapauksia (eikä kuolemantapauksiakaan):
 
"Ehec-epidemia on ohi"
 
Onni onnettomudessa on myös, että Saksassa on nyt selvinnyt, että valtaosa sairastuneista tervehtyy ko. bakteerin aiheuttamasta munuaissairaudesta kokonaan, ilman jälkivauroita. Pahempaan uskottiin. Kuitenkin n. viidennes invalidisoitui lopuksi ikäänsä.
 
***
 
Mutta lopulta yhtään tämän supervaarallisen EHEC-muunnoksen saastuttamaa kasvia (vihannesta tai sienmentäkään) ei sitten löytynyt. Tässä uutinen saksalaisen EHEC-ryhmän loppuraportista englanniksi
 
Outbreak: German Task Force's Findings

Sieltä löytyy myös linkki diaesitykseen, josta selviää se, miten päättelyketju syyllisestä syntyi.

Käsittääkseni on kuitenkin valitettavasti niin, että ihan lopullista selvitystä asiassa ei oikeastaan saatu. Mutta tietysti jo se, että kun näitä tiettyjä ituja lakattiin syömästä, ja epidemia loppui, osaltaan todistaa ituhypoteesin oikeaksi, ts. ainakin tukee sitä.

Mutta selvittämättä kaiketi jäi mm. se, mistä ja miten se bakteeri niihin ituihin alunperin tuli. Minun (edellä) spekulaationi, ja kaikkien muidenkin, jäivät lopullista varmistusta vaille.

Mutta edelleen olisi EU:n syytä miettiä uudelleen ennakkoluulottomasti mm. säteilytystä!

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25021
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #56 on: 20.08.11 - klo:13:40 »

Ottakaa varas kiinni, huutaa varas täydellä torilla, ja osoittaa johonkin suuntaan, kävellen itse toiseen.

Tämä tulee kyllä mieleen tästä Taloussanomien artikkelista …

Salmonellaa suklaasta ja sipseistä – katso 15 yllätysvaaraa

…. jossa kerrotaan, että (lihav. HJ)  …

Quote
”Uusi kohukirja paljastaa elintarvikkeiden ja suurtuotannon yllättävät uhat.”

ja että …

Quote
”Kirjojen Petos lautasella ja Aitoa ruokaa tekijältä Mats-Eric Nilssonilta on tullut uusi kohukirja, joka käy entistä järeämmin ravinnon tehotuotannon ja elintarvikkeiden teollisen suurtuotannon sekä laitosruoan kimppuun.”

ja että …

Quote
Vuoden 2010 dioksiinilöydökset saksalaissioissa ja tämän kevään ehec-epidemia ovat heidän mielestään osoittaneet, että teollinen elintarviketuotanto on perikadon partaalla.
(lihav. HJ)

Kuten lukijamme hyvin tietävät, tai viimeistään nyt voivat tarkistaa, EHEC-epidemia levisi luomuiduista. Samoin tässa dioksiiinitapauksessa oli kyse luomusioista. Asialla ei toisin sanoen olllut mitään tekemistä ”tehotuotannon” kanssa. Tai ”suurtuotannonkaan” kanssa.

Kuten ei muillakaan ko. listalla olevilla vaaroilla.

Mm. kampylobakteeri on yleisempi luomutiloilla kuin tavanomaisilla ”tehotiloilla”.  Jota muuten tämä väiittelijä ei tohtinut Suomessa sanoa, vaikka totesikin:

Quote
Parhaiten sen leviäminen estetään hyvällä tuotantohygienialla ja pitämällä bakteeri tuotantohallien ulkopuolella, toteaa lapualainen väittelijä Perko-Mäkelä.   

(Lihav. HJ. Ja "suomennos", tulkinta HJ: kanoja ei pidä päästää ulos.)

Taloussanomien kohta 15 eli ”Ahneus” … niin, mihinköhän viljelytapaan ja ruokaan se saattaisi liittyä … hinnoista päätellen …   8)


PS. klo 16:  Ja "ceterum censeo" ... säteilytyksellä jne.
« Last Edit: 20.08.11 - klo:15:13 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25021
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #57 on: 22.08.11 - klo:06:14 »

Minnesotan yliopistossa on tehty loistava keksintö. On löydetty – ihan sattumalta - ”luonnollinen” aine, joka tuhoaa vaarallisia bakteereja ruoassa (eli siis vähentää ruokamyrkityksiä). Asiassa ei ole edes ”tuoreen tutkimuksen” makua, koska sille on jo myönnetty patentti:

LUCKY ACCIDENT SLASHES FOOD POISONINGS


”Luonnollisuus” merkitsee, että tätä ainetta voitaneen periaatteessa käyttää myös luomussa.

Mutta huonot uutiset ovat, että ainetta voidaan käyttää vain noin puolessa tapauksissa, kylläkin mm. jauhelihaan, munaan, säilykkeisiin jne. Mutta ei vihanneksiin – eli Saksan tapaus olisi tapahtunut siitä huolimatta, jos ko. aine olisikin olut jo käytössä.

Eli säteilytys on edelleen se vaihtoehto.

Kärjistäen sanottuna mieluummin kyllä pelaan venäläistä rulettia aseella, jossa on vain yksi panos, kuin sellaisella, jossa on kaksi. Mutta panoksien vähentäminen puoleen ei kuitenkaan tee asiasta houkuttelevaa.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25021
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #58 on: 05.09.11 - klo:05:50 »

Maailmalta on tullut tieto, että lopulta Egyptin viranomaiset ovat suostuneet siihen, että EU:n tutkijat pääsevät jäljittämään sinne tätä EHEC-bakteeria.

Voi olla liian myöhäistä, pelkään.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25021
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #59 on: 06.09.11 - klo:17:59 »

Sitten on tämä ruoan lisäaineilla pelottelu, jolla moni kirjailija ja lehtimies (ja lehti! Ja joku muu ..) nyt yrittää saada lisätienestiä itselleen.

Ruokatiedon tästä uutisesta ...

Kauhajoen Ruokamessuilta potkua alueen yrittäjille

… muun tarinan joukosta, löytyi tässä kysymyksessä ytimekäs puheenvuoro (nyt kursivointi HJ):

Quote
Lisäaineet eivät ole vain pahasta, muistutti tutkija

Professori Marina Heinonen Helsingin yliopiston elintarvike- ja ympäristötieteiden laitokselta muistutti, että halutessaan kuluttaja voi valita lisäaineettomia ruokia: tuore liha ja kala, kananmunat, maito, tuoreet vihannekset, marjat ja hedelmät ovat lisäaineetonta ruokaa.

Hän ei ymmärrä hysteriaa, jonka lisäaineet ovat synnyttäneet viime vuosina.

- Suurin osa eineksistä on lisäaineettomia; se tuodaan nyt esiin. Toisaalta lisäaineiden välttäminen ei ole edes tarpeellista, sillä lisäaineita ei käytetä sattumanvaraisesti vaan teknologisesta syystä. Niillä on tärkeä tehtävä ruuan turvallisuuden, etenkin sen säilymisen kannalta, Heinonen totesi.

Hän esitti useita esimerkkejä siitä, että teollisuuden paljon käyttämät lisäaineet ovat luonnossa esiintyviä aineita, joita saamme myös hedelmistä ja vihanneksista. Heinonen suositteli turvautumaan asiantuntijatietoon mieluummin kuin toimittajalähtöisiin kohuteoksiin.

- Totuus löytyy Eviran nettisivuilta: e-koodiavain auttaa epävarmaa kuluttajaa.
Varminta on Heinosen mukaan luottaa Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen Efsan arvioihin, joissa otetaan huomioon kaikki aiheeseen liittyvä tutkimustieto.

Toisaalta tutkija halusi muistuttaa, että luonnollinen ei ole sama asia kuin turvallinen ruoka. Riskinarviointiin luottava, monipuolisesti syövä ei kuitenkaan tee hallaa itselleen.

- Lue pakkausselosteet, luota asiantuntija-arvioon, äläkä uskottele, että kaikki luonnosta peräisin oleva olisi turvallista, Heinonen evästää.

Hän huomauttaa, että esimerkiksi natriumglutamaatilla on syyttä huono maine. Pidämme sen mausta, lihan mausta, ja kielessä on reseptori, joka reagoi tuohon makuun. Ruuassa on samankaltainen luontainen aine - miksi tämä käyttäytyisi elimistössä eri tavoin? Jos mainostetaan, että tuotteessa ei ole natriumglutamaattia, sanoo Heinonen tarkistavansa heti, mitä siinä sitten on.

Professori Marina Heinonen näyttää netin mukaan uhrautuneen kansanvalistajaksi ja pitäneen asiasta esitelmiä muuallakin. Hyvä! Aplodeja!

***

Hupaisa yksityiskohta samassa uutisessa on luomutuottajan vaikerointi asiassa, kun lisäaineitta hänkään ei selviä (lihav. HJ):

Quote
Hän jalostaa lihatuotteet mahdollisimman vähin lisäainein. Tuoteturvallisuusyistä on kuitenkin esimerkiksi luomumakkaraan lisättävä jonkin verran nitriittiä.

- Emulsiomassoissa vihertyminen on ongelma; kuinka moni söisi vaaleanvihreää makkaraa?

Nitriitittömyys ei vielä ole onnistunut, sillä vaikka kasvisuutteita onkin olemassa, niitä ei saa luomuna. Luhtala koostaa maustesekoituksensa itse ja tekee tuotteensa ilman natriumglutamaattia ja aromivahventeita.

Vaikeata siis on. Mutta siis minkä ihmeen tähden?
« Last Edit: 07.09.11 - klo:06:33 by Heikki Jokipii »