Yleinen kategoria > Yleinen Keskustelualue

Missä ovat ruoan riskit

<< < (2/103) > >>

Heikki Jokipii:
Saksassa on puhjennut EHEC-epidemia, joka on jo levinnyt laajemmallekin:

Kurkussa ollut bakteeri saattoi tappaa neljä Saksassa, myrkytyksiä myös Ruotsissa

HS on ”varovainen” kertoessaan, mistä kurkuista on kyse, sanoo, että (lihav. HJ):


--- Quote ---Bakteeri on peräisin ilmeisesti espanjalaisista tuorekurkuista, jotka on nyt vedetty pois markkinoilta.
--- End quote ---

YLE (ääniuutisissa äsken ja tässä) on myös odottavalla kannalla asian jäljityksen suhteen:

Saksassa epäillään espanjalaisia kurkkuja vatsataudin lähteeksi

ja

Evira kehottaa varovaisuuteen EHEC-bakteerin vuoksi

Itse Saksassa sen sijaan katsotaan, että jäljet viittaavat selvästi yhteen suuntaan.

Kyse on espanjalaisista luomukurkuista. Siellä viranomaiset ovat jopa kehottaneet nyt varomaan juuri luomuvihanneksia.

No, asia selviää tarkemmin ehkä siten kuin Evira kertoi.

PS. Seuraanpa nyt, tuleeko "luomu"-sana lainkaan esille asian suomalaisessa tiedottamisessa ... (raportoikaa tänne, jos huomaatte)

Tarkkailija:
Ainakin tavalliset kuluttajat tuntuvat yhdistävän EHEC-kohun vahvasti tehotuotantoon, kuten Uuden Suomen uutisen kommentoinnista voi päätellä:


--- Quote ---En ole enää vuosiin ostanut espanjalaisia vihanneksia niissä käytettävien erittäin myrkillisiksi luokiteltavien torjunta-aineiden vuoksi. Lisäksi viljelijät käyttävät lähes pääsääntöisesti afrikkalaista vierastyövoimaa: päiväpalkka 3€. Lisäksi vaikkapa Almerian tehoviljelystä jää vuosittain miljoona tonnia torjunta-aineita sisältävää orgaanista jätettä pistämään maaperän ihan uuteen loistoonsa. Auvoinen näkymä välimerenalueeen viljelyksiltä on nähtävissä enää vanhoissa valokuvissa. Tehoviljelyssä nimittäin käytetään mullan sijaan murskeravinneliuosta. Niin, ja sitten vielä se makukysymys - kun ne eivät maistu yhtään millekään.
--- End quote ---

Tämäkin kuluttaja, joka kommentin uutiseen on jättänyt, on entistä vakuuttuneempi tavanomaisen tuotannon kurjuudesta ja luomutuotannon ihanuudesta.

Heikki Jokipii:
Uusi Suomi -nettilehti kertoi ensin:

EHEC-epidemia: Tässä oireet – ”Ole ylivarovainen”
 

--- Quote ---EHEC-epidemian lähteeksi epäillään espanjalaisia kurkkuja. Espanjalaisen ABC:n mukaan kyseessä olisivat tarkemmin luomukurkut.
--- End quote ---

Siihen reagoi heti Lauri Gröhn, palstallaan ” KVASITIETOYHTEISKUNTA”:

Vaarallinen luomu 

Seuraavaksi asian kertoi Espanjainfo.net (!):
 
Espanjalaiset luomukurkut tappaneet neljä Saksassa

***

Ruotsissa ja ruotsinkielisessä lehdistössä Suomessa oli myös outo ”radiohiljaisuus”, mutta lopulta sieltäkin löytyi pari tietoa:

Blekinge Läns Tidning oli huomannut, että luomusta on kyse:
 

--- Quote ---Ett av de två smittade gurkpartierna var ekologiskt odlad gurka från Malaga.
--- End quote ---

Saman näyttää tietävän myös Nerkes Allehanda, Örebrosta. Vaikea sanoa, elätetäänkö tässä toivoa, että toinen tapaus olisi kuitenkin ollut tavanomaista kurkkua, jolloin asia olisi vielä "riittävän" epäselvä?
 
Isommat ruotsalaiset (google.se -piirissä) lehdet eivät tienneet asiasta, ainakaan tähän iltapäivään asti.
 

Heikki Jokipii:
Ehdin jo huolestua Eviran osalta näin paljon, että sen asiaa koskevalle sivulle lähetin palautteen:


--- Quote ---Eikö pitäisi tässä yhteydessä myös kertoa, että kyse on ollut luomukurkuista (saksalaisten viranomaisten mukaan).
 
Tällaista tietoa ei mielestäni pidä pantata, vaikka asia olisikin vielä osin tutkinnan alla.
 
Muutoin tulee helposti mielikuva, että tässä halutaan jotenkin suojella luomun mainetta (vrt. pääjohtajan tunnettu luomumyönteisyys)
--- End quote ---

Tuolla sivulla sopisi tämä luomu kyllä edelleenkin mainita, mutta pääjohtaja Jaana Husu-Kallion osalta kaikki mahdolliset epäilykset väärästä puollosta hälvenivät, kun hän antoi haastattelun Neloselle tänään:
 
Myrkkykurkkuja ei ole Suomessa
 

--- Quote ---Husu-Kallion mukaan tuotantoketju on nyt selvillä, ja kyseisiä luomukurkkuja on tuotu Saksan lisäksi vain pieni erä Tanskaan.
--- End quote ---
(lihav. HJ)

Heikki Jokipii:

--- Quote from: Tarkkailija on 27.05.11 - klo:09:45 ---Ainakin tavalliset kuluttajat tuntuvat yhdistävän EHEC-kohun vahvasti tehotuotantoon [...] Tämäkin kuluttaja, joka kommentin uutiseen on jättänyt, on entistä vakuuttuneempi tavanomaisen tuotannon kurjuudesta ja luomutuotannon ihanuudesta.
--- End quote ---

Näin näyttää olevan. Muutamilla palstoilla oli jo "selkäytimestä" lähteviä ideoita siitä, että tämän EHEC-bakteerin erityisen vastustuskykyisyyden täytyisi johtua jotenkin tehoviljelystä ja torjunta-aineista.

Nyt täytyy meidänkin pitää vielä viilentävää päähineessä. Tällaisten asioiden analyysi pitävästi ei ole välttämättä yksinkertainen juttu. Vaikka Evira nyt onkin saanut Saksasta - omia kanaviaan pitkin - varmistustakin asialle.

Silti on nyt jännää katsoa - varsinkin Husu-Kallion lausunnon jälkeen - missä määrin tämä luomuaspekti tulee asian uutisoinnissa tästedes esille. Ja eri keskusteluissa.

Huonolta tosin näyttää jo nyt. Eviran / Husu-Kallion tieto siitä, että Suomeen ei tätä espanjalaista erää ole tullut, toistuu jo netissä moneen kertaan. Mutta kaikista näistä uutisista on häipynyt tieto siitä, että kyse oli luomukurkuista.

(Lähde: Google klo 19:40)

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Go to full version