Author Topic: Terminator 2  (Read 2511 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 24105
  • View Profile
  • Email
Terminator 2
« on: 16.12.13 - klo:19:12 »

Nyt tämä "rumba" on lähdössä liikkeelle uudelleen, ja kuten muutama vuosi sittenkin, tässä nk. terminaattorigeenin asiassa faktoja on vaikea erottaa fiktiosta.

Mutta tässä ainakin paljon informaatiota (totta kaikki tai sitten ei) sisältävä Guardianin artikkeli, joka kertoo, että Brasiliassa on tarkoitus muuttaa lakia, ja ottaa tämä ns. GURT-teknologia - rajoitetusti - käyttöön:

Unease among Brazil's farmers as Congress votes on GM terminator seeds

Minun viimeinen tietoni asiasta on, että ko. teknologia ei olisi vielä missään siinä vaiheessa, että se olisi käyttöön otettavissa. Mutta kehitys kehittyy, tietoni voi olla vanhentunut.
Näin siis kuitenkin keskustelu on täällä avattu.

(Vinkki asiaan - täytynee nyt tästäkin eräällä tavalla kiittää - tuli tuolta Facebookin "Monsanto pois Suomesta" -palstalta.)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 24105
  • View Profile
  • Email
Vs: Terminator 2
« Reply #1 on: 17.12.13 - klo:04:53 »
Tässä Wikipedian artikkelissa Terminaattorigeeni on esitetty vain ja ainoastaan tämä näkökohta:

Quote
Terminaattorigeenejä käytetään geenitekniikan kaupallisilla aloilla, jotta geenimuunneltujen tuotteiden viljelijät eivät voisi kierrättää tuotteiden siemeniä, vaan joutuisivat ostamaan uudet siemenet jokaiselle kylvökerralle.

Joka ei ole totta jo preesensissä olevan verbinsä takia: tätä ei ole vielä tapahtunut, koska Brasilia on todellakin nyt ensimmäinen, jossa tämän terminaattorigeenin käytön sallimista suunnitellaan.

Mutta kuten Guardianin artikkelista ilmeneni, tavoitteena asiassa tämä ei ole sielläkään, vaan kasvin epätoivotun leviämisen estäminen: puhe oli lääketarkoituksiin GM-jalostetuista kasveista, ja puunjalostusteollisuuden puista, joiden ei haluta leviävän sademetsiin.

Eli oikeastaan tämä terminaattorigeeni olisi juuri sitä, jollaista GM-vastustajat ovat vaatineet: väline hallitsemattoman leviämisen estämiseksi. Jos sitä käytettäisiin, luomupelto voisi rauhassa, sertifikaattinsa säilyttäen, olla GM-pellon vieressä, sinne ei tulisi vahingossa GM-lajikkeita.

Mutta ei: GM-vastustajat ovat varmoja, että tämä itämättömyys (hedelmättömyys) on ominaisuus, joka siirtyy heidän luomulajikkeisiinsa, ja sitten nekään eivät idä. Ja sitten luonnonkasveihin, ja ekokatastofi on valmis. Teorian täydellinen mielettömyys ei häiritse. Jos se joskus alkaa häiritä, etsitään kaikennäköisiä teorioita geenien "horisontaalisesta" siirtymisestä - ikäänkuin ne voisivat tuon pähkähullun ajatuksen pelastaa: mahdollinen siirtynyt "itsemurhageenihän" on viimeistään pois pelistä seuraavassa sukupolvessa, jota ei siis synny.
  
***

Eli ko. kampanjan perusepäloogisuus kyllä pienen surfailun perusteella näyttää säilyneen ennallaan:

- GM-lajikkeita ei pitäisi ollenkaan käyttää, ja sitten on se niin väärin, jos GM-siemenet täytyy joka vuosi ostaa uudelleen
- pahinta GM-lajikeisssa on niiden leviäminen muualle, ja sitten on se niin väärin, jos asia pyritään estämään
« Last Edit: 17.12.13 - klo:05:43 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 24105
  • View Profile
  • Email
Vs: Terminator 2
« Reply #2 on: 17.12.13 - klo:07:08 »
Tosin asiassa alkaa hiipiä mukaan tietty realismikin, jopa GMO-vapaan Suomenkin sivuille (lukuisten väärinkäsityksen joukkoon):

Quote
Siirtogeenisten ominaisuuksien periytymisen epävarmuuden vuoksi niitä ei ole mielekästä säästää itsellä vuodesta toiseen, edes salaa. Gm-siemenet ja myös perinteisemmät hybridisiemenet ovat uhka varsinkin ns. kehitysmaiden tuottajille.

Eli tässä tiedetään, että vuosittaisella uuden siemenen ostamisella on syynsä, sekä GM-siemenien että hybridilajikkeiden kohdalla, se ei ole itsessään firmojen ilkeyttä/ahneutta. (Tuossakin oli kyllä sotkettu: tarve ostaa uutta siementä seuraa hybridiominaisuudesta, mutta lajikkeet ovat usein sekä hybridejä että muuntogeenisiä. Periytymisen epävarmuudesta ei ole kyse. Mutta säästämisen epämielekkyys on tuossa oikein.)

Vertailukohdaksi: kukaan ei liene vaatinut, että köyhillä pitäisi olla oikeus säilyttää ostamansa kalliit lääkkeet, ja turvautua myöhemminkin niihin, ja oikeus jakaa niitä lääkkeitä naapureillekin?  Vaikka tämä olisi ollut vanha tapa?
« Last Edit: 17.12.13 - klo:07:53 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 24105
  • View Profile
  • Email
Vs: Terminator 2
« Reply #3 on: 01.09.14 - klo:09:15 »
Tämän terminaattorisiemenen idea näyttää olevan sitkeähenkinen. Ja vaikka sitä ei missään ole koskaan (ja EU:ssa varsinkaan) viljelykseen asti päästetty, niin havaintoja siitä löytyy kuitenkin jatkuvasti, tämän jutun mukaan myös Kreikasta:

Quote
Haastattelin 11.7. opettaja Nikos Dompazisia. Hän kertoi vuosia kestäneestä projektistaan, jonka tarkoitus on auttaa kreikkalaisia kohti omavaraistaloutta maanviljelyn kestävän kehityksen teeseillään.

Dompazis aloitti projektinsa jo vuosituhannen alussa. Hän havaitsi, että maanviljelyksen ongelma oli sopivien siementen saanti. Niistä joutui maksamaan – joka vuosi, sillä siementen tuottamat sadot olivat steriloituja, joten uuden sadon siemenet eivät tuottaneet enää ruokaa.
(lihav. HJ)


PS. klo 14:40: Ja vaihtoehtona esiteltiin sertifioimattoman maatiaissiemenen vaihto, jakelu ilmaiseksi. Siellä keskustelussa - vaikka yleensä myötäiltiin artikkelin linjaa - tuotiin yllättäen esille, että siementen sertifioinnilla on tarkoituksensa, ja viitattiin Eviran sivulle.

Ko. keskustelu käytiin heinäkuussa, eikä enää jatkune. Mutta laitoin sinne kuitenkin jatkoksi tämän:

Quote
Pikkuinen vaikeus tässä jutussa on kyllä se, että väitettyjä "steriloituja", itämättömiä siemeniä, "terminaattorisiemeniä", ei ole koskaan ollut missään maailmassa käytössä.

Ja varsinkaan ei niitä ole ollut EU-aluella, jossa on hyväksytty käyttöön ainoastaan yksi (1) GM-lajike, GM-maissi.

Kreikkalaisen opettajan olisi syytä oppia asiasta vähän enemmän. Ja myös toimittajan kannattaisi jatkossa tarkistaa tällaiset "aktivistien" väitteet muualta, asiantuntijoilta.
« Last Edit: 01.09.14 - klo:13:59 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 24105
  • View Profile
  • Email
Vs: Terminator 2
« Reply #4 on: 13.02.21 - klo:05:53 »
Palataan tähän vielä kerran:

Viewpoint: ‘Terminator seeds’—the anti-GMO bogeyman that never existed

Kuten tuo historiikki tai "nekrologi" kertoo, tuo myytti ei ole enää elossa. Mutta aikoinaan sitä kyllä Suomessakin levitettiin:

https://www.fingo.fi/ajankohtaista/uutiset/geenimuunnellut-itsemurhasiemenet-myyntiin

Ja edellä. Mutta tuo edellisessä puheenvuorossa kuvattu artikkeli taisi olla viimeisiä, joissa tuota myyttiä todeksi väitettiin.

Mainittiin asia eli tuo myytti v. 2005 kääntämässämme artikkelissakin:

Soijansiemenaktivismia

Huomaan nyt, että siinä käytetty linkki www.banterminator.org on lakannut toimimasta! Vuonna 2005 se toimi. Tämä linkki http://etcgroup.org/content/ban-terminator vielä toimii. Mutta vaikutelmani on, ettei tuota kampanjaa enää oikeasti ole.
« Last Edit: 13.02.21 - klo:11:21 by Heikki Jokipii »