Ruoan hävikistä – ei vaiheissa – on ilmestynyt FAO:n raportti:
Kolmasosa maailmassa tuotetusta ruuasta ei päädy ihmisten vatsoihinSamasta asiasta on tässä
Guardianin uutinen, josta löytyi myös linkki itse
raporttiin.Kiinnittäisin huomiotanne siihen, että nyt tässä yhteydessä kukaan ei ole ottanut asiakseen korostaa luomuviljelyä, ainakaan
vielä, tyyliin, että jos tällaista hävikkiä ei olisi jne.
Jos tutustuu itse FAO:n raporttiin, voi nähdä, miten hyvin vähän kelvollista ruokaa heitetään pois köyhissä maissa.
Kun turhaan poisheitetyn ruoan *) kuskaaminen kehittyneistä maista – kärjistäen: mitä jää täällä jäljelle ”seisovista pöydistä” – nälkämaihin ei ole käytännössä mahdollista, vaihtoehdoksi edelleen jää tehokkaampi tuotanto siellä. Ja
luonnollisesti kiinnittäen huomiota siihen, ettei ruoka siellä mene hukkaan.
Me olemme ihailleet Malawin tarmokasta
siiloprojektia. Muitakin niksejä tällaisen hävikin vähentämiseen on, mm. geeniteknologia, jonka avulla elintarvikkeiden pilaantumista
voidaan hidastaa sielläkin, jossa ei ole jääkaappeja tms.
Mutta edelleenkin se ”hyväntahtoinen” laskelma, että jos
a) ruokaa ei pilaantuisi ja
b) kaikki ruoka jaettaisiin tasan, se riittäisi maailmalle
c) jopa luomuviljelyllä
on yhtä naiivi kuin ennenkin.
Vaikka tätä skenaariota FAO jne. ei
nyt esittänyt, kohta (”jos vanhat merkit …”) tällainenkin puheenvuoro ja ajatus taas Suomessa ja kansainvälisestikin varmaan kohta esiin
pulpahtaa.
_________
*) Huomionarvoinen asia Ruokatiedon uutisessa on myös se, että ”äskettäin” tehty suomalaistutkimus
”on ensimmäisiä laajaan otokseen perustuvia kotien ruokahävikkiä selvittäviä tutkimuksia maailmassa.”. Ja että se osoitti tuhlauksen Suomessa kuitenkin
vähäisemmäksi kuin nk. ”mutu-menetelmä”, aiemmin.