Yleinen kategoria > Yleinen Keskustelualue

Ruuan haaskaaminen vain legenda?

<< < (2/35) > >>

Heikki Jokipii:
"Ruisleivän jyrsijä" kirjoitti:


--- Quote from: Mielipide on 13.05.09 - klo:08:39 ---En tiedä enkä osaa arvioida määriä, mutta kyllä myös ruokakauppojen roskalaatikoihin päätyy VALTAVA määrä täysin syötävissä olevia elintarvikkeita.
[...]
Nykyään itseään kunnioittavan kaupan valikoiman täytyy ehdottomasti olla näennäisen laaja ja monipuolinen, myivätpä eri lajit ja lajikkeet sitten tai eivät. Ja hyllyt eivät saa ikinä käydä tyhjinä, ennemmin kannetaan vanhentunutta tavaraa roskiin.

--- End quote ---

Tämä pätee mitä parhaiten juuri luomuun! Vaikka ostajakunta on pieni ja sekin ostaa vähän. luomua pitää olla tarjolla.

Täällä oli aiemmin linkki tutkimukseen, jonka mukaan juuri luomuelintarvikkeista menee suurempi osa kuin tavallisista kaupan hyllyltä roskiin. (Yritän etsiä sen uudelleen.)

Mutta jos vaikka roskiin menisi saman verran, niin peltoalan käyttönä asia näyttäisi tältä, eli prosentteja ideaalista, että peltoalaa ei tuhlattaisi:

Pellolla: tavanomainen 100%, luomu 50%
Tuhoutuu, heitetään pois: tavanomainen 50%, luomu 50%
_____________________

Pöytään: tavanomainen 50%, luomu 25%

Mielipide:

--- Quote from: Heikki Jokipii on 14.05.09 - klo:05:46 ---
Tämä pätee mitä parhaiten juuri luomuun! Vaikka ostajakunta on pieni ja sekin ostaa vähän. luomua pitää olla tarjolla.


--- End quote ---

On totta, että luomu todellakin on yksi erikoistuoteryhmä, mitä kauppa pitää tarjolla valikoiman monipuolisuuden nimissä. Luomutuotteiden myynti päivittäiskaupassa ns. tavanomaisten tuotteiden seassa on ongelmallista ja melkeinpä niiden lähtökohtaista hukkaan heittämistä, koska yksittäisen luomutuotteen etsiminen/löytäminen ja kaupan luomuvalikoiman kartoittaminen paketti-, purkki- ja pussiviidakosta on vähintäänkin hankalaa. (Myöskään erikoistuotteiden kateprosentin lisääminen luomutuotteiden hintaan ei ole myyntiä edistävä tekijä). Parempi olisi, että kaikki luomutuotteet olisi keskitetty kaupassa tiettyyn paikkaan, jotta se, joka luomua haluaa ostaa, löytää koko valikoiman helposti. Mutta eipä tätä toimintamallia kaupoissa näe, joten ilmeisesti erillisen luomupisteen perustaminen olisi kaupalle liian iso panostus/kustannus. Jonkun pitäisi olla pioneeri ja kokeilla, miten se vaikuttaa luomutuotteiden myyntiin. Vai onko tätä kokeiltu ja onko tuloksia olemassa?

Päivittäiskauppoja parempi markkinakanava luomutuotteille olisi mielestäni erilliset luomukaupat tai missä ja minkä tuotteen osalta vain mahdollista, osto suoraan tilalta; siinä ainakin olisi elintarviketjun pituus katkaistu minimiin. Suoramyynti on tietysti luomusta riippumatta yksi hyvä toimintamalli kaikille niille tiloille, joilla on riittävästi asiakaskuntaa sopivalla etäisyydellä, erikoiskasveille sopivat pellot sekä mielenkiintoa ja taitoa viljellä erikoiskasveja tai eläintuotteita ajatellen esim. mahdollisuus teurastaa/teurastuttaa, käsitellä, pakata ja säilyttää lihaa. JA ennenkaikkea halua, aikaa ja osaamista panostaa myyntiin ja markkinointiin. On vain vielä monelle suomalaiselle tuottajalle kyntämätön sarka tuo omien tuotteiden markkinointi...


Ruisleivän jyrsijä

P.S. Vastauksia odottelen alla oleviin kysymyksiin. Mielestäni, jos lähdetään korostetusti tuomaan esiin ja kritisoimaan vaikkapa nyt luomun tukijärjestelmiä, täytyy keskustella avoimesti myös kaikista muistakin maataloustukijärjestelmän tarjoamista toimintamalleista kaikenlaisten tilojen osalta. Olisiko järkevämpää YRITTÄÄ pohdiskella laajemmin maataloustuotteiden ja siihen liittyvien tuotantopanosten markkinoiden toimintaa ja syy/seuras-suhteita, vaikka se laajuudessaan ja monivaikutteisuudessaan lähes mahdotonta onkin. Jotenkin tällainen luomun kategorinen leimaaminen (luomuviljely periaatteena, luomuviljelijät, luomutuotteiden kuluttajat, luomuvalvontajärjestelmä, luomutukijärjestelmä jne) suurin piirtein kaiken pahan aluksi, juureksi, syyksi ja syntipukiksi syö uskottavuutta.   


--- Quote from: Mielipide on 13.05.09 - klo:18:34 ---

--- Quote from: Matti Pekkarinen on 13.05.09 - klo:14:40 ---
Eikä veroeurojen ohjautumisesta huuhareille.


--- End quote ---

Ovatko tänä vuonna tukihakemuksessaan tuottamattomia "Luonnonhoitopeltoja" ilmoittavat viljelijät kaikki samanlaisia veroeuroja ryöstäviä "huuhareita" kuin luomuviljelijät? Onko 20 lehmää varten 80 peltohehtaaria viljelevä (ja peltotuet nostava) tavanomainen tuottaja "huuhari"? Veroeurojen täysipainoisen kustannustehokkuuspyrkimyslogiikan mukaisesti: Eikö 20 lehmää pitäisi saada ruokittua 20 - 25 hehtaarilla ja loppu pelto käyttää tehokkaasti esim. myytävän rehuviljan tuottamiseen? Entäpä kasvinviljelijä, joka on tehnyt sellaisen oivallisen yhteistyösopimuksen rehu- ja lannanlevitysalan puutteen kanssa kamppailevan eläintilan kanssa, että itse saa tuet ja toinen osapuoli hoitaa työt ja kulut sitä vastaan, että saa käyttää peltoja. Onko hänen tapansa toimia oikea ja rehti ja maksetaanko hänelle veroeuroja "oikeilla" perusteilla ?


--- End quote ---
   

Matti Pekkarinen:
"Ovatko tänä vuonna tukihakemuksessaan tuottamattomia "Luonnonhoitopeltoja" ilmoittavat viljelijät kaikki samanlaisia veroeuroja ryöstäviä "huuhareita" kuin luomuviljelijät? Onko 20 lehmää varten 80 peltohehtaaria viljelevä (ja peltotuet nostava) tavanomainen tuottaja "huuhari"? "

Pahimpia huuhareita ovat ne luomubuumin suunnittelijat ja vihreään painostukseen sortuneet päättäjät, jotka ovat aikaan saaneet sen, että tuottamattomasta hulluudesta maksetaan verorahoilla.
Ja viljelijä, jos ymmärtää osallistuvansa (tosin itselleen taloudellisesti kannattavaan) hulluuteen, toimii myös arveluttavasti.

http://mattipekkarinen.net/etusivu.htm#mitamaksaa

Mielipide:

--- Quote from: Matti Pekkarinen on 14.05.09 - klo:10:01 ---
Ja viljelijä, jos ymmärtää osallistuvansa (tosin itselleen taloudellisesti kannattavaan) hulluuteen, toimii myös arveluttavasti.

http://mattipekkarinen.net/etusivu.htm#mitamaksaa


--- End quote ---

Eli "huuhari" voi olla myös ns. tavanomainen viljelijä, joka hyödyntää tukijärjestelmän tarjoamat mahdollisuudet olla tuottamatta 8000 ry:n hehtaarisatoja?

Nyt ollaankin suuntaamassa "syville vesille" eli kenelle tai mille taholle tässä maailmanmenossa voidaan luovuttaa kaikkivaltias oikeus määrittää, mikä on hulluutta ja huuharointia ja mikä "oikeanlaista" toimintaa esimerkiksi nyt tässä maatalouden harjoittamisessa? Koko Eu:n yhteinen maatalouspolitiikka ja maataloustukijärjestelmä ovat niin megalomaaninen ja monimutkaisuudessaan suorastaan järkyttävä luomus, että yksistään luomun poimiminen siitä hutusta mikroskoopin alle preparoitavaksi ei kerro koko totuutta. Vai miten on, onko em. mainittujen esimerkkien ohella hevostalouden tukeminen maataloustuilla jotenkin järkevämpää kuin luomun? Käytetään iso määrä veroeuroja harrastustoiminnan tukemiseen, joka ei tuota muuta kuin hyvää mieltä tuetun eläimen hoitajalle ja kasan paskaa?

Eli tahtoo taas sanoa, että kyllä niitä epäkohtia, hulluutta ja arveluttavuutta tästä maailmasta löytyy joka kulman takaa, jos vain haluaa siltä kannalta asioita ajatella ja se, kuka minkäkin asian luokittelee viisaudeksi tai "huuhaukseksi" on aivan persoonasta kiinni. Ja luomu ei taatusti ole maailman ainoa tai lähimainkaan turhin asia, joka on jonkun mielestä "huuhaus", ja johon siitä huolimatta "tuhlataan" verorahoja.

Ruisleivän jyrsijä

Matti Pekkarinen:
Joo, olet oikeassa, hömppäoppeja riittää. Kaikki joudumme jollain tapaa maksamaan. Asia on kuluttajalle ylivoimaista:

Miten kukaan ennättää perehtyä kaikkeen nykyajan markkinoinnin sekamelskaan: ruuan ”vaihtoehtoiset” tuotantomenetelmät …onnellisen kanan munat… jopa onnelliset tomaatit … pellavamunat…  terveydenhoidon ”vaihtoehtomenetelmät”: homeopatia, aromaterapiat, sähköhoidot …jne jne? Tavoistani (vapaan kilpailun salliminen) poiketen olisin valmis kuluttajan suojaamiseksi suostumaan näissä asioissa yhteiskunnan holhoukseen: Asiantuntijoista koottu lautakunta määrittelisi, mikä on toimivaa, tuottavaa ja järkevää. Muu kokonaan kiellettäisiin!

http://mattipekkarinen.net/motiivit.htm

Matti

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Go to full version