Yleinen kategoria > Yleinen Keskustelualue

Ruuan haaskaaminen vain legenda?

<< < (33/35) > >>

Heikki Jokipii:
Näin siinä kävi:

WeFood lopettaa toimintansa: syynä toiminnan muuttuminen verolliseksi


--- Quote ---Kirkon Ulkomaanavun perustama WeFood on onnistunut vähentämään ruokahävikkiä jo 400 000:lla kilolla. Myymälän toimintaan on osallistunut satoja vapaaehtoisia.
--- End quote ---


Lopulta yksi työntekija sai melko vähän aikaan. Sen jo huomasimme (ja kysymällä varmistimme), ettei toiminnasta syntynyt ulkomaanapuun jaettavaa.

Heikki Jokipii:
Tällainen uusi apuväline:

Ruokahävikin puolittamisessa oppaana ruokahävikkitiekartan uusi sivusto


--- Quote ---Kansallinen ruokahävikkitiekartta auttaa tunnistamaan, levittämään ja soveltamaan tehokkaita ratkaisuja ruokahävikin vähentämiseksi Suomessa. Tiekartan uusi sivusto www.ruokahavikkitiekartta.fi (www.ruokahavikkitiekartta.fi) tarjoaa monipuolista sisältöä kaikille ruokahävikin vähentämisestä kiinnostuneille.
--- End quote ---


Otetaan tuolta tämä:


--- Quote ---Kotitalouksien hävikkiratkaisut ja hankkeet
Kotitaloudet aiheuttavat merkittävän osan (31-33 %) elintarvikeketjun ruokahävikistä. Määrällisesti tämä tarkoittaa 107-137 miljoonaa kiloa ruokahävikkiä vuosittain. Eniten ruokahävikkiä aiheutuu vihanneksista, juureksista ja perunoista, toiseksi eniten hedelmistä ja kolmanneksi eniten kahvista. Kotitalouksien ruokahävikin vähentämiseen on pyritty vaikuttamaan esimerkiksi informaatiovaikuttamisen keinoin, pakkaus- ja säilytysratkaisuja kehittämällä sekä teknologiasovelluksin. Tietoa eri toimenpiteiden vaikuttavuudesta on kuitenkin vielä kovin vähän. Tältä sivustolta löydät tarkempia tietoja Suomessa olevista hankkeista sekä ratkaisuista kotitalouksien hävikin vähentämiseksi.
--- End quote ---

"Pahan" tapamme mukaisesti taas suhteutus väkilukuun. Suuremmasta luvusta saamme henkeä kohti melko tarkkaan 25 kiloa. Noin 2 kiloa kuukaudessa. Puoli kiloa viikossa. Noin 70 grammaa päivässä.

Tältä kyllä yhä näyttää:


--- Quote from: Heikki Jokipii on 04.06.15 - klo:04:42 ---Ongelmalle ei ole siis mitään tehtävissä. Koska mitään (ylimääräistä) ei enää käytännössä kannata tehdä. Toistaen uutisesta: asiat ovat "meillä jo sangen hyvällä tolalla".

Varsinkaan se argumentti ei siis toimi, että voisimme jotenkin helpottaa maailman nälkää kiinnittämällä huomiota omaan ruokahävikkiimme.

--- End quote ---

Tehokkain ratkaisu voi olla tietty välinpitämättömyys koko kysymystä kohtaan. Se, että antaa hintamekanismin hoitaa. Kuten se on jo hoitanutkin: kalliimpia elintarvikkeita ei mene kotitalouksissakaan hukkaan. Aika harvoin puhutaan oikeastaan asian yhteydessä rahasta. Vaan yleensä kiloista.

Heikki Jokipii:
Tässä (USA:ssa) penätään myös kustannus/hyötyanalyysia:

USDA Food Waste Climate Initiative Tells People How to Compost
Your tax dollars at work – I read this three times and it still looks like a word salad. But there is a disturbing question – why?

***

Olisiko niin, että tässäkin kysymyksesä apu tulisi tämäntyyppisistä ratkaisuista:

Belgian-British duo receives first Young Inventors prize


--- Quote ---Belgian-born Victor Dewulf and his British business partner Peter Hedley won the 2022 Young Inventors prize awarded by European Patent Office (EPO) in Munich, Germany. The duo won with their waste recognition and automatic sorting system driven by artificial intelligence.
--- End quote ---


Vaikka erilainen henkilökohtainen puuhastelu asian tiimoilta saattaakin osalle ihmisiä olla hyvinkin innostavaa ja henkisesti palkitsevaa?

Heikki Jokipii:
Tämä nyt varmasti tapahtuu:

Hävikkiruokakauppa WeFood lopettaa, koska toiminta muuttui verotettavaksi – Kirkon Ulkomaanavun rahoitusjohtaja: "Ideaa emme kuoppaa"

Kysymällä varmistimme, ettei toiminnasta syntynyt ulkomaanapuun jaettavaa. Vastauksessa puhuttiin 1. toimintavuodesta. Pitäisi ehkä vielä kysyä, syntyikö koko aikana?

Mehän erilaisilla perusteilla epäilimme jo alkuun hankeen onnistumista.

Tämä kerrotaan:


--- Quote ---Redissä sijaitsevan WeFood-kaupan henkilökunta on työllistänyt toimintansa aikana satoja vapaaehtoistyöntekijöitä.
--- End quote ---
(lihav. HJ)

Olisiko niin, että jos idea ei kestä verojen maksamista tai (kunnon) palkkojen maksamista, se on jo alunperinkin tuhoon tuomittu? Ja jokin muu ratkaisu olisi keksittävä? Kumpaankin tavoitteeseen. Tanskan onnistumisesta pitäisi saada lisätietoja:


--- Quote ---WeFoodin malli on lähtöisin Kirkon Ulkomaanavun sisarjärjestö DanChurchAidilta Tanskasta, jossa toiminta on laajempaa. Siellä hävikkiruokakauppoja toimii kivijalkaliikkeissä yhteensä kuusi.
--- End quote ---

Sen toiminnan taloudesta. Verotuksestakin. Suomessa tuntuisi, että oikea ratkaisu olisi juuri idean kuoppaaminen.

Heikki Jokipii:

--- Quote from: Heikki Jokipii on 27.08.15 - klo:13:48 ---Fundeerasin tuota asennettani tuohon La Tomatinaan.

Toisaalta juuri tämä toistuva uutisointi, että ruoan tuhlausta vähentämällä ruokittaisiin ninjaniin paljon ihmisiä, on hedelmätöntä moralisointia, niin kauan kuin ei ole ensimmäistäkään uskottavaa suunnitelmaa, miten tämä säästetty ruoka nälkäisille toimitettaisiin. Kuten on edellä selvästi tuotu esiin.

(Hukkaan heitetyn ruoan hiilidioksidipäästöt ovat sitten toinen juttu, mutta ohitetaan se nyt tässä.)

Toisaalta tämän La Tomatinan tuomitseminen on samalla tavalla hedelmätöntä moralisointia. Mutta jotenkin, kuitenkin pysyn kannassani: jos tuollainen aktio tehdään tietoisesti ja tarkoituksella, en pysty sitä hyväksymään.

--- End quote ---

Ei loppuun saakka pohtinut tänään Ilta-Sanomien kuvakoostekaan.

Esittelipä vain kuvan ko.. tilaisuudesta. Kommentoimatta. Jotta sellainen on taas järjestetty. Tässäkin maailmantilanteessa.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Go to full version