Author Topic: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää  (Read 105951 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 12234
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #405 on: 23.08.19 - klo:04:20 »
Luomuliiton uutisen mukaan (Jari Lepän haastattelu, josta oli jo puhe täällä, tässä suora linkki) luomumaidon ja -vihannesten tyrkyttämisestä ei aiota luopua:

Quote
Esimerkiksi julkisten ruokapalvelujen koulujakelutuen luomukorotus on saamassa jatkoa. Koulujakelutukea on maksettu kunnille korotettuna luomumaidon, -vihannesten ja -hedelmien hankintaan syksystä 2017 lähtien, ja sen ansiosta luomuraaka-aineiden käyttö julkisissa ruokapalveluissa on noussut selvästi.

Vaikka sitä päätöstä monet asiantuntijat aika jyrkästikin silloin 2017 kritisoivat, ks. edellä. Kunka selvästi muuten käyttö oikeasti on noussut? Siitäkin olemme löytäneet kahtalaista tietoa, ks. myös edellä. Luomuvaihtoehdon ovat monet kunnat nähneet turhan kalliiksi, korotetun tuen jälkeenkin.
« Last Edit: 23.08.19 - klo:04:30 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 12234
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #406 on: 07.09.19 - klo:07:56 »
Tämä on taas rajatapaus:

MeaManna avasi Lahden pääkirjastoon ekokahvilan – avajaisia vietetään lauantaina

Quote
Hollolankadulla sijaitseva Leipomo-Kahvila MeaManna on Lahden ainoa vain luomuraaka-aineita käyttävä lounaskahvila Lahdessa.

Myös kirjaston kahvilassa luomu, lähiruoka, paikallisesti tuotetut kasvikset ja vegaaniset vaihtoehdot ovat kahvilan tarjottavien ja lounaiden pääraaka-aineita.

– Toimintaperiaate on melkolailla sama kuin toisessakin kahvilassamme.

Hollolankadun pääkahvilassa asiakkaat maksavat ja valitsevat itse, jolloin se on itsessään OK. Maksavat he tietysti kirjaston kahvilassakin, mutta se on silti jonkinlaista pakottamista. Vähän samaan tapaan kuin Kansallismuseossakin (edellä 09.07.19).

***

Sivuseikka, mutta tuolla kahvilatoiminnalla on kytköksiä steinerilaisuuteen. Myös sivumennen voi todeta, että vaikka se on "ainoa vain luomuraaka-aineita käyttävä lounaskahvila", niin se ei väitä käyttävänsä ainoastaan biodynaamisia raaka-aineita. Koska se ei voi.
« Last Edit: 07.09.19 - klo:08:42 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 12234
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #407 on: 18.09.19 - klo:03:49 »
Koosteiden rakenne on vuodesta 2012 pysynyt samanlaisena. Jokaisessa on ollut dia, jossa otsikko on "Luomu ruokapalveluissa". Siinä annetut tiedot ovat vaihdelleet. Tätä prosenttitietoa ei ole kerrottu 4 vuoteen:

Luomu Suomessa 2014:

Quote
Luomuakäytetään vielä melko vähän suomalaisissa ammattikeittiöissä. Käytetyimpiä luomutuotteita ovat hiutaleet, jauhot ja leipä. Luomunosuus Horeca-sektorintukkujen myynnin arvosta v. 2013 oli noin 0,6 %

Viimeksi annettiin tällainen tieto,

Luomu Suomessa 2018:

Quote
Luomua on noin 12 % julkisten ruokapalvelujen  käyttämistä raaka-ainekiloista.

Mutta tuo jälkimmäinen tieto ei kerro mitään luomun osuudesta ruokapalveluissa (kyse voi olla esim. hyvin painavasta tavarasta. Perunat, juurekset? Maitokin painaa.) . Tähän tiedon puutteeseen kiinnitimme huomiota jo edellä 31.10.18. Siellä huomasimme myös, että HoReCa-arvoketjutyöryhmä on kadonnut netistä (tehtävä oli siirretty EkoCentrialle). Siellä olimme jostain löytäneet tiedon, että tuo 0,6% oli muuttunut lukuun n. 1%.

Mutta johtopäätös kuitenkin on, että siinä osassa joukkoruokailua, jossa maksetaan omilla rahoilla, luomun osuus on yhä hyvin vähäinen. Se taitaa edelleen koostua pääosin luomupuurosta.

Se puuro on sitten yksityiselläkin puolella usein vaihtoehdoton. Jos käytte tällaisessa paikassa nauttimassa aamupalaa, vaatikaa piruuttanne tavanomaista puuroa. Tehän olette asiakas.

Usein on tarjolla myös luomukahvia ja -teetä. Mutta niille, olen huomannut, on yleensä vaihtoehto. (Aina ei ole. Niinkuin ei ollut minulle ja Matti Pekkariselle - molemmat avec - kerran aamutuimaan Helsingissä, jossa ainoassa löytämässämme avoinna olevassa kahvilassa jouduimme juomaan luomukahvia!)
« Last Edit: 19.09.19 - klo:06:51 by Heikki Jokipii »