Author Topic: Miten nälkäongelma voi modernissa maailmassamme tulla pahemmaksi?  (Read 72794 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26261
    • View Profile
    • Email
Radio Suomi myös tänään jatkoi haastatteluaan. Ja toimittajakin tuki silmittömästi kaikilla luomukliseillä. Nyt puuttui haastatelultakin nöyryys.

Äsken vielä lisättiin, että YLE:n sivuille on tuosta asiasta tulossa nettiartikkeli. – Tuli, ja se on käsitelty täällä.

Luomuväki on selvästi nähnyt Ukrainan kriisissä tilaisuutensa (ja käyttää sitä häikäilemättä). Sen näki jo lainatusta Iltalehden jutusta. Nyt YLE lähtee tukemaan aktiota.

Tämä on selvästi sille jatkoa (lihavoinnit HJ):

Ilman lannoitteita pärjäävien palkokasvien viljely ja kysyntä ovat kasvaneet

Sillä tuollaisia kasveja ei ole olemassa. Vasta vähitellen tulee täsmennys:

Quote
Lannoitepula ja lannoitteiden kova hinta ovat kasvattaneet palkokasvien siementen kysyntää. Viljelyalat ovat kasvussa eikä palkokasvien siemeniä enää tahdo saada.

Esimerkiksi herneen ja härkäpavun viljely on lisääntynyt, sillä palkokasvit eivät välttämättä tarvitse typpilannoitusta.

Mutta tarvitsevat vaikka sitä kaliumia, jonka markkinat Ukrainan sota on sekoittanut.

Luomu tulee kuvaan. Sitten siirrytään taas tähän kielenkäyttöön:

Quote
– Meillä on luomutila, niin herne ja härkäpapu ovat viljelykierrossa tiettynä ajankohtana. Periaatteessa meillä ei niiden viljelyaloja pysty lisäämään, mutta uskon, että Suomessa niiden viljely tulee lisääntymään huomattavasti. Peruslannoitteiden hinnat ovat nousseet huimasti ja niitä korvataan valkuaiskasveillä, jotka antavat typpeä maaperään, sanoo yrittäjä Simo Heikkinen.

Vältetään edes yrittämästä kertoa, millä kasveilla saataisiin maaperään fosforia ja kaliumia. Tai niitä muita tarvittavia.
« Last Edit: 23.04.22 - klo:04:23 by Heikki Jokipii »


Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26261
    • View Profile
    • Email
Eräänlaista "sosiaalipornoa" minusta on, jos maalaillaan (ennakoidun) ruoan hinnan 11 prosentin nousun vuodessa ajavan köyhimmät Suomessa nälkäkuoleman partaalle.

Elintarvikkeiden kallistuminen on kasvattanut jonoja ruoka-apuun – "Ilman tätä olisi nälkäisiä päiviä", sanoo eläkeläinen Anne Hukkanen

Quote
Vaasan Ruoka-avun puheenjohtaja John Åsvik toteaa, että jonoihin on tullut ihmisiä Ukrainasta, mutta myös suomalaisten määrä jonossa on lisääntynyt.

Samaa kertovat helluntaiseurakuntien ruoka-apua koordinoivat toiminnanjohtaja Hannu Rekilä Hyväkellosta Kokkolasta ja Lakeuden ruoka-apu ry:n toiminnanjohtaja, diakoniatyöntekijä Tommi Merivirta Seinäjoelta.

Rekilä arvioi, että heillä käy ihmisiä 10–20 prosenttia enemmän kuin aiemmin. Kokkolassa avuntarvitsijoita on noin 400 viikossa.

Jonossa on sekä ukrainalaisia että yhä enemmän myös suomalaisia. Suomessa pienituloisten tilannetta kurjistaa kustannusten nousu.

Ruoka on kallistunut, kaikki on kallistunut. Kyllä se selkeästi näkyy, Rekilä toteaa.
(lihav. HJ)

Paljonko ruoka on Kokkolassa/Seinäjoella/siellä päin kallistunut? Noin kahden kuukauden aikana?

Ja onko siinä todella kasvaneen kävijämäärän syy?
« Last Edit: 28.04.22 - klo:07:19 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26261
    • View Profile
    • Email
Tehtiinkin ihan päinvastoin kuin Bailey ehdotti:

USA torjuu bensan hinnan nousua lisäämällä 15 prosenttia etanolia bensiiniin myös kesäaikaan

Quote
Yhdysvallat on valinnut omintakeisen keinon hillitä bensiinin hinnan nousua. Maan hallinto aikoo väliaikaisesti sallia etanolin sekoittamisen bensiiniin enintään 15 prosentin sekoitussuhteella myös kesäaikaan, kertoo sanomalehti The Wall Street Journal.

Normaalisti 15-prosenttisen etanolibensiinin myynti on sallittua vain kesäkuukausien ulkopuolella. Nyt siis myös kesäkuun alusta syyskuun puoliväliin asti. Korkea sekoitussuhde kasvattaa autojen päästöjä.

Öljy on tällä hetkellä niin kallista, että etanolin lisääminen laskee polttoaineen hintaa.

Tuossa on kyllä paikka pyöritellä hämmästyneenä päätään.

Saksa harkitsee tätä:

German government mulls limiting biofuel production

Quote
Germany’s environment and agriculture ministries are reportedly working on restrictions for biofuel production so more grain can be used as human food as agriculture markets remain strained due to the war in Ukraine. EURACTIV Germany reports.

Together with Agriculture Minister Cem Özdemir, Environment Minister Steffi Lemke is currently looking to reduce the production of biofuels made from grain or oilseeds, Lemke told the Augsburger Allgemeine newspaper on Friday (29 April).

Agricultural raw materials such as rapeseed, grain, and beet have often been used to produce additives mixed with climate-damaging fossil fuels to improve their CO2 balance.

“Agricultural land is limited worldwide, and we urgently need it for food, as the war in Ukraine dramatically demonstrates,” Lemke also said. From her point of view, agricultural land should be used for food production instead of for the tank, she explained.

Tuossa on globaali näkökulma.
« Last Edit: 03.05.22 - klo:07:02 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26261
    • View Profile
    • Email
Tuo hintakysymys on jännä.

Paikallisessa pubissa sunnuntaina kaikki antoivat omakohtaisen vakuutuksen siitä, että ainakin heidän kaupassaan ruoan hinta on noussut.

Tarkemmin tivattuna se nousu oli kuitenkin (jostain, noin) viime vuodesta. Ja se, minkä he osasivat erikseen mainita, oli sitten kahvin hinta. Joka ei ole ruokaa. Ja jonka hinnan nousu ei kyllä johdu Ukrainan sodasta.

***

Tämä on varmasti totta:

Maailmanpankki: Vehnän hinta saavuttaa ennätyksen tänä vuonna – nousua 40 prosenttia

Mutta kuulostaa silti kauheammalta, mitä se on. Meille suomalaisille. Jos joku vaihtaa vehnäjauhonsa luomuun, hän saa varautua yli 100% hinnannousuun. Silti joku tekee sen. Koska se edelleen on vain noin 1-2 euroa kilolta.

(Pahus. Nyt tuli täällä kerrottua, että luomu ei ole kallista! 8))

Sitten on kokonaan toinen juttu, mitä tuo hinnannousu merkitsee köyhissä maissa. Tässä asiassa on ihan turhaa ja typerää huudahtaa: "Me too!"
« Last Edit: 03.05.22 - klo:06:57 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26261
    • View Profile
    • Email
MTK:ssa nähdään asia realistisesti:

Ukrainan sota jatkuu – globaali ruokaturva heikentyy

Ei "me too" -helistelyä. Vaan ongelma on kehitysmaissa. Sen sijaan sen pää-äänenkannattaja MT Hesarin "Muissa lehdissä' tänään:

Quote
”Kun samoin käy kaikkialla Euroopassa, ruokakriisi näkyy myös meillä. Hintojen nousun lisäksi osasta tuotteista voi tulla jopa pulaa.”


***

Tässäkin artikkelissa pohditaan Ukrainan sodan vaikutuksia:

Samantha Power and the Green New Famine

Ja sitä, onko luomuviljely nyt ratkaisu. Vai keskeinen osa ongelmaa.
« Last Edit: 10.05.22 - klo:07:50 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26261
    • View Profile
    • Email
Myös Lomborg näkee asian näin:

Ukraine Crisis Reveals the Folly of Organic Farming

Quote
As food prices skyrocket, the world needs to admit it can’t live without modern, efficient agriculture.

The energy crisis caused by the war in Ukraine disabused many politicians of the notion that the world could make a swift transition to green energy powered by solar, wind and wishful thinking. As food prices skyrocket and the conflict threatens a global food crisis, we need to face another unpopular reality: Organic farming is ineffective, land hungry and very expensive, and it would leave billions hungry if it were embraced world-wide.

For years, politicians and the chattering classes have argued that organic farming is the responsible way to feed the world. The European Union pushed last year for members roughly to triple organic farming by 2030. Influential nonprofits have long promoted organic farming to developing nations, causing fragile countries like Sri Lanka to invest in such methods. In the West, many consumers have been won over: About half the population of Germany believes that organic farming can fight global hunger.

Loput valitettavasti maksumuurin takana. Sen verran pystyi näkemään, että EU:n politiikkaan hän viittaa. Tuossakin jo. Ja eurooppalaisiin järjestöihin.

Fingo voisi joskus kutsua Lomborgin Maailma kylässä -festivaaleille.
« Last Edit: 10.05.22 - klo:07:46 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26261
    • View Profile
    • Email
Tehtiinkin ihan päinvastoin kuin Bailey ehdotti:

USA torjuu bensan hinnan nousua lisäämällä 15 prosenttia etanolia bensiiniin myös kesäaikaan

Pohditaan myös samaa kysymystä:

Biofuels Are Getting a Second Look—and Some Tough Questions

Quote
There are other impacts of bioethanol too. Global food prices jumped by a record 13 percent last month. Diverting some US corn away from bioethanol and toward food would help keep prices lower and replace lost exports from Ukraine and Russia. “There is all this competition for the land,” says Annie Levasseur, a professor at L’École de Technologie Supérieure, an engineering faculty based in Montreal. “If we want to look at the impact of increasing biofuel, then we will need cropland, and there will be this displacement.”
[..]
In Lavasseur’s opinion, bioethanol production is already high and shouldn’t be increased. Instead, the US government should be looking at other ways to reduce transportation emissions. “We cannot keep increasing demand for energy and then transform everything to biofuel,” she says. “We really need to decrease the demand.”
(lihav. HJ)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26261
    • View Profile
    • Email
Tämä on varmasti faktaa nyt:

Analyysi: Leipä, öljy ja katkera mieli – Ukrainan sota keikauttaa miljoonien elämää Lähi-idässäkin

Mutta edellä perusteet sille, että tuosta voidaan selvitä. Tuo senaattorienkin ehdotus voi auttaa vähän.

Ei hyvä juttu noiden maiden kannalta:

Ruoan hinta uhkaa nousta edelleen: Intia kielsi vehnän viennin ulko­maille

Quote
Ruoan hinnat ovat kohonneet voimakkaasti alkuvuoden aikana. Intian lisäksi muun muassa Egypti, Turkki ja Indonesia ovat kertoneet kevään aikana erilaisista rajoituksista ruoan vientiin.

Intiasta piti tulla apua. Mutta vielä on suunnitelma B, C, D ... vaikkapa tuo U.S.A.! (Juuri edellä mainittu.)
« Last Edit: 16.05.22 - klo:05:51 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26261
    • View Profile
    • Email
Zaruk jatkaa:

Viewpoint: ‘Higher yields and sustainable intensification’ — Russian aggression resets perceptions and policy of global agriculture

Tuohon tueksi myös saksalainen näkemys:

Der Krieg in der Ukraine: Eine Zeitenwende für die Agrarpolitik?!

Kummassakaan ei suositella luomuratkaisuja.

On mahdollista, että tämä sotakriisi pakottaa esiin uudenlaisen maailman maatalouspolitiikan. Tai ainakin karsii tietyn ideologisen haihattelun.
« Last Edit: 16.05.22 - klo:05:49 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26261
    • View Profile
    • Email
Mutta Annaleena/VYR tiesi asiasta tämän:

Quote
Annaleena Ylhäinen 🇫🇮🇺🇦 uudelleentwiittasi
vyr_fi@VYR_fi
·2t
Lukusuositus Intian vientikiellon syistä. Maa pyrkii takaamaan oman kansansa ruuan saannin sato-odotusten romahtaessa tukahduttavan helteen seurauksena. Kaupantekoa jatketaan mm. Egyptin kanssa. Ainakin osa kieltoa edeltävistä sopimuksista toimitetaan.

RitaBuyse
@ACOMRB
Explained: Why India has banned wheat exports despite big trade plans http://toi.in/AYJ9db/a24gj via
@timesofindia

(linkki ko. artlkkellin)

Intian kortti ei täysin epäonnistukaan.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26261
    • View Profile
    • Email
Mikko Paunio oli löytänyt Greenpeacelta tämän:

Greenpeace: ”EU:n Vihreä Siirtymä vaarantaa maailman ja Euroopan ruokaturvan”

Quote
Eurooppa pistää Vihreän Siirtymän nimissä 3,7 miljoonaa tonnia vehnää liikenteen biopolttoaineisiin vuodessa maaliskuun lopussa julkaistun Greenpeacen teettämän tutkimuksen mukaan. Se tarkoittaa, että Euroopan Unionin maiden kansalaiset tankkaavat autoihinsa 15 miljoonaa leipää joka päivä. Saman tutkimuksen mukaan tämän ympäristölle turmiollisen ja Suomen valtiovarainministeriön tammikuisen ympäristöministeriölle antaman lausunnon mukaan äärettömän kalliin politiikan lopettaminen EU:ssa lieventäisi 20 %:lla Ukrainan sodan vuoksi pienentyneen vehnän maailmankaupan kielteisiä vaikutuksia.
(lihav. HJ)

Paunio, tunnettu Vihreän aatteen kriitikko, itsekin ihmettelee:

Quote
Vaikka Euroopankin ruokahuolto on vakavassa vaarassa ursulavonderkreisien ja muiden eliittipoliitikkojen puheet jatkavat samaa jauhantaa Euroopan Vihreän Siirtymän auvoisuudesta. Enpä olisi uskonut, että jonain päivänä kirjoitan blogin Greenpeacen tutkimuksen innoittamana!


Luomuviljelyyn tuo tutkimus ei ilmeisesti ottanut kantaa.
« Last Edit: 28.05.22 - klo:07:01 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26261
    • View Profile
    • Email
Hänen pohdintaansa eilen:

Quote
Ludger Wess
@LudgerWess
·8t

«India, whose self-sufficiency in cereals is recent and fragile, is being reproached for conserving its wheat for its population, while the EU, one of the regions of the world where the impact of climate change on agriculture is the most moderate, is clinging tooth and nail…

Ludger Wess
@LudgerWess
·8t

… to a policy that plans the decline of its own cereal production! This is for purely ideological reasons, in total contradiction with the advances of scientific ecology.»

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26261
    • View Profile
    • Email
Tuo hintakysymys on jännä.

Paikallisessa pubissa sunnuntaina kaikki antoivat omakohtaisen vakuutuksen siitä, että ainakin heidän kaupassaan ruoan hinta on noussut.

Tarkemmin tivattuna se nousu oli kuitenkin (jostain, noin) viime vuodesta. Ja se, minkä he osasivat erikseen mainita, oli sitten kahvin hinta. Joka ei ole ruokaa. Ja jonka hinnan nousu ei kyllä johdu Ukrainan sodasta.

Pokkana Radio Suomen juontaja teki sen äsken:

- puhui yleisesti elintarvikkeiden hintojen noususta
- mainitsi esimerkkinä kahvin
- väitti sen hinnan nousun johtuvan Ukrainan sodasta

Vaikka oikeasti on näin:

Kahvin hinta ei näytä laskemisen merkkejä – Ukrainaan tarkoitettua kahvia yritetään myydä myös Suomeen

Quote
Maailman suurin kahvintuottajamaa Brasilia on kärsinyt säähän liittyvistä ongelmista, joiden vuoksi kahvin hinnan ei odoteta muuttuvan merkittävästi, vaikka kahvin kysyntä on vähentynyt.
[..]
REUTERS kertoo, että Ukrainan sota saattaa vaikuttaa raakakahvin maailmanmarkkinoihin. Konsulttiyhtiö HedgePoint arvioi huhtikuun alussa julkaisemassaan raportissa, että sodan vuoksi kahvinkulutus Venäjällä laskee huomattavasti.

Samoin Ukrainassa kahvinkulutus laskee sodan vuoksi. HedgePointin mukaan kahvin kysyntä maailmalla pysyy silti korkeampana kuin tarjonta, koska Brasilian sadosta odotetaan jälleen heikkoa.
« Last Edit: 06.06.22 - klo:06:45 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26261
    • View Profile
    • Email
IPS/maailma.net ei luota kapitalismiin:

Ruokapula johtuu keinottelusta

Me olemme täällä varauksin tuoneet esiin, että me kyllä luotamme. Pidemmän päälle. Tällaiset ilmiöt kyllä huolestuttavat meitäkin:

Quote
Yhdysvalloissa kasvatetaan vuosittain noin 400 miljoonaa tonnia maissia, josta yli 40 prosenttia menee etanolin valmistukseen ja toinen mokoma rehuksi. Kymmenesosa käytetään ihmisten ravinnoksi ja saman verran menee vientiin.

Edellä viittasimmme Ronald Baileyn ehdotukseen asiassa. Bioetanoliksi käyttämisen ei voi sanoa johtuvan keinottelusta. Rehuksi käytetty maissi tulee lopulta ihmisten syömäksi. Yhdysvaltain maissin hehtaarisadot ovat sitä luokkaa, että he käyttävät niinkin vähemmän viljelypinta-alaa yhden ihmisen ruokkimiseen kuin afrikkalaiset.

***

Vastaavan asetelman voi nähdä lannoitteissa. Varmasti äkkiä syntyneeseen puutteeseen ovat keinottelijatkin iskeneet. Ja nostaneet hintoja entisestään. Mutta toisaalta hintamekanismin kautta myös tarjonta lopulta kasvaa. Nyt näyttää niin tapahtuneen, lannoitteiden hinnat ovat kääntyneet laskuun.
« Last Edit: 07.06.22 - klo:05:03 by Heikki Jokipii »