Tähän triidiin, alempana ilmenevästä syystä:
Luomuna tai ilman – mikrobin tuottama luomumyrkky oli hyödyllinen oivallus geenimuuntelussaKun tuholainen popsii tällaisen gm-kasvin lehtiä, proteiini kulkeutuu sen ruoansulatukseen ja tekee sielä tuhojaan. Samalla tavalla myrkky toimii, jos se ruiskutetaan lehdelle luomuliuoksena.
Tässä on kuitenkin mielenkiintoinen ristiriita. Moni suhtautuu positiivisesti luomuviljelyyn, mutta nyrpeästi geenimuunteluun. Entä jos proteiini ja sen vaikutus on täysin sama, oli se luomua tai gm:ää? Onko geenimuunneltu kasvi jollain tavalla epäilyttävämpi?
Mikrobin itsensä ei moisia tarvitse pohtia. Se voi vain myllätä mullassa ja pulputella proteiinejaan.
Antaa hevosen ajatella, sillä on isompi pää, voisi bakteeri todeta.
Syy on se, että geenieditoinnin jonkinlainen hyväksyminen EU:ssa ei auta tuossa asiassa, Vaan tämä bt-teknologia on aina edellyttänyt siirtogeenejä, lajista toiseen:
Biotekniikan kehityttyä tehtiin nerokas oivallus. Entä jos ei tarvitsisi ruiskutella? Entä jos bakteerin proteiinia tuottavan geenin siirtäisi suoraan kasviin? Sitten kasvi itse tuottaisi samaa ainetta.
1990-luvulta lähtien tämä geenimuuntelu on tehty useaan viljelykasviin – maissiin, perunaan, puuvillaan, soijaan ja niin edelleen. 30 vuodessa se on havaittu näppäräksi ja täysin haitattomaksi.
Sinänsä jännittävä juttu, että Niko Kettunen julkaisi tuon pakinansa.
***
Mitä geenieditointiin ja EU:hun tulee, myöskään Hesari ei ole raportoinut EU-parlamentin päätöksistä asiassa.