MMM:n sivulla suomeksi siitä, millainen ehdotus on:
Euroopan komissiolta lainsäädäntöehdotuksia osana luonnonvarojen kestävän käytön toimenpidepakettia Uusia genomitekniikoita (NGT) koskeva asetusehdotus
Uusia genominmuokkaustekniikoita (NGT = new genomic techniques) koskeva asetusehdotus koskee tietyillä uusilla tekniikoilla muokattujen kasvien viljelyä sekä niistä valmistettuja elintarvikkeita ja rehuja. Nykyisen geenitekniikkalainsäädännön suurimmat ongelmat liittyvät siihen, ettei se pysty vastaamaan komission poliittisiin innovaatio- ja kestävyystavoitteisiin, eikä se ole tarkoituksenmukainen joillekin uusille genominmuokkaustekniikoille ja niiden tuotteille.
Asetusehdotuksessa esitetään, että NGT-kasvit jaettaisiin kahteen kategoriaan. Ensimmäiseen kuuluisivat NGT-kasvit, jotka voisivat esiintyä myös luonnossa tai jotka voitaisiin tuottaa tavanomaisella jalostuksella. Näitä ei säänneltäisi nykyisen GMO-lainsäädännön mukaan. Kategorian 1 NGT-kasveille tulisi muun muassa ilmoitusmenettely, mutta niistä valmistettuihin elintarvikkeisiin ei vaadittaisi NGT-pakkausmerkintöjä. Sen sijaan kylvösiemenet merkittäisiin, jotta luomu voisi välttää NGT:itä.
Toiseen kategoriaan kuuluisivat NGT-kasvit, joita ei voida tuottaa perinteisin kasvinjalostusmenetelmin. Niihin sovellettaisiin nykyisen GMO-lainsäädännön kaltaisia riskinarviointi- ja lupamenettelyjä, ja tuotteilta edellytettäisiin jäljitettävyyttä ja GMO-merkintää. Muutetun ominaisuuden tarkoitus voitaisiin lisäksi ilmoittaa vapaaehtoisella pakkausmerkinnällä. Kategorian 2 kasveille olisi käytettävissä sääntelykannustimia, jos niiden ominaisuudet voivat edistää kestävyystavoitteiden saavuttamista. Sääntelykannustimia ei olisi tarjolla rikkakasvien torjunta-aineita kestäville (herbisidiresistenteille) NGT-kasveille.
Eikö tuo edellyttäisi, että nuo kaksi tyyppiä pystyttäisiin satavarmasti erottamaan toisistaan? Myös jälkikäteen?
Jos "NGT" tarkoittaa tuossa geenieditointia, niin mitä jää tai tulee kategoriaan 2?
Ongelma tulisi kategorian 1 kylvösiemenen merkitsemisestäkin. Radikaali johtopäätös näyttäisi sellaiselta, että luomussa jatkossa voisi käyttää vain luomusiementä? Ja eikö jäljitettävyysvaatimus käytännössä sulkisi myös pois EU:n ulkopuolisen kasvinjajostuksen?
Mutta nyt tuo ehdotus alkaa siis täsmentyä. Ja tulla keskustelun/riitelyn alle. Seuraavaksi odotamme luomuväen kommentteja suomeksi. Nyt tai ihan kohta:
Lainsäädäntöehdotuksia aletaan käsitellä yksityiskohtaisemmin Euroopan unionin neuvoston työryhmässä ja Euroopan parlamentissa kesällä ja syksyllä 2023.