Author Topic: Miksi GM on hyvä asia?  (Read 140820 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 23435
  • View Profile
  • Email
Vs: Miksi GM on hyvä asia?
« Reply #585 on: 02.08.23 - klo:04:03 »
Robert Paarlberg jatkaa:

97% of bioengineered crops are soybean, yellow corn, cotton and canola. Can science break the ‘social panic’ that has limited this breakthrough technology?

Quote
It seemed at first that the CRISPR crops would escape GMO-type regulations, but in 2018 advocacy groups in the EU used technical legal arguments to convince the European Court of Justice that the new crops should be regulated just as strictly as GM crops. If other governments follow this lead, the latest advance in agricultural science might be stifled as well.

Fortunately, most other countries are not following the EU’s example this time, having decided that genome-edited crops with no “foreign DNA” do not need to be treated as being exceptionally risky.

Ja viimeinen käänne on, ettei asia ehkä EU:ssakaan jää tuohon.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 23435
  • View Profile
  • Email
Vs: Miksi GM on hyvä asia?
« Reply #586 on: 02.08.23 - klo:04:07 »
Nyt vaikkapa Luke kehuu näin ruistankion ominaisuuksia:

Camelinan terveysvaikutukset lisäävät sen kysyntää

Ja camelinaöljyä myydään luomuna. Mutta onko se sellaisenaan se, mitä tässä kehitystyössä tavoitellaan?

Tuo asia täytyisi nyt perusteellisesti selvittää. Vaikkapa täällä professori Schwab kertoo mm.:

Omega-rasvahapot

Quote
Omega-6-rasvahappoa eli linolihappoa on runsaasti muun muassa rypsi-, auringonkukka- ja soijaöljyssä. Omega-3-rasvahappoa eli alfalinoleenihappoa on myös rypsiöljyssä, rapsiöljyssä, saksanpähkinäöljyssä, hampunsiemenöljyssä, vehnänalkioöljyssä, saksanpähkinöissä sekä erityisen runsaasti pellavansiemenöljyssä ja camelina- eli kitupellavaöljyssä.
(lihav. HJ)

Ja sitten:

Quote
Kalaöljyvalmisteiden käyttöä ei suositella, sillä niillä voi olla epäedullisia vaikutuksia muun muassa LDL-kolesterolipitoisuuteen ja elimistön sokeriaineenvaihduntaan. Kalan syöntiin liittyen näitä epäedullisia vaikutuksia ei ole havaittu. Siksi kalaa olisi hyvä olla ruokavaliossa 2–3 kertaa viikossa, ellei sen syömiselle ole estettä (esimerkiksi allergia). Kala-allergiset turvaavat riittävän omega-3-rasvahappojen saannin käyttämällä alfalinoleenihappoa sisältäviä kasviöljyjä ja niistä tehtyjä tuotteita (esimerkiksi rypsi-, rapsi-, camelina-, pellava-, saksanpähkinä-, vehnänalkio- ja hampunsiemenöljyt). Myös saksanpähkinöissä on alfalinoleenihappoa.
(lihav. HJ)

Mutta toisaalta näin:

Quote
Sen sijaan lyhytketjuisimmat omega-3- ja omega-6-rasvahapot on nimetty välttämättömiksi rasvahapoiksi, koska ne on saatava ravinnosta. Nämä ovat nimeltään linolihappo (omega-6-rasvahappo) ja alfalinoleenihappo eli ALA (omega-3-rasvahappo). Niitä ei siis synny elimistössä, mutta elimistö pystyy muodostamaan niistä muita kyseisen omega-sarjan pitempiä rasvahappoja. Esimerkiksi kalan rasvassa runsaasti esiintyviä pitempiketjuisia omega-3-rasvahappoja – eikosapentaeenihappoa eli EPA:a ja dokosaheksaeenihappoa eli DHA:ta – elimistö pystyy valmistamaan alfalinoleenihaposta.
(lihav. HJ)

Voisiko siis olla niin, että ihmiskunta ei siis periaatteessa tarvitsekaan kalaa? Jolloin mm. fanaattisinkin luomuihminen voisi Suomessa yksikertaisesti olla ilman (kun sitä ei ole luomuna tarjolla)?

Ja tuolla edellä mainitulla kehitystyöllä olisi kyllä merkityksensä siinä, että tavallaan "kerskakulutusta" ohjattaisiin vähemmän luontoa rassaaviin*) uomiiin. Mutta lopulta vain siinä. Koskisi niitä, jotka jatkossakin haluavat nauttia tarvitsemansa omega 3 -rasvahapot lohen makuisina? Valitsevat tästä eteenpäin norjalaisen kasvatuslohen:

Quote
In March this year, Norway’s Food Safety Authority became the latest country to conclude that using Omega-3 enriched GM rapeseed oil in aquaculture feed poses no additional health or environmental risks.

______

*) so. rehukalojen ryöstökalastus todennäköisesti vähenisi. Tämä mielessä:

Quote
Ensuring the sustainability of marine fish stocks is a critical issue, especially in a year such as this when the El Niño climate phenomenon is predicted to return, placing extra pressure on feedstocks. In particular, El Niño negatively impacts South American catches of species such as Anchoveta in the Pacific, which typically account for around 40% of global fishmeal and fish oil production. The most recent major El Niño event (2014-2016) reportedly reduced fishmeal and fish oil output in Peru and Chile by as much as a quarter.

Siihen vetoaa myös tämä sivusto:

https://www.rothamsted.ac.uk/articles/gm-camelina-trial-frequently-asked-questions

Quote
Omega 3 fish oils are important for human health and usually obtained from eating sea fish. However, our current exploitation of marine stocks is unsustainable. Fish farming is not a solution, since captive fish also need to be fed oil rich food – usually derived from fish caught in the wild.

If we could harvest fish oils from farm-grown plants, less fish would need to be caught. That is why we are developing new strains of oil seeds containing omega 3 oils.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 23435
  • View Profile
  • Email
Vs: Miksi GM on hyvä asia?
« Reply #587 on: 12.08.23 - klo:06:58 »
Tällaista kiusaa Äiti Luonto meille tekee:

Neuvo ammattitarhureille: Tuontitomaatteihin ei kannata koskea eikä tuoda kotiin – ”Kilpajuoksua virusta vastaan”

Quote
Tomaatin ruskokurttuvirus pystyy leviämään kosketuksesta. Kauppapuutarhaliiton väliaikaisen toiminnanjohtajan neuvo suomalaisille ammattitarhureille on, että ulkomaalaiset tomaatit ja paprikat on syytä jättää kauppaan.
TILAAJALLE


Lisätietoa:

https://www.ruokavirasto.fi/kasvit/kasvitaudit-ja-tuholaiset/kasvintuhoojahaku/karanteenituhoojat/tomaatin-ruskokurttuvirus/

https://www.ruokavirasto.fi/kasvit/uutiset/ajankohtaista-kasvinterveydesta/ruskokurttuvirusta-loytyi-tomaatintaimista/

Tähän triidiin, koska ehkä juuri geenitekniikasta voi tuohon löytyä apu. Käsittääkseni kasvinsuojeluaineista ei ole apua odotettavissa.
« Last Edit: 12.08.23 - klo:07:01 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 23435
  • View Profile
  • Email
Vs: Miksi GM on hyvä asia?
« Reply #588 on: 23.09.23 - klo:04:59 »
Olemme täällä jo maininneet, miten kasvukauden pituutta palkokasveilla on Intiassa onnistuttu geenitekniikalla säätelemään.

Kuvitellaan, että kyllä tämä ongelma ratkeaa tavanomaisen jalostuksen keinoin:

Pohjoisen luomuviljelyyn haetaan uusia kasveja

Quote
Pohjoisen Suomen viljelyolot poikkeavat merkittävästi maan eteläosista. Jo Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan korkeudella kasvukausi on keskimäärin kuukauden lyhyempi kuin Suomen eteläisimmissä maakunnissa.
[..]
Lötjönen on mukana Tehoa pohjoiseen luomuun -hankkeessa, joka kehittää ohran ja kauran sekä porkkanan, herneen ja härkä­pavun viljelymenetelmiä ja testaa myös niin sanottua uudistavaa viljelyä Pohjois-Suomessa. Hanketta koordinoi ProAgria, ja kenttäkokeista vastaa Luke toimipaikoissaan Ruukissa ja Jokioisilla. Lisäksi kokeita tehdään yhteensä neljällä maatilalla Pohjois-Pohjanmaalla ja Jokioisten lähettyvillä.
(lihav. HJ)

Näillä näkymin kun ei näytä olevan mitään toivoa, että edes geenieditoidut lajikkeet luomussa hyväksyttäisiin.