Author Topic: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta  (Read 200726 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 22432
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #810 on: 12.05.23 - klo:08:04 »
Tällaista kuuluu (MT 12.05.23):

Tukiehdot ohjaavat sekatiloja pois luomusta, tuotanto laskee merkittävästi: ”Ei ole enää järkevää jatkaa luomutuotannossa”

Quote
Uusi cap-kausi muutti luonnonmukaisen tuotannon korvauksen ehtoja. Myyntikasvivelvoite on käymässä kohtalokkaaksi sekatiloille, joissa pellot ovat luomussa mutta eläimet tavanomaisessa tuotannossa. Luomuliitto ennakoi luomupeltoalan vähenevän nyt 10 prosenttia.
TILAAJALLE

Luomuliittokin vain ennakoi. Joku tietää kuinka siinä kävi.

***

Tästä täytyy saada tietää enemmän:

Viherlannoitusnurmelle voi laittaa vaikka kaikki tilan pellot – luonnonhaittakorvaus maksetaan uudella cap-kaudella täysimääräisenä viherlannoitus- ja suojavyöhykenurmille

Quote
Kesantorajoitteeseen luetaan nyt kaikki kesannot eli avo-, sänki- ja viherkesannot sekä luonnonhoitonurmi.
TILAAJALLE


Erityisesti mitä se merkitsee luomulle. Yhdessä edellisen kanssa.
« Last Edit: 12.05.23 - klo:08:19 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 22432
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #811 on: 14.05.23 - klo:07:12 »
Tässä tämän tutkimuksen tulkinnassa (HS) tulevat kovasti esille lihantuotantoon käytetyt pinta-alat:

Eri ruokien luontohaitoissa on isojakin eroja

Quote
Seuraavia lukuja ei löydy Jyväskylän yliopiston raportista vaan Joseph Pooren ja Thomas Nemecekin tutkimuksesta: Jos haluaa tuottaa kilon naudanlihaa, maata tarvitsee yli 300 neliötä (lihakarjan tapauksessa). Suomessa liha on usein peräisin maitokarjasta, ja silloin neliöitä tarvitaan joitakin kymmeniä.

Kilo possua vaatii maata 17 neliötä ja kilo siipikarjan lihaa 12 neliötä.

Luomusta ei puhuta jutussa mitään. Mutta jos olisi puhuttu, olisi kantaa pitänyt ottaa luomun latausalaan. Miten se lasketaan ja jyvitetään lihakiloille? Minkä osan tästä voi katsoa olevan lihantuotantoa:

Poiminta: Nurmi ja kesanto ovat yhä tärkeimmät luomukasvit - vuonna 2022 niiden osuus oli yhä valtava 63,2 %, eikä niiden alaa ole pystytty siirtämään ihmisravinnoksi sopiville kasveille kuin vain muutama prosenttiyksikkö, sillä 2018 niiden osuus oli suurimmillaan 64,9 %.
« Last Edit: 14.05.23 - klo:07:38 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 22432
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #812 on: 20.05.23 - klo:05:06 »
Tålläinenkin ongelma voi tulla eteen:

Luomun myyntikasvivelvoite sopii huonosti Kainuuseen

Quote
Luomusitoumukseen liittyvä myyntikasvien viljelyvelvoite mietityttää kainuulaista luomuväkeä. Pahimmillaan se voi aiheuttaa luomuviljelijöiden määrän vähentymisen.

Luomuasiantuntija Katie Halonen Kainuun ELY-keskuksesta tunnistaa ongelman. Kainuu on Pohjois-Karjalan jälkeen lähimpänä valtakunnallista tavoitetta saada viljelyalasta vuoteen 2030 mennessä 25 prosenttia luonnonmukaiseen viljelyyn. Kainuusta luomussa ja luomun siirtymävaiheessa oli viime vuonna 22,7 prosenttia viljelyalasta.

”Myyntikasvivelvoitteella on tavoitteena saada markkinoille luomutuotteita. Hyvä tavoite voi kuitenkin kääntyä luonnonmukaisen viljelyn kasvutavoitetta vastaan”, Halonen sanoo.

Kainuussa luomu on lyhyen kasvukauden vuoksi lähinnä nurmea ja rehuviljoja. Myyntikasvivelvoite saattaa vähentää luomuviljelijöitä jopa kymmenellä prosentilla.

Kun se tähän asti ei ole Kainuussa  ollut niin tarkkaa, vaikka mitään myytävää syntyisikään. "Mitään", koska Kainuussa ei Ruokaviraston mukaan luomueläintalouttakaan mitenkään erityisen paljon ole.

Taas todeten, että ko. luomuasiantuntijakin vain ennakoi. Joku tietää kuinka siinä kävi.

***

Huomasin juuri, että Kainuusta ei ole tehty omaa tällaista maakuntakoostetta:

https://proluomu.fi/material/materiaalit/luomu-suomessa-tilastot/maakuntakoosteet/

Sitä etsin, kun halusin tietää, mitä siellä on tähän asti luomuna tuotettu.
« Last Edit: 20.05.23 - klo:06:51 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 22432
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #813 on: 27.05.23 - klo:04:18 »
Otinpa Pro Luomun viimevuotisen koosteen sisällysluettelon. Siitä olen lihavoinut ne kohdat, joista tiedot ovat jo varmasti kasassa (vrt. edellä, tai toisissa triideissämme):

— klips —

Tieto luomukeruusta siis viipyy vielä hiukan. Joka tapauksessa siis Pro Luomu selvästi viivyttelee, jos se lykkää koosteensa julkaisemista kesäkuun puolelle. Kuten se viime vuonna teki. Näin se tulee istuneeksi turhaan parisen kuukautta tietojensa päällä.

Näin tapahtuu. Kaikki tiedot ovat kasassa luomukeruuta myöten. Silti mitään kiirettä ei koosteen kanssa pidetä.

Sama kiireettömyys jatkuu myös täällä:

Quote
Ei kyllä ylitä "istumatyössään" Ruokavirastoa:

Enää tässä jännitetään, keritäänkö tämä tehdä:

... virasto selvittää juuri ja juuri edellisen vuoden tilanteen pois alta, ennen kuin "postilaatikko" on täynnä kuluvan vuoden hakemuksia.

Sen verran lopulta kerittiin, että vuoden 2022 luvut saatiin julkaistua. Mutta vuosi 2023. Olemme useamman kerran huomautteet tästä: "Joku tietää kuinka siinä kävi." Ja se joku on Ruokavirasto.

Jos hiukan antaisikin aikaa byrokratialle, niin "dead linesta" on kohta kuukausi. Taulukko "Toimijoiden ja tuotantoalojen yhteenveto ELY-keskuksittain 2022 2023(pdf)" on ihan varmasti täysin julkaistavissa. Miksi sitä ei tehdä? Mutta sitä ei tehdä. Niinpä olemme me ja kaikki Suomessa turhaan tässä asiassa arvioiden ja huhupuheiden varassa.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 22432
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #814 on: 29.05.23 - klo:04:13 »
Hänelläkin vain arvio:

Quote
Annaleena Ylhäinen 🇫🇮🇺🇦
@AYlhainen·25. toukok.
Ennakkoarvion mukaan 379 maatilaa luopui luomusta ja 71 uutta aloitti luomussa. Luomutilojen määrä on ollut laskussa 2020 lähtien, mutta nyt tuli iso hyppy. #luomu kysyntä sakkaa tällä hetkellä ja myös tukiehdot muuttuivat. Pelkkä luomunurmi ilman satokasvia ei käy.

Toisaalta tuossa arviossa on hyvin täsmälliset luvut. Ja toisaalta Ylhäisellä on varmasti omat kanavansa tuohon tietoon.

***

Mutta vaikkapa Agronetin keskustelussa ei tiedetä:

Paljonkohan on luomusta luopujia?