Author Topic: Rajat kotimaisen suosimiselle EU:ssa. Finfoodin nimi muuttuu  (Read 102880 times)

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 746
    • View Profile
Vs: Suomalaiset ravitsemussuositukset
« Reply #75 on: 30.01.14 - klo:23:14 »
Ravitsemussuoositusten julkaisemisesta on nyt runsaat viisi vuorakautta. Eivät ole luomupiirit niitä hehkuttaneet eivätkä muutenkaan aihetta paljonkaan käsitelleet. Mutta sopivia sanamuotoja varmaan kovasti etsitään, jotta ravitsemussuosituksia voitaisiin käyttää luomun markkinoinnissa. Mielenkiinnolla odottelen.

...
Nyt mukaan ottamisella jää kuitenkin piiloviesti, että luomu- ja lähiruoka olisivat jotenkin terveellisempiä.

PS. klo 14: En sis ihmettele, jos jostain putkahtaa esiin väite, että VRN suosittaa luomu- ja lähiruokaa ...

Kyllä, niiden mukanaolo omana kappaleenaan toimii luultavasti juuri noin. Lukija ei välttämättä edes huomaa, että luomukohta ei sisällä luomun suosittelua eikä varsinaisia väitteitä sen "paremmuudesta".


Näin ravitsemussuosituksia nyt käyttää hallituksen lähiruokaohjelman koordinaattori Kirsi Viljanen:
http://lahiruokaohjelma.blogspot.fi/2014/01/supertorstaina-ravitsemussuosituksia-ja.html

Quote
Suositukset ottivat ensi kertaa esille myös lähiruoan ja luomun ruokavaliossa. Erityisen ylpeä olen siitä, että kansallisiin ravitsemussuosituksiin on lähiruoka otettu huomioon hallituksen lähiruokaohjelman mukaisesti korostaen paikallisuutta, tuottajien ja kuluttajien lähempää yhteyttä ja uudenlaista yhteisöllisyyttä.

Ilmaisu "ottivat ensi kertaa esille myös lähiruoan ja luomun ruokavaliossa" sisältää juuri tuollaisen piiloviestin, josta lukijalle jää mielikuva, että ne kuuluisivat suositeltuun ruokavalioon.

Kumpaakaan siis ei suositeltu missään kohtaa ravitsemussuosituksissa vaan niihin liittyviä seikkoja vain kuvailtiin.

***

On luomukappaleen mukanaololla toisaalta myös luomun kannalta kielteinen merkitys. Se osoittaa, että ei ole olemassa sellaista näyttöä, joka VRN:n mielestä osoittaisi luomun ravitsemuksellisen paremmuuden tavanomaiseen ruokaan nähden.

Luomukappaleeseen on kirjattu seuraavaa:

Quote
Luomuruoan ravintoainesisältöä on useissa tutkimuksissa verrattu perinteisesti
tuotettuun ruokaan. Tulokset ovat olleet vaihtelevia, eikä selvää
johtopäätöstä kummankaan tuotantotavan eduksi ravintosisällön kannalta
voi tehdä. Suomessa luomumaitoon ei lisätä D-vitamiinia toisin kuin tavanomaisesti
tuotettuun maitoon. Suuri osa suomalaisen ruoan seleenistä
saadaan lannoitteisiin lisätyn seleenin välityksellä. Suomessa tuotetun
luomuviljan seleenipitoisuus on pienempi tavanomaisesti viljeltyyn viljaan
verrattuna. Ei ole olemassa tutkimustietoa siitä, vaikuttaako tämä runsaasti
luomuruokaa syövien henkilöiden ravitsemustilaan tai terveyteen.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26952
    • View Profile
    • Email
Vs: Rajat kotimaisen suosimiselle EU:ssa. Finfoodin nimi muuttuu
« Reply #76 on: 31.01.14 - klo:07:30 »

Sinne Kirsi Viljasen blogiin meni nyt tuoreeltaan kommentti.

(Ja pahus, taas - kun täällä on oppinut huoniolle tavoille, että voi korjata jälkikäteen - sinne jäi muutamia harmillisia kirjoitusvirheitä.)

***

Näissä ruoka-asioissa näytetään edelleen salaa hyväksyttävän protektionistinen (piilo)mainonta - kunhan sitä ei tee valtio!

Niinpä uudessa Pirkka-lehdessä oli juttu uudesta kampanjasta, jossa kerrottiin miten (jokaiselta) 10 euroa lisää kuussa kotimaisiin (ruoka)ostoksiin luo tai ylläpitää 10 000 työpaikkaa.

Se pienellä miettimisellä keksittävä vastaväite, että 10 euroa pois ulkomaisen tavaran ostoista vähentää (pienen mutkan kautta) vientiteollisuutemme kysyntää, ja siten hävittää ehkä jopa kaikki nuo 10 000 työpaikkaa muualta, ei tule esille. (Tuossa ajatus toki yksinkertaistettuna.)

***

Tuossa ulkomainen soija vastaan kotimainen härkäpapu -asiassakin (HS:ssä kovasti esillä) on eräs tuota asiaa muistuttava "mutta" eli kysymys siitä, mitä muualla tapahtuu. Minun tietojeni mukaan nimittäin härkäpapu Suomessa menestyy vain hyvin etelässä. Eli parhailla viljanviljelyalueilla. Sen viljely siis lohkaisisi aika palan (ellei jopa valtaosan?) viljaa nyt tuottavasta alueesta.

« Last Edit: 31.01.14 - klo:08:40 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26952
    • View Profile
    • Email
Vs: Suomalaiset ravitsemussuositukset
« Reply #77 on: 31.01.14 - klo:08:51 »

Kyllä tässä Länsi-Savon pääkirjoituksessakin annetaan ymmärtää, että luomua ja lähiruokaakin olisi suositeltu:

Quote
Ravitsemussuosituksista ei ole hyötyä, jos ihmiset eivät niitä noudata. Siksi ohjeiden jalkauttamisesta ja käytännöiksi muuttamisesta pitäisi pitää hyvä huoli. Suomalaisten ruokavalion monipuolistuminen tukisi myös lähiruoan ja luomun tuotantoa sekä markkinoita.

Tai sitten tuo on ko. päärkirjoittajan omaa yksityisajattelua. Mutta varmaankin "kimmokkeensa" näistä suosituksista saanutta.

***

Tämä (lihavoimani) näyttää nyt tulleen mantraksi (lainaus Viljaselta):

Quote
Ympäristövaikutusten mukaan otto keskustelutti etukäteen kulisseissa ja jälkikäteen mm. mediassa, mutta Säätytalolla kuulluissa puheenvuoroissa ja käytäväkeskusteluissa ympäristönäkökohtien huomioimista kehuttiin. Ja mikä ettei sillä terveellisimmiksi ruoka-aineiksi suosituksissa todetut elintarvikkeet osoittautuivat samalla ympäristöystävällisimmiksi.

Ja se on kyllä joko tuulesta temmattua toiveajattelua, tai sitten sillä tavalla triviaalisti totta, että suositukset kehottavat vähentämään lihansyöntiä, ja tietysti lihantuotanto voi olla luontoa eniten kuluttavaa. Mutta muutoin yleistys tuskin pitää paikkansa - ainakin haluasin viitteen tutkimukseen, jossa tuo olisi (edes jotenkin) osoitettu.

« Last Edit: 31.01.14 - klo:09:20 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26952
    • View Profile
    • Email
Vs: Suomalaiset ravitsemussuositukset
« Reply #78 on: 01.02.14 - klo:15:42 »
Asia menikin ihan toisin kuin täällä ounasteltiin!

Nyt on linkattava Luomulakon palstalle, yllättyneenä, ettei jopa ihan äimänä!

Luomu jäi pois ravitsemussuosituksista

Ja siellä on tietysti linkki eteenpäin. Eli tämä (Pro Luomu):

Luomun edut jäivät näkemättä ravitsemussuosituksissa

Eli vaikka ihan turhan päiten saivat luomulle koko luvun kokoisen maininnan - niin tyytymättömiä ovat (oliko luvattu enemmän?).

Tässä täytyy kiittää rehellisyydestä, ainakin otsikossa. Varsinkin, kun se edellä suunnitelluksi epäilemämme strategia varmaan olisi ainakin osalle kuluttajista mennyt kirkkaasti läpi (eli olisi teeskennelty, että luomun mainitseminen on jo suositus).

« Last Edit: 01.02.14 - klo:16:12 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 746
    • View Profile
Suomalaiset ravitsemussuositukset
« Reply #79 on: 01.02.14 - klo:22:24 »
Turun Sanomissa julkaistiin 2007 juttu Carlo Leifertin ”tutkimuksesta”, jota ei ollut edes julkaistu:

Luomuruoan terveellisyys todistettu
Turun Sanomat 13.11.2007

http://www.ts.fi/teemat/luonto/1074240041/Luomuruoan+terveellisyys+todistettu

Tuosta tutkimuksesta julkaistiin pienet lentolehtiset. Carlo Leifertistä ja tuosta tutkimuksesta enemmän:
http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=674.msg4989#msg4989

TS:n jutussa oli mm. seuraava kohta:

Quote
Uusilla, kattavilla tuloksilla on välitön vaikutus ainakin brittien ravitsemusohjeisiin. Tähän saakka viranomaiset ovat todenneet, ettei luomuruoan suuremmista terveyseduista ole riittävästi näyttöä. Mutta Newcastlen yliopiston tulokset vakuuttavat myös byrokraatit. Brittien suosituksia ollaankin muuttamassa jo lähiaikoina siten, että myös viralliset ohjeet suosittelevat luomuruoan käyttöä.

Mitään tuollaista ei ole tapahtunut vieläkään. UK:ssa varsinaisia virallisia ravitsemussuosituksia ei ole. Eikä myöskään brittien Food Standard Agency (FSA) (http://www.food.gov.uk/) suosittele luomua julkisille laitoksille tarkoitetuissa suosituksissa:
www.food.gov.uk/multimedia/pdfs/nutrientinstitution.pdf

FSA:n vuoden 2009 raportissa todettiin, ettei luomuruoka ole ravitsemuksellisesti parempaa kuin tavanomainen:
Organic food not healthier, says FSA
http://www.theguardian.com/environment/2009/jul/29/organic-food-nutrition-fsa

FSA:n tieteellinen neuvottelukunta SANC ei tänä päivänäkään missään suosittele luomua:
http://www.sacn.gov.uk/reports_position_statements/position_statements/index.html

Alla muutama linkki, joiden avulla voi tutkia eri maiden ravitsemussuosituksia. Ei niitä monta ole. Kävin ne kaikki läpi enkä mistään löytänyt suosituksia käyttää luomutuotteita.

http://fnic.nal.usda.gov/professional-and-career-resources/ethnic-and-cultural-resources/dietary-guidelines-around-world

USAn suositukset: http://www.cnpp.usda.gov/DGAs2010-PolicyDocument.htm

Ks. myös: https://fi.wikipedia.org/wiki/Ravitsemussuositukset



« Last Edit: 01.02.14 - klo:23:10 by Jarrumies »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26952
    • View Profile
    • Email
"Anekauppa"
« Reply #80 on: 22.02.14 - klo:08:51 »
Eilisessä Ilta-Sanomissa Hans Välimäki kertoi näin:

Hans Välimäki lyttää lähiruokahuuman: "Vähän kuin anekauppa"

Quote
Yksi asia, joka miestä kuitenkin ärsyttää, on lähiruokahuuma.

- Totta kai silti on asioita, jotka ärsyttävät. Esimerkiksi lähiruokajeesustelu. Lähiruoka on vähän kuin anekauppa, jolla ostetaan hyvää omaatuntoa. Kaikista eniten nyppii, että hyvää omantuntoa haetaan ruuan hyvän maun kustannuksella, Välimäki huomauttaa.

Hänen mielestään kuluttajaa ei pidä syyllistää, jos ostopäätökset tehdään laadun tai hinnan perusteella.

Samaa pilkallista vertausta hän on käyttänyt myös luomuruoan kohdalla, selviää netistä. Mutta on silti vaikea sanoa, olisiko hän kokonaan "kääntänyt takkinsa". Pehmentäähän hän "räväkkää" ilmaustaan jo tuossa haastatelussakin.

PS. klo 14: Välimäellä on vielä varaa sanoa, mutta mistä löytyisi nyt ensimmäinen poliitikko, joka kertoisi, että hän ei kannata lähiruokaa? Perustelut asiallehan eivät ole vaikeita etsiä (ks. vaikka tätä keskustelua edellä). Mutta sitä ei vaan nyt saa sanoa.
« Last Edit: 22.02.14 - klo:14:07 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26952
    • View Profile
    • Email
Selvähän se?
« Reply #81 on: 24.02.14 - klo:08:09 »
Kun ei kunnon perusteluja löydetä, asia täytyy myydä ikäänkuin itsestäänselvyytenä.

Luomussa otettiin käyttöön iskulause "Luomua. Ilman muuta."

MMM näyttää käyttävän lausetta "Lähiruokaa - tottakai!"

Tietysti.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26952
    • View Profile
    • Email
Lähiruoan joustava määritelmä
« Reply #82 on: 25.02.14 - klo:04:20 »
Yhteishyvä-lehdessä (helmikuu 2014, s.36) MMM:n Kirsi Viljanen kertoo, että hallituksen määritelmä lähiruoasta on, että se on tuotettu ja valmistettu oman maakunnan alueella. Mutta:

Quote
Rajat ovat myös joustavat. Ääriesimerkkejä ovat poro ja hilla, joita saa Helsingissäkin kutsua lähiruoaksi, koska niitä ei ole saatavilla lähempää.

Niinpä jopa pippuriakin voi kutsua lähiruoaksi, koska sitä ei ole saatavilla lähempää kuin sieltä, missä pippuri kasvaa.
« Last Edit: 25.02.14 - klo:09:55 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26952
    • View Profile
    • Email
Lähiruokaa "pakon sanelemana"
« Reply #83 on: 27.03.14 - klo:09:07 »
Artikkeli

Gastro-keskusteluissa toivottiin lisää luomua ja lähiruokaa laitoskeittiöihin

... kertoo:

Quote
Lähiruuasta on Suomessa etäännytty

Madventures-matkaohjelmaa ja Madcook-ruokaohjelmaa tehneet ja myös Madcook-ruokakirjan kirjoittaneilla Riku Rantalalla ja Tunna Milonoffilla oli paljon sanottavaa ruuan laadusta. He esiintyivät ensin Gastron lavalla ja tulivat esityksensä jälkeen Laatuketjun ja Ekocentrian osastolle keskustelemaan lähi- ja luomuruuan edistämisestä kouluissa ja muissa laitoksissa.

Miehet ovat matkaillessaan kokeneet miten köyhemmissä maissa ruoka tulee läheltä pakon sanelemana. Matkoillaan he eivät aina tiedä mitä syövät, mutta olisi epäkohteliasta kieltäytyä tarjotusta. Heiltä usein kysytään tuleeko oudosta ruuasta sairaaksi matkalla. - Tosiasia on, että emme ole koskaan syöneet yhtä tuoretta ruokaa, joka on yhtä läheltä, Tunna Milonoff kertoo.

Miehet eivät tuossa näe, että:

- tällaisesta "pakon sanelusta" eroon hankkiutumiseen voi olla hyviä syitä (gastronomisiakin!)
- jos lähiruoka tuodaan kouluihin, sitä sitten syödään "pakon sanelemana"
- he itse matkoillaan eivät syöneet lähiruokaa, suomalaisesta tai Ekocentrian näkökulmasta
- heidän valintansa ei ollut "pakon sanelema"
- edellyttääkö se, että syö ilolla ulkomaalaista ruokaa (kuten he tekivät), että myös on varaa matkustaa kyseiseen maahan?

Sitten siinä on taas tämä "pakollinen" (lihav. HJ):

Quote
Huonointa on se, että prosessoitua ruokaa syötetään kouluissa lapsille ja sairaalassa vanhuksille ja sairaille, eli niille, jotka hyvää ravintoa eniten tarvitsisivat, Tunna näkee

Haluaako hän, että lapsille, sairaille ja vanhuksille syötetään ruoka raakana? Ei luultavasti, mutta tämä "prosessointikin" eli ruuan valmistus pitää tapahtua siinä lähellä, se jotenkin pyhittää asian - eikä asiaa edes sen jälkeen sanota "prosessoinniksi", sitten se on laittamista, kokkaamista, gastronomiaa.
« Last Edit: 27.03.14 - klo:09:51 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26952
    • View Profile
    • Email
Pohjoismainen lähiruoka
« Reply #84 on: 14.05.14 - klo:13:54 »

Ja tämäkin sitten vielä (lihav. HJ), tässä Ruokatiedon uutisessa:

Quote
- Pohjoismainen ruoka on meidän lähiruokaamme, julisti Findus Nordicin toimitusjohtaja Jari Latvanen.

Torniolaissyntyinen Latvanen ei usko luomuajatteluun, vaan sanoo sen sijaan uskovansa paikallisesti tuotettuun, mutta järkevässä, siis tarpeeksi suuressa mittakaavassa, tuotettuun ruokaan. Luomu on hänelle mauste, johon maailmanlaajuisesti ei valitettavasti ole varaa.

- Minulle lähiruoka on Pohjoismaat. Käsitettä täytyy laajentaa, ja yhteistyö Pohjoismaiden kesken on elintärkeää. Meillä on samanlainen tiukka valvonta ja puhtaat kasvuolot. Kansalliset rajat ovat vähän turhia ja puhuisin lähiruoka-Skandinaviasta, Latvanen totesi.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26952
    • View Profile
    • Email
Pohjoismainen lähiruoka? - ainakin Baltia mukaan!
« Reply #85 on: 19.05.14 - klo:14:34 »
Quote
- Minulle lähiruoka on Pohjoismaat. Käsitettä täytyy laajentaa, ja yhteistyö Pohjoismaiden kesken on elintärkeää.

Minusta "käsitteen laajentaminen" koko EU:hun asti ei olisi kovin vaikeaa. Onhan alueella ihan samat turvallisuus- ym. säännöt jne. (Ja ruokakulttuurikin on monessa asiassa aivan sama.)

Ja Eurooppa on lopulta aika lähelläkin, kun koko maanosa maailman pinta-alasta on aika mitätön!

Jos tämä ajatus on äkkisiltään liian radikaali, niin kyllähän ajatusta ja konseptia ainakin Baltiaan asti täytyy laajentaa! Jos siis Tallinnan matkalla ostat tuliaisiksi ruokaakin, niin lähiruokaahan se! 

________

Ja emmehän me vain tämän Ukrainan tilanteen takia voi unohtaa juuriamme venäläisessä keittiössä, ja sekin maa on tuossa ihan ... anteeksi, olemme luvanneet, että emme tällä sivustolla varsinaisiin isoihin poliittisiin erimielisyyksiin puutu ... anteeksi.
« Last Edit: 19.05.14 - klo:14:50 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26952
    • View Profile
    • Email
Parodian mahdottomuudesta: lähikahvi
« Reply #86 on: 22.05.14 - klo:06:14 »
Hesari kertoo tänään, että lähiruokabuumin myötä on tullut suosioon myös lähikahvi.

Se on kuulemma lähellä sijaitsevien pienpaahtimoiden tekemää.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26952
    • View Profile
    • Email
Tarinaruokaa se lähiruokakin
« Reply #87 on: 15.06.14 - klo:06:53 »
Tarinaruokaa on se lähiruokakin. Sillekin täytyy näin kehittää "argumentaatiopankkeja" ym.

www.ruokatieto.fi/uutiset/uusia-tyokaluilla-paikallinen-ruoka-eturiviin

Heidän kannaltaan valitettavasti sen vastustamisenkin "argumentaatiopankki" on jo olemassa, ja helposti löydettävissäkin, eli täältä internetistä kritiikki löytyy. Ellei aina suomeksi, niin muilla kielillä sitten varmasti. Tästä keskustelustamme voi aloittaa ... ;)

Eivät ole heillä omatkaan argumentit ihan järjestyksessä: puhutaan lähiruoan kestävyysvaikutuksista, ja melkein seuraavassa lauseessa haaveillaan ruoan pientoimituksista kotiovelle. Ja vieläpä lihan: kuinka monta kylmäautoa tähän Suomessa tarvittaisiin ...
« Last Edit: 15.06.14 - klo:07:19 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26952
    • View Profile
    • Email
Lähiruokabuumi?
« Reply #88 on: 03.07.14 - klo:05:38 »
Demokraatti-lehden etusivulla oli tänään väite: "Lähiruokabuumi luo myös työpaikkoja."

Työllistämisestä olemme edellä jo puhuneet.

Mutta lähiruokabuumi? Jos kaupan tilastojen mukaan ostetun ruoan kotimaisuusaste vähenee noin prosenttiyksikön verran vuodessa?
« Last Edit: 03.07.14 - klo:08:46 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26952
    • View Profile
    • Email
Lähiruoan työllistävä vaikutus?
« Reply #89 on: 17.07.14 - klo:10:14 »
Demokraatti-lehden etusivulla oli tänään väite: "Lähiruokabuumi luo myös työpaikkoja."

Tänään Demokraatti sitten ihan pääkirjoituksessaan palasi asiaan, ja yhä vielä, ihan otsikossaan väitti, että lähiruoka "maistuu yhä paremmin". Ja systemaattisesti sotki vielä asiaa puhumalla aina välillä "lähi- ja luomuruoasta" (vaikka ei sitten mitenkään yrittänytkään perustella luomua).

Mutta sitten pääkirjoitus yllättäen viittasikin Juhana Vartiaisen kolumniin HBL:ssa, jonka mukaan suomalaisten tuotteiden ostaminen ei paranna työllisyystilannetta, paitsi ehkä väliaikaisesti matalasuhdanteessa. Sehän oli tämä:

Patrioternas alldeles onödiga uppoffringar

No, Demokraatti pääsi eteenpäin, ikäänkuin pälkähästä, toteamalla, että nyt "on jokatapauksessa taantuma", ja jatkoi lähiruoan ylistämistä ja toivoi asian laajenemista. Hyötyjiä löytyi kirjoitukseen sieltä täältä, kuitenkin.

Ja lähiruoan vientikin oli mukana:

Quote
"Sitä paitsi Pohjolan aromikkaista raaka-aineista tuotettuja erikoisherkkuja päätyy turistien matkaan ja vientiin."
 

 
« Last Edit: 17.07.14 - klo:10:31 by Heikki Jokipii »