Artikkeli
Gastro-keskusteluissa toivottiin lisää luomua ja lähiruokaa laitoskeittiöihin... kertoo:
Lähiruuasta on Suomessa etäännytty
Madventures-matkaohjelmaa ja Madcook-ruokaohjelmaa tehneet ja myös Madcook-ruokakirjan kirjoittaneilla Riku Rantalalla ja Tunna Milonoffilla oli paljon sanottavaa ruuan laadusta. He esiintyivät ensin Gastron lavalla ja tulivat esityksensä jälkeen Laatuketjun ja Ekocentrian osastolle keskustelemaan lähi- ja luomuruuan edistämisestä kouluissa ja muissa laitoksissa.
Miehet ovat matkaillessaan kokeneet miten köyhemmissä maissa ruoka tulee läheltä pakon sanelemana. Matkoillaan he eivät aina tiedä mitä syövät, mutta olisi epäkohteliasta kieltäytyä tarjotusta. Heiltä usein kysytään tuleeko oudosta ruuasta sairaaksi matkalla. - Tosiasia on, että emme ole koskaan syöneet yhtä tuoretta ruokaa, joka on yhtä läheltä, Tunna Milonoff kertoo.
Miehet eivät tuossa näe, että:
- tällaisesta "pakon sanelusta" eroon hankkiutumiseen voi olla
hyviä syitä (gastronomisiakin!)
- jos lähiruoka tuodaan kouluihin, sitä sitten syödään "pakon sanelemana"
- he itse matkoillaan
eivät syöneet lähiruokaa, suomalaisesta tai Ekocentrian näkökulmasta
- heidän valintansa ei ollut "pakon sanelema"
-
edellyttääkö se, että syö ilolla ulkomaalaista ruokaa (kuten he tekivät), että myös on
varaa matkustaa kyseiseen maahan?
Sitten siinä on taas tämä "pakollinen" (lihav. HJ):
Huonointa on se, että prosessoitua ruokaa syötetään kouluissa lapsille ja sairaalassa vanhuksille ja sairaille, eli niille, jotka hyvää ravintoa eniten tarvitsisivat, Tunna näkee
Haluaako hän, että lapsille, sairaille ja vanhuksille syötetään ruoka
raakana? Ei luultavasti, mutta tämä "prosessointikin" eli ruuan valmistus pitää tapahtua siinä lähellä, se jotenkin pyhittää asian - eikä asiaa edes sen jälkeen sanota "prosessoinniksi", sitten se on laittamista, kokkaamista, gastronomiaa.