Jos nain on, niin kuten jo sanoin, silloin tämä koskee kaikkea, minkä suuhunsa pistää, eikä mitenkään rajoitu geenimuunneltuun ruokaan.
Kyllä, mutta geenimuuntelu vain on tutkimattomana käyttöön otettua tekniikkaa, eikä turvallisuudesta siten ole mitään takeita. Perinteisellä ruoalla on sentään vuosisatainen/vuosituhantinen käyttökokemus.
Perinteinen ruokahan on juuri nimenomaan tutkimattomana käyttöön otettua tekniikkaa! Ja kuten ajoin raiokkaastakin ravitsemustieteellisestä keskustelusta ja -kiistelystä huomaamme, sen "turvallisuudesta ei ole mitään takeita" tai liievemmässä muodossa - eri ruoka-aineiden terveellisyydestä.
Ravitsemustiede ylipäänsä on paljon huterammalla pohjalla kuin annetaan ymmärtää. Perusasiat ihmisen tarvitsemista alkuaineista, proteiineista, vitamiineista jne. varmaan kutakuinkin tiedetään, mutta vaikkapa se ravitsemussuostuksen "lmailliautanen" on tosiasiassa aika lailla "hatusta" vedetty. Kuten vaikka kahviesimerkilläsii hyvin toit esile vaikkei kahvi varsinainen ravintoaine olekaan.
Kokonaisvaikutus riippuu varmasti siitäkin mitä kaikkea muuta syö ja siinä kohtaa on tärkeää muistaa epigenetiikka eli ympäristön vaikutukset geeneihin ja niiden toimintaan.
Luulen kuitenkin, ettei tämä epigenetiikka ole kovin merkittävä asia, vaikka ilmiönä olemassa onkin. Mutta mielenkiintoisia tutkmuksia toki on olemassa: mm. "rasvasodassahan" eräs teoria on juuri se, että II maailmansodan jälkeinen sydäntautikuolleisuus oli epigeneettinen ilmiö. Eli pula-aikojnen lähes nälkää nähneille lapsille myöhempi vankka ravinto ei sitten sopimutkaan, seurauksineen. Mutta nyt asia on ohi, ollut jo kauan - eikä rasvaa vähentämällä (Pekka Puskan ja kummpaneiden suosittelemalla tavalla) saavuteta enää asiassa yhtään mitään. (Tästä teoriasta oli joku vuosi sitten HS:ssä iso esittely, asian ulkomaalainen tutkija oli selvittänyt lasten olosuhteita suomalaisista neuvolakorteista.)
Mutta edelleen on ... no, jankutettava, ettei tämä epi
genetiikka mitenkään erityisesti liity muunto
geeniseen ruokaan, vaikka tuo "geeni" kummassakin
sanassa on.
* * *
Lisäoivallus klo 8 aamulla: Kaikkein
todennäköisimmin tästä epegeneesi-ilmiöstä tulee ongelma
luomuruoan yhteydessä.
Mitenkö? Jos huomasit, molemmat esitimme asiasta esimerkin, joka liittyi ravinnon puutteeseen, nälkään, jossain vaiheessa ihmisen elämää.
Tehottomilla luomumenetelmillä - kehitysmaissa, jossa valtio ei tue ja anna huonosta tuotosta erityispalkkiota - tullaan
todennäköisemmin siihen tilanteeseen, että perheeseen iskee nälkä. Jolla on
pitkäaikaisia seurauksia.