Author Topic: Siat ovat syyttömiä?  (Read 7529 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25179
  • View Profile
  • Email
Siat ovat syyttömiä?
« on: 29.04.09 - klo:07:12 »
Tämän uutisen mukaan koko tämän nyt pelätyn "sikainfluenssan" nimi olisi aivan väärä:

World Animal Health Body Says Swine Flu Wrong Name

eli ainoastaan ko. viruksen molekyylirakenteessa olisi jotain sikaflunsasta - mutta yhtälailla lintuflunssasta ja ihmisflunssasta. Mutta yhtään flunssatapausta eläimillä ei olisi löydetty! (Ja siten tautia pitäisi kutsua vaikkapa "Pohjois-Amerikan flunssaksi/taudiksi", vastaavalla tavalla kuin oli "Espanjan tauti", englanniksi "Spanish flu")

Myös FAO näyttää olevan vielä asiassa epävarma, asiaa on tutkittava lisää.

Ja itse asiassa - huomasin vasta - YLE:kin täällä on jo kertonut saman:

Quote
"Nimestään huolimatta yhdenkään sian ei tiedetä sairastuneen nyt leviävään influenssan muotoon."

Jossain määrin olen jo ehtinyt ihmetelläkin, että jos tauti on selvimmin puhjennut Mexico Cityssä, niin siellä ei tietääkseni pitäisi olla pahemmin sikaloita kaupunkialueella (kuten on Havannassa ..).

Mutta tietysti usea maa löysi tästä syyn kieltää sianlihan tuonti "riskimaista". Protektionistit iskevät heti, he ovat kuin suomalaisessa sananlaskussa: "kyllä sika syitä löytää ..."  >:(

Mutta todellakin: mitään uutista ei ole asian yhteydessä ollut sikojen joukkoteurastuksista ja hävittämistä, päinvastoin kun lintuinfluenssan kohdalla.

Mutta muutakin tietoa on:

Pig manure dumps could be pandemic ground zero

Seurataan tilannetta.

PS. Asiassa on luonnollisesti heti myös syntynyt netissä tiettyjen tahojen tiedotusvyöry, jonka mukaan "teollinen" sikatalous on syyllinen, mutta emme vielä ota osaa tähän keskusteluun ....
« Last Edit: 29.04.09 - klo:08:23 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25179
  • View Profile
  • Email
Vs: Siat ovat syyttömiä?
« Reply #1 on: 30.04.09 - klo:07:00 »
Eilisten suomalaisten iltapäivälehtienkin mukaan sitten tuon La Gloria -kylän asukkaat (ks. yllä) syyttivät osin yhdysvaltalaisessa (!) omistuksessa olevaa isoa sikatilaa taudinaiheuttajaksi.

Ensimmäinen sikainfluenssa-tapaus kun löytyi kyseisestä kylästä.

Mutta siatpa tutkittiin ja todettiin syyttömiksi, so. yhdelläkään ei ollut tätä virusta. (Ja luultavasti kohta tämän jälkeen kylästä lähti vähin äänin joukko paikkakunnalla vierailemaan sattuneita juristejakin ...)

Minulla on hämärä muistikuva lintuinfluenssakohun ajalta, että luin jutun, jossa kerrottiin, että se "tappava yhdistelmä" vaarallisen viruksen syntymiselle olisi maatila, jossa on sekä lintuja, sikoja että ihmisiä, läheisessä, jatkuvassa kosketuksessa. Ja tässä viruksessa kerrotaankin olevan geenejä juuri tuollaisella yhdistelmällä. Minkähanlainen maatila tällainen saattaisi olla ...  ::)

Mutta nyt lienee "myöhäistä rypistää" tämän viruksen osalta, se kun nyt leviää ihmisestä ihmiseen. *) Syntyhistorialla on sen osalta vain "akateemista mielenkiintoa" - mutta siitä voidaan kyllä johtaa tietoa, jolla estetään (tai tehdään ainakin epätodennäköiseksi) seuraavan vastaavan viruksen synty.   

____

Mutta nämä reaktiot jatkuvat: vaikka ensimmäistäkään ko. tautiin sairastunutta sikaa ei siis ole löydetty, nyt Egypti päätti hävittää kaikki sikansa. Eiväthän tähän päätökseen ole vaikuttaneet maan radikaalimuslimipiirit, eiväthän?

Ja täysin tehottomat hengityssuojaimet menevät HS:n mukaan kuin kuumille kiville nyt Suomessakin. Kyllähän niistä täytyy olla jotain suojaa, sanoivat lääkärit sitten vaikka mitä ... ainakin lapsille täytyy hankkia ... (?)
____

*) Ilta-Sanomat yritti kertoa ihan asiallisen tiedon, mutta lauseesta oli tullut vähän hupaisa:

Quote
"Viruksen vaarallisuudesta kielii se, että tauti tarttuu todistettavasti ihmisestä ihmiseen."

Kun tämä ominaisuus on mitä tyypillisin useimmille ihmisen virustaudeille, se ei itsessään vielä vaarallisuudesta kerro.
« Last Edit: 30.04.09 - klo:07:47 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25179
  • View Profile
  • Email
Vs: Siat ovat syyttömiä?
« Reply #2 on: 30.04.09 - klo:08:16 »
Ja tietysti Vihreä Lanka tekee jutun otsikolla ...

"Aiheuttiko tehotuotanto sikainfluenssan?"

... joka juttu alkaa, että ...

Quote
Sikainfluenssan synty ja leviäminen saattaa olla kytköksissä ruokaeläinten tehotuotantoon. Asiaa spekuloidaan lukuisissa ulkomaisissa medioissa ja taudin alkuperäksi on arveltu etelämeksikolaista Veracruzin aluetta, jossa kasvatetaan satojatuhansia sikoja.

... vaikka se heti jatkuu ...

Quote
”Tällaiset uudet taudit syntyvät oloissa, joissa on suuri sika-, lintu- ja ihmistiheys. Tehotuotanto ei sinänsä luo tällaisia oloja, mutta monissa kehitysmaissa ihmiset elävät rinnan sikojen ja lintujen kanssa”, Evirassa työskentelevä eläintautivirologian tutkimusjohtaja Liisa Sihvonen sanoo.

... eli koko otsikon ajatus heti kumotaan! Mutta saipahan olla otsikossa. Joka jää mieleen vähintään niille, jotka eivät jaksa lukea itse juttua.

Josta asiasta on yleisemminkin tehtävissä havainto: nk. "vihreissä" aiheissa ja asioissa sallitaan laatumedioissakin journalismi, jollaista (liioitteluineen, vihjauksineen, mustamaalauksineen, harhaanjohtavine otsikoineen jne.) muutoin enää nykyisin tapaa vain roskalehdistössä.

***

Protestoin heti: Miksi ihmeessä sana "tehotuotanto"?

« Last Edit: 30.04.09 - klo:14:18 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25179
  • View Profile
  • Email
Vs: Siat ovat syyttömiä?
« Reply #3 on: 30.04.09 - klo:13:52 »
Nyt tämä menee muutenkin vähän vaikeaksi tulkita, ylipäänsä. Näin nimittäin eilen WHO:

Swine influenza - update 5

Quote
29 April 2009 -- The situation continues to evolve rapidly. As of 18:00 GMT, 29 April 2009, nine countries have officially reported 148 cases of swine influenza A/H1N1 infection. The United States Government has reported 91 laboratory confirmed human cases, with one death. Mexico has reported 26 confirmed human cases of infection including seven deaths.
(lihav. HJ)

1 + 7 = 8. Ja vaikkapa Ilta-Sanomien mukaan yli 80 viikossa.

Nyt en väitä yhtään mitään, vaan mielipiteeni on nyt "jyrkkä": ? ? ?
« Last Edit: 30.04.09 - klo:14:02 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25179
  • View Profile
  • Email
Vs: Siat ovat syyttömiä?
« Reply #4 on: 01.05.09 - klo:07:11 »
Nyt luvut näyttävät tulleen uutisoinnissa kaikkialla alaspäin:

Sikainfluenssa jo 312 meksikolaisella


Joista YLEn mukaan 12 kuollut.

Meksikon väkiluku on yli 100 miljoonaa. Jos siellä kuolee "kausiflunssaan" suhteessa sama määrä ihmsiä kuin meillä, olisi se siis 20 * 1000 eli 20 000, eli nelisensataa viikossa.

Tai toisinpäin samassa suhteessa Suomessa olisi sikainfluenssaan sairastunut n. 15 ihmistä ja n. 1 kuollut.   

Mutta toisaalta on tullut tietoa - joka tekee asiasta pelottavamman - että "sikainfluenssan" uhrit eivät olisi tavanomaisia eli huonokuntoisia vanhuksia (kuten "kausiflunssissa") vaan ikäryhmää 20-50. Kuten aikanaan siinä espanjantaudissakin.

Mutta makaaberisti täytyy tässä todeta, että oikeastaan useamman pitäisi sairastua ja kuolla, ennen kuin pystytään tilastollisesti asiasta kunnolla päättelemään. Meksikossa luultavasti on myös paljon huonokuntoisia (nälkiintyneitä jne). nuoria ihmisiä?

***

Ja jo tänään 2.5.2009 YLE kertoo: Sikainfluenssa voi olla pelättyä vaarattomampi

Quote
Tähän asti tutkijat ovat ihmetelleet, miksi sikainfluenssaksi nimetty H1N1-tauti on aiheuttanut niin paljon kuolemantapauksia Meksikossa mutta vain yhden henkilön kuoleman maan rajojen ulkopuolella.

Ja varmoja tapauksia on muualla maailmassa nyt yhteensä suurin piirtein sama määrä, n. 300, kuin Meksikossa.

Myöskään tarttuvuus ei ole kovin tehokasta: tauti ei mm. ole juurikaan tarttunut sairastuneiden perheenjäseniin, kertovat Meksikon viranomaiset.
« Last Edit: 02.05.09 - klo:07:53 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25179
  • View Profile
  • Email
Vs: Siat ovat syyttömiä?
« Reply #5 on: 04.05.09 - klo:18:02 »
Kummallisemmaksi menee. Yhtään tartuntaa siasta ihmiseen ei ole löydetty, mutta nyt kuulemma Kanadassa ihmisestä sikaan.

Epäilyksen häivä on senkin suhteen, onko ko. influenssa Meksikossa syntynytkään vaan ehkäpä Kaliforniassa:

Swine Flu May Have Originated in California

Rauhallisemmaksikin koko ajan näyttää myös menevän.

***

Mutta joka tapauksessa tästä em. Vihreän Langan esille tuomasta asiasta Dennis Avery sanoo kyllä selkeän viimeisen sanan:

Do "Factory Farms" Trigger Swine Flu?

(Niille, jotka eivät jaksa artikkelia lukea, tässä yhteenveto: EIVÄT)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25179
  • View Profile
  • Email
Vs: Siat ovat syyttömiä?
« Reply #6 on: 12.07.09 - klo:07:13 »
Myös Voima-lehti 6/2009 syyttää vielä jälkijunassa sikainfluenssasta ”tehomaataloutta” (ja löytää halullisia haastateltavia) ...

Ahneiden influenssa

… vaikka teoria on jo täysin kumottu ja asia on pikemminkin näin päin:

Siatkin saattavat altistua H1N1-virukselle