Recent Posts

Pages: [1] 2 3 ... 10
1
Se ajoissa hankkimisen neuvo taitaa tulla jo selkäytimistä, mutta muutoin tässäkin lausunnossa on ymmärretty, että kysyntä on kuitenkin rajallinen:

Quote
Luomukinkkua joulupöytään halajavan kuluttajan kannattaa kuitenkin lähteä ajoissa kinkkukaupoille.

– Uskomme, että luomukinkkujen tarjonta riittää,  mutta mikäli kuluttajalla. on mielessä jokin tietty kinkku, jonka ehdottomasti haluaa, suosittelemme hankkimaan sen riittävän ajoissa, muistuttaa osto- ja myyntipäällikkö Carita Rissanen K-ryhmästä.


En kyllä usko, että noista kinkuista voisi olla mielessä joku "tietty kinkku", joka voisi loppua kesken. Mutta noin sai haastateltu sanoa sen "pakollisen"?

Samaa yrittää sanoa S-ryhmänkin haastateltu:

Quote
– Tänäkin vuonna luomukinkun ostajan kannattaa olla ajoissa liikenteessä varmistaakseen, että saa haluamansa kinkun, vahvistaa valikoimapäällikkö Juha Nieminen SOK Vähittäiskaupan ketjuohjauksesta


Vaikka siellä on valittavissa ainoastaan kinkun koko! Lidl ei tuo esille tuota valinnan mahdollisuutta, koska sillä on ainakin ennen ollut tarjolla ainoastaan yksi luomukinkkumalli.

Mutta kaikkiaan siis kauppiaat nähtävästi uskovat, että tuo 25% prosenttia pienentynyt määrä kuitenkin hyvin riittää.

Pro Luomun uutinen julkaistiin myös lehdistötiedotteena. Se ei juuri kuitenkaan vielä näytä juurikaan levinneen mediaan (vain yksi bongaus tähän mennessä). Syynä voi olla sekin, että Pro Luomu oli liikkeellä turhan aikaisin, ja uutinen muuallakin lähempänä joulua julkaistaan.

Tämäkin fakta muuten edelleen pätee: jos tuo 1,5% osuus toteutuu, on se edelleen korkea koko luomusianlihan osuuteen nähden: se oli v. 2018 vain 0,4%. Nuo molemmat osuudet siis kiloista, siis tuotannosta.  Muun luomusianlihan kuin kinkkujen huonoa menekkiä on aiemmin usein valiteltu, mm. MT:ssä v. 2013:

Kuluttaja, osta muitakin possun osia kuin luomukinkku!
2
Tämä ongelma tai pelko ei ole millään muotoa vielä ohi:

If Africa adopts biotech crops, will anti-GMO Europe retaliate against the continent’s most important trading partner?

Vaikka toivoa herättäviä muutoksia EU:ssa onkin tapahtunut.
3
Muut aiheet / Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Last post by Heikki Jokipii on Today at 04:33 »
Mitä ovat perustarpeet? Onko köyhällä lupa haaveilla tällaisesta? Vai mennääkö tässä jo yltäkylläisyyden ja piittaamattoman ahneuden puolelle:

Brittifuturisti ennustaa autojen määrän rajua kasvua: "Maailmassa on miljardi lasta ja nuorta, jotka haaveilevat omasta autosta

Quote
Pitäisikö rikkaiden maiden sanoa kehittyvien maiden ihmisille, että heillä ei ole oikeutta hankkia autoa, koska ilmastonmuutos?

Näin kysyy Helsingissä vieraillut brittiläinen futuristi Patrick Dixon.

– Maailmansotia on syttynyt pienemmistäkin syistä, hän toteaa.

Dixonin mukaan maailmassa varttuu parhaillaan miljardin lapsen ja nuoren sukupolvi, joka haaveilee jonain päivänä omistavansa oman auton. Samaan aikaan rikkaissa maissa moni jättää auton hankkimatta ympäristösyistä.

– Auton hankkimisen voi nähdä kunnia- ja identiteettikysymyksenä. Se on menestymisen merkki. Näin ajatellen kehitystä on mahdotonta pysäyttää, Dixon arvioi.

Jos futuristin raju väite pitää paikkansa, se tarkoittaa, että autojen määrä maapallolla kasvaa räjähdysmäisesti


Jos olisi kyse vaikka https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://en.m.wikipedia.org/wiki/Tata_Nano&ved=2ahUKEwjWkeCArvrlAhXH-yoKHbxkBtsQFjACegQIChAM&usg=AOvVaw2GsBSBrrjvk0vYsBxqIIjS&cshid=1574306913754
tällaisesta autosta? Jonka hinta on suomalaisen käytetyn auton luokkaa?

Entä tämä sitten:

Amnestyn mukaan jopa 200 ihmistä kuollut Iranin mielenosoituksissa – Uskonnollisen johtajan Ali Khamenein mukaan Iran on ”torjunut vihollisen”

Quote
MIELENOSOITUKSET alkoivat viime viikon perjantaina, kun Iranissa nostettiin bensiinin hintaa. Bensiinilitran hintaa nostettiin 50 prosentilla ja nyt litra maksaa noin 11 eurosenttiä (virallisen kurssin mukaan noin 32 senttiä).

Öljyä tuottavassa Iranissa bensiinin ostoa on tuettu avokätisesti valtion kassasta. Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n mukaan Iran antoi viime vuonna yhteensä noin 62 miljardin euron arvosta tukea fossiilisten polttoaineiden käytölle maassa, mikä oli enemmän kuin missään muussa valtiossa.

Onko siis halpa bensa köyhän perusoikeus?

Tuohan ei ole yksittäistapaus, vaan joka puolella maailmaa poliittiset levottomuudet ovat saaneet kipinänsä korotetuista polttoaineiden hinnoista. Myös ne levottomuudet Chilessä, joiden takia YK:n ilmastokokous siellä jouduttiin peruuttamaan (jonka takia Greta Thunberg on nyt purjehtimassa kohti Espanjaa).
4
Yllättävä tieto, kahdella kielellä, USA:sta. Luomusoijan tuominen sinne Kiinasta lisää riskiä, että afrikkalainen sikarutto leviäisi myös Amerikan puolelle:

<klips>
 
Suomessa on yksi isompi luomusoijan käyttäjä, mutta hän/firma kertoo tuovansa sen Etelä-Amerikasta. Eikä sitä soijaa käytetä sikojen ruokkimikseen.

Mutta tällainenkin kytkentä luomulla ja ASF:llä maailmalla on. Sikojen ulkoilun aiheuttaman riskin lisäksi.

Mutta Pro Luomun tämänvuotisessa luomukinkku-uutisessa kerrotaan seuraavaa (lihav. HJ):

Quote
Luomusikojen rehuvalkuaisena käytetään kotimaista luomuhärkäpapua ja -hernettä tai ulkomailta tuotua luomusoijaa. Soija on valkuaislähteenä hyvä, koska se sisältää tiettyjä sialle välttämättömiä aminohappoja oikeassa suhteessa. Suomen markkinoille luomurehusoijaa tuodaan Kazakstanista, Kiinasta, Intiasta ja vähäisiä määriä Euroopasta. Muuntogeeniset rehut on kielletty luomueläinten ruokinnassa kokonaan.


Eli luomusoijaa tuodaan Suomeen Kiinasta. Ja se menee nimenomaan sikojen syötäväksi.

Nyt on sanottava, että siinä piilee riski. Ei muuntogeenisessä soijassa.

5
Yleinen Keskustelualue / Vs: Biodiesel (juupas)
« Last post by Heikki Jokipii on 20.11.19 - klo:07:29 »
Michael Miersch uudelleentwiittasi
"Nullius in Verba":n twiitin (13 tuntia sitten):

Quote
Algen die in geschlossenen Tanks Palmöl produzieren wären heute schon möglich. Will aber keiner, weil die Angst vor Gentechnik größer ist, als die Empörung über Palmölplantagen.

Jossa hän linkkasi tähän:

https://www.spektrum.de/news/fleischersatz-der-zukunft-mikroben-leben-von-abfall-und-sind-sehr-gute-protein-lieferanten/1686694

Eli: olisi jo nyt mahdollista tuottaa palmuöljyä levien avulla suljetuissa tankeissa. Sitä ei kukaan kutenkaan halua, koska pelko geenitekniikkaa kohtaan on suurempi kuin pöyristys palmuöljyplantaaseista.
6
Suurin piirtein vuoteen 2013 luomukinkkujen osuus arvioitiin noin 1 prosentiksi, kiloissa se olisi tällöin ollut n. 60 000 - 70 000. Sitten seurasi tietty tasokorotus tarjottujen luomukinkkujen määrissä (myyntimääristä ei ole annettu yhtä täsmällisiä tietoja). Pro Luomun tiedotteiden mukaan määrät ovat "viime vuosina" olleet seuraavia:

2014: 120 000 kg
2015: 100 000 kg
2016: 115 000 kg
2017: 127 000 kg
2018: 120 000 kg
2019:   90 000 kg

Minä en tuota taulukkoa lukisi näin (2019 tiedotteesta):

Quote
Luomukinkkujen saatavuus on parantunut ja menekki noussut viime vuosina, ja kauppa odottaa niille hyvää kysyntää myös tänä jouluna.

Tosin menekkitieto täsmällisesti ottaen meiltä puuttuu. Mutta "naiivisti" uskomme "kysynnän ja tarjonnan lakiin": sen mukaan menekki ei ole mitenkään systemaattisessa noususuunnassa. Yhden prosentin osuudesta päästiin jo lähemmäs kahta, mutta katto näyttää tulleen vastaan.

Olisiko nyt lopulta näin (kun tarjonta nyt "yskii"):

Quote
Luomukinkkua joulupöytään halajavan kuluttajan kannattaa kuitenkin lähteä ajoissa kinkkukaupoille.

Useana edellisenä vuonna olemme bonganneet luomukinkkuja pakastealtaissa jouluaattona ja joulun jälkeen. Samoin netissä on ollut kertomuksia siitä, kuinka joku on saanut luomukinkkunsa viime tingassa tai joulun jälkeen hurjalla alennuksella.

Nyt voi ehkä olla hiukan toisin (onko, sitä on mielenkiintoista tarkkailla!). Pelurit näillä niche-markkinoilla ovat nyt käytännössä nämä:

Quote
Suomalaisia luomujoulukinkkuja myydään kaikissa suurimmissa kauppaketjuissa eli S- ja K-ryhmien myymälöissä sekä Lidleissä. S- ja K-ryhmä myyvät Tammisen luomukinkkuja, ja K-ryhmä myös Reinin Lihan luomukinkkuja. Lidlissä luomukinkut myydään kaupan omalla Deluxe-tuotemerkillä. Ulkomaisia luomukinkkuja ei kaupan keskusliikkeiden valikoimissa ole.

Suoraan tiloilta myytyjen kinkkujen määrä ja siten merkitys on Pro Luomun tuon uutisenkin mukaan hyvin pieni.

Noista mainituista olemme jo havaintoja tehneet, Lidlin luomukinkkuja lukuunottamatta. Lidlin juhlakauden antimissa tarjotaan Deluxe-tuotteista mm. ankkaa ja lammasnakkeja, mutta ei luomukinkkuja (havainto netistä tänään 20.11.19).
7
Muut aiheet / Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Last post by Heikki Jokipii on 20.11.19 - klo:05:29 »
Tämän minäkin olen ollut huomaavinani, artikkelista:

Forcing Africans to ‘adapt’ to poverty

<klips>

Eli nuo mainitut tahot katsovat tulevansa köyhien sopeutumista ilmastonmutokseen, mutta tulevatkin vahingossa tukeneeksi sitä, että köyhät myös pysyvät köyhinä - ja sen kautta yhä haavoittuvaisina.

Tässä poistetaan köyhyys tällä tavalla:

Tutkimus: Köyhyyden poistamisen ei tarvitse olla ristiriidassa ilmastotavoitteiden kanssa

Quote
Itävaltalaistutkimuksessa selvitettiin, miten paljon energiaa tarvitaan ihmisten perustarpeiden tyydyttämiseksi Brasiliassa, Intiassa ja Etelä-Afrikassa. Tulokset yllättivät tutkijatkin. ”Emme odottaneet, että minimitason säällisen elämän energiantarve olisi niin vaatimaton”, toteaa tutkija Narasimha Rao.

Arvioidaan, että osalle ihmisiä tuo riittää. Kunhan osalle ihmisiä tuo riittää, niin kaikki menee hyvin.

Quote
Tutkimus osoittaakin, että energian kysyntää ajaa yltäkylläisyyden tarve ja että tulevaisuudessa energiankulutuksen kasvu palvelee todennäköisesti keskiluokkaa ja rikkaita. Siksi kehittyvien maiden pitää kiinnittää huomiota elintapoihin, tutkijat korostavat.
(lihav. HJ)

Itävaltalaistutkimus ei ainakaan tuossa kerro, mitä tulisi tehdä Itävallassa, ja EU:ssa. Kerrottaisiinko se tässä alkuperäisessä tiedotteessa:

https://www.iiasa.ac.at/web/home/about/news/191118-how-much-energy-do-we-need.html
8
Varmastikin Pro Luomu julkaisee kinkku-uutisensa tänäkin vuonna. Mutta noin siis oli 2018.

Tamminen nyt siis jyrää noilla markkinoilla. Kun Lidl tulee mukaan, se tietysti vähän tasaa tilannetta. Uudesta tulokkaasta markkinoilla - joka korvaisi Talman Luomun - ei ole tullut julkisuuteen tietoa.

Tulihan se sieltä:

Luomukinkku kruunaa vastuullisen joulupöydän

Ennen muita yksityiskohtia otetaan esille tämä luku:

Quote
Pro Luomun arvion mukaan Suomen markkinoille tulee tänä jouluna noin 90 000 kiloa kotimaisia luomukinkkuja, mikä on hieman vähemmän kuin edellisvuosina.

Eli pudotusta viime vuoden 120 000 kilon arviosta on melkoisesti, 25%. Silti pokka pitää väittää näin:

Quote
Luomukinkkujen kysyntä on viime vuosina ollut kasvussa vastuullisesta kulutuksesta ja eläinten hyvinvoinnista käydyn keskustelun myötä.

Tämä arvio oli nyt näin:

Quote
Kaikista maassa myytävistä joulukinkuista luomua on alle 2 %.

Viime vuonna sanottiin "noin". Mutta syytä oli tuo ilmaisu muuttaa, koska tarjottu määrä on n. 1,3 - 1,5% prosenttia siitä, mika määrä perinteisesti joulukinkkuja on Suomessa myyty.


Tämänkin voi heti huomata ....

Quote
– Luomukinkulle on vakiintunut oma uskollinen ostajakuntansa. Uskomme, että luomukinkku kiinnostaa asiakkaita tänäkin vuonna, sanoo ostopäällikkö Arto Lähdesmäki Lidlistä.

... koska käväisin äsken Itäkeskuksen Lidlissä, eikä siellä ollut luomukinkkuja tarjolla. Tulkitaan nyt niin, ettei vielä.
9
Tuo paatti on nyt jo mennyt Bermudan ohi, ja tähtää nyt Azoreille. Vielä ollaan nippa nappa aikataulussa.

En halua oikeastaan lainkaan keskustella Thunbergin merkityksestä, mutta nappauduinpa tähän purjehdusmatkan seurantaan: johtunee siitä, että olen itsekin purjehtinut, jo Gretan ikäisenä. En toki valtamerillä.

PS. aamulla 20.11.19: Katamaranin vauhti on hidastunut. Myöhästyminen kokouksesta uhkaa.
.
PS. aamulla 21. 11.19: Katamaranin vauhti on parantunut. Varma myöhästyminen peruuntunut. Olaan taas arviossa: kiikun kaakun.
10
Yleinen Keskustelualue / Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Last post by Heikki Jokipii on 19.11.19 - klo:06:51 »
Emme halua lietsoa hysteriaa, mutta kerromme tämän kuitenkin, mekin:

Vaarallinen listeriabakteeri sai virolaiset vähentämään kalansyöntiä – Terveysviranomainen: "Teemme kaikkemme, jottei bakteeri leviäisi Suomeen"

Jotta pääsisimme pudistelemaan päätämme. Sillä 6 kuolonuhrin myötä tuo riski on varmasti todellinen. Mitä taas ei voida sanoa takavuosien tributyylitinan pelosta. Eikä oikein dioksiinivaroittelustakaan.
Pages: [1] 2 3 ... 10