Recent Posts

Pages: [1] 2 3 ... 10
1
Mitäs tämä sitten on?

Lannoiteyhtiö Yara leikkaa tuotantoaan 40 prosenttia maakaasun kallistumisen takia

Quote
Ennätyksellisen korkea kaasun hinta Euroopassa heikentää ammoniakin tuotannon kannattavuutta. Sen takia lannoiteyhtiö Yara rajoittaa tuotantoaan useilla tehtaillaan.

Ammoniakki on yksi tärkeimmistä lannoitteiden raaka-aineista. Sitä valmistetaan pääasiassa ilmakehän typestä, vesihöyrystä ja maakaasusta.

Yhtiö leikkaa tällä viikolla 40 prosenttia ammoniakkituotannostaan.

Aivan tuolla tavalla se ei tämän mukaan ollutkaan:

Yara brings ammonia to Europe after gas price hike, CEO says

Vaan siis tuorantoa Euroopassa korvataan tuotannolla muualla.

Vielä ei voi sanoa vaihtoehtoisten typpilannoitteen tuottamistapojen ajan koitteaneen.  8)
2
Tämä ei näillä näkymiin tule mukaan myöskään EU:n luomuviljelyyn:

Dismissing sizable sustainability benefits, organic industry petitions USDA to block hydroponics from being classified as organic

Quote
These glaring numbers reveal that organic farming really isn’t about sustainability, it’s about ideology and branding. Organic food producers, particularly the large corporate entities, are just selling the misleading notion of “naturalness”, and charging more for it.


Noin se on täälläkin. Jos joku uusi "Luomu 2.0" tms. tulee, tulee se vain jollakin tuollaisilla perusteilla. Eli karkeasti: jos siitä pystyy laskuttamaan enemmän.

***

Mutta vielä ei ole varmaa, kuinka USA:ssa käy. Jos se kuitenkin luomuun hyväksytään, on meiilä edessämme ongelma, ettei luomu eri maissa tarkoitakaan samaa. Tulee erilaisia luomuja. Tai sitten sellaisia kilpailevia suuntauksia, joiden uhasta Tuomas Salusjärvi edellä varoitteli.

EU:n järjestelmän tietyn hitauden muistaen, tulemme kuitenkin varmaan pitkähkön ajan elämään nyt vuodenvaihteessa voimaan tulevan järjestelmän puitteissa.
3
Uusi luomuasetus tulee lopulta voimaan:

Mistä voisi saada luomuvillapaidan? Luomulampaan villa ei ole automaattisesti luomuvillaa, vaikka niin voisi ehkä kuvitella – ensi vuonna säädökset muuttuvat

Quote
Ensi vuoden alusta alkaen luomuvillasta peräisin olevaa kampaamatonta ja karstaamatonta villaa voi sanoa luomuksi jo lainsäädännönkin mukaan.


Mutta ei tuo vielä mitään. Ensi vuoden alusta on saatavilla myös luomusuolaa!

Näin on nyt käynyt:

EU:n uuden luomuasetuksen toimeenpano siirtyy alkamaan vuonna 2022

Ja näin ollen joudumme vieläkin odottamaan mm. sitä EU:n hyväksymää luomusuolaa!  ;D

Mutta nyt se kauan odotettu hetki on pian käsillä.
4
Muut aiheet / Vs: COVID-19
« Last post by Heikki Jokipii on Today at 04:15 »
Mutta vähän myönteisiä uutisiakin Afrikasta, Bloombergilta. Kolme maata lisää on ylittänyt 10% tason: Algeria, Libya ja Mauritania. — Globaali rokotusluku kasvaa edelleen vauhtia, jossa 6 miljardia ylittyy syyspäivän tasauksen päivänä.

Näin tapahtui. Nyt on tuo päivä ja nyt on rokotettu yli  6 miljardia annosta.

***

Voi tietysti sanoa olevan tällä tavalla:

Amnesty: Lääkeyhtiöt ja vauraat valtiot estävät koronarokotteiden riittävän jakelun köyhempiin maihin

Quote
Amnestyn raportin mukaan suurimmat rokotevalmistajat ovat priorisoineet toimituksissa vauraita valtioita. Tähän mennessä tuotetuista 5,76 miljardista rokoteannoksesta vain 0,3 prosenttia on jaettu matalan tulotason maihin. Näissä maissa asuvista ihmisistä alle yksi prosentti on rokotettu koronaa vastaan, kun rikkaissa maissa rokotteen on saanut 55 prosenttia ihmisistä.

Mutta osittain tuo tulos saadaan todeksi valitsemalla niin matalan tulotason maat kuin vauraatkin. Bloombergin kartta kertoo tavallaan saman, mutta myös nyansoidumman totuuden:

https://www.bloomberg.com/graphics/covid-vaccine-tracker-global-distribution/

Vaikka köyhän Afrikan osalta on juuri noin, löytyy sieltäkin poikkeuksia. Ja muualla maailmassa on vielä useampia köyhiä maita, joissa on edistytty paljon paremmmin kuin tuo iskulauseenomainen 1 prosentti.

Myös Amnesty tarjoaa ja tolkuttaa tätä patenttiratkaisua tuohon ongelmaan:

Quote
Yhtiöt ovat Amnestyn mukaan kieltäytyneet osallistumasta kansainvälisiin aloitteisiin, joiden tarkoituksena on tehostaa rokotteiden maailmanlaajuista tuotantoa jakamalla valmistukseen tarvittavaa dataa sekä teknologiaa. Yhtiöt ovat myös kieltäytyneet väliaikaisesta rokotteiden patenttijoustosta pandemian ajaksi, Amnesty lisää.

Jos tarkastellaan juuri niitä maita, joissa rokotukset ovat edenneet kehnoimmin (ml. Afrikan kaksi "0-kerholaista") löytyy asiaan varmasti todella monta muuta selitystä, ennen kuin päästään syyttämään lääkeyhtiöiden ahneutta. Tuossa tulee mieleen rokotusneulan sijasta — gramofonineula. Paikalleen juuttunut.
5
Muut aiheet / Vs: COVID-19
« Last post by Heikki Jokipii on 21.09.21 - klo:16:42 »
Masentava maanantai tai noitasapatti vai miksi sitä haluamme kutsua, edelleenkin jatkuu.

Eilinen rokotusten määrä — yhteensä, molemmat rokotukset — koko maassa vain:

1 115

***

Näin sitten YLE kertoi tuosta tänään:

Quote
Ensimmäisen annoksen saaneiden osuus Suomessa on 73,3 prosenttia, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Kaikkien rokoteannosten saaneiden osuus väestöstä on 58,6 prosenttia.

Mainitsematta maanantain rokotusten määrää.

***

Koronapassi etenee sellaisena kuin YLE jo vähän etukäteen kertoi.

Hallitus sopi matkustussäännöistä, myös esitys koronapassista valmistui: passin ikäraja 12 vuotta, perustuu EU:n rokotustodistukseen

Quote
Koronapassi on siis käytännössä sama asia kuin EU:n rokotustodistus. Se vain otetaan kansalliseen käyttöön. Todistuksesta näkyvät koronarokotukset, todistus sairastetusta koronasta tai merkintä negatiivisesta koronatestituloksesta.

Mutta poliittista uskallusta pudottaa tuosta valikoimasta negatiivinen testitulos ei siis ole.

Näinkin, sen passin suhteen:

Tapahtuma-ala toivoo koronapassille pitkää ikää, vaikka koronatilanne kohentuu – muutoin Suomeen ei saada kansainvälisiä tapahtumia

Koronatilanteen kohentumista muutoin on vaikea ennustaa. Mutta rokotustilanteen kohentumisesta tuo eilinen maanantai antaa hyvin huonon signaalin.
6
Ylläpidon ilmoitukset / Vs: Teknisiä vaikeuksia
« Last post by Heikki Jokipii on 21.09.21 - klo:08:34 »
Nyt tämä alkaa minua pännimään. Me emme näy netissä. Muuten kuin ihan tarkasti haettuna.

Osaako joku jäsenistämme tai ystävistämme keksiä jotakin tähän?

Sellainen pieni muutos näyttää tapahtuneen, että juuri minun puheenvuoroni täällä tulevat Google-haulla näkyviin, pitkänä listana. Mutta tuohon ei voi olla vielä tyytyväinen.
7
Kieltämättä myös tällaisissa matalan teknologian keksinnöissä, innovaatioissa on jotain viehättävää ja innostavaa:

Äyskäri, mehupurkki ja kaupan roskaotin – näistä aineksista taivalkoskelainen Kalevi Remes kehitti kiitellyn marjanpoimurin

Kunhan — ja tässä tärkeä varaus — tuollaisia ja vastaavia ei tarjota kehitysmaille ainoina vaihtoehtoina. En innostu sinne kehitetystä halvasta ja tehokkaasta superkuokasta.
8
Yleinen Keskustelualue / Vs: EU ja GM-lajikkeet
« Last post by Heikki Jokipii on 21.09.21 - klo:06:05 »
Tähän olemme täälläkin kiinnittäneet huomiota:

***

Ludger Wess
@LudgerWess·14t

Ein elendes Bild. Zulassen für den Anbau nein, Import gern - wie bei #Atomstrom: erzeugen nein danke! Importieren mit Kusshand. So sollte es nach dem Willen von
@GrueneBundestag
 auch mit #GentechInsulin sein: produzieren im Land zu gefährlich, von anderen importieren ok. #GMO

Twiitin lainaus
transgen.de
@transGEN_info · 18t

Keine #Gentechnik in [Euroopan unionin lippu Saksan lippu] ? Denkste. Still und diskret sind bereits 85 gv-Pflanzen zugelassen - sie dürfen importiert, aber hier nicht angebaut werden. Der Anbau in der EU bleibt fast überall verboten. Ein doppeltes Spiel. (Aktuelle Zahlen.)
https://transgen.de/aktuell/2658.eu-zulassung-gentechnik-pflanzen.html

***

Useammankin kerran. EU kyllä antaa lupia GMO-tuotteiden tuontiin. Mutta lupaa viljelyyn ei taida vieläkään olla kuin sillä yhdellä maissilajikkeella.
9
Muut aiheet / Vs: COVID-19
« Last post by Heikki Jokipii on 21.09.21 - klo:05:12 »
Tästä pikku-uutisesta (päivittyvästä) tulee mieleen kaksi asiaa:

Quote
Brasilian presidentti Jair Bolsonaro söi pizzaa kadulla New Yorkissa YK:n yleiskokouksen alla, todennäköisesti koska hänellä ei rokottamattomana ole pääsyä syömään sisätiloihin New Yorkin kaupungin sääntöjen takia.

Brasilian turismiministeri Gilson Machado julkaisi Instagramissa sunnuntai-iltana kuvan, jossa Bolsonaro seurueineen syö pizzapaloja ravintolan ulkopuolella.

New Yorkissa astui viime viikolla voimaan rokotepakko, jonka myötä muun muassa ravintoloiden sisätiloihin, kuntosaleihin ja viihdeareenoille päästäkseen on esitettävä todistus vähintään yhdestä koronarokotusannoksesta.

Bolsonaro on sanonut, että hän on "viimeinen brasilialainen" joka rokotetaan. Brasilia on yksi koronapandemian pahimmin runtelemista maista, ja virusta usein vähätellyttä Bolsonaroa on kritisoitu rajusti pandemian hoidosta.

Ensinnäkin se, että jos rokotusvastaiset ottavat oikeudekseen tuolla tavalla demonstroida asiaansa, niin on se oikeus rokotusmyönteisilläkin. Niinpä sellaiset julkkikset Suomessa: keksikää jotain, tehkää jotain! Julkisuutta teille, julkisuutta asialle!

Toiseksi: voisi kyllä olla kohtuullista, että em. 12-17 -vuotiaille riittäisi (alkuun) tuo yksi rokotuskerta. Koska heillä ei välttämättä nyt ole ollut mahdollisuutta toiseen. Mutta ensimmäinen heiltä pizzalle mennessä vaadittaisiin. Anniskeluravintoloihinhan he eivät muista syistä pääse.*)

Siinä rokotuskertavaatimuksessa eduskunta voisi tehdä muutoksen. Jos tuo on mahdollista New Yorkissa, eiköhän se ole mahdollista Suomessakin. Niin paljon järkeä ja vastustuskykyä populismin houkutuksille en eduskunnalta odota, että he poistaisivat tuon lasten testien ilmaisuuden.

_____

*) elleivät sitten pyri ravintolaan väärennetyin paperein. Kuten minun sukupolveni aikanaan teki — en tietenkään minä, mutta pojat.  ;D
10
Siellä on tämä kissanhännänveto:

Maailma kaipaisi kipeästi ”luontopositiivista” ruuantuotantoa – Tällä viikolla järjestettävässä huippukokouksessa yritetään päättää, mitä se voisi tarkoittaa

Quote
Yksi torstaina järjestettävän YK:n ruokajärjestelmähuippukokouksen aiheista on luontopositiivinen tuotanto. Kokousta edeltävä keskustelu on kuitenkin paljastanut, että käsitteen määritelmiä on yhtä monta kuin intressiryhmiäkin.
[..]
Linjaristiriidat vaikeuttavat yhteistyötä

YK-huippukokousta edeltävä keskustelu on nostanut esille luontopositiivisuuden käsitteen ympärille sijoittuvat erilaiset koulukunnat ja intressiryhmät.
Näkemyseroja vallitsee esimerkiksi siitä, voidaanko kemiallisia lannoitteita tai geenimuuntelun hyödyntämistä pitää luontopositiivisina asioina.

Monikansallisten yritysten rooli ja tavoitteet arveluttavat monia. Jotkut ajavat radikaalejakin malleja, kuten siirtymistä pelkkien alkuperäislajikkeiden käyttöön tai jopa alkuperäiskansojen ruoantuotantomenetelmiin.
(lihav. HJ)

Hän valittelee:

Quote
Tiina Huvion mielestä näkemyserot tekevät koko luontopositiivisuuskäsitteestä ”hähmäisen”.

Käsitteenä se voi sitä olla, mutta sen sijaan itse tuo kysymys on meille kirkkaan selvä. Ja olemme siinä jo aikoja sitten valinneet puolemme. (Huom. tuo linkki kertoo historiamme, mutta sen yhteystiedot ovat valitettavasti osin vanhentuneita!)

Tuo edellisessä puheenvuorossa esiin tullut selvitys liittyi varmaankin tuohon kokoukseen. Ja tuohon kissanhännänvetoon.

Paarlberg puhui tässä ruokasodasta ehkä enemmän USA:ssa:

http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=585.msg7897#msg7897

Mutta maailmanlaajuisesta mielikuvien taistelusta näyttää olevan kyse.

Pages: [1] 2 3 ... 10