Tuottava Maa Turvattu Luonto navi
22.06.18 - klo:08:08 *
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Tuottava maa turvattu luonto ry - tervetuloa!
 
   Etusivu   Ohjeet Haku Jäsenet Kirjaudu Rekisteröidy  
Sivuja: [1] 2 3 ... 10
 1 
 : tänään kello 07:50 
Aloittaja Heikki Jokipii - Uusin viesti kirjoittanut Heikki Jokipii
Tässäkin luomumarkkinoiden markkinoinnissa luomu liitetään siihen täysin kuulumattomiin asioihin:

http://luomumarkkinat.blogspot.com/2018/06/luomumuori-ruokahavikki-kuriin-ja.html]Luomumuori: Ruokahävikki kuriin ja sesonkituotteet kunniaan
Otsikon asiat valikoituivat tämän vuoden luomumarkkinoiden teemoiksi. Ne virittivät tämmöisen vanhan muorin muistelemaan omaa lapsuuttaan. Silloin kummastakaan asiasta ei ollut tarvetta puhua.

Entä tämä sitten:

Muorin lapsuudessa ruoka ei ollut kaikilta osin itsestäänselvyys. Liha, voi, kananmunat ja sokeri olivat hintavia.

Kun ne eivät enää ole hintavia, ne täytyy sellaisiksi saada. Ostamalla ja myymällä luomua.

Kaiken kaikkiaan tuo kuvaus menneiden vuosikymmenien niukkuudesta ja säästäväisyydestä ei millään tavalla tue luomua.  Minusta jopa päinvastoin. Luomu on nykyajan vaurauden synnyttämä lieveilmiö, johon silloin joskus ei olisi ollut varaa.

 2 
 : tänään kello 06:53 
Aloittaja Heikki Jokipii - Uusin viesti kirjoittanut Heikki Jokipii
YLE esittelee luomuviljelyä Brasiliassa ...

Brasilialainen Thiago tuottaa luomua suoraan ruokapöytään – "Jos meillä on ongelmia sateen kanssa, ihmiset ymmärtävät"

... ikään kuin tällä pienimuotoisella puuhastelulla olisi maan ruokatuotannssa jotain erityistä merkitystä. Uutiseen liitetystä linkistä ...

https://globalorganictrade.com/country/brazil

... löytyvät kuitenkin selventävät luvut. 200 miljoonan asukkaan maassa luomumarkkinat ovat vain 86 miljoonaa US dollaria eli henkeä kohti 41 senttiä. Ei siis dollaria vaan senttiä. Jotain täysin mitätöntä.

Silti YLE haluaa meillä kertoa luomuviljelyn suosiosta ja kasvavasta suosiosta siellä. Miksi?

Kuva ja kuvateksti tekevät asian ehkä vielä kornimmaksi:

Lainaus
Brasilia on yksi maailman suurimmista ruoantuottajista. Brasilian Correntinassa korjattiin satoa maaliskuussa 2014.

Kun tuo leikkuupuimurien rivistö on melko varmasti korjaamassa tehotuotettua, muuntogeenistä viljaa.

 3 
 : 21.06.18 - klo:18:21 
Aloittaja Heikki Jokipii - Uusin viesti kirjoittanut Heikki Jokipii
Näin tämä hanke toteutuu:

Suomalaisten ruokavalintoja tutkitaan yli 60 000:n S-ryhmän asiakkaan ostos­tiedoista – ”Tietomääränä tämä on käsittämätön aineisto”

Josta tietysti seuraa se, että em. Pro Luomun yritykset tutkia luomukysyntää ja sen jakautumista ja laajuutta siirtyvät historialliseksi aineistoksi, korkeintaa asian tutkimisen pilotoinniksi tms.

 4 
 : 21.06.18 - klo:08:23 
Aloittaja Heikki Jokipii - Uusin viesti kirjoittanut Heikki Jokipii
Koko ajan keksitään lisää:

Sellutehtaiden jätteet kelpaavat nyt lannoitteeksi – uusi menetelmä vähentää tehokkaasti maatalouden haitallisia päästöjä

Lainaus
Fosforin kokonaispäästöt käsitellyiltä savipelloilta voivat kuitulevityksen ansiosta vähentyä puoleen. Maa-ainesta huuhtoutuu huomattavasti vähemmän veden mukana kuin viereisiltä koealoilta otetuista vertailunäytteistä

Lainaus
Tulosten perusteella näyttää siltä, että sellukuitu sitoo fosforia pitempään kuin kipsi, jota myös on tutkittu Jokioisilla. Risto Uusitalon mukaan kipsi eli kalsiumsulfaatti on suola, jonka teho maaperässä alkaa hiipua kolmantena vuonna lisäysmäärästä riippuen.

Seurataan tätä kisaa kahden menetelmän välillä. Ilmeinen voittaja jo tiedetään: se on joka tapauksessa luonto. Fosforiongelma tältä osin saadaan kuin saadaankin jollakin tavalla ratkaistuksi tai ainakin olennaisella tavalla lievennetyksi.


 5 
 : 21.06.18 - klo:06:19 
Aloittaja Jarrumies - Uusin viesti kirjoittanut Heikki Jokipii
Tällaisella räväkällä otsikoinnilla HS haluaa houkutella ihmisiä WWF:n linjalla luonnonkasvien keräämiseen:

Seksuaalista halua lisäävänä lemmenyrttinä pidetty kasvi löytyy lähes jokaisen pihan perältä – Kartta johdattaa villivihannesten kasvupaikoille, joilta voi poimia vaikka salaatin

Vaikka lienee aika hyvin osoitettu, että jos jompikumpi puolisoista yrittää tuolla tavoin perheelle päivän aterian hankkia, hän on sen jälkeen niin väsynyt, ettei jaksa ajatellakaan seksiä. Cool

***

Kun tuolla toisaalla myötämielellä puhumme syötävien lajien kirjon lisäämisestä ruokavaliossamme, yksi olennainen asia siinä on juuri tietty "energiatiheys". Ei riitä, että jokin laji on sinänsä syötävä, jos sitä on vähän ja harvassa. Jokainen muistanee lapsuudestaan, miten "ketunleipää" oli kiva luonnossa syödä. Mutta ei siitä äidin laittamien eväsvoileipien korvaajaksi ollut.

Plus tietysti se, että käytännössä tuollaisen keruuinnostuksen mahdollinen syntyminen tietäisi kyllä tiettyä ruuhkaa myrkytyskeskuksissa. Jonka riskin Hesarin artikkelikin rivien välissä myöntää.

 6 
 : 21.06.18 - klo:05:52 
Aloittaja Heikki Jokipii - Uusin viesti kirjoittanut Heikki Jokipii
EU:ssa on tulossa maatalousasioissa poliittisesti kuuma kesä.

Tämä odotettu päätös tehdään ennen lomakautta. Tai sitten syksyllä:

EU court decision on plant breeding techniques ‘normally’ before summer break

Geenitekniikkapäätöksen lisäksi luomuviljelyn käyttämät kupariyhdisteet saattavat olla "katkolla":

EP’s pesticides committee chief ‘silent’ over toxic organic agent

Mahdollinen kielto olisi erittäin hankala luomuviinin viljelijöille, muiden lajien viljelijöillä olisi ehkä vaihtoehtoja:

Lainaus
Martin Dermine, PAN Europe health and environment policy officer, added that for many productions such as apples and potatoes, fungi-resistant varieties are already available.

Tämä PAN-järjestö osoittaa asiassa tiettyä ihailtavaakin johdonmukaisuutta. Kun se vastustaa kaikkia torjunta-aineita, vastustaa se tuotakin, eikä anna sille luomun takia mitään "erivapautta".

Jännä juttu, että tämä kysymys on nyt tullut vakavan keskustelun kohteeksi. Aiemmin se onnistuttiin "joustavasti" ohittamaan:

Luomumyrkyt EU:n erityisessä suojelussa

Mutta pyrkimystä sen ohittamiseen on nytkin, siitähän tuo Euractivin artikkeli kertoo.

 7 
 : 21.06.18 - klo:03:55 
Aloittaja Heikki Jokipii - Uusin viesti kirjoittanut Heikki Jokipii
Tässä kirjoituksessa ja hankkeessa ...

Vain 12 kasvia ja viisi eläintä ruokkii maailman

Lainaus
Luken ScenoProt-hanke tähtää nykyistä monipuolisempaan ruokajärjestelmään, joka hyödyttää koko ketjua kuluttajista ja tuottajista jalostajiin.

... tulee kasvinjalostuskin esiin. Mutta varottu on viittamasta sen uusiin menetelmiin ja mahdollisuuksiin. Valkuaiskasvitkin mainitaan:

Lainaus
Luonnonvarakeskus (Luke) pyrkii omalta osaltaan vastaamaan ruuantuotannon uhkakuviin. ScenoProt-hankkeessa etsitään vaihtoehtoja ja kehityspolkuja kotimaiseen valkuaistuotantoon.

Siitähän meillä on täällä useassakin paikassa ehdotuksemme: rohkeasti tuossa asiassa Suomessakin geenitekniikkaa käyttämään. Tarvittaessa intialaisia tiedemiehiä konsultoiden.

Tuosta paradoksista oli jo joitakin vuosia sitten New Scientist -lehdessä tämä artikkeli ja tieto:

The Nature of Crops: Why do we eat so few of the edible plants?

Lainaus
Of Earth’s estimated 400,000 plant species, we could eat some 300,000, armed with the right imagination, boldness and preparation. Yet humans, possibly the supreme generalist, eat a mere 200 species globally, and half our plant-sourced protein and calories come from just three: maize, rice and wheat.

Historiallisia ja muita syitä tuohon siis on. Mutta asiantilan muuttamisessa varmasti geenitekniikalla yleensä ja geenieditoinnilla erikseen on paikkansa. Nuo 300 000 lajia varmasti vaativat melkein jokainen pientä "viilausta" soveltuakseen ihmisen viljelykasveiksi. Tuottavuuden parantamista, haitallisten aineiden, "myrkkyjen", poistamista jne.

***

Onhan siinä toki myös potentiaalinen runsaudenpulan riski. Kuvitelkaapa markettiinne vihanneshyllykkö tai -osasto, jossa valittavana olisi kymmeniä tai satoja tuhansia vaihtoehtoja. Ja joka lajista tietysti vielä useita lajikkeita! Ja sitten omasta pitäjästä ja kauempaa! Ehkäpä vielä tavanomaista ja luomua (jos EU-direktiivi asian luomussa jatkossa sallii!).

 8 
 : 21.06.18 - klo:03:32 
Aloittaja Heikki Jokipii - Uusin viesti kirjoittanut Heikki Jokipii
Onkohan tämä kampaajakaan ....

http://www.pirkkojaakkola.fi/hiusten-hoito/

Lainaus
Rakennetta parantava hoito perustuu biodynaamisesti viljeltyihin puhtaisiin, kasviperäisiin uutteisiin.
[...]
Italialainen Naturalmente on biodynaaminen ja orgaaninen tuotesarja, joka perustuu 100% puhtaisiin kasvipohjaisiin öljyihin ja uutteisiin.

... miettinyt käyttämiensä tuotteiden osalta, mitä juuri se biodynaamisuus merkitsee? Yhtään sen syvällisemmin kuin viininharrastajat (tai -viljelijät)?

Luultavasti myös hänelle ja ko. tuotteiden italialaiselle valmistajalle sana vain kuulostaa hyvältä ja vakuuttavalta. Lisätietosivulla ...

http://www.pirkkojaakkola.fi/ekologinen/

... on vielä otsikko "Biodynaaminen Naturalmente" ja kerran toistetaan tämä "viljelytapa". Ei kuitenkaan tule esille, että Steinerin preparaatteja olisi käytetty tai muitakaan yksityiskohtaisia tietoja asiasta.

 9 
 : 20.06.18 - klo:08:31 
Aloittaja Jarrumies - Uusin viesti kirjoittanut Heikki Jokipii
Ei nyt tästä ehkä paljon enempää - asia on nyt OK - mutta hiukan vielä tästä, vain täällä:

Lainaus
Toimittaja oli löytänyt verkosta arvion, että jos luomutuoteisiin lasketaan myös osa funktionaalisista ja terveysvaikutteisista tuotteista arvo voisi lähennellä sataa miljoonaa. Valitettavasti hän ei osaa tarkentaa enää sivustoa.

Jos tuo sivusto olisi löytynytkin, ei se olisi paljon parantanut asiaa. Tuohan vain osoittaa, miten kevytmielisesti, olemattomin perustein luomuun lasketaan ja siihen liitetään asioita, jotka eivät siihen lainkaan kuulu. Siitähän meillä on oma triidi.

 10 
 : 20.06.18 - klo:07:44 
Aloittaja Heikki Jokipii - Uusin viesti kirjoittanut Heikki Jokipii
Kirjoituksessa oli tieto, josta oudon vähän on kerrottu muualla:

Lainaus
Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta on teettänyt raportin geenitekniikasta ja järjesti tiistaina siitä myös seminaarin.

Linkistä voi siis ladata tuon raportin pdf-muodossa tutustuttavaksi. Kuten minä olen jo tehnyt.

Ja se kannattaa ladata. Tai lukea paperiversiona: Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan julkaisu 2/2018, Geeniteknologia.

Tätä "meidän" aluettamme esittelee siinä artikkeli:

Lainaus
1. Kasvinjalostuksen uudet menetelmät (Anneli Ritala, Teemu Teeri).........................9
Mistä on kyse? ...9
Teknologian edut ja mahdolliset riskit..................................................... ...........10
Nykytila ...12
Toimenpide-ehdotukset ........................................................... ..........................13

Kuten noista sivunumeroista näkyy, sopivan ytimekäs ja tiivis artikkeli. Punnittua on puhe.

Otetaan tähän vain "makupala" toimenpide-ehdotuksista:

Lainaus
Geenitekniikkalain tarkoitusperät ovat hyvät ja nykyaikaisen ajattelutavan mukaiset. Lain
soveltamista ei kuitenkaan säätele kertyvä kokemus ja tieto, vaan päinvastaiseen suuntaan
vievät erilaiset tavoitteet. Riskinarviointiin ei kuulu hyödyn analyysi. Riskinarvioinnin rin-
nalla tapahtuva riski-hyötyarviointi voisi osaltaan selkeyttää geenitekniikan asemaa kas-
vinjalostuksessa ja ihmisten mielissä.

Geenitekniikan lainsäädäntö ei sisällä mekanismia uusien tekniikoiden hallintaan. Tällä
hetkellä 1990-luvun alun määritelmiä yritetään soveltaa geenieditointiin, mikä johtaa vä-
lillä huvittavaankin saivarteluun ja asioiden kiertelyyn sekä puoltavien että vastustavien
osapuolten toimesta. Selvää on, että lainsäädäntö ei suhtaudu samalla tavalla lajikkeisiin,
jotka ovat ominaisuuksiltaan samanlaisia, mutta aikaansaatu erilaisilla menetelmillä. [..]

Sivuja: [1] 2 3 ... 10
MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!