Recent Posts

Pages: [1] 2 3 ... 10
2
Yleinen Keskustelualue / Vs: Monsanton käyttäytyminen?
« Last post by Heikki Jokipii on Today at 06:39 »
Tällainen uusi este tuolle sovitteluratkaisulle on ilmestynyt näköpiiriin:

Will the Bayer glyphosate settlement fall apart? Judge says he may reject $10.9 billion Monsanto Roundup agreement, saying future plaintiffs might be hurt

Sanoisin, että tämä ei ole ollenkaan kiva leikki. Vaikka nuo leikkijät tuntuvatkin siitä innostuneilta.
3
Yleinen Keskustelualue / Vs: Puolueet ja luomu
« Last post by Heikki Jokipii on Today at 06:17 »
Eikä siitä Saksan vihreiden uudesta linjasta sitten mitään tullutkaan:

Green Party defends Europe’s simultaneous ban on gene-edited crops and use of biotech in medicine

Tuo kaksijakoinen linja on ollut jo vuosia tyypillistä koko Euroopan vihreille.

***

Suomen Vihreissä Viite ry:n avauksesta ei ole kuulunut uutta.
4
Yleinen Keskustelualue / Vs: Tehoviljelyn iso piikki
« Last post by Heikki Jokipii on Today at 06:10 »
Tämä on melkeinpä vastaus tuohon äskeiseen, useissa lehdissä eri versioina ilmestyneeseen uutiseen:

Viewpoint: Without modern, industrial farming, pandemic would have claimed many more lives
Hank Campbell

5
Ongelmat ja kehitysehdotukset / Vs: Temp
« Last post by Heikki Jokipii on Today at 06:01 »
Tällainen uusi sivusto löytyi:


https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://suomenluomupiiri.fi/&ved=2ahUKEwjo7LDIo7_qAhVyoosKHUmgAZYQFjALegQIBxAB&usg=AOvVaw2ALyhRNADP0cUkvdD1POQR

Tuolla sivutolla

https://suomenluomupiiri.fi/luomuruuan-tuotanto-suomessa/

Suomen kansalaiset eivät ole ainoita, joita luomuruoka kiinnostaa. Myös Suomen valtio haluaa tehdä Suomesta luomumaan ja tämä tavoite on kirjattu hallitusohjelmaankin. Tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä vähintään puolet kaikista pelloista olisi luomutuotantoon käytettävää peltoalaa.

6
Muut aiheet / Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Last post by Heikki Jokipii on Today at 05:36 »
Hesarissa tänään:

Koukuttava trendi

Quote
Tupakan terveyshaitoista on kohuttu maailman sivu. Suosiotaan kasvattavan nuuskan terveyshaitat tunnetaan sen sijaan huonommin. Kysyimme aiheesta viideltä asiantuntijalta.


Itsessään hyvin asiallinen ja tieteessä pysyvä teksti. Mutta kuitenkin siinä oli selvästi asenne, että täytyyhän niitä vakavia haittoja olla. Vaikkei niistä sitten selviä näyttöjä löytynytkään.

Mikä puuttui, oli vertailu poltettavan tupakan haittoihin.
7
*) vaikka nuo toteutuisivat, ei luomun osuus tuotetusta ruoasta vieläkään nousisi järjellisiin lukemiin: maito olisi noin 5%, lihassa ei käytännössä muutosta nykyiseen (eli jopa siinä n. 1%:ssa pysyttäisiin?), kananmunissa osuus n. 12%. Mutta noita lukuja siis verrattaisiin 17% viljelyalaosuuteen!

Tuo luomulihan 1% (meidän karkea arviomme/arvauksemme) saattaa kuulostaa uskomattomalta, mutta taustalla on tämäkin trendi (Lihatiedotus):

Viime vuonna suomalaisten syömästä lihasta jo reilu kolmannes oli siipikarjanlihaa

Quote
Siipikarjan kulutus jatkoi kasvuaan ja oli 26,6 kiloa henkeä kohti, lähes neljä prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Eniten syötiin edelleen sianlihaa, 30,8 kiloa vaikka kulutus vähenikin viitisen prosenttia edellisestä vuodesta. Naudanlihaa syötiin 18,8 kiloa, puoli kiloa vähemmän kuin vuonna 2018.

Näin siis kulutus on vahvaa juuri niissä laaduissa/lajeissa, joissa luomuliha on heikoilla: siipikarjassa ja sianlihassa. Eikä luomulihan tuotanto noista eläimistä sekään näytä Kantarin mukaan piristyvän. Lampaanlihassa luomu on aika vahvoilla, mutta sen kulutus on sitten taas hyvin pientä, niin pientä, ettei vahvakaan osuus siitä juuri näy lihan kokonaiskulutuksessa. Niinpä ainoa mahdollisuus olisi, että luomunaudanlihaa tuotettaisiin enemmän.

Luomunaudanlihan tilanne ei sinänsä näytä heikolta, mutta tässä kehityksestä luvut, jotka ovat saatavissa (Pro Luomun koosteesta):

Vuosi, milj. kiloa, osuus%

2017   2,62   3,1
2018   2,61   3
2019   2,67   3,04

Mitään voimakasta, selvää trendiä ylöspäin ei siis siinäkään näy. Jos tuota vielä edellisestä kosteesta täydentää, niin huippuvuosi oli ollut v. 2015: 2,95 milj. kiloa, 3,4%. Mutta tuon parhaan vuoden tasokaan ei riitä edes koko prosenttiin kaikesta lihankulutuksesta.

Sitten on vielä havaittu tämä paradoksi: kasvanut luomunautamäärä ei näy luomulihan tuotannossa.

Mutta jäämme siis yhä odottamaan luomulihan arvoketjutyöryhmän "realistista luomulihan kasvutavoitetta".
8
Tällaisesta matkailumainoksesta, jonka tarkasta julkaisuajakohdasta ei löytynyt tietoa (ehkä keväällä 2019?):

Uusruukin ruokamatkailupaketit

Quote
Sankareita!
Sakoisten kylä on erityinen paikka, se selvästi vaalii ja kutsuu luokseen rohkeita aloituksia. Vuonna 2011 Kurjen tilalla nähtiin jälleen poikkeuksellista rohkeutta, kun muutama perhe kokosi voimansa ja osti maatilan tarkoituksenaan perustaa biodynaaminen maatila, jonka ympärille rakentuisi ekokylä.  Hanke oli niin poikkeuksellinnen suomalaisessa mittakaavassa, että paikalliset pankin eivät uskaltaneet lähteä sitä rahoittamaan, vaan rahoitus saatiin tanskalaiselta yhteisöpankilta.  Kurjen tila on kasvanut ja kehittynyt ainutlaatuiseksi, palkituksi tilakokonaisuudeksi, jossa ihmiset, eläimet ja luonto toimivat ympäristöä ja toisiaan elävöittäen.

Viimeisin Sakoisten sankaritarina on Kurjen tilan naapurissa olevien peltojen ostaminen joukkorahoituksella kaikkien yhteiseksi resurssiksi. Huimat 196 henkilöä osallistui Suomen ensimmäisen joukkorahoituksella hankitun pellon ostoon ja pellot lahjoitettiin Biodynaamisen viljelyn säätiön omistukseen. Säätiön Kurkirahasto huolehtii siitä, että näitä peltoja viljellään biodynaamisesti nyt ja tulevaisuudessa.

Sen jälkeen on tapahtunut:

- noiden perheiden enemmistö veti tukensa pois biodynaamiselta viljelyllä
- uuteen, tarvittavaan lisärahoitukseen ei ilmeisesti ole löytynyt tuollaista määrää henkilöitä. Vielä ainakaan kokoonsaatu rahamäärä ei mitenkään huimaa. Osallistujia arviolta 20-25?

PS. Kun olen postituslistalla, sain taas kuukausittaisen mailin Kurkitahastolta. Siinä kerrottiin Haltijan tilalla järjestettävistä tapahtumista. Mutta rahoituksesta ei tullut uutta tietoa.
9
- plus sitten Steinerin alkuperäinen raittiusaate. Ja siltä pohjalta se, että koko biodynaamisten viinien konsepti on mitä ilmeisimmin rakennettu vasta hyvin myöhään, viime vuosikymmenien aikana. Ks. edellä 17.04.20 . Myös biodynaamisen viininviljelyn säännötkin lienevät syntyneet suhteellisen myöhään.

Siltä pohjalta tämä ravintolaesittely voi olla oikeammassa kuin sen laatija Eeropekka Rislakki välttämättä ymmärtääkään (lihav. HJ):

Uusia ravintoloita pukkaa kuin ennen koronaa – lue lista avauksista ja osallistu tulevaisuususkoon

Quote
Sesongin kasvikset ja paikalliset raaka-aineet ovat pääosassa, vaikka raaka-aineita tulee myös muualta maailmasta. Annokset suosivat sekä sekasyöjiä että vegaaneja. Juomien punaisen langan muodostavat modernit, biodynaamiset viinit sekä sesongin yrteillä ryyditetyt cocktailit.

Eli ei luultavasti ole olemassa muita kuin melko moderneja biodynaamisia viinejä.
10
Yleinen Keskustelualue / Vs: Tehoviljelyn iso piikki
« Last post by Heikki Jokipii on Today at 04:08 »
Tehoviljelyä tässäkin halutaan syyttää, mutta tällä kertaa on valittu toinen ilmaisu (lihav. HJ):

Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa

Quote
Syynä zoonoosien yleistymiseen on ihmisen toiminta, raportissa todetaan. Eläinproteiinien kysyntä, kestämätön ja intensiivinen maanviljelys sekä luonnonvarojen käyttö ovat kasvaneet. Villieläimiä käytetään yhä enemmän proteiininlähteenä, ja toisaalta niitä myös metsästetään ja kaupataan lemmikeiksi.

Mutta tosiasiassa paine villieläimien käyttöön kasvaa, ellei normaali maanviljely tuota eläinproteiineja kylliksi. Silloin syödään "puskalihaa", saatetaan eläinlajeja uhanalaisiksi, ja otetaan riski, että kotiin tuodaan myös vaarallisia sairauksia. HIV oli todistettavasti tällainen tapaus, koronavirusksen kohdalla on siitä vahvat epäilyt, mutta tutkimus on kesken.

Muutoin olemme jopa samaa mieltä: luontoa ei pidä riistää!
Pages: [1] 2 3 ... 10