Recent Posts

Pages: [1] 2 3 ... 10
1
Ongelmat ja kehitysehdotukset / Vs: Temp
« Last post by Heikki Jokipii on Today at 14:49 »
Ludger Wess
@LudgerWess
Ist das alles ein Witz? #Fracking wollen wir nicht, aber Fracking-Gas importieren wir natürlich. Kein #Gentechnikanbau, aber wir kaufen Millionen Tonnen Gensoja. Keine #AKW, aber Atomstrom nehmen wir gern. Ölförderung in der Nordsee? Nein, danke. Aber gern kaufen wir Nordseeöl
3
Ongelmat ja kehitysehdotukset / Vs: Temp
« Last post by Heikki Jokipii on Today at 14:27 »
T

Fazer tutkii kaakaon soluviljelyä ja sen mahdollisuuksia suklaalle tulevaisuudessa. Tämä on juuri sellainen kasvi, jonka kohdalla #solumaatalous voisi lähteä lentoon.
fazergroup.com
Fazer tutkii kaakaon soluviljelyä ja sen mahdollisuuksia suklaalle tulevaisuudessa - Fazer
Fazerilla vastuullisuus on kaiken toiminnan ytimessä. Kestävästi tuotetut raaka-aineet ovat yksi Fazerin
4
Muut aiheet / Vs: Ympäristöasiat
« Last post by Heikki Jokipii on Today at 05:26 »
Hesari komppasi tänään täysillä:

Pitäisi uskaltaa sanoa ääneen: tästä ei selvitä ilman kulutuksen vähentämistä

Quote
TÄNÄÄN torstaina vietetään maailman ylikulutuspäivää. Se tarkoittaa, että maapallon uusiutuvat luonnonvarat on tältä vuodelta käytetty. Maan asukkien nykyinen elämäntyyli vaatisi yli 1,5 maapalloa.
(lihav. HJ)

Mutta nyt todetaan Hesarin pääkirjoituksessa, että ne ovatkin uusiutumattomat luonnonvarat, jotka tässä hässäkässä ensiksi loppuvat:

Mineraalit eivät riitä energiaratkaisuksi

Quote
Yksi tutkimuksen keskeinen havainto on, että tällä hetkellä tiedossa olevat mineraalivarat eivät riitä maailmanlaajuisesti edes yhden sukupolven sähköautojen akkuihin ja niiden energian varastointiin. Toisin sanoen sähköistäminen ei energiaongelmiamme ja ilmastonmuutosta ratkaise. Tutkimuksen mukaan öljyn, kaasun ja hiilen korvaaminen uusiutuvilla teknologioilla – kuten tuuli- ja aurinkovoimalla – ei ole koko ihmiskunnalle mahdollista. ”Tähän ei ole yksinkertaisesti tarpeeksi aikaa eikä resursseja niiden tavoitteiden valossa, joita maailman vaikutusvaltaisimmat maat ovat nykyisin asettaneet.”


Uusiutuvat itse asiassa "saavat kyytiä":

Quote
Usein tulevaisuuden energiaratkaisuiksi tarjotaan biopolttoaineiden käytön lisäämistä ja ydinvoimaa. Michaux’n laskelmat näidenkin ratkaisujen kattavuudesta ovat kylmääviä. Jos kaikki öljypohjaiset tuotteet korvattaisiin maissipohjaisesta etanolista valmistetulla biopolttoaineella ja soijapavuista valmistetulla biodieselillä, biomassan kasvattamiseen vuosittain tarvittava viljelykelpoinen maa-alue vastaisi maapallon jäljellä olevien metsien määrää. ”Tämä ei selvästikään ole käytännöllistä. Biopolttoaineet saattavat kuitenkin olla paras tapa pitää ilmailuteollisuus toimintakykyisenä”, raportti toteaa.


"Tasapuolisesti" sitten esitellään samansuuntaisia tuloksia ydinvoiman osalta. Mutta tässä unohdettiin jotakin:

Quote
Ydinvoimaloiden määrää taas ei voida laskelmien mukaan lisätä riittävän nopeasti. Vuonna 2018 ydinvoimalat tuottivat vain 4,41 prosenttia globaalista primäärienergiasta. Vaikka tahtoa olisi ja ydinvoimaloiden määrää lisättäisiin aggressiivisesti 25 keskikokoisella uusimman sukupolven reaktorilla vuodessa, nykyiset uraanivarat riittäisivät vain 70 vuodeksi . ”Tästä huolimatta ydinvoima saattaa olla ainut käytännöllinen tapa toimittaa suuria määriä luotettavaa sähkövoimaa teollisuuden tarpeisiin”, tutkimusraportti arvioi.
(lihav. HJ)

Nimittäin breederit. Jotka 50-kertaistavat polttoaineen (eli energian) määrän. Ja sen myötä aikajänteen. Siis 50*70 eli 3500 vuotta.

Itsekin tuolla toisessa triidissä olin jo alistumassa tähän:

Mutta kun breedereistä on kyse, on olevinaan viisautta korostaen tuoda esiin epävarmuuksia. Ja aina sijoittaa niiden käyttöönotto jonnekin kauas tulevaisuuteen. Vaikka tuolla Venäjällä jo pörrää sellainen.

Tai toinen puheenvuoroni siellä.

Eli siihen, että asialla ei ehkä kuitenkaan ole kiirettä. Jos nykyisillä ratkaisuilla vielä pitkään hyvin pärjätään. Mutta nyt tuo GTK:n raportti puhuu toista!
5
Epäilemättä oikean suuntainen analyysi:

‘Enormous’ fertilizer shortage spells disaster for global food crisis

Quote
Officials at the United Nations and beyond are stepping up warnings about the mounting crisis for fertilizers — an essential substance to boost soil fertility — as vulnerable countries in areas such as Africa grapple with prices that have soared by 300 percent since Russia's war in Ukraine began.

The continent, where smallholder farmers feed the majority of people, is already lacking 2 million metric tons of fertilizer, according to the African Development Bank. The high price of fertilizers will mean less food at a time when people need it most, with more frequent bouts of extreme weather and the Ukraine war still leaving import-dependent countries insecure. Farmers in Europe are feeling similar strains, though to a lesser degree.

Mutta huomatkaa. Optiona ei mainita, että pärjättäisiin (jotenkin) kokonaan ilman. Vaan on ryhdytty toimeen, että he kuitenkin niitä saisivat:

Quote
"[There's] 980 million people inside Africa that depend on the smallholder farms and the fertilizer to reach them, and we're working on these issues as we speak," Beasley told the U.S. Congress last month.

Ei siis siihen tapaan kuin esim. Hesarissa vielä v. 2017 suositeltiin tehtäväksi.
6
Hänen twiittisivultaan:

Quote
Annaleena Ylhäinen 🇫🇮🇺🇦
@AYlhainen
·13. elok.

Nuorisolle maatalouden ilmastopäästöt on paljon tärkeämpi asia kuin #luomu. Tanskassa rakennettiin jättimäinen luomutuotanto, mutta nyt on pohdittava kurssin muutosta vähähiiliseen maatalouteen, Landbrugsavisenissa pohditaan.

https://landbrugsavisen.dk/mark/er-det-klimavenlige-landbrug-ved-udkonkurrere-%C3%B8kologi

Siitä:

Quote
Ugen På Spidsen: For få år siden troede jeg ikke, der var meget, der kunne true økologiens sejrsgang hos forbrugerne. Politikerne talte endda om at gøre al planteavl i Danmark økologisk. I dag er der kommet helt andre boller på suppen. Hvem skulle have troet det, spørger ugens klummeskribent på Mark.
(lihav. HJ)

Siinä siis edellä 26.10.21 erehdyin, että Tanskassakin tällaisia poliitikkoja on.
7
Helsingin Sanomat:

Eurooppaa koetteleva kuivuus saattaa olla pahin 500 vuoteen, ja sillä on huolestuttavia seurauksia

Quote
Tutkija varoittaa, että kuluvan vuoden kuivuus saattaa olla pahinta 500 vuoteen. Maastopalojen tuhot ovat vuonna 2022 Euroopan maastopalojärjestelmän mittaushistorian laajimmat.

Miksi puhutaan juuri (noin) 500 vuodesta? Tämänkö takia:

The European Climate Megadrought – Which Happened 482 Years Ago

Quote
In January 1540, a dry phase began, the likes of which Central Europe has not experienced in living memory, according to scientists who have been able to collect a huge archive of weather data. For eleven months there was hardly any precipitation, the researchers speak of a “mega drought”.

The year broke all records: Contrary to previous estimates by climate researchers, the summer of 2003 is not the hottest known – 1540 exceeded it by far, writes the international research group led by Oliver Wetter from the University of Bern in the journal “Climate Change”.
(lihav. HJ)
8
Mielenkiintoinen ilmiö:

Activist Scientists Have Now Officially Changed A -0.5°C Global Cooling Trend Into A Warming Trend

Quote
Today these recorded 1960-1965 and 1958-1963 cooling trends have been fully erased and replaced with a slight warming or pause.

Suomessa ei ainakaan dataa ole manipuloitu. Mutta varmaankin tuollainen kylmenemisvaihe, joka täälläkin tapahtui, on ollut suuren teorian kannalta kiusallinen. Se on hoidettu graafisesti, ja kiinnittämällä huomio nykyhetken ja viime vuosisadan alun lämpötilaeroihin. Kuten violetit-palstalla demonstroin. Ks. juuri edellä. Tässä vertailuun "virallinen" esitys:

Suomen keskilämpötila on kohonnut asteen sadassa vuodessa
9
Yleinen Keskustelualue / Vs: Kultainen riisi
« Last post by Heikki Jokipii on Today at 04:18 »
Kultaisen riisin tilannekatsaus. Filippiineillä asia etenee, Bangladeshissa se on jumissa:

GMO Golden Rice tale of two countries: Philippines on track for fall sales while Bangladesh falters
10
Poikkeus sääntöön:

Täysruoka-kasvisruokavalio | Vähennä kaloreita ja tunne olosi kylläiseksi

Quote
Ruokavalio suosii myös paikallisia, kausi- ja luomutuotteita – tosin luomu ei ole vaatimus.

Tai lähes sellainen. Suosituksena luomu on siis mukana.
Pages: [1] 2 3 ... 10