Recent Posts

Pages: [1] 2 3 ... 10
1
Muut aiheet / Vs: Ydinvoima versus merituulivoima?
« Last post by Heikki Jokipii on Today at 09:31 »
Aivan ennustetusti tuulivoima nyt syöksyy alaspäin.

Vaikka tämäkin välillä saavutettiin:

Quote
Tuulivoiman tuotantoennätys

7 296 MW / 18.3.2025 klo 19:30
2
Taitaa pula naudan jauhelihasta olla ohi. Kotiin tulleessa K-Citymarketin mainoksessa tarjottiin erä Atrian naudan jauhelihaa 17% kilon paketissa hintaan 7,99/kg. Vielä oli kyllä rajoitus 2 pkt/talous.

Lähinnä samaa luomuna:

Atria nauta jauheliha 12% 400g luomu
Hinta 7,49/kpl
18,72/kg
3
Ongelmat ja kehitysehdotukset / Vs: Temp
« Last post by Heikki Jokipii on Today at 08:49 »
Taitaa pula naudan jauhelihasta olla ohi. Kotiin tulleessa K-Citymarketin mainoksessa tarjottiin erä Atrian naudan jauhelihaa 17% kilon paketissa hintaan 7,99/kg. Vielä oli kyllä rajoitus 2 pkt/talous.

Lähinnä samaa luomuna:

Atria nauta jauheliha 12% 400g luomu
Hinta 7,49/kpl
18,72/kg
4
Yleinen Keskustelualue / Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Last post by Heikki Jokipii on Today at 07:19 »
Näin:

MTK ihmettelee: Miksi ministeriö löi jarrut päälle aktiivitilojen määrittelyssä ja tuen kohdentamisessa ruoantuotantoon?

Quote
Maatalouspolitiikassa vallitsee konsensus eri tasoilla, mutta nykyinen hallitus ei näytä haluavan toteuttaa hallitusohjelmaansa.
Tilaajalle

Toiveajattelua meiltä tai ei, mutta olisiko asia juuttunut juuri luomutuotantoon?
5
YLE (ja WMO) muistutti miten asiasta pitää ajatella:

Moni ilmastonmuutoksesta kertova mittari vilkkui viime vuonna punaisella, ilmenee raportista

Quote
WMO:n raportin mukaan ilmastonmuutoksen seuraukset ovat paikoin peruuttamattomia satojen tai jopa tuhansien vuosien aikajänteellä.

Ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta näkyi maapallolla yhä vahvempia merkkejä viime vuonna, kun osa ennätyksistä meni uusiksi. Asiasta kertoo Maailman ilmatieteen järjestö WMO tuoreessa tilastoraportissaan. Seuraukset ovat paikoin peruuttamattomia satojen tai jopa tuhansien vuosien aikajänteellä.

Raportissa muun muassa vahvistetaan jo aiemmin kerrottu tieto, että viime vuosi oli 175-vuotisen mittaushistorian lämpimin. Kyseessä oli todennäköisesti ensimmäinen vuosi, kun maapallon keskilämpötila ylitti 1,5 celsiusastetta verrattuna esiteolliseen aikaan.

Kymmenen viime vuotta ovat olleet maapallon kymmenen lämpimintä tilastoitua vuotta peräjälkeen. Maapallon meriveden lämpöennätys taas on mennyt rikki kahdeksana tilastoituna vuotena peräkkäin.

***

Sen sijaan tällaisia ei saa päästää ajatuksia sotkemaan:

New Study Finds The Post-1980s Warming Trend Has Improved European Life Expectancy

Quote
Throughout Europe, exposure to harsh winters in colder climates is a greater mortality threat than living in warm climates with very hot summers. Succinctly put, warmer, milder winters save lives, whereas cold weather and harsh winters shorten lives.

The authors of a new study insist modern emphasis on limiting global warming so as to reduce heat-related mortality is misplaced, as it neglects the much more dangerous threat posed by cold weather.

Eikä senkään, miten todella vähäisistä muutoksista tuossa kaikessa on kyse.

***

PS. Hesarin versiossa tuosta samasta kuin YLE:llä olikin tämä yllättävän maltilllinen arvio:

Raportti: Ilmaston­­muutoksesta yhä vahvempia merkkejä

Quote
Raportissa sanotaan, että pidemmällä aikavälillä maapallo lämpenee tämän hetken arvion mukaan kuitenkin tätä vähemmän, 1,34–1,41 astetta verrattuna vuosien 1850–1900 perusuraan. Raportissa tosin huomautetaan, että lämpötilojen tilastointiin liittyy epävarmuuksia.

Eroaako tuo enää Spencerin trendistä?
7
Muut aiheet / Vs: Vanhojen mittojen tarve?
« Last post by Heikki Jokipii on Today at 05:47 »
Vielä vallitsee asiasta melko täydellinen radio- ja nettihiljaisuus:

Milloin on kesäaika?

Tämä tuntuu isolta määrältä:

Quote
Kesäaika ja talviaika on käytössä kaikkiaan noin 70 maassa. Kaikki eivät kuitenkaan noudata samoja päivämääriä kuin EU-maat.

Mutta Wikipedian kartta puhuu toista:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kes%C3%A4aika

Kesäaika on käytössä EU:ssa ja USA:ssa. Ja ihan muutamassa muussa paikassa. Valtaosaa maailman väestöstä se ei lainkaan kosketa. Tätä saamattomuutta yhä EU:ssa siedetään:

Quote
Maaliskuussa 2019 Euroopan parlamentin enemmistö kuitenkin äänesti kesäajasta luopumisen puolesta.

Euroopan parlamentti toivoi, että kukin maa vuodesta 2021 alkaen voisi itse päättää, haluaako se säilyttää kesäajan. EU-maiden pitää kuitenkin hyväksyä ehdotus ministerineuvostossa, ennen kuin laki voi astua voimaan – eikä sitä ole vielä tapahtunut.

Se johtuu muun muassa siitä, että asiasta on eri jäsenmaissa erilaisia mielipiteitä.
10
Edellisen rinnalle tietoa Suomen koko puutarhasadosta:

Viime vuonna avomaalla kasvoi eniten tarhahernettä – kiloissa mitattuna ohi kirii toinen kasvi

Quote
Viime vuonna pinta-alallisesti tärkein avomaavihannes oli tarhaherne, jota viljeltiin lähes 4 000 hehtaarilla. Määrästä runsas 1 500 hehtaaria oli pakastehernettä. Hernesatoa kertyi kaikkiaan kahdeksan miljoonaa kiloa.

Kiloilla mitattuna avomaan ykköskasvi oli porkkana, jota nostettiin yhteensä lähes 76 miljoonaa kiloa. Porkkanahehtaareita oli runsas 1 700.

Porkkanan jälkeen kakkosena tuli ruokasipuli. Sen sato oli viime vuonna runsas 29 miljoonaa kiloa, hehtaareita oli noin 1 200.

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta Luonnonvarakeskus Luken puutarhatilastosta.

Samoja vihanneksia. Tavanomaisella puolella näitäkin löytyy:

Quote
Kasvihuonetuotannon ykkösvihannes oli kurkku, jota tuotettiin lähes 54 miljoonaa kiloa. Kakkospaikkaa piti tomaatti 41 miljoonalla kilolla.

Se oli MT. Tässä Luken arvio puutarhavuodesta:

Puutarhavuosi 2024 oli poikkeuksellinen – talvi kohteli kaltoin mansikkaa, vihannessato oli hyvä ja omenasato ennätyksellinen

Ja täältä Luken tarkemmat tiedot:

Puutarhatilastot 2024

Noita lukuja katsoessa vielä korostuu luomupuutarhasadossa tämä:

Mutta edelleen määrät ovat tavattoman pienia suhteessa noin viiden ja puolen miljoonan väkilukuumme.

Täältä tieto, että valko- ja savoijinkaalia tuotettiin viime vuonna yhteensä 23 399 tuhatta kiloa. Luomuvalkokaalin 786 tuhannen kilon tuotanto tuntuu taas kovasti pieneltä.  Prosenteissa sen osuus on n. 3,3 %. Kaalina se on noin 140 grammaa suomalaista kohti. Vuodessa.

Ylipäänsä kaukana on se, että suomalaiset luomuvihanneksia ja -hedelmiä syömällä yhtään tulisivat lähemmäs ravintosuositusten normeja.
Pages: [1] 2 3 ... 10