Tuottava Maa Turvattu Luonto navi
20.10.18 - klo:11:57 *
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Tuottava maa turvattu luonto ry - tervetuloa!
 
   Etusivu   Ohjeet Haku Jäsenet Kirjaudu Rekisteröidy  
Sivuja: [1] 2 3 ... 10
 1 
 : tänään kello 10:50 
Aloittaja Heikki Jokipii - Uusin viesti kirjoittanut Heikki Jokipii
Hesarissa oli tänään johdantosivulla jutttu "Tässä on ilmastotoivon resepti" ja sen yhteydessä pienempi juttu "Arjessa voi vaikuttaa". Kuinka ollakaan, se kertoi tällaisen esimerkin:

Lainaus
Helsinkiläinen muotoilu- ja tekstiilialan yrittäjä Tiina Taivainen, 38, suosii vaatteissaan kotimaisuutta ja luonnonmukaisuutta.

Maininta luomupuuvillasta valmistetuista perheen vaatteista mahtui lyhyeen juttuun vielä kaksi kertaa.

Vaikka siis luomupuuvilla on mahdollisesti kaikkein viheliäisin valinta ilmastonmuutoksen kannalta.

Eikä kotimaisuudenkaan suosiminen tuossa mitään auta, ainakaan ennenkuin kangas tehdään oikeasti puusta (ks. juuri edellä). Nykyisin puuvilla joka tapauksessa tuodaan kaukaa, vaikka sitten jalostamattomana raaka-aineenakin, joten kuljetuksissa ei tuossa noin voi säästää mitään.

 2 
 : tänään kello 09:32 
Aloittaja Heikki Jokipii - Uusin viesti kirjoittanut Heikki Jokipii
Tuo Salon esimerkki yhdessä tämän kanssa ...

Lainaus
Suuri yksityinen toimija -sarjan voitti UniCafe Oy, jolla on luomua 6,3 prosenttia.

... kuulostavat jopa absurdeilta, jos kerrotaan, että kyse oli kuitenkin Suomen mestaruudesta asiassa. Jo verrattuna pieniin ja keskisuuriin toimijoihin, jotka kuitenkin olivat saman uutisen mukaan saavuttaneet jotenkin merkittäviä prosenttiosuuksia.

 3 
 : 19.10.18 - klo:13:37 
Aloittaja Heikki Jokipii - Uusin viesti kirjoittanut Heikki Jokipii
Maaseudun Tulevaisuuskin kertoo asiasta kuin urhelukilpailun tuloksista:

Salon ruokapalvelut kahmi kaksi voittoa Luomu SM -kisoissa

Mutta huomion tuossa uutisessa saa minulta se, että suurten toimijoiden voittajienkin luomuprosentit ovat kovin alhaisia. Voittaja tuntui itsekin hämmästyneeltä juuri siitä, kuinka vähäisellä osuudella voitto heltisi:

Lainaus
Ruokapalveluohjaaja Mari Portaala on yllättynyt voitosta. Salon ruokapalveluista kymmenen prosenttia on luomua. Nousua edellisvuodesta on 7,5 prosenttia.

Urheiluvertausta jatkaen: on kuin kyläkilpailujen tulostasolla osallistuttaisiin ja pärjättäisiin olympiakisoissa.

 4 
 : 19.10.18 - klo:13:08 
Aloittaja Heikki Jokipii - Uusin viesti kirjoittanut Heikki Jokipii
Myös S-ryhmän Antti Oksan esityksessä samassa tilaisuudessa*) puhuttiin luomun tarinasta. Siinä olevan dian soikiot oli nimetty näin:

***

Vastuullisuus on trendikästä
- HELPPOUS
- YKSILÖLLISYYS
- EETTISYYS
- EKOLOGISUUS ja
VASTUULLISUUS
- AITOUS ja
LUONNOLLISUUS
- KOTIMAISUUS,
PAIKALLISUUS ja
ALKUPERÄ
- HYVINVOINTI
- SOSIAALINEN
KANSSAKÄYMINEN

****

Vaikka minä en kyllä saa kiinni, miten luomun ostaminen liittyisi esim. yksilöllisyyteen ja sosiaaliseen kanssakäymisen. Eettisyydestä meillä onkin jo oma keskustelunsa. Kyllä noista muistakin, siellä täällä. Kotimaisuus-asiasta kaksikin triidiä.

_________

*) tilaisuuden esitykset löytyvät pdf-muodossa täältä:

https://proluomu.fi/luomuelintarvikepaiva/esitykset-2018/

 5 
 : 19.10.18 - klo:11:53 
Aloittaja Heikki Jokipii - Uusin viesti kirjoittanut Heikki Jokipii
Vastaus tuohon edelliseen eli tietoja siitä saatiinkin pian, Luomuelintarvikepäivillä 18.10.2018. S-ryhmän Antti Oksalla oli esityksessään tämä taulukko luomun ostajista ikäryhmittäin:

Miehet 18-29 v 2,5 % +5 %
Miehet 30-44 v 3,5 % +10 %
Miehet 45-59 v 2,4 % +11 %
Miehet 60-99 v 2,3 % +12 %
Naiset 18-29 v 3,2 % +3 %
Naiset 30-44 v 3,7 % +7 %
Naiset 45-59 v 2,8 % +8 %
Naiset 60-99 v 2,7 % +11 %

Siinä on sukupuoli, ikäryhmä, luomuostosten osuus ja luomuostosten kasvuprosentti. Tiedot koskevat ilmeisesti S-ryhmää. Mutta kuten edellä on tullut esille, se edustaa tässä hyvin koko Suomea.

Ainakaan tuossa Kottilan väite (juuri edellä) ei siis pitänyt paikkaansa, vaan molemmissa sukupuolissa toteutunutta kiinnostusta ilmeni eniten ikäryhmässä 30-44 vuotta, joka ei enää mahdu kategoriaan "nuoret". Myös luomuostosten kasvu oli ollut hitainta juuri nuorimmassa ryhmässä, sekä miehillä että naisilla.

Antti Oksa olikin otsikoinut tuon diansa: "Luomua ostetaan melko tasaisesti eri sukupuoli-ikäryhmissä". Vielä tuohon rinnalle kaipaisi ehkä tietoa siitä, millä euromäärällä kussakin ikäryhmässä luomua oli keskimäärin ostettu.

 6 
 : 19.10.18 - klo:09:34 
Aloittaja Heikki Jokipii - Uusin viesti kirjoittanut Heikki Jokipii
https://www.farmit.net/kasvinviljely/2018/10/18/km-ohrakilpailun-voitto-etela-pohjanmaalla-viljelevalle-kari-alasaarelle

https://geneticliteracyproject.org/2018/10/19/mother-nature-more-like-mad-scientist-mama-creator-of-chemicals-good-and-bad-for-humans/

https://geneticliteracyproject.org/2018/10/19/there-are-literally-no-more-studies-we-can-do-to-show-glyphosate-is-safe-expert-says/

https://www.foodnavigator.com/Article/2018/10/16/Trade-wars-and-NPBTs-are-the-new-frontiers-of-food-fraud-quality-control-experts-warn

 7 
 : 19.10.18 - klo:09:23 
Aloittaja Heikki Jokipii - Uusin viesti kirjoittanut Heikki Jokipii
Tavoitteemme vuoteen 2021 mennessä:
• Liikevaihto 5 milj. €, kolminkertainen nykyiseen
verrattuna
• Viennin osuus yli 50 % myynnistä
• Kannattavuus yli alan keskiarvon ja liikevoitto 8 %
• Viennin yhteistyö ruotsalaisen Kronfågel AB:n kanssa
• Kypsien jalosteiden osuus liikevaihdosta 20 %

 8 
 : 19.10.18 - klo:08:48 
Aloittaja Heikki Jokipii - Uusin viesti kirjoittanut Heikki Jokipii
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/artikkeli-1.317173

 9 
 : 19.10.18 - klo:08:17 
Aloittaja Heikki Jokipii - Uusin viesti kirjoittanut Heikki Jokipii
Nyt kehotetaan yrittämään tällaista (Pro Luomu):

Luomu on osa huomisen ruokatarinaa

Lainaus
[..] [Birthe] Linddalin mukaan nouseva sukupolvi ei enää tarkastele ruokaa tuoteperustaisesti vaan paljon laajemmin.

– Huomisen tarinoissa puhutaan kestävästä ruoantuotantoteknologiasta, pienen mittakaavan paikallistaloudesta ja eettisesti ruokaa tuottavista sankariviljelijöistä. Rahan halutaan menevän tuottajille ja paikallisyhteisölle. Myös hävikin minimointi, kierrätys ja koko tuotantoketjun läpinäkyvyys ja eettisyyys korostuvat, Linddal tiivisti.

Tai on jo yritetty. Ei tuo mitään kovin uutta ole. Tuollaisia mielikuvapaketteja on jo pitkään, pitkin matkaa rakenneltu luomun ympärille. Mutta kyllä vanhan tyylin pelottelu on myös yhä mukana:

Lainaus
[..]Hänen*)  mukaansa kuluttajien kiinnostus luomuun korreloi terveystietoisuuden lisääntymisen kanssa.

– Kuluttajat haluavat luomua ja luonnollista; he haluavat välttää esimerkiksi keinotekoisia väri- ja säilöntäaineita, torjunta-aineita, lisättyä sokeria sekä GMO:ta ja kasvuhormoneja.

Kuten sanottu, Suomessa on noita kahta viimeksimainittua helppo välttää noudattamalla ohjetta: syö ihan mitä vain, mitä kaupassa on tarjolla! Toinen asia on, saavutetaanko tuollaisella välttelyllä mitään terveysetuja. Sokeria ehkä lukuunottamatta. Mutta ei lisäsokeroinnissakaan luomusokeri mitään pelasta.

____

*) Peter Åsberg, Midsona AB

 10 
 : 19.10.18 - klo:07:43 
Aloittaja Heikki Jokipii - Uusin viesti kirjoittanut Heikki Jokipii
Vai onko tässä kyseessä aivan eri pelto?

https://areena.yle.fi/1-4571387

Lainaus
Ruoka jota syömme, kasvaa pellossa. Ajatus kuulostaa maailman yksinkertaisimmalta, mutta joskus pyörä vain täytyy keksiä uudelleen. Tämä kuningasidea on syntynyt Perhon liiketalousopistossa, jossa keksittiin perustaa oppilaitoksen naapuriin oma pelto. Näin opiskelijat pääsevät seuraamaan lähietäisyydeltä raaka-aineiden koko elinkaaren pellolta ruokapöytään.
Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen lähti tutustumaan Malmin Longinojalla sijaitsevan Perhon kampuksen peltoon.

On, mutta eri osoitteesta huolimatta se ilmeisesti on osa samaa projektia:

https://perho.fi/ammatillinen-oppilaitos/perhogreencityfarm-ruokaosuuskunta/

Lainaus
Perho Green City Farmin pellon viljely aloitettiin elvyttämällä maaperää maanparannusviljelyllä, jossa maaperä saa ravintoaineita ja pieneliöitä luonnonmukaisilla menetelmillä. Maaperän ravinteita parantavat viljeltävät kurpitsat, auringonkukat, härkäpavut ja viherlannoskasvit kuten ruisvirna & italianraiheinä, kaalikasvit sekä perunalajikkeet Annabelle ja Nicola. Pellon muokkauksessa ovat olleet apuna Herttoniemen ruokaosuuskunnan puutarhurit.

Tässä vielä lisää tästä yhteistyöstä:

https://perho.fi/ammatillinen-oppilaitos/perhogreencityfarm-ruokaosuuskunta/kumppanuusmaatalous/

Sivuja: [1] 2 3 ... 10
MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!