Recent Posts

Pages: [1] 2 3 ... 10
1
Mutta tämänkään mukaan ei steinerilaisuus eikä muukaan rokotevastaisuus ole Suomessa merkittävä uhka:

Disinformaatio koronarokotteista nostaa päätään, mutta Supon mukaan järjestelmällistä kampanjointia ei ole havaittu
2
Muut aiheet / Vs: COVID-19
« Last post by Heikki Jokipii on Today at 06:46 »
PS. Saksassa muuten puhutaan hyvin yleisesti, että rokotusvauhti on ollut pettymys (Merkeliä myöten!). Saksa on Bloombergin mukaan meistä 3 prosentin sadasosaa jäljessä.

Ludger Wessin twiittisivulta kysymys Saksasta, että otetaanko tämä rokottaminen turhan juhlallisesti:

Ludger Wess uudelleentwiittasi
Dr. Christian Lübbersin twiitin:

Quote
Verstehe nicht, warum AstraZeneca nur über Impfzentren verimpft wird. Priorisierung und Alter kann wirklich jede Praxis checken, der Impfstoff muss nicht besonders gelagert werden und bei so vielen Impfwilligen würde abends eh nichts übrig bleiben. Jede Impfung zählt. #ÄrmelHoch!

Sieltä löytyi vielä tarina Israelista, että IKEA oli siellä tarjonnut parin päivän ajan asiakkailleen mahdollisuuden saada kauppareissullaan rokotus!

***

Vaikka nyt suomalaisen "kolmen viikon kirin" pääkeino ovat rajoitukset, YLE:n rokotuslaskuri antoi taas uuden, toivorikkaamman päivämäärän 70% rokotuskattavuuden saavuttamisesta: 24.11.2021. Ollaan jo tämän vuoden puolella! Tuon mukaan ensi joulunkaan täysipainoista viettoa ei tarvitsisi enää kieltää.  Ja perinteinen itsenäisyyspäivän muotinäytöskin tulisi ehkä taas mahdollliseksi!

Ja kohta mahdollisesti tulee lisää valinnanvaraa. Ensin tietysti USA:ssa:

Johnson & Johnsonin koronarokotteelle suositellaan myyntilupaa Yhdysvalloissa

Quote
Johnson & Johnsonin rokote olisi kolmas Yhdysvalloissa myyntiluvan saanut koronarokote. Se annetaan yhdellä pistoksella ja voidaan säilöä jääkaappilämpötilassa, mikä tekee sen jakelusta helpompaa kuin pakastinoloja vaativien Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan rokotteiden.

Mutta EU:ssakin se on jo hyväksymisjonossa:

EU:n rokotetoimitusten virran odotetaan kiihtyvän kesää kohti – Johnson & Johnson jätti myyntilupahakemuksensa lääkevirastoon

Quote
EU on varannut yhteishankinnassaan Johnson & Johnsonin rokotteesta jopa 400 miljoonaa annosta. Uuden rokotteen toimitukset voisivat alkaa myyntiluvan hyväksymisen jälkeen.

Kiireisille työssäkäyville nuorille ja nuorehkoille tuollainen yhden pysähdyksen taktiikka saattaisi olla mitä passelein. Varmaan asian voisi organisoida niin, että sen saisi työpaikalla (näin tehtiin aikanaan minun työpaikallani nk. sikainfluenssan kohdalla).
3
Muut aiheet / Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Last post by Heikki Jokipii on Today at 05:05 »
Täysin rationaalinen syy ...

Palkittu rajavartija kärysi kolmesta laittomasta nuuskalastista – perusteli Tornion-komennuksen aikana tehtyjä keikkoja koronaturvallisuudella

... rikkoa tässä tilanteessa täysin irrationaalista lakia:

Quote
Hän selitti katsoneensa järkeväksi ostaa nuuskaa enemmän kerralla koronatilanteen vuoksi. Rajavartija oli katsonut, että riskit koronan leviämiseen olivat näin pienemmät.

Monessa muussa vastaavassa kysymyksessä tai tilanteessa häntä ylistettäisiin nk. kansalaistottelemattomuudesta!
4
Nyt vuosi on kunnolla vaihtunut, ja odottamamme muutos on tapahtunut. Vuoden vaihtuminen kesti kyllä tosi kauan, niin taivaankappaleiden liikkeitä seuraavasta porukasta kuin onkin kysymys.  :D

(Luonnosta tähän tekstiin aloittelin jo 31.12.20, koska tilanne jo silloin oli nähtävissä.)

Vaikka tavallaan voisi tulkita niinkin, että Kurjen tilan nimi vain vaihtui, katsomme kuitenkin perustelluksi merkitä listaamme, että Kurjen tila on lopettanut biodynaamisena tilana, koska sama tila kuitenkin nyt jatkaa viljelyä Ekokyläyhdistyksen toimesta, mutta muulla tavalla. Eräänä ilmoitettuna optiona Kurjen tilalla on jatkaa biodynaamista viljelyä, mutta se aie ei ole ainakaan vielä sen nettisivuilla saanut vahvistusta.

Vaikka Biodynaaminen yhdistys omassa luettelossaan on vain vaihtanut nimeä. Mutta kyllä silläkin nyt osoitteet jne. on muutettu. Haltijan tilalle on tullut oma kotisivu, http://haltijantila.fi/, jossa vielä ei ole materiaalia.

Haltijan tilan katsomme aloittaneeksi v. 2014, jonka vuosiluvun saimme tästä Kurkirahaston selostuksesta:

Quote
Haltijan tila muodostuu 10,5 hehtaarista peltoa, pienestä (4,5 ha) metsäalasta ja tilakeskuksen tonttimaasta. Nämä pellot ovat olleet vuodesta 2014 vuokraviljelyssä Kurjen biodynaamisella maatilalla. Peltolohkojen siirtäminen luomu- ja biodynaamiseen viljelyyn aloitettiin 2014 ja vuodesta 2016 lohkot ovat olleet luomu- ja demeter-sertifioituja.


Huomataan, että naudat selvisivät tästä muutoksesta. Haltijan tilan tuotteita ovat:

Quote
puutarhakasvit, viljat, palkokasvit, naudat ja naudanliha, lampaat ja lampaanliha, nurmi

***

Muita odottamiamme muutoksia (edellä 14.02.21) ei Biodynaamisen yhdistyksen listassa ole tapahtunut. Toimimattomia linkkejäkään ei ole korjattu. — Toimimattomiin linkkeihin omalla (ei-teknisellä) tavallaan kuuluu Solsidans Trädgård: https://www.facebook.com/solsidanstradgard
5
Luomuliha kytkeytyy jännittävästi hyvin moneen luomun problemaattiseen kysymykseen:

- luomu nauttii hyvästä imagosta hyvin suurelta osin sen kautta, että eläimiä oletettavasti siinä kohdeltaisiin tavanomaista viljelyä paremmin
- luomun talous - ilman tukia - on hyvin suurelta osin riippuvainen eläintuotannosta
- vaikka muitakin luomueläintuotteita toki on (maito, kananmunat), lihakin on siinä tärkeä
- luomuviljelyn ravinnetalous on hyvin riippuvainen eläimistä, erityisesti muun kuin typen osalta
- kuitenkin eläintilojen osuus luomutiloista on juuttunut sille tietylle vaatimattomalle tasolle, noin viidennekseen
- kuitenkin luomulihan osuus on juuttunut tuohon n. 1 prosenttiin, viime vuosi siis mukaan lukien

- Pro Luomu yrittää vierittää ongelman siihen, ettei jalosteita ole (lihav. HJ):

Quote
Luomun markkinaosuuden kasvattamiseksi tarvittaisiin lisää tuotekehitystä ja uusia tuotteita erityisesti leipiin, makkaroihin ja leikkeleisiin.

- mutta ongelma taitaa kuitenkin olla hinnassa. Leikkeleitä ei pysty luomuna valmistamaan ja myymän kilpailukykyiseen hintaan, jos jo on vaikeuksia siinä perusjauhelihassakin
- jos luomulihan koko tuotanto on noin vähäistä, riittääkö siitä edes raaka-aineita luomulihajalosteiden lisäämiseen?

- koko muu luomutuotanto on kuitenkin rakennettu siihen malliin, ikäänkuin tehtäisiin eläimille ruokaa. Mitäpä nurmi, valtaosa luomualasta, nimensä mukaisesti muuta olisi? Aivan, tottakai sen nimen taakse on kätketty valtavia alueita vallan toiseen tarkoitukseen, viherlannoitukseen eli typen keräämiseen.

- sitten on vielä olemassa yritys muokata luomun imagoa niin, että se saataisiin yhdistettyä kasvissyöntiin. Mutta se on perusteiltaan falski yritys.
6
Näin kävi, mutta nyt ne siellä ovat:

https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/luomumaatilat/tilastot-ja-tietohaut/

Luomueläintilastot.  Luomupuutarhatuotannon luvut vielä uupuvat.

Outoa, että puutarhatilastot puuttuvat sieltä vielä. Vaikka viime vuonna ne oli päivätty 31.12.19.

Tässä nyt on noiduttu odottelemaan. Yhdessä jos toisessakin asiassa.

Sensijaan Luken tilasto lihantuotannosta ilmestyi juuri luvattuna päivänä:

https://stat.luke.fi/lihantuotanto-vuosi-2020_fi

Ja tiedot luomulihankin tuotannosta löytyvät:

Quote
Luomulihaa tuotettiin 4,4 miljoonaa kiloa, mikä 17 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Luomunaudanlihan tuotanto lisääntyi edellisvuodesta. Luomusianlihaa tuotettiin hieman edellisvuotta vähemmän, ja luomulampaanlihan tuotanto oli lähes samalla tasolla.

Tarkemmat tiedotkin löytyvät. Paitsi siipikarjasta (broilereista), joista edelleenkään ei ole tietoja. Ja juuri noin siinä kävi. Naudanliha nousi, muu pysyi käytännössä ennallaan.

Eivätpä juuri heilahtaneet nämäkään luvut. Luomulihaa tuotettiin suomalaista kohti n. 800 grammaa (eikä se luku juuri muuttuisi, vaikka luomubroileri olisi mukana). Luomun osuus kaikesta lihantuotannosta pyöristyy edelleen yhteen (1) prosenttiin. Broilerin kanssa n. 1,1%.

***

Toiseen keskusteluumme (lihav. HJ):

Quote
Lihaa tuotettiin viime vuonna ennätysmäärä, vajaa 410 miljoonaa kiloa, mikä on reilu kaksi prosenttia enemmän kuin vuonna 2019. Siipikarjanlihan ja sianlihan tuotanto kasvoivat, kun taas naudanlihan ja lampaanlihan tuotanto väheni edellisvuodesta.
7
Yleinen Keskustelualue / Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Last post by Heikki Jokipii on 26.02.21 - klo:07:43 »
Tuo lausunto alkaisi olla sopusoinnussa Demeter-lehden tietojen kanssa, jos Ahonala on tuohon laskenut vain varsinaiset Demeter-oikeuden saaneet mukaan. Ahonala kuitenkin sitten jatkoi jopa näin (s. 28 ):

Quote
Kaikki eivät haluakaan anoa näitä merkinkäyttöoikeuksia. Syynä voi olla sekin, että ko. tuotteet tunnetaan muutenkin paikkakunnalla. Tämä ei tarkoita sitä, että vain yhdistyksen merkejä käyttävät olisivat ainoat kunnolliset biodynaamiset viljelijät maassamme. Sanoisinkin, että kuluttajan kannattaisi aina ottaa selvää tuotteista, käydä jopa tilalla katsomassa, mistä tuotteet tulevat.

Eli hänkin arvioi, että kiinnostusta ja harrastustta olisi tuolloin ollut virallista laajemmin, eli siinä mielessä se on linjassa Paxin näkemyksen kanssa. — Muun ohella tuosta voi huomata, että markkinointi nk. kumppanuusmaatalouden tapaisilla keinoilla aloitettiin siis jo tuolloin.

Samaa yritetään kertoa Biodynaamisen yhdistyksen tällä äskettäin uusitulla (!) sivulla:

Quote
Demeter-tiloja on 62 maassa yhteensä yli 6 000 ja biodynaamisesti viljellään yhteensä noin 200 000 hehtaaria. Demeter-tuotteita jatkojalostavia yrityksiä on 875. Sertifioidun tuotannon ohella, maailmassa on huomattava määrä biodynaamisesti hoidettuja tiloja, jotka myyvät tuotteensa paikallisesti mutta eivät ole hakeutuneet sertifiointijärjestelmään.


Tuota väitettä laajasta epävirallisesta biodynaamisesta viljelystä on kutakuinkin mahdotonta tarkistaa. Jossain määrin tuollaista toimintaa varmasti on, kuten edellä esille tulleissa esimerkeissä suomalaisista sitäkin hetken kokeilleista harrastelijaviljelijöistä.

Mutta luultavasti tuo teksti heijastaa enemmän sitä, että siinä aavistetaan sillä olevan myös lukijoita, joilla on numerotaito hallussaan. Ja jotka näkevät noista luvuista heti, kuinka äärimmäisen pieni osa biodynaaminen viljely on maanviljelyn globaalista kokonaisuudesta.

Mutta nalkutetaanpa vielä uudestaan tästäkin:

Tilanne nyt (7/2020, alltogether)   220.725 hehtaaria   6.429 tilaa.

https://www.demeter.net/statistics
 
Listassa on 65 maata, joissa 8:ssa ei yhtään tilaa, jää 57, Sicily edelleen mukana, jää 56 maata. Niissä 9 maata, joissa on 1 biodynaaminen tila.

Eli niin vain suomalaisetkin asian puolustajat, ruotsalaisten lisäksi, lankesivat liioitteluun. Ja/tai eivät osanneet lukumäärää oikein laskea, tuosta aika selkeästä taulukosta (Sicily-nimistä maata lukuunottamatta).

Näin eivät suomalaiset sentään ruotsalaisten perässä sanoneet, että löytyisi "hundratusentals jordbrukare utan certifiering". Joka tarkoittaisi, että valtaosa biodynaamisesti viljelevistä, lähes kaikki, tekisi niin (puoli)salaa!


PS. Sen olemme kyllä huomanneet, miten tuo yhdistys haluaisi mitä ilmeisimmin pitää tiedon siitä, että jokin tila on lopettanut biodynaamisen viljelyn, mielellään mahdollisimman kauan epävirallisena!
8
Ihan en nyt tätä kehitystä ymmärrä:

Raportti: Nälkäisten määrän väheneminen hidastunut Aasiassa – ”Valtava inhimillinen menetys”

Koska jotain paikallisia poikkeuksia lukuunottamatta sääolosuhteet eivät Aasiassa ole kokonaissatoja vähentäneet, vaan ne ovat pysyneet korkealla tasolla. Selvästi korkeampina kuin Afrikassa.

Intia tuottaa vuodesta toiseen pessimisteille pettymyksen:

India expected to harvest record wheat, rice crops this year

Mutta varma voi olla, etteivät he luovuta. Vaan jatkossakin saamme synkkiä ennusteita siitä, miten Intian sadot uhkaavat romahtaa.
9
Yleinen Keskustelualue / Vs: Puolueet ja luomu
« Last post by Heikki Jokipii on 26.02.21 - klo:05:16 »
Saksan Vihreissä on syntynyt vastaavanlaista liikehdintää:

Haltung zur Gentechnik: Grüne fordern Umdenken

Tuossa saksalaisessakin paperissa viitataan ilmastonmuutokseen syynä, jonka takia uudet linjaukset ovat tarpeen.

Saksassa on huomattu, että muut puolueet, erityisesti SPD hallituksessa, yrittävät olla vihreiden kasvavan kannatuksen pelossa vihreitäkin vihreämpiä. Ja on käymässä niin, että näin ne tulevat edustaneeksi Vihreiden vanhoja kantoja. Ja Vihreät menevätkin modernimmalta puolelta ohi.

Mutta tässä on nyt Euroopan Vihreiden viimeisin ulostulo asiassa:

New GM technology has no place in sustainable farming

Tekstistä alempaa löytyy Vihreiden vaihtoehto: luomusta löytyy vastaus kaikkeen.

Näin sitten Viite ry:stä ja noista saksalaisista toisenlaisista Vihreistä huolimatta. Eikä kai siinä Suomen Vihreidenkään auta kovasti poiketa tuosta eurooppalaisesta valtavirrasta. Turvallisinta on kunnallisvaaleissakin totuttuun tapaan vaatia luomua kunnalliseen joukkoruokailuun.
Pages: [1] 2 3 ... 10