Näytä kirjoitukset

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Jarrumies

Pages: 1 ... 48 49 [50]
736

Tuon 14.11.2012 järjestetyn Luomupäivän esitelmiä on saatavissa täältä:
http://www.luomuliitto.fi/luomutuotanto/luomupaiva/

Alarodun kalvoissa on hieman tarkempia lukuja. Niiden mukaan (kalvojen sivut 8-9) S-ryhmässä:

Quote
S-ryhmän osuus kuluttajien luomuostoista 47 % (Nielsen Homescan)
Luomun osuus myynnistä 1-10/2012 oli 1,5 %.
Luomun osuus pääkaupunkiseudulla on 2,6 %
Luomutuotteiden 1-10/2012 myynninkehitysindeksi 124
Odotamme kasvun kiihtyvän loppuvuoden aikana
S-ryhmän kotimaisten luomutuotteiden myynti tulee olemaan
60 milj € vuonna 2012.
S-ryhmän kotimaisten luomutuotteiden myynti on kaksinkertaistettu
kahdessa vuodessa.

Tuo Alarodun odotus, että luomun osuus vielä kasvaa loppuvuoden (marras-joulukuun) aikana tuskin toteutuu, kun talous on menossa alas. Vai onko yleensä luomun myynti ollut joulun edellä suurempaa kuin muulloin? Tietääkö joku? Ostetaanko joulupöytään luomua enemmän? Jos niin, saattaa luomun osuus veilä vähän nousta tuosta 1,5 %:sta.


737
Kuinkahan kauan kestää ennen kuin Juha Berglung (mainittu tällä forumilla aiemminkin) palkitaan biodynaamisten viinien viljelystä? Berglund on Viini-lehden perustaja, Nanso Groupin hallituksen puheenjohtaja ja omistaa biodynaamisen viinitilan Ranskassa. Joten varmasti hän on hyvin verkottunut. Netissä on lukuisia Berglundin haastatteluja. Tässä yksi:

Tähdistä, kuusta ja auringosta on bioviini tehty

Quote
– Kyllä me ihan tosissaan olemme. Voi toki olla skeptinen ja on syytä ollakin. Biodynaaminen kuulostaa pelottavalta, mutta itse ajattelen, että palaamme juurille, Juha Berglund sanoo.

Biodynaaminen viljely on extreme-tasolle vietyä luomuviljelyä. Biodynaamisesti voi viljellä niin kotipihan porkkanoita kuin viinitilan viiniköynnöksiäkin.

Yhteistä kummallekin on, että viljelmä nähdään elävänä organismina ja ekosysteeminä, kokonaisuutena, johon vaikuttaa kaikki sen ympärillä oleva. Ei vain aurinko, sade ja maaperä, vaan myös luonnon kiertokulku, vuodenajat, kuunkierto sekä kosmiset syklit ja vuorokausirytmit.

Bioviljelyssä ei käytetä lannoitteita ja kemiallisia torjunta-aineita. Viiniköynnösten hyvinvointiin, tuholaisten torjuntaan ja satoon vaikutetaan erilaisilla biodynaamisilla preparaateilla, jotka ovat homeopaattisia aineita.

Kyllä steinerilainen biodynaaminen viljely on yhä osa luomua vaikka monet luomun kannattajat yrittävät muuta väittää.


738
Yleinen Keskustelualue / Vs: Google Trends ja luomu
« on: 16.11.12 - klo:14:58 »
Venäjällä luomuun liittyvät haut ovat vasta nousussa - kuten arvata saattaa.
Alla haut venäjänkielisillä vastineilla termeille luomuruoka eli luomutuote (sininen käyrä) ja luomuviljely (punainen käyrä). Klikatkaa rohkeasti vain linkkiä:

http://www.google.fi/trends/explore#q=%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B5%20%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D1%8B%2C%20%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B5%20%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5&cmpt=q






739
Yleinen Keskustelualue / Vs: Google Trends ja luomu
« on: 16.11.12 - klo:07:22 »

Ja näin Ruotsissa, joka on aina meitä edellä trendeissä ;). Hakujen "ekologisk mat" ja "ekologisk odling" suosio on ollut selvässä laskussa jo vuoden 2008 jälkeen:
http://www.google.fi/trends/explore#q=ekologisk%20mat%2C%20ekologisk%20odling&cmpt=q

Ja koko maailmassa englanninkielisten termien "organic foods", "organic products", "organic farming" suosion lasku alkoi jo vuoden 2006 tienoilla:
http://www.google.fi/trends/explore#q=organic%20foods%2C%20organic%20products%2C%20organic%20farming&cmpt=q



740
Yleinen Keskustelualue / Google Trends ja luomu
« on: 15.11.12 - klo:21:10 »

Google Trends'in avulla voi tarkastella kuinka suosittuja tietyt hakusanat ovat.
Tein kokeilun hakusanoilla karppaus ja luomu. Tulos:
http://www.google.fi/trends/explore#q=karppaus%2C%20luomu&cmpt=q

Tuon mukaan hauissa karppauksen suosio on selvässä laskussa. Karppaus oli suosiohuipussaan viime vuoden 2011 syksyllä.

Luomun suosion oletin olevan koko ajan nousussa - mutta ei ollutkaan vaan lievässä laskussa vuoden 2011 huipun jälkeen.

Trendsiin voi lisätä omia termejä. Kokeilkaa vaikka seuraavia:
lähiruoka, luomuruoka, e-koodi, lisäaineeton. Tulos:

http://www.google.fi/trends/explore#q=l%C3%A4hiruoka%2C%20luomuruoka%2C%20e-koodi%2C%20lis%C3%A4aineeton&cmpt=q

Kaikki nuo ovat lievässä laskussa.

741
Muut aiheet / Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
« on: 25.10.12 - klo:14:36 »
Kauppaneuvokselle suositeltu linkki Adam Smith Instituten Unfair Trade -raporttiin ei ollut enää toimiva.
Tässä nyt toimiva linkki:
www.adamsmith.org/images/pdf/unfair_trade.pdf


PS. Moderaattorin oiikeudella tähän: Kiitos, nyt se on korjattu sinnekin. Jätetään tämä linkki tähänkin. Heikki J.

742

EFSAn loppuraporttia odotellessa voi lukea Slatesta jutun, jossa myös hyvät linkit:

GMO Opponents Are the Climate Skeptics of the Left. Don’t worry. Genetically modified corn isn’t going to give you cancer.

743
Yleinen Keskustelualue / Vs: Suomesta "luomumaa"?
« on: 10.10.12 - klo:20:55 »
Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin Mikkelin toimipisteestä se Luomuinstituutti tulee. Siellä on ollut luomuopetusta jo pitkään.
Parhaillaan menossa seuraavat kurssit (ks. tarkemmat linkit: http://www.helsinki.fi/ruralia/koulutus/eco/koulutuskartta.htm):

LUOMUALAN ERIKOISOPINNOT (30 op)

Syyslukukausi 2012
Viestinnän perusteet ja luomu, 9.-10.10. ja 12.-13.11.2012 + etätyöskentely (SALI)

Luomualan tekstin kirjoittaminen, 2 op, 18.-19.10. ja 22.-23.11.2012 + etätyöskentely (PAJA)

Orientaatio luomualan erikoisopintoihin, 1 op, 25.-26.9.2012 + etätyöskentely (SALKKU)

Luomualan seminaari + essee, 1 op, ajankohta sopimuksen mukaan (OVI)

 Luomuelintarvikkeiden valmistus ja luomuruoka, 6 op, 5.9.-10.10.2012 + etäopiskelu 31.10.2012 asti (SALI)

Yrttien, marjojen ja hedelmien luonnonmukainen tuotanto -teemapäivät II, 3 op, 6.-7.9.2012 + etätyöskentely (SALI)

Luomuketju ja kuluttajat, 4 op,10.9.-18.10.2012 + etätyöskentely 31.10.2012 asti (SALI)

Luomu ja maapallo, 3 op,27.9.2012 + verkkokurssi 23.11.2012 asti (SALI)

Luomualan opintomatka kotimaassa - Hedelmäisen marjaisa ympyrämatka, 2 op, 20.-21.9.2012 + etätyöskentely (PAJA)

Maan kasvukunnon hoito, 3 op, 21.11.2012 - helmikuu 2013(SALI)

Luomukotieläintuotanto, 3 op, 30.11 - tammikuu 2013(SALI)

 Syyslukukaudella tulossa myös OVI-, SALI- ja PAJA-opintoja liittyen luomuelintarvikkeisiin, kotieläinten, luonnon ja yrittäjien hyvinvointiin, maan kasvukuntoon, luomun viestintään ja markkinoihin. Seuraa ilmoittelua!


744
EFSA on julkaissut Seralin tutkimuksesta alustavan katsauksen , jonka mukaan tutkimus ei täytä tieteellisiä vaatimuksia (insufficient scientific quality to be considered as valid for risk assessment) ja luettelee lukuisia tutkimuksen puutteita.

Seralinin pitäisi toimittaa lisäaineistoa EFSAlle 12.10 meneessä ja EFSAn loppuraportin pitäisi ilmestyä lokakuun loppuun mennessä:
http://news.sciencemag.org/scienceinsider/2012/10/european-food-safety-authority.html

Epäilenpä, että Seralini kieltäytyy tai vetkuttelee taas jotenkin.

745

Caenin yliopiston Séralini on vuosia käynyt gm-vastaista kampanjaa. EFSA on aikaisemmin löytänyt vakavia virheitä hänen vetämissään tutkimuksissa.

MTV3:n Helena Petäistö teki tuosta uudesta tutkimuksesta oikein uutisjutun, joka ajettiin viime viikolla MTV:n uutisissa.

MTV3:ssä juttua asiasta myös tekstinä:
http://www.mtv3.fi/uutiset/ulkomaat.shtml/tutkimus-geenimuunnellun-maissin-ja-syovan-valilla-yhteys/2012/09/1619730

Seralinin artikkeli kokotekstinä: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691512005637

Tutkimuksen kritiikkiä:
http://www.flanderstoday.eu/content/vib-sceptical-gmo-study
http://www.newsdaily.com/stories/bre88j0ms-us-gmcrops-safety/
http://www.reuters.com/article/2012/09/19/gmcrops-safety-idUSL5E8KJC1220120919
http://www.science20.com/science_20/blog/gm_maize_causes_tumors_rats_here_how_experts_responded-94259
http://www.sciencemediacentre.org/pages/press_releases/12-09-19_gm_maize_rats_tumours.htm

746
Ylen uutislähetyksessä radiossa la 22.9.2012 klo 17.00 kertoi toimittaja Helena Ala-Mettälä Stanfordin tutkimuksesta.

Jutun sävystä kertoo jo se, että juttua introttiin maininnalla ”Amerikkalainen laaja luomututkimus ei vakuuta suomalaistutkijoita”.

Haasteltavina olikin sitten vain luomun puolestapuhujia Ruralia-instituutista, tutkijatohtori Minna Mikkola http://www.helsinki.fi/ruralia/henkilo.asp?sukunimi=Mikkola
ja Ruralian varajohtaja Pirjo Siiskonen 
http://www.helsinki.fi/ruralia/henkilo.asp?sukunimi=Siiskonen.

Muutama poiminta:

Siiskosen mukaan tutkimuksen keskeisin tulos on, että tavanomaisessa tuotannossa oli enemmän torjunta-ainejäämiä.

Siiskonen muuten vetää ”Luomuinstituutin käynnistäminen” -hanketta:
http://www.helsinki.fi/ruralia/projekti.asp?projektinro=6303329

Mikkolan mukaan luomussa on enemmän fenoleita, joiden uskotaan ehkäisevän syöpiä, ja nämä monimutkaiset yhdisteet suojelevat kasveja  tuholaisilta ja jotka myös meidän terveydellemme ovat hyödyllisiä.

Koko juttu on kuunneltavissa Areenassa http://areena.yle.fi/radio/1644420
ja tuolta valitaan joko mp3 tai podcast. Juttu alkaa noin 10 minuutin kohdalla.

Stanfordin tutkimus on saatavana ilmaiseksi kokotekstinä: http://media.dssimon.com/taperequest/acp75_study.pdf


Pages: 1 ... 48 49 [50]