Näytä kirjoitukset

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Topics - Jarrumies

Pages: 1 [2]
16
Quote
Vihreä kaupunki ei ole totta miniatyyrimuodossa, vaikka sissiviljely tai viljelyalustan rakentaminen muovikassiin on yhteisöllistä puuhaamista.

Epäilen myös hedelmäpuubulevardien ja parvekeperunaviljelysten reunustaman kaupunki-Sointulan satonäkymiä, ainakin niiden läkähtyneiden tomaatintaimien perusteella, jotka olen nähnyt ullanlinnalaisen ajatushautomon ikkunalaudalla.

Näin Marketta Mattila Ylen Ykkösaamussa eilen. Tekstinä:
http://yle.fi/radio1/asia/ykkosaamun_kolumni/marketta_mattila_missa_on_metsa_41617.html

Mikä ajatushautomo noin onnistuneesti hautoo luomuaatetta käytännössä?

Demos tietenkin - se sama, joka oli mukana kirjoittamassa maabrändiryhmän ehdotuksia (50 % tuotannosta luomua ym.). Demoksen osuudesta tarkemmin tässä:
http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=674.msg3825#msg3825

Demos Laivurinkadulla Ullanlinnassa:
http://www.demoshelsinki.fi/demos-kuvaus/

17
Helsinkiviikolla esitellään luomuviljelyä Herttoniemen kartanon mailla:
http://www.helsinkiviikko.fi/fi/ajankohtaista/stadilainen-luomuviljelija

Toinen juttu samasta aiheesta:
TIEDOTE: Helsingissä viljellään taas todellista lähiruokaa!
http://www.stadinpuutarhuri.fi/
Quote
Puutarhuri Jan Liesaho on vuokrannut pellot museokartanon omistavalta Svenska odlingens vänner i Helsinge:ltä kymmeneksi vuodeksi, ja viljelyä on tarkoitus kehittää pitkäjänteisesti. “Pellot ovat luomuvalvonnassa ja otamme ne käyttöön asteittain. Minkäänlaista tehomaanviljelyä ei tällaisella tilalla ole tarkoituksenmukaista harjoittaa. Viljelemme harvinaisempia ensiluokkaisia erikoiskasveja ja lajikkeita ja kehitämme toimintaa maltillisesti.” puutarhuri Jan Liesaho kertoo.

Mitään estettä viljellä tavanomaisin menetelmin mitään erikoislajikkeita ei tuollakaan tilalla olisi.
Sivumennen sanoen muuten vielä lähempänä kaupunkikeskustaa Helsingin yliopiston koetilalla Viikissä viljellään peltoja aivan tavanomaisin menetelmin.

18
Yleinen Keskustelualue / Luomulehmien tuottavuus
« on: 29.04.13 - klo:21:11 »
Alkoi kiinnostaa luomulehmien maidontuotannon tuottavuus.
Kaikki luvut alla vuodelta 2012 niin tarkasti kuin löysin. (Etsikää mahdolliset virheet laskuistani.)

http://www.maataloustilastot.fi/maito-ja-maitotuotetilasto
http://www.maataloustilastot.fi/sites/default/modules/pubdlcnt/pubdlcnt.php?file=/sites/default/files/maidon_kokonaistuotanto_1980-2012.xls&nid=2025

Noista tilastoista laskien saadaan luomumaidon tuotannon osuudeksi kaikesta maidontuotannosta (litrat tuhansia litroja):
 37569/2188383 = 0.0172 eli 1,72 %

Luomulypsylehmien määrä:
http://www.evira.fi/files/attachments/fi/evira/asiakokonaisuudet/luomu/tilastot/lelain2012a.pdf

Kaikkien lypsylehmien määrä:
http://www.maataloustilastot.fi/sites/default/modules/pubdlcnt/pubdlcnt.php?file=/sites/default/files/nautojen_lukumaara_vuosina_1990-2012.xls&nid=36

Lasketaan luomulypsylehmien osuus kaikista lypsylehmistä:
6447/283600 =  0.0227 eli 2,27 %

Lasketaan prosenttilukujen avulla luomulypsylehmien maidontuotanto osuutena tavanomaisten lehmien maidontuotannosta:
((1.72/2.27))/((100-1.72)/(100-2.27))  =    0.7535 eli 75,4 %.

Sama voitaisiin myös laskea toisin lähtien maidontuotannosta lehmää kohden:
-   luomulypsylehmät: 5827 litraa/lehmä
-   tavanomaiset lypsylehmät: 7760 litraa/lehmä

Luomulehmä tuottaa 75 % siitä mitä tavanomainen eli siis neljäsosan vähemmän. Aika hyvin luomulehmäksi. Asiaan vaikuttaa varmaan se, että luomumaitotilat ovat huomattavan isoja kun taas tavanomaisessa tuotannossa on paljon pientiloja.

Muutos / Lisäys 30.4.13

Luomunautojen tilastossa http://www.evira.fi/files/attachments/fi/evira/asiakokonaisuudet/luomu/tilastot/lelain2012a.pdf
on kategoriat:” Lypsylehmä” ja ”Hieho (lypsy- tai emolehmäksi)”

Kaikkien nautojen tilastossa
http://www.maataloustilastot.fi/sites/default/modules/pubdlcnt/pubdlcnt.php?file=/sites/default/files/nautojen_lukumaara_vuosina_1990-2012.xls&nid=36
on kategoriat:” Lypsylehmä” ja ”Hieho”. Tuossa Hieho-kategoriassa ei ole mainintaan ” lypsy- tai emolehmäksi” kuten luomupuolella on.

Laskelmissa käytin kummastakin vain kategoriaa ”lypsylehmä”. Noista tilastoista ei voi eritellä miten paljon hiehoja mahdollisesti pitäisi ottaa mukaan tuottavuuslaskelmiin.  Tietääkö joku pitäisikö hiehot jotenkin huomioida laskelmissa?

19
Yleinen Keskustelualue / Luomupeltoalan käyttö
« on: 28.04.13 - klo:20:45 »

Luomun Toimialaraportti 2010 pdf:ssä
http://www.luomu.fi/wp-content/uploads/2012/01/LuomuToimialaraportti2010.pdf
on sivulla 13:

Taulukko 3. Pellonkäyttö luonnonmukaiseen tuotantoon hyväksytyllä alalla 2009 (ha) ja osuus koko luonnonmukaisesti viljellystä alasta (%)

Taulukkoa ei voi kopioida tänne mutta siitä käy ilmi, että luomupelloista on mm. 24,1 % on rehuviljalla, 47,7 % nurmella ja 11,8 % kesannolla.  Siis nurmella ja kesannolla on yhteensä 59,5 % luomualasta. Aika tavalla, vai mitä?

Raportin kirjoittaja Sampsa Heinonen sanoo:
Quote
Suurin osa alasta käytetään rehuntuotantoon kuten tavanomaisessakin viljelyssä Suomessa. Luomuhyväksytystä peltoalasta on noin kolmannes viljoilla ja palkoviljoilla. Vilja-alasta noin puolet on kauraa.

Mites tuo pellonkäyttö on tavanomaisessa viljelyssä?

20
Yleinen Keskustelualue / Luomun vienti ja tuonti
« on: 23.04.13 - klo:06:11 »
Taas tulossa yksi luomun markkinointitilaisuus:
http://proluomu.fi/seminaari-luomun-vientimarkkinoista-16-5-2013/

Quote
Seminaari luomun vientimarkkinoista 16.5.2013
Luomun vientiseminaarissa julkistetaan tuore selvitys suomalaisluomun vientitilanteesta ja potentiaalisista vientimaista. Seminaarissa kuullaan myös näkemyksiä siitä, miten kansainvälinen kauppayhteistyö voisi edesauttaa luomutuotteiden pääsyä vientimarkkinoille.
Aika: 16.5. klo 10.00-13.00
Paikka: Ässäkeskus (Fleminginkatu 34), Helsinki
Ohjelma:
klo 10.00 Avaus, ylitarkastaja Mikko Härkönen, työ- ja elinkeinoministeriö, Team Finland
Missä on suomalaisen luomun lupaavimmat vientikohteet?
toimitusjohtaja Erkki Pöytäniemi, Organic Food Finland Oy
Suomalainen kauppa suomalaisen luomun viennin edistäjänä
kehitysjohtaja Marita Koskinen, Prisma Venäjä
ostojohtaja Charlotte Nilsson-Nordby, Coop Trading
Mitä olemme oppineet luomuviennistä?
toimitusjohtaja Miska Kuusela, Helsingin Mylly Oy
Yhteenveto ja loppukeskustelu: miten työtä luomuviennin edistämiseksi jatketaan?

Ja tietenkin tämän kuluja maksetaan taas meidän kaikkien yhteisistä verovaroista:

Quote
Tämän seminaarin toteuttamista tukee maa- ja metsätalousministeriö.


21
Yleinen Keskustelualue / EU:n tukema luomun aitousprojekti
« on: 18.04.13 - klo:10:50 »
Parhaillaan on menossa luomun aitousprojekti:
http://blogs.helsinki.fi/hy-ruralia/2012/01/31/oikeasti-luomua/

Quote
Kansainvälisessä tutkimusprojektissa ”Fast methods for authentication of organic plant based foods” (AuthenticFood) testataan ja kehitetään lupaavimpia analyyttisiä menetelmiä kasviperäisten luomutuotteiden aitouden todistamiseksi. Tavoitteena on tarjota valvontaorganisaatioille ja yrityksille työkaluja tuoteväärennösten tunnistamiseksi. Analyyttisten menetelmien kehittämistä ja arviointia tekevät yhteistyössä 16 eri partneria 11 eri Euroopan maasta.

Monitieteinen tutkimusryhmä koostuu mm. maatalouden ja alkutuotannon tutkijoista, elintarviketieteilijöistä, kemisteistä, sekä valvonta- ja sertifiointiorganisaatioiden edustajista. Käytännössä ryhmä edustaa merkittävää asiantuntijuutta luomumaatalouden ja elintarvikkeiden jäljittämisen ja aitousanalytiikan osalta. Suomea hankkeessa edustavat Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista tutkimusjohtaja, dosentti Carina Tikkanen-Kaukanen ja erikoissuunnittelija, ETM Marjo Särkkä-Tirkkonen.

AuthenticFood-hanke on EU:n ERA-NET/ Core Organic II -rahoitusohjelmaan “Coordination of European Transnational Research in Organic Food and Farming Systems” pohjautuva tutkimushanke. Hanke kestää syyskuuhun 2014 asti.

Projektin sivut: http://www.coreorganic2.org/. Tuolta valitkaa Research Projects, josta AuthenticFood.

Mitään tuloksia ei ainakaan vielä ole tiedossa – vasta rahanmenoa. Mielenkiintoista nähdä mitä sellaista – muuta kuin asiakirjadokumentaatiota – josta luomutuotteen varmasti tunnistaa, on olemassa.
Core organic II:ssa on menossa seitsemän muutakin EU:n tukemaan luomuprojektia.

22
Erinomainen Ville Aarnikon video, jossa oleellisia asioita luomun ympäristövaikutuksista muutamassa minuutissa:
http://www.youtube.com/watch?v=f0NCURUWJ6Y
 
Onko luomumaatalous ympäristöystävällistä? Meta-analyysi eurooppalaisista tutkimuksista. Haastattelussa Hanna Tuomisto, jonka väitöskirja Oxfordin yliopistolta on herättänyt paljon kansainvälistä kiinnostusta:
http://oxford.academia.edu/HannaTuomisto
http://www.ox.ac.uk/media/news_stories/2012/120904.html

 Videon sisältö:
 00:33 Väitöskirjan sisältö
 01:50 Kasvihuonekaasupäästöt
 02:50 Energian kokonaiskäyttö
 03:30 Vesistöjen rehevöityminen
 04:37 Biodiversiteetti
 06:52 Maa-alan kokonaiskäyttö
 07:52 Onko tavanomainen viljely maaperän kannalta huono ratkaisu?
 10:07 Minkälaisia ympäristöhyötyjä GM-tekniikalla voidaan saavuttaa?
 11:37 Mikä on oma viestisi ympäristövaikutuksista kiinnostuneille?

Laittakaa jakoon eri foorumeille.

23
Luomun erityiset hehtaarituet maksetaan valtion budjetista ja kerätään veroina kuluttajilta. Tämä selvä.

Mutta onko tietoa paljonko tuo luomun paneminen tavanomaisen sekaan vaikuttaa tavanomaisena myydyn hintaan?

Eli saako luomuviljelijä esimerkiksi myymästään luomuviljasta, joka päätyy tavanomaisena myytävään leipään, suuremman hinnan kuin vastaavasta tavanomaisesta viljasta maksettaisiin viljelijälle? Jos noin on, niin se aiheuttaa hintapainetta tavanomaiseenkin.

24
Huumori / YleLeaks luomusta
« on: 16.02.13 - klo:11:06 »
YleLeaks luomusta:
http://areena.yle.fi/tv/1789197

Luomuosuus alkaa kohdalta 3 min 22 sek ja jatkuu noin 6 min kohdalle. Aika mainio.
Katsottavissa vielä tänään 16.2.2013.


25
Yleinen Keskustelualue / Luomun suoramainonta
« on: 03.02.13 - klo:14:42 »
EU on tehnyt useita useita luomua suosivia lyhyitä videoita virallisille sivuilleen, jossa sekä teksti että selostus on suomeksi. Kuten nämä:

http://europarltv.europa.eu/fi/player.aspx?pid=0db897d5-a901-467a-99bb-a15500d48e73
http://europarltv.europa.eu/fi/player.aspx?pid=2b9b79ef-3bff-4e19-bf4f-a1040093592d

Tämä ei piilomainontaa vaan luomun suoramainontaa EU-viranomaisten toimesta.

Entä millaisia videoita EU on tehnyt aiheesta Muuntogeeninen organismi?

No nämä:
http://europarltv.europa.eu/fi/search.aspx?keyword= Muuntogeeninen organismi

Eli nuo samat luomumainokset!

26
Onko tästä aiheesta ollut täällä puhetta aiemmin?  Jos on jo aloitettu keskustelu muualla, niin tämän voi siirtaa sinne. Joka tapauksessa tässä yhdistykselle tehtävää:

Quote
Luonnonmukaista maataloutta koskevan EU-politiikan tarkistaminen – Julkinen kuuleminen
Kuulemiseen voivat osallistua kaikki kansalaiset, organisaatiot ja viranomaiset, joita luonnonmukaista maataloutta koskevan EU-politiikan tarkistaminen koskee.
Kuulemisen kesto
15.1.2013–10.4.2013
Lisää kuulemisesta EU:n sivulta suomeksi:
http://ec.europa.eu/agriculture/consultations/organic/2013_fi.htm

Huomasin tämän EU:n luomusivulta:
http://ec.europa.eu/agriculture/organic/home_fi
ja MMM:n sivulta:
http://www.mmm.fi/fi/index/etusivu/luomu/Luomukasvo/130114_tero_tolonen.html

27
Yleinen Keskustelualue / Google Trends ja luomu
« on: 15.11.12 - klo:21:10 »

Google Trends'in avulla voi tarkastella kuinka suosittuja tietyt hakusanat ovat.
Tein kokeilun hakusanoilla karppaus ja luomu. Tulos:
http://www.google.fi/trends/explore#q=karppaus%2C%20luomu&cmpt=q

Tuon mukaan hauissa karppauksen suosio on selvässä laskussa. Karppaus oli suosiohuipussaan viime vuoden 2011 syksyllä.

Luomun suosion oletin olevan koko ajan nousussa - mutta ei ollutkaan vaan lievässä laskussa vuoden 2011 huipun jälkeen.

Trendsiin voi lisätä omia termejä. Kokeilkaa vaikka seuraavia:
lähiruoka, luomuruoka, e-koodi, lisäaineeton. Tulos:

http://www.google.fi/trends/explore#q=l%C3%A4hiruoka%2C%20luomuruoka%2C%20e-koodi%2C%20lis%C3%A4aineeton&cmpt=q

Kaikki nuo ovat lievässä laskussa.

Pages: 1 [2]