Tuottava Maa Turvattu Luonto navi
20.03.18 - klo:11:27 *
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Tuottava maa turvattu luonto ry - tervetuloa!
 
  Etusivu Ohjeet Haku Jäsenet Kirjaudu Rekisteröidy  
  Näytä kirjoitukset
Sivuja: [1] 2 3 ... 619
1  Yleinen kategoria / Yleinen Keskustelualue / Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla : tänään kello 08:26
[...]

... että päivittäistavarakauppa v. 2016 oli 16,7 miljardia. Josta 273 miljoonaa on vain noin 1,6 prosenttia.

Tarkoitettiin tietysti, varmasti elintarvikemyyntiä. Mikähän siinä on nyt virallinen luku? Haluaisin nyt sen virallisen luvun, vaikka tuosta luomun osuudesta 2%, jos sen uskoo, asian (eli arvion) voi tietysti laskea "taaksepäin". Se luku on kummasti jotenkin "kiven alla", tuo Päivittäistavarakauppa ry tarjoaa vain tietoa päivittäistavarakaupasta. Kuten myös Google, haulla "Suomen elintarvikemyynti"!

Oudosti tämä tilanne vain jatkuu, ja se ei ole Pro Luomun syy:

meillä ei ole  "virallista" tietoa Suomen koko elintarvikemyynnin summasta. Tiedämme luomukulutuksen paremmin (miljoonan tarkkuudella). Googlekin, ellei tarjoa tuota päivittäistavarakauppaa elintarvikemyynnin haulla, tarjoaa sitten tuota luomulukua.

Tuossa edelläkin jouduin laskemaan sen Pro Luomun luvuista. Jos 309 miljoonaa on 2,3% elintarvikemyynnistä, se koko myynti on  13 435 miljoonaa.

Valtiovaltakin tiedotteissaan kyllä kertoo, että elintarvikemyynti on esim. noussut jollain prosentilla, mutta ei koskaan, mikä se on.

Mikä se on? No tiedän se olleen v. 2017 siis vähän yli 13 miljardia, mutta mistä saisin tämän tiedon virallisesti?

***

Joka tapauksessa tuo uhoaminen luomumyynnin "voimakkaalla" kasvulla tuo mieleen ikivanhan lapsivitsin tai -kaskun. Rasavilli poika oli saanut kaikista muista aineista todistukseensa nelosen, mutta matematiikasta viitosen. Poika:

- Jukraviti! Luokan paras matikassa!
2  Yleinen kategoria / Yleinen Keskustelualue / Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee : tänään kello 07:19
Tämä ei ehkä ihan eksaktisti liity steinerilaisuuteen, mutta sukua se sille on. Tämä pariskunta Itävallassa poistaa vempaimellaan (kuvassa) 15 minuutissa maasäteilyn vaikutuksen myymistään luomuvihanneksista ja -hedelmistä:

https://pbs.twimg.com/media/DYkx83qX4AMwX2D?format=jpg

Ja tulosta todella luvataan: ne maistuvat 60% paremmilta!

Tuonkin vampaimen Suomeen tuomiseen varmasti saisi projektirahaa! On se luomun myynninedistäminen vaan niin tärkeä tavoite, "meille".
3  Yleinen kategoria / Yleinen Keskustelualue / Vs: Antiluomu.org osallistuu Suomen Luonto -lehden "Vuoden turhake"-kilpailuun : tänään kello 06:05
Yhä Alko jatkaa tätä hullutustaan ...

Alko ottaa käyttöön uudet eko-symbolit

... ja mikä ettei, etteikö se sujuisi tuollaisilla merkeillä entistä paremminkin: kukaan ei vaatine asiaa perustelemaan? Kun joku lehti seuraavaksi tekee artikkelin "Tunnetko ympäristömerkit?" niin nuokin on otettava mukaan. Varmaan tuo edellä mainittu luomuginikin saa kylkeensä tuollaisen tarran. Hyvällä omallatunnolla sitten asiakas menee sen kotiinsa ryyppämään?

Jotain muutosta Alkolla on asiassa tehty, mutta ei näytä sellaiselta, jota me olemme vaatineet:

Alko poistaa harhaanjohtavat EKO-tunnukset – tilalle Vihreä valinta -merkki

Pikemminkin näyttää olevan kyse jostain vihreästä purismista: onko tämä viini nyt oikeasti luomua tms. Edes näiden viinien hehkuttamisesta ei Alko aikone luopua:

Lainaus
Alkon mukaan kaikki biodynaaminen-symbolin alla olevat tuotteet ovat myös asetuksen mukaisia luonnonmukaisen tuotannon vaatimukset täyttäviä juomia.

***

Tuohon rinnalle kaipaisi jo "tulipunaista valntaa". Tuotteita, joista tulee ainakin stahanovilainen iskurityöläinen varmasti humalaan! Eikä sen laadun kanssa muuten olisi niin tarkkaa, mutta korkeita prosentteja pitäisi olla!  Virnistää
4  Yleinen kategoria / Yleinen Keskustelualue / Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla : tänään kello 04:45
[...]

... että päivittäistavarakauppa v. 2016 oli 16,7 miljardia. Josta 273 miljoonaa on vain noin 1,6 prosenttia.

Tarkoitettiin tietysti, varmasti elintarvikemyyntiä. Mikähän siinä on nyt virallinen luku? Haluaisin nyt sen virallisen luvun, vaikka tuosta luomun osuudesta 2%, jos sen uskoo, asian (eli arvion) voi tietysti laskea "taaksepäin". Se luku on kummasti jotenkin "kiven alla", tuo Päivittäistavarakauppa ry tarjoaa vain tietoa päivittäistavarakaupasta. Kuten myös Google, haulla "Suomen elintarvikemyynti"!

Oudosti tämä tilanne jatkuu, ja se ei ole Pro Luomun syy:

meillä ei ole  "virallista" tietoa Suomen koko elintarvikemyynnin summasta. Tiedämme luomukulutuksen paremmin (miljoonan tarkkuudella).

Tuossakin jouduin laskemaan sen Pro Luomun luvuista. Jos 309 miljoonaa on 2,3% elintarvikemyynnistä, se koko myynti on  13 435 miljoonaa.

Valtiovaltakin tiedotteissaan kyllä kertoo, että se on esim. noussut jollain prosentilla, mutta ei koskaan, mikä se on.

Mikä se on? No tiedän se ollleen v. 2017 siis vähän yli 13 miljardia, mutta mistä saisin tämän tiedon virallisesti?

***

Joka tapauksessa tuo uhoaminen luomumyynnin "voimakkaalla" kasvulla tuo mieleen ikivanhan lapsivitsin tai -kaskun. Rasavilli poika oli saanut kaikista muista aineista todistukseensa nelosen, mutta matematiikasta viitosen. Poika:

- Jukraviti! Luokan paras matikassa!
5  Yleinen kategoria / Yleinen Keskustelualue / Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla : 19.03.18 - klo:16:48
Voi tämän esittää niinkin ....

Lainaus
Luomun myynti kasvoi voimakkaasti Suomessa myös viime vuonna. Pro Luomu arvioi, että vuonna 2017 luomutuotteita myytiin päivittäistavarakaupassa 309 miljoonalla eurolla, mikä oli 13 % edellisvuotta enemmän.

Luomun myynti lisääntyi viime vuonna selvästi enemmän kuin päivittäistavaroiden vähittäismyynti, joka kasvoi 1,7 % arvossa mitattuna. Luomun markkinaosuus vähittäiskaupan elintarvikemyynnistä on nyt 2,3 %.

.... että vuonna 2017 suomalaiset ostivat tavanomaista ruokaa (ts. ruokaa yhteensä) enemmän n. 225 miljoonalla eurolla kuin v. 2016.

Kun taas luomuruokaa ostettiin edellisvuottta enemmän vain n. 36 miljoonalla.

Luomumyynnin kasvu oli siten vain 16% tavanomaisen ruoan myynnin kasvusta. Arvossa mitattuna.

***

Jos tarkastelee asiaa vielä nuppia kohti, suomalaisen ruokalasku kasvoi 41 euroa.

Jossa lasku luomuruoasta oli kasvanut 6,55 euroa.

Noin ja vuodessa.
6  Yleinen kategoria / Yleinen Keskustelualue / Vs: Miksi GM on hyvä asia? : 19.03.18 - klo:15:17
Afrikkalainen sikarutto ei ole Suomessa vielä ongelma, mutta Virossa jo on ja Venäjällä. Britit ovat jo kehittäneet tämän keinon ongelman ratkaisemiseksi, GMO-sian, joka on taudille vastustuskykyinen:

Could these piglets become Britain's first commercially viable GM animals?

Ja tätä voi todellakin rauhassa sanoa pahkasika-jutuksi, koska siltähän tarvittava geeni poimittiin!

Tässä tuon laitoksen tutkimus- ja kehitystyöstä lisää:

Scientists on brink of overcoming livestock diseases through gene editing

Sikaruttoprojekti on ehtinyt testausvaiheeseen. Mutts moneen muuhunkin eläintautiin on kyetty vastustuskykyä lisäämään. Kuten tuosta jo otsikosta näkyy, voi olla, ettei varsinaisesti geenejä siirrykään lajista toiseen. Eli kyse olisi geenieditoinnista.
7  Yleinen kategoria / Yleinen Keskustelualue / Vs: Luomun monet nimet : 19.03.18 - klo:07:43
Tämä edellä kerrottu avaus on nostanut esiin laajemminkin luomuaatteen sisäiset repeämät, erityisesti USA:ssa:

As the organic movement fractures, farmers and food companies are redefining the standard they built

Lainaus
These new certification programs have brought to light a schism that has been growing for more than a decade in the organic business, creating a quietly expanding divide between companies and farms that do just enough to win the federal organic seal and those with practices that go far beyond the requirements set by the Department of Agriculture.

Tässä on yksi kuvaus tästä jo vanhasta "skismasta":

Has ‘Organic’ Been Oversized?

Siinä korostetaan kovasti eroa ison bisneksen ja pienimuotoisen luomun välillä, mutta muitakin jakolinjoja on. Mukana on myös kiista siitä, voiko vesiviljelyn, "hydroponics", hyväksyä luomuksi. Siitä olemme jo täällä kertoneetkin.

Jotain puhtaampaa, oikeampaa tai aidompaa luomua kaivataan:

Lainaus
Frustrated by what they see as a continued watering down of the standards that define what foods may be labeled “organic,” Patagonia Provisions—the food business offshoot of the outdoor apparel company, organic body care and food products company Dr. Bronner’s, and the research-based Rodale Institute will begin offering a new organic certification program.

Companies seeking the new certification, called Regenerative Organic Certification (ROC), will first have to secure the federal organic seal through the National Organic Program, the United States Department of Agriculture (USDA) agency that controls organic regulation. Then they’ll have to meet additional requirements to protect workers and guarantee a higher standard of animal welfare, among other things.

At the same time, several founders of the organic movement in the United States have started the Real Organic Project, which will offer a seal of approval to organic farmers who meet higher standards that it is setting for organic farming.

***

Mutta kaikki kymmenet erilaiset merkit ja määritelmät, joista artikkelissa kerrotaan, lasketaan kyllä vielä mukaan, kun puhutaan luomun globaalista kulutuksesta.
8  Ylläpito / Ongelmat ja kehitysehdotukset / Vs: Temp : 18.03.18 - klo:19:33

Missä viipyy Syyrian vastarintatryhmien tuomitseminen?

Kun taistelu on jo hävitty, mitä tuo hyödyttää? Vrt. Helsinki 1918.
9  Ylläpito / Ongelmat ja kehitysehdotukset / Vs: Temp : 18.03.18 - klo:19:08

Tämänkö takia meillä on luomu strategisena tavoitteea?

Että saismme viedä surkean määräämme luomukauraa Saksaan?

Suunaatomalla tappoiolla.

Että saimme tuotta mitätämän määrän matoa ja lihaa ...

(Kesken, mutta ehkä Hesariin?)
10  Yleinen kategoria / Yleinen Keskustelualue / Vs: Härkää sarvista kiinni: eläinten kohtelu ja oikeudet : 18.03.18 - klo:07:40
Nyt tuotiin Suomeenkin tällainen idea (Vihreä Lanka):

Maitoa ilman teurastusta?

Lainaus
ELÄINTEN TAPPAMINEN on osa maidontuotantoa. Sonnivasikat kasvatetaan lihaksi, ja maidontuotannon heikennyttyä myös lehmät syödään, usein yhä nuorempina. Suomessa syödystä naudanlihasta 70 prosenttia on peräisin maitotiloilta.

Britanniassa perustettiin viime vuonna ensimmäinen slaughter free dairy -tila. Tila siis mainostaa tuottamaansa maitoa eläinystävällisyydellä. Sonnit koulutetaan työjuhdiksi ja ehtyvät lehmät saavat viettää eläkepäiviään. Vasikat kulkevat emojensa kanssa. Tuotantoa, jossa eläimiä ei tapeta, on myös Yhdysvalloissa.

Ei se varmaankaan tänne kunnolla tule eli kotoudu, epäilee artikkelikin. Mutta täälläkin se nyt sitten on, ideana.

Ei noita varmaan entisten kansanedustajien sopeutumiseläkkeisiin voi tasoltaan verrata, mutta toisaalta niitä lehmiä on paljon enemmän. Laitetaanko maidon hintaan myös eläkemaksu? Kokonaan toteutuessaan tuo synnyttäisi varmasti myös jonkinlaisen suurten ikäluokkien ongelman?  Cool

****

Professorikin käyttää tässä "tehotuotannon isoa piikkiä".

Lainaus
Terveyssosiologian professori, ihmisten valintoja tutkinut Piia Jallinoja sanoo, että joissain mainoksissa vaikkapa maidontuotantoon liitetään mielikuvia ennen tehotuotantoa vallinneesta idyllisestä tilanteesta.

”Käytetään eläinkuvastoa jostain entisaikain maalaispihasta, vaikka se ei enää vastaa totuutta.”
(lihav. HJ)

Mutta onko hänelläkin vain mielikuva tuosta menneestä idyllistä? Ja vastaavasti nykyhetken (jotenkin) päinvastaisesta? Onko hän käynyt nykyaikaisessa pihattonavetassa?

Nyt siihen olisi mahdollisuus ihan kotona pysyen:

Maitotilan nuori isäntä kuvasi lehmiään vastaiskuna salaa kuvatuille navettavideoille – "Minäpä näytän, miltä ruuantuotanto näyttää"

No, todennäköisesti (ja toivottavasti) Jallinoja tarkoittikin vain mielikuvia siitä menneestä.
11  Yleinen kategoria / Yleinen Keskustelualue / Vs: Kasvinjalostuksen uusi aikakausi : 18.03.18 - klo:06:22
Tekikö luomuväki - omaltakin kannaltaan - suuren virheen, hylätessään uuden geenitekniikan, kysyy ja esittää David Zaruk:

The Risk Corner: Why is the Organic Lobby against NBTs

Lainaus
There was a brief moment in 2015 where organic farming researchers were having an open discussion on adopting certain innovative plant breeding techniques (commonly referred to as NPBTs or NBTs). Then, just as fast, the radical end of the organic lobby (from IFOAM to the OCA) shut down the discussion with an emphatic rejection, calling them: “GMOs through the backdoor”.

With the label “New GM” or “GMO 2.0”, the activists (intentionally) failed to understand how the new technologies worked. Certain plant breeding techniques like CRISPR/Cas9 gene editing, cisgenesis or site-specific mutagenesis are not necessarily adding any foreign DNA into the organism. This blanket activist rejection was a monumental misstep, dealing perhaps a fatal blow to the hopes that organic farmers would ever be able to compete with conventional agriculture.

Why on earth did they shoot their farmers in the foot?

Artikkeli kuvaa, miten asiat kehittyivät ja miten tiukin, radikaalein linja pääsi voitolle. Luultavasti samaan tapaan käy, jos yritetään kehittää jotain "Luomu 3.0":aa. Revisionistit ja petturit ajetaan ulos, sivuraiteelle.
12  Yleinen kategoria / Yleinen Keskustelualue / Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää : 17.03.18 - klo:07:38
Luomuentusiasteista tässä kunnassa on kyse, mutta asiaa yritetään (aika tavalliseen tapaan) myydä otsikossa paikallisuudella:

Paikalliset raaka-aineet valtasivat kouluruokailun Uusikaarlepyyssä

Lainaus
Kokeilun mahdollisti EkoNu-hanke, joka toi koulun ja paikalliset tuottajat yhteen. Vuonna 2015 alkanut hanke pyrkii muun muassa luomaan ja lujittamaan yhteistyöverkostoja luomuteollisuuden kehityksen tueksi Pohjanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla. ”Meidän on elintärkeää toimia suurkeittiöiden kuten koulujen kanssa, jotta luonnonmukaisesta tuottamisesta ja tuotteista tulee alueella valtavirtaa,” kertoo Thomas Snellman EkoNu-hankkeesta.

Ilmeisesti kaikki luomukotitaloustieteen tutut temput on varmasti käytetty, reseptiikkoineen ...

Lainaus
Innoittajaksi projektiin lähti mukaan julkkiskokki Julien Huéber. Ruotsin Masterchef-ohjelmasta tutuksi tullut taitaja on luomuruoan puolestapuhuja, joka halusi innostaa koulun keittiötä uusien reseptien ja mausteiden käyttöön.

...mutta tässä eräänlainen "huippusaavutus":

Lainaus
Kouluruokailun järjestämisen hinta ei noussut ja raaka-aineista noin puolet oli luonnonmukaisesti tuotettua. ”Luonnonmukaisten raaka-aineiden käytössä voittavat kaikki. Ne maistuvat paremmalta ja auttavat ympäristöä. Joskus niiden käyttö on jopa halvempaa,” Julien Huéber pohtii. Esimerkiksi paikalliset luomuperunat valmistettiin kouluruokailussa kuorineen, jolloin ne tulivat halvemmaksi kuin tavalliset perunat. ”Ravintoarvotkin olivat näin parempia,” Huéber tuumaa.
(lihav. HJ)

Sitä ei ulkopuolinen tulekaan ajatelleeksi, että vain luomuperunat voi valmistaa kuorineen.

Ihmeellisesti muuten hinta ei noussut, vaikka luomutuotteiden käyttö on halvempaa vain "joskus". Jopa-sana kyllä kertoo asian harvinaisuudesta. Nuo kuorimattomat perunat taisivat olla siitä tärkein ellei jopa ainoa esimerkki.

Halvin tavallinen peruna Foodiessa äsken oli 0,70 euroa/kg, halvin luomuperuna 1,38 euroa / kg. Myyvätkö paikalliset tuottajat luomuperunoita halvemmallla - vai tavallisia perunoita huomattavasti kalliimmmalla?
13  Yleinen kategoria / Yleinen Keskustelualue / Vs: Missä ovat ruoan riskit : 17.03.18 - klo:06:02
Tällainenkin pieni riski on olemassa ...

Tiesitkö, että porkkana voi olla myrkyllinen keväällä – Näillä helpoilla konsteilla voit välttää ruokamyrkytyksen

... siis luultavasti suht. pieni, mutta olemassa. Mutta erityisen pieni on sen rinnalla se riski, että laboratoriossa löytyisi pari mikroskooppista hippusta torjunta-ainejäämiä siitä porkkanasta. Muualla niitä ei voi löytääkään. Niistä ei tule edes mahan kipristelyä.

Outoa muuten, ettei näiden helppojen konstien joukkoon ...

Lainaus
Ruokamyrkytykseltä voi välttyä peruskeinoilla: Hyvä hygienia on tärkeintä. Se tarkoittaa käsien pesua ennen ruuanlaittoa ja multaisten juuresten tai raakojen kasvisten käsittelyn jälkeen. Vihannekset on pestävä ennen käyttöä.

Kasviksille on oltava omat leikkuulaudat ja veitset. Jos niitä käytetään johonkin muuhun, ne on pestävä hyvin.

... sitten kuitenkaan lisätä keittämistä, vaikka se tulee jutussa esillekin. Sitäpaitsi porkkana kuuluu niihin vihanneksiin, joissa  ravintoaineet saadaan parhaiten käytettyä, jos se on keitetty. Jopa niin paljon paremmin, että raakaa porkkanaa ei oikeastaan voi edes pitää erityisen terveellisenä, ollenkaan. Eli listalla pitäisi olla:

- Keitettyä Kevätporkkanaa!

En vastusta käsien ahkeraa pesemistä, mutta en oikein ymmärrä, miten se tähän auttaisi:

Lainaus
Bakteeri voi päästä porkkanoihin korjuuvaiheessa maaperästä. Monista bakteereista poiketen se pystyy lisääntymään kylmävarastoinnin aikana 0–5 asteessa. Suuria bakteerimääriä on löydetty epidemioiden aikana varastoinnissa pilaantuneista porkkanoista.

Sitten on vielä tutkimustuloksia, että eräät kuluttajat katsovat, ettei luomuvihanneksia tarvitse pestä, koska niissä ei ole torjunta-aineita.
14  Ylläpito / Ongelmat ja kehitysehdotukset / Vs: Temp : 16.03.18 - klo:12:08
http://european-seed.com/risk-corner-organic-lobby-nbts/
15  Yleinen kategoria / Yleinen Keskustelualue / Luomun monet nimet : 16.03.18 - klo:08:25
Aiemmin olemme törmänneet mm. "agroekologiaan". Ja "permakulttuuriin". Koko ajan tietysti on ollut olemassa biodynaaminen viljely.

Nyt Amerikassa on lanseerattu tällainen:

The “organic” label is often meaningless. Here’s the next food phrase big brands are banking on.

Lainaus
“Regenerative agriculture” is a bit of a mouthful compared to “organic,” but there’s a good reason why consumers should familiarize themselves with the term: It will start appearing on food labels as a way for brands to demonstrate they work with farmers dedicated to healthy soil.

Mutta jos vielä katsomme siitä Wikipediasta ...

Regenerative agriculture

... huomaamme kyllä, että kyllä siinä edelleen luomuviljelystä on kyse. Vaikka kovasti yritetään selittää, että nyt on kyse jostain paljon suuremmasta asiasta.

Samoja nimiäkin siellä vilahtaa kuin aina ennenkin: Hans Herren, Renate Künast, Vandana Shiva ...

Erityisesti yritetään sanoa, että siihen liittyy myös suorakylvö. Mutta ei kyllä kerrota, miten se tuossakaan onnistuisi, koska siinäkin on kaikki torjunta-aineet kielletty. Mutta kun tuota konseptia on rakennettu, siihen on yritetty ympätä kaikki jotenkin hyvässä maineessa oleva. Vaikka suorakylvön ja luomun yhdistäminen on ilmeisen toivotonta, haluaa erityisesti, ko. artikkelissakin mainittu, Rodale-(luomu)instituutti pitää sitä unelmaa yhä hengissä.

Entä sadot? Vanhaan tapaan myönnetään, että ehkä ne ovat hiukan pienemmät:

Lainaus
These specific farming methods might not increase yield for farmers either. In a peer-reviewed study published on Peerj in February, researchers noted that regenerative agriculture corn fields had a 29% lower yield but much higher amount of organic matter in the soil compared to insecticide-treated fields.

Tuossakin luomuviljelyn muodossa tarvitaan tietysti lepovuosia tms. eikä niitä tuossakaan ole varmasti otettu huomioon.

Ja vertailtu on, kun orgaanista ainesta on mitattu, siis "hyönteisten torjunta-aineilla käsiteltyihin" maissipeltoihin. Ei suinkaan keinolannoiteilla käsiteltyihin. Ei edes GMO-maissipeltoihin?

***

Saapi nyt nähdä, yritetäänkö tuota nyt tuoda Suomeen. Ja millä nimellä?
Sivuja: [1] 2 3 ... 619
MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!