Tuottava Maa Turvattu Luonto navi
15.10.18 - klo:22:36 *
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Tuottava maa turvattu luonto ry - tervetuloa!
 
  Etusivu Ohjeet Haku Jäsenet Kirjaudu Rekisteröidy  
  Näytä kirjoitukset
Sivuja: [1] 2 3 ... 693
1  Yleinen kategoria / Yleinen Keskustelualue / Vs: EU ja GM-lajikkeet : tänään kello 09:41
Nyt kun Brexit taas näyttää jotenkin edistyvän, oli aika myös tällaiselle vetoomukselle:

Post-Brexit, UK should abandon EU’s misguided biotech crop rules, researcher urges

Lainaus
Failure to diverge from some aspects of EU regulation of crop biotechnology and new breeding techniques (NBTs) after Brexit will represent a missed opportunity for the UK and could lead to the UK failing to take advantage of available economic and wider societal benefits, a new independent analysis has found.

‘UK plant genetics: a regulatory environment to maximise advantage to the UK economy post Brexit’ considers three future scenarios for the regulation of gene edited crops and genetically modified organisms (GMOs), ranging from maintaining current alignment with the EU through improved implementation of EU rules, to the UK setting its own regulatory path on both GMOs and NBTs.

Tuossa artikkelissa tulee minusta esille, ettei kaikkea EU-sääntelyä ehdoteta hylättäväksi, vaan ainoastaan mielivaltainen, epätieteellinen osa siitä.
2  Yleinen kategoria / Yleinen Keskustelualue / Vs: Miksi GM on hyvä asia? : tänään kello 09:00
Argentiinassa on kyetty kehittämään kuivuutta kestäviä lajikkeita, soijasta ja maissista:

Argentina combats drought with genetic tech

Suomessa esim. YLE ja IPS ovat useinkin vuosien varrella kertoneet Argentiinaa vaivaavasta kuivuudesta ja näin tänäkin vuonna. Mutta tuosta keinosta kamppailla sitä vastaan ne eivät kerro.
3  Yleinen kategoria / Yleinen Keskustelualue / Vs: Monsanton käyttäytyminen? : tänään kello 08:37
Voima-lehdessä "fatwa" Monsantoa vastaan on yhä voimassa, vaikkei itse firmaa ole enää olemassa. Tällä kertaa (26.9.18) asia saatiin esille kirjallisuusartikkelissa:

MANIPULOITUA MAATA
Kirjailijaa vainosi ajatus sormiaan nuolevasta ja ennen aikaansa kuolevasta naisesta.


Lainaus
Mystisellä tarinalla on vankat juuret todellisuudessa.
”Kirja kertoo siitä, mitä Argentiinassa tapahtuu. Ihmiset sairastuvat, koska maa on myrkyn peitossa”, huokaa Schweblin.
ARGENTIINA on ollut tunnettu kookkaan pihvikarjan ja gauchojen, karjapaimenten maana. Nyt valtion tärkein maataloustuote onkin soija.
Soijatalous ei tee Argentiinasta ekohippien unelmaa, vaan proteiinipapujen tehtailu on tuonut uudet ongelmat. Viljelyalasta suurimman osan on valloittanut suuryritys Monsanto ja sen geenimanipuloidut pavut.
Soijapelloilla rikkaruohot ovat riesa. Monsanto levittää pelloille paljon glyfosaattia sisältäviä kasvimyrkkyjä, jotka tappavat kaiken muun kasvillisuuden paitsi soijapavut.
”Myrkyt leviävät myös asutuksen päälle, ja niitä valuu pohjavesiin”, Schweblin tuskailee.
Schweblin on kotoisin pääkaupungista Buenos Airesista. Tunteeko kaupunkilainen maaseudun ongelmat?
”Kyllä! Soijapeltoja on kaikkialla ­Argentiinassa, jopa ihan Buenos Airesin vieressä.”
Argentiinassa myrkyistä keskustellaan ja niistä kiistellään paljon julkisuudessa. Kirjaansa varten Samanta Schweblin haastatteli tutkijoitakin. Eräs Houreunen tärkeimmistä käänteistä syntyi lääkärin ja kirjailijan keskusteluista jo vuonna 2012.
”Hän kertoi minulle naisesta, joka sairastui vakavasti nuoltuaan lähteessä kastelemiansa sormiaan.”

Ja herkkä taitelijahan ei voi koskaan olla väärässä, vaan löytää intuitiollaan totuuden? Ja tuo haastateltukin oli sentään lääkäri.

Vaikka tuo lääkäri olisi voinut listata useita mahdollisia syitä tuolle akuutille sairastumiselle. Joista mahdolliset glyfosaattijäämät lähteen vedessä ovat ehkä kaikkein epätodennäköisin. Suorastaan täysin mahdoton: jopa IARC puhuu pitkäaikaisesta altistumisesta, ei akuutista myrkyllisyydestä. Mutta kirjailijan taiteellinen vapaus ulottuu ilmeisesti tuohonkin?

****

Laitoin sinnekin tämän:

Lainaus
Tuossa joko kirjailija valehteli tai sitten se lääkäri valehteli.

Oli sen karsinogeenisyyden laita miten tahansa, glysosaatti ei ole akuutisti myrkyllistä. Jos ko. naisen juomassa vedessä oli jotain sairastuttavaa, se ei varmasti ollut glyfosaattia.

Saa sitten nähdä, tuleeko se julki. (Tuli se.)
4  Yleinen kategoria / Yleinen Keskustelualue / Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla : tänään kello 08:19
Ruohonjuuri uudelleentwiittasi 12.10.18, että:

Lainaus
Ruohonjuuri on kasvanut 35 vuodessa aatteen palosta 12 myymälän ketjuksi. @Menestyvät järjestöt -tapahtumassa tj Arto Ranta-aho kertoo kuinka visiosta tehdään totta.

Kyllä, näin on käynyt. Mutta kuten olemme jo tuoneet esille, tuo menestys kätkee taakseen lukuisten pienten luomukauppojen epäonnistumisen, kauppojen, jotka Ruohonjuuri on syönyt tieltään.
5  Muut / Muut aiheet / Vs: Superpettuleipä : tänään kello 07:58
Tässäkin on kyse proteiinista, joten tämä hanke on hyvin verrattavissa suomalaisten (Reuterin, Solar Foodin) hankkeeseen, josta on ollut puhetta edellä:

Lab-grown gelatin is the fake food of the future, one start-up believes

Kun liivatteen ongelmana on ollut sen eläinperäisyys,  luulisi vegaanien ottavan tuon tuotteen riemulla vastaan. Mutta voi olla, että näin ei käy, koska vegaaniaatekaan ei kaikilta osin ole ainoastaan rationaalinen, perusteluissaan ja linjauksissaan.
6  Muut / Muut aiheet / Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan : tänään kello 07:40
Tämän täytyy tuntua masentavalta tavalliselle suomalaiselle tai eurooppalaiselle, joka sosiaalisten odotusten mukaan on valmis ilmastotalkoisiin, uuden IPCC:n raportin pohjalta ja sen suuntaviivojen mukaan:

IPCC achieves net zero credibility

Lainaus
Is this possible?

As at 2015, which was not materially different from 2010, more than half the planet’s total CO2 emissions (36Gt) were sourced from just three countries::

https://4k4oijnpiu3l4c3h-zippykid.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2018/10/brill-table1.png

Both China and India have made it very clear that the urgent needs of their people preclude any possibility of contributing to emission reductions during the Paris Agreement’s initial commitment period ending in 2030. Instead, China is expected to increase its 2010 emission levels by 50-100%, while the International Energy Agency predicts that emissions in India will treble over the 2010-30 period.

If China and India alone account for 23.31 Gt in 2030 – about 65% of the current total – the IPCC’s 45% global reduction target is clearly impossible. Even if all 195 other members of the UNFCCC (including USA), somehow eliminated all of their CO2 emissions by 2030, they could achieve much less than the global decline required.

But it gets worse. The US has repudiated the Paris Agreement entirely. Allowing 5Gt for USA’s 2030 emissions means the remaining 194 countries all have to reduce their emissions by 134%. Obviously, that’s not going to happen.

Tuo artikkeli on kyllä ilmestynyt ilmastoskeptisellä palstalla, mutta sillä argumentilla ei nyt pääse ohitse sen ilmeisestä realismista.

Eikä - kun artikkelissa on myöhemmin puhe ilmastotoimien huikeista *) kustannuksista - oikein ohitse pääse tästäkään näkökulmasta (lihav. HJ):

Lainaus
Imagine if a fraction of these massive sums were instead invested in climate adaptation. Or research into future energy technologies. Or poverty alleviation.

Maatalouden tuottavuuden kohottaminen kehitysmaissa on tuota köyhyyden lieventämistä.

_______

*) IPCC:n mukaan 2,5 biljoonaa dollaria v. 2035 mennessä. Ihan eurooppalaisia biljoonaa, amerikaksi tuo oli "trillion".
7  Ylläpito / Ongelmat ja kehitysehdotukset / Vs: Temp : 14.10.18 - klo:23:24
https://wattsupwiththat.com/2018/10/14/ipcc-achieves-net-zero-credibility/

https://www.sciencemag.org/news/2018/10/france-s-decade-old-effort-slash-pesticide-use-failed-will-new-attempt-succeed

https://geneticliteracyproject.org/2018/10/15/worlds-most-popular-banana-faces-extinction-can-gene-editing-save-it/

http://www.ipsnews.net/2018/10/transforming-food-systems-resilience-africa-asia/

https://geneticliteracyproject.org/2018/10/15/first-ever-gene-edited-wheat-that-produces-high-fiber-flour-could-hit-the-market-by-2020/
8  Yleinen kategoria / Yleinen Keskustelualue / Vs: Härkää sarvista kiinni: eläinten kohtelu ja oikeudet : 14.10.18 - klo:23:12
Maksullisen uutisen otsikko MT:ssa (lihav. HJ):

"Kotieläintiloille tehdään liki 4 000 eläinsuojelutarkastusta vuodessa – heikon rehusadon pelätään poikivan laiminlyöntejä"

Tällaisenkin riskin katsotaan siis olevan olemassa.

PS. Tätäkin asia varmaan seuraamme, kun yleisesti seuraamme sitä, mihin tavanomainen sato ja luomusato tänä ja ensi vuonna riittävät.
9  Muut / Huumori / Näppärän nimen .... : 14.10.18 - klo:14:45
... oli kampanjaansa SEY löytänyt:

#MIAUtoo

Jos otimmekin tämän nimen tänne huumoripuolelle, se ei tarkoita, eteemmekö suhtautuisi ihan vakavasti itse kampanjaan.
10  Muut / Huumori / Vs: Mitä kaikkea sitä saakaan luomuna : 14.10.18 - klo:14:30
Tämmöistäkään mies ei olisi tullut ajatelleeksi (lihav. HJ):

IT IS ALL ABOUT THE TOOLS

Lainaus
Itse huollan siveltimet säntillisesti viikottain, voidesiveltimet heti käytön jälkeen. Näin ne pysyvät hyvinä mahdollisimman pitkään. Luomu marseille-saippuapalalla on maailman helpoin putsata siveltimet ja meikkisienet, ja pala kestää ikuisuuden.
11  Yleinen kategoria / Yleinen Keskustelualue / Vs: Glyfosaatin uusi aika : 14.10.18 - klo:09:50
Tässä sitä ollaan, ja glyfosaatista tässä on pitkälle kyse:

Science and public opinion: Where do politicians stand?

Lainaus
Policy makers, industry and civil society are trying to find a way to reconcile scientific evidence with public opinion’s beliefs when it comes to food safety. However, this has proved time and again to be a difficult challenge.

A number of issues related to food safety, ranging from glyphosate to neonicotinoids, have recently launched a heated debate over the right balance between science, politics and policy-making.

Vertaa edellä 26.09.18. Tämähän tuossa uudessakin artikkelissa taas tuodaan esille:

Lainaus
The mistrust arises when there is a scientific controversy between different regulatory bodies responsible for providing an opinion on the same topic. Things are getting complex “if the public finds that different bodies have different opinions, as well as EFSA presents the exact same opinion as companies like Monsanto,” she added.

Achterberg referred to the case of glyphosate, which was approved by EFSA, the World Health Organisation (WHO) and other national food safety agencies, but the International Agency for Research on Cancer (IARC) said the chemical substance is “probably carcinogenic”.
12  Muut / Muut aiheet / Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan : 14.10.18 - klo:09:34
Kanadassa ongelma on tuon ilmaston lämpenemispuheen valossa hieman yllättävä. Lunta tulee niin paljon, ettei satoa saada korjattua:

It’s Snowing So Much in Canada That Crops Can’t Get Harvested
13  Yleinen kategoria / Yleinen Keskustelualue / Vs: Onko kaikkien (viljely)kasvien typensidonta nyt keksitty? : 14.10.18 - klo:09:22
Ei taida olla vieläkään ihan lopullisesti (s.o. täysin toimivaa ratkaisua) keksitty, mutta sen yrittämiseen satsataan isoja rahoja:

Death by Fertilizer
Nitrogen fertilizer is a disaster. Abandoning it would be a bigger disaster. Now a dozen billionaires are funding an alternative.
14  Yleinen kategoria / Yleinen Keskustelualue / Vs: WWF:n ruokaopas : 14.10.18 - klo:08:18
Hesari oli nostanut tänään tämän mielipidekirjoituksen otsikon jopa johdantosivulleen:

Enemmän riistaruokaa lautaselle

Lainaus
Tiedesivuilla (HS 11.10.) esitettiin eri vaihtoehtoja hiilidioksidipäästöjen nollaamiseksi. Jäin kaipaamaan konkreettisia ideoita. Ehdotan, että ongelmaa korjataan riistaruokaan perustuvalla ruokavaliolla.

Eli taas tarjotaan tuota numerotaidottomuuteen perustuvaa "tuntuu hyvältä" -ratkaisua.

Eli keskimääräisen *) suomalaisen ruokapöytään tuli noin:

- 1 kilo hirvenlihaa
- 185 g muun hirvieläimen lihaa
- 185 g muuta riistaa

Vertailukohdaksi:

Lihan kulutus EU-maissa

Suomessa siis 75 kg/henkilö vuonna 2012.

Eli tuolta pohjalta voi arvioida tämän WWF:n väitteen oikeaan osuvuutta:

Riista on hyvä tehotuotetun lihan vaihtoehto

Huomaan tuosta, että suomalaisten lihankulutus on vuodesta 2012 kasvanut noin 4 kertaa tuon riistan kulutuksen määrällä. Edellä on myös esitelty syyt, miksi riistalihan määrää on käytännössä mahdotonta olennaisesti nostaa.

Se nyt tässä vain mainiten, että kovasti tuo ehdotus muistuttaa Marie Antoinetten nimiin pantua lausetta, että jos kansalla ei ole leipää, syökööt leivoksia.
15  Ylläpito / Ongelmat ja kehitysehdotukset / Vs: Temp : 13.10.18 - klo:17:52
https://luomuinstituutti.fi/viljelykiertojen-vertailussa-voittajina-luomu-ja-biokaasu/

https://grist.org/article/billionaires-and-bacteria-are-racing-to-save-us-from-death-by-fertilizer/

http://voima.fi/artikkeli/2018/manipuloitua-maata/

https://www.piapentikainen.com/blogi/2018/10/04/26554

https://geneticliteracyproject.org/2018/10/12/drought-resistance-gene-could-help-corn-soy-crops-survive-argentinas-scorching-temperatures/

https://america.cgtn.com/2018/10/09/argentina-combats-drought-with-genetic-tech


https://www.cnbc.com/2018/10/09/lab-grown-gelatin-is-the-fake-food-of-the-future-a-start-up-believes.html
Sivuja: [1] 2 3 ... 693
MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!