Tuottava Maa Turvattu Luonto navi
20.06.18 - klo:12:20 *
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Tuottava maa turvattu luonto ry - tervetuloa!
 
  Etusivu Ohjeet Haku Jäsenet Kirjaudu Rekisteröidy  
  Näytä kirjoitukset
Sivuja: [1] 2 3 ... 649
1  Yleinen kategoria / Yleinen Keskustelualue / Vs: Luomun vienti ja tuonti : tänään kello 08:31
Ei nyt tästä ehkä paljon enempää - asia on nyt OK - mutta hiukan vielä tästä, täällä:

Lainaus
Toimittaja oli löytänyt verkosta arvion, että jos luomutuoteisiin lasketaan myös osa funktionaalisista ja terveysvaikutteisista tuotteista arvo voisi lähennellä sataa miljoonaa. Valitettavasti hän ei osaa tarkentaa enää sivustoa.

Jos tuo sivusto olisi löytynytkin, ei se olisi paljon parantanut asiaa. Tuohan vain osoittaa, miten kevytmielisesti, olemattomin perustein luomuun lasketaan ja siihen liitetään asioita, jotka eivät siihen lainkaan kuulu. Tästähän meillä on oma triidi.
2  Yleinen kategoria / Yleinen Keskustelualue / Vs: Miksi GM on hyvä asia? : tänään kello 07:44
Kirjoituksessa oli tieto, josta oudon vähän on kerrottu muualla:

Lainaus
Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta on teettänyt raportin geenitekniikasta ja järjesti tiistaina siitä myös seminaarin.

Linkistä voi siis ladata tuon raportin pdf-muodossa tutustuttavaksi. Kuten minä olen jo tehnyt.

Ja se kannattaa ladata. Tai lukea paperiversiona: Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan julkaisu 2/2018, Geeniteknologia.

Tätä "meidän" aluettamme esittelee siinä artikkeli:

Lainaus
1. Kasvinjalostuksen uudet menetelmät (Anneli Ritala, Teemu Teeri).........................9
Mistä on kyse? ...9
Teknologian edut ja mahdolliset riskit..................................................... ...........10
Nykytila ...12
Toimenpide-ehdotukset ........................................................... ..........................13

Kuten noista sivunumeroista näkyy, sopivan ytimekäs ja tiivis artikkeli. Punnittua on puhe.

Otetaan tähän vain "makupala" toimenpide-ehdotuksista:

Lainaus
Geenitekniikkalain tarkoitusperät ovat hyvät ja nykyaikaisen ajattelutavan mukaiset. Lain
soveltamista ei kuitenkaan säätele kertyvä kokemus ja tieto, vaan päinvastaiseen suuntaan
vievät erilaiset tavoitteet. Riskinarviointiin ei kuulu hyödyn analyysi. Riskinarvioinnin rin-
nalla tapahtuva riski-hyötyarviointi voisi osaltaan selkeyttää geenitekniikan asemaa kas-
vinjalostuksessa ja ihmisten mielissä.

Geenitekniikan lainsäädäntö ei sisällä mekanismia uusien tekniikoiden hallintaan. Tällä
hetkellä 1990-luvun alun määritelmiä yritetään soveltaa geenieditointiin, mikä johtaa vä-
lillä huvittavaankin saivarteluun ja asioiden kiertelyyn sekä puoltavien että vastustavien
osapuolten toimesta. Selvää on, että lainsäädäntö ei suhtaudu samalla tavalla lajikkeisiin,
jotka ovat ominaisuuksiltaan samanlaisia, mutta aikaansaatu erilaisilla menetelmillä. [..]
3  Ylläpito / Ongelmat ja kehitysehdotukset / Vs: Temp : tänään kello 06:07
https://www.farmit.net/kasvinviljely/2018/06/19/paristoista-kierratetyt-hivenaineet-maatalouden-ravinteiksi

https://www.newscientist.com/article/mg22730301-400-the-nature-of-crops-why-do-we-eat-so-few-of-the-edible-plants/

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.257547
4  Yleinen kategoria / Yleinen Keskustelualue / Vs: Antiluomu.org osallistuu Suomen Luonto -lehden "Vuoden turhake"-kilpailuun : tänään kello 05:24
Väinö Tannerin aikana Elannon ravintoloissa ei tarjottu alkoholia lainkaan, kieltolain loppumisen jälkeenkään, nyt asetetaan tällaisia tavoitteita:

Lasillinen luomua, kiitos!

Lainaus
HOK-Elanto asetti tämän vuoden tavoitteeksi, että 20 prosenttia ruokaravintoloissa myytävistä viineistä on luomua. Tavoite toteutuu kesäkuun loppuun mennessä. Esimerkiksi ravintola Kappelin viinilistalla on viisi luomuvaihtoehtoa ja Salven silakoiden kyytipojaksi sopii mainiosti espanjalainen neljän rypäleen luomuviini Blanc d'Énguera, DOP. Tämä viini soveltuu myös vegaanista ruokavaliota noudattaville asiakkaillemme.

Onneksi varmaan silmää iskemällä saa tarjoilijan tuomaan pöytään tavanomaisen viinin.  Iskee silmää

Ovatko tässä asiakkaat vai näitä tuotteita tyrkyttävä ravintola käsityksissään harhateillä:

Lainaus
Kestävä kehitys, elintarvikkeiden tuotantotavat ja eettiset kysymykset kiinnostavat yhä useampia ravintola-asiakkaita. Kasvava joukko valitsee jo luomua lautaselleen – kasvavasta kiinnostuksesta luomuruokaan kertoo esimerkiksi se, että ravintola Stone'sissa myydyistä jauhelihapihveistä 95 % on jo luomua. Ravintola-asiakkaalle halutaan tarjota luomuvaihtoehto myös silloin, kun hän valitsee juomaa.

Kun tässä ko. ravintolan ruokalistassa ei juuri muuta ole valittavissa kuin luomuburgereita.
5  Yleinen kategoria / Yleinen Keskustelualue / Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta : tänään kello 04:21
Tätä en tullutkaan ajatelleeksi, mutta näinhän se tietysti on. Ote Pro Luomun artikkelista:

Lainaus
Tämän kevään olosuhteet ovat olleet jälleen haastavat, tällä kertaa tosin pitkään jatkuneen kuumuuden ja kuivuuden vuoksi. Esimerkiksi liekitys, tärkeä menetelmä rikkaruohojen torjunnassa, on ollut metsäpalovaroituksien vuoksi mahdotonta.

Muutoin ko. firma on varma, että kun tehdään kuitenkin periaatteessa samoin kuin ennen, niin tällä kertaa se kyllä onnistuu:

Lainaus
Apetitin luomuohjelmassa on siis käynnistynyt toinen vuosi. Yhteensä Apetitin historiassa käynnissä on kuitenkin jo kolmas kerta luomun parissa, ensimmäiset panostukset tehtiin jo 1990-luvulla. Aiemmin aika ei ole ollut vielä kypsä teollisen mittakaavan luomutuotannolle, mutta nyt tilanne vaikuttaa toiselta – luomulle on selkeästi kysyntää.

Viljelijöiden valintoja ohjaavat useat eri tekijät. Lopulta viljelijän toiminnan takaa hyvä sato tuotteesta, jolle löytyy ostaja oikeaan hintaan. Luomun osalta kysyntä näyttää edelleen kasvavan Suomen lisäksi myös ulkomailla, ja luomun maailmanmarkkinat ovat nosteessa. Suomalaisen viljelyn tuotteet ovat laadullisesti ja puhtaudeltaan maailman kärkeä, mikä on vahva kilpailutekijä.

Nyt tehtävänämme on jatkaa viljelymenetelmien kehitystä niin, että saamme nostettua luomutuotannon määrää yhä tulevinakin vuosina.

Ja luomuvihannesten tuotanto myös nousee. Pakkohan sen on nousta? Vaikkei se vuosiin ole käytännössä kasvanutkaan, vaan on edelleen täysin marginaalista. Ks. edellä 5.4.18.

Nuo maailmanmarkkinat ja niihin vetoaminen tuovat kyllä mieleen sen jutun, jossa mies oli saattanut kaveriaan yöjalkaan joskus muinoin. Ja paleltuaan aitan ulkopuolella koko yön, kysyi aamulla aitasta ulos tulevalta kaveriltaan: "Saatiiks me?"

Mutta jos Apetit on Suomen suurin viljelyttäjä, tämän pitäisi sitten jo näkyä tilastossakin:

Lainaus
Apetitin luomuohjelma elää nyt toista vuottaan. Kuluvalla satokaudella viljelytämme lähes kaksinkertaisen määrän luomukasviksia viime vuoteen verrattuna.

Katsotaan, kuinka käy. Mutta ne siis täytyy saada liekittämättömiltä kasvimaalta. Ellei nyt sitten ennustettu sateinen juhannusviikko pelasta tilannetta.
6  Yleinen kategoria / Yleinen Keskustelualue / Vs: Monsanton "karannut" geenimuunneltu vehnä : tänään kello 02:58
Tarina jatkuu, jos mahdollista, vielä mystisemmällä jatko-osalla:

Japan blocks Canadian wheat after unapproved GMO plants found in Alberta

Lainaus
Lynn Jacobson, president of the Alberta Federation of Agriculture, said his understanding is that the incident involved just six or seven plants — found along the side of road as opposed to an actual crop field — that have been destroyed.

"It's a really isolated, very, very small incident. And they've kept that out of the system," he said.
(lihav. HJ)

Eli nyt oli löytynyt muutama tällainen kasvi tienposkesta, tällä kertaa Kanadasta. Ja Japani oli varmuuden vuoksi laittanut heti tiedon tästä saatuaan koko vehnän tuonnin Kanadasta poikki. Nämä kasvit olivat karanneet syytösten mukaan huonosti järjestetyistä kokeista 15-20 vuotta sitten. Ja sitten löytyneet viime kesänä tuonne tienreunaan piiloutuneina. Jättämättä jälkiä kulkureitistään, lähipelloilla niitä ei ollut. Hyvin merkillistä. Merkillistä oli myös niiden työntekijöidenkin valppaus ja tarkkasilmäisyys, jotka olivat nuo kasvit löytäneet.
7  Yleinen kategoria / Yleinen Keskustelualue / Vs: Luomun vienti ja tuonti : 19.06.18 - klo:15:09
Osto ja Logistiikka -nettilehden toimituspäällikkö Ilmari Tuomivaara vastasi näin:

Lainaus
Toimittaja oli löytänyt verkosta arvion, että jos luomutuoteisiin lasketaan myös osa funktionaalisista ja terveysvaikutteisista tuotteista arvo voisi lähennellä sataa miljoonaa. Valitettavasti hän ei osaa tarkentaa enää sivustoa.

Oikaisemme Uutisen seuraavasti:

Oikaisu: artikkelissa sanottiin, että luomutuotteiden vienti jäisi alle 100 miljoonan euron. Vienti on kuitenkin vain 10-15 miljoonaa euroa.

Pahoittelen väärää tietoa.

Kiitin rehdistä oikaisusta.*)

***

Kun nyt olemme siis taas tuossa alle 15 miljoonassa, niin tällainen yhteenlasku on mahdollinen:

- tuolla toisaalla perustellusti päädyin arvioon, että kotimaisen luomun myynti on noin 140 miljoonaa euroa**)
- ja kun siihen siis täytyy lisätä tuo, sanotaan 15 miljoonaa euroa

Niin siis päädytään arvioon, että koko Suomen luomutuotannon arvo niin sanoakseni "kaupan tiskillä" on noin 155 miljoonaa euroa.

Se on yhtä suomalaista kohti 28 euroa. Se on kotimaisen osuus, vientikin mukaan lukien.

Koko luomutuotannon arvo "kaupan tiskillä" luomutilaa kohti on 33 791 euroa. Siitä varmaan on keskusteltava erikseen toisaalla.

Mutta joka tapauksessa tosiasiaksi jää, ettei luomuviennillä tuolla n  10% osuudella luomun oman talouden sisälläkään ole juuri merkitystä. Ellei sitten satu olemaan juuri niitä, jotka viljelevät luomukauraa Saksaan.

____________

*) joka oli myös tehty nettiinkin, tarkistin asian
**) ja muualta tuodun luomun myynti noin 170 miljoonaa euroa. Sitä ei tuon vähäisen luomuviennin voi katsoa "paikkaavan".
8  Yleinen kategoria / Yleinen Keskustelualue / Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus : 19.06.18 - klo:07:30
Nyt on kokonainen vuosi vierähtänyt siitä kun saimme tämän epävirallisen vastauksen:

Tiedottaja Minna Nurro Pro Luomusta vastasi yksityismailissa näin, kun kysyin häneltä tuonnin osuudesta Suomessa. Luvan kanssa kopioin vastauksen tähän:

Lainaus
Tuonnin osuudeksi luomun myynnistä arvioidaan tällä hetkellä noin 55 %. Tarkkaa tietoa ei ole saatavilla, koska Tullin tilastoissa luomua ei eritellä ja kaupalle tuontituote vs. suomalainen tuote ei ole tilastointiperuste. Voinee kuitenkin päätellä, että tuonnin osuus on aiemmin arvioidusta 60 % alentunut, koska etenkin luomuhedelmien myynti on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Muutkin luomutuoteryhmät kasaa, mutta hevi on ollut kasvun veturi jo pitkään.

Olin siis etiäisineni oikeassa. Tuonnin osuus on siis aiemmin julkisuudessa ilmoitetusta 40 prosentista huikeasti kasvanut.

Kun ei muutakaan voida, sovelletaan siis noita prosenttilukuja uusiin myyntilukuihin.

Jos luomumyynti vuonna 2017 oli 309 miljoonaa, siitä oli:

- tuontiluomua 170 miljoonaa ja
- kotimaista luomua 139 miljoonaa.
9  Yleinen kategoria / Yleinen Keskustelualue / Vs: Härkää sarvista kiinni: eläinten kohtelu ja oikeudet : 19.06.18 - klo:07:18
Toisaalta Pro Luomun tietojen mukaan niitä luomusikaloita oli yhteensä vain 13 kappaletta.  Eivätköhän ne ole aitauksensa tehneet? Jos sitä luomulihan kysyntää kuitenkin se tietty määrä on? Joka ei viime vuonna kyllä kasvanut, mutta ei paljon vähentynytkään. Prosenttiosuus kaikesta sianlihasta 0,5% säilyi edellisvuodesta samana.

Mutta tosissaan tässä asiassa on oltava, jos uhka on havaittu jo näin lähellä (Evira 18.6.18):

AFRIKKALAISTA SIKARUTTOA TODETTU VILLISIOISSA PIETARIN LÄHISTÖLLÄ
10  Yleinen kategoria / Yleinen Keskustelualue / Vs: Tehoviljelyn kehitys (kasvinsuojeluaineet ym.) : 19.06.18 - klo:06:42
Tässäpä visio robotiikasta rikkakasvien torjumisessa. Tehoviljelylle mutta myös luomuviljelylle:

'Laser weeding': Can robots partially replace farm tractors, harvesters and even herbicides like glyphosate

Eli viime kädessä jopa rikkakasvien torjunta-aineet, kuten glyfosaatti, voitaisiin tällaisella teknologialla korvata.
11  Yleinen kategoria / Yleinen Keskustelualue / Vs: Missä ovat ruoan riskit : 19.06.18 - klo:04:51
Vaikka Evira tässä osin kehuu itseäänkin, tällaisen lausunnon se antoi viime vuoden tilanteesta:

ELINTARVIKETURVALLISUUS SUOMESSA HYVÄLLÄ TASOLLA

Lainaus
18.6.2018

Viranomaisvalvonnan ja -tutkimusten tulokset vuodelta 2017 osoittavat, että elintarviketurvallisuus on Suomessa hyvällä tasolla. Kotimaassa tuotetut tuotteet eivät sisällä kuluttajalle vaarallisia määriä kemiallisia aineita. Ruokamyrkytyksiä aiheuttavia bakteereita esiintyy hyvin vähän tutkituissa elintarvikkeissa. Elintarvikevälitteisten epidemioiden määrä oli aikaisempien vuosien tasolla, mutta niissä sairastuneiden määrä oli matalin yli kymmeneen vuoteen.

Sitäkin taustaa vasten tuntuu jotenkin hullulta se, miten koululaisia johdatetaan olemaan kiinnostuneita tällaisesta:

Puistolan peruskoululaiset halusivat selvittää, mistä koulun makaronilaatikon jauheliha tulee – päätyivät Lapinjärvelle katsomaan possua silmästä silmään

Sillä sitä minä en kyllä usko, että tuollainen kiinnostus olisi syntynyt spontaanisti lasten omassa keskuudessa. On joukossa realistejakin, mutta myös niitä mallioppilaita, jotka ovat tarkkaavaisesti kuunnelleet opetusta:

Lainaus
Oppilaat arvuuttelevat, mistä ruoan raaka-aineet ovat peräisin.

”Se ei voi olla mistään kovin huonosta paikasta, koska sitä kuitenkin tarjoillaan koulussa lapsille”, 9.-luokkalainen Mia Rautio arvelee.

Hän kertoo luottavansa kouluruoan laatuun. Toinen oppilas uskoo, että raaka-aineet ovat kotimaisia. Kolmas epäilee niiden tulevan ”jostain halvemmasta maasta”, kuten esimerkiksi Saksasta. Hän ei luota valmistajaan.

Ruoan alkuperä kuitenkin kiinnostaa monia.

”Eikö se kuulu ihmisoikeuksiinkin tietää?” tuumaa 7-luokkalainen Eino Mantere.

Tuon viimeisen on oppilas takuulla kuullut opettajalta. Eviran yms. hommat kuuluvat peruskoululaisille! (Ja MTK:n edunvalvonta!)

12  Yleinen kategoria / Yleinen Keskustelualue / Vs: Kasvinjalostuksen uusi aikakausi : 19.06.18 - klo:04:38
Anneli Ritalan ja Teemu Teerin esitelmästä eduskunnassa (tai artikkelista eduskunnan julkaisemassa raportissa):

Lainaus
Kohdennettu geeninsiirto kuuluu selkeästi geenitekniikkalain piiriin eikä ole erimielisyyk-
siä näin aikaansaadun kasvilajikkeen sääntelystä. Geenieditointi sen sijaan aiheuttaa tul-
kinnassa pulmia. Modernia geeniteknologiaa on toki käytetty muutoksen aikaansaamiseksi,
mutta lopputulos muistuttaa luonnollista geenimutaatiota siinä määrin, ettei sitä voida mil-
lään tekniikalla erottaa luonnollisesta. Syntyneet mutaatiot eivät myöskään ole luonnolle
uusia. Voidaan helposti laskea, että esimerkiksi keskikoisella suomalaisella ohra- tai vehnä-
pellolla on jokainen genomin emäs muuttunut toiseksi jossain pellon jyvistä, joita on yh-
dellä pellolla n. miljardi.

Siinä se on nyt sanottuna tieteellisellä täsmällisyydellä.

Nyt voidaan laskea, että tuon tietää myös eduskunta. Ja poliittiset puolueet. Ja luomuväki. Ja siitä eteenpäin myös: europarlamentaarikot, EU ja sen komissio.
13  Yleinen kategoria / Yleinen Keskustelualue / Vs: Luomun paketointi muihin mielikuviin : 19.06.18 - klo:04:06
Tässä pari tarinaa, jossa luomu on liitetty ajan ruokailmiöihin. Ensin innovaatiot:

Raakasuklaavalmistaja Goodion kehitysjohtaja: "Suomessa syntyy paljon ruokainnovaatioita"

Lainaus
Uskon, että ihmiset haluavat entistä enemmän ymmärtää, missä ja miten ruoka on tuotettu. Pelkkä luomu ei enää riitä.

Jutun lopussa listataan näitä innovaatioita. Mutta luomu tuskin liittyy niihin lainkaan. Eikä ole asiassa jonkinlainen lähtökohta, minkä tuo lainattu ilmaisu yrittää kertoa. Päinvastoin, luomuideologia todennäköisesti kieltää myös useimmat ruokainnovaatiot, kuten se kieltää viljelyn innovaatiot. Luomu ei ole mitään modernia ja kokeilevaa. Esimerkkinä mainitaan mm. yhdysvaltalainen keinoliha, joka on jo valmiiksi siellä luomuväen hampaissa.

Sitten tällainen vähän kummallinenkin muoti:

Yli kymmenen vuotta raakaruokaa suosineen Maija Tiilaman koukutti ravittu olo
Raakana, kiitos!


Ottamatta siihen nyt muuten kantaa, niin sekin ilmiö on tuossa väkinäisesti liitetty luomuun:

Lainaus
Kun Tiilama löysi törmäsi ruokavalioon blogissa vuonna 2007, superfoodit olivat vielä ”hippitouhua”.

– Nykyään joka huoltoasemalta löytyy luomua ja superfoodeja. Ihmiset ovat kiinnostuneita ravinnon laadusta, Tiilama sanoo.


PS. Täällähän on tullut esille syitä, miksi juuri luomuruokia olisi turvallisinta syödä vain reippaasti kuumennettuina.

14  Ylläpito / Ongelmat ja kehitysehdotukset / Vs: Temp : 18.06.18 - klo:13:07
Anneli Ritalan ja Teemu Teerin esitelmästä eduskunnassa (tai artikkelista eduskunnan julkaisemassa raportissa):

Kohdennettu geeninsiirto kuuluu selkeästi geenitekniikkalain piiriin eikä ole erimielisyyk-
siä näin aikaansaadun kasvilajikkeen sääntelystä. Geenieditointi sen sijaan aiheuttaa tul-
kinnassa pulmia. Modernia geeniteknologiaa on toki käytetty muutoksen aikaansaamiseksi,
mutta lopputulos muistuttaa luonnollista geenimutaatiota siinä määrin, ettei sitä voida mil-
lään tekniikalla erottaa luonnollisesta. Syntyneet mutaatiot eivät myöskään ole luonnolle
uusia. Voidaan helposti laskea, että esimerkiksi keskikoisella suomalaisella ohra- tai vehnä-
pellolla on jokainen genomin emäs muuttunut toiseksi jossain pellon jyvistä, joita on yh-
dellä pellolla n. miljardi.

***
https://www.novo-argumente.com/artikel/satan_kommt_nach_leverkusen

https://www.novo-argumente.com/artikel/wie_das_waldsterben_gesellschaft_und_politik_veraenderte


****
https://www.evira.fi/elintarvikkeet/ajankohtaista/2018/elintarviketurvallisuus-suomessa-hyvalla-tasolla/
15  Yleinen kategoria / Yleinen Keskustelualue / Vs: Glyfosaatin uusi aika : 18.06.18 - klo:12:37
Kaliforniassakin kävi näin. Liittotasavallan oikeus kielsi osavaltiota vaatimasta valmistajilta, että glyfosaattivalmisteisiin kiinnitettäisiin tarra, jossa varoitetaan syöpävaarasta:

Federal judge rules California can't label glyphosate herbicide as cancer-causing

"Sotaonni" tässäkin "sodassa" vaihtelee.
Sivuja: [1] 2 3 ... 649
MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!