Näytä kirjoitukset

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Heikki Jokipii

Pages: 1 ... 1292 1293 [1294] 1295 1296 ... 1669
19396
Laitanpa tähän tämän tähän - tavallaan tasapuolisuuden vuoksi - osoituksena siitä, että osataan sitä kuluttajia huijata luomun ulkopuolellakin:

Mikä ihmeen kevytperuna? (K-ruoka)

Tuossahan nimenomaan sanotaan:

Quote
Saako kevytperunoita myös luomuna?
”Kevytperunoita ei ole mahdollista viljellä luomuna.”

Kyseessähän on tuote, jossa on 30% vähemmän hiilihydraatteja, 30% vähemmän energiaa - ja noin 30% enemmän hintaa!

Laitetaan se nyt tähän ulos, vaikka se itsestään selvä asia onkin: samaan laihdutustulokseen tietysti pääsee syömällä 30% vähemmän ihan tavallista perunaa. Ja samalla säästää rahaa. Tai vaikka luomuperunaa, mutta silloin ei tietysti varsinaisesti säästä mitään. Vai säästäisikö jopa sillä, tuohon kevytperunaan verrattuna?

19397
Tällaisia väitteitä esitetään aika yleisesti luomun puolesta, tuosta vain ja vetoamatta mihinkään tutkimuksiin (Safkatutka):

Suklaalaadut vaihtelevat suuresti

Quote
Luomu raakakaakao sisältää erittäin paljon antioksidanttipolyfenoleita ja muita terveyteen vaikuttavia flavonoideja, siksi sitä kutsutaan superfoodien kuninkaaksi.

Mikä ettei, eikö tuo voisi pitää yleisesti paikkansa raakakaakaon osalta, mutta on vaikea tai oikeastaan mahdotonta kuvitella, miten keinolannoitteiden välttäminen jotenkin muuttaisi asiaa toiseksi ja vielä paremmaksi.

Quote
Tiivistelmänä suklaista voisi sanoa, sitä parempi tuote, mitä
[...]
* enemmän luonnonmukaisia aineksia käytetty
[...]
*)

Varsinkin kun artikkeli myöhemmin (ja jo otsikossakin) kertoo, että raakakaakaon laatu vaihtelee paljon, johtuen muista tekijöistä, vaatisi tuollainen väite luomukaakaosta ehdottomasti viittauksen johonkin tutkimukseen.

Miksei sitä siinä sitten ole? Yksinkertaisin ja todennäköisin selitys: koska sellaista ei ole olemassa. Kirjoittaja lähde on ollut "Stetson".

PS. klo 14:20: Kysyinpä tätä lähdettä ko. palstallakin. Jolla palstalla minulle ei kyllä aiempiin kyselyihini/kommentteihini ole vastattu ...

_______

*) vai tarkoitettiinko tuossa luonnonmukaisella luonnollista? Silloin siinä olisi vähän totuutta mukana, esim. käsitellyssä valkoisessa suklaassa, josta tietyt ainesosat on poistettu, ei tiettävästi ole enää mitään hyviä terveysvaikutuksia (hyvän makuista se siilti on. Lisäys klo 14:30.  ;D)

19398
Luomuliitonkin tiedotteessa samasta em.  tilaisuudesta on sama logiikka tai pikemminkin logiikan puute:

Kustannustehokas ravinnehuolto yksi syy luomubuumiin

Quote
Robert Streit kuvaa Yhdysvaltojen maatalouden tilannetta synkäksi. Jatkuvasti aleneva kannattavuus saa tuottajat etsimään vaihtoehtoja. Tuottajat näkevät luomutuotannon mahdollisuudet kiinnostavina. Paremmat hinnat ja pienemmät kustannukset houkuttavat.

Streitin mukaan ymmärtämällä maan biologiaa paremmin, päästään huomattavasti kustannustehokkaampaan kasvintuotantoon kuin nykyisellä kemikaali-intensiivisellä tuotannolla. Välineinä ovat mm. uudet viljavuusanalyysimenetelmät sekä hivenlannoitteet ja kasvunedisteet.
(lihav. HJ)

Jonkinlaisena itsestäänselvyytenä tuossa oletetaan, että luomutuotteista saa aina paremman hinnan. Kapitalismista ja markkinamekanismista ei ole kuultukaan? Toisaalta ei tehdä sitäkään johtopäätöstä, joka tuossa on ilmeinen: luomutuotanto ei siis ollenkaan tarvitsisi yhteiskunnan tukea, tai ainakin tarvitsisi sitä vähemmän kuin tavanomainen viljely.

19399
Yleinen Keskustelualue / Vs: Missä ovat ruoan riskit
« on: 11.11.15 - klo:16:27 »

Pitkään aikaan luomutuotteet eivät ole "narahtaneet", ainakaan täällä Eviran takaisinvedoissa, mutta nyt näin kävi:

Viherjauheessa salmonella

Quote
Leader Foods  Oy on vetänyt markkinoilta pois erän Green mix –nimistä jauhetta ja Green mix Tablets -nimisiä puristeita, jotka sisältävät ohran- ja vehnänorasta sekä levää (spirulina ja klorella). Tuotteista on todettu salmonella.

Nytkään tuossa ei kyllä kerrota, että se on luomutuote, mutta kun sitä on myyty, niin silloin kyllä, se on luomua tai "orgaanista". Vaikkapa täällä Ruohonjuuressa, jossa tuotteen luonnehdinnat ovat:

Quote
Laktoositon
Lisäaineeton
Luomu
Superfood
Vegaaninen

***

Entä sitten muunlaiset tuotteet? Olipa äskettäin tällainen tapaus:

Kaksi ravintolisää vedetty markkinoilta liiallisten PAH-yhdisteiden ja säteilytyksen vuoksi

En ota kantaa noihin PAH-yhdisteisiin nyt, mutta tämä on mielenkiintoinen (lihav. HJ):

Quote
Via Naturale Oy ilmoittaa vetäneensä myynnistä kaksi ravintolisää: Vahva Tyrniöljy + Mustikka Omegat -kapselit (04076215, parasta ennen: 03/2018) liiallisten PAH-yhdisteiden vuoksi sekä Panox – L-arginiini-yrtti-sinkkitabletit (01046115, parasta ennen: 04/2018) säteilytyksen vuoksi.

Kun jo uutisessamme "ammoin" totesimme, oikeastaan ainoa peruste säteilytyksen kieltämiseksi on tässä ...

Quote
”Voi peittää huonoja menettelyjä, mutta ei tee huonosta elintarvikkeesta hyvää.”

Sillä tarkoitetaan tietysti sitä, että kauppias tms. säteilyttämällä vielä käsittelee jo pilaantunutta ruokaa, ja laittaa sen sitten myyntiin.

... niin siinä miettimään, miten nämä Panox – L-arginiini-yrtti-sinkkitabletit voisi yrittää myydä tuoreen veroisina tms.? En tiedä. Enkä tosiaankaan sitä, mitä terveyshaittaa oli luvassa!

Eipä silti, tuo Via Naturale on luontaistuotekauppa, joissa raja luomuun on usein veteen piirretty, jolloin saattaahan tuokin olla (heille) vakavampi tapaus, jos alan sääntöjä on rikottu!

19400
Muut aiheet / Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« on: 11.11.15 - klo:15:24 »
Teija Laakso (maailma.net) näyttää julkaisseen tuon em. Maailmanpankki-artikkelin omisssa nimissään,  vaikka se tuntuisi lyhennelmältä tästä IPS:n Thalif Deenin artikkelista:

Climate Change May Increase World’s Poor by 100 Million, Warns World Bank

Noin ei tietysti välttämättä ole, osaahan Teija Laaksokin tietysti englantia, ja on voinut tehdä uutisensa alkuperäislähteestä. Eipä silti, sanoma ei muutu:

Quote
Asked for a response, Harjeet Singh, Climate Policy Manager at ActionAid, told IPS the World Bank’s analysis of poor people’s vulnerability to climate impacts is not new, but it rightly highlights that poverty cannot be addressed without tackling climate change.
(lihav. HJ)

Kun taas Lomborg ja me (tai ainakin minä) olemme sitä mieltä, että köyhyydelle ja myös tälle "haavoittuvuudelle" on mahdollista tehdä yhtä ja toista, ilman että nyt äkkiä ja radikaalisti vähennettäisiin fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Ja erityisesti näin ei pidä tehdä nimenomaan siellä, köyhissä maissa. (Ja erityisen erityisesti sitä käyttöä ei pidä yrittää vähentää hyljeksimällä fossiilisistakaan aineista ja/tai fossiilisen energian avulla valmistettuja typpilannoitteita!)

19401
On oikeastaan täysin käsittämätöntä, että Maaseudun Tulevaisuus - viljelijöiden lehti - julkaisee tällaisen lausunnon osana uutistaan. Kommentoimatta. Vaikka se kuinka liittyisi Luomupäiviin ja jonkinlaiseen "vieraskoreuteen" (kun lausunnon antaja oli kaukaa Suomeen tullut ...  >:().

Luomu nojaa äiteihin ja kiinalaisiin

Quote
Viimeistään perinteisesti ja geenimuuntelua hyväksi käyttäen tuotetun ruuan riskeihin herätti Remingtonin mukaan Maailman terveysjärjestön WHO:n keväällä julkistettu tutkimus, jonka mukaan glyfosaatti lisää merkittävästi syöpäriskiä.

"Syöpien määrä on noussut kaikkialla. Jokainen tuntee lähipiirissään jonkun, joka on sairastunut syöpään. Valistuneet ihmiset ovat ymmärtäneet ruuan ja terveyden väliset kytkökset."

Jokaikinen ihan varmasti tuntee tuollaisen syöpään sairastuneen. Ja keskimäärin - kovinkaan paljon miettimättä - hän huomaa, että sairastunut on yleensä melkoisen vanha. Ikävakioitu syöpään sairastuminen ja kuoleminen on kehittyneissä maissa - myös USA:ssa - koko ajan laskussa. Siinä perusfakta. (Sitten alkaa vasta keskustelu torjunta-aineista yleensä, jotenkin syynä asiaan - ja glyfosaatista erikseen!)

***

Otsikon ja jutun toisesta väitteestä ...

Quote
Luomulla on nostetta Kiinassa siinä määrin, että täkäläiset tiedostavat kuluttajat ovat luomun seuraava nosteen tukijalka, toteaa luomuviljelijä ja neuvoja Scott Remington Yhdysvaltain Iowasta.

... että se ei itsessään pidä edes paikkaansa.

Mutta se on myös täysin mielipuolinen ajatus, edes suunnitelmana, edes toiveena. Kuten olemme jo todenneet äskettäisessä uutisessamme:

Suomi vie nälkää Kiinaan. Ja ehkä Afrikkaankin?

Mutta kun tuo uutisessamme mainittu projekti on Luomuinstituutin ja Siiskosen, hän on näin tilannut jonkun puolustamaan täysin hölmöa ideaansa? Onko tuo Siiskonen asiansa edistämisesssä täysin ... häikäilemätön? *) Vai ... (toinenkin vaihtoehto tulee kyllä mieleen)?

Tästä Kiina-kysymyksestä voisimme jatkaa uutisemme ehdottamassa paikassa ...

Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa

... ja miettiä vakavasti, mitä mahdollisuuksia olisi siinä esitettyyn:

Quote
Onko mahdollista jonnekin päin ehdottaa, että tämä mainittu projekti yksinkertaisesti keskeytettäisiin?

__________

*) viitaten hänen omaankin lausuntoonsa, samassa tilaisuudessa

19402
Pirjo Siiskosen Luomupäivien loppupuheenvuoroon on pakko palata täälläkin:

Quote
Luomuinstituutti lupaa tehdä kaikkensa tutkitun tiedon tuottamisessa ja välittämisessä, mutta kehottaa jokaista tutkittua tietoa odottavaa terveen järjen käyttöön omissa ruokavalinnoissaan. Jos tietää, että tutkimus on osoittanut glyfosaatin ja syövän välisen yhteyden, kannattaa valita luomuruokaa, jonka tuottamisessa torjunta-aineita ei käytetä.

Luomuinstituutti eikä Siiskonen eivät kyllä tuossa tee kaikkeansa "tutkitun tiedon tuottamisessa ja välittämisessä", jos ne suoraan vääristelevät tuota käytännössä yhtä havaintoa glyfosaatin ja syövän yhteydestä.

Tuo ruotsalainen havaintohan koski viljelijöitä, jotka työssään käyttivät paljon glyfosaattia. Mitään riskiä glyfosaattijäämistä ruoassa ei ole osoitettu, ei siinäkään. 

Tuon ruotsalaishavainnonkin arvionti on tavallaan vielä kesken. Odottelemme yhä EU:n (EFSA:n) lopullista linjanvetoa.

***

Vaikkapa tällaista tietoa ei Luomuinstituutti olisi varmaan alkuunkaan suostuvainen välittämään glyfosaatista:

Could malaria be killed by a garden weedkiller?

Eli voitaisiinko malaria voittaa glyfosaatin avulla. Idea perustuu siihen, että näiden malarialoisten ja kasvien aineenvaihdunnassa on tietty yhteinen piirre (jota ihmisillä ja muillakaan eläimillä ei ole) johon voisi iskeä (ja johon glyfosaatti nykykäytössäkin rikkakasveissa iskee).

Tuo Naturen artikkeli on jo vuodelta 1999, eikä asiasta kyllä sen jälkeen ole pahemmin kuulunut (?). Mutta keksinnölle on kuitenkin haettu ja saatu v. 2010 USA:ssa patentti, jos tämän oikein ymmärrän:

Glyphosate formulations and their use for the inhibition of 5-enolpyruvylshikimate-3-phosphate synthase


19403
Tämä Hesarin tämänaamuinen juttu ...

Eettiselle lihalle ei ole omaa laatumerkintää – HS keräsi neuvoja lihan tunnistamiseen

... menee käytännössä luomulihan piilomainostamiseksi (paperiversiossa oli kolme erilaista luomulogoakin esillä), vaikka tämä ehdotus mainitaankin:

Quote
Ehdotuksia uusista merkinnöistä kuullaan aika ajoin. Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto ehdotti elokuussa hyvinvointimerkintäjärjestelmää elintarvikepakkauksiin.

Ja vaikka mainitaan tämä:

Quote
”Terveydenhuoltojärjestelmä, valvonta ja tuottajat toimivat pääsääntöisesti niin kuin pitääkin. Uskon, että suomalainen liha pärjää vertailussa hyvin muihin verrattuna”, sanoo Eviran jaostopäällikkö Jaana Mikkola.

Riistakin mainitaan jutussa "eettisenä", mutta me (mekin, Animalia tekee sen tuossa omalla tavallaan) olemme toisaalla jo kyseenalaistaneet asian: onko se eettistä ihmisen kannalta? (Minulla ja vaimolla oli kaveri, joka suht. nuorella iällä halvaantui hirvikolarissa pyörätuoliin, suht. lyhyeksi koppuelämäkseen.)

19404
Yleinen Keskustelualue / Vs: Luomuväen uusi "sodanjulistus"
« on: 11.11.15 - klo:04:01 »
Hetken jo mietin, että oliko kohtuutonta käyttää sanaa "uho" uutisessamme

Luomuväen uho ei laannu - propagandaa ja (turhia) yrityksiä jatketaan kaikissa kysymyksissä

Ei ollut. Kyllä se uhoa on ja se vielä jatkuu ja pahenee, jos ja kun luomupävillä "sisar todistaa" (siis Pirjo Siiskonen) näin:

Luomupäivien päätöspuheenvuorossa ruoantuotantojärjestelmän valtavirraksi esitetään luomua

Quote
"Kansallisten luomutavoitteiden lisäksi meidän tulee kaiken aikaa kunnianhimoisesti pyrkiä myös siihen, että Suomen ruoantuotantojärjestelmän valtavirraksi tulee luomu. Toivottavasti näemme sen päivän.”

Nuo "kansalliset luomutavoitteet" puheenvuorossa olivat sitten toki vähän kohtuullisempia. Mutta silti hyin linjassa tuon aiemmin mainitun "sodanjulistuksen" kanssa ja myös utopistisia ja edelleen vastustamisen arvoisia, jokainen!


PS. Sattumoisin tämä Siiskosen ehdotus ...

Quote
* verotukselliset kannustinkeinot, kuten luomuruoan arvonlisäveron alentaminen ja sen rahoittaminen haittaveroilla

... sai vastauksensa heti tämän aamun Hesarin yleisönosastossa, jossa artikkelissa "Kulutusverojen vaikutuksia ei ole tutkittu riittävästi" viitattiin tutkimuksiin, joiden mukaan maltillisilla, enintään 20% veroilla ei saada aikaan muutoksia kulutuskäyttäytymisessä. Kun arvonlisävero itsessään on vähemmän kuin tuo 20%, niin ...

19405
Luomuviljelyä, kuten tiedämme, tuetaan valtion (ja/tai EU:n) puolelta hyvin anteliaasti. Luomuviljelyssä syntyy ehkä jotain säästöjä, kun ei makseta lannoitteista. Mutta on ilmeisesti niin, että tämäkään ei riitä, jos tuotettu maarä on vain neljäsosa tavanomaisesta. Siitä lopputuotteesta täytyy edelleen saada huomattavasti kovempi hinta?

Luomupäivilla Mikkelissä - jossa siis tämän uutisen mukaan puhuttiin luomumaatalouden tuottavuudesta - amerikkalainen Robert Streit kertoi luomuviljelystä siellä mm. tämän:

Quote
Myös talouskysymykset olivat esillä. Streit sanoo, että lannoituksella saatetaan tuhlata kymmenkertaisi rahaa verrattuna siihen, että maaperä tutkittaisiin ja kunnostettaisiin luonnonmukaisin keinoin.

Streit tiivisti myös ohjeistusta viljelijöille, miten heikossa kunnossa olevat pellot saadaan elinvoimaisemmiksi. Näitä toimia ovat pellon muokkauksen lopettaminen *), korkean suolaindeksin ja rikkihappopohjaisten lannoitteiden sekä tuholaismyrkkyjen käytön lopettaminen, multavuuden palauttaminen sekä hiilen ja mikrobien lisääminen maaperään.
(lihav. HJ)

Kun Länsi-Savo sitten haastatteli samaa neuvojaa, jatkui puhe luomun kysyntään ja kannattavuuteen sitä kautta. Sitten se olikin näin (lihav. HJ):

Quote
[...] nostanut yhdysvaltalaisen luomuviljelyn vahvaan kasvuun.

– Suurilla kauppaketjuilla kuten Walmartilla ja Targetilla on nykyisin suuret luomutuoteosastot, Streit kertoo.

Kasvu on hyvä uutinen maan maataloudelle, sillä Suomen tavoin amerikkalaisetkin farmarit ovat joutuneet taistelemaan kannattavuusvaikeuksien kanssa. Luomumaissin hinta on nelinkertainen tavanomaiseen nähden.

Miten ihmeessä siis - jos luomuviljely olisi kustannuksiltaan tavanomaista halvempaa - luomumaissista pitää ottaa ja saada nelinkertainen hinta?

***

Hiukan asian vierestä, mutta luontevana jatkokysymyksenä tuohon. Jos asiassa juuri luomuviljely antaa ne ratkaisevat edut, miksi tämä Robert Streitin firma tarjoaa uusimmasta päätuotteestaan "Perfect Blend Biotic Fertilizer" sekä luomuversion että tavanomaisen version:

http://www.centraliowaagronomy.com/products.html

Ja miten Robert Streit ei ole pystynyt käännyttämään yhtiökumppaniaan ymmärtämään luomun ylivoimaisuutta vaan tämä näyttäisi olevan tehoviljelymiehiä (ja siitä ylpeä)? Koko firma ei muuten - tuota yhtä tuotetta lukuunottamatta - oikeastaan mitenkään mainosta olevansa erityisesti luomuun suuntautunut?

Oliko tuo Robert Streit oikeastaan vain myyntimies, joka siinä toivossa, että saisi tuota kamaa myydyksi myös Suomessa, tuli halvalla "esitelmöimään" Luomupäiville? Joka tiesi, että tämän sanominen miellyttää näitä potentiaalisia asiakkaita:

Quote
Luomulla voi ruokkia maailman, hän muistutti Luomupäivillä.

Tulevatkohan hänen esityskalvonsa julkisiksi esim. Luomuinstituutin sivuilla? 
 
________________

*) eli (aito) suorakylvö. Josta tutkijat (ml. jopa luomuun "kallellaan" olevat tutkijat) ovat käytännössä yksimielisiä, ettei se luomussa toimi! Se ei käytännössä toimi ilman "tuholaismyrkkyjä", joiden käytön Streit kehottaa seuraavana listassaan lopettamaan! Tämäkin antaa vahvan vihjeen siitä, että "luomuneuvoja" Streit ei ole neuvojaan itse koskaan yrittänyt soveltaa. Eli olisi pikemminkin se kauppamies, omalle tuotteelleen.

19406
Muut aiheet / Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« on: 10.11.15 - klo:15:17 »
Ihan vastaavalla tavalla tämä IPS:n artikkelikin syyttää ilmastonmuutosta vähän kaikesta:

Viljelyalan kutistuminen ajaa ihmisiä liikkeelle

Vaikka siinä sitten ihan lopussa tuodaankin esiin, ettei se nyt ihan niin ole, vaan esim.  eroosiota voi ihmisen vastustaa myös pitämällä maaperästä huolta.

Artikkelissa esiintulutta yritystä kytkeä Syyrian sota ja pakolaiset ilmastonmuutokseen käsittelinkin jo edellä, syyskuussa,. Toistamatta tässä käsitystäni.

19407
Muut aiheet / Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« on: 10.11.15 - klo:14:36 »
Tämän uutisen mukaan ...

Maailmanpankki: Ilmastonmuutos voi ajaa yli 100 miljoonaa köyhyyteen

... tämä järjestö on päinvastaista mieltä kuin Lomborg, maailman köyhät tarvitsevat juuri aurinkopaneeleja:

Quote
[Maailmanpankin]Raportissa vaaditaan esimerkiksi sosiaalisten turvaverkkojen vahvistamista sekä ilmastonmuutokseen sopeutumista helpottamia toimia. Maailmanpankki myös ehdottaa, että esimerkiksi fossiilisten polttoaineiden tuet investoitaisiin mieluummin köyhien perheiden korkeiden polttoainekulujen kattamiseksi.

Avustusjärjestö Christian Aid on jo ehtinyt kritisoida raporttia. Vaikka köyhyyden ja ilmastonmuutoksen yhteyden korostaminen on hyvä asia, Maailmanpankin pitäisi toimia, kuten se opettaa ja lopettaa fossiilisten polttoaineiden hankkeiden tukeminen, järjestö sanoo tiedotteessaan.
(lihav. HJ)

Tällaisista arvioista - ja niissä esitetyistä prosenteista - onkin jo ollut puhetta edellä:

Quote
Eniten köyhyyteen vaikuttavat raportin mukaan maatalouden ongelmat. Sadot saattavat vähentyä vuoteen 2030 mennessä viisi prosenttia ja vuoteen 2080 mennessä 30 prosenttia. Afrikassa ruuan hinta voi nousta 12 prosenttia vuoteen 2030 ja 70 prosenttia vuoteen 2080 mennessä, raportissa kerrotaan.

Esim. 11.10.15 jo kysyimme, mitä merkitystä on tuollaisilla 4 tai 5 (tai edes 30) prosentin vähentymisillä on, jos meillä on keinot kolminkertaistaa sadot eli lisätä niitä 200%!

Vai eikö siis Maailmanpankki tosiasiassa usko siellä köyhissä maissa minkään muun muuttuvan kuin ilmaston?

19408
Hallituksen biotalousohjelman taustalla on kyllä sitten tiukasti tämä käsitys:

Biotalous tarvitsee metsää (Antti Otsamo, Metsähallitus)

Quote
Yllättävää kyllä, puubiomassan energiakäyttö on alkanut huolestuttaa ympäristöjärjestöjä. Perusteena on esitetty monimuotoisuuden ja maaperän köyhtymistä. Omituisin kuultu väite on ollut, että puun poltosta vapautuu hiilidioksidia, joten se ei ole yhtään fossiileja parempi energianlähde. Tämä on käsittämätön väite! Puun sisältämä hiili on maan pinnalla olevaa nopeakiertoista hiiltä, joka sitoutuu takaisin kasvillisuuteen ja uuteen puusukupolveen muutaman kymmenen vuoden aikana. Niin kauan kuin metsien kokonaiskasvu on suurempi kuin puun käyttö, metsät toimivat hiilinieluina. Kivihiilen poltto sen sijaan vapauttaa miljoonia vuosia sitten sitoutunutta hiiltä maan uumenista ilmakehään. Bioenergian ja fossiilienergian ympäristöystävällisyydestä ei tällä perusteella pitäisi edes puhua samana päivänä!

Edellä esitettyä kriikkiä ei siten oteta kuuleviin korviinkaan.

PS. 13.11.15: Vaikka jo tuossa ilmaisussa "sitoutuu takaisin kasvillisuuteen ja uuteen puusukupolveen muutaman kymmenen vuoden aikana" kerrotaan, myönnetään ongelma. Muutama kymmenen vuotta kun ei oikeastaan ole kovin nopeaa kiertoa.

Ja mistä muuten kasvavat puut tietävät, mistä niiden käyttämä hiilidioksidi tulee? Jos ne vahingossa käyttävätkin vain maan uumenista tullutta fossiilista hiiltä! ;)

Tuo kokonaiskasvuargumentti voi ehkä juuri ja juuri toimia erittäin metsäisessä Suomessa, mutta ei enää globaalilla tasolla. Em. haastattelusta:

Quote
The second problem is that even a small amount of bioenergy requires a huge amount of biomass, and therefore land. For example, if you took all commercial tree harvests in the world today and diverted them for bioenergy, it would only provide about three percent of global energy. That is, to produce just three percent more of the world’s energy, think of all the effects of forestry on the world’s forests, and then double those impacts.
(Lihav. HJ)

Eli jossain tuossa kolmessa prosentissa on kuitenkin yläraja sille, mikä merkitys (metsä)biotaloudella voi maailman energiahuollolle ylipäänsä olla. Ja se on laskettu maailman nykyisestä energiankulutuksesta.

PS2. Ja tässä voisi nyt - poikkeuksellisesti - viitata myös seuraavaan puheenvuorooni. Se on Indonesian biotaloutta!

19409
Muut aiheet / Vs: Kaupunkiviljely
« on: 10.11.15 - klo:06:14 »
Myös Turun kaupunki näyttää näin antaneen (vuokranneen?) tilojaan - Helsingin Herttoniemen kirjaston lailla - luomuharrastuksen ja -kaupustelun käyttöön:

http://turunseutusanomat.fi/2015/11/luomua-ja-elamaa-koroistenniemella/

19410
Muut aiheet / Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« on: 09.11.15 - klo:14:52 »

Suomen IPS näyttää nyt vaihtaneen painopistettään. Enää ei välttämättä ole nlin kuin aiemmin olemma väittäneet. Nyt tämän viikon aiheista sen (tavanomaisesta) neljästä aiheesta peräti kolme liittyy ilmastonmuutokssen:

Quote
ILMASTO
Viljelyalan kutistuminen ajaa ihmisiä liikkeelle
Manipadma Jena
Ankara, 09.11.15 (IPS) - Aavikoituminen ja ilmastonmuutos saattavat pakottaa 200 miljoonaa ihmistä liikkeelle vuoteen 2050 mennessä, arvioi brittiläinen ympäristöpakolaisuuden asiantuntija Norman Meyers.
Seuraava >>

SAMBIA
Ilmasto ja ruoka kietoutuvat yhteen
Friday Phiri
Pemba, Sambia, 09.11.15 (IPS) - Sambialainen pienviljelijä Felix Muchimba nauttii aamiaiseksi mukillisen maissijuomaa, jolla pärjää normaalisti lounaaseen asti. Nyt lounas jää kuitenkin väliin, samoin päivällinen. Niiden sijasta perhe syö yhden aterian neljältä iltapäivällä.
Seuraava >>

ARGENTIINA
Ilmastonmuutos patistaa kestävään viinintuotantoon
Fabiana Frayssinet
Luján de Cuyo, Argentiina, 09.11.15 (IPS) - Ilmastonmuutos kurittaa myös viinitarhoja Argentiinan Mendozan maakunnassa. Tunnetun malbec-rypäleen tuottajat ovat ryhtyneet vastatoimiin, joiden ansiosta viini syntyy entistä vähemmällä vedellä ja energialla.

Palaamme ehkä tarkemmin asiaan, kun nuo artikkelit ovat netissä saatavissa.

Pages: 1 ... 1292 1293 [1294] 1295 1296 ... 1669