Näytä kirjoitukset

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Topics - Heikki Jokipii

Pages: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 39
61
Olen tuolla toisaalla ja monessakin paikassa esittänyt perustelut sille, miksi meidän tulisi ottaa käyttöön hyötöreaktorit.

Kuitenkaan mitään liikettä niiden käyttöön ottoon Suomessa tai EU:ssa ei näy. Miksi ei?

Tähän kerättäköön esitettyjä ja reaalisia syitä sille, miksi niin ei käy. Ja yritetään erottaa toisistaan, mihin luokaan esitetyt vastaperusteet kuuluvat. Epäilemättä asian ympärillä leijuu myös myyttejä.

62
Päätin aloittaa tästä uuden triidin. Otsikoin noin, vaikka kaikki tuollaiset järjestöt eivät ole sitoutuneita. Uskokaa pois etteivät ole!

***

Eräiden luononsuojelujärjestöjen maatalousohjelma, jota myös Pro Luomu mainosti, ja josta meillä oli jo tuolla puhetta, löytyy täältä:

https://www.sll.fi/2019/12/17/luonnonsuojelujarjestot-vaativat-maataloustukien-pitaa-hyodyttaa-ymparistoa/

Tarkemmin täältä, pdf:nä:

https://www.sll.fi/app/uploads/2019/12/maataloustiekartta-compressed.pdf

Siitä lainaan seuraavaksi luomua koskevan kappaleen ss. 14-15.

63
Muut aiheet / Tieteen väärinkäyttöä
« on: 12.12.19 - klo:08:16 »
Minusta tämä on tieteen väärinkäyttöä:

Onko Betlehemin tähdelle tieteellinen selitys?

Sillä mihin tässä katsotaan löydetyn tieteellinen selitys:

Quote
Kun Jeesus oli syntynyt Juudean Betlehemissä kuningas Herodeksen aikana, Jerusalemiin tuli idästä tietäjiä.

He kysyivät: »Missä se juutalaisten kuningas on, joka nyt on syntynyt? Me näimme hänen tähtensä nousevan taivaalle ja tulimme osoittamaan hänelle kunnioitustamme.»

[...]

7 Silloin Herodes kutsui salaa tietäjät luokseen ja otti heiltä juurta jaksain selville, milloin tähti oli tullut näkyviin. 8 Sitten hän lähetti heidät Betlehemiin. »Menkää sinne», hän sanoi, »ja ottakaa asiasta tarkka selko. Kun löydätte lapsen, niin ilmoittakaa minulle, jotta minäkin voisin tulla kumartamaan häntä.» 9 Kuninkaan sanat kuultuaan tietäjät lähtivät matkaan, ja tähti, jonka he olivat nähneet nousevan taivaalle, kulki heidän edellään. Kun tähti tuli sen paikan yläpuolelle, missä lapsi oli, se pysähtyi siihen. 10 Miehet näkivät tähden, ja heidät valtasi suuri ilo. 11 He menivät taloon ja näkivät lapsen ja hänen äitinsä Marian. Silloin he maahan heittäytyen kumarsivat lasta, avasivat arkkunsa ja antoivat hänelle kalliita lahjoja: kultaa, suitsuketta ja mirhamia.

Ei ainakaan sille, miten tähdeksi luonnehdittu objekti voi asettua paikkaan, jossa se selvästi asettuisi Betlehemin yläpuolelle muuta ei olisi samaan aikaan Jerusalemin yläpuolella. Matkaa tuolla välillä on noin 10 kilometriä. Siitä nyt edes puhumatta, miten se asettui sen "paikan" yläpuolelle. Jonka täytyi seuraavien lauseiden perusteella olla yksi talo.

Tämä kaikki sanottuna palstamme uskonnollinen puolueettomuus säilyttäen. Mutta tuo on uskontoa, ei tiedettä, edes YLE:n artikkeli ei ole.

On filosofisesti tyylikkäittäkin tapoja sovittaa uskoa ja tiedettä. Mutta tuo esimerkkimme on typerä, ei yhtään fiksu tai elegantti tapa.

Kyllä se aika yleisesti ymmärretäänkin, mutta silti tuo artikkeli eri muunnelmineen ilmestyy yhä silloin tällöin näin joulun aikaan muutoin arvostettavissa tiedotusvälineissä. Mm. Hesari julkaisi siitä version joitakin vuosia sitten.

Mutta heitetäänpä nyt vielä lisää löylyä tässä "joulusaunassa":

Quote
Aiheesta on tehty satoja tutkimuksia, mutta vastauksia on vaikea löytää, ellei tiedä, mistä edes suurin piirtein etsiä. Vaikka historioitsijat ovat pitkälti yksimielisiä siitä, että Jeesus oli todellinen henkilö, hänen syntymävuottaan saati kuukautta ei tiedetä.


Hänen kuolinaikaansakaan ei tiedetä. Sekin on uskon asia.

64
Huumori / Pessimismi
« on: 22.11.19 - klo:07:04 »
Tutkimus vahvistaa: Pessimisti on altis sydänsairauksille ja haluton muuttamaan elintapojaan

Radion uutistenlukija tuosta:

Quote
Pessimistit ovat tämän tietysti jo etukäteen tienneet, mutta nyt siitä on tehty akateeminen väitöskirja.


65
Huumori / Kuka sano, mitä sano, häh?
« on: 15.11.19 - klo:12:27 »
Quote
”Halla-aho käyttää IS:n uutista Husseinin narratiivin jyrkkään, mutta asiaperusteiseen sarkastiseen kritisointiin. Halla-ahon twiitin sarkastiset merkityssisällöt välittyvät twiitin rakennetta ja virkkeiden jäsentelyä koskevilla ratkaisuilla”, Helsingin poliisin tiedotteessa perustellaan.

Tutkinnanjohtajan mukaan asiassa ei näin ollen ole syytä epäillä rikosta.


Hesarin uutisesta:

Poliisi ei aloita esitutkintaa Jussi Halla-Ahon twiitistä, Abdirahim ”Husu” Hussein teki rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta

66
Muut aiheet / Hiilidioksidin nappaaminen ilmasta
« on: 03.11.19 - klo:06:25 »
Tämä on hyvin kiistelty idea. Avaan nyt kuitenkin keskustelun asiasta viitaten tällaiseen lupaavaan keksintöön:

MIT engineers develop a new way to remove carbon dioxide from air

Vanhastaan on ollut mahdollista kerätä hiilidioksidia tehtaiden savupiipuista, mutta tuossa väitetään keksityn menetelmä, jolla sama olisi mahdollista tavallisen ilman hiilidioksidipitoisuuksilla:

Quote
A new way of removing carbon dioxide from a stream of air could provide a significant tool in the battle against climate change. The new system can work on the gas at virtually any concentration level, even down to the roughly 400 parts per million currently found in the atmosphere.

Mitä sille napatulle hiilidioksidille sitten tehtäisiin? Siitä on jo alustavia ideoita. Noiden lisäksi on tietysti yksinkertainen varastointi jonnekin, pois ilmakehästä.

67
Ne ovat kaikki sääntöjä siitä, minkälainen ruoka on sallittua tai ainakin hyvää. Toki ne ovat perusteiltaan erilaisia, mutta ajattelen, että voisi olla opettavaista ja hyödyllistä myös niitä verrata.

Ikäjärjestyksessä ne ovat:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%A1er

Otan siitä vielä toisen linkin, Helsingin juutalaisen seurakunnan selostuksen asiasta:

https://jchelsinki.fi/fi/kosher

https://fi.wikipedia.org/wiki/Halal

Ja sitten luomu. Siitä on täällä jo linkkejä ja tietoja ennestään. Voimassa olevat säännöt löytyvät Suomen valtion asianomaisilta sivuilta. Sen lisäsi on tietysti EU ja kaikkein ylimpänä IFOAM, kansainvälinen luomuliitto.

Me emme luonnollisesti ota itse uskontoihin kantaa, yhdistyksen puolesta ainakaan.

Mutta kaikille noille sääntökokoelmille on yhteistä se, että osa ihmisistä kaipaa järjestelmää, jolla suunnistautua monien valintojen paineessa. Helpottaa kun näkee tuotteessa halal-tekstin tai luomumerkin.

Halal ja kosher etsivät perustelunsa pyhistä kirjoituksista. Luomu väittää perustelujensa olevan tieteellisiä. Mutta se ero ei kyllä ole niin selvä. Jotkut Steinerin kirjoitukset voivat olla myös tavallaan pyhiä, ja kelvata sellaisenaan perusteluiksi. Toisaalta myös niitä uskonnollisia sääntöjä yritetään perustella joskus myös siten, että ne olisivat myös tieteen kanssa yhteensopivia. Esimerkkinä vaikka sianlihan kielto: se olisi mukama syntynyt siten, että joskus muinoin olisi havaittu sianlihassa olevat trikiinit tai niiden oireet.

Nuo uskonnolliset säännöt syntyivät aikana, jolloin maanviljelyksessä ei vielä oltu tehty mitään olennaisia teknisiä keksintöjä. Niinpä niissä ei juurikaan oteta kantaa tuotannon menetelmiin.  Teurastussäännöt voi tietysti nähdä tästä poikkeuksena. Mutta keinolannoitus tai geenitekniikka ei tee ruoasta periaatteessa kirottua (ainakaan en ole tästä löytänyt esimerkkejä). Myöskään tätä halal-sääntöä ...

Quote
* on myös kiellettyä syödä myrkkyä, lasia tai maata

... en ole nähnyt tulkittavan niin, että torjunta-aineita ei saisi käyttää.

Luomusäännöistä taas puuttuvat kiellot syödä jotain tiettyjä lajeja. Kaikki elävä on periaatteessa sallittua syötävää. Kunhan se ei esim. ole geenimanipuloitua. Käytännössä luomu jopa kilpailee markkinoilla usein juuri eksoottisilla lajeilla, kun on totutuissa lajeissa tietyssä alakynnessä.

68
Huumori / Nimi ja sen vaikutus, kaiku
« on: 30.09.19 - klo:04:25 »
Isäni oli kerran saanut jostain ylimääräistä rahaa ja tupsahti sisareni ja minun yhteiseen opiskelijakämppaan ja ilmoitti, että tarjoaa meille lounaan jossakin ravintolassa. Saimme valita ravintolan. Toivomuksena oli kuitenkin, että se olisi kohtuuhintainen.

Heittäydyin leikillisesti hyvin tietämättömäksi, ja valittelin, että tunnen hyvin huonosti Helsingin ravintoloita. Otin käteeni puhelinluettelon ravintolasivut, ja tein "löydön":

- Hei, tämän täytyy olla kohtuuhintainen: KALASTAJATORPPA!

Isäni, syntyperäinen helsinkiläinen, ei tietystikään mennyt tähän hyvin huonosti viritettyyn ja ilmeiseen lankaan ja yhdessä valitsimme sitten jonkun toisen.

***

Viimeisessä Suomen Kuvalehdessä oli juttu Garbatshovin Suomen vierailusta v.  1989. Sen mukaan hänelle oli varattu huone hotelli Kalastajatorpasta. Gorbatshov kuitenkin yöpyi Neuvostoliiton lähetystössä Tehtaankadulla. Tarinan mukaan avustajat olivat todenneet, että kaupungin laidalla sijaitseva kalastajan asunto ei ollut kyllin arvokas suurvallan päämiehelle.

69
Huumori / Rajoituksista ...
« on: 10.09.19 - klo:07:50 »
... kertoi 4 kuukautta hotelliasumista kokeillut mies radiossa: hotellihuoneessa sai yöpyä hänen lisäkseen vain yksi henkilö.

Kyllä tuo rajoitus koskee käytännössä minuakin omassa makuuhuoneessani. Niin, ja vaimoa myös.

70
Muut aiheet / Maailman metsäpalot
« on: 25.08.19 - klo:07:07 »
Kysymys Brasilian metsäpaloista ja tilanteen ainutlaatuisuudesta on monimutkaisempi kuin ensi silmäyksellä näyttää. Hyvin paljon näyttää siltä, että kohun syynä on jotain myös tästä:

Poliitikot ovat vaatineet brasilialaiselle lihalla tuontikieltoa – näin kauppajätit kommentoivat asiaa

Quote
Vaatimusten taustalla ovat Brasiliassa parhaillaan jylläävät rajut metsäpalot.

Mutta esim. Hesarissa näytettyjen karttojen mukaan metsäpaloja on koko Etelä-Amerikassa. Samoin koko eteläisessä Afrikassa. Keskustelu kuitenkin pyörii Brasilian palojen ympärillä. Miksi?

Siksikö, että niistä saa nyt kunniallisen syyn protektionismille, tuohon tapaan?

Vanha skeptinen ystävämme Björn Lomborg oli löytänyt tietoja, joiden mukaan Brasiliassa todellakin palaa, mutta hiukan vähemmän kuin keskiarvovuosina.

Muualta löytyi myös tieto, että siellä poltettaisiin (kaskettaisiin) pääasiassa jo ennestään maatalouskäytössä olleita alueita, ei niinkään koskematonta sademetsää?

(Meidän ei tarvinne enää korostaa sitä, ettemme ole myöskään kaskiviljelyn ystäviä.)

***

Epäilemättä tämä Bolsonaro on jonkun sortin pahis, mutta Mikko Kärnä käyttää sitä tosiasiaa näin:

Kärnä vaatii tuontikieltoa brasilialaisille tuotteille ja latelee Bolsonarolle madonluvut: "Mies näyttää olevan niin kiero, että pipokin pitää ruuvata päähän"

71
Huumori / Vastavuoroisesti
« on: 24.08.19 - klo:08:56 »
Vaimoni ei pidä siitä, että saatan kuitata hänen tiedustelunsa hänen valmistamansa ruoan mausta sanomalla: "Menettelee".

Eilen hän kertoi, että jos hän joutuu hautaamaan minut, hautakiveen tulee nimen ja päivämäärien jälkeen teksti:

"Menetteli"

Tai kuolinilmoitukseen allekirjoituksella: "Vaimo".

72
Niitä ovat mm. nämä:

Modern Transportation – A Miracle under Attack By Climate Zealots

Quote
Modern transportation is amazing. Each day, millions of people fly, drive, or are transported across our world for business, pleasure, or to see distant family members. These trips, which are powered by petroleum-based fuels, were all but impossible a century ago. But today, many of our leaders call for elimination of hydrocarbon-fueled transportation.

Between 1840 and 1860, more than 250,000 people traveled by wagon train from Independence, Missouri to the west coast on the Oregon Trail. Horses and oxen carried the settlers on this 2,000-mile, six-month journey. Disease, attacks by Native Americans, and run-overs by wagons claimed the lives of more than 15,000 travelers. Today, a family can make this same journey in a few days in the safety of their air-conditioned vehicle.

Jos nyt jostain syystä haluaisi käydä Amerikassa, siihen on toki vaihtoehtoisia keinoja, vaikkapa tämä:

Ilmastoaktivisti Greta Thunberg aloittaa purjehduksen Atlantin yli

Tarvitaan siis vain tuttava/kaveri jolla sattuu olemaan matka samaan suuntaan ja n. 4000 000 dollarin vene. Ja itsellä riittävästi aikaa. Matkapahoinvointiin eli merisairauteen ei myöskään sopisi olla kovin taipuvainen.

En ole itse kovin innokas matkustamaan. Mutta samanlainen asetelma on lihansyönninkin välttämisen suhteen. Myös kulinaristiset arvot ja niistä saatu nautinto vaihtelevat ihmisestä toiseen.

Mutta joka tapauksessa se lupaus, että ilmastonmuuoksen torjumisen ohella ihmisten elintasoa voidaan yhä nostaa, jopa tuplata, ei ole täysin rehellinen:

jos sillä tulevalla isommalla rahamäärällä ei sitten voikaan ostaa kaikkea mitä nyt, se ei ole kaksinkertainen.

Tässä minulla ei ole valmista ajatusta eli teesiä, mutta avasin näin keskustelun.

73
Huumori / Lisää voimaa Suomen urheiluun!
« on: 02.08.19 - klo:07:19 »
YLE:n urheilu-uutisiin on nyttemmin juurtunut ilmaisu, että Se-ja-se "tykitti" hyvän tuloksen.

Miksi tyytyä tuohon? Jatkossa urheilijoiden pitää panssarivaunuttaa ja ohjustaa! Eiköhän ala huipputuloksia syntyä!

74
Huumori / Vihreä ja vihreät
« on: 15.07.19 - klo:06:43 »
Keksittiin jatko tähän vanhaan (olisiko jo 1960-luvulta?) kreisiin vitsiin:

- Mikä on vihreä, elää 6 metrin syvyydessä ja syö kiviä?
- ??
- Sehän on vihreä kivensyöjä! ... mitä luulet, jos maapallon läpi porattaisiin reikä, ja heitettäisiin siitä kivi, tulisiko se ulos   toiselta puolelta?
- ??
- Ei tietenkään tulisi! Vihreä kivensyöjä söisi sen 6 metrin syvyydessä!

***

Jatko:

- Mikseivät Vihreät kannata geotermistäkään energiaa?
- ??
- Kallion poraus uhkaisi vihreitä kivensyöjiä. Ja se on uhanalainen laji!

75
Huumori / Facebookista luopuminen
« on: 27.06.19 - klo:07:59 »
Antti Eskolan viimeiseksi jääneestä kirjasta, alunperin Aamulehdesä pakinoitsija Matti Pitko.


Mies päätti luopua Facebookista. Ryhtyi sen sijaan huutamalla kertomaan kadulla vastaantulijoille, mitä oli tehnyt, syönyt, ja miten sitten vessassa käynnit olivat sujuneet.

Sai kolme seuraajaakin: kaksi poliisia ja yhden lääkärin.

Pages: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 39