Näytä kirjoitukset

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Heikki Jokipii

Pages: [1] 2 3 ... 1346
1
Annetaan ymmärtää, että asia olisi muuttunut:

Biojätteen lajittelu on ympäristöystävällistä

Quote
Vaikka biokaasusta saatava energiahyöty on huomattava, se on lopulta vain biojätekierrätyksen sivutuote. Tärkeintä on maanviljelylle elintärkeän typpi- ja fosforipitoisen ravinnemullan tuotanto.


Toimittaako Helsinki nykyisin tuon mullan (takaisin) maanviljelyn käyttöön? Tai ravinteet? Vielä elokuussa sitä tässä lausunnossa koko Suomen osalta epäiltiin. Mutta olisiko Helsingin osalta toisin?

2
Ongelmat ja kehitysehdotukset / Vs: Temp
« on: Today at 04:48 »
Annetaan ymmärtää, että asia olisi muuttunut:

Biojätteen lajittelu on ympäristöystävällistä

Quote
Vaikka biokaasusta saatava energiahyöty on huomattava, se on lopulta vain biojätekierrätyksen sivutuote. Tärkeintä on maanviljelylle elintärkeän typpi- ja fosforipitoisen ravinnemullan tuotanto.


Toimittaako Helsinki nykyisin tuon mullan (takaisin) maanviljelyn käyttöön?


3
Täältä:

Oikeastaan nämä prosentit ovat aika alhaisia:

Quote
Lähes kaksi kolmasosaa (65 %) suomalaisista tunnistaa jo EU:n luomumerkin ja 59 % pitää sitä vähintään melko luotettavana merkkinä.

Siihen nähden, että merkin tunnettuutta on nyt jo monen vuoden ajan pontevasti edistetty. Sen sijaan tähän kysymykseen (FB) on hyvin vaikea vastata:

Quote
Biodynaaminen yhdistys
noin tunti sitten
65% suomalaisista tunnistaa luomumerkin. Mutta osaatteko sanoa kuinka monta prosenttia suomalaisita tunnistaa Demeter-merkin?

Jos joku arvio täytyisi hatusta vetää, olisiko yksi prosentti? Luultavasti vielä harvempi on tuollaista tuotetta maistanut.

Oikeastaan me voimme olla tyytyväisiä tähän:

Quote
Samaan aikaan suurin osa suomalaisista on kuitenkin sitä mieltä, että on vaikea tietää mihin vastuullisuutta kuvaaviin merkkeihin elintarvikepakkauksissa voi luottaa. Vain alle kolmannes suomalaisista kokee tunnistavansa ruokaostoksilla hyvin tuotteet, jotka ovat ympäristöystävällisiä, luonnonmukaisia tai eettisiä.

Erityisesti siinä, että olemme jo varhain problematisoineet sen, ovatko luonnonmukaiset tuotteet ympäristöystävällisiä tai eettisiä. Se sanoma näyttäisi jossain määrin menneen läpi? Siitä huolimatta, että Pro Luomu tuossa "viran puolesta" hehkuttaa kuluttajien luottamusta luomuun.

***

Eikö ole muuten niinkin, että se ryhmä, jonka suhteen ruokaostoksilla oleva tuntee eniten vastuullisuutta, on jossakin odottava nälkäinen kotiväki? Jonka näkökulmasta pakkaukset mahdollisine merkkeineenkin joutaisivat mahdollisimman pian roskiin?! Aika paljon tämä merkkien kanssa puuhastelu perustuu mielikuvaan kuluttajasta, jota ei ole olemassa. Tai on olemassa vain sen kiitävän hetken, kun hän vastaa mielipidetiedusteluun.

Vaikkapa juuri luomun 2,5% myyntiosuus on huutavassa ristiriidassa tuon 65%:n kanssa. Jopa niin, että suurin osa kuluttajista ehkä todella orientoituu tuon merkin mukaan. Ja välttää niitä tuotteita?


PS. Vielä odottelemme mm. luomun ihan viimeaikaista kysyntää koskevan esityksen (05.10.22) ilmestymistä Pro Luomun sivustolle. Mutta kyllä se sinne kohta tulee.

4
Saivat tarpeekseen tästä:

INSIGHTS: Agriculture: How Europe patronises Africa

Quote
African farmers urgently need new technologies to fight hunger. They should be able to decide for themselves which ones to use. But European activists and politicians are putting the brakes on – a play with fire.

A year ago, Ugandan Patricia Nanteza voiced her anger to a German audience: “Well-fed activists from the West should stop telling African farmers what to grow on their farms,” the director of the Alliance for Science wrote in a column for Progressive Agrarwende.

Africa is being overrun by a “well-coordinated agroecology crusade” preaching a “one-size-fits-all” model of agriculture – led by Western NGOs. Nanteza’s appeal: Let Africa’s farmers decide for themselves. They have “the competence and the experience” to choose the solutions and technologies that fit best on the ground. „African farmers are not dumb.“

Nimi tuosta mieleen: Africa First Network. Siinäkin toiminnassa näyttää olevan mukana myös eurooppalaisia (sivuston tekstit ovat mm. tarjolla myös saksaksi). Mutta tuossa on vissi ero!

5
Oli vakuutettu, että tämä pätee:

Quote
Annaleena Ylhäinen 🇫🇮🇺🇦
@AYlhainen·6t
Ministeriön #CAP -tilaisuudessa kysyttiin, ohjaako politiikkatoimet kohti kasvisruokavaliota. EUssa tuotanto määräytyy kysyntäpohjaisesti. Vaikkapa broilerintuotannossa tukien osuus on vain 5-10%. Kysyntä on kasvanut, tuet vähentyneet. Kuluttaja päättää.

Mutta päteekö se? Tuossa siis on kyse kasvisruoasta. EU:ssa on kuitenkin ollut havaittavissa, esim. luomuruoassa, että se on ottanut itselleen oikeuden ohjata kuluttajien valintoja. Ja tällaista se on Suomessakin:

Hallitus haluaa vähentää lihan- ja juustonsyöntiä, mutta hanke jumittui täysin – piti julkistaa jo vuosi sitten

Quote
Ohjelman poliittinen valmistelu on kuitenkin lykännyt hanketta kerta toisensa perään. Hanke on poliittisesti vaikea pala erityisesti keskustalle.

Keskustalle? Missä ovat asiasta itse päättävät kuluttajat?

6
Ruotsistakin kuuluu sama virsi:

EU riskerar sin egen matproduktion

Quote
EU-kommissionens lagförslag om ett så kallat hållbart användande av växtskyddsmedel är med bindande reduktionsmål för medlemsländerna oacceptabelt och hotar EUs lantbruk. I tider av stigande livsmedelspriser och osäkerhet för branschen måste matproduktionen främjas, inte stjälpas. Det är vad Moderaterna kommer att kämpa för i det kommande arbetet.
Förslaget kräver att medlemsstaterna minskar användningen av växtskyddsmedel med 50 procent till 2030. De föreslagna målen riskerar att undergräva den strikta och hållbara användningen av växtskyddsmedel i medlemsstater som Sverige, där en låg och säker användning redan är praxis. Trots att EU-kommissionen återkommande har sagt att dessa förslag bara var en politisk ambition ser vi nu dessa mål bli verklighet. Det kan vi inte acceptera.
Ingen jordbrukare använder växtskyddsmedel för nöjes skull.

7
Quote
Ludger Wess uudelleentwiittasi
Martin Reich und 🐢
@MartinReich5
NGOs accuse scientists of having ties to industry and being not objective in their scientific work. Only a few days later, they publish a statement in which their logos cavort among industry logos. Ok.

https://twitter.com/foeeurope/status/1577250462365257731/photo/1

8
Tässä....

Suomalaiset haluavat toimia kestävämmin, mutta vastuulliset tuotteet on vaikea tunnistaa

Quote
”Ensimmäisenä koronavuonna elintarvikkeiden myynti kaupoissa lähti huimaan nousuun ravintoloiden mennessä kiinni. Varsinkin perusraaka-aineiden, kuten jauhelihan, kananmunien, broilerin ja maidon myynti kasvoi. Toisena koronavuonna ihmiset alkoivat puutumaan ruuanlaittoon. Tämä johti valmisruuan räjähtävään kasvuun. Kuluttajien kiinnostus luomuun on näissä muutoksissa pitänyt hyvin pintansa”, kertoo Kantar TNS Agrin asiakkuusjohtaja Pasi Saarnivaara, joka esitteli tutkimuksen tuloksia keskiviikkona 5.10. Luomuelintarvikepäivässä Helsingissä.
(lihav. HJ)

... oli selvästi keksitty ns. meriselitys sille, miksei luomun kysyntä ennustetulla tavalla kasvanutkaan. Pro Luomuhan oli jo jonkin aikaa aiemmin ehtinyt sanoa:

Quote
”Viime vuonna koko elintarvikkeiden myynnin kasvusta puolet tuli valmisruokien myynnin kasvusta. Luomutuotteita on valmisruokien kategoriassa hyvin marginaalisesti, joten luomu ei tästä kulutuksen muutoksesta raaka-aineista valmiisiin tuotteisiin onnistunut hyötymään”, sanoo Aura Lamminparras.

Sanoma oli siis, että luomu selvisi sittenkin. Vaikka olosuhteet olivat sitä vastaan.

***

Mitä tuohon otsikon sanomaan tulee, niin todetaan sen nyt tässä vain olevan Niin Sitä. Ehkä vielä käsitellään asiaa luomumerkkitriidissämme, myöhemmin.

9
Muut aiheet / Vs: Ydinvoima versus merituulivoima?
« on: 05.10.22 - klo:12:02 »
Tämä on tietysti vasta aloite. Mutta sellaisena reipas:

Olkiluodossa kerrottiin, että Tampereelle voisi tulla kuusi pienydinvoimalaa: ”Se oli henkilökohtaista visiointia”
Yleisössä olleen vieraan mukaan esitys vaikutti varsin valmiilta.


Quote
Pienydinvoima on nyt ajankohtainen asia Tampereella kun iso joukko valtuutettuja esitti 29.8. valtuustoaloitteessaan tonttivarausten selvittämistä.

Valtuustoaloitteen ajankohta tuntui varsin oudolta somerolaisen Ilkka Veuron mielestä. Hän oli kuukautta aikaisemmin eli keskiviikkona 20.7.2022 Olkiluodossa Eurajoella Teollisuuden Voiman (TVO) vierailukeskuksessa, jossa keskuksen isäntä Ari Anttila piti keskiviikkotilaisuutta. Läsnä oli noin sata kuulijaa.

”TVO:lla vaikutti olevan tarkat suunnitelmat pienydinvoimaloiden sijoittamiseen. Ari Anttila selvitti, että Helsinkiin sopisi kahdeksan pienydinvoimalaa, Jyväskylään neljä ja Tampereelle kuusi.”

”Lisäksi organisaatio oli esityksen mukaan sellainen, että TVO etäkäyttää ja valvoo kaikkia laitoksia Olkiluodosta käsin.”


Tuo etähallinta kuulostaa tässä yhteydessä hyvältä idealta. Varsinkin kun ko. vempaimet minun tietojeni mukaan vaativat ylipäänsä hallinnointia hyvin vähän.

Kaipa muuten tuulivoimalatkin kiemurtelevat kuntiin aluksi aloitteina.

***

Joskus kerrottiin, että tällaisenkin pitl olla kohta saatavilla:

Small, sealed, transportable, autonomous reactor

Siis minikokoisen breederin. Jolloin tuollaisestakin olisi voinut tehdä aloitteen. Mutta sitten tapahtui jotakin:

Quote
A prototype was scheduled for manufacture in 2015. However its development seems to have ended.

10
Yleinen Keskustelualue / Vs: Luomun monet nimet
« on: 05.10.22 - klo:11:54 »
Twiitti häneltä:

Quote
Annaleena Ylhäinen 🇫🇮🇺🇦
@AYlhainen·43min
Päivän surkuhupaisin tiedote. Minulla on oikeasti välillä paha mieli siitä, että #luomu ympärillä pyörii kaiken maailman käärmeöljykauppiasta ja uskomustouhua.


Luomuviljelijät hyötyvät agrihomeopatiasta myös taloudellisesti

Quote
Aili Havre-Niminen on kansainvälisesti hyvin arvostetun klassisen homeopaatin Camilla Sherrin (PCH, FSHom.) valmennuksessa, joka on myös Suomen Homeopaatit Ry:n puheenjohtaja.

Sherr on toiminut koko aikuisikänsä homeopaattina. Nykysyin hän enimmäkseen kouluttaa homeopaatteja ympäri maailmaa. Tällä hetkellä hän asuu Tansaniassa israelilaisen miehensä kanssa, jonka hän tapasi Lontoossa jatko-opiskellessaan homeopatiaa. Pariskunta päätyi Tansaniaa tekemään AIDS:n vastaista työtä kansainväliseen projektiin.
- Aids on immuniteettisairaus ja homeopatia nimenomaan palauttaa ihmisen luontaisen vastustuskyvyn. Olemme saaneet huippuhyviä tuloksia Tansaniassa, summaa Sherr.

Kosmopoliitti  Sherr on hieman huolissaan, että Suomessa ei esimerkiksi hyödynnetä homeopatiaa maataloudessa. Maailmalla se on jo hyvinkin yleinen käytäntö, varsinkin luomutiloilla.

Ilmiönhän löysimme jo viime vuonna. Siellä Ludger Wessin saatteella, että juuri kun kuvittelin nähneeni kaiken.

11
Ja tässä.tarkastelu siitä, kuinka Italiassa kävisi:

62% less pesticides: What could be the consequences if Italy follows Europe’s mandate to cut use of crop protection chemicals in half?

Vähän pinnalliseksi jää tuokin tiivistelmä. Mutta se selviää, ettei kivaa seuraa.

12
Tämä vaatimus tulee heidänkin vaatimuslistaansa hyvin automaattisesti:

Quote
VAATIMUS 2: IRTI TEHOELÄINTUOTANNOSTA
Luontokatoa ja kärsimystä aiheuttavasta eläinten tehotuotannosta on siirryttävä kasvipohjaiseen ruoantuotantojärjestelmään. Tehoeläintuotannolle tällä hetkellä suunnatut tuet tulee kohdistaa kasvipohjaisen ruoantuotannon edistämiseen.


Sitä myöten, että aiheutetaan kuulemma kärsimystä. Ja tietysti tuon sanan 'teho' täytyy olla mukana.

Mutta se nyt ohittaenkin. Elokapina osoittaa nuo vaatimuksensa maan hallitukselle. Mutta viime kädessä hallituksella pitäisi silloin olla valta määrätä, mitä ihmiset syövät. Jota hallituksella ei ole.*) Jos maatalouteen ylipäänsä tukea annetaan, on vaikea kuvitella, että eläintuotanto täysin ohitettaisiin. Jos se kuitenkin on tärkeä osa ihmisten ruokavaliota. Jonka hinta vielä saattaa erityisesti kuluttajia rassata.

No, vaatiahan saa. Mutta eipä taida löytyä nyt yhtään puoluetta, joka sellaisenaan tuon vaatimuksen taakse nyt asettuisi. Näin eivät lopulta tee Vihreäkään, vaikka jakavat tavoitteen eläintuotteiden vähentämisestä. Mutta keinojen joukossa ei ole tukien täyttä uudelleen suuntaamista.

______

*) kuten voimme nähdä vaikka hallituksen pyrkimyksestä lisätä luomua. Tuilla hallitus on voinut lisätä luomuviljelyalaa. Mutta se on aika kädetön sen kanssa, jos ihmisille ei kaupassa luomu kelpaa. Kasvissyönnin kohdalla tuo ilmiö vain kärjistyy. Sanovat mitä sanovat, ihmiset haluavat liharuokaa. Ja ostavat sitä.

***

Toiseen asiaan. Tässä Elokapina oikeastaan erehtyy:

Quote
Vähemmän puhutaan luontokadosta, joka kytkeytyy ilmastokriisiin tiiviisti.

Sillä mitä enemmän hiilidioksidia ilmassa, sitä paremmin luonto voi! Ne ovat siis tosiasiassa täysin irrallisia kysymyksiä.

13
Jatkan tähän. Myös Hank Campbell erehtyy, sanotaanko amerikkalaisesti:

Viewpoint: Will King Charles abandon his kooky ideas about agriculture and help accelerate Britain’s embrace of sustainable biotechnology tools?

Hän nimittäin olettaa, että Charlesin täytyisi nyt asiassa aktiivisesti tehdä jotakin toisin. Mutta käytännössä kuninkaalle riittää olla asiasta hiljaa, vaieta.

14
Etenee:

Droneruiskut sallitaan ehkä vuonna 2025 — Aasiassa kasvinsuojelussa käytössä on jo satojatuhansia droneja

Quote
Dronen käyttö kasvinsuojelussa etenee Euroopassa. Aasiassa droneja käytetään jo samassa tarkoituksessa yleisesti.

15
Muut aiheet / Vs: Ydinvoima versus merituulivoima?
« on: 05.10.22 - klo:04:14 »
Tällä satunnaisella ilmiöllä yrittää YLE nyt parantaa tuulivoiman äsken (eli perjantaina) menetettyä mainetta:

Pörssisähkön hinta putoaa torstaiyönä jopa negatiivisen puolelle

Quote
Voimakkaan tuulinen sää saa tuulivoiman tuotannon ampaisemaan nousuun ja se näkyy myös pörssisähkön hinnassa.

Tähän tapaan meitä tuossa kehotetaan suunnittelemaan elämäämme:

Quote
Pörssisähkö halpenee keskiviikkoillan aikana roimasti, kun tuulinen sää yltyy ja tuulivoimaa on tarjolla runsaasti.
[..]
– Aikamoinen muutos. Tästä hetkestä huomisiltaan tuulivoiman tuotanto kasvaa yli 3 000 megawatilla. Samalla tulee toinen Loviisan (500 MW) yksikkö tuotantoon. Sähkön veroton tuntihinta putoaa 48 sentistä kilowattitunnilta nollaan senttiin, Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä kuvailee Twitterissä.

– Saunailta huomenna, ei tänään, Leskelä tiivistää.

Sikäli kuinka ymmärrän, tuo perustuu tuulivoimaennusteeseen. Ei vielä toteutuneeseen. Eli jopa:  jää nähtäväksi. Sen sijaan voimme olla melkeinpä varmoja siitä, että OL3 tuottaa koko keskiviikkopäivän 1589 MW:n teholla. Joka luku siellä on ilmoitettu.

***

Hesari on löytänyt tämän perustosiasian:

Vesivoima on nyt käsittämättömän kannattavaa

Quote
Kemijoki-yhtiö tuottaa vain 50 miljoonan euron kuluilla ainakin miljardin euron arvosta sähköä. Mitä enemmän tuulivoimaa rakennetaan, sitä arvokkaampaa sekä hitaaseen että hyvin nopeaan tehonsäätöön pystyvä vesivoima on."

Pages: [1] 2 3 ... 1346