61
Yleinen Keskustelualue / Vs: Mitä Petter Portinin jätti sanomatta, sanoi tai mitä hänen olisi pitänyt sanoa?
« on: 17.12.08 - klo:15:11 »Portin väittää vakavissaan, että esim. EFSAn tutkimukset ovat asiassa päteviä. Jos näin ei mielestäsi ole, millaisia tutkimusten pitäisi olla?Vastauksessaan Kuusipalolle HS:n mielipidekirjoituksessa Portin ei tietääkseni viitannut EFSA:an vaan JRC-raporttiin, jossa nimenomaisesti kielletään yhteydet EFSA:n viralliseen mielipiteeseen - sveitsiläisten tutkimus on eri asia, eikä sillä taida olla muutenkaan paljon tekemistä EU:n kanssa sillä Sveitsi ei tietääkseni ole EU:n jäsen. Saattaa se silti kelvata viitteeksi/lähteeksi EFSA:n raportteihin.
Siksi toisekseen, EFSAn omatekemät tutkimukset taitavat olla vain jossain mainittujen kyselytutkimusten luokkaa EU-kansalaisten mielipidettä koskien. EFSA:n lausunnot ruoan turvallisuuden suhteen taitavat perustua ihan muiden tekemiiin tutkimuksiin, joten EFSAn pitäisi joko itse rahoittaa oikea tutkimus tai kyetä arvioimaan muiden tekemien tutkimuksien (niiden rahoittajista riippumatta) pätevyys. Normaalisti kokeet pitää pystyä toistamaan samanlaisina toisaalla, toisessa paikassa, toisena aikana - saattaa olla haaste geenimuuntelulle, enkä siis ihmettele, että varsinainen halukkuus todistaa turvallisuus tieteellisest ja riippumattomasti - ns. antaa odottaa itseään ...
Jos toisiaan muistuttavissa kokeissa on saatu kahtalaisia tuloksia, kumpaan tulisi tukeutua ... ?
Eli käytännössä olet asiassa, niinkuin englanniksi sanotaan, "in denial".Kyllä ja ei. Ei siinä mielessä kuin sinä tarkoitat. Kyllä siinä mielessä, että täysin uudenlaisen ruoantuotantotekniikan turvallisuudesta olisi pitänyt tehdä kattavat tutkimukset jo kauan eli kymmenen vuotta sitten - ennen kuin yhtäkään tuotetta oli laskettu markkinoille. Samoin olen mieluummin viisaan varovaisuuden kannalla kuin 'intopiukkana' sotkemassa sormiani velliin, jonka sisällöstä minulla ei ole harmainta aavistusta. Kaikkein innokkaimpien geenimuuntelua puoltavien halukkuudesta koekaniinin asemaan en ole nähnyt yhtäkään havainnollista esimerkkiä. Kuten Michael Moore dokumentissaan kyseli kongressin edustajilta kuinka monen omat lapset osallistuvat sotatoimiin Irakissa, eivät sotatoimien puoltajatkaan halunneet antaa asiasta lausuntoa - voi vain kysyä, miksi edustaja olisi kokenut mitään tarvetta kiertää kysymystä, jos hänen oma poikansa/tyttärensä olisi osallistunut taisteluihin Irakissa.
Tieteellisten tutkimusten tuomien tuloksien soveltamisessa käytäntöön on viisas varovaisuus geenimuuntelun suhteen EU-tasolla romutettu. Senkö pitäisi herättää tavallisen kuluttajan luottamus viranomaisten toimiin?
Tietenkin, kun riittävän kauan jauhetaan mitä tahansa asiaa lehdistössä, niin siitä tulee totuus. Onhan ilmastonmuutoskin jo 'de facto' totuus, vaikkei ihmisen vaikutusta ole pystytty tieteellisesti todistamaan. Hallintotasolla siis jauhetaan ilmastonmuutosasiaa palavereissa toisien jälkeen, mutta käytännön toimet jäävät puuttumaan - siitä yksinkertaisesta syystä, että maailmaa ohjaa talous/BKT, ei yksikään ilmastonmuutosta vastustamaan pyrkivä strategia tai etenkään Kioton sopimus, joka on tehty vain luomaan uutta bisnestä, optioiden, futuurien ja mielikuvien osakemarkkinoille. Onhan maataloudessakin nykyään jo kahden tason bisnestä, on varsinainen bisnes ja sitten bisnes, joka liittyy oikeuteen saada tukia tuotantoon, tukioikeus. Kohta ei kaiketi saa viljellä mitään omiinkaan tarpeisiin ilman tukioikeutta, vaikkei mitään tukia edes kaipaisi. Saaneeko enää ottaa edes sikaa kinkkukasvatikseen ilman virallista EU-lupaa ja korvamerkkejä?
Sen sijaan on kyllä lupa jalostaa ennestään täysin tuntematon hyönteismyrkky ja tuoda se ilman kattavia turvallisuustestejä markkinoille, geenimuunnellussa tuotteessa - riittävän vastaavuuden periaatteen mukaisesti.