Näytä kirjoitukset

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Tarkkailija

Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 11
31
Yleinen Keskustelualue / Vs: Puolueet ja luomu
« on: 16.05.14 - klo:07:08 »
Elisa Niemi tilittää Luomu-ryhmän Facebook-ryhmässä tähän tapaan:

Quote
Elisa Niemi: Kun kysyttiin parlamentissa, pitäisikö luomulle kanavoida lisää rahaa, suomalaisista vain Vihreät äänestivät puolesta.

Joten politiikoilla tuntuu olevan sellaisessa tilanteessa erilainen käsitys asioista, kun äänestäjät pääsevät suoraan tietämään mielipiteistä kuin sellaisessa, että asiasta kuullaan ehkä mutkan kautta, jos silloinkaan.

Jonka seuraava keskustelija sitten tiivistikin:

Quote
Jutta Dahlin: Vaalikoneen tuloksiin en kyllä luota. Sinnehän ehdokkaat vastaa juuri niin, että saa eniten ääniä. Ainoa mikä vaikuttaisi on henkilön historia, kuinka on Oikeasti suhtautunut näihin asioihin ja ajanut niitä jo nyt, ennen vaaleja... Kaikkihan nää "lupaukset" tietää.

Eli tämä keskustelusta, jossa Luomu-ryhmäläinen etsii itselleen ehdokasta EU:n parlamenttiin edistämään luomua ja vastustamaan geenimuuntelua.


32
Hesarin lauantailiitteessä oli tänään juttu keskiluokan uusista statussymboleista.  Näissä jutuissahan tietysti samalla kertaa yritetään luoda ja kuvata näitä "trendi-ilmiöitä".   

Olen myös havainnut näiden juttujen huomattavan lisääntymisen ja vastaava oli Hesarissa muutama päivä sitten, jossa seurattiin kolmen keskituloisen rahankäyttöä. Yhden pariskunnan kohdalla piti erikseen mainita se, kuinka he osa-aikaisina talonmiehinä nyt työskennellessään käyttävät palkastaan 700-800 euroa ylijäävää rahaa kuukaudessa laadukkaaseen ruokaan, joka on tietenkin esim. luomua. Ja on rahaa myös luomukosmetiikkaan ja muuhun hemmotteluun.

Tähän käytän rahani – kolme keskituloista perhettä kirjasi menonsa

Tosin jutussa ei tällä kertaa mainittu asian yhteydessä ekologista tai kestävää kuluttamista, vaan kyseessä oli ilmeisesti vain se, että rahalla on varaa ostaa jotain sellaista, johon ei aiemmin ollut rahaa tai kiinnostusta.

Siinä mielessä luomuväen markkinointi on onnistunutta, että luomuun tänä päivänä automaattisesti yhdistetään kestävyys ja vaikkapa tuo "juurevuus", josta kuluttajille tulee hyvin positiivisia mielikuvia, eikä niihin millään kyetä tuollaisissa jutuissa yhdistämään tosiasioita, eli sitä, että luomu tuottaa jopa enemmän kasvihuonekaasupäästöjä, sekä romahtaneet sadot tarkoittavat sitä, että olemme varastaneet luonnolta turhaan maata maatalousmaaksi.

Mutta kuinkahan luomuväki suhtautuu siihen, että luomusta on tullutkin uusi statussymboli?

Sillä kuten tuonkin jutun kohdalla käy ilmi, statussymboleja tulee ja menee, ja tämän päivän statussymboli ei ole välttämättä kovin korkeassa kurssissa huomisen varallisuussymbolina, kun nykyiset statussymbolit voidaan heittää nurkkaan aivan samalla tavoin kuin eilisen minkkiturkit?

Joten nauttivatko he nyt aallonharjalla ansiottomasta arvonnoususta, vai voisiko joku olla huolissaan siitä, että suuret massat eivät ole koskaan olleet kovin innoissaan statussymboleista ja toisaalta että he jotka nyt ovat, voivat hylätä ne kun keksivät uusia?


33
Juuri loppumassa olevilla luomu- ja lähiruokamessuilla ihmiset ovat hieman oudoksuneet esimerkiksi espanjalaisia mansikoita ja suureellista italialaisen pitsan näkyvilläoloa.

Toisaalta messuille päästään rahalla, joten on aivan sama, että mitkä messut ovat kyseessä, niin ne samat myyjät siellä aina on.

Samoin närää luomuväessä varmaan aiheutti luomupaneelin heti alussa mainittu tosiasia, että Suomessa kaikki ruoka on erittäin puhdasta, ei vain luomu. Eihän se niin saisi olla, eihän?  :-X

34
Yleinen Keskustelualue / Vs: Suomesta "luomumaa"?
« on: 01.04.14 - klo:21:03 »
Tällaista uutista pukkaa tällä kertaa:

Luomu ei näillä eväillä leviä

Quote
Valiokunnan mukaan ohjelman tavoite luomualan lisäämisestä 20 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä ei näillä eväillä toteudu. Merkittävä osa luomutuotantoa harjoittavista kotieläintiloista ei pysty edes tuotantorakennuksille asetettuja vaatimuksia täyttämään ja tilat siirtyvät tavanomaiseen viljelyyn. Näin menetetään sekä luomun ammattitaitoa että viljelyalaa.

Eikös tämä tarkoita sitä, että tällä hetkellä luomusta taitaa suhteettoman suuri osa olla sellaisia tiloja, joilla pellot ovat luomussa, mutta eläimet ei, jotta saadaan tuet maksimiin ja tästä vilunkipelistä halutaan luopua, kun nuo tilat eivät tuota markkinoille luomuna yhtään mitään.

Toisaalta se on luomun prosenttien kannalta ikävä asia, jos tuo tukien maksimointi kielletään, kun sitten poistuu luomutuotannon tilastoista monta prosenttiyksikköä tuotantoa, joka tosin ei ole myytävää luomua mihinkään edes tuottanut.

Quote
Valiokunnan mielestä vaatimus myyntikasvien viljelystä vähintään 30 prosentilla sitoumusalasta on liian tiukka. Jo epäsuotuisten olosuhteiden varalta joustoa pitää olla vähintään 10 prosenttia alasta. Ilman joustoa viljelijä voi joutua taloudellisesti mahdottomaan tilanteeseen.

Mitäs ihmettä siellä sitten viljellään, jos myyntikasveja ei haluta viljellä, tai myyntiin tulevien tuotteiden viljely on liian hankalaa luomun säännöin?

Ilmeisesti halutaan vaan viljellä prosentteja kokonaistuotantoalasta, kuten tähänkin asti, kun se näyttää tilastoissa niin hyvältä!

Kyllähän tämäkin uutinen vain vahvistaa sitä mielikuvaa, että ei luomua viljellä minkään aatteen (maailma pelastuu) takia, vaan kyseessä on matematiikkaa osaaville viljelijöille tehty raha-automaatti, jonka avulla taitava laskimen käyttäjä saa paljon ilmaista rahaa, mutta ei mitään luomuna myytävää ulos tilalta.


35

Kansallinen luomututkimusohjelma 2014–2018 julkistettu

Itse suunnitelma on kyllä suht. tiivis, mutta silti 39 sivua, eli tutustumiseen menee kyllä hiukan aikaa, eli ei vielä varsinaisia kommentteja.

Itsekin pikaisesti luin tuon läpi ja olihan se melkoista liirumlaarumia ja tietenkin ihmetyttää se, että ilmeisesti näistä edellisistä luomututkimushankkeista (1992-95, 1997-?, 2002-2006) ei ole jäänyt mitään käteen, vai arvioitiinko noissa vain mahdollisia tutkimuskohteita, mutta mitään ei tutkittu? Eipä tuostakaan saanut mitään selkoa.

Nk. vaihtoehtoväki on aina ensimmäisenä kyseenalaistamassa tutkimuksia, jos mukana on ensimmäistäkään teollisuuden edustajaa tai sellaista, jolla on vaikkapa vain kaukaisen sukulaisen kautta mitään taloudellista intressiä tutkimuksen kanssa, niin sivulla 35 on aika monta luomusta rahaa saavaa tahoa, jotka on tavalla tai toisella kytketty luomututkimusohjelmaan, niin eikös tuo nyt herätä mitään intohimoja kenessäkään?

Ja nämä tällaiset arvailut ja mahdolliset vihjailut olivatkin sitten pakollista luomuhuttua (s. 24):

Quote
Tavanomaisessa kasvintuotannossa käytetään erilaisia torjunta-aineita ja torjunta-aine-
jäämät viljassa ja kasviksissa ovat mahdollisia. On syytä olettaa, että torjunta-ainejäämillä
on haitallisia vaikutuksia ihmisten terveyteen. Haitallisista ympäristövaikutuksista tutkit-
tua tietoa on jo käytettävissä.

Ja heti perään kerrotaan, että tavanomaisessa tuotannossa antibiootteja syötetään eläimille ruuan mukana (Suomessako?), mutta  luomussa käyttö on rajoitettu ja on oikein varoajoin säädelty.

Eli verrataan luomua sellaisen maan tuotantotapoihin, jossa ei ole esim. eläinsuojelulakia tuotantoeläimien suojana ja tuottajat voivat vain mennä ruokakauppaan antibiootteja ostamaan ja syöttävät niitä sitten oman tietämyksensä perusteella eläimille. Mutta Suomessa?

Aika masentavaa huttua kaikenkaikkiaan, joten mitähän saadaan sitten tämän monitieteellisen, big sciencen ulkopuolelle jäävän tutkimusohjelman kautta aikaiseksi, niin sitä jään suuren innoituksen vallassa odottamaan.
36
Muut aiheet / Vs: Geenimuuntelematon soija
« on: 26.03.14 - klo:18:39 »
Uutista pukkaa:

Laiton lakkoilu varjostaa Ilpo Kokkilan miljoonasijoitusta

Quote
Palk­ka­vaa­ti­muk­sis­ta juon­tu­va lak­koi­lu uh­kaa sul­kea soi­jaa ja­los­ta­van Finnp­ro­tei­nin teh­taan, jos­sa al­koi maa­nan­tai­na nel­jäs lak­ko ly­hyen ajan si­säl­lä. Työ­tuo­miois­tuin on to­den­nut aiem­mat la­kot lait­to­mik­si. "Tä­nä päi­vä­nä ai­na­kin näyt­tää sil­tä, et­tä se joh­taa sii­hen, et­tä teh­das var­maan sul­je­taan", Kok­ki­la sa­noo.

Kuinkahan käy Snellmanin gm-vapauden, kun Finnproteinin tehdas on ollut sen päätöksen tuki ja turva?

Toisaalta mielikuvat on jo luotu, joten huomanneeko kukaan, että tarra poistuu tuotteesta?

37
Suomeen on perusteilla uusi "puolue", niin mikähän fobia mahtaakaan olla tämän porukan taustalla:

Mikä on Kristallipuolue?

Valikoituja lainauksia:

Quote
-Puolueen näkemyksenä on korkeampi tietoisuus, joka pitää ihmistä ainutkertaisena ja tietoisena yksilönä sekä osana universaalia kokonaisuutta.

-perusterveydenhuollon ja vaihtoehtohoitojen integroimisen edistäminen, jolloin jokaisella kansalaisella on oikeus valita itselleen sopiva hoitomuoto varallisuudesta riippumatta

-yleisten ravitsemussuositusten talouskeskeisyydestä siirtyminen terveyskeskeisyyteen sekä puhtaamman ja luonnonmukaisemman ravinnon tuottamisen edistäminen

-luonnonmukaisten hoitojen ja -lääkevalmisteiden tutkimustyön edistäminen

-Puolueen näkemyksen mukaan Suomessa tarvitaan perinteisen länsimaisen lääketieteen rinnalle luonnonmukaisia hoitovaihtoehtoja ja luontaislääkintää, kuten monessa muussa Euroopan maassa on jo vakiintuneena käytäntönä.


Eli ilmeisesti salaliitot pyörivät taustalla, koska yleiset ravitsemussuosituksetkin pitäisi muuttaa johonkin sellaiseen suuntaan, jota tiede ei ole vielä saanut selville ja nykyiset suositukset, jotka perustuvat tieteeseen, ovat väärässä ja niin edelleen.

Yhteistiedoista löytyvät henkilöt levittävät Monsanto-hysteriaa, kieltäytyvät rokotuksista, kauhistelevat sekä levittelevät perättömiä väitteitä geenimuuntelusta ainakin Facebookin perusteella, niin näinkös tämä hivutetaan meillekin?

Tosin epäilen toiminnan olevan ainakin toistaiseksi kovin pienen piirin toimintaa (vrt. luonnonlain puolue), mutta kunhan oikeanlaisilla kontakteilla tuleva kaveri pyörähtää kuvioihin, niin taas voi tyhjistä tynnyreistä päästä mediaan paljon ääntä.

38
Tuoreesta tutkimuksesta uutisoidaan laajasti, myös kotimaan kielellä:

Geenimuuntelu ei tepsinytkään maissin tuholaistorjuntaan

Quote
Kasvituholaisten karkottamiseksi kehitetty geenimuunneltu maissi ei näytä toimivan kuin on suunniteltu, kertoo tuore yhdysvaltalaistutkimus.

Maissin juurikoisa (Diabrotica virgifera virgifera) on merkittävä maissin tuhoeläin ja sen torjumiseksi maissin pääasiallisilla viljelyalueilla käytetään nimenomaan geenimuunneltua maissilajiketta. Lajiketta on muunneltu niin, että se tuottaa proteiinia, joka antaa maissille vastustuskyvyn juurikoisaa ja muita tuhoeläimiä vastaan.

Kuitenkin vuonna 2009 ja 2010 Iowan osavaltiossa Yhdysvalloissa tehtiin lukuisia havaintoja, että juurikoisa oli tehnyt tuhojaan niillä maissipelloilla, joissa kasvatettiin juurikoisan karkottamiseen geenimuunneltua maissilajiketta.

Olisi jutussa voinut edes jollakin tasolla mainita sen, että myös lajikkeiden kehittäjät tietävät lajikkeiden ongelmat yksipuolisessa viljelyssä ja antavat lajikkeiden mukana ohjeita näiden ongelmien välttämiseksi, eli vaikkapa Monsanton tapaan näin:

Insect Resistance Management

Jokaiselle lajikkeelle ja kasvinsuojeluaineella on sitten laajemmat oppaat, joissa asioita käydään yksityiskohtaisemmin lävitse, jotta vältettäisiin kyseisen tutkimuksen selvittämät haitat.

39
Yleinen Keskustelualue / Vs: Suomesta "luomumaa"?
« on: 15.03.14 - klo:09:53 »
Tanskahan on hyvä esimerkki muutenkin. Vuonna 1999-2000 (noin) Tanskassa tehtiin päätös, että vuonna 2004 Tanskan maataloudesta on siirretty luomuun jopa 10%.

Poliitikot taputtelivat toistensa selkiä ja kaikki näytti hienolta ja päätös toteutuu varmasti, sillä jo tuolloin (2000) Tanskan maataloudesta oli luomussa peräti 6.6 %!

No nyt uudet poliitikot ovat tehneet uudet suuntaviivat, sillä tällä hetkellä Tanskan maataloudesta on luomussa noin 7 % ja tavoite on 15 prosenttia vuoteen 2020 mennessä!

Jotain tuttua tuossa on, mutta en oikein keksi, että mitä ;)


40
Keskustelu päiväkotiruuan hinnasta jatkuu ja tällä kertaa Lahdessa:

Tämän verran maksaa päiväkotilapsen ruokailu Lahdessa

Quote
Tuulia Pellin mukaan Helsinki pyrkii tarjoamaan päiväkotilapsille koko ajan enemmän luomuruokaa. Lahdessa painopiste on lähiruoassa.

- Lähiruoka on meillä luomua isompi tavoite. Sopimuksia on paikallisten tuottajien kanssa. Esimerkiksi leipää, perunaa ja marjoja tulee päiväkotien pöytään lähiseudulta.

Joskohan tästä tulee suurempikin trendi, niin mikä mahtaa olla Luomuliiton vastaus siihen, että luomu ei olekaan enää kaupunkien ykkösprioriteetti?

Kun lumipallo lähtee liikkeelle, niin...

41
Muut aiheet / Geenimuuntelematon soija
« on: 12.03.14 - klo:10:05 »
Finnproteinin tie ei näytä olevan kovin ruusuinen, sillä siellä on nahisteltu palkoista jo pitkään ja sille ei ole loppua näkyvissä.

Soijatehdas pysähtyi taas lakon takia – työntekijät vaativat 30 prosentin palkankorotusta

Noinko koetetaan saada geenimuuntelemattoman soijan hintaa tiputettua tuottajien kipukynnyksen alle, vai mikähän tässäkin hässäkässä on totuus? Tehdas on ollut vasta 6 kuukautta pystyssä ja kolmas lakko menossa.

Uutisessa oli pieni pätkä, joka voisi aiheuttaa väärissä piireissä paniikin:

Quote
Työntekijät vaativat olosuhdelisää, sillä he ovat tekemisissä vaarallisten ja räjähtävien kemikaalien kanssa.

Eikös tuon muuntelemattoman soijan nyt voisi maalaisjärjellä ajatellen olevan ihan kauheaa myrkkyä, aiheuttaa syöpää, kasvaimia joka puolelle ja ehkä vielä rajähtää luomupossun sisällä, kun sitä noin kauhean vaarallisesti pitää tuottaa?

42
Luomuliitto on jälleen tuonut yhden mielipiteen lisää tuottajien/kuluttajien valinnanvapaudesta, josta tosin taitaa olla valinnanvapaus kaukana:

Luomuliitto toivoo Suomen gmo-kantoihin johdonmukaisuutta

Lyhyesti lainattuna näin:

Quote
kieltää .. rajoitteet .. viljelykielto .. gmo-viljelyn kielto kokonaisvaltaisesti ..  ei saa antaa mahdollisuutta gm-viljelyn sallimiseksi .. gmo-viljelykielto ..

Vaikka käsittelin tekstiä hieman "mielivaltaisesti", niin jos joku on eri mieltä tulkinnastani, se otetaan vastaan ;)

43
Luomun euromääräisen myynnin kasvu vuonna 2013 oli 6 % ja markkinaosuus 1,6 %.
Päivittäistavarakaupan keskimääräinen myynti lisääntyi viime vuonna 3,4 prosenttia.


Mutta Ilkka Alarotu pisti tällaisen twiitin markkinoille Pro Luomun ilmoituksen jälkeen:

Quote
Luomun raju kasvu tasaantui. S-ryhmässä #luomu kasvoi 2013 kuitenkin jopa 12%. Tammi-helmikuun 2014 kasvu on 16%.

Mitäs tämä tarkoittaa ja etenkin mietityttää, että keneltä S-ryhmän luomumyynti on poissa?

Vai onko kyseessä puolitotuus, eli joissain S-ryhmän yksittäisissä myymälöissä luomumyynti kasvoi jopa 12%, tai alueilla, esim. HOK-Elannon alueen S-marketeissa?

Luomun kivijalkakauppoja kaatui viime vuonnakin luomun kulta-alueilla suurissa kaupungeissa, niin onko S-ryhmä niiden kaatumisen syy, vai kaapiiko S-ryhmä rakkaan kilpailijansa Keskon luomusta suuret prosenttinsa?

44

Tietysti juuri tuon tekstin on joku saattanut kirjoittaa ns. lämpimikseen, se saattaa myös olla parodia. Mutta tosissaan olevalta kirjoitaja kyllä vaikuttaa.


Ihan tuo on normaalia ajatuksenjuoksua ja jos lukee GMO-vapaan Suomen keskusteluja, niin noita ratoja ne pyörivät.

Tosiasia kuitenkin on, että vuosikymmenien aikana enenevä osa gm-lajikkeista viljellään kehitysmaissa, sekä syödään kehitysmaissa, näin olen ymmärtänyt.

Näissä ihmeellisissä monsantofobioissahan Monsanton tarkoitus on tehdä maailman naiset hedelmättömiksi yms ja saada kaikille syöpä yms. Se on joko tarkoituksellista, tai sitten näin käy vahingossa, kun Monsanto ei ymmärrä tutkia kehittämiään lajikkeita kunnolla.

No mitenkäs on käynyt kehitysmaiden väestönkasvun? Se on toki pienentynyt joillakin alueilla jonkin verran, mutta ei suinkaan Monsanton lajikkeiden tuottaman hedelmättömyyden avulla, vaan perhesuunnittelupolitiikan ansiosta. Kaupungillistuminen, sekä vaikkapa lasten mahdollisuus kouluun tuottavat perheisiin vähemmän jälkeläisiä, kuin suunnattomassa köyhyydessä asuminen, eikä Monsanton siemenien avulla ole saatu aikaan yhtään mitään kauhukuvien mukaisia asioita.

No entäpä sitten syövät?

Kehitysmaissa yleisimmät syövät ovat keuhkosyöpä, kiitos tupakoinnin, sekä maksasyövät, kiitos kroonisten hepatiittien ja Monsanton siemenillä ei ole edes pientä osuutta asiaan. Rikkaissa maissa maksasyövät aiheutuvat alkoholikirroosista ja rasvamaksasta.

Länsimaissa eturauhassyöpä on miesten yleisimpiä syöpiä, johon altistaa ikä, rasvainen ruoka, lihavuus ja tupakointi, mutta tilanne on tänä päivänä se, että jopa 95 % potilaista on hengissä 5 vuotta syövän toteamisen jälkeen, kiitos hoitojen.

Kolorektaalisyövät ovat meillä yleisiä ja se lisääntyy ylipainon kanssa.

Eriarvoisuus näkyy siinä, että kehittyneissä maissa on syöpiä tuplasti enemmän kuin kehitysmaissa, mutta kiitos lääketieteen, sekä helpon pääsyn diagnooseihin, joka on jokaisen meistä tavoitettavissa suhteellisin kevyin kustannuksin, kehitysmaat vastaavat 64 % osuudella syöpäkuolemista.

45
Yleinen Keskustelualue / Vs: Keskustelua muualla
« on: 07.03.14 - klo:17:36 »
Areenassa on tarjolla myös tämä:

Quote
Ajankohtainen Ykkönen
Esko Valtaoja ja luonnonmukaisuuden harha

Suomalainen lihafirma mainostaa geenimuuntelusta vapaita tuotteitaan, ja luonnollisuudesta tykkäävä kansa kiittää. Paitsi Esko Valtaoja. Hän on ilmoittanut boikotoivansa turhilla peloilla ratsastavaa elintarvikeyritystä. Mikä on luonnollista ja mikä luonnotonta? Elämmekö me luonnonmukaisuuden harhassa? Vieraana Suomen tunnetuin tiedemies, avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja

http://areena.yle.fi/radio/2182328

PS. klo 14:20: ... haastattelu virtailee kyllä monissa asioissa ... mutta kyllä, kannattaa katsoa.

Kannattaa käydä myös luomuryhmän facebook-sivulla katsomassa hieman luomuväen ajatuksenjuoksua kyseisen ohjelman suhteen ja etenkin siitä, miten hyvin matalamielistä kirjoittelua Valtaoja aiheutti luomuryhmän jäsenissä:

Luomu-ryhmä facebook

Kun siitä vähän skrollailette alaspäin, niin tulee vastaan Ritva Kuparin aloittama keskustelu.

Kun ei Valtaojan ajatuksiin pystytä mitenkään asiapohjalta vastaamaan, niin ainoa keino on tietenkin henkilöönkäyvä arvostelu ja solvaus. Ei mitään uutta auringon alla.

Tunnettu psykiatri ja huuhaan-vastustaja Hannu Lauerma on puuttunut ja kommentoinut psykiatrin koulutuksellaan paljon erilaista humpuukia ja esimerkiksi uskonnollisten ryhmien aivopesumenetelmiä yms. Hän joutui vaihtamaan puhelinnumeronsa salaiseksi sen jälkeen, kun erehtyi eräässä julkaisussa sanomaan painavan mielipiteensä luontaishoitojen ja tämän luonnollisuus-buumin alla käytävän huijauksen ja rahastuksen metodeista. Sellaista väkeä ovat ja Valtaojan saama palaute luomuryhmässä ei anna kovin hyvää kuvaa näistä huuhareista.

Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 11