Näytä kirjoitukset

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Tarkkailija

Pages: 1 ... 9 10 [11]
151
Uusi ympäristöministeri V. Niinistö pistää tuulemaan, ainakin mielipiteissään:

YLE: Ville Niinistö remontoisi maatalouden ympäristötukea

Quote
– Tukijärjestelmää tullaan muuttamaan merkittävästi, niin että ympäristötuet oikeasti vähentävät päästöjä. Ravinnekuormitus täytyy saada vähenemään ja siirtyä yhä enemmän luomutuotantoon, Niinistö sanoo.

Quote
Olen varma, että muutos tulee olemaan ympäristön kannalta positiivinen. Haluamme varmistaa, että uudistus on riittävän tehokas, niin että ravinnekuormitus vähenee oikeasti ja myös Saaristomeri puhdistuu ajan myötä, Niinistö sanoo.

Jäämme odottamaan tuloksia. Ainakin viimeksi Hyvä Sato -kilpailussa eniten fosforia jäi maaperään juuri Pro Agrian luomutiimilta.

Quote
Luomu jätti peltoon edelleen eniten fosforia

ProAgrian ja Elosadon luomuviljelyksillä jäin peltoon edellisvuoden tapaan suurin määrä fosforia. Elosadon lihaluujauhopohjaisesta Erikois-Viljo-kierrätyslannoitteesta fosforia kertyi peltoon jopa 30 kiloa hehtaarille. Jos luomutiimien ravinnetase olisi fosforin osalta laskettu ympäristötuessa voimassa olevien sääntöjen perusteella, olisi ProAgrian luomuviljelys osoittanut 14 fosforikiloa miinusta 12 plussakilon sijaan. Elosadon 30 fosforikilon ylijäämä olisi laimentunut vain kolmeksi kiloksi ylijäämäfosforia. Ympäristötuen sääntöjen mukaan suoritettu lannoitus jättää siis melkoiset määrät ravinteita huomiotta. Mielenkiinnolla seuraamme, hyödyntävätkö luomujoukkueet tätä porsaanreikää tukiehdoissa jatkovuosinakin jatkamalla ravinteiden varastointia peltoon vai alkavatko joukkueet hyödyntää maahan jo kertyneitä ravinteita viljelyssä.

152
Raili Leino kertoo asian aika ymmärrettävästi kolumnissaan:

Luomun paremmuus on uskon asia

Valitettavasti tuon linkin kautta ei pääse lukemaan kuin pienen alun, kun tiedosto on vain maksaville asiakkaille, mutta sitä voi kiertää pistämällä googleen "raili leino luomun paremmuus" ja sitä googlen antamaa linkkiä klikkaamalla pääsee lukemaan koko jutun. Sama koskee kaikki Tekniikka & Talous -lehden maksullisia juttuja  ;)

Quote
Luomun asema on pelkästään median määrätietoisen rummutuksen tulos. Mutta kun jonkin asian lukee lehdestä ja kuulee radiosta uudelleen ja uudelleen, alkaahan sitä pitää totuutena. Varsinkin, kun luomuun liitetään kaikki hyvät tarkoitusperät: terveellisyys, ekologisuus ja eläinten hyvinvointi.

Ajatellaanpa poliitikkoa, jonka eteen luomumyönteinen toimittaja tuo mikrofonin ja esittää kysymyksen:

Kannattatteko luonnonmukaista viljelyä, jossa pyritään viljelemään ilman myrkyllisiä kemikaaleja, joiden kaikkia haittavaikutuksia ei tunneta ja ilman keinotekoisia lannoitteita, jotka kuluttavat luonnonvaroja?

Vaaditaan aika kovanahkainen poliitikko, joka uskaltaa vastata, että en kannata, koska hän jo mielessään näkee sen, kuinka sitä vastausta käytettäisiin häntä vastaan lukemattomat kerrat.

Vaikka hän ei ikinä olisi ostanut yhtään luomutuotetta, eikä tulisi koskaan ostamaankaan, hän vastaa taatusti kannattavansa, jos kysymys esitetään noin. Sitten lehdessä lukee, että poliitikko Matti Mattilainenkin kannattaa luomua ja kuvassa hymyilevä Matti Mattilainen.

Tai sitten kysytään, että kannatatteko luonnonmukaista eläintuotantoa, jossa eläimiä kohdellaan hyvin?

Luomusäännöt eivät velvoita viljelijää kohtelemaan eläintä yhtään sen paremmin kuin missään muussakaan tuotantomuodossa, vaan luomusäännöt vain lisäävät eläimen tilaa muutamia senttejä, velvoittavat rakentamaan määrätyn levyiset ikkunat navettaan, tai ruokinnassa täytyy noudattaa määrättyjä byrokraattisia sääntöjä, mutta voiko kukaan vastata tuollaiseen kysymykseen että en kannata?

Raili Leino:

Quote
Eläinten hyvinvoinnilla ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että niille syötetään tiettyjen rituaalien mukaan kasvatettua rehua, jonka jokainen vaihe on kirjattu ylös raskaan byrokratian kautta. Eläinten hyvinvointia voi ja pitääkin parantaa ihan riippumatta siitä, onko rehu kasvatettu apulannalla vai lehmänlannalla.

Sitten jos toimittaja kysyisi, että kannatteko luonnonmukaista eläintuotantoa, jossa eläimille tuodaan rehua Kiinasta ja Romaniasta saakka ja luonnonmukaisessa tuotannossa olevien eläinten terveys on vaarassa rehupulan takia, niin poliitikon vastaus voisi olla aivan toinen.

Tämä kysymyksenasettelu olisi täysin rehellinen, ainakin Vihreän Langan uutisen mukaan, sillä näin asiat olivat ainakin muutama vuosi sitten, enkä tiedä, onko asiaan tullut parannusta.

Kallis rehu ajaa luomulihan tuottajia alalta

Quote
”Luomuvalkuaisrehua on saatavilla niin pieniä määriä, että niiden hinta nousee mielettömän korkeaksi. Rehua joudutaan rahtaamaan nautakarjalle esimerkiksi Kiinasta ja Romaniasta”, Vilkuna sanoo. Vilkunan mukaan rehupula uhkaa jopa joidenkin eläinten terveyttä.

Mutta en ole nähnyt yhdenkään toimittajan esittävän kysymyksiä tiedettyjen tosiasioiden pohjalta, vaan ne esitetään sinänsä kauniiden mielikuvien pohjalta.

Lisäksi "luomu" sanana on saanut merkityksen, jolla painotetaan kaikkea hyvää ja luonnollista. Lehdessä voi lukea, että kesällä vauvan kannattaa antaa juosta aivan luomuna ilman vaippaa. Kesällä kannattaa kävellä luomuna ilman kenkiä, saattaa urheilulääkäri opastaa lehdessä jalkavaivoista kärsiviä ja niin edelleen. Missien pitää olla luomuja, eli kehon määrätystä osasta ei saa löytyä keinotekoista uloketta, tai muuten hän on huono missi jne jne jne....

Siinä saisivat mainosmiehet raapia päätään, jos luonnonmukaisen viljelyn nimeksi olisi aikoinaan johdettu laiskasti englannista suoraan vaikkapa orgaaninen viljely. Valion orgaaninen maito. Näyttäisi todella myyvältä purkin kyljessä ja suorastaan houkuttaisi ostamaan? Tulisi lähinnä mieleen ikävystyttävä koulun kemia, eikä mikään positiivinen ja hyvä asia. Tai eloperäinen viljely? Eloperäinen maito?

Luonnonmukainen ja siitä johdettu luomu on mainosmiehen unelma. Iskevä ja täynnä hyvää mielikuvaa ihan ilmaiseksi.

Tehoviljely kuullostaa juuri niin ikävältä, kuin nimestä voisi mielikuvien kautta ymmärtää. Ja kun laitamme samaan lauseeseen tehoviljelyn, sekä luonnonmukaisen viljelyn ja harrastamme hiukan psykologista vastakkainasettelua, niin kumpikohan sen psykologisen sodan voittaa, etenkin asioiden oikeasta tilasta tietämättömän ihmisen kohdalla?

Mielikuvien kautta se luomun tämän hetkinen suosio, tosin pieni suosio on saatu aikaan.



153
Yleinen Keskustelualue / Vs: Missä ovat ruoan riskit
« on: 10.06.11 - klo:20:05 »
Nyt jo aika varmaa tietoa EHEC:n lähteestä ja vahvasti viittaa luomutilan suuntaan, sinne ituihin taas:

Idut sittenkin ehec-epidemian lähteenä

Quote
Saksassa on saatu viimeinkin selvyys tappavan ehec-bakteerin alkulähteestä. Bakteeri on peräisin iduista ja suurella todennäköisyydellä samalta alasaksilaiselta luomutilalta, joka jo viikonloppuna nimettiin tartunnan pesäpaikaksi. Kuluttajansuojaviranomaisten mukaan bakteereita on löydetty tilan papuitupakkauksista.

Der Spiegelkin julkaisi iltapäivällä saman uutisen. Kannattaa lukea myös keskustelut suuren yleisön mielipiteen hahmottamiseksi:

Laboranalyse: Forscher weisen erstmals Ehec-Erreger auf Biohof-Sprossen nach

Onkohan aamulla taas tilanne auki?

154
Uusin luomulehti (3/11) raportoi luomun tuotanto- ja markkinatilastoista, tosin erittäin ylimalkaisesti.

Suurin osa luomun myynnistä tulee tilastojen mukaan edelleen Pohjois-Amerikasta ja Euroopasta, mutta nyt ensimmäistä kertaa Pohjois-Amerikan luomumarkkinat kasvoivat ohi Euroopan markkinoista.

Vähittäiskaupan luomumyynnin osuus oli Amerikassa 3 % ja Euroopassa 2 %. Kokonaisuudessaan luomun maailmanlaajuiset markkinat olivat arvoltaan 55 miljardia euroa.

Luomumarkkinoiden arveltiin kasvaneen 5 % vuosina 2008-2009.

Viro (10,5%) ja Latvia (9%) ovat Euroopan kymmenen suurimman joukossa luomupeltoaloissa mitattuna ja Suomi perässä 7 % osuudellaan.

Markkinaosuuksissa tilanne on kuitenkin toinen. Vahvoja kärkimaita ovat edelleen Tanska (7%), Itävalta ja Sveitsi, joiden prosentteja ei sitten enää ilmoitettukaan. Suomi painii samassa sarjassa Itä-Euroopan kanssa reilun prosentin markkinaosuudellaan.

155
Yleinen Keskustelualue / Vs: Missä ovat ruoan riskit
« on: 03.06.11 - klo:19:42 »
Pastöroimattoman raakamaidon turvallisuuteen liittynee tuore uutinen ja liittynee myös ruuan riskeihin:

Uusi superbakteeri löytyi – ”Nykytesti ei tunnista”

Ja sama uutinen alkuperäisessä ympäristössään.

New strain of MRSA discovered.

Ja uusimpien uutisten mukaan kasvikset eivät ehkä ole syy EHEC:iin.




156
Yleinen Keskustelualue / Vs: Missä ovat ruoan riskit
« on: 27.05.11 - klo:09:45 »
Ainakin tavalliset kuluttajat tuntuvat yhdistävän EHEC-kohun vahvasti tehotuotantoon, kuten Uuden Suomen uutisen kommentoinnista voi päätellä:

Quote
En ole enää vuosiin ostanut espanjalaisia vihanneksia niissä käytettävien erittäin myrkillisiksi luokiteltavien torjunta-aineiden vuoksi. Lisäksi viljelijät käyttävät lähes pääsääntöisesti afrikkalaista vierastyövoimaa: päiväpalkka 3€. Lisäksi vaikkapa Almerian tehoviljelystä jää vuosittain miljoona tonnia torjunta-aineita sisältävää orgaanista jätettä pistämään maaperän ihan uuteen loistoonsa. Auvoinen näkymä välimerenalueeen viljelyksiltä on nähtävissä enää vanhoissa valokuvissa. Tehoviljelyssä nimittäin käytetään mullan sijaan murskeravinneliuosta. Niin, ja sitten vielä se makukysymys - kun ne eivät maistu yhtään millekään.

Tämäkin kuluttaja, joka kommentin uutiseen on jättänyt, on entistä vakuuttuneempi tavanomaisen tuotannon kurjuudesta ja luomutuotannon ihanuudesta.

157
Yleinen Keskustelualue / Vs: Luomu sosiaalisessa mediassa
« on: 25.05.11 - klo:12:06 »
Luomua kritiikittömästi ylistävillä sosiaalisen median alttareilla kannattaa käyttää heidän omia aseitaan, eli yksinkertaista sanomaa, selkein esimerkein. Ihmiset ovat usein tiedelukutaidottomia, eli pitkät, tieteen termein perustellut esimerkit kaikuvat kuuroille korville.

Sosiaalisessa mediassa iskostetaan kuluttajan mieleen sitä, että luomun säännöin tuotettu tuote on pitkälle prosessoidun einesruuan vastakohta. Saarioisten muoviin kääritty mikrovalmis einesruoka on kaamea lisäainepommi ja sen vastakohta on luomu. Kun tätä on tarpeeksi toistettu, viesti on mennyt perille.

Lisäksi luomun kalleutta koetetaan piilotella keksimällä yksinkertaisia luomuruokia, yksinkertaisista aineista, joissa hintaero tavanomaisesti tuotettuun ei ole niin kova, kuin monissa muissa tuotteissa. Tämä on helppo kumota pistämällä vastineeksi hinta siitä, mitä ruoka maksaisi, jos sen tekisikin luomun sijaan tavanomaisesti tuotetusta porkkanasta, perunasta yms. Se on silloin huomattavasti halvempi. Lisäksi kannattaa mainita, että pitkälle prosessoidun einesruuan vastakohta ei ole luomu, vaan järkevän alkutuotannon tuotteista itse tehty ruoka, joka on terveellistä ja huokeaa.

Sosiaalinen media korostaa luomun puhtautta, erityisesti virheellisellä väittämällä, että luomussa ei käytetä torjunta-aineita. Virallinen luomumainonta ei tähän sudenkuoppaan astu, vaan siellä todetaan ympäripyöreästi, että ei käytetä synteettisiä torjunta-aineita, ja voidaan jopa maalailla visioita, että käytetään aineita, joista ei ole luonnolle haittaa. Tämäkin perustuu lähinnä tietämättömyyteen oman alan säännöstöstä.

Näihin väitteisiin kannattaa tuoda esiin Komission asetus (EY) N:o 889/2008, ja tuoda sieltä esimerkkejä luomun luonnolle turvallisista torjunta-aineista, sillä on turha jatkaa keskustelua ilman konkreettisia näyttöjä.

Sivulta 36 eteenpäin alkaa luomun torjunta-aineettomuusmyytti murentua.

Heti alkupuolella mainitaan Chrysanthemum cinerariaefolium -lajista uutetut pyretriinit. Tässä ei ole vielä mitään ihmeellistä, sillä synteettisiä pyretroideja käytetään myös tavanomaisella puolella, mutta kannattaa mainita miksi käytetään synteettisiä. Siksi, että luonnon pyretriini on hyvin herkistävä aine, joka aiheuttaa hyvin herkästi allergisia reaktioita, ihottumia, astmaa ja asafylaktisia reaktioita (farmakologia & toksikologia, Koulu, Tuomisto, KustannusOY Medicina, 2001). Sen takia pyretriinin johdoksia on syntetisoitu, jotta ongelmista on päästy eroon.

Siitä pari riviä alaspäin tuleekin ensimmäinen kovan luokan myrkky, eli rotenoni. Ilman rotenonia meillä ei olisi eurooppalaisia luomuhedelmiä eikä taitaisi olla luomuviinejäkään. Muussa käytössä rotenonia käytetään aiheuttamaan koe-eläimille Parkinsonin tautia, jotta sitä päästään tutkimaan ja rotenoni aiheuttaa sitä myös ihmisille. Kaloille rotenoni on erityisen haitallista ja siksi sitä käytetään esim. kalankasvatusaltailla kalojen nopeaan tappamiseen, jos jokin tauti on sinne iskenyt.

Rotenoni voitaisiin aivan hyvin kieltää kokonaan ja sitä on yritettykin, mutta luomu vastustaa kieltoa, koska korvaavaa myrkkyä ei ole. Valtaisi imagotappio luomulle olisi se, jos rotenoni kiellettäisiin tavanomaisessa viljelyssä ja se voitaisiinkin hyvin kieltää, koska sitä ei kukaan käytä toisella puolella aitaa.

Löytyy spinosadi ja sen kemikaalikortti kannattaa linkittää viestin perille menemisen vahvistukseksi.

Sitten tulee kaksi mielenkiintoista, eli  deltametriini ja lambda-syhalotriini. Niitä saa käyttää ainoastaan pyydyksissä, mutta ne ovat synteettisiä aineita, jonka pitäisi olla luomussa suunnaton kirosana.

Sitten löytyy tälläkin palstalla aikaisemmin mainitut kuparijohdannaiset.

Kaliumpermanganaatti on käytössä luomuviljelyssä ja sen kemikaalikortti sisältää hyödyllistä tietoa siitä, onko se luonnolle haitallinen.

Kalsiumhydroksidi on sallittu hedelmäpuissa, taimitarhat mukaan luettuna, lehtipuunsyövän torjuntaan ja sen kemikaalikortti.

Kalsiumpolysulfidi on käytössä sienitautien, hyönteisten ja punkkien torjunta-aineena ja sen kemikaalikortti.

Nämäkin pienet esimerkit tuovat vahvasti esiin sen, että luomu on myytti ja rakennettu pitkälle mielikuvien varaan. Mutta todellisuus ja mielikuvat voivat olla kaksi vastakkaista asiaa, siispä se pitää vain tuoda selkeästi ja ymmärrettävästi esille.

158
Yleinen Keskustelualue / Vs: Luomu sosiaalisessa mediassa
« on: 16.05.11 - klo:08:01 »

Onko käsityksesi siis, että mikään ei auta, vaan tähän sosiaaliseen mediaan on pakko mennä mukaan?

Jos, niin miten?

Ehkä ei muuten kuin että sosiaalisen median puolta voisi tarkemmin pitää silmällä ja kirjoittaa asiallisia vastineita tai linkittää sinne oma sivusto/blogi, jossa korjaisi pahimmat ylilyönnit.

Näin toimii esimerkiksi Anja Nysténin Kemikaalikimara, jossa hän usein ottaa muissa blogeissa esiintyviä urbaaneja kemikaalimyyttejä käsittelyyn ja kirjoittaa asiallisen vastineen, joka perustuu siihen, mitä me oikeasti tiedämme kemiasta. Hän osallistui hyvillä kirjoituksillaan myös koko ajan vellovaan ruuan lisäainekeskusteluun yms.

Hyvin useat luomua ylistävät ja siihen kritiikittömästi suhtautuvat blogistit ovat tehneet bloginsa sisällöstä muuten niin epätieteellistä moskaa kaikenlaisine aurinkoenergioineen ja jalkadetoxeineen (jotka tuntuvat olevan olennainen osa tätä maailmankuvaa ;)), että sellainen kuluttaja, jonka sen uskoo, ei perusta mistään  järkeen vetoavasta perustelusta, joten heihin ei kannata voimiaan tuhlata. Tietenkin niille sivustoille saattaa eksyä pahaa aavistamaton medialukutaidoton, joten toisaalta voisi olla hyvä pistää vastineita myös pahimmillekin höpösivustoille, edes linkin muodossa, jos vastineita sattuvat edes hyväksymään. Jalkadetoxiin höyrähtäneet kuluttajat ostavat biodynaamista luomua ja pelkäävät mikroaaltouunin kammottavaa säteilyä elämänsä loppuun asti, vaikka asian perustelisi kuinka kattavasti tahansa.

Sivunne ovat erittäin asiapitoiset ja jokainen kommentti on perusteltu kattavasti ja mikä tärkeintä, ymmärrettävästi. Ongelma on ehkä käytettävyys. Sivun yhteyteen liitetty blogi -muotoinen sivusto olisi luettavampi. Sinne olisi helpompi laittaa tunnisteilla jokainen mahdollisesti kiinnostava juttu helpommin löydettäväksi.

Sellainen sivusto olisi luultavasti helpompi optimoida googlea ajatellen, eli jos kuluttaja laittaa googleen "Luomu" tai jotakin luomusta, hän näkisi teidän sivustonne jo googlen ensimmäisellä sivulla. Jos etsit tietoa laittamalla googleen pelkästään luomu niin Pekkarisen pikakurssi on ensimmäinen kunnolla kriittinen silmäys luomuun ja hakutuloksissa vasta sivulla 12. Ei kukaan jaksa kahlata hakuja niin kauas! Minullekin hiipi epätoivo sieluun sivun 5 kohdalla, mutta jatkoin onneksi sinnikkäästi löytäen tuon.

Matin maaseutusivut ovat erittäin asiasisältöiset, mutta kaikella kunnioituksella, niin pahuksen sekavat että ei niitä mielellään selaa. Nämä sivustot voisi yhdistää yhteen blogi -tyyppiseen, jossa kaikki tekstit olisivat miellyttävän lukukokemuksen takana.

Palstanne uutisten ongelma on se, että kuluttaja harvoin jaksaa mennä paria ensimmäistä sivua pidemmälle. Tämä on huomattu myös googlessa, eli tietoa etsivä ihminen yleensä katsoo hakutuloksista maksimissaan kaksi ensimmäistä sivua ja unohtaa loput. Hyvin suuri osa ei katso ensimmäistä hakutulossivua pidemmälle.

Tässä nyt alkuun muutama ehdotus ja kommentti. Tämä sivusto, kuten Matin maaseutusivutkin ovat rautaista asiaa ja erittäin laadukkaiden perusteluiden kautta rakennettu, mutta käytettävyys on ongelma. Etenkin googleen sivunne pitäisi saada paljon ylemmäs hauissa.

159
Yleinen Keskustelualue / Luomu sosiaalisessa mediassa
« on: 13.05.11 - klo:08:43 »
Luomun markkinointi tapahtuu tällä hetkellä sosiaalisessa mediassa, eli erilaisissa suosituissa blogeissa, facebookissa ja vastaavissa tämän aikakauden mainosvälineissä.

Virallinen luomuväki mainoksineen, jonka mainostyötä rajoittavat erilaiset säädökset, eivät taatusti pane tätä pahakseen, sillä sosiaalista mediaa ei kahlitse turhat säännökset mainonnan suhteen ja kun tarpeeksi kauan jauhaa asiastaan, alkaa suuri yleisö pitää sitä totena ennemmin tai myöhemmin.

Luomusta innostuneen blogaajan kirjoituksissa vilahtaa säännöllisesti mm. seuraavia sanoja tai fraaseja: kasvuhormoni, antibiootti, torjunta-aineet, emme voi olla varmoja, suomalaisen ruuan puhtaus on myytti ja niin edelleen. Annetaan kuluttajalle selkeä viesti siitä, että tavallisesti tuotettu suomalainen ruoka sisältää hormoneja, antibiootteja, se on epäeettisesti tuotettua, kammottavaa tehotuotantoa ja lisukkeena Youtubesta löytynyt video, joka on kuvattu Yhdysvalloissa tai vaikkapa Afrikassa jollakin jättimäisellä tilalla vuosia sitten, jossa lähes orjatyön kaltaisessa tilanteessa laittomat siirtolaiset työskentelevät maatilalla, jossa kohtelevat eläimiä kuten maatilan isäntä kohtelee heitä.

Tai sitten näytetään täysin tavallista tilannetta teurastamisesta, mutta kun on vieraannuttu ruokatuotannon todellisuudesta, nähdään se kammottavana ja epäeettisenä toimintana. Ihan kuin ne luomueläimet tainnutettaisiin eläinsatuja kertomalla ja sitten taikahaltija vain taikasauvaa heilauttamalla vie elämän hengen luomunaudalta. ;)

Jossain hyvin kaukana Suomesta kuvatulla videolla näkyvät kauheudet linkitetään yhteen suomalaisen maatalouden kanssa ja blogiin hairahtunut kuluttaja nielee koukun, etenkin kun blogi toisensa perään tarjoaa samaa viestiä, saman videon kera. Pakko sen on olla totta, kun se on kerran internetissä!

Pienenä esimerkkinä suuressa suosiossa oleva Kemikaalicocktailin blogi, joka tätä nykyä toimii jopa Yleisradion suojeluksessa, joten kuluttaja joka lukee kyseistä blogia, myös luottanee saamaansa informaatioon juurikin Yleisradion logon myötä. Tässä esimerkki vanhalta sivustolta, jota ei enää päivitetä.

Kommenttiosassa Nooran logiikan sisäistäneet tulevaisuuden päättäjät tuovat esiin tuntonsa noiden kuvien myötä, jotka ilmeisesti on valittu kertomaan suomalaisesta maataloudesta:

Quote
"Vasta nykyinen tehotuotanto saa eläimet kärsimään järkyttävästi ... Suomalaisten tulisi vaatia kauppoihin luomukanaa ja -lihaa."

Ja esimerkki Yleisradion alaisuudessa olevalta uudelta sivulta:

Quote
"Tietenkin kotimainen työllistää ja se on hieno asia, kuten myös on se, että meillä ylipäänsä on omaa ruoantuotantoa, mutta puhtaus on asia erikseen. Suomalainen ruoka tarkoittaa Suomessa EU standardein tuotettua ruokaa. Se ei ole millään tavalla luomua tai luomumpaa, kuin muiden EU-maiden safkat."

Virallinen luomumainonta ei mainonnan eettisten eikä muiden sääntöjen mukaan saisi luomua tällä tavoin edistää, mutta sosiaalista mediaa, jopa Yleisradion alaisuudessa, eivät turha säännöt rajoita, vaan blogien pitäjät saavat luoda oman mainontansa avulla kuluttajille sellaisia mielikuvia kuin ikinä kehtaavat.

Kyseinen Uusi Musta -sivusto, jonka alaisuudessa kemikaalicocktail nykyisin toimii, tuotti Yleisradiolle myös radio-ohjelmaa, jonka yksi aihe oli "onko luomu parempaa?". Tosin ohjelma vääntyi lähetyksen jälkeen muotoon "luomu on parempaa", vaikka ohjelmassa ollut makutestikin päätyi tavallisen appelsiinimehun voittoon ja luomumehu arvioitiin selkeästi huonommaksi. Studioon oli tuotu keskustelemaan mm. huippukokki Markus Maulavirta, joka kertoi, että hän kykenee haistamaan ravintolan ovella, onko ravintolan tarjoilema liha peräisin tehotuotannosta vai luomusta, sillä tehotuotetun eläimen liha haisee ravintolassa pelolle ja epämiellyttävälle. Ja Uuden Mustan toimittajat olivat tietenkin innoissaan saamastaan vieraasta ja tämäkin Markuksen heitto pyörii nyt pitkin nettiä tosiasiana, koska se on sanottu radiossa.

Vähähiilihydraattista ruokavaliotaan mainostamalla supersuosituksi tullut lääkäri Antti Heikkilä on yksi suurimmista luomun markkinamiehistä suomessa ja hän esiintyy erittäin usein myös TV:ssä laukomassa teesejään.

Ilon pisara on erittäin suosittu blogi, lukijamäärältään suosituimman top kympin blogeja koko ajan ja siellä Miia Saastamoinen, joka on ravitsemustieteeseen, terveelliseen ravitsemukseen, ruoka-aineisiin, kemikaalien vaikutuksiin ja ruuan valmistukseen perehtynyt ravintoneuvoja jakelee samoin ajattelevalle laumalleen neuvoja ja muistaa joka välissä mainita, että hän on opiskellut myös yliopistossa, joten häneen voit luottaa, vaikka hän ei luota yliopistoon.

Tuolta Aito Terveys -sivustolta kannattaa hiukan lueskella tekstejä, esimerkiksi Artikkelit 1 ja Artikkelit 2 valikon alta, jotta pääsee hiukan käsiksi siihen, millaisia ovat nämä ravintoneuvojat, joita he kouluttavat.

Miian oma lähestymistapansa tulee ilmi kirjoituksistaan:

Quote
Pidän itseopiskelua erittäin tärkeänä osana, sillä vain siten kykenee laajentamaan näkökantaansa. Usein kaikkien koulutusten ongelma on se, että ne painottuvat tiettyjen ravitsemussuuntausten esiintuomiseen riippuen siitä, mikä koulutuksen järjestäjätahon oma katsomus on terveyteen ja ravitsemukseen. On siis hyvä repäistä pakka osittain auki ja haalia mahdollisimman paljon eri tietoa, jotka voi kaikki kyseenalaistaa ja ottaa sitten itselleen sen, mikä tuntuu omasta mielestään loogisimmalta ja järkevimmältä.

Samat metodit kuin Noora Shinglerillä, eli kun kirjoitetaan ruokatuotannosta, tuodaan esiin kasvuhormonit, antibiootit, torjunta-ainejäämät ja linkitetään ne yhteen suomalaisen maatalouden kanssa ja sitten tuodaan vaihtoehtona esiin luomu tai biodynaaminen viljely, jossa ei ole antibiootteja, ei hormoneja ja joka on kaikin tavoin ihmisen terveyden kannalta ylivertainen tuotantotapa.

Quote
"On erittäin surullista huomata, kuinka korruptoitunutta kaikki on nykymaailmassa ... On hyvin yleistä, ettei tieteellisiin tutkimuksiin ole enää luottamista ... Luomu- ja biodynaamisesti viljellyt tuotteet ovat todellakin rahansa arvoisia, jos vaakakupissamme on oma terveytemme."

Vaikkapa vain näillä muutamalla blogilla on kymmeniä tuhansia näyttöjä joka viikko, jopa 50 000-100 000 näyttöä per kuukausi ja lisäksi blogit linkittyvät toisiinsa, joten viesti leviää äärettömän tehokkaasti, täysin toisella tapaa kuin vaikkapa eilisen Hesarin (12.5 sivu c10) mielipideosastolla ollut asiallinen ja hyvä kirjoitus suomalaisen kotieläintuotannon eettisyydestä, jonka luki ehkä kourallinen ihmisiä, suurin osa vain otsikon, jos sitäkään.

Luomun mainonta toimii lähes kokonaan sosiaalisen median alueella, koska siellä saat kertoa luomun olevan puhtaampi, terveellisempi, vapaa antibiooteista (ja tavallisesta niitä saa mainita mahdollisesti löytyvän), saat kertoa että luomussa ei ole kasvuhormoneja ja vastaavasti saat mainita, että tavanomaisesti tuotetusta kotimaisesta lihasta kasvuhormonia saattaa löytyä ja niin edelleen.

Useissa blogeissa, kuten Antti Heikkilän blogissa, kommentointiosio on kokonaan suljettu. Hyvin usein jokainen kriittinen sana häviää kommentoinnista muutamassa minuutissa. Jos asiallisen kriittinen kommentti jostain syystä jätetään näkymään, se pelataan ulos perinteisillä vastaväiteillä, eli "voitko olla 100 prosenttisen varma?", ja sosiaalisen median sääntöjen mukaan kun riittävän moni on kriittistä mielipidettä vastaan, niin se jolla on suurempi lukumäärä kannattajia, on sosiaalisessa mediassa lopulta oikeassa.

Myös Ravitsemusuutiset käsitteli asiaa uutisessaan.




160
Miksiköhän satokaudelta 2010 ei ole luomusatotilastoja julkaistu ollenkaan?

http://www.maataloustilastot.fi/luomusatotilasto

Löytyy kesä 2009 ja seuraava ilmestyy syksyllä 2011 vuoden 2011 sadosta ja tilasto julkaistaan loppuvuodesta 2011/alkuvuodesta 2012.

Mikä meni pieleen luomusadossa 2010, että yhtään riviä siitä ei pystytä julkaisemaan julkisesti?

Pages: 1 ... 9 10 [11]