Näytä kirjoitukset

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Heikki Jokipii

Pages: [1] 2 3 ... 1564
1
Näin sitten Stara otsikostaan alkaen tulkitsee tuon Pro Luomun tiedotteen sanoman:

Ruoka on kalliimpaa kuin aikoihin – luomua ostetaan vähintään kerran viikossa

Eli juuri siten kuin Lamminparras halusi sen tulkittavan. Tätä myöten:

Quote
– Erityisesti mielikuva luomun vastuullisuudesta on vahvistunut parin viime vuoden aikana. Samassa ajassa on ajatus luomusta viherpiiperryksenä tai elitistisenä valintana heikentynyt.

Tuhma inflaatio ei kosketa kilttiä luomua. Se kyllä sopii meille kaikille. Yleinen hintojen nousu on paha.

2
Yleinen Keskustelualue / Vs: EU ja GM-lajikkeet
« on: Today at 07:51 »
Tämä skenaario siellä kyllä on kyttäämässä:

‘Museum of Agriculture’? Could that be the fate of European farming if Greenpeace and other environmental activists succeed in blocking deregulation of crop gene editing?

Quote
Farming should not be idolized. To cultivate crops, farmers need to overcome the hazards that Mother Nature throws at them—pest infestations, crop diseases that decimate yields, droughts, heat waves, cold spells and floods. Farmers go to war with nature every day. They arm themselves with necessary tools — fertilizers, insecticides, fungicides, herbicides, biotechnology, artificial intelligence and robots—to win the never-ending battle to grow bountiful crops (and hopefully earn a profit while doing so).

“The European Commission has finally realized the unsustainability of the situation if Europe does not adopt gene editing,” Doležel says. “There is no other way. Otherwise Europe will become a museum of agriculture.”

Mutta pelätäänkö tuota kuitenkaan kylliksi?

Muistikuvia menneistä ajoista ei nuoremmilla ole. Ja vanhemmilta ne ovat haalistuneet (?).

3
Jos tätä Pro Luomun tiedotteen ingressiä vielä kommentoisi:

Quote
Suomalaisten arvio omasta luomun ostamisestaan on kuluttajatutkimuksen mukaan odotettua positiivisempi, vaikka kokemus luomutuotteiden hintojen noususta noudattelee inflaatiota ja yleistä ruuan hinnan nousua. Mielikuva luomusta vastuullisena tuotantotapana on vahvistunut.

Kokemus ostamisesta on pelkkä väärä muistikuva, jos luomuostosten määrä vuodesta 2021 laski.

Kokemusta hinnoista ei tarvittaisi, jos ne tiedettäisiin. Ja tiedetäänhän ne. Periaatteessa. (Jos tuossa yritetään vihjata, että luomutuotteiden hinnat eivät oikeasti nousseetkaan, se on kyllä muunneltua totuutta. Jonka kyllä täällä tiedämme.)

Ainoa, mikä periaatteessa vaatii selvittämistä kyselyin, on tuo mielikuva, imago.

Mutta onkohan Pro Luomulla – ja jopa meilläkin! – liiallinen usko sen merkitykseen? Ja suurimmalle osalle ihmisiä ruoka onkin vain ruokaa? Vailla sen ihmeempiä muita merkityksiä? Kärjistäen: ihan yks hailee, miten se on tuotettu. Kunhan hyvältä maistuu jne.?

4
Tätä tyrkytettiin:

LEHTIKAALI LUOMU
~3,69 €
24,60 €/kg


Tätäkin olisi ollut saatavilla:

Lehtikaali
~2,15 €
10,75 €/kg


Tai kumpaakaan ei löydy Itäkeskuksen Prismasta. Mutta tuossa ovat hinnat jossain S-kaupassa.

5
Muut aiheet / Vs: Vanhojen mittojen tarve?
« on: Today at 07:17 »
Tässä asiassa on kyllä kompastuttu omiin jalkoihin:

Passiin annettu sormenjälki avuksi rikosten selvittämiseen ja torjuntaan – ministeriö selvittää

– klips –

Se enää puuttuu, että epäilty kiistäisi poliisin oikeuden käyttää rikospaikalta löytynyttä sormenjälkeä. Sillä perusteella, että sitä ei ollut annettu siinä tarkoituksessa!!!


Hesari jatkaa saman urputtamista tässä pääkirjoituksessaan:

Poliisin keino­valikoiman laajentaminen ei saa tapahtua tieto­suojan kustannuksella

En osaa kuvitella, että mitään vahinkoa tapahtuisi. Niin kauan kuin Suomessa noudatetaan vanhaa roomalaista periaatetta, että epäiltykin on syytön, kunnes toisin todistetaan.

Sanotaanko vielä näin: kunhan Hesari malttaa olla kirjoittamatta jostakusta syylisenä tuollaisen sormenjäljen perusteella. Jonka jäljen olemassaolostakaan lehden ei pitäisi tietää!

6
Ongelmat ja kehitysehdotukset / Vs: Temp
« on: Today at 06:05 »


Putinin viimeinen oljen­korsi: Ydin­sukellus­veneet Suomen itärajan takana

Quote
Alueen lahdet kätkevät laivaston voimakkaimmat aseet, eli ballistisin, mannertenvälisin ohjuksin varustetut ydinsukellusveneet. Ne muodostavat Venäjän strategisen ydinpelotteen merellisen osan selkärangan.

Suursodan koittaessa ne olisivat Vladimir Putinin Venäjän viimeinen oljenkorsi, jos kaikki muu pettäisi.

YKSIKIN pinnan alla näkymättömissä vaaniva sukellusvene pystyisi ohjuksineen laukaisemaan tuomiopäivän tuhon missä päin maailmaa tahansa. Putin on viime vuosina myös tuonut tämän toistuvasti esiin.


7
Tämä valinta saattoi tässä tilanteessa tuntua strategisesti hyvältä:

Suomalainen luomusinihomejuusto palkittiin kilpailun parhaana – raati kuvaili herkkua aromikkaaksi ja juuri sopivan murenevaksi

Quote
Saloniemen juustolan kotimainen luomusinihomejuusto on palkittu kuluttajatuotesarjan parhaana Vuoden Luomutuote -kilpailussa. Palkinto julkistettiin Luomuelintarvikepäivässä Helsingissä.

Ja voihan olla, että tuolla jotenkin parannetaan luomujuuston myyntiä. Tai sitten asiaa joudutaan miettimään edelleen. Kuten Ruotsissa.

Joskus lupaamamme lista Vuoden Luomutuote -voittajista, ja niiden myöhemmästä menestyksestä puuttuu täältä yhä. Eikä löydy muualtakaan netistä!

8
Vaan sen sijaan odottaisimme uunituoreita tietoja toteutuneesta myynnistä. Ruotsin malliin. Eikö Pro Luomussa jo kyllästytä sen selvityttämiseen kahden vuoden välein, mitä kuluttajat sanovat aikovansa tehdä? Jos vanhat merkit paikkansa pitävät...

Quote
Luomun kuluttajabarometrista tarkan analyysin tulee Luomuelintarvikepäivään kertomaan Kantar Agri Oy:n Pasi Saarnivaara, joka on pitkän linjan kuluttajatutkimuksen ja yritysanalytiikan asiantuntija. Pasin avulla tuoreesta tutkimuksesta löytyvät merkittävimmät kulutuksen muutokset ja potentiaalisimmat kohderyhmät vastuullisille elintarvikkeille.

... niin ainakaan tuossa esityksessä ei kerrota yhtikäs mitään kulutuksen muutoksista.

Vanhat merkit pitivät paikkansa. Luomukulutuksen reaalimuutoksista ei kerrottu. Tai muuttumattomuudestakaan. Mitään lukua luomun osuudesta tai myynnin euromäärästä ei kerrottu. Onko se yhä 2,2% kuten vuonna 2022? Vai jo vähemmän?

Luomua viikoittain ostavien määrä pysynyt ennallaan – luomun imago kuluttajien silmissä entistä parempi

Sen sijaan kerrottiin, mitä haastatellut kertoivat tehneensä. Ja aikovat tehdä.

Quote
Noin 30 prosenttia suomalaista kertoo ostavansa edelleen luomua aktiivisesti eli vähintään kerran viikossa. Tämä selviää Pro Luomun elokuussa 2023 teettämästä laajasta kuluttajatutkimuksesta (Kantar Agri), joka julkistettiin Luomuelintarvikepäivässä Helsingissä 27.9. Määrä on pysynyt lähes samana kuin edellisessä mittauksessa vuonna 2021, vaikka luomun myynti kaupoissa on notkahtanut inflaation seurauksena.

Ja tämä on vallassa edelleen:

Mutta kumma vastahakoisuus on käyttää keskusliikkeiden tietokoneita. Sieltä saataisiin helpommin ja luotettavammin tietoa:

- sekä hinnoista
- että toteutuneista ostoksista.

Eikä tuollaiseen massatietoon käsittääkseni edes tarvitsisi kysyä asiakkaiden lupaa.

Vaikka tuon avulla vasta lopulta selviäisi, onko tällaiseen pinnistettyyn optimismiin perustetta:

Quote
”Kuluttajatutkimus kertoo, että luomu on suomalaisille edelleen tärkeä valintakriteeri, vaikka tällä hetkellä kaupassa valintaan saattaa lopulta vaikuttaa kaikista eniten hinta. Eli ero toivotun ja todellisen ostokäyttäytymisen välillä saattaa olla tällä hetkellä isompi kuin tavallisesti. Tulokset ovat kuitenkin positiivisemmat kuin odotimme, ja kertovat luomun potentiaalista myös tulevaisuudessa”, pohtii Pro Luomun toiminnanjohtaja Aura Lamminparras.
(lihav. HJ)

Lisävalaistusta voimme saada näistä tutkimuksista. Kun ne joskus ilmestyvät. Myös luomun osalta.

Siellä muuten aloitellaan jo uutta kierrosta:

Mitä löytyy suomalaisesta ruokakorista? - Ostodataa kerätään jälleen tieteen hyväksi

Itse asiassa siis voitaisiin saada ehkä hyvinkin tuoreita vastauksia Lamminpartaankin uumoiluihin?

9
Näin iloitaan menestyksestä veronmaksajien rahojen tuhlailukilpailussa:

Ammattiliitto JHL onnittelee sydämellisesti Vuoden Luomu SM-voittajaa

Salon kaupungin ravitsemis- ja puhtaanapitopalveluille voitto Luomu SM 2023 -kilpailussa suurten toimijoiden sarjassa

Vuoden 2016 K-ryhmän kartassa Salo oli aluetta, jossa myynnin osuus kaupassa oli välillä 0,51%-1%. Jotain sellaista salolaiset ostavat omilla rahoillaan. Siihen voi verrata näitä prosenttilukuja: 

Quote
Salon seurakunta vei julkisten toimijoiden sarjassa voiton lisäämällä luomun osuuden nollasta 14 prosenttiin vuoden 2022 aikana. Yksityisten toimijoiden sarjassa Tampereen steinerkoulun oppilasravintolassa luomun kilomääräinen käyttö lisääntyi 75 prosentista 80 prosenttiin.

Salon kaupunki saavutti ensimmäisen sijan suurten toimijoiden sarjassa. Salon kaupungin ravitsemis- ja puhtaanapitopalveluissa luomun osuus kaikista tarjotuista elintarvikkeista oli 23 prosenttia vuonna 2022.

10
Täytyy esitellä systemaattisestikin opposition reaktioita, mutta aloitetaan tästä. Eli Vihreistä:

Hallitu­soh­jel­masta unohtui kokonaan luomutuo­tannon edistäminen

Olivat tuekseen löytäneet tällaisen tutkimuksen:

Quote
[..] Toimenpiteistä on tyystin unohtunut luomutuotanto. Sitä ei mainita sanallakaan, vaikka luomu on ratkaisu moniin maatalouden kestävyyshaasteisiin.

Luomutuotannon keskiössä on ihmisten, eläinten ja luonnon hyvinvointi. Hiljattain julkaistun laajan saksalaistutkimuksen mukaan luomuviljelyn ravinne- ja kasvihuonekaasupäästöt ovat tavanomaista tuotantoa pienemmät – myös tuotekiloa kohti laskettuina. Tieto poikkeaa aikaisemmasta tutkimuksesta. Luomu on parempi myös luonnon monimuotoisuudelle ja suoja tauteja ja tuholaisia vastaan on luonnostaan vahvempi.
(lihav. HJ)

Tuo lihavoimani ei ollut heidän epäluuulojaan herättänyt.

11
Muut aiheet / Vs: Superpettuleipä
« on: Today at 04:27 »
Tällainenkin ongelma saattaa tulla eteen:

Muslim and Jewish leaders debate whether lab-grown protein is Halal or Kosher

Mutta vaikeampaa kuin tuo voi olla ratkaista, missä määrin (ja josko lainkaan?) labraliha voi olla luomua.

12
Tästä ollaan varmoja:

Syke: Lapin luonto muuttuu nopeasti ja osin peruuttamattomasti

Quote
Lapin luonto on muuttumassa nopeasti ja osin peruuttamattomasti, tiedottaa Suomen ympäristökeskus (Syke). Lappi lämpenee jo päätetyillä ilmastotoimilla seuraavan 50 vuoden aikana 2–3 astetta nykytilasta ja 4–5 astetta esiteolliseen aikaan verrattuna. Tämä käy ilmi Norjan, Ruotsin ja Suomen Lapin alueen lämpötila-analyysista.

Mutta näkyykö tuo pohjoisen korostettu lämpeneminen tässä jo toteutuneessa:

https://www.ilmasto-opas.fi/artikkelit/suomen-ilmasto-on-lammennyt

Kuva 2 ja Sodankylä. Jostain n. vuodesta 1950 voi lisääntyneen hiilidioksidioitoisuuden arvioida vaikuttaneen.

13
Ongelmat ja kehitysehdotukset / Vs: Temp
« on: 27.09.23 - klo:22:08 »
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/a7da112b-5d25-427a-91b3-3eb1c70ec414

Tanskalainen holsteinlehmä teki maansa historiaa lypsämällä ennätysmäärän maitoa

15
Yleinen Keskustelualue / Vs: Glyfosaatin uusi aika
« on: 27.09.23 - klo:14:00 »
Hän, tähän lähteeseensä viitaten:

Quote
Annaleena Ylhäinen 🇫🇮🇺🇦
@AYlhainen
Glyfosaattiäänestyksestä tulee jälleen poliittinen vääntö, ihan sama mitä ECHA sanoo. Saksassa ja Ranskassa suorakylväjät ovat jo helisemässä. Itävalta aikoo äänestää vastaan.

Vienna to vote against EU glyphosate re-approval


https://twitter.com/AYlhainen/status/1706628980500041793?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Etweet

***

Jännäksi menee. Olisiko jopa jännempää kuin Suomen pressanvaalit?  ;D


PS. 28.09.23: Olisiko vielä hiukan epäselvää, missä leirissä Suomi on? Ruotsi on tiettävästi hyväksymisen puolella.

Pages: [1] 2 3 ... 1564