http://yle.fi/uutiset/tutkimus_luomuruoka_ei_ole_vitamiinipommi/6281309Stanfordin tutkimusryhmä ei löytänyt eroa luomun ja muun ruoan vitamiinipitoisuudessa. Ravinteista vain fosforia oli luomussa hieman enemmän. Pari tutkimusta viittasi myös omega-3-rasvahappojen määrän olevan suurempi luomumaidossa ja -kananlihassa kuin vastaavissa tavanomaisesti tuotetuissa elintarvikkeissa. Tutkijat eivät kuitenkaan pitäneet aineistoa kyllin laajana luotettaviin tulkintoihin.
Tässä linkki itse tutkimukseen:
http://annals.org/article.aspx?articleid=1355685NY Timesin artikkelissa oli mielenkiintoinen kohta:
http://www.nytimes.com/2012/09/04/science/earth/study-questions-advantages-of-organic-meat-and-produce.html?_r=1Over all, the Stanford researchers concluded that 38 percent of conventional produce tested in the studies contained detectable residues, compared with 7 percent for the organic produce.
The argument that organic produce is more nutritious “has never been major driver” in why people choose to pay more, said Ms. Lunder, the Environmental Working Group analyst.
Rather, the motivation is to reduce exposure to pesticides, especially for pregnant women and their young children. Organic food advocates point to, for example, three studies published last year, by scientists at Columbia University, the University of California, Berkeley, and Mount Sinai Hospital in Manhattan. The studies identified pregnant women exposed to higher amounts of pesticides known as organophosphates and then followed their children for years. In elementary school, those children had, on average, I.Q.’s several points lower than those of their peers.
Onko noi kolme tutkimusta tuttuja täällä kirjoittaville?