Näytä kirjoitukset

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Heikki Jokipii

Pages: [1] 2 3 ... 964
1
Muut aiheet / Vs: Typpilannoitteet ja räjähteet
« on: 05.08.20 - klo:08:06 »
Tässä uudessa YLE:n uutisessa kerrotaan yleisesti taustoista:

Beirutissa räjähtänyttä ainetta käyttävät maatalous, rakennusteollisuus ja kapinallisryhmätkin – taustalla myös monissa teollisuusräjähdyksissä

Mutta ei kerrota, miksi aine oli takavarikoitu. Eikä kyllä sitäkään, miten voi olla mahdollista, että se oli vuosikausia vartioimatta aivan kaupungin keskustassa. Mutta näinhän asia on:

Quote
Ammoniumnitraatin vaaroista huolimatta sen käyttötarkoitukset maatalouden ja rakennusteollisuuden saroilla ovat tehneet siitä korvaamattoman, kertoo Oxley.

– Meillä ei olisi tätä modernia maailmaa ilman räjähteitä, ja me emme ruokkisi tämän päivän väestöä ilman ammoniumnitraattilannoitetta, hän sanoi.

– Me tarvitsemme ammoniumnitraattia, meidän täytyy vain kiinnittää hyvää huomiota siihen, mitä sillä teemme.

2
Yleinen Keskustelualue / Vs: Miksi GM on hyvä asia?
« on: 05.08.20 - klo:07:53 »
Tällainen arvio:

https://twitter.com/i/status/1289795830166192129

Muuntogeeniset lajikkeet vähentävät traktorien tarvetta ja polttoaineen kulutusta, ympäristöhyötyjä sen verran kuin olisi 22,7 miljoonan auton vetämisestä pois liikenteestä.

3
Ruotsin haliitus toimii tässä toisin kuin Suomen:

Regeringen bjuder in till sakråd om EU-strategi

Quote
Civilsamhället bjuds in till ett digitalt sakråd om Jord till bord-strategin den 28 augusti. EU-kommissionen lade sitt förslag om en strategi för hållbar livsmedelsproduktion i maj och det bearbetas nu av EU:s medlemsländer och EU-parlamentet. I förslaget ingår bland annat mål för minskad användning av växtskyddsmedel, gödsel och antibiotika.

Sen sijaan, että olisi suoraan ryhtynyt nyökyttelemään komissiolle kansan puolesta kuten Suomen hallitus tekee.

Ei vastaavan järjestäminen olisi Suomessakaan liian myöhäistä. Digitaalisia välineitä ja foorumeita siihen on. Jos niin tehdään, lupaamme osallistua!

4
Yleinen Keskustelualue / Vs: Miksi GM on hyvä asia?
« on: 05.08.20 - klo:06:20 »
Riisiä voidaan monin tavoin kehittää ravitsevammaksi:

Billions of people rely on rice for sustenance. Genetic engineering makes it more nutritious

Ja usein, ellei aina, realistinen tie ravitsemuksen parantamiseksi voi olla juuri tuollainen. Sen sijaan, että yritettäisiin houkutella nuo miljardit ihmiset syömään perunaa.

5
Muut aiheet / Vs: COVID-19
« on: 05.08.20 - klo:05:23 »
Hyvillä masiinoilla ennustaminen on nykyisin helppoa, varsinkin tulevaisuuden ennustaminen:

Suomi tulipunaiseksi viikolla 37 – Tanskalaisyliopisto ennustaa toista aaltoa Eurooppaan

Quote
Ennuste perustuu oletukseen, että Euroopan maat käyttävät epidemian ehkäisyyn ja hillintään samoja keinoja ja rajoituksia kuin keväällä.

”Jos emme toimi niin, otamme riskin vielä pahemmasta tartuntatilanteesta”, Sannino sanoo tiedotteessa.
[...]
Sanninon julkaisema videosimulaatio ennusteesta alla. Karttavideossa Suomi alkaa punertaa eli tartuntamäärät kiihtyä viikoilla 34–35, elokuun loppupuolella. Elokuun vaihduttua syyskuuksi, viikolla 37, Suomi on videolla jo tulipunainen.


Tämän verran sitä osaa kotikonsteillakin tulevaisuuteen varautua (:D):

Eli edelleen minun kannattaa — omaa harkintaani asiassa käyttäen — piipahtaa kerran siellä terassilla mahdollimman pian. Loppukesästä se ei ehkä ole mahdollista

6
Ongelmat ja kehitysehdotukset / Vs: Temp
« on: 05.08.20 - klo:05:05 »
Tällainen arvio:

https://twitter.com/i/status/1289795830166192129

Muuntogeenisen lajikkeet vähentävät traktorien tarvetta ja polttoaineen kulutusta, ympäristöhyötyjä sen verran kuin olisi 22,7 miljoonan auton vetämisestä pois liikenteestä.

7
Haber-Bosch-menetelmääkin kehitetään:

New reactor could halve carbon dioxide emissions from ammonia production

Tämä odotellessa täysin hiilidioksidivapaata ratkaisua. Jollaisen uskon olevan mahdollinen.

8
Ongelmat ja kehitysehdotukset / Vs: Temp
« on: 05.08.20 - klo:04:22 »
Asiaan olisi keino, mutta se on kielletty:

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=

https://www.vyr.fi/fin/ajankohtaista/uutiset/

&ved=2ahUKEwi5pI6fgIPrAhVuo4sKHecpDg4QFjABegQIBBAB&usg=AOvVaw0pYVO4bqldT9ffVPHqFaPV

9
Yleinen Keskustelualue / Vs: Puutaheinää puuvillasta
« on: 05.08.20 - klo:04:11 »
Avoin kirje hyvin tunnetulle vaatemyyjälle, jolla on toimintaa Suomessakin:

An Open Letter to H&M

Quote
I saw your recent commercial regarding sustainability. It shares your commitment to change your production now to help protect our environment for the future. You reported that already half of your materials “are recycled, organic, or sustainably sourced.” And you promise that by 2030, it will be 100 percent.
[...]
But I’m afraid at least one piece of your strategy is more virtue signalling than anything else. That’s your adoption of organic fabrics. I’m not surprised you’re confused though; organic marketing has done quite a good job of confusing people. As a result, people tend to associate organic with environmentally friendly.

If you’re using organic cotton though, you’re missing out on the benefits of modern agriculture. More specifically, genetically modified crops, which aren’t allowed in organic production.

Moni muukin firma sietäisi saada tuon tai tuolllaisen kirjeen. Mm. suomalainen Finlayson*). Amanda Zaluckyj, mighiganilainen "maanviljelijän tytär", jatkaa mm. näin:

Quote
But organic producers have been completely left out. Because the USDA’s organic program doesn’t allow genetically modified crops, organic farmers are still spraying insecticide onto their fields (yes, organic farmers use pesticides, too). And they aren’t seeing the boost in yields. So it takes more organic acres–and the resulting environmental impact–to grow the same as conventional acres. In fact, some estimates indicate that organic cotton yields less than half the global average per acre of conventional cotton. That’s huge!

Lähteenä viitattiin tähän:

Organic Cotton: Hard to Grow

________________

*) huomaan edeltä, että nyt olen laiminlyönyt tehtäviäni: Finlaysonilta on jäänyt kysymättä nuo kysymykset.

10
Muut aiheet / Vs: Typpilannoitteet ja räjähteet
« on: 05.08.20 - klo:04:05 »
Beirutin satamassa tapahtui eilen valtava räjähdys.

Hieman ristiriitaisia tietoja on siitä, mitä räjähtävää ainetta oli varastoituna, mutta yhden tiedon mukaan se oli ammoniumnitraattia. (Klo 7: kyllä se sitä oli.)

Beirutin räjähdyksien voima oli verrattavissa maanjäristykseen – ainakin 73 kuollut ja tuhansia loukkaantunut, Suomen suurlähetystö kärsinyt pahoin

Quote
Libanonin presidentti Michel Aoun kirjoitti Twitterissä, että ei ole lainkaan hyväksyttävää, että 2 750 tonnia ammoniumnitraattia on ollut satamassa varastoituna kuusi vuotta ilman turvatoimia.

Sisäministeri Mohammad Fahmi sanoi Reutersille, että satamaan oli varastoitu herkästi räjähtävä aine, joka oli takavarikoitu vuosia sitten. Fahmin mukaan räjähdyksen aiheuttanutta ammoniumnitraattia oli varastoitu satamassa vuodesta 2014.


Jota käytetään yleisesti lannoitteena, joka on siis lannoitetta. Miksi se oli takavarikoitu, ja oli syy mikä tahansa, miksei sitä ei kuuteen vuoteen otettu käyttöön, laitettu kiertoon?

Voi kuvitella tai arvata, että Hizbollahin aseellinen siipi oli saanut nuo aineet omistukseensa, ja satsi oli siltä takavarikoitu. Jos tilannetta vaikka voisi verrata siihen, mitä Gazan alueella tapahtuu (edellinen puheenvuoro)?

11
Muut aiheet / Vs: Ympäristöasiat
« on: 05.08.20 - klo:04:04 »
Kirjoitus huomauttaa siitä, miten valtavia määriä muita uusiutumattomia raaka-aineita uusiutuvan energian tuottaminen edellyttää:

About Those ‘Green Energy’ Unicorns…

Vaikkei siis varsinaisia uusiutumattomia polttoaineen raaka-aineita kulukaan. Luontoa tuokin rassaa, ja kovastikin. Myös syntyy jäteongelmia:

Quote
By 2050, with current plans, the quantity of worn-out solar panels—much of it nonrecyclable—will constitute double the tonnage of all today’s global plastic waste, along with over 3 million tons per year of unrecyclable plastics from worn-out wind turbine blades. By 2030, more than 10 million tons per year of batteries will become garbage


Tuosta vertailusta valitettavasti puuttuu ydinvoima.

12
Ludger Wess uudelleentwiittasi (nämä 2. elokuuta)
Stuart Smyth
@stuartsmyth66

The EU Green Deal is good news for farmers in Australia, North America and South America as it means the EU will be increasing their imports of crops and food due to continual lower production levels. Farmers on these 3 continents can thank EU NGOs for these policies

****

Tuota ei kyllä Suomen MMM mitenkään huomannut:

Korneinta tuossa MMM:n tiedotteessa on vetoaminen ruokaturvaan. Kun suunnitelma reaalisesti merkitsee Euroopan ruoantuotannon pienentymistä. Näin Leppä kuitenkin:

Quote
Pidän tärkeänä, että strategian toimeenpanossa vahvistetaan sekä EU:n omaa ruoantuotantoa että tuottajan asemaa ruokaketjussa.


Euroopan oma ruokatuotanto ei tuolla kurin takuulla vahvistu.

13
Ei tarkkaan tiedä, mitä he ovat paikallislehdelle kesäkuussa kertoneet. Mutta ilmeisesti ovat olleet optimismia täynnä. Googlen kautta:

Quote
Vesilahdessa on positiivista pöhinää – Yrittäjillä on mistä ammentaa, eikä mahdollisuuksia haaskata - Lempäälän-Vesilahden Sanomat
8.6.2020 · Hän on Kurjen biodynaamisen tilan pitäjä yhdessä vaimonsa Iran kanssa. Kurjen tilalla on muun muassa nautoja. ... Korona on toki rajoittanut viime aikojen

Hellstenien pariskunnasta tuossa oli kyse. Mutta tämä ei ole kiinni Vesilahden kunnan yrittäjäystävällisyydestä, eikä kunnasta tässä ole apua:

Eikä tuo Kurkirahaston kokoonsaama summa 2650 euroa ole viimeiseen kahteen viikkoon myöskään mihinkään muuttunut. Tasaisen vauhdin taulukolla tarvittava summa saataisiin tänä vuonna kokoon. Mutta selvältä näyttää, ettei vauhti ole tasainen. Vaan on aika hyvästä alkuvauhdista hyvin ratkaisevasti hidastunut. Eli nyt ei Haltijan tilan kannalta hyvältä näytä. Ellei sitten Biodynaamisella säätiöllä ole jossain ylimääräistä, tuohon irrotettavissa olevaa rahaa?

Vuoden loppuun mennessä siis Kurjen tila häviää meidän ja Biodynaamisen yhdistyksen listasta. Mutta tuleeko Haltijan tila sen tilalle?

Meidän netistä nappaamiemme tietojen mukaan Haltijan tilalla ei ainakaan tule olemaan nautoja.

***

Mietiskelen tässä, mitä oikeutta meillä on täällä julkisesti ruotia joidenkin yksityisten ihmisten elinkeinonharjoitusta ja sen mahdollisia vaikeuksia. Mutta kyllä meillä on, jos tuo tila on nyt tuotu steinerilaisen väen toimesta keskiöön, ja siitä esitetään tulevan oikein "oppimiskeskus" maatalouden vaihtoehtoiselle linjalle. Tällaiseen julkisuuteen tuotuun keskusteluun myös me voimme osallistua, vaikka aivan varmasti meidän linjamme on täysin toinen.

14
Yleinen Keskustelualue / Vs: Glyfosaatin uusi aika
« on: 04.08.20 - klo:04:13 »
Kritiikissä glyfosaattia vastaan oli aiemmin enemmän esillä teoria, että myös rikkakasvit kehittävät sille vastustuskyvyn. (Korollaarina, että näin joudutaan kierteeseen: annosmäärää joudutaan lisäämään jne.) Ja se ei valitettavasti ole vain teoria, vaan havaittu tosiasia. Mutta sitä ilmiötä voidaan vastustaa eri tavoin. Nyt kerrotaan USA:sta tällaisesta:

EPA proposes herbicide tiafenacil as ‘low-risk’ alternative to control glyphosate-tolerant weeds

Toisenlaisesta strategiasta tässä ongelmassa on jo kerrottu täällä toisaalla.

15
Yleinen Keskustelualue / Vs: EU ja GM-lajikkeet
« on: 04.08.20 - klo:04:08 »
Näin EFSA voi todeta:

GM insect-resistant, herbicide-tolerant corn poses no health risk, EU food safety officials say

Mutta tekeekö tuo mitään vaikutusta viljelyluvasta lopullisesti päättäviin? Sitooko tuo tieteellinen arvio poliitikkoja? Eipä taida sitoa. Ainakin voidaan olla pitkiä aikoja olla päättämättä asiasta. Ja unionissa viljelyyn hyväksyttyjen GMO-lajikkeiden lukumäärä pysyy edelleen sinä yhtenä.

Näitä tulee koko ajan lisää. EFSA ei löydä tästäkään lajikkeesta mitään riskiä:

GMO herbicide-tolerant canola poses no hazard to human health, EU food safety officials find

Kokemuksen mukanaan tuoma neuvo kuitenkin on, ettei kannata ryhtyä pidättelemään hengitystään siihen asti kunnes tuo lajike on hyväksytty EU:ssa viljeltäväksi.

Pages: [1] 2 3 ... 964