Näytä kirjoitukset

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Heikki Jokipii

Pages: [1] 2 3 ... 1294
1
Voisiko olla näin?

Pesticides Negate Benefits Of Fruit And Vegetable Consumption? No

Ei siis ollut.

Quote
A recent study suggested that pesticide residues in fruits and vegetables could counteract some of the nutritional benefits of consuming said produce. Are the results anything to worry about? No, not even a little bit.
[..]
Conclusion

It's also important to note that the EPA's pesticide registration process would have almost certainly uncovered evidence that these chemicals cause metabolic damage should it exist. Most of these pesticides have been on the market for many years, though some are now banned; the chances that researchers are just now finding evidence of this effect are, to put it politely, quite low.

Long story short: the tiny amounts of pesticides in food are not harmful. Let's give the last word to UC Davis toxicologist Carl Winter:

Quote
Chronic dietary exposure to pesticides  ... continue to be at levels far below those of health concern. Consumers should be encouraged to eat fruits, vegetables, and grains and should not fear the low levels of pesticide residues found in such foods.

EU-komissio toimii kuitenkin sillä oletuksella, että noista mitättömistä määristä jotain harmia olisi.

3
Ei ollut hänen visionsa 4 vuoden takaa ihan oikeaan osunut ...

Olutliiton puheenjohtaja: Luomuolut on kesän trendijuoma

.. tai sitten tuo trendi jäi peräti lyhyeksi. Suomalaiset taitavat olla omalla tavallaan myös järkijuojia.

Oluenkin osalta tuo jatkuu: mitään tuollaista trendiä ei vieläkään ole. Mutta vieläkin ihmettelen noita em. lukuja muista luomualkoholijuomista. Olisiko meidän (ja monen muunkin) sanomamme kuitenkin jotain kautta mennyt perille? Ja suomalaiset todella luokitelleet nämä juomat turhakkeiksi?

Quote
Vuonna 2021 Alkon
valikoimissa oli yhteensä 1659 luomutuotetta,
joista 1515 oli mietoja viinejä. Valikoima on
kasvanut noin 17 % edellisvuoteen verrattuna.

Kolmen vartin pulloissa tuo tarkoittaisi, että yhtä nimikettä olisi mennyt kaupaksi keskimäärin kymmenkunta pulloa. Vuodessa.


PS. Paavo Haavikon aforismi ("Parodia on tullut mahdottomaksi. Ne tekevät sen itse.") saa vahvistusta:

Alaikäiset yrittivät ostaa alkoholitonta olutta, kauppa vetosi vanhempiin somessa – päihdelääkäri: On ymmärrettävää, että nuoria kiinnostaa

Puuttuu enää, että kyseessä olisi ollut alkoholiton luomuolut.

4
Valaiseva kuva:

https://images.theconversation.com/files/468909/original/file-20220615-23-mp86k8.jpeg?ixlib=rb-1.1.0&q=45&auto=format&w=600&h=515&fit=crop&dpr=1

Siitä viimeistään selviää, miten ylivoimaisin satotason nousu saavutetaan muuntogeenisillä lajikkeilla.

Siitä myös selviää, että satotasoja voi muutoinkin nostaa. Toisaalta tiedämme, että Afrikka - jonne "vihreä vallankumous" ei ulottunut – on pääosin jäänyt junnaamaan 1960-luvun satotasoihin.

5
Ongelmat ja kehitysehdotukset / Vs: Temp
« on: Today at 03:26 »
Valaiseva kuva:

https://images.theconversation.com/files/468909/original/file-20220615-23-mp86k8.jpeg?ixlib=rb-1.1.0&q=45&auto=format&w=600&h=515&fit=crop&dpr=1

Siitä viimeistään selviää, miten ylivoimaisin satotason nousu saavutetaan muuntogeenisillä lajikkeilla.

Siitä myös selviää, että satotasoja voi muutoinkin nostaa. Toisaalta tiedämme, että Afrikka - jonne "vihreä vallankumous" ei ulottunut – on pääosin jäänyt junnaamaan 1960-luvun satotasoihin.

http://tuottavamaa.net/
forum/index.php?topic=921.msg27133#msg27133

6
Prof. Maijaliisa Erkkola ystävällisesti vastasi näin tiedusteluuni:

Quote
[..]
Analyysejä on tarkoitus jatkaa ja katsoa motiivien (luonnonmukaisuus oli yksi motiiveista) yhteyttä toteutuneisiin ostoihin. Toivomme saavamme kyseisiä tuloksia julkaistuksi noin vuoden sisällä.

LoCard-tutkimuksen julkaisut päivitetään verkkosivuillemme ajantasaisesti: https://locard.fi/ajankohtaista/
Sieltä pystytte seuraamaan aineistoista tehtyjä analyysejä ja julkaisuja.

Hyvää juhannusta ja keskikesää toivottaen,

Maijaliisa Erkkola


Tiedustelun tekemisestä mainitsin täällä.

7
Tällainen uusi toimija on nyt tullut mukaan tälle (hyvin pienelle) toimialueelle:

VKK OMAVARAISUUS "OPISTO"

Quote
Opettelemme viljelemään luonnon ehdoilla ja sen kanssa yhteistyössä, eli biodynaamisesti. Rakennamme komposti järjestelmät ja lannoitamme luonnollisesti, eläinten lannalla. Tavoitteena omavaraisella tilalla on suljettu kierto, eli mitään ei mene ulos ja mitään ei tarvita ulkopuolelta, siis kaikki hyödynnetään ja laitetaan uudelleen kiertoon. Rakennamme myös maakellarin säilöntään ja säilytykseen ja näin emme ole energia riippuvaisia tässäkään kohtaa.

Biodynaamiseen viljelyyn kuuluu myös vuoroviljely, eli vuosittain vaihdetaan viljely kasvit eri viljely alueille. Näin tuholaiset, jotka munivat multaan, jäävät kyydistä ja eivät pysty hyödyntämään vaihtunutta kasvia. Opettelemme myös luonnonmukaiset tuholaistorjunta menetelmät ja näin pidämme viljelemämme ruuan puhtaana.
(lihav. HJ)

Onko tuolla toimijalla yhteyttä Biodynaamiseen yhdistykseen, ei tekstistä selviä. (Yhdistyksen sivusto ei myöskään tilaa tunne.)

Ei myöskään selviä, ollaanko tuholaistorjunnassa uskollisia Steinerin alkuperäisille ohjeille.

***

Vastatuulta idealle.Twiitti:

Quote
Henri Alen
@HenriAlen
Biodynaamiset viinit ovat iso trendi. Surullista siitä tekee sen että kyseinen metodi on kuin viinien homeopaattinen hoito. Fiksutkin uskoo metodiin, vaikka vailla tieteellistä pohjaa.


Mutta meidän on toistettava edeltä kysymyksemme, että ovatko ne oikeasti kovinkaan iso trendi. Vaikka tuo olisikin viinitoimittajien "mutu"-tieto.

8
Lisää tietoa:

Avoimeen tietoon saatu lisää ominaisuuksia
23. kesäkuuta 2022


Quote
Ruokaviraston Avoin tieto -sivustolle saatu lisää ominaisuuksia Viljasadon laatu-sovellukseen. Uutena valikkona lisätty luomu. Nyt voit valita erikseen luomu tai tavanomaisesti tuotetut viljanäytteet tai sitten kaikki yhdessä kuten aiemmin. Lisäksi Avoimeen tietoon lisätty kokonaan uutena kasviryhmänä syysvehnä.

https://avointieto.ruokavirasto.fi/#/kasvi/viljasadon-laatu

9
Ongelmat ja kehitysehdotukset / Vs: Temp
« on: 24.06.22 - klo:10:52 »
Mutta paine kasvaa sekä EU:ta että Uutta Seelantia kohtaan:

Pressure mounts on EU and NZ to review their strict anti-GMO policies

10
Ongelmat ja kehitysehdotukset / Vs: Temp
« on: 24.06.22 - klo:10:43 »
Mikä energiamuoto ansaitsisi päästä "vihreään taksonomiaan"? Kaksi tutkielmaa:

Assessing The Environmental Impact of Nuclear Power Generation

The Hard Math of Minerals

(Tuuli- ja aurinkovoimasta sama tarkastelu.)

11
Ongelmat ja kehitysehdotukset / Vs: Temp
« on: 24.06.22 - klo:07:00 »
Keskisarjan lusikka taas sopassa:

Teemu Keskisarja: Länsi ei uskalla katsoa todellista uhkaa Ukrainan sodan taustalla – "Emme kestä sitä, että uhka on todellinen"

Quote
Historian sotiin perehtynyt tutkija Teemu Keskisarja on ottanut kolumneissaan useasti kantaa Ukrainan sotaan, josta hän kokee nyt suurempaa ahdistusta kuin ennen sodan alkua.

– Nyt puhutaan hybridisodasta, informaatiosodasta ja vaikuttamisyrityksistä. Ne ovat vain turvasanoja. Todellinen uhka on ydinsota, eikä se uhka ole kadonnut mihinkään. Ei ole helppoa keksiä Ukrainaan mitään lohdullista ratkaisua. Me elämme unessa ydinsodan uhkan takia. Emme kestä sitä, että uhka on todellinen, eikä pieni- ja keskikokoinen ihminen voi mitenkään vaikuttaa siihen.

Ja onko asiassa enää muita kuin unessakulkijoita? Yhtään hereillä olevaa suurikokoista?

13
Tässä (USA:ssa) penätään myös kustannus/hyötyanalyysia:

USDA Food Waste Climate Initiative Tells People How to Compost
Your tax dollars at work – I read this three times and it still looks like a word salad. But there is a disturbing question – why?


***

Olisiko niin, että tässäkin kysymyksesä apu tulisi tämäntyyppisistä ratkaisuista:

Belgian-British duo receives first Young Inventors prize

Quote
Belgian-born Victor Dewulf and his British business partner Peter Hedley won the 2022 Young Inventors prize awarded by European Patent Office (EPO) in Munich, Germany. The duo won with their waste recognition and automatic sorting system driven by artificial intelligence.


Vaikka erilainen henkilökohtainen puuhastelu asian tiimoilta saattaakin osalle ihmisiä olla hyvinkin innostavaa ja henkisesti palkitsevaa?

14
Näin komissio:

Commission unveils plan to halve pesticide use and risk

Quote
The European Commission has proposed to slash in half the use and risk of chemical pesticides by 2030, confirming the level of ambition enshrined in the European Green Deal despite food insecurity threats in light of the Ukraine war.

On Wednesday (22 June), the EU executive unveiled its plan to revise the bloc’s plant protection product framework, introducing the first legally binding reduction target already announced in the Green Deal’s food chapter, known as the Farm to Fork strategy.

Originally pencilled in March, the adoption of the proposal has been slightly delayed because the College of Commissioners has been busy with other political priorities.

Tavoitteet aineiden prosentuaalisista osuuksistakin ovat ennallaan. Korostetaan kyllä tätä:

Quote
Kyriakides stressed that the main objective of the proposal is not to ban pesticides but to replace them with safe and sustainable alternatives. “This is making pesticides a last resort measure.”

Mutta määrän vähentäminen on silti itseisarvo. Eikä riskin.

Quote
National target at no less than 35%

While there will be an overall legally binding target to reduce the use of chemical pesticides by 50% by 2030, member states will be asked to set their own national reduction targets within defined parameters.


MT samasta:

Komissio tiukkana: Kemiallisten torjunta-aineiden käyttö puolitettava vuoteen 2030 mennessä

Quote
Ensimmäistä kertaa ollaan kieltämässä kaikkien torjunta-aineiden käyttö esimerkiksi julkisissa puistoissa ja leikkikentillä.

Luomuohjelman ujuttaminen edelleen jatkuu.

15
Yhä halutaan Etelä-Savossa kertoa, että luomussa olisi ratkaisu (lihav. HJ):

Farmari-messuilla keskustellaan maaseudusta ympäristö- ja ilmastokysymysten ratkaisijana (Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala, Keski-Suomi, Kaakkois-Suomi)

Quote
Lauantaina 2.7. ELY-keskuksen messuosastolla Luomuinstituutin johtaja Sari Iivonen pohtii luomun mahdollisuuksia kestävyysmurroksen ratkaisussa klo 11.00. Tämän jälkeen klo 12.00 Biokaasua pelloilta -hankkeen vetäjä Esko Rissanen kertoo viljelijöiden energia- ja kiertotalousratkaisuista. Klo 13.00 Ruralia-instituutin professori Juha Helenius avaa Etelä-Savon vahvuuksia kestävyysmurroksessa.

–  Näitä asiantuntijoita yhdistää ymmärrys siitä, kuinka tältä alueelta löytyy vastuullisia ratkaisuja ja ratkaisijoita isoihin haasteisiin. ELY-keskuksen tehtävä on tukea tätä työtä, painottaa keskustelua juontava Järvi-Suomen maaseudun ympäristö- ja ilmasto-ohjelman koordinaattori Harri Hakala.

Ei siinä ole. Katso tämä triidi.

Pages: [1] 2 3 ... 1294