Näytä kirjoitukset

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Heikki Jokipii

Pages: [1] 2 3 ... 1711
1
Muut aiheet / Vs: Ydinvoima versus merituulivoima?
« on: 16.06.24 - klo:06:56 »
Paperihesarissa tänään artikkeli "Miksi sähkön hinta heilahtelee?".

Yli puoli artikkelia piti siinä kirjoittaa, ennenkuin saatiin kakistettua ulos, että pohjasyynä on valtavasti lisääntynyt tuulivoima. Ja sen vaihtelevuus.

2
Muut aiheet / Vs: Erilainen suhtautumistapa
« on: 16.06.24 - klo:06:32 »
Onko nyt niin, ettei kukaan voi puhua rauhasta ilman kavalia taka-ajatuksia?

Puheet rauhasta ovat osa sotaa

3
Luken artikkeli (2021) loppujen lopuksi hahmotti luultavasti aika oikein luomun tilanteen. Ja tämän hankkeen lopputuotoksessa voisi olla tulevaisuuden eväitä:

Quote
Luomubuumi-hankkeessa ideoitiin tuotekonsepteja tavoitteena rohkaista yrittäjiä valmistamaan luomuelintarvikkeita. Tuotekonseptit kehitettiin markkinapotentiaaliselvitysten, kauppojen luomutarjonnan sekä hankkeen työpajoissa saatujen yritysten toiveiden pohjalta.

”Konseptit eivät ole valmiita reseptejä, vaan niiden tarkoituksena on havainnollistaa luomutuotteita, joilla voisi olla selvitysten perusteella markkinapotentiaalia”, Maarit Mäki Luonnonvarakeskuksesta selvittää.

Konsepteissa kerrottiin tuotteiden kohderyhmistä, trendeistä, lisäarvosta sekä niiden valmistusperiaatteesta. TuotekonseptejaTuotekonseptit ja tietopaketit sekä tietoa luomutuotteiden markkinapotentiaalista, nykyisin markkinoilla olevista luomutuotteista sekä kuluttajien valintoihin vaikuttavista tekijöistä on julkaistu Luomubuumi-hankkeen loppuraportissa (urn.fi). tukemaan on laadittu tuotekehityksestä ja elintarvikkeiden prosessoinnista kertovia tietopaketteja.

Ellei todellisuus olisi niin masentava, ettei edes luomumakkaraa tai luomupizzaa saada aikaiseksi. Tai kyetä pitämään niistä kiinni.

Tämäntyyppiset asiat oli luultavasti hahmotettu aivan oikein (lihav. HJ)

Quote
Tuote- ja pakkauskokojen pieneneminen ovat vahvoja trendejä. Esimerkiksi minikokoisten vihannesten tarjonta on lisääntynyt, ja joukkoon on tullut myös joitakin luomutuotteita. Pakkauskokojen pienentyminen kautta linjan näkyy lisääntyneenä kerta-annos- ja yksittäispakattujen tuotteiden tarjontana. Tuotteiden erilaistamiseksi ja helppokäyttöisyyden lisäämiseksi kauppojen hyllyille on myös tullut erilaisia sekoituksia, kuten vihannesten värisekoituksia tai eri raaka-aineista valmistettuja sekoituksia. Tuotteiden helppokäyttöisyys korostuu kuluttajien keskuudessa. Edellä mainitut ja myös muut ruokatuotteisiin liittyvät uudet suuntaukset antavat aineksia uusien luomun tuotekonseptien kehittämiseen.

Mutta helppokäyttöisten tuotteiden kehittäminen, lue: valmisruoat, tuntuu jatkuvasti osoittautuvan mahdottomaksi. Koska toisaalta täytyy myös varjella luomun pyhää ydintä.

Sen tavoitteen kannalta on helpompi, jos luomutuotteet ovat pitkälle yksinkertaisemmin valvottavissa olevia raaka-aineita? — Kuluttajat ovat vain osa luomun taloutta ja politiikkaa.

4
Yleinen Keskustelualue / Vs: EU ja GM-lajikkeet
« on: 16.06.24 - klo:06:03 »
Hesarin artikkeli on päivätty 3.3.2024.

Salaatista ja tomaatista luvataan entistä terveellisempiä, jos geenisakset sallitaan EU:ssa

Quote
Kasvinjalostus|Euroopan parlamentti päätti, että geenisaksilla jalostettuihin viljelykasveihin ei sovelleta tiukkoja gmo-säädöksiä. Lopullinen hyväksyntä on kiinni jäsenmaista.

EU-vaalien alla ei Hesarikaan kirjoittanyt asiasta mitään. Eikä ihan tuolla tavalla parlamentti edes päättänyt.

Mutta näin myönteisesti Tiede-palstalla siitä tuolloin kerrottiin:

Quote
Maukkaampaa ja ravinteikkaampaa salaattia, entistä terveellisempää tomaattia, paremmin tauteja kestäviä perunoita ja vehnää.

Näitä kaikkia ja paljon muuta luvataan muokkaamalla viljelykasvien geenejä nobelpalkituilla geenisaksilla eli crispr-cas-tekniikalla.

Maailmassa on eri kehittelyn asteella yli 500 erilaista tuotetta, joissa on käytetty geenisaksia.

5
Tähän tapaan kesä ja juhannus jyrää myös MT:ssä:

Näin loihdit täydelliset vartaat juhannuspöytään – 4 helppoa reseptiä

Quote
Erilaiset vartaat pysyvät grillaajien suosikkilistoilla vuodesta toiseen. Pujota mieluisat herkkupalat tikkuun ja nosta pöytään herkulliset lisäkkeet ja kastikkeet, niin juhannuskekkerit voivat alkaa.
Tilaajalle
Grillaajalla on hyvä olla kastikeässä taskussaan. Yllätä tänä vuonna tarjoamalla possu- tai kanavartaiden kanssa kookosmaidosta ja maapähkinävoista näppärästi syntyvä soosi. Tai tee itse juustodippi cheddarista ja mausta se tacomausteella.
[..]
Makkara on suomalaisten suosikkigrillattava. Se on sellaisenaan valmis ritilälle, onnistumisvarma ja makuvariaatioita riittää jokaiselle. HKScanin teettämän tutkimuksen mukaan vuoden grillimakkaroista 53 prosenttia syödään kesäkaudella, touko–elokuussa.

Lihaisammat grillimakkarat ovat ohittaneet suosiossa niin sanotut perusgrillimakkarat. Myös artesaaniluokan raakamakkarat ovat vakiinnuttaneet paikkansa makkarahyllyssä.

Tiedämme jo tämän.

6
Onko meillä tähän sanomista?

Kansalliset ravitsemussuositukset julkiseen kuulemiseen

Vielä keriittäsiin:

Quote
Valtion ravitsemusneuvottelukunta on julkaissut ensimmäisen luonnoksen uudistetuista kansallisista ravitsemussuosituksista. Suosituksia voi kommentoida kesäkuun 2024 loppuun saakka lausuntopalvelun kautta.

7
Muut aiheet / Vs: Ydinvoima versus merituulivoima?
« on: 16.06.24 - klo:05:44 »
Tuulivoiman seurauksia:

Mutkat suoriksi

Quote
Tuulimyllyn lavan kuljetus voi olla jopa 100 metriä pitkä eli 22 henkilöauton pituinen. Tuulivoimayhtiöt joutuvat vetämään mutkat suoriksi ja kunnostamaan myös valtion teitä.

Tuulivoimaloiden rakentaminen muuttaa Suomen maisemia – ja teitä. Osa teistä muuttuu pysyvästi, osa väliaikaisesti.

Tuulivoimalat ovat valtavia rakennelmia. Niiden osat tuodaan satamista tuulipuistoihin yleensä maanteitse.

8
Yleinen Keskustelualue / Vs: Luomun vienti ja tuonti
« on: 16.06.24 - klo:05:00 »
Täältä samasta myös tieto:

Quote
Kotimaiselle luomulle olisi tarvetta, koska tällä hetkellä tarjonta perustuu usein ulkomaisiin raaka-aineisiin jai valmistajiin.

Onko Lukella siis kuitenkin tietoa myös luomun ulkomaankaupasta?

10
Toba luomu teriyakikastike 250ml
Hinta 4,45/kpl
17,80/l


Pirkka teriyakikastike 300ml
Hinta 3,29/kpl
10,97/l


Mitä se oikein on?

Quote
Teriyakikastike on makea soijakastike, joka käy hyvin esimerkiksi paistetun tai grillatun lihan, broilerin ja kalan maustamiseen sekä marinoimiseen. Kastike sopii myös sellaisenaan dippikastikkeeksi tai nuudeli- ja wokkiruokiin.

11
Muut aiheet / Vs: Punaisen lihan hyödyt, perustelut?
« on: 15.06.24 - klo:09:48 »
Niinpä (vrt.juuri edellä) mäkkärit ovat vaarallisia, vaikka niitä ei edes olisi:

Terveellinen ruoka on kallista, ja se näkyy myös kuubalaisten terveydessä

Quote
Lihavuus ja pikaruoka ongelmana

Vaikka McDonald’seja ei Havannan kaupunkikuvassa näykään – maan ainoa McDonald's sijaitsee Yhdysvaltain sotilastukikohdassa Guantánamo Bayssa  – on prosessoidun ruoan, sokeripitoisten juomien ja pikaruokien suosio kasvanut myös Kuubassa. Se on johtanut ylipainoon, lihavuuteen ja kroonisiin sairauksiin, kuten diabetekseen ja sydänsairauksiin.

Kuuban haasteet eivät ole ainutlaatuisia. Monissa muissakin kehitysmaissa kamppaillaan ruokapulan, epätasa-arvon ja epäterveellisten ruokailutapojen kanssa. Kansainvälisen maatalouskehitysjärjestön (FIDA) mukaan ali- ja keskituloisten maiden lihavuusasteet lähestyvät jo rikkaiden maiden tasoa. Kuuban terveysministeriön mukaan lihavuus on lisääntynyt myös lapsilla ja nuorilla.

12
Lehdistön ruokajutut pyörivät nyt kesällä vahvasti grillaamisen ympärillä. Silloin luomu jää vähän itsestäänkin pois. Olemme viitanneet siihen täällä ja täällä.

***

Hesarikin tekee sinnepäin. Sen juhannusruokajutussa tänään oli kuitenkin graavilohiohje Ranskasta... no, ei siis mainittu luomua.

Mutta sen verran sisäistänyt velvollisuuden luomun piilomainontaan oli kakkuohjeen tehnyt toimittaja, että tavallisen...

Quote
1 (luomu)sitruunan kuoriraaste

... lisäksi oli ohje:

Quote
Koristele viipaloilluilla mansikoilla ja syötävillä kukilla kuten orvokeilla tai luomuruusun terälehdillä.

13
Tällaista nyt sitten S-kaupasta tarjotaan:

Taylor&Colledge Vanilla Extract Luomu AU-BIO-107 50ml
Kaikki Taylor & Colledge -tuotteet
~5,95 €
119,00 €/l


Satasen kilo sai ko. firmalta luomuvaniljapastaa.

Tätäkin kyllä olisi:

Dansukker Vaniljasokeri 140g
Kaikki Dansukker-tuotteet
~2,05 €
14,64 €/kg


Olettaen tässä, että määrät riittävät noin samaan, leivonnassa.

14
Ja eikó se ole lopulta ihmeellistä, että luomutuotteita ei käytännössä lainkaan mainosteta sanomalehdissä? Voisi kuvitella, että kallistakin luomutuotetta yritettäisiin myös sitä kautta myydä? Kyllä kallistakin tavaraa muutoin mainostetaan. Mutta luomua potentiaalisesti ostavien määrä lienee kauppiaan näkökulmasta liian pieni tms.?

Tämänaamuisessa Hesarin K-kaupan mainoksessa oli 8 kalaruokaa. Siis lähes määritelmänomaisesti ei luomua. Jokunen liharuokakin. Ei luomua.

Kerran luomu mainittiin. Oli myös kahvitarjous, jonka kohdalla luki "Ei luomu".

15
Aika huikeatakin optimismia tässä asiassa:

Climate-adaptive alternative proteins could replace up to two-thirds of animal proteins by 2050 and dramatically reduce need for agricultural land

Quote
In the least optimistic scenario, alternative proteins could displace a sixth of meat and dairy consumption in Europe. In the best-case outcome, they could replace two-thirds of animal proteins by 2050 and make the region self-sufficient.

Supportive policies for novel proteins hold the key to self-sufficiency and food security in Europe at levels last seen 30 years ago, according to a 10-country report by think tank the Green Alliance, commissioned by the Good Food Institute Europe.

Covering Denmark, France, Germany, Italy, the Netherlands, Poland, Romania, Spain, Sweden and the UK – 10 of Europe’s biggest agricultural countries – the research reveals that these nations collectively rely on twice as much foreign land for imports than the domestic land they use to produce exports. But a shift to alternative proteins, which require a fraction of the land needed for meat and dairy production, could enable nearly all of these countries to eliminate their reliance on imports to feed their citizens.

Siihen rinnalle tätä realismia Suomesta:

Kyselytutkimus selvitti suomalaisten suosikit ja inhokit lihan korvikkeeksi – perää pitävät hyönteiset ja levät

Quote
Sodexo Suomen teettämä kyselytutkimus kartoitti kuluttajien ajatuksia vastuullisesta ruokailusta. Suomalaiset eroavat monista muista kansallisuuksista mieltymyksellään kalaruokiin ja juureksiin lihankorvikkeena.

PS. Tuossa saattoi olla selitys edellisessä puheenvuorossa olleeseen (kansainvälisesti) ihmeellisen korkeaan lukuun lihaa välttäneistä. Voi olla, että monessa muussa maassa (tai kielessä) kalaa syödessään ihminen katsoo syövänsä lihaa?

***

Mutta he aikovat muuttaa tämämkin:

Gourmet dinner crafted from edible insects? Despite the ‘eew factor,’ taste profiles are promising

Pages: [1] 2 3 ... 1711