Tuottava Maa Turvattu Luonto

Muut => Muut aiheet => Topic started by: Heikki Jokipii on 25.08.19 - klo:07:07

Title: Maailman metsäpalot
Post by: Heikki Jokipii on 25.08.19 - klo:07:07
Kysymys Brasilian metsäpaloista ja tilanteen ainutlaatuisuudesta on monimutkaisempi kuin ensi silmäyksellä näyttää. Hyvin paljon näyttää siltä, että kohun syynä on jotain myös tästä:

Poliitikot ovat vaatineet brasilialaiselle lihalla tuontikieltoa – näin kauppajätit kommentoivat asiaa (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/artikkeli-1.494811)

Quote
Vaatimusten taustalla ovat Brasiliassa parhaillaan jylläävät rajut metsäpalot.

Mutta esim. Hesarissa näytettyjen karttojen mukaan metsäpaloja on koko Etelä-Amerikassa. Samoin koko eteläisessä Afrikassa. Keskustelu kuitenkin pyörii Brasilian palojen ympärillä. Miksi?

Siksikö, että niistä saa nyt kunniallisen syyn protektionismille, tuohon tapaan?

Vanha skeptinen ystävämme Björn Lomborg oli löytänyt tietoja, joiden mukaan Brasiliassa todellakin palaa, mutta hiukan vähemmän kuin keskiarvovuosina.

Muualta löytyi myös tieto, että siellä poltettaisiin (kaskettaisiin) pääasiassa jo ennestään maatalouskäytössä olleita alueita, ei niinkään koskematonta sademetsää?

(Meidän ei tarvinne enää korostaa sitä, ettemme ole myöskään kaskiviljelyn ystäviä.)

***

Epäilemättä tämä Bolsonaro on jonkun sortin pahis, mutta Mikko Kärnä käyttää sitä tosiasiaa näin:

Kärnä vaatii tuontikieltoa brasilialaisille tuotteille ja latelee Bolsonarolle madonluvut: "Mies näyttää olevan niin kiero, että pipokin pitää ruuvata päähän" (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/artikkeli-1.494098)
Title: Vs: Maailman metsäpalot
Post by: Heikki Jokipii on 27.08.19 - klo:00:17
Se oli Reasonin Ronald Bailey, joka kirjoitti tämän:

Don't Panic: Amazon Burning Is Mostly Farms, Not Forests (https://reason.com/2019/08/23/dont-panic-amazon-burning-is-mostly-farms-not-forests/)

Myös tästä YLE:n uutisen NASA:n havainnekuvasta (kartasta) näkyy ...

"Olemme lähellä rajaa, jolta ei ole paluuta" – Etelä-Amerikan tuntija Mikko Pyhälä varoittaa Brasilian metsäkatastrofin karkaavan käsistä  (https://yle.fi/uutiset/3-10938557)

... että palot ovat suurelta osin/pääosin muualla kuin Amazonin sademetsässä. Itse asiassa jopa muualla kuin Brasiliassa! Teksti kertoo aivan toista.

(Mutta siltä osin kuin sitä kuitenkin tapahtuu, meidän ei - 16 toimintavuotemme jälkeen - tarvinne enää korostaa, että emme millään tavalla sitä kannata tai puolustele!)

Nyt saattaa olla niinkin, että molemmat kuvaukset asioiden tilasta ovat osittain totta: homma olisi alkanut normaalina kaskeamisena, mutta päässyt sitten osin riistäytymään hallinnasta.
Title: Vs: Maailman metsäpalot
Post by: Heikki Jokipii on 28.08.19 - klo:05:06
Kansan Uutiset (!) taitaa nyt olla Suomessa ainoa, joka tuo esille, ettei Brasilia ole ainoa syntinen:

Metsät palavat myös Evo Moralesin Boliviassa (https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/4129054-metsat-palavat-myos-evo-moralesin-boliviassa)

Quote
Arvostelijoiden mukaan vasemmistopresidentti Morales on vastoin luonnonsuojelijan mainettaan suosinut maatalouden laajentumista luonnonalueille.

Rajut metsä- ja maastopalot ovat elokuun alusta lähtien riehuneet Brasilian lisäksi myös naapurimaassa Boliviassa.

Tässä sitten osaselitys sille, miksi tämä hyvis voi syyllistyä samaan kuin edellä mainittu pahiskin:

Quote
Nyt kiistelyn kohteena on erityisesti puolitoista kuukautta sitten annettu presidentin asetus, joka sallii kulotuksen pienviljelijöille kahdessa maakunnassa.

Vielä viikko sitten Morales puolusti kulotusta kysyen, miten pienviljelijöiden perheet voisivat tulla toimeen ilman kulotusta. ”Heillä on vain puoli hehtaaria kassavaa ja hehtaari maissia, joista saada ruokansa”, sanoi Morales

Chaqueo-nimellä tunnettu kulotus on maanparannuskeino, eikä köyhillä viljelijöillä useinkaan ole varaa muihin keinoihin.

Onpa tutun kuuloinen tuo perustelu, että köyhillä viljelijöillä ei ole varaa (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=171.msg1120#msg1120) johonkin!

***

Nyt näyttävät molemmat mainitut johtajat olevan valmiita ulkomaisen avun vastaanottamiseen:

Bolsonaro on sittenkin valmis ottamaan ulkomaista avustusrahaa Amazonin alueen metsäpalojen sammuttamiseen (https://yle.fi/uutiset/3-10941629)

KU jo kertoi saman Moralesin osalta.
Title: Vs: Maailman metsäpalot
Post by: Heikki Jokipii on 29.08.19 - klo:06:52
Tässä vielä yksi (lyhyt) artikkeli siitä, ettei raportointi Amazonin metsäpaloista ole ihan oikein ja hyvin mennyt muuallakaan maailmassa:

Selective and Misplaced Outrage at Brazil’s President Bolsonaro over Amazonian Fires (http://www.drroyspencer.com/2019/08/selective-and-misplaced-outrage-at-brazils-president-bolsonaro-over-amazonian-fires/)

Eli hyvin (puolue)politisoitunut tuo asia on.

Quote
This is just one more example of the media controlling the narrative and selectively and hypocritically placing blame on a particular (and almost always right-leaning) political party.

To be clear: I’m not supporting President Bolsonaro’s policies. I’m pointing out the hypocrisy of the media in its environmental reporting.


Sitä taustaa vasten on hyvin kunnioitettavaa tuo, miten KU kertoo Boliviasta.

Title: Vs: Maailman metsäpalot
Post by: Heikki Jokipii on 30.08.19 - klo:06:34
Tilanne  on poliittisesti järkevöitymässä, myönnytyksiä tehdään:

Brasilia kieltää kaskeamisen Amazoniassa 60 päiväksi sademetsäpalojen hillitsemiseksi (https://yle.fi/uutiset/3-10945642)

Tuon uutisen tekstissä tulee jo esille, että osallisina ovat muutkin maat kuin Brasilia. Kuten myös se, että kaskeamisesta on kyse.

Tuohon uutiseen oli myös liitetty tämä toinen uutinen:

Afrikassa on enemmän maastopaloja kuin Amazoniassa – Paloja ei voi suoraan verrata toisiinsa (https://yle.fi/uutiset/3-10941909)

Ei ehkä voi, mutta eteläisen Afrikan osalta niitä ei silti pidä vähätellä. Nasan kartta on siellä ihan punaisella.

Jos siellä ei niinkään sademetsää tuhottaisikaan, niin kestämättömästä viljelymenetelmästä on kyse. Jolla on viimeistään pidemmän päälle kolkot seuraukset kun menetelmän teho täysin lopahtaa.

Eivät tuossa haastellutkaan anna kaskemiselle pisteitä.
Title: Vs: Maailman metsäpalot
Post by: Heikki Jokipii on 01.09.19 - klo:06:06
Jaa-a. Kehityksen suunta olisikin tämä, NASA:n mukaan:

Forget The Amazon Hype, Fires Globally Have Declined 25% Since 2003 Thanks To Economic Growth (https://www.forbes.com/sites/michaelshellenberger/2019/08/30/forget-the-hype-forest-fires-have-declined-25-since-2003-thanks-to-economic-growth/#ee48c79163d9)

Title: Vs: Maailman metsäpalot
Post by: Heikki Jokipii on 04.09.19 - klo:03:58
Vähän faktaa em. innokkaimmille Amazonin "suojelijoille" Suomessa:

Soijalle tuontikielto Amazonin suojelemiseksi? Suomi ostaa soijapapunsa jo nyt Brasilian ulkopuolelta (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.500114)

Quote
Suomeen on tuotu vain vähän brasilialaista soijaa tänä vuonna. Tullin tuoreen tilaston mukaan kesäkuun loppuun mennessä soijapapuja on tullut 185 000 kiloa, minkä arvo on hieman alle 0,2 miljoonaa euroa.

Myös naudanlihan tuonti Brasiliasta on vaatimatonta. Viime vuonna Suomeen tuotiin tullin mukaan brasilialaista naudanlihaa 419 000 kiloa ja tuonti on jatkunut saman­suuruisena alkuvuonna.

Tuon tietoiskun tarjosi Maaseudun Tulevaisuus, jota sen tarjoamisesta pitää objektiivisuudessaan oikeastaan kunnioittaa.

Tämänkin MT muuten julkaisi, ja siitäkin voi sanoa samat sanat:

Tunnettu lihayrittäjä tyrmää brassilihan tuontikiellon Kauppalehdessä, ja kehuu lihan laatua: "Brasilia on maailman tasalaatuisin (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/artikkeli-1.497633)

Hänkin:

Quote
Votkin korostaa Kauppalehdessä, että on toki ikävää, että Brasiliassa laidunmaan toivossa poltetaan sademetsiä. Hän lisää kuitenkin, että yhteiskunnassa on tätä isompiakin vääryyksiä.

Tietysti yhdellä vääryydellä ei voi oikeastaan puolustella toista. Mutta ei toisaalta kelpaa sekään argumentti, että jos ko. liha on tuosta syystä arveluttavaa, sen täytyisi sen vuoksi olla myös huonompaa.

Minä taas haluaisin yhä kysyä, missä määrin naudat ajetaan tasangolta, koska halutaan viljellä sokeriruokoa. Bioetanolin valmistamista varten. Se ei ollenkaan ole nyt tullut esille. Kyllä siitä aineistoa netistä löytyy, mutta nyt siitä ei ole puhuttu, vaan on keskitytty lihaan ja soijaan.

Kauppalehden versio tuosta oli otsikoitu räväkästi. Mitä näillä suojelijoilla on oikeasti mielessä:

Quote
Kauppalehti: Lihakeisari Veijo Votkin brassilihan tuontikiellosta: ”Se on kepulle tapa saada oikein pirusti nousemaan kotimaisen fileen hinta”
Title: Vs: Maailman metsäpalot
Post by: Heikki Jokipii on 13.09.19 - klo:06:23
Tässä se sanotaan ääneen:

Brazil’s Fires and Biofuels. (https://wattsupwiththat.com/2019/09/12/brazils-fires-and-biofuels/)

Quote
Activist vegetarians denounced meat-eaters for deforestation, arguing forests are burnt to create pastures for cattle. But they failed to mention pastures previously created for grazing without deforestation, are now being usurped by biofuel cultivation. Indirectly, it’s the biofuel fad that has driven cattle grazers to carve out new pastures in the rain forests.

Ja edelleen:

Quote
As the saying goes, the road to hell is paved with good intentions. Between 2000 and 2005 an estimated 45,000 square miles per year of rainforest were lost worldwide as biofuel production ramped. Currently only 2.3% of Brazil’s agricultural lands grow biofuels. But that will increase as governments require fuels blended with increasing percentages of biofuels. Most projections suggest biofuels will dominate 36% of arable lands by 2030. More encroachment on rainforests is likely.

Brazil leads all developing countries in biofuel production. Thus, Brazil is at the center of scientific disputes regards biofuels and deforestation. Brazil is the leader in sugarcane production for biofuels. Sugarcane is typically cultivated on disturbed fields far from rainforests, so, there is no evidence of direct deforestation. But there are definitely indirect impacts. As sugar cane fields expanded throughout southern Brazil, soybeans increasingly grown for biodiesel were pushed northward into central Brazil. In turn, usurped pastures pushed cattle grazers further northwards into rainforests.
(lihav. hJ)
Title: Vs: Maailman metsäpalot
Post by: Heikki Jokipii on 15.09.19 - klo:05:01
Tällaisenkin epäsuoran syy-yhteyden väitetään olevan olemassa:

Viewpoint: Europe’s strict GMO crop cultivation rules encourage Amazon deforestation (https://geneticliteracyproject.org/2019/09/12/viewpoint-europes-strict-gmo-crop-cultivation-rules-encourage-amazon-deforestation/)
Title: Vs: Maailman metsäpalot
Post by: Heikki Jokipii on 02.11.19 - klo:07:10
Huomaamme uutisista, että kaskiviljely ja/tai siihen liittyvä kulotus jatkuu viljelykäytäntönä maailmalla siellä täällä:

Intian pääkaupungissa koulut kiinni ilmansaasteiden takia – Viranomaiset jakavat suojanaamareita (https://yle.fi/uutiset/3-11048163)

Quote
Liikenteen ja teollisuuden päästöjen lisäksi Delhin ilmaa saastuttavat savupilvet, jotka tulevat kaupunkia ympäröivältä maaseudulta. Tuhansilla maatiloilla kulotetaan peltoja sadonkorjuun jälkeen.

Kun maailma paheksui Brasilian sademetsän paloja, kulotukset keskittyivät vielä tärkeämpiin luontokohteisiin (https://yle.fi/uutiset/3-11046614)

Quote
Maailman huomion ollessa syys-lokakuun aikana Brasilian sademetsässä, viljelijät ja karjankasvattajat maan eteläosassa käyttivät tilaisuutta hyväkseen ja aloittivat laajat kulotukset Cerradon savannialueella.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kulotus

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kaskiviljely

Ei ollenkaan hyvä juttu. Mutta tiukasti näyttää olevan kiinni traditioissa.
Title: Vs: Maailman metsäpalot
Post by: Heikki Jokipii on 06.11.19 - klo:04:48
Näinkin on:

Peltojen kulotus kiellettiin savusumun piinaaman Delhin ympäristössä (https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/4163929-peltojen-kulotus-kiellettiin-savusumun-piinaaman-delhin-ymparistossa)

Quote
Intian korkein oikeus kielsi tiistaina kokonaan peltojen kulottamisen ilmansaasteiden piinaaman Delhin ympäristössä.

Peltojen kulottaminen on muutenkin virallisesti kiellettyä, mutta kieltoa rikotaan yleisesti.


Niin kummallisessa tilanteessa siellä ollaan: rikosten tekeminen pitää vielä erikseen kieltää.

Tai ei ehkä ole varaa olla pilkallinen: kaskeaminen Suomessakin jatkui vielä pitkään sen jälkeen kun se täällä 1800-luvulla asteittain kiellettiin.

Itse asiassa (http://www.helsinki.fi/kansatiede/histmaatalous/kaskenviljely/vaistyminen.htm) ...

Quote
Täyskielto kaskeamiselle annettiin vuonna 1886. Uudismaan raivauksessa kaskeaminen piti kuitenkin kauan puolensa, koska tuli oli väkevä raivaaja.

... Järnefeltin tunnettu maalaus "Raatajat rahanalaiset" (https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Raatajat_rahanalaiset) (1893) kuvaa siis rikollisia keikallaan.  8)
Title: Vs: Maailman metsäpalot
Post by: Heikki Jokipii on 17.12.19 - klo:05:23
Jos uskotaan tätä...

Sateentekijä, hiilensitoja ja palovahti – sankaripuut pelastavat maailman, jos ihminen ei sitä estä (https://yle.fi/uutiset/3-11119367)

... niin Brasilian käyttäytymisellä äskeisessä ilmastokokouksessa ei juurikaan ollut merkitystä. Verrattuna siihen, että se ja tuossa mainitut muut maat tekisivät oikein metsiensä suhteen.

Title: Vs: Maailman metsäpalot
Post by: Heikki Jokipii on 12.03.20 - klo:11:10
Niinkuin asiasta oltiin varmoja, mutta:

Väärä hälytys! Brasilian sademetsien palot viime vuonna olivatkin keskiarvon suuruisia (https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/e1934e4a-60ac-4e94-a2b8-215a2e6a8e43)

Title: Vs: Maailman metsäpalot
Post by: Heikki Jokipii on 10.07.20 - klo:06:36
Tai ei ehkä ole varaa olla pilkallinen: kaskeaminen Suomessakin jatkui vielä pitkään sen jälkeen kun se täällä 1800-luvulla asteittain kiellettiin.

Itse asiassa (http://www.helsinki.fi/kansatiede/histmaatalous/kaskenviljely/vaistyminen.htm) ...

Quote
Täyskielto kaskeamiselle annettiin vuonna 1886. Uudismaan raivauksessa kaskeaminen piti kuitenkin kauan puolensa, koska tuli oli väkevä raivaaja.

... Järnefeltin tunnettu maalaus "Raatajat rahanalaiset" (https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Raatajat_rahanalaiset) (1893) kuvaa siis rikollisia keikallaan.  8)

Olisiko tuo tulossa eteen nyt myös Brasiliasa:

Brasilia kieltää kaskeamisen Amazonian sademetsässä määräajaksi, kun kansainväliset sijoittajat uhkasivat vetää rahansa maasta (https://yle.fi/uutiset/3-11441989)
Title: Vs: Maailman metsäpalot
Post by: Heikki Jokipii on 13.09.20 - klo:10:00
Kalifornian metsäpalojen osalta luodaan nyt samanlaista kuvaa:

"Tämä on ilmastohätätila" – uhrimäärän pelätään nousevan USA:n länsirannikon paloissa (https://yle.fi/uutiset/3-11541893)

Quote
Kalifornian kuvernööri Newsom muistutti, että vaikka nykyiset maastopalot saadaan tulevaisuudessa sammumaan, vaara ei ole ohi. Newsomin mukaan Kalifornia on varoittava esimerkki koko muulle maalle siitä, mitä ilmastonmuutos tuo mukanaan.

– Olen hiukan kyllästynyt siihen, että tästä asiasta pitää edelleen väitellä. Tämä on ilmastohätätila. Se on totta, ja se tapahtuu koko ajan, Newsom kiivaili.
[...]
Trumpin haastaja marraskuun presidentinvaaleissa, demokraattien Joe Biden arvosteli Trumpia, joka on vähätellyt ilmastonmuutosta.

– Tiede on selkeää ja tällaiset tappavat esimerkit ovat yksinkertaisia – ilmastonmuutos on välitön uhka elintavoillemme. Presidentti Trump voi yrittää kiistää totuuden, mutta faktat ovat kiistattomat, Biden sanoi.
Title: Vs: Maailman metsäpalot
Post by: Heikki Jokipii on 16.09.20 - klo:14:08
HS kertoi:

Trump vieraili maastopalojen riivaamassa Kaliforniassa, ja sanoi palojen johtuvan huonosta metsänhoidosta ja ilmaston ”viilenevän pian” (https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006635035.html)

Quote
Trump on aiemminkin ärsyttänyt paikallisia muistuttamalla metsänhoidon tärkeydestä. Tälläkin kertaa Trump sanoi tiedotustilaisuudessa myöhään illalla Suomen aikaa, että palot johtuvat ”huonosta metsänhoidosta”.

”On oltava hyvää, vahvaa metsänhoitoa, siitä olen puhunut jo viimeiset kolme vuotta osavaltioiden kanssa”, hän sanoi Kaliforniaan saavuttuaan.

”Kun puu kaatuu maahan, se muuttuu kuivaksi lyhyessä ajassa, noin 18 kuukaudessa. Puut ovat kuin tulitikkuja”, hän sanoi. ”Ne vain räjähtävät.”


Sitten kerrottiin, miten asiasta pitää puhua:

Quote
Samassa tiedotustilaisuudessa Kalifornian kuvernööri Gavin Newsom painotti, että palojen pahenemisen taustalla on ilmastonmuutos.

Aiemmin myös Los Angelesin kaupungin pormestari Eric Garcetti sanoi uutiskanava CNN:lle, että metsänhoitopuheet loukkaavat Kalifornian asukkaita.

”Jos on sitä mieltä ettei ilmastonmuutos ole totta, voi puhua palomiehen kanssa”, Garcetti sanoi.


Iltalehti kertoi muuten saman, mutta lisäsi siihen vielä seuraavan selostuksen:

Kaliforniassa vieraillut Trump kehotti ottamaan mallia Suomesta – syyttää maastopaloista huonoa metsänhoitoa: ”Puut vain räjähtävät” (https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/e1065dfc-a7ec-41fc-b8c6-2db4953134ac)

Quote
Trump viittasi puheessaan myös eurooppalaiseen maahan ja tämän miespuoliseen valtionpäämieheen. Valtionpäämies oli puhunut maastaan ”metsävaltiona” (”forest nation”). Ei ole selvää, ketä Trump tarkoitti, mutta Suomen presidentti Sauli Niinistö on Trumpin mukaan aiemmin puhunut Suomesta ”metsävaltiona”. Asiasta kertoo Newsweek.

– Puhuin merkittävän maan valtiopäämiehen kanssa, ja hän sanoi, että me olemme metsävaltio (forest nation). Hän sanoi, että meillä on puita, jotka ovat paljon räjähdysalttiimpia, hän tarkoitti, että tulen suhteen, mutta metsänhoidon takia meillä ei ole ongelmia.

Aiemmin hän oli maininnut nimeltä Suomen ja Itävallan esimerkkeinä maista, joissa ei ole pahoja maastopaloja.

– Jos menet muihin maihin, Itävaltaan tai Suomeen, jos menet moniin eri maihin, heillä ei ole ongelmia, Trump lausui.

Vuonna 2018 Trump aiheutti isoja uutisotsikoita Suomessa ja Yhdysvalloissa puheillaan Suomen metsänhoidosta.

– They spend a lot of time on raking, Trump sanoi Suomesta, eli että suomalaiset käyttävät paljon aikaa haravointiin.

Trumpin puheille naureskeltiin laajasti. Puunkorjuun erikoistutkija Juha Laitilan mukaan ”rake”-termillä viitattiin kuitenkin kantojen korjuussa käytettävään kantoharaan, millä oikeastikin on iso merkitys maastopalojen ehkäisemisessä. Trumpin käyttämä rake-termi ei siis ollutkaan väärä.


Sen kysymyksen, viileneekö ilmasto pian, voimme varmaankin jättää toiseen triidin (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=26.msg16934#msg16934).
Title: Vs: Maailman metsäpalot
Post by: Heikki Jokipii on 19.09.20 - klo:05:34
Lomborg (joka sanoo samaa myös uudessa kirjassaan):

Sorry, solar panels won’t stop California’s fires (https://nypost.com/2020/09/14/sorry-solar-panels-wont-stop-californias-fires/amp/)

Quote
The governor is right that climate change is real, man-made and something we need to deal with smartly. But the claim that the fires are caused by climate change is grossly misleading. Translated into policy, it would steer the state to the worst way to help future Californians.

To understand why, it helps to know that California wildfires used to be much bigger. This past decade, California has seen an average burnt area of 775,000 acres. Before 1800, however, California typically saw between 4.4 and 11.9 million acres burn every year.


Kirjan ydinsanoma asiaa koskevassa luvussa on, että koko Amerikan metsäpalot tuhosivat viime vuosisadan alkupuolella n. kymmenkertaisen alueen verrattuna nykyiseen. Vuosittain.

***

Myös NASA:n käyrä viime vuosikymmeniltä kertoo näin:

Irrefutable NASA data: global fires down by 25 percent (https://wattsupwiththat.com/2020/09/16/irrefutable-nasa-data-global-wildfire-down-by-25-percent/)

***

Tässä vielä arvio siitä, mitä nuo metsäpalot vaikuttivat osavaltion pyrkimykseen vähentää hilidioksidipäästöjään:

Wildfires offsetting California’s expensive cap-and-trade emissions cuts (https://wattsupwiththat.com/2020/09/18/wildfires-offsetting-californias-expensive-cap-and-trade-emissions-cuts/)
Title: Vs: Maailman metsäpalot
Post by: Heikki Jokipii on 20.09.20 - klo:06:47
Hesarilla ja Lomborgilla on selvästi eri tiedot Kalifornian historiasta:

Uima-allas tyhjeni liekkeihin – Piilaakson suomalaiset kertovat, millaista on elää keskellä Kalifornian historian suurimpia maastopaloja

 (https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006641964.html)
Quote
KALIFORNIAN historian suurimmat tulipalot roihuavat ympäri osavaltiota. Yhdysvaltain länsirannikolla on palanut syksyn aikana yli 20 000 neliökilometriä maastoa. Satojatuhansia ihmisiä on evakuoitu ja tuhansien kodit ovat tuhoutuneet.
(lihav. HJ)

Lomborgin suurempi luku 11,9 miljoonaa eekkeriä edellä on neliökilometreissä noin 48 000. Pienempi luku on neliökilometreissä 17 800.

Tässä Hesari asetti sanansa jo aika varovaisesti:

Quote
Palojen syyt ovat moninaiset. Ankarat helleaallot, äärimmäinen kuivuus, voimakkaat tuulet, kuivat ukkosmyrskyt, rakennustavat, syrjäseutujen asuttaminen ja puutteellinen metsän ja maa-alueiden hoito.

Title: Vs: Maailman metsäpalot
Post by: Heikki Jokipii on 29.09.20 - klo:13:16
Kuinka sitten voi olla näin:

Data Show Canadian Wildfires At Lowest Level In Decades (https://wattsupwiththat.com/2020/09/29/data-show-canadian-wildfires-at-lowest-level-in-decades/)

Quote
According to the Met Office, global warming is leading to record breaking fires in North America.

Canada, of course, is a large part of North America, so surely fires should be getting worse there too.
Title: Vs: Maailman metsäpalot
Post by: Heikki Jokipii on 14.10.20 - klo:04:11
Hesarisssa oli tänään pitkähkö juttu Kalifornian maastopaloista. Siinä asia pyöriteltiin, ja lopputulema oikeastaan oli, että on vaikea sanoa, mikä on perussyy metsäpaloille, ilmastonmuutos vai huono metsänhoito. Mutta pääkirjoituksessaan 9.10.20 lehti oli asiasta varma:

Maailmalle luvassa aivan liian lämmintä (https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000006663266.html)

Quote
Suomalaisille lämmin syksy on ollut miellyttävä, mutta maailmalle se on huono uutinen. Esimerkiksi Kalifornian maastopalot muistuttavat ilmastonmuutoksen vaaroista.
Title: Vs: Maailman metsäpalot
Post by: Heikki Jokipii on 01.04.21 - klo:04:32
Pääasiana tämä...

Brasilian metsäpalojen jälkeen vuoden 2020 piti olla käännekohta, mutta sademetsien kato kiihtyi: Viime vuonna sademetsiä tuhoutui Hollannin kokoinen alue (https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000007894472.html)

Quote
Brasilia puolestaan osoittaa, miten nopeasti maa voi romuttaa metsänsuojeluohjelmansa.


... mutta tuli esille tekstissä tämäkin (lihav. HJ):

Quote
Afrikassa suurin ongelma on taas kaskiviljely. Kyse ei ole yleensä suurista tuotantomääristä, vaan yksittäisistä maanviljelijöistä.
[..]
Brasilian jälkeen eniten metsää tuhoutui Kongossa, jossa sijaitsee maailman toiseksi suurin sademetsä. Vaikka Kongossa metsää hupeni alle kolmasosa Brasiliaan nähden, on määrä merkittävä, erityisesti kun se on saatu aikaan lähinnä yksityisten viljelijöiden toimesta. Vuonna 2018 Marylandin yliopisto julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan Kongon sademetsä saattaa kadota nykytahdilla kokonaan vuoteen 2100 mennessä.
Title: Vs: Maailman metsäpalot
Post by: Heikki Jokipii on 12.06.23 - klo:05:32
Tästä on taas syytä muistuttaa:

What the Media Won’t Tell you About … Wildfires–Roger Pielke Jr (https://wattsupwiththat.com/2023/06/11/what-the-media-wont-tell-you-about-wildfires-roger-pielke-jr/)

Quote
As we have come to expect from Roger, this is another thorough, well researched and objective analysis. He makes the following points:

* The IPCC has not detected or attributed fire occurrence or area burned to human-caused climate change
* Globally, emissions from wildfires has decreased globally over recent decades, as well as in many regions
* Canada wildfire trends show no increase in recent decades
* Wildfires used to be much more extensive in past centuries
* Wildfires are a part of the natural eco-system.

You can read the full Analysis here (https://rogerpielkejr.substack.com/p/what-the-media-wont-tell-you-about-783?utm_source=post-email-title&publication_id=119454&post_id=126926234&isFreemail=true&utm_medium=email).

Nyt kun media Suomessakin täyttyy aivan toisenlaisista viesteistä.
Title: Vs: Maailman metsäpalot
Post by: Heikki Jokipii on 10.07.23 - klo:06:16
Tämä meemi on niin vahva, että se on löytänyt tiensä myös Suomen Maaseudun tulevaisuuteen:

Kanadassa palanut jo Suomen Lapin verran metsää (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/7dc12998-d10a-416e-aa18-fbb76dda4085)

Quote
Kanadassa kuiva kausi, jolloin metsäpaloja yleensä syttyy, on vuosi vuodelta laajentunut pidemmäksi, kuivemmaksi ja kuumemmaksi ajanjaksoksi ilmastonmuutoksen takia. Se myös lisää ukkosia sekä salamasta syttyneiden metsäpalojen määrää. Ukkonen ja ihmistoiminta ovatkin Kanavassa pääsyyt metsäpalojen syttymiseen.
(lihav. HJ)

Tämä on toissijaista:

Quote
”Jos tulenteko on kiellettyä, ole hyvä ja kunnioita tätä kieltoa”, McMullen ohjeistaa. Kanadassa säännöistä ei hänen mukaansa ole välitetty, ja osittain siksi paloja on syttynyt.


Kuten myös esim. metsäautoteiden puute.

Näissä vähän lisää toisenlaista näkökulmaa:

https://wattsupwiththat.com/tag/canadian-wildfires/

Joista erityisesti esiile tämä:

Good Climate News: Wildfire Trends Have Fallen Off Significantly Over the Recent Decades (https://wattsupwiththat.com/2023/06/11/good-climate-news-wildfire-trends-have-fallen-off-significantly-over-the-recent-decades/)
Title: Vs: Maailman metsäpalot
Post by: Heikki Jokipii on 20.08.23 - klo:05:57
Lomborg tästä:

CLIMATE POLITICS WILDFIRES
We Are Not Learning’: Bjorn Lomborg Says Politicians Hide Behind Climate Change to Duck ‘Responsibility’ For ‘Failures’ (https://wattsupwiththat.com/2023/08/19/we-are-not-learning-bjorn-lomborg-says-politicians-hide-behind-climate-change-to-duck-responsibility-for-failures/)

Quote
“You maybe shouldn’t have a lot of grasses that will just burn a lot. You should adopt better building codes, not what Governor Green did, namely put it on hold because he wants cheaper buildings and you shouldn’t just have one exit road, you should have better firebreaks,” Lomborg told “America Reports” co-anchor John Roberts. “And possibly the most important thing is, you should inform people. You should not have a guy that actually decides not to run the alarm because he worries that people might misunderstand it. Most people weren’t informed.”

“And this is the crucial bit when you talk about climate change: When everybody blames climate, which is a very, very small part of the whole puzzle, you take away responsibility from all these failures,” Lomborg added. “And that’s, of course, what you really need to focus on if you are going to avoid the next fire.”
Title: Vs: Maailman metsäpalot
Post by: Heikki Jokipii on 26.08.23 - klo:05:25
Voimakas ruotsalainen kritiikki:

Bränder visar kortsiktigheten i skog som kolsänka (https://www.landlantbruk.se/land-skogsbruk-brander-visar-kortsiktigheten-i-skog-som-kolsanka)

Quote
Bränderna i Kanada visar på kortsiktigheten i att använda skogen som kolsänka. Ett aktivt nordiskt skogsbruk begränsar bränder och gynnar klimatet. Det skriver Knut Persson.

Jossa pääsyynä tuohon kaikkkeen ei tuoda esille ilmastonmuutosta. Trump saa jälkikäteen osakseen myönteisen maininnan:

Quote
USA:s dåvarande president Donald Trump gjorde efter ett besök i Finland ett famöst uttalande om bränderna i Kalifornien. Han tyckte att man som i Finland borde städa skogarna bättre. Det han egentligen hade sett var att ett aktivt nordiskt skogsbruk begränsar bränderna och gynnar klimatet.

Kiitosta tästä (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=626.msg12989#msg12989). Alempi kohta, silloin hänet haluttiin Suomessakin tehdä lukevan yleisön silmissä naurettavaksi. Pieni korjaus: Trump tapasi Niinistön Pariisissa eikä vieraillut tuolloin Suomessa.