Tuottava Maa Turvattu Luonto

Yleinen kategoria => Yleinen Keskustelualue => Topic started by: Heikki Jokipii on 11.12.13 - klo:04:38

Title: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 11.12.13 - klo:04:38

Minusta asia on tuolla otsikon tavalla - ilman kemikaalivanojakin (http://www.heinola.org/~patato/makow32.html) tai niiden kanssa.

Monsantoon liitetään näiden foobikoiden puheissä lähes ylimaallinen voima ja valta, ja vielä lähes uskonnon Saatanaakin suurempi pahuus.

Monsanto - maataloustuotteiden firma - heiluttaa hallituksia, määrää taloudesta, ohjaa päätöksentekoa. Jopa Bill Gates, maailman rikkain mies, on aivan Monsanton talutusnuorassa.

Se pystyy pakottamaan viljelijät ostamaan huonompia siemeniään, jotenkin. Ja se vain tarkoituksessa, että viljelijät joutuisivat vaikeuksiiin, tekisivät itsemurhan, tai ainakin luopuisivat tilastaan, ja Monsanto ottaisi kaiken maan haltuunsa.

Yleensä se Paha on Monsanto, mutta joskus siinä ovat mukana muut "ylikansalliset" yhtiöt, Bayer, Dupont jne.  Mutta Monsantoa vastaan siis marssitaan.

Ks. myös (linkkeineen):

Monsantophobia: Sustainability Concern or Wealthy Convenience? (http://eatdrinkbetter.com/2010/05/01/monsantophobia-sustainability-concern-or-wealthy-convenience/)

__________

Kun tämän "taudin" aktiivisena levittäjänä on ollut myös "GMO-vapaa Suomi", siinä oli kyllä yksi lisäperuste sille, miten se Huuhaa-palkintonsa ansaitsi.
 
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 11.12.13 - klo:06:29

Tuore esimerkki. Turvassa ei ole Suomikaan. Tämä kaveri kertoo, että ...

Suomen leipäviljan varmuusvarastoja ajetaan alas  (http://nwohavaintoja.blogspot.fi/2013/12/suomen-leipaviljan-varmuusvarastoja.html)

... ja se on kuulemma tapahtunut Monsanton määräyksestä ja sen eduksi. Ja hän levittää teoriaansa, minne voi, mm. keskustelupalstoille.

Liian paksua? No, kyllä, mutta jos vastaavia tarinoita (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=75.msg4691#msg4691) kertoo vaikkapa jostain Etelä-Amerikan maasta, niin ne tarinat saattavat löytää tiensä itseään vakavamielisinä pitäviin tiedotusvälineisiin.
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Tarkkailija on 14.12.13 - klo:18:40
GMO-vapaa Suomi koettaa ilmeisesti kiillottaa  :-\ imagoaan ja kylvää monsantofobiansa viereen bayerfobian siemenet:

Bayerilla enemmän GMO-patentteja kuin Monsantolla (http://www.gmovapaa.fi/ajankohtaista/tiedotteet-ja-tapahtumat/bayerilla-enemman-gmo-patentteja-kuin-monsantolla)

Luonnollisesti kirjoituksen lähteenä on vain yksi nettisivusto, joka kuuluu erilaisia outoja salaliittoja vilistävälle yhden aatteen järjestölle (Coalition against BAYR-dangers), joka on ottanut yhden firman salaliittojensa kestojuoneksi.
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 14.12.13 - klo:23:00
Tämä saattaa liittyä siihen, että nyt sana "Monsanto" alkaisi olla loppuun kulunut?

Jos Googlella vetää ko. sanan, otetaan se nyt vaikka suomenkielisiin sivuihin rajoittuen, niin käytännössä ensimmäiset nelisenkymmenntä sivua ovat vihamielisiä Monsantolle (pl. tämän niminen turistikohde).

Tulkitsisiko tietämätön, mutta käytännössa useimmiten keskimäärin arvostelukykyinen kansa asian niin, kuin se oikein onkin?

Eli se "yhteinen kansa", ainakin alitajuisesti,, nyt aina (tai ainakin liian usein heidän kannaltaan) ymmärtaisi, että jos vihreä poliitikko sanoo "Monsanto", odotettavissa on luikuria.

Ja siksi sanaksi täytyy nyt vaihtaa "Bayer"?

Sinänsä on huvittavaa, miten "gmo-vapautta" kannattava liike ja sivusto on huolissaan gmo-patenttien määrästä yhdellä yhtiöllä. Mitä merkitystä asialla heidän kannaltaan on? Jos GMO-vapaa Suomi pystytään toteuttamaan - oho, siis käytännössä ylläpitämään - pitäisi olla yksi "hailee", kuka ne kiellettyjen lajikkeiden patentit omistaa?

Mutta tässä monsantofobiassa (jonka piiriin siis täytynee jatkossa laskea myös Bayer) ei logiikalla ole ollut sijaa ennenkään. Monsanton viaksi on laskettu GM-siementen monopoli - ja seuraavassa lauseessa kaikki GM-siemenet on tuomittu hornankattilaan, tehottomina ja vahingollisina ja ties mitä pahaa. Ja loppulauseessa sitten tuomittu liian kalliina!
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 15.12.13 - klo:13:42
Tämä umpihöperö ajatus siitä, että Suomen viljavarastopäätös jotenkin liittyisi Monsantoon, näyttää jatkavan matkaansa blogosfäärissä:

Hallituksen päätös:Täyttääkö Monsanto Suomen vilja-varmuusvarastot? (http://harritkiiskinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/156268-hallituksen-p%C3%A4%C3%A4t%C3%B6st%C3%A4ytt%C3%A4%C3%A4k%C3%B6-monsanto-suomen-vilja-varmuusvarastot)

Quote
Suomen valtio on päättänyt pienentää leipäviljan varmuusvarastoja puoleen siitä, mitä ne ovat aiemmin olleet. Asiasta annetun asetuksen mukaan tulee alasajo suorittaa vuoteen 2016 mennessä. On myös päätetty siitä, että varmuusvarasto koostuu jatkossa pelkästään sertifioidusta siemenviljasta.

Jyrki Kataisen hallituksen tervetulotoivotus Monsantolle? Mieleen hiipi epäilys jos toinenkin. Eliitin ja pääoman etua ajava Euroopan unioni on juuri avaamassa väyliä rikollisen Monsanton geenimanipuloiduille lajikkeille.

Tuossa viitauksessa sertifioituun siemenviljaan saattaa olla kaikuja Kolumbian tapauksesta (http://tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=317) tai siis siitä kerrotuista tarinoista. Eli samalla tavalla on sotkettu sertifiointi ja muuntogeenisyys kuin Krögerkin teki.

Tämän yhteyden esiintuominen näyttää - tavalla tai toisella - yleensä myös liityvän taudin tyypillisiin oireisiin (lihav. HJ):

Quote
Yleisessä tiedossa on, että mm. Microsoftin Bill Gates on, sekä rokotuskampanjoiden, että Monsanton suuria tukijoita.

***

Tuo nyt on tietysti vain erään, salaliittoteoreettiseen ajatteluun taipuvaisen (valitaan nyt tähän huolellisesti substantiivi) yksityisajattelijan mietteitä, mutta kyllä sekin tavallansa on eräs ilmentymä siitä, minkä Ingo Potrykus näin luonnehti:

Quote
"Yksi GMO-vastaisen liikkeen älykkäimmistä tempuista on linkata GMO:t läheisesti Monsantoon ja muihin monikansallisiin yrityksiin, koska Monsantolla ei ole ystäviä. Tuo strategia takaa miljoonia kannattajia, koska ihmiset ovat emotionaalisesti monikansallisia vastaan ja luomuviljelyn puolesta, koska heillä on se käsitys, että sitä harjoittavat idealistit, jotka suojelevat luontoa eivätkä tee sillä rahaa."


Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 16.12.13 - klo:18:51

Tautipesäke on täällä, eli taudin kantajat Suomessa ovat nyt pitkälle siirtyneet Facebookiin:

Monsanto ulos Suomesta - Monsanto out of Finland (https://fi-fi.facebook.com/MonsantoUlosSuomestaMonsantoOutOfFinland?filter=1)
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Jarrumies on 19.01.14 - klo:00:31
Pientä liikettä jenkkivihreiden keskuudessa. Ei aivan uusi marklynas mutta...

A Green-Movement Website Shakes Up The Debate Over GMOs
http://www.npr.org/blogs/thesalt/2014/01/09/261076195/a-green-movement-website-shakes-up-the-debate-over-gmos

Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 18.02.14 - klo:14:18
Tässä eräs luomumyönteinen ja GMO- vastainen amerikkalainen valittelee, että näistä salaliittoteorioista siinä pyrkimyksessä ei ole edes hyötyä:

Monsanto Conspiracy Theorists do the Anti-GMO Movement No Favors (http://www.forwardprogressives.com/monsanto-conspiracy-theorists-do-the-anti-gmo-movement-no-favors/)

Vaikea sanoa. Jotain julkisuutta nyt ainakin saa, ja osa ihmisistä tykkää, että asiassa kuin asiassa löytyy joku roisto (jota voi sitten työpaikan iltapäiväkahveilla syvästi paheksua).
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 06.03.14 - klo:05:14
Nyt tämä "monsantofobia" näyttää levinneen myös Perussuomalaisiin:

Ken hallitsee siemeniä, hallitsee ruoantuotantoa (http://uutiset.perussuomalaiset.fi/ken-hallitsee-siemenia-hallitsee-ruoantuotantoa/)

Tuon artikkelin kirjoittaja näyttää omaksuneen kaikki - yleensä tähän asti (ääri)vasemmistolaiset - salaliittoteoreettiset tulkinnat. Ja tyypilliset väärinkäsityksetkin:

Quote
GM-kasvit siirtävät kasvien käyttöoikeuksia paikallisyhteisöiltä ja julkiselta sektorilta yhtiöiden haltuun.

Ja siinä rivien välissä kutsutaan myös Perussuomalaisia Monsanto-marssille:

Quote
Globalisaatiota vastustavan liikkeen pitää muuttua tuhansiksi paikallisiksi liikkeiksi, jotka käyvät ruohonjuuritason taistelua monopoleja vastaan.

Tosin jo ko. palstalla kommentoi (oletettavasti) toinen perussuomalainen tätä EU-ehdokkaan juttua näin:

Quote
Vau, olipas aika tyylipuhdasta punavihreää huttua. Sitä on taas käyty ehdokkaat läpi tiheällä kammalla, vai.

***

Löysinpä tällaisen pidemmän (juuri ilmestyneen) analyysin ja historiikin otsikon asiasta:

Why Does Everyone Hate Monsanto? (http://modernfarmer.com/2014/03/monsantos-good-bad-pr-problem/)


 
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 09.03.14 - klo:15:58

Se on Monsanto tämän Ukrainankin tapausten taustalla, kun asia oikein mietitään (http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showpost.php?p=15625271&postcount=106):

Quote

Miljardöörikonnasuursijoittaja George Soros on usuttanut kätyrinsä Ukrainan hallituksen kimppuun, kun maa kieltäytyi EU integraatiosta. Huom. Ukraina on Venäjän vilja-aitta ja EU jäsenyys yhdistettynä vapaakauppasopimukseen pakottaisi maan viljelemään Sorosin Monsanton gm-tuotantoa viimeistään investointisuojan kautta. Kohua aiheuttanut Seralini tutkimus osoittaa gm-ruaan hirvittävän vaikutuksen mm. jättikasvaimet, hedelmättömyys tutkituilla rotilla. Teollisuus vastasi tutkimukseen sanomalla ettei tässä kokeessa noudatettu "teollisuuden vaatimia standardeja", vaikka kaikki positiivisen tuloksen gm-tuotteista löytävät kokeet on tehty aivan samoilla standardeilla.

Monsanto lobbaa todella suurella rahalla Suomenkin poliitikkoja ja iltapäivälehdistöä, joten kannattaa katsoa mitä puolueet noiden asioiden suhteen tekevät. Monsanton siemenmonopoli käytännössä orjuuttaisi koko planeetan, koska olemalla ainoa siemiä tuottava firma ja manipuloimalla kaikki siemenet sellaisiksi ettei niitä ole itse mahdollista tuottaa lisää, Monsanto hallitsisi maailmaa täysin. Tämä päärmäärä on Monsanton ihan julkinen strategia ja siinä ei haittaa mitää vaikka muutama sata viattomia mielenosoittajia ja poliseja tapetaan Kiovan kaduilla...päämäärä pyhittää keinot.

Ja näyttääpä siellä olevan myös Soros, ilmeisesti Monsanton talutusnuorassa hänkin, kuten Gateskin.

***

Tietysti juuri tuon tekstin on joku saattanut kirjoittaa ns. lämpimikseen, se saattaa myös olla parodia. Mutta tosissaan olevalta kirjoitaja kyllä vaikuttaa.
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Tarkkailija on 09.03.14 - klo:18:08

Tietysti juuri tuon tekstin on joku saattanut kirjoittaa ns. lämpimikseen, se saattaa myös olla parodia. Mutta tosissaan olevalta kirjoitaja kyllä vaikuttaa.


Ihan tuo on normaalia ajatuksenjuoksua ja jos lukee GMO-vapaan Suomen keskusteluja, niin noita ratoja ne pyörivät.

Tosiasia kuitenkin on, että vuosikymmenien aikana enenevä osa gm-lajikkeista viljellään kehitysmaissa, sekä syödään kehitysmaissa, näin olen ymmärtänyt.

Näissä ihmeellisissä monsantofobioissahan Monsanton tarkoitus on tehdä maailman naiset hedelmättömiksi yms ja saada kaikille syöpä yms. Se on joko tarkoituksellista, tai sitten näin käy vahingossa, kun Monsanto ei ymmärrä tutkia kehittämiään lajikkeita kunnolla.

No mitenkäs on käynyt kehitysmaiden väestönkasvun? Se on toki pienentynyt joillakin alueilla jonkin verran, mutta ei suinkaan Monsanton lajikkeiden tuottaman hedelmättömyyden avulla, vaan perhesuunnittelupolitiikan ansiosta. Kaupungillistuminen, sekä vaikkapa lasten mahdollisuus kouluun tuottavat perheisiin vähemmän jälkeläisiä, kuin suunnattomassa köyhyydessä asuminen, eikä Monsanton siemenien avulla ole saatu aikaan yhtään mitään kauhukuvien mukaisia asioita.

No entäpä sitten syövät?

Kehitysmaissa yleisimmät syövät ovat keuhkosyöpä, kiitos tupakoinnin, sekä maksasyövät, kiitos kroonisten hepatiittien ja Monsanton siemenillä ei ole edes pientä osuutta asiaan. Rikkaissa maissa maksasyövät aiheutuvat alkoholikirroosista ja rasvamaksasta.

Länsimaissa eturauhassyöpä on miesten yleisimpiä syöpiä, johon altistaa ikä, rasvainen ruoka, lihavuus ja tupakointi, mutta tilanne on tänä päivänä se, että jopa 95 % potilaista on hengissä 5 vuotta syövän toteamisen jälkeen, kiitos hoitojen.

Kolorektaalisyövät ovat meillä yleisiä ja se lisääntyy ylipainon kanssa.

Eriarvoisuus näkyy siinä, että kehittyneissä maissa on syöpiä tuplasti enemmän kuin kehitysmaissa, mutta kiitos lääketieteen, sekä helpon pääsyn diagnooseihin, joka on jokaisen meistä tavoitettavissa suhteellisin kevyin kustannuksin, kehitysmaat vastaavat 64 % osuudella syöpäkuolemista.
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 25.03.14 - klo:05:14
Itsekin huomasin tämän Hesarin artikkelin, ja suunnittelin tutkivani juttua syvemmälle, mutta Luomulakko oli jo ehtinyt löytää siitä lisää:

Luomun ystävä uskoo salaliittoihin, kertoo tutkimus  (http://luomulakko.blogspot.fi/2014/03/luomun-ystava-uskoo-salaliittoihin.html)

Ei varsinainen yllätys, edellä täälläkin (mm. edellä) kerrotun pohjalta, mutta lisätietoa ja tarkennusta.

Minullakin on kyllä tämä sama mutu-käsitys (lainaus Hesarista) ...

Quote
Salaliittoteorioilla vaikuttaa olevan Suomessa vähemmän kaikupohjaa kuin Yhdysvalloissa, missä lähes puolet kansalaisista uskoo johonkin terveyteen liittyvään salaliittoteoriaan.

... mutta täytyy muistaa, että ihan täysin vertailtavissa olevaa tutkimusta Suomessa ei tuossa tehty.

Tässä vielä linkki suoraan ko. amerikkalaiseen tutkimukseen (https://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1835348).
 
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Tarkkailija on 25.03.14 - klo:13:23
Suomeen on perusteilla uusi "puolue", niin mikähän fobia mahtaakaan olla tämän porukan taustalla:

Mikä on Kristallipuolue? (http://www.kristallipuolue.fi/361199426)

Valikoituja lainauksia:

Quote
-Puolueen näkemyksenä on korkeampi tietoisuus, joka pitää ihmistä ainutkertaisena ja tietoisena yksilönä sekä osana universaalia kokonaisuutta.

-perusterveydenhuollon ja vaihtoehtohoitojen integroimisen edistäminen, jolloin jokaisella kansalaisella on oikeus valita itselleen sopiva hoitomuoto varallisuudesta riippumatta

-yleisten ravitsemussuositusten talouskeskeisyydestä siirtyminen terveyskeskeisyyteen sekä puhtaamman ja luonnonmukaisemman ravinnon tuottamisen edistäminen

-luonnonmukaisten hoitojen ja -lääkevalmisteiden tutkimustyön edistäminen

-Puolueen näkemyksen mukaan Suomessa tarvitaan perinteisen länsimaisen lääketieteen rinnalle luonnonmukaisia hoitovaihtoehtoja ja luontaislääkintää, kuten monessa muussa Euroopan maassa on jo vakiintuneena käytäntönä.


Eli ilmeisesti salaliitot pyörivät taustalla, koska yleiset ravitsemussuosituksetkin pitäisi muuttaa johonkin sellaiseen suuntaan, jota tiede ei ole vielä saanut selville ja nykyiset suositukset, jotka perustuvat tieteeseen, ovat väärässä ja niin edelleen.

Yhteistiedoista löytyvät henkilöt levittävät Monsanto-hysteriaa (https://www.facebook.com/occupymonsanto?ref=profile), kieltäytyvät rokotuksista, kauhistelevat sekä levittelevät perättömiä väitteitä geenimuuntelusta ainakin Facebookin perusteella, niin näinkös tämä hivutetaan meillekin?

Tosin epäilen toiminnan olevan ainakin toistaiseksi kovin pienen piirin toimintaa (vrt. luonnonlain puolue), mutta kunhan oikeanlaisilla kontakteilla tuleva kaveri pyörähtää kuvioihin, niin taas voi tyhjistä tynnyreistä päästä mediaan paljon ääntä.
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 10.05.14 - klo:05:48
Timo Harakka tässä vaalikonevastauksessaan (http://www.vaalikone.fi/m/suomi/ehdokas/178/) ei mainitse Monsantoa nimeltä, ja kyse selvästi onkin taudin lievemmästä muodosta, mutta oireet ovat silti selvät (lihav. HI):

"Timo Harakka:
Quote
On tärkeä huomata, että geenimuunneltujen ruoka- ja rehukasvien (GMO) vaaroja ei ole tieteellisesti osoitettu, vaikka suomalaiset kuluttajat niitä vastustavat. Suurin ongelma liittyy talouteen ja turvallisuuteen. GMO-siementen patentteja hallitsevat monikansalliset suuryritykset, jotka sitovat viljelijät torppareikseen yksipuolisin ehdoin. Rehuvalkuaiselle tulisi kehittää kotimaisia lähteitä. EU-USA-vapaakauppasopimuksessa on estettävä GMO-tuotteiden vapaa pääsy Eurooppaan."

(Vai onko Harakka tuossa vain etsimällä etsinyt jonkun perusteen, jolla pääsee 1. lauseesta kuitenkin viimeisen lauseen johtopäätökseen, jonka uskoo/tietää miellyttävän äänestäjiä?)

PS. klo 9: Kun HS-vaalikoneessa äsken hiukan surfailin, huomaisin, ettei tuon lihavoidun argumentin käyttö yksin häneen rajoittunut, sitä käyttivät muutkin. Se taitaa nyt olla vallitsevaa "kansanperinnettä". Useat muut vetosivat siihen toiseen "kansanperinteeseen", joka on yhtä helppo, että kuulemma GMO-tuotteiden riskeistä ei vielä tiedetä tarpeeksi. Ainoastaan yhden ehdokkaan (Atso Apajalahti) löysin, joka totesi reippaasti, että jalostustavat ovat käytännössä samanlaisia. (Voi tietysti löytyä muitakin.)

PS. klo 16:30: Yksi hyvä kysymys voisi olla, että miksi rohkeaa ja kriittistä muutoin esittävät poliitikot ovat tässä kysymyksessä niin "munattomia", että varmuuden vuoksi kiltisti seuraavat laumaa ...
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 25.05.14 - klo:07:45

Blogista "Havaintoja uudesta maailmanjärjestyksestä":

TTIP:n takana mm. Monsanton Euroopan väestöön kohdistuva pakkosterilaatio sekä väestönmyrkytysaikeet  (http://www.nwohavaintoja.blogspot.fi/2014/05/ttipn-takana-mm-monsanton.html)

Vaikka Satu Hassi onkin Monsantoa jne. kohtaan kriittinen, niin mahtaako hän silti olla tyytyväinen saatuaan kuvansa ja nimensä tuon kirjoituksen alkuun? Hänet esitellään siinä vieläpä kirjoituksen ajatusten päälähteenä!
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 01.06.14 - klo:11:48

Ehkäpä tieto tästä Vihreän Langan artikkelista - ja minun siellä aloittamastani, viljelyyn liitttyvästä keskustelusta - sopii nyt tähän triidiin:

”Kriittisyys” hämärtää tosiseikkoja (http://www.vihrealanka.fi/blogi/%E2%80%9Dkriittisyys%E2%80%9D-h%C3%A4m%C3%A4rt%C3%A4%C3%A4-tosiseikkoja) (Vesa Sisättö)
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Noiva on 04.06.14 - klo:17:19
Ensimmäisen roundup ready soijan patentti menee umpeen ensi vuonna. Alkavatkohan muut yritykset valmistaa kyseisiä siemeniä? Helpolla saisi varmasti rahaa jos onnistuu valmistus. Muuttuukohan GM-soija yht äkkiä joidenkin tahojen mielestä turvalliseksi kun ei ole enää patentoitu tuote?
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 09.06.14 - klo:11:16
Muuttuukohan GM-soija yht äkkiä joidenkin tahojen mielestä turvalliseksi kun ei ole enää patentoitu tuote?

Joissakin tapauksissa näin saattaa käydä. Lainaan esimerkkiä tuolta Kuuba-keskustelustamme:

Tämä on kaunis.

Kun Food Magazine kysyi tässä artikkelissaan (http://www.foodmagazine.org.uk/articles/cubas_food_production_revolution/) eräältä nimeämättömältä nuorelta akateemiselta henkilöltä, eikö hän ole huolestunut Kuuban laajan GM-viljelyn (ks. edellä täälläkin) vaikutuksesta biodiversiteettiin, niin vastaus oli:

Quote
"En. Pääongelma GM-viljelykasveissa muualla maailmassa on  se, että niiden kehittäjiä ja omistajia ovat monikansalliset yhtiöt.  Kuubassa ei tästä tule ongelmaa.”

Mutta pahimmat fanaatikot eivät kyllä tästä patentinkaan raukeamisesta tokene.
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 09.06.14 - klo:11:20
Pientä salaliittoteoriaa on myös tässä valittelussa, että USA:n ja EU:n vapaakauppasopimusta valmistellaan "suljettujen ovien takana".

Siinä luodaan kuvaa, että näin sinne Monsantot ym. saavat ujutettua pukinsorkkansa, kansan selän takana, ja kansan etujen ja tahdon vastaisesti.

Mutta eihän ko. sopimusta lopulta kuitenkaan hyväksytä "suljettujen ovien takana"! Mitään "salaisia lisäpöytäkirjoja" ei tuollaisiin sopimuksiin laiteta.

(Enhän toki vastusta sitä, että valmistelu olisi avoimempaa, mutta entisenä virkamiehenä kyllä tiedän, että minkä tahansa asiakirjan valmistelu tapahtuu käytännössä pääosin kuitenkin "suljettujen ovien takana", vaikka väliversioita sitten "demokraattisesti" käsiteltäisiinkin.)
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 10.06.14 - klo:13:31
Ja juuri niin kuin edellä puhuin, tämäkin artikkeli ...

EU:n ja USA:n kauppasopimus arveluttaa: suuryritykset haastavat valtiot (http://www.kepa.fi/uutiset/10785)

... alkaa tällä ajatuksella (lihav. HJ):

Quote
Valtioiden ja suuryritysten edustajat puivat suljetuin ovin Euroopan unionin ja Yhdysvaltain välille kaavailtua vapaakauppasopimusta, kunnes kansalaisjärjestöt huolestuivat sen sisällöstä.

Kun siitä eteenpäin sitten kerrotaan käytännössä vain asian vastustuksesta, niin virkamiehen logiikallani asia (jos vastustus todella on noin totaalista) pitäisi palauttaa suljettujen ovien takaiseen valmisteluun!  ;D

Ja kyllä se "Monsanto" asian tarkastelussa on mukana, uutisen lopusta (ihav. HJ):

Quote
Säädökset koskivat muuan muassa kuivapesukemikaaleja, lääkkeitä, tuholaismyrkkyjä ja patenttisuojaa.

Kuluttajajärjestöjä huolestuttaa, että vapaakaupan myötä Yhdysvalloista aletaan tuoda Eurooppaan geenimuunneltuja tuotteita ja hormoneilla tai kemikaaleilla kasvatettua lihaa.
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 07.07.14 - klo:06:53
Tässäkin IPS:n jutussa ...

Salvadoran Peasant Farmers Clash With U.S. Over Seeds (http://www.ipsnews.net/2014/07/salvadoran-peasant-farmers-clash-with-u-s-over-seeds/)

... ollaan huolissaan Monsanton vaikutusvallasta ja USA:n hallituksen pyrkimyksistä vaikuttaa näissä asioissa:

Quote
Ambassador Aponte is now pressing for a different procurement process that will favour U.S. companies. This position is being criticised by social organisations and rural producers, who protested in front of the embassy in San Salvador in June.

“The embassy’s position serves to promote Monsanto’s seeds,” environmentalist Ricardo Navarro told IPS, referring to the world leader in transgenic seeds, against which many protests have been held in Latin American countries.

Aponte did not mention Monsanto in her comments, but according to Navarro “it is obvious she is referring to Monsanto, the largest company in the sector,” whose local branch “lost a market they thought belonged to them.”

Kuvio on monimutkainen, eikä totuutta asiassa voi ilman lukuja (tarjoushintoja ym.) lukija tuosta tietää, mutta kyllä jo tuonkin pohjalta tuntuu mahdolliselta, että kauppasopimuksista huolimatta Monsantoa tuossa ihan oikeastikin syrjittiin, kotimaisten toimittajien hyväksi.

En tosiaan tiedä, mutta "yleinen elämänkokemus" sen on kyllä minulle tietoon tuonut, että oman maan firmojen suosiminen on kaikkien hallitusten "helmasynti" - jonka kaikki hallitukset osaavat kyllä sitten kieltää ja peittää, hyvät virkamiehet ovat sitä varten, että päätöksille oikealta näyttävät perusteet löytyvät.

Miksi muuten haastateltavana oli "environmentalist Ricardo Navarro" - mitä erityistä hän tietäisi siemenkaupasta ja kilpailutuksesta?  ;D
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 15.07.14 - klo:09:39
Jos Maaseutu- ja erävihreiden puheenjohtaja Anne Bland ajateli, että hän voi menestyksellä ratsastaa tällä monsantofobialla ...

Monsanto ei kuulu Eurooppaan - Suomen valtti puhtaus ja luomu, ei GMO (http://annebland.puheenvuoro.uusisuomi.fi/171883-monsanto-ei-kuulu-eurooppaan-suomen-valtti-puhtaus-ja-luomu-ei-gmo)

... niin hän kyllä pettyi. Kritiikkiä ja oikaisuja tuli niin Monsanton kuin GMO-viljelyn suhteen yleisestikin. Useita erinomaisia puheenvuoroja! Minun ei tarvinnut yksin vastaväitteitä siellä esittää.

Aika poikkeuksellisesti Bland siellä myös vastasi kritiikkiin. Mutta hyvin (poliitikoille) tavanomaiseen tapaan hän ei ole ottanut sitä mitään varteen. (Ainakaan vielä siellä ...)

***

Myös Maaseutu- ja erävihreiden palstalla kommentoin (aiemmin) samaa artikkelia (http://www.maaseutujaeravihreat.fi/2014/07/04/monsanto-ei-kuulu-eurooppaan-suomen-valtti-puhtaus-ja-luomu-ei-gmo/).
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 16.07.14 - klo:06:48
Osa keskustelijoista siellä tietysti asettui Blandia puolustamaan, perinteisin argumentein ja "tiedokkein". Juha-Matti Hakala 15.7.2014 kiteytti:

Quote
"Tää on ehkä kummallisin tarina täällä Uudessa Suomessa.

Pelätään, että joudutaan ostaa siemenet Monsatolta koska ne on steriilejä ja seuraavassa lauseessa pelätään, että ne saastuttaa naapurin luomu-pellon. Yhtälö on mahdoton.
Seuraavassa kappaleessa sitten valitetaan, että niiden pitäisi olla fertiilejä, jotta ei tarvitsisi ostaa Monsatolta, jolloin ne saastuttaisi sen naapurin luomu-pellon.

Kummallista. :)"
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 17.07.14 - klo:09:51

Tässä eräs esimerkki (http://blogit.iltalehti.fi/christer-sundqvist/2014/07/16/tisa-tulee-oletko-valmis/) ko. "taudista":

Quote
TISA = Trade in Service Agreement, eli suomeksi salainen valtioiden välinen palvelukauppasopimus, jossa päätetään esimerkiksi rahan vallasta ja minkä yrityksen (esim. Monsanto) tuotteita tämä maapallo jatkossa ostaa. Ei uskoisi, että tällainen olisi nykypäivänä mahdollista. Siksi se tehdäänkin salassa.

TISA-sopimuksen myötä mm. Roundup ja glyfosaatit, GMO:t ja muut Monsanton tuotteet tuodaan väkisin Euroopan markkinoille. Monsanto vie ja Eurooppa sekä muu maailma vikisee. Kukaan ei uskalla vastustaa. Salassa tämä touhu pidetään, siksi kun se on perustuslain vastainen sopimus maitten välillä.

On kieltämättä vähän "raittiimpaa" tai rationaalisempaa kuin tuo kemikaalivanatarina, mutta ...
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 02.08.14 - klo:07:51
Kemikaalivanojen ym. lisäksi on tällainenkin teoria - tässä lähinnä vain esimerkkinä yleisestä "työhypoteesistämme" (http://tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=323) - että Monsanto olisi jotenkin mukana Ukrainankin kriisssä (napattu täältä (http://portti.iltalehti.fi/keskustelu//showthread.php?p=16614391)):

Quote
Miljardöörikonnasuursijoittaja George Soros usutti kätyrinsä Ukrainan hallituksen kimppuun, kun maa kieltäytyi EU integraatiosta. Huom. Ukraina on Venäjän vilja-aitta ja EU jäsenyys yhdisttynä vapaakauppasopimukseen pakottaisi maan viljelemään Sorosin Monsanton gm-tuotantoa viimeistään investointisuojan kautta. Kohua aiheuttanut Seralini tutkimus osoittaa gm-ruaan hirvittävän vaikutuksen mm. jättikasvaimet, hedelmättömyys tutkituilla rotilla. Teollisuus vastasi tutkimukseen sanomalla ettei tässä kokeessa noudatettu "teollisuuden vaatimia standardeja", vaikka kaikki positiivisen tuloksen gm-tuotteista löytävät kokeet on tehty aivan samoilla standardeilla.

Monsanto lobbaa todella suurella rahalla Suomenkin poliitikkoja ja mediaa, joka syöttää julkisuuteen jokapäiväistä Venäjän vastaista propakandaa. Kannattaa siis katsoa mitä puolueet noiden asioiden suhteen tekevät. Monsanton siemenmonopoli käytännössä orjuuttaisi koko planeetan, koska olemalla ainoa siemiä tuottava firma ja manipuloimalla kaikki siemenet sellaisiksi ettei niitä ole itse mahdollista tuottaa lisää, Monsanto hallitsisi maailmaa täysin. Tämä päärmäärä on Monsanton ihan julkinen strategia.

Tuo teoria taitaa olla kotimaista, suomalaista "tuotantoa". Mutta osataan sitä USA:ssakin. "Paholaisen asianajaja" (Juha Leinivaara) oli löytänyt tällaisen tapauksen sieltä:

Koska Hitler: Mike Adams vs Monsanto (http://paholaisen-asianajaja.blogspot.fi/2014/07/koska-hitler-mike-adams-vs-monsanto.html)

(Luultavasti ennemmin tai myöhemmin tuo Adamsin alkuperäinen artikkeli tulee nettiin suomeksikin ... esim. Magneettimediassa)

Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 14.08.14 - klo:07:39
Kun tämä asia ei ole mennyt toivotulla tavalla eteenpäin ...

Luonnollinen koivutisle voisi korvata Monsanton glyfosaatin (http://safkatutka.fi/vieraskirjoitukset/koivutisle/)

... niin syyllisen täytynee ilman muuta olla Monsanto:

Quote
Tämä ei ole mitenkään rattoisaa luettavaa. Kerää kuitenkin kaikki rohkeutesi ja tutustu byrokratian kiemuroihin täällä Suomessa yhden karun esimerkin avulla. Tätä ei todeksi voi uskoa, mutta valitettavasti näitä tässä kirjoituksessa todettuja mätäpaiseita ponnahtaa esille Suomen virkamieskunnasta riittämiin ja Monsanton rahat kelpaavat vaikka terveys menisi koko kansalta.
(lihav. HJ)

Tosin mainittu väitöskirja tutki (ja osoitti) tämän ...

Quote
Väitöskirjatutkimus osoittaa koivupuun pyrolyysineisteissä olevan potentiaalia tehokkaaseen, halpaan ja ympäristölle vähäriskiseen nilviäistorjuntaan.
(lihav. HJ)

... ja taas glyfosaatti (http://fi.wikipedia.org/wiki/Glyfosaatti) "on huoneenlämmössä kiinteä, värittömiä kiteitä muodostava aine, jota käytetään rikkakasvien kemialliseen torjuntaan."(lihav. HJ)

Mutta kaiken takana silti lienee se Monsaatana. Uskoo tuo kirjoittaja.

Itse olisin ko. väitöskirjaselosteen pohjalta ...

Quote
Lisäksi tutkittiin voidaanko koivutisleen ja biohiilen avulla vaikuttaa glyfosaatin, Suomessa käytetyimmän herbisidin, kulkeutumiseen ympäristössä.

... kuvitellut päinvastoin, että Monsanto olisi jopa rahoittanut ko. tutkimusta!
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 17.08.14 - klo:17:05

Tämä pähkähullu ajatus jonkun - vaikkakin ison - siemen- ym. maataloustarvikkeiden myyjän kaikkivallasta on mennyt tämänkin kirjoittajan aivoihin. Otsikosta alkaen:

Monsanto & co:n Troijan hevonen (http://www.ilkka.fi/mielipide/kolumnit/monsanto-co-n-troijan-hevonen-1.1667018)

Quote
Eurooppalaisen maatalouden suurin uhka ei ole Venäjän kauppapakotteissa, vaan USA:n ja EU:n välille puuhatussa TTIP-vapaakauppasopimuksessa.

Sopimusneuvotteluja käydään salassa, lähinnä jättiläismäisten yrityskonsernien kanssa.

[,...]

Monsanton kaltaiset jätit haluavat vaikeuttaa luomuviljelyä ja ottaa haltuunsa koko ruoantuotannon aina siemenvilja- ja lannoitemonopolista lähtien. Kuluttajan ei kuulu tietää, onko liha kasvatettu hormoneilla tai ovatko kasvikset geneettisesti muunneltuja.

Näin.

(Loppu hänen tarinastaan onkin sitten sitä, että ellei maailmanloppu heti tule, niin huonompaan eli siihen suuntaan mennään. Ja - otsikon valinnasta päätellen - se on enemmän tai vähemmän Monsanton syy.)
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 26.08.14 - klo:08:10

On se vaan aika lafka, se Monsanto, jos se on tässäkin (http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/amerikkalaiset-palkkasotilaat-kiovan-juntan-tukena?xg_source=activity) mukana (lihav. HJ):

Quote
Spiegelkin myöntää että CIA:n johtamat Monsanton palkkasotilaat ovat Kiovassa ja hyökkäysodassa natsien tukena.

Tätä ideaa kyllä muualla netissä vähän perustellaankin, sillä, että Monsanto haluaisi vallata tämän "vilja-aitan" eli Ukrainan omille GMO-tuotteilleen.

Siitä, miten Monsanto on sekaantunut Syyrian ja Irakin tai Gazan kriisiin, en ole vielä nähnyt teorioita. Mutta varmaan ne kohta nettiin tulevat.
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 01.09.14 - klo:09:04

Myös Pirkko Turpeinen-Saari menee tähän em. höperehtimiseen mukaan (http://turpeinen-saari.net/blogi/?k=USA%3An+Ukraina):

Quote
Mitä USA:n liikemieseliitti ja poliittinen johto etsivät Ukrainasta? Valtava geenimuuntelun sotapäällikkö Monsanto odottaa EU:n ja USA-Ukraina neuvoston ja IMF:n vaatimia maatalouden tehostamistoimia ja geenimuuntelun levittämistä Ukrainan maanviljelyyn, siitä huolimatta että ukrainalaiset itse vastustavat GMO:ta.
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 06.09.14 - klo:06:30
Tuon Monsanton ja Ukrainan kysymyksen yhdistämisen lähteenä näyttää olevan eräs amerikkalaisen Oakland-instituutin "raportti" heinäkuulta:

Monsanton varjo Ukrainan yllä (http://www.tiedonantaja.fi/2014-5-9/monsanton-varjo-ukrainan-ylla)

On hurjaa, että GM-viljelylle itse hyvin nihkeä EU on kuitenkin näin saatu mukaan kähmintään, joka tähtää tähän (lihav. HJ):

Quote
"Kaliforniassa toimiva Oakland-instituutti toteaa heinäkuun lopulla julkaistussa raportissaan, että Ukrainan tekemä sopimus Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n 17 miljardin dollarin lainapaketista avaa Ukrainan markkinat geenimuunnellulle viljelylle ja GM-tuotteille. Ukrainan nykyinen lainsäädäntö ei salli geenimuunneltujen kasvien kasvatusta. Maan EU:n kanssa tekemässä assosiaatiosopimuksessa artikla 404 toteaa kuitenkin, että Ukrainan on avattava maatalouttaan kilpailulle sekä tehtävä siitä tehokkaampaa."

Tämä alkuperäinen lehdistötiedote antaa ymmärtää, että tämä asia on ollut erittäin tärkeä, jopa ratkaiseva tekijä koko kriisin taustalla:

Press Release: The World Bank and the IMF Open up Ukraine to Western Interests  (http://www.oaklandinstitute.org/press-release-world-bank-and-imf-open-ukraine-western-interests)

Vaikkei tiedotteessa Monsantoa mainita, niin varmaan kumminkin ajatellaan. Kuten Tiedonantajankin kirjoittaja näyttää ymmärtäneen.

(Marko Korvelan asenne näkyy hyvin: investointilupaukset ym. ovat "varjo" - monen muun silmissä ne voisivat olla valoa, valonkajastusta tässä taloudellisessa tilanteessa!)
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 17.10.14 - klo:07:36
Tämäkin blogikirjoitus jätetään tässä nyt kommentoimatta, mutta lisätään näin kokoelmaamme:

Suomen maanviljelijöiden tuet jäädytetään ensi vuodeksi - Seuraavaksiko nälkäpelit alkaa (http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/suomen-maanviljelij-iden-tuet-j-dytet-n-ensi-vuodeksi)

Quote
Kaikki tämä EU:n takana oleva maatalouspolitiikka ei ole minkään EU:n päättämää, vaan sen takana hengittää jälleen tämä pahamaineinen Monsanto-yhtymä ja sitä kontrolloiva salainen maailmaneliitti.

Tämä Monsanto on elintarviketeollisuuden piirissä mafian keinoin toimiva suuryhtiö, jonka päätarkoitus on myrkyttää valtaväestöä elintarviketeollisuuden kautta mm. geenimuuntelulla, dioksiinilla, aspartaamilla, PCB:llä, lisäämällä naudoille kasvuhormoonia, myrkyttämällä kasveja eri myrkyillä kuten Vietnamin sodassa käytetty Agent Orange.

Eli käytännössä tämä kaikki Monsanton elintarviketeollisuuden pääagenda on täyttä tämän maaplaneetan valtaväestön depopulaatioon tähtäävää eugeniikkaa, jolla 90 % pitäisi saada siivottua pois keinolla millä hyvänsä n. vuoteen 2050 mennessä. 

Ehkä tuonkin "ylittää" - tai pääsee samalle "tasolle" - tämä nettikeskustelun idea:

MIKSI USA aikoinaan hyökkäsi Vietnamiin?? Vielkäkään ei ole kerrottu ainuttakaan järk (http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?p=17155906) [evää seltystä?]

Ja vastaus:

Quote
Monsanto halusi rahaa.

Vielä ei ole tietääkseni iskua WTC-torneihin (http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/ulkomaat/3243630/kuka-asetti-rajahteet-wtc-torneihin) laitettu Monsanton syyksi, mutta eiköhän senkin aika tule.
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 29.01.15 - klo:14:20
Sande kirjoittaa blogissaan SANDEN BLOGI (Miksi ehdokkaaksi?) (http://rayhablogi.blogspot.fi/2015/01/miksi-ehdokkaaksi.html):

Quote
Miksi meillä ei saisi olla omaa armeijaa? Koska kun se on menetetty, me emme enää kykene vastustamaan liittovaltiota, joka Euroopan Unionista tulee. Emme enää kykene puolustautumaan ylikansallisia jättiyrityksiä ja niiden "turvayksiköitä" vastaan. Eikä tämä ole mitään foliopipoilua, vaan totta. Monsanto osti palkkasoturifirma Blackwaterin jo jokunen vuosi sitten.

Ei, Sande, valitan, että täytyy sanoa, se on "foliopipoilua".

Samaa foliopipoilua harrastavat, Monsanton suhteen, ja kyllä muutenkin, täällä jo osin mainitutkin sivustot:

Havaintoja uudesta maailmanjärjestyksestä (http://nwohavaintoja.blogspot.fi/)
Magneettimedia (http://www.magneettimedia.com/)
Verkkomedia (http://www.verkkomedia.org/)

Näitä, näissä esitettyjä kommentteja ei siis jaksa ruotia yksityiskohtaisesti. Kummasti (ja valitettavasti) niissä esitetyt foliopipoajatukset sitten putkahtavat esiin muissa nettikeskusteluissa. Osin varmaan ko. sivustojen väen itsensä toimesta, mutta joku on saattanut mennä ihan aidosti halpaan, ja uskoa näiden sivustojen "sensaatiomaiset" paljastukset.

Kun vielä nämä "foliopipoväitteet" eivät aina eroa kovinkaan paljon siitä, mitä sitten ihan muuten arvostettavissa medioissa väitetään Monsanton vaikutusvallasta eri asioissa ...

 
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 23.02.15 - klo:07:22
Tämä kirjoitus (23.5.2013) pyrkii olemaan "kiihkoton" ja siinä aika hyvin onnistuu. Merkille pantavaa on, että kirjoittajat ovat Viitteen eli Vihreiden tiedejärjestön jäseniä. *)

EU:lle teknologiaehdotuksia 3/3 - geenimanipulaatio (http://akutalikka.puheenvuoro.uusisuomi.fi/140869-eulle-teknologiaehdotuksia-33-geenimanipulaatio)

Mitään edellä maintun kaltaista "foliopipoilua" ei kirjoituksessa ole. Mutta silti voi kysyä, heijastaako tämä näkemys kuitenkin vienosti tätä Monsanton vastaista hysteriaa:

Quote
Tärkein ensimmäinen askel olisikin selkeyttää EU:n laki- ja patenttijärjestelmää niin, että yksi suuryritys ei pysty saamaan määräävää markkinaosuutta. Eräs vertailukohta löytyy Microsoftista, jonka monopoliaseman varjopuolia EU on pyrkinyt ja onnistunutkin suitsimaan. GMO-teknologian laajempaa käyttöä Euroopassa tulee harkita vasta, kun on lainsäädännöllä varmistettu, että Microsoftin kaltaista monopolia ei pääse syntymään geenimuuntelun saralla.

Monsanto siis hallitsee keskustelua, eikä nykyinen tilanne ole ollenkaan hyvä sinänsä neutraalin ja lupaavan teknologian kehittämiseksi ja käyttöönottamiseksi. Toisaalta Monsanton ylivoima on todellisuutta, eikä GMO-teknologiaa voi tarkastella tyhjiössä.   EU:ssa on hyväksytty muutamia GMO-lajikkeita (Monsanton maissia ja Basfin perunaa), mutta jäsenmaat ovat enimmäkseen kieltäneet niiden viljelyn.  Tällä hetkellä päätös lienee oikea, mutta jos poliittiset ongelmat pystyttäisiin ratkomaan, asiaa pitäisi harkita uudelleen.

En nimittäin usko, että Monsanton ylivalta olisi tai olisi ollut mitenkään erityisesti vaikuttamassa EU:n GMO-politiikkaan. Muutoin kuin sitä kautta ehkä, että juuri EU:n vihreät ovat asian hahmottaneet tuolla tavalla. EU:n ja jäsenvaltioiden käytännön politiikka ja myös EU:sta riippumattomat "aktivistien" toimet (mm. koepeltojen sabotointi) ovat päinvastoin aiheuttaneet sen, että kilpailu alalla on vähentynyt, kun koko tutkimus- ja kehitystoiminta on pitkälle siirtynyt pois Euroopasta.

Jos vielä viljeltäväksi hyväksyttyjä GMO-lajeja - ja hyväksyjä on EU, ei Monsanto - on juuri nuo kaksi (nyttemmin yksi), mitään havaintoja firman monopoliaseman väärinkäytöstä alalla ei ole voinut EU:ssa syntyä. (Muuta kuin sillä triviaalilla tavalla, että nyttemmin se ainoa luvallinen GMO-lajike EU:ssa on Monsanton kehittämä.)

Tuokin kirjoitus ottaa vertailukohdaksi Microsoftin aseman tietotekniikassa. Eipä Microsoftin (osittaista) monopoliasemaakaan lopulta ole varsinaisesti voitu poliittisilla päätöksillä horjuttaa (vaikka toki vähän säädellä), kyllä siinä ratkaiseva tekijä on ollut oikea kilpailu, vaihtoehtojen olemassaolo ja kehittäminen.

Eikä muuten Microsoftin monopoliaseman varjopuolia ole pyritty siten suitsimaan, että olisi annettu jäsenmaille lupa päättää, sallivatko ne Microsoftin ohjelmistotuotteet alueellaan (vai olisiko se, sallitaanko tietotekniikka yleensä parempi vertaus tässä) ...  ;D

Lisäksi tämä asia on yleisesti mitä parhain esimerkki "tarkoittamattomien seurausten laista" (jonka mukaan niitä aina tulee). Jos ja kun EU pyrkii erittäin kireään kontrolliin GMO-tuotteiden suhteen, tulee aina vain todennäköisemmäksi, että vain suurilla firmoilla on varaa kalliisiin hyväksymismenettelyihin. Jolloin asiaan osallistuvien firmojen määrä aina pienenee - kunnes jäljellä on yksi ... (jonka nimi siis nykytilanteessa kyllä todennäköisesti alkaa M:llä). Ei, en suosita löysiä menettelyjä, mutta meillä on nyt tämä ajankohtainen esimerkki, eli papaija (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=132.msg6507#msg6507). Olisiko ko. tuotteen hyväksyminen (uudelleen! Sehän on jo hyväksytty USA:ssa ym. ym.) myytäväksi EU-alueella jätetty hakematta juuri siitä aiheutuvien (lisä)kustannusten vuoksi? Taustalla tuskin on pelkoa, ettei se olisi läpäissyt EU:n (kuulemma tiukempia) turvallisuusvaatimuksia. (Tämä papaija ei ole Monsanton tuote, vaikka sen kehittämiseen onkin käytetty aikanaan Mosantolta lisensoitua tekniikkaa.)


____________

*) merkille pantavaa on tietysti myös, että Vihreiden puoluelinjaan ei tällä kirjoituksella tai siinäkin mainitun Osmo Soininvaaran ym. kirjoituksilla ole ollut vaikutusta. Se on hyvin ennallaan, kuten vaikkapa EU:n GMO-direktiivin käsittelyssä (http://www.vihrealanka.fi/uutiset-ymp%C3%A4rist%C3%B6/eu-antoi-luvan-kielt%C3%A4%C3%A4-gmon-%E2%80%93-ei-aplodeja-vihreilt%C3%A4) nähtiin. Etsitään edelleen "vesitiivistä mahdollisuutta estää" näiden lajikkeiden viljely.
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 19.03.15 - klo:08:40
Eivät ole tuntemattomia Monsanton kavalat aikeet, kaikkialle ulottuvat lonkerot ja pirullinen valta Perussuomalaisillekaan:

Monsanto, Ukraina ja Nato (https://blogit.perussuomalaiset.fi/jukka-wallin/monsanto-ukraina-ja-nato/)

Quote
Tällä hetkellä tilanne Ukrainassa on se, että saadakseen lainaa ja pystyäkseen jatkamaan sotaa kapinallisia vastaan, ukrainalaiset poliitikot ovat joutuneet antamaan periksi, niin IMF:lle kuin Yhdysvaltain hallitukselle, salliessaan Monsanton ja muiden vastaavien yritysten ”kehittämään” Ukrainan maataloutta. Kuka omistaa siemenet, omistaa myös maatalouden. Monsanto antaa maanviljelijöille siemenet rahaa vastaan. Mutta, kun maanviljelijä ei pysty maksamaan lainojaan, niin tilat pakkolunastetaan Monsantolle tai muille vastaaville yrityksille. A. Hitlerin unelma Ukrainan ”mustasta mullasta”, joka ruokkii Saksan, ruokkiikin kohta globaalien yrityksien tilejä. Jos juokset sutta pakoon, niin karhu voi tulla vastaan, on vanha suomalainen sanalasku.

Tämä kuvio on siitä mielenkiintoinen, kun meidän jäsenyyttä ”puolustusliitto” Natossa on perusteltu taloudellisilla intresseillä. Mahdollisesti tämä tarkoittaa kuitenkin monikansallisten yritysten intressejä, ei meidän. Muistakaa kun äänestätte tulevissa vaaleissa, niin tarkistakaan onko ehdokkaalla Monsanton merkki takissa. [...]PS. Tulikin tässä mieleen, että yhdistykselle ei ole vielä saatu aikaiseksi sitä T-paitaa. Jos nyt ottaisi yhteyttä Monsantoon, että saisiko siltä tällaiseen paitaan vähän taloudellista tukea, jos ottaisi myös sen merkin ... vitsi, vitsi, vitsi, vitsi!  :D  (Ks. vaikka sääntömme (http://tuottavamaa.org/yhdistys.php)!)
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 09.05.15 - klo:07:50
Jos tämä kauppa toteutuu ...

Monsanto teki jättitarjouksen Syngentasta (http://www.kauppalehti.fi/uutiset/monsanto-teki-jattitarjouksen-syngentasta/B3D4HUJZ)

... se on varmasti omiaan vahvistamaan tätä teoriaa kaikkivoivasta - ja kaikkipahasta - Monsantosta.

Eikä se ole muutenkaan hyvä asia. Oikeastaan olen koko ajan hyväksynyt Monsanto-kritiikissä sen, että se on liian suuri. Ei se ole kyllä missään monopoliasemassa, mutta tällainen kehitys eli tämä kauppa kyllä siihen suuntaan veisi.

Tässä aavistelen, että sekä USA:n että EU:n kilpailuviranomaisilla on tähän asiaan vielä oma sanottavansa.

(Tosin EU:n kilpailuviranomaisille Monsantolla olisi kyllä moraalinen oikeus vastata, että mitä ihmettä tämä asia teille kuuluu! (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=110.0)  ;D)
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 12.05.15 - klo:07:22
Tässä on pientä analyysia siitä, miksi Monsanto em. tarjouksen teki ...

Why GMO-giant Monsanto made offer for Syngenta’s chemical-focused company (http://www.geneticliteracyproject.org/2015/05/11/why-gmo-giant-monsanto-made-offer-for-syngentas-chemical-focused-company/)

... ja myös tieto siitä, että Syngenta hylkäsi tarjouksen.

Olennaisen syyn katsotaan siinä olleen sen, että bioteknisten siementen kauppa ei välttämättä enää ole, ainakaan jatkossa, sellainen rahasampo kuin 10 vuotta sitten. Ja näin Monsanton kannattaisi laajentaa toimintaa  maatalouskemikaalien suuntaan (joka on Syngentan vahva alue).

Syngentalla oli siis oikeus Monsanton tarjous hylätä. Mutta varmaan jatkossakin uskotaan siihen, ettei kehitysmaan viljelijällä tällaista kieltäytymisoikeutta ole, kun hänelle kaupataan yhtä Monsanton siemenpussia ...
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 01.07.15 - klo:06:24
Tässä artikkelissaan ...

Anti-GMOers claim Monsanto controls the world food supply. What are the facts? (http://www.geneticliteracyproject.org/2015/06/29/anti-gmoers-claim-monsanto-controls-the-world-food-supply-what-are-the-facts/)

(so. GMO-vastustajat väittävät, että Monsanto hallitsee maailman ruokatarjontaa. Mitkä ovat tosiasiat?)

... Steve Savage toteaa, ja melkeinpä osoittaa, että tosiasiassa GMO-vastaiset aktivistit itse kontrolloivat maailman ruokatarjontaa. Erilaisilla tavoilla, jotka eivät ole demokraattisia eivätkä avoimiakaan.

Apunaan heillä on sitten liike-elämän "hyödyllisiä idiootteja". Esimerkkinä tästä McDonalds, joka painostettiin hylkäämään GMO-perunat, ja näin saatiin niiden (lupaava) kehitys pysäytettyä koko USA:ssa (ja sitä kautta käytännössä koko maailmassa). Ks. artikkelin luku "Manipulation through brand protectionism".

(Tällaisia hyödyllisiä idiootteja on Suomessakin. Ks. äskettäinen pienimuotoisempi esimerkkimme (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=77.msg6938#msg6938) tästä, vaikkei siinä GMO-tuotteesta ollutkaan kyse.)

Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 29.07.15 - klo:16:47
Faktaa, joku oli laskenut:

Monsanto and ag giants ‘own’ global seed business? No. 7200 seed companies in Europe alone. (http://www.geneticliteracyproject.org/2015/07/29/monsanto-and-ag-giants-own-global-seed-business-no-7200-seed-companies-in-europe-alone/)

7200 siemeniä myyvää firmaa, yksin Euroopassa. Tämä sitten, kun seuraava kertoo, miten Monsanto on ottamassa koko maailman siemenkaupan haltuunsa.
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 01.08.15 - klo:06:01
Tämä vielä puuttui! Ei puutu enää:

http://keskustelu.suomi24.fi/t/13724510/monsanton-salaisuus

(Ennenkaikkea keskustelun aloittajan puheenvuoroon viitaten, sittenhän tuo keskustelu alkaa vähän rönsyiillä. On siinä ehkä pari vastalauseeksikin tulkittavissa olevaa puheenvuoroa?)
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 22.09.15 - klo:07:24
Jari-Pekka Vuorela otsikoi reippaasti ...

Puhtaan ruoan puolesta luomuskeidaa vastaan (http://jpvuorela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/195709-puhtaan-ruoan-puolesta-luomuskeidaa-vastaan#comments)

.. mutta puheenvuoroon viittaaminen sopii jatkoksi tähän.

Quote
Monopolikapitalismi on monopolikapitalismia. Sitä pitää vastustaa. Tavattomasti kuitenkin ärsyttää Ylen tämänpäiväinen otsikko: "Kymmenissä maissa protestoitiin Monsanton tuholaismyrkkyjä ja geenimuuntelua vastaan – 'Häipykää täältä'".

Koska näemme otsikon: "Kymmenissä maissa protestoitiin Kalashnikovin aseita ja teräksen karkaisumenetelmiä vastaan – 'Häipykää täältä'". Logiikka olisi sama.

[...]

Jos jollakulla on bakteeritulehdus, keskimääräinen luonnon ystävä ei sano hänelle: "Älä ota lääkefirman antibiootteja, syö hometta seinästä."

Lue koko kirjoitus.

PS. Terveisiä vaan, Jari-Pekka! Hyvin sinut muistan, vaikka vuodesta 1977 (ja MAES:ista) jo on tovi vierähtänyt. Heikki
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 24.12.15 - klo:10:03
Tiettyä menestystä on Monsanton demonisoijilla ollut, tämän tutkimuksen mukaan ...
.
Consumer comfort with GMOs linked to which companies thought to make them (https://www.geneticliteracyproject.org/2015/12/18/consumer-comfort-gmos-linked-companies-thought-make/)

... jossa amerikkalaiset kuluttajat olivat kertoneet, missä määrin he luottivat GMO-tuotteeisiin niiden alkuperän mukaan. Monsantolta peräisin oleviin tuotteisiin luotettiin vähiten.
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 18.03.16 - klo:10:21
Ovatko Monsanton "menetetty" maine ja sitä vastaan käyty jatkuva kampanjointi vaikuttaneet tähän Intian ratkaisuun:

Monsanto ‘welcome to leave India,’ government says it will develop own GMO seeds (https://www.geneticliteracyproject.org/2016/03/17/monsanto-welcome-leave-india-government-says-will-develop-gmo-seeds/)

Eli Intian hallitus toivottaa Monsanton tervemenneeksi, ja lupaa Intian itse kehittävän tarvitsemansa GMO-siemenet, erityisesti puuvillassa.

Tässä vaiheessa kyse on vielä uhkauksesta: näin tehdään, ellei Monsanto laske siementensä hintoja.

Tuossa ollaan sitten tämän problematiikan keskiössä:

- epäilemättä Monsantolla on GMO-puuvillan siemenissä siellä lähes monopoliasema
- mutta onko Intian hallituksella silti oikeutta tai varaa noin vain jyrätä jalostajan oikeuksia, loukata kansainvälisiä patenttisäädoksiä ja -sopimuksia?
- (ja sitten tietysti, jos Intia kuitenkin asiassa vähän perääntyy, salaliittoteoreetikot saavat varmasti vettä myllyynsä)
- (toisaalta, jyrkimpien salaliittoteorioiden mukaan tuollaista, mitä uutisessa kerrottiin, ei olisi pitänyt koskaan edes tapahtua. Vrt. siihen, millainen sen vaikutusvallan on kerrottu joka puolella maailmaa (http://tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=317) olevan.)
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 23.03.16 - klo:07:55
Hupaisasti kysymys Monsantosta on tullut mukaan jopa Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

Donald Trump on yllättävästi esiintynyt Monsanton suhteen kriittisenä, vaikka vain näin, yhdellä twiitillä:

Donald Trump says "Too much Monsanto in the Corn Creates Issues in the Brain" about Iowa Voters (http://www.fooddemocracynow.org/blog/2015/oct/23/trump-insults-iowa-voters-takes-monsanto-immediately-caves-big-ag-farm-lobby)

Quote
The GMO labeling movement is happy to have Donald Trump's support, it's refreshing to hear a Republican presidential candidate stand up to Monsanto and the industrial farm lobby, even if it is only for a few minutes on Twitter.

Bernie Sanders on reippaasti firmaa vastaan ja luomun puolesta:

Bernie Sanders promises to protect organic farming and denounces Monsanto (http://www.examiner.com/article/bernie-sanders-promises-to-protect-organic-farming-and-denounces-monsanto)

Tuon mukaan Monsanton ainoa toivo on Hillary Clinton:

Quote
Clinton has long time connections to the Monsanto corporation and other big business interests that have been criticized by health and consumer advocates for their apparent efforts to monopolize the food supply. Biotechnology industry leaders have suppressed evidence of health and environmental hazards caused by GMOs and other biotech and chemical alterations of the food supply. Clinton recently spoke at a biotech industry event about refining the public relations tactics and propaganda language used to promote GMOs to the public. Additionally, Monsanto's CEO Hugh Grant was recently a featured speaker at the Clinton Global Initiative 2015 Annual Meeting.

Eli hän tukee tuota firmaa, jolla on ollut valta ja voima ajaa pimentoon todistusaineisto geenitekniikaan terveydellistä ja ympäristöllisistä haitoista. Ja joka selvästi haluaa monopolisoida koko ruoan tuotannon USA:ssa. Jos siis Examineria uskomme.
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 13.05.16 - klo:06:29
GMO-vapaa Suomi koettaa ilmeisesti kiillottaa  :-\ imagoaan ja kylvää monsantofobiansa viereen bayerfobian siemenet:

Bayerilla enemmän GMO-patentteja kuin Monsantolla (http://www.gmovapaa.fi/ajankohtaista/tiedotteet-ja-tapahtumat/bayerilla-enemman-gmo-patentteja-kuin-monsantolla)

Luonnollisesti kirjoituksen lähteenä on vain yksi nettisivusto, joka kuuluu erilaisia outoja salaliittoja vilistävälle yhden aatteen järjestölle (Coalition against BAYR-dangers), joka on ottanut yhden firman salaliittojensa kestojuoneksi.

Jos näin käy ...

Bayer harkitsee jättimäistä ostotarjousta kilpailijastaan (http://www.taloussanomat.fi/porssi/2016/05/12/bayer-harkitsee-jattimaista-ostotarjousta-kilpailijastaan/20165154/170)

Quote
Jos Bayer ostaa Monsanton, uudesta yhtiöstä tulee maailman suurin siemen- ja maatalouskemikaaliyhtiö.

... niin siinäpä oiva fobian kohde!

En kyllä välttämättä tervehdi ilolla tällaista kehitystä, vaikka en näitä fobioita nielekään. Jotenkin jopa ihmettelen, että sekä EU:n että USA:n kilpailulait näyttävät olevan hyvin hampaattomia tällaista monopolisoitumis- tai ainakin oligopolisoitumiskehitystä vastaan.

***

Sinänsä tuosta uutisesta tulee esille kummalllinen seikka, miten halvaksi kuitenkin arvioidaan tämän (oletettavasti, ks. edellä) koko maailmaa pikkusormensa ympärillä pyörittävän yhtion, eli Monsanton arvo.  :)

Quote
Monsanton markkina-arvo on noin 40 miljardia dollaria eli noin 35,1 miljardia euroa, kun Bayer on 84 miljardin euron yhtiö.

Kun Forbes-lehden mukaan (http://www.forbes.com/profile/bill-gates/) Bill Gatesin omaisuus on 76,3 miljardia dollaria, hän pystyisi ostamaan tuon yhtiön yksin, ja jäisi vielä taskunpohjalle rahaakin. Bayer näiyttäisi olevan jo Gatesillekin liikaa.
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 24.05.16 - klo:04:28
Näin tuo kaupanteko etenee:

Bayer tarjoaa 55 miljardia euroa Monsantosta – jättiyhtiö olisi maailman suurin maatalouden toimittaja (http://www.hs.fi/talous/a1463967027069)

Paperilehden ingressi tänään kertoo, että noin paljon Bayer on valmis maksamaan "huonomaineisesta" yhtiöstä.

Mikähän on tämän huonon maineen syy?

Quote
Monsanto on ollut pitkään julkisen arvostelun kohde erityisesti muuntogeenisten tuotteiden takia.

Markkinatutkimusyhtiö Nielsen teki vuonna 2014 kyselyn, jonka perusteella Monsanto on yksi maailman huonomaineisimpia yrityksiä.

Johan on rikos: myy muuntogeenisiä tuotteita! Siinäpä peruste huonoon maineeseen! Kun se ei analysoi asiaa tuon syvällisemmin, HS itse liittyy näin kirjoittamalla monsantofoobikkojen joukkoon. (Ja/tai GMO-foobikkojen.)

***

Tämä on jo tieto, ja melkeinpä peruste vastustaa tuota fuusiota ...

Quote
JOS fuusio toteutuu, se synnyttää maailman suurimman maatalousteollisuuden toimittajan. Monsanto on jo nyt maailman suurin siementen, tuholaismyrkkyjen ja lannoitteiden valmistaja.

... mutta tuohon kaipaisi vielä rinnalle oikeita lukuja siitä, mitkä ovat markkinaosuudet nyt ja kaavaillussa tulevaisuudessa, noissa tarvikkeissa. Ainahän joku on suurin, mutta voi olla sitä myös niin, ettei mitenkään uhkaa monopoliasemalla. Nyt tällainen uhka on olemassa. Vai onko? Jo Monsanton asemaa ja osuutta maailmankaupasta on perinteisesti suuresti liioiteltu (ks. esim. edellä 29.07.15).

Ja onko Monsanto edes suurin lannoitteiden valmistaja? Minusta ei. Onko sillä edes yhtään lannoitetuotantoa? Tai ainakaan mitään merkittävää? Ainakaan englanninkielinen Wikipedia-artikkeli yhtiöstä (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Monsanto) ei siitä asiasta lainkaan kerro.
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 24.05.16 - klo:13:28
Tämä taitaa olla järkytys kaikille osapuolille: jos tuosta suurkaupasta jotain tulee - niin Monsanto-nimestä ehkä luovutaan!

End of Monsanto? Bayer could change name if deal to buy company is completed (https://www.geneticliteracyproject.org/2016/05/24/end-monsanto-bayer-change-name-deal-buy-company-completed/)

Mahtava brändi on menossa kaikilta hukkaan.
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 25.05.16 - klo:04:46
Ja onko Monsanto edes suurin lannoitteiden valmistaja? Minusta ei. Onko sillä edes yhtään lannoitetuotantoa? Tai ainakaan mitään merkittävää? Ainakaan englanninkielinen Wikipedia-artikkeli yhtiöstä (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Monsanto) ei siitä asiasta lainkaan kerro.

Taisi tuossa väitteessä tulla toimittajalle yksinkertaisesti virhe. Tässäkin vahvasti ideologisessa artikkelissa, joka yrittää todistella, että lannoitteiden suuri kysyntä on Monsanton syytä (!), itse valmistajista sanotaan kuitenkin:

Meet Monsanto's Evil Twin, an Industry That Does Major Damage and Gets Shockingly Little Attention
Chemical fertilizer pollutes the environment, disrupts the climate and damages human and animal health. (http://www.alternet.org/food/meet-monsantos-evil-twin-industry-does-major-damage-and-gets-shockingly-little-attention)

Quote
That’s bad for the environment—but good for fertilizer companies. Thanks to low natural gas prices, after decades of importing nitrogen fertilizer from the Middle East, the number of U.S. nitrogen fertilizer plants is growing. The three leading domestic producers—Koch Industries, Orascom Construction Industries and CF Industries—are reaping the benefits.

Who’s driving demand for all this nitrogen fertilizer? Monsanto.
(lihav. HJ)

Varmasti siinä kerrottaisiin, jos Monsantolla olisi edes jotain omaakin tuotantoa. Jossain oli pikkutieto, että Monsanto olisi v. 1955 ostanut jonkin pienen fosforilannoitteita valmistavan tehtaan, mutta siitäkään ei ole sittemmin mitään kuulunut.

(Oikaisu nyt lähetetty Hesariinkin.)
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 25.05.16 - klo:09:26
Mutta vielä tätä kauppaa hierotaan:

Monsanto hylkäsi Bayerin osto­tar­jouksen (http://www.suomenmaa.fi/?app=NeoDirect&com=6/27/116713/cd16a582b7)

Quote
STT 24.5.2016 21:55
Talous. Yhdys­val­ta­lainen maata­lou­syhtiö Monsanto on hylännyt saksalaisen lääke- ja kemianjätin Bayerin tekemän osto­tar­jouksen. Monsanton mukaan tarjous on liian alhainen.

Bayer tarjosi Monsantosta noin 55 miljardia euroa. Monsanton hallituksen päätös hylätä tarjous oli yksimielinen. Yhtiö kertoo kuitenkin olevansa valmis jatko­neu­vot­te­luihin asiasta

Suomenmaa ja/tai STT tuntee asian Hesaria paremmin:

Quote
Monsanto on yksi maailman suurimmista biotek­no­lo­gi­ayh­ti­öistä. Se tuottaa muun muassa siemeniä ja torjunta-aineita.
(lihav. HJ)

Eikä siis lannoitteita. Vilkaisin äsken ko. Hesarin sivulle (http://www.hs.fi/talous/a1463967027069), vielä siellä ei oikaisua ollut, mutta kyllä asiassa on kohtuulista antaa vähän aikaa.PS. 26.5.16: Netistä löytyy lista 11 suurimmasta lannoitevalmistajasta:

The 11 Biggest Fertilizer Companies in the World (http://www.insidermonkey.com/blog/the-11-biggest-fertilizer-companies-in-the-world-354034/)

Sinne Monsantolla ei ainakaan ollut mitään asiaa. Eikä edes tälle Wikipedian listalle:

Category:Fertilizer companies (https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Fertilizer_companies)

Tämä nyt varmemmaksi vakuudeksi, vaikka katsonkin, että todistamisen taakka on nyt Hesarilla.
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 03.06.16 - klo:08:01
Lähti:

***

Päätoimittaja Kaius Niemi
Helsingin Sanomat

Olette jättäneet oikaisematta - vaikka teille on asiasta huomautettu - väärän väitteen tässä uutisessa ...

http://www.hs.fi/talous/a1463967027069

"Bayer tarjoaa 55 miljardia euroa Monsantosta – jättiyhtiö olisi maailman suurin maatalouden toimittaja"

... että Monsanto olisi maailman suurin lannoitteiden valmistaja.

Heikki Jokipii
[jne]

***

Aikaa oikaisuun on ollut.
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 13.06.16 - klo:07:20

10 päivää tuossakin odotin. Kun ei mitään tapahtunut, JSN-kantelu lähti äsken. Asia on sinänsä pieni, mutta on sitten siltä kannaltakin kummallinen. Ei tuon pikkuvirheen korjaaminen olisi HS:lle mitään "maksanut".
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 15.09.16 - klo:05:56
Nyt tässä uudessa uutisessa samasta kaupanteosta ...

Lääkevalmistaja Bayer ostaa kiistellyn kasvien biotekniikkayhtiö Monsanton (http://www.hs.fi/talous/a1473824183605)

... väite Monsantosta lannoitevalmistajana on pudonnut vain pois. Mutta em. vanhassa uutisessa se on yhä vielä, korjaamatta.

Virhe on tavallaan siis korjattu, mutta sitä ei ole myönnetty. Olen huomannut, että eräät ihmiset ovat tuollaisia. Mutta että lehdetkin.

Entäpä JSN? Se ilmoitti, että asia jätetään tutkimatta, koska en kuulemma ole osoittanut em. väitettä virheelliseksi!!! Tuohonkin sai ilmoittaa tyytymättömyytensä, ja minä ilmoitin.

Muutenkin ääni kellossa näyttää HS:lla hiukan muuttuneen. Nettiversiossa on kyllä vielä tuo ...

Quote
[...] joka tunnetaan arvostelua herättäneistä muuntogeenisistä eli GMO-tuotteista

... mutta paperiversiossa sitä ei ollut.  Paperiversiossakin kyllä kerrottiin,  että "yhtiön liiketoiminta on herättänyt arvostelua eri puolilla maailmaa", mutta se on selvästi eri väite, väite eri asiasta.

Sen sijaan tämä on jo neutraalia tai jopa myönteistä tekstiä Monsanton toiminnasta:

Quote
Monsanton kasvinjalostus ja kasvinsuojeluaineiden valmistus ovat periaatteessa lupaavia kasvualoja, sillä tulevaisuudessa kasvinviljelyn satoisuuden pitää tehostua, jotta maailman kasvavan väestön ruokahuolto voidaan turvata.

***

Tuo kaupanteko vielä kestää, uutisessa kerrotuista syistä. Vielä lienee ennenaikaista spekuloida, saako Bayer kaupassa myös täällä kuvatun monsantofobian, tai saako ilmiö uuden nimen.
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 16.09.16 - klo:05:51
Tässä jutussa taitaa olla jo nupuillaan kehittymässä oleva "bayerofobia":

Monsantoa havitteleva Bayer kehitti heroiinin, aspiriinin ja glyfosaattia kestävän gm-rapsin (http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/talous/monsantoa-havitteleva-bayer-kehitti-heroiinin-aspiriinin-ja-glyfosaattia-kest%C3%A4v%C3%A4n-gm-rapsin-1.162108)

Eipä silti, kuten olemme edellä tuoneet esillekin, jättiyritysten fuusioituminen vielä valtavammiksi ei ole välttämättä maailmalle hyvä asia. Vaikka kilpailua vielä, Hesarin uutisen/Reutersin mukaan, markkinoille jäisikin:

Quote
Uutistoimisto Reutersin mukaan kaupassa syntyvän uuden yhtiön osuus maailman viljelykasvien siemenistä ja kasvinsuojeluaineista olisi yli 25 prosenttia.
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 21.09.16 - klo:07:07
Tämän kirjoittajan mukaan juuri EU:n yliraskas säätelyjärjestelmä ajaa tällaisiin ratkaisuihin kuin tämä Bayerin ja Monsanton valtava kauppa eli fuusioituminen:

EU regulations contributing to consolidation in biotech, agrochemicals industries (https://www.geneticliteracyproject.org/2016/09/20/eu-regulations-contributing-consolidation-biotech-agrochemicals-industries/)

Vaan muualta kyllä tiedetään, että ihan samaan suuntaan vaikuttavat paineet ovat kyllä olemassa ja vaikuttamassa USA:ssakin.

***

Tässä myös Hank Campbell pohdiskelee sitä, tarvitaanko tämän fuusion jälkeen uutta variksenpelätintä GMO-vastaiselle liikkeelle:

With Bayer Buying Monsanto, Non-GMO Project Is Puzzled About Who To Fearmonger (http://acsh.or.g/news/2016/09/15/bayer-buying-monsanto-non-gmo-project-puzzled-about-who-fearmonger-10172)

Ja pohdiskeleepa muutoinkin tämän liikkeen strategiaa, taktiikkaa ja niiden onnistumista.
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 23.09.16 - klo:06:22
Tuo fuusio joutuu vielä kilpailuviranomaisten syyniin ja saattapa tulla vielä USA:n senaatinkin käsittelyyn. Mutta Bayer miettii jo seuraavia siirtoja, ja yksi niistä on Munsanto-nimen hylkääminen, brandinä:

Bayer considering dropping Monsanto brand name (https://www.geneticliteracyproject.org/2016/09/22/bayer-considering-dropping-monsanto-brand-name/)

Tämäkin kirjoittaja näkee toiveikkaasti, että Monsanton "loppu" voisi olla jonkinlainen uusi alku:

Could the end of Monsanto signal a new beginning for GMOs and crop science? (https://www.geneticliteracyproject.org/2016/09/21/end-monsanto-signal-new-beginning-gmos-crop-science/)

Quote
Monsanto’s end will be met with delight from many environmentalists. But now it’s time for a rational conversation about biotechnologies.

Pelkäänpä, ettei se ole noin yksinkertaista. Pelkäänpä, että se uusi variksenpelätin tavalla tai toisella keksitään.


Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 26.09.16 - klo:04:37
Nämä lauseet ja lausunnot yhdessä ja samassa artikkelissa ovat kyllä oikeastaan "hupaisia":

Megakorporaatioiden yhdistyminen herättää kauhua – ”Päättää yksin, mitä ruokaa lautasellamme on” (https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/204491-megakorporaatioiden-yhdistyminen-herattaa-kauhua-paattaa-yksin-mita-ruokaa)

Quote
Ympäristötieteilijä Susanne Schmidt kertoo Financial Timesissa, että ajatuskin kyseisestä fuusiosta täyttää hänet kauhulla.

– Mitä suuremman markkinaosuuden he saavat, sitä vaikeampaa tulee olemaan kontrolloida heitä, hän sanoo.

Vihreä brittimeppi Molly Scott Cato yrittää pysäyttää kauppaa muun muassa nettiaddressin avulla. Jos kauppa toteutuu, ”megakorporaatio Bayer voisi päättää käytännössä yksin, mitä pelloillamme kasvaa ja mitä [ruokaa] lautasellemme päätyy”, hän sanoo.

Bayerin ja Monsanton yhdistelmä hallinnoisi yli neljännestä siementen ja torjunta-aineiden maailmanmarkkinoista.

Suuret fuusioaikeet huolettavat poliitikkoja myös siksi, että alan keskittyminen voi tarkoittaa kilpailun ja innovaatioiden kuihtumista. Maanviljelijät uskovat, että fuusiot nostavat ruoan hintaa.

Kun tiedämme "rintamalinjat" ja sen miten tarmokkaasti "vihreät mepit" yrittävät EU:ssa estää maatalouden innovaatiot EU:ssa ja sen ulkopuolellakin (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=110.msg8605#msg8605). Ja miten he katsovat, että huimasti korkeammat luomuhinnat ovat vain omiaan "nostamaan ruoan arvostusta".

Mutta myös aika sulavasti tieto siitä, että tämä megakorporaatio hallitsisi neljännestä eräiden tuotantopanosten markkinoista, muuttuu väitteeksi, että se "päättäisi yksin", mitä tulevaisuudessa syömme.
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 05.10.16 - klo:03:09
Tässä vähän pitempi essee Bayerin ja Monsanton fuusiosta, sen herättämistä reaktioista, ja yritystä analysoida, mitä siitä oikeasti seuraa:

Bayer takes over Monsanto and GMO critics take an aspirin (https://www.geneticliteracyproject.org/2016/10/04/bayer-takes-monsanto-gmo-critics-take-aspirin/)

Hauska on siinä kaavio, jossa verrataan Monsantoa muihin maailman suuriin firmoihin. Jopa Coca-Cola on sitä isompi. Myös Whole Foods, Amerikan luomumarkkinoiden valtias, hiuksenhienosti.
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 19.12.16 - klo:06:45
Tässä Kansan Uutisten artikkelissa ...

Jättifuusiot mullistavat maailman ruoantuotannon (http://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3644961-jattifuusiot-mullistavat-maailman-ruoantuotannon)

... on aivan oikeutettua huolta jättifuusioiden vaikutuksista.

Mutta sen lisäksi siinä paistaa läpi selvä monsantofobia. Vielä firman mahdollisina viimeisinä hetkinä on katsottu tarpeelliseksi lietsoa sitä kohtaan epäluuloa. Kerrotaan lobbaamisesta, ja:

Quote
Monsantoa on luonnehdittu maailman ilkeimmäksi yhtiöksi. Yrityskaupassa Monsanto todennäköisesti muuttaisi Saksaan. Samalla on mahdollista, että Monsanton huonomaineinen nimi ja brändi hävitetään.

Ja, asiavirheitä varoen, lietsotaan siinä kyllä epäluuloa myös GMO-viljelyäkin kohtaan. Viitaten mm. hyvin tunnetun luomuviljelyn kannattajan näkemyksiin:

Quote
Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin Jukka Rajala totesi vuonna 2011, että gmo-lajikkeisiin liittyvän patenttijärjestelmän takia niiden riippumaton tutkimus on tehty erittäin vaikeaksi, jopa mahdottomaksi.

”Jokaisen niitä tutkivan on sovittava tapauskohtaisesti patentinomistajan kanssa mitä ja miten tutkitaan. Lisäksi tutkimuksen lopputulosvaiheessa patentinomistajalla on veto-oikeus estää julkistus”, Rajala huomautti.

Tuohon kyllä täytyy heti heittää, että olisiko Rajalan/KU:n mielestä riippumaton tutkimus helpompaa, jos patenttijärjestelmää ei olisi? Ja (yrityksen/yksilön) ainoa tapa saada keksinnöistään rahaa olisi pitää keksimänsä niksit visusti salassa muilta?


PS. Ja vielä: jos patenttijärjestelmää ei olisi, miten silloin kehittyisivät nuo KU:n artikkelin alkupuolella kaivatut maatalouden innovaatiot?
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 24.12.16 - klo:14:07
Tässä puheenvuorossa Agronet-keskustelussa näyttää Monsanton ylimaallinen valta ja pahuus siirtyneen Bayerille. Viiitattin tähän YLE:n uutiseen:

Kansainvälinen jätti kiinnostui yli miljoonan suomalaisen verinäytteistä – toiveena uusia lääkkeitä (http://yle.fi/uutiset/3-9367122)

Ja kerrottiin:

Quote
BAYER osti Monsanton. Bayerilla on nyt valta patentoida ihmisen geenit, eikä maksa mitään.

Oli siellä sitten vastauskin, selvästi vähän pilke silmässä lähetetty:

Quote
Kannattaako sinua tai meitä muitakaan agronetin jäsentä kenenkään patentoida...


Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 28.03.17 - klo:06:48
Monsanton ja Bayerinkin fuusio tässä mainitaan:

Komissio näytti vihreää valoa kemianteollisuuden 130 miljardin jättifuusiolle – Dow ja DuPont joutuvat karsimaan toimintojaan (http://www.hs.fi/talous/art-2000005144395.html)

Jotensakin hupaisa on näiden järjestöjen huoli torjunta-ainekaupan keskittymisestä, kun ne julkilausumassaan sitten asettuvat kannattamaan luomuviljelyä*), jonka ei torjunta-aineita edes pitäisi tarvitseman. Mutta tällainen salaliittoteoria heillä onkin taustana:

Quote
Iso joukko ympäristöjärjestöjä vaati maanantaina avoimessa kirjeessä komissiota kieltämään kaikki tekeillä olevat yritysjärjestelyt. Järjestöjen mukaan vaarana on, että pian 70 prosenttia maatalouden kemikaaleista on kolmen suuryhtiön näpeissä.

Maan ystävät -järjestön johdolla aktivistit varoittivat, että keskittyminen nostaisi tuottajien ja kuluttajien hintoja, kaventaisi valinnanvaraa, lisäisi kemikaalien käyttöä ja haittavaikutuksia ympäristölle sekä panisi köyhien maiden viljelijät entistä tukalampaan asemaan.

”Määräävällä markkina-asemalla ja silkalla poliittisella painoarvollaan ne voivat vaikuttaa kohtuuttomasti maatalouteemme ja ruuantuotanto­järjestelmiimme”, kirjeessä todettiin.

Eli enemmän tai vähemmän uskotaan, että nämä suuret yhtiöt sitten pelkällä  vaikutusvallallaan pakottaisivat viljelijät aineitaan ostamaan.

_______________

*) ilmaistuna näin, mutta tämä agrologia-ilmaisutapa on jo tuttu kiertoilmaus sille, vaaditaan:

Quote
Shifting support and subsidies away from agri-business towards rewarding and incentivising small-scale and sustainable agroecological farming;

Muutoinkin mukana olevat järjestöt ovat jo muualla antaneet luomuviljelylle tukensa. Allekirjoittajien joukossa on mm. kansainvälinen luomuliitto IFOAM.

Tämä avoin kirje on ladattavissa HS:n uutisen linkistä.
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 30.09.17 - klo:09:06
Kontrolloivatko suuryritykset maailman ruoantuotantoa:

Viewpoint: No, Big Ag doesn’t ‘control’ the world’s food supply (https://geneticliteracyproject.org/2017/09/29/viewpoint-no-big-ag-doesnt-control-worlds-food-supply/)

Eivät, vaan pikemminkin päinvastoin GMO:n vastustajat ovat pitkälle pystyneet estämään ja hidastamaan tämän teknologian käyttöönottoa. Steve Savagen artikkeli.
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 27.10.17 - klo:06:54
Esimerkkinä äärimmäisestä monsantofobiasta keskustelupalstoilla on nyttemmin alkanut esiintyä sellainen salaliittoteoria, että kun EU:ssa nyt yritetään kieltää glyfosaatti, Monsanto olisikin koko yrityksen takana.

Sen patentti glyfosaattiin kun umpeutui jo vuonna 2000. Mutta nyt sillä tämän salaliittoteorian mukaan olisi uusi sen korvaava aine jo odottamassa. Johon sillä tietysti olisi patentti eli yksinoikeus seuraavat 20 vuotta.
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 02.12.17 - klo:04:11
Mutta kyllä tämäkin vaikuttaisi vastaavalta salaliittoteorialta:

How France, Italy and Belgium would profit if glyphosate is banned or restricted (https://geneticliteracyproject.org/2017/12/01/france-italy-belgium-profit-glyphosate-banned-restricted/)

Quote
In fact, both France and Italy have a Plan B: a more natural product that threatens to oust Monsanto’s ubiquitous glyphosate-based herbicide Roundup from its dominant position in European agriculture.

Government officials and executives from chemical companies said a Belgian-French-Italian collaboration in the works since 2015 aims to dethrone the Missouri-based agrochemical giant.

The intense, drawn-out political debate over whether glyphosate is harmful to people and the environment has largely obscured behind-the-scenes maneuvering by chemical companies vying for a foothold in the multi-billion euro pesticide business.

Europe’s alternative to glyphosate is based on pelargonic acid, a naturally occurring chemical found in a host of plants, thistles in particular.

Tuon mukaan olisi siis jo kehitetty glyfosaatille vaihtoehto, joka olisi noiden maiden "plakkarissa", ja josta ne kovasti hyötyisivät, jos gyfosaatti kiellettäisiin. Siinä siis operaation taustaselitys.

Emme julkaise tuota täällä nyt varsinaisena uutisena, mutta siis tiedoksi, että tuollainenkin juoru kulkee maailmalla. Edellisessä puheenvuorossa mainitun lisäksi

PS. On sinänsä totta, että  tällainen torjunta-aine (https://www.cabdirect.org/cabdirect/abstract/20153416900) on olemassa. Mutta loput tuosta uutisesta on kyllä vahvasti spekulaatiota.

Varsinkin kun vielä alkuperäisestä Politicon artikkelista selviää:

French and Italians sense golden opportunity in glyphosate ban (https://www.politico.eu/article/french-and-italians-sense-golden-opportunity-in-glyphosate-ban/)

Quote
Pesticide experts acknowledge that while pelargonic acid-based weedkillers are not as effective as glyphosate — it does not destroy roots — the herbicides are seen as a “natural” alternative. One lobbyist working on chemicals said the risk was that weeds would return the year after treatment, and quipped that it was suitable only for “amateur gardeners.”
(lihav. HJ)

Joten, jos jotain päättääkseen, poliitikot jollain lailla kuitenkin haluavat rajoittaa glyfosaatin käyttöä, kyseeseen tulevat juuri  harrastelijat. Ne markkinat ovat silloin vallattavissa. Mutta ne ovat pienet ja merkityksettömät. No, ehkä kaupunkien puistojen käsittely tulee tuohon lisäksi?
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 21.03.18 - klo:16:37
Nyt se on sitten tapahtumassa, tämän jälkeen melkein tapahtunut:

Uusi maataloustuotteiden yritysjätti on syntymässä – EU hyväksyy Bayerin ja Monsanton fuusion (https://www.hs.fi/talous/art-2000005612613.html?ref=rss)

Nyt saksankielisessä Twitterissä jo vitsaillaan, että fuusion vastustajien ainoa jäljellä oleva toivo on Trump.

Tästä väitteestään ei HS suostu luopumaan (lihav. HJ):

Quote
Kun fuusio toteutuu, se synnyttää maailman suurimman maatalousteollisuuden toimijan. Monsanto on jo nyt maailman suurin siementen, tuholaismyrkkyjen ja lannoitteiden valmistaja.

Huokaus. Täytyy kai vaan taas yrittää oikaisua (vrt. edellä 03.06.16).

Kolme päivää sitten päivitetty lista:

Top 10 Largest Fertilizer Companies In The World (http://www.thedailyrecords.com/2018-2019-2020-2021/world-famous-top-10-list/world/largest-fertilizer-companies-world-best/6554/)

Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 22.03.18 - klo:05:09
Laitoin nyt huomautuksen asiasta HS:n nettiuutisen perään.

Wikipedian englanninkielinen artikkeli Monsantosta on pitkä, seikkaperäisen ja hyvin dokumentoitu:

https://en.wikipedia.org/wiki/Monsanto

Sielllä on myös listaus "Current Products". Niiden joukossa ei ole tuotetta "fertilizer(s)". Itse asiassa sitä sanaa ei löydy koko artikkelista.
 
***

Tuohon nähden Hesari on tehnyt todella ison mokan. Haluaako se nyt, ettei kukaan huomaisi, ja asia vain hiljaa unohtuisi? En oikeastaan ymmärrä, koska lehti hyvin kerkeästi on tehnyt oikaisuja uutisiinsa viime aikoina. Tänäänkin niitä oli paperilehdessä useita.

Mutta katsotaan nyt, mitä HS asiassa tekee. Eilenhän vasta tuo sen uutinen ilmestyi.


PS. 23.3.18: Kirjoitin kuitenkin oikaisuesityksen myös suoraan Kaius Niemelle.
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 27.03.18 - klo:06:48
Maaseudun Tulevaisuudella on täsmälliset tiedot:

Siemen- ja torjunta-ainejätti syntyy – EU hyväksyy Bayerin ja Monsanton yhdistymisen, mutta asetti ehtoja (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/artikkeli-1.228736)

Quote
Maailman suurimpien siemen- ja torjunta-aineyhtiöiden Bayerin ja Monsanton yhdistyminen sai EU:n luvan tänään keskiviikkona.

Monsanto on maailman suurin siemenyritys.

Komission mukaan kauppa ei vaaranna kilpailua tai siementen, torjunta-aineiden tai maatalouden digitaalisien järjestelmien kehitystä.

Ei siis mitään höpinöitä lannoitteista.
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 01.04.18 - klo:13:14
Nyt kantelumme lähti Julkisen Sanan Neuvostolle. Sieltä saatiin netistä automaatin vastaus:

Quote
Kantelusi lähetettiin onnistuneesti!

Tämä on toki sivujuonne yhdistyksemme toiminnassa. Mutta ei ihan sivujuonne, koska tuo myytti Monsanton kaikkivoipaisuudesta tai ylivallasta maanviljelijöiden suhteen on tärkeä osa siinä propagandassa, jota suunnataan modernia viljelytekniikkaa vastaan. Ja viime kädessä luomuaatteen eteenpäin ajamiseksi.

Kertomalla, että tämä firma kaiken muun lisäksi hallitsee lannoitekauppaa, vahvistetaan (valheellisesti) tuota myyttiä. Ja näin on Hesari tehnyt. Kahteen kertaan, ja katumatta.

Korostin kantelussa sitä, että jos tätä väärää tietoa välitetään toistamiseen, asiaa ei voi enää painaa villaisella eli olla ottamatta JSN:n käsittelyyn.
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 02.04.18 - klo:07:09
Hesarin aiempi Monsanto-artikkeli v. 2016 näyttää tällä välin menneen maksumuurin taakse:

Bayer tarjoaa 55 miljardia euroa Monsantosta – jättiyhtiö olisi maailman suurin maatalouden toimittaja (https://www.hs.fi/talous/art-2000002902597.html)

Mutta kuvateksti on tuossa näkyvissä ja se on juuri se:

Quote
Monsanto on maailman suurin siementen, lannoitteiden ja tuholaismyrkkyjen tuottaja.

Varmaan se on jäljellä itse artikkelinkin tekstissä. Tuon lauseen (vain hiukan sanajärjestystä muuttaen) on vuoden 2018 uutisen toimittaja siten löytänyt oman lehtensä juttuarkistosta. Olettaen ehkä, että kyllä siihen voi aina luottaa.
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Jarrumies on 02.04.18 - klo:10:21
Myös leipätekstissä on kuvatekstin lisäksi tuo kohta: "Monsanto on jo nyt maailman suurin siementen, tuholaismyrkkyjen ja lannoitteiden valmistaja." Alla lainauksessa kohta kursivoituna ja punaisella:

Quote

Bayer tarjoaa 55 miljardia euroa Monsantosta – jättiyhtiö olisi maailman suurin maatalouden toimittaja

Yrityskaupasta on spekuloitu muutaman viikon ajan, kun tieto Bayerin ostohaluista levisi julkisuuteen.

Monsanto on maailman suurin siementen, lannoitteiden ja tuholaismyrkkyjen tuottaja. (KUVA: Brendan McDermid Reuters)

Juhani Saarinen HS, Paavo Teittinen HS

Julkaistu: 23.5.2016 8:57 , Päivitetty: 23.5.2016 21:13


Saksalainen kemikaaliyhtiö Bayer vahvistaa tehneensä 62 miljardin dollarin eli 55 miljardin euron tarjouksen amerikkalaisesta kilpailijastaan Monsantosta.

Yrityskaupasta on spekuloitu muutaman viikon ajan, kun tieto Bayerin ostohaluista levisi julkisuuteen. Aiemmin on puhuttu noin 40–50 miljardin euron tarjouksesta.

Bayerin osakkeesta tarjoama käteishinta on 37 prosenttia korkeampi kuin Monsanton osakkeen hinta ennen ostohuhujen tuloa julki.

Jos fuusio toteutuu, se synnyttää maailman suurimman maatalousteollisuuden toimittajan. Monsanto on jo nyt maailman suurin siementen, tuholaismyrkkyjen ja lannoitteiden valmistaja.

Samalla kyse olisi saksalaisen yhtiön suurimmasta yritysostosta koskaan, kertoo talouslehti Financial Times (FT). Autonvalmistaja Daimler-Benz maksoi noin 39 miljardia dollaria Chryslerista vuonna 1998.

Bayerin suunnittelema yrityskauppa on kookas, mutta se ei olisi mahtunut viime vuonna maailman viiden suurimman yrityskaupan listalle.
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 02.04.18 - klo:11:31
Tämä oli se Grundströmin päätös 13.6.2016 (löysin sen lopulta liian laajaksi paisuneesta postilaatikostani):

Quote
Kantelijan mukaan jutussa väitetään virheellisesti, että Monsanto olisi maailman suurin lannoitteiden valmistaja.

Kantelija ilmoittaa pyytäneensä lehteä korjaamaan olennaisena pitämänsä asiavirheen. Jutussa kuitenkin todetaan, että ”Monsanto on jo nyt maailman suurin siementen, tuholaismyrkkyjen ja lannoitteiden valmistaja”, eikä kantelija osoita, että tämä väite olisi virheellinen.

Neuvosto ei ota kantelua käsittelyyn.

Tuon edessä tulin epätoivoiseksi, enkä jaksanut vaatia käsittelyä edelleen (olisi pitänyt jaksaa). Olisiko kantelu otettu käsittelyyn, jos HS olisi kirjoittanut erikseen jokaisesta kolmesta asiasta:

Monsanto on jo nyt maailman suurin siementen valmistaja.
Monsanto on jo nyt maailman suurin tuholaismyrkkyjen valmistaja.
Monsanto on jo nyt maailman suurin lannoitteiden valmistaja.

Olisiko minun tarvinnut pyytää suomenkielen professorin lausunto siitä, miten noiden kolmen lauseen yhdistäminen pilkun ja ja-sanan avulla vaikuttaa koko virkkeen merkitykseen? Tuleeko se toiseksi verrattuna noihin kolmeen lauseeseen erikseen? Tällä kertaa teen tarvittaessa senkin!

Sillä kyllä tuo logiikka johtaisi siihen, että jos joku lehti julkaisisi vaikka väitteen, että ...

"Pastori N.N. on erinomainen saarnamies, pidetty seurakunnan hallintomies ja raiskaa  kuoropoikia sakastissa jokaisen jumalanpalveluksen jälkeen."

... niin tälle pastorille olisi mahdotonta kiistää tuota ja samalla sen viimeistä väitettä. Vai onnistuisiko se tuon kaiken samalla kiistämällä?

Vai olisiko minun ja pastori-paran (syyttömyysolettamalla!) tyytyminen siihen, että väittäisimme lauseen (kumpikin omamme) olevan 33%:sesti virheellinen?
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 10.04.18 - klo:07:59
Nyt tuon kaupan on hyväksynyt myös USA:n korkein oikeusviranomainen:

U.S. DOJ Approves Bayer, Monsanto Deal (https://www.agprofessional.com/article/us-doj-approves-bayer-monsanto-deal?platform=hootsuite)

Tuon nyt uskoisi tulevan Suomenkin talousuutisiin. Saa nähdä, mitä Hesari tällä kertaa kirjoittaa.
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 03.05.18 - klo:06:37
Periaatteessa Hesari ja Niemi ovat tästä samaa mieltä:

Kansalaisilla on oikeus luottaa ja tietää, kirjoittaa HS:n vastaava pää­toimittaja Kaius Niemi (https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005664597.html)

Quote
Journalisteja puolestaan tarvitaan tarkistamaan tietoja, asettamaan ne mittasuhteisiinsa ja siten tarkastelemaan asioita kriittisesti.
(lihav. HJ)
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 05.05.18 - klo:04:41
Tämän uutisen mukaan suurfuusio ei törmää laillisiin esteisiin Amerikassakaan:

Bayer, Monsanto deal on track for U.S. approval by end of May: source (https://mobile.reuters.com/article/amp/idUSKBN1HX1UX?__twitter_impression=true) (Reuters)

Quote
The transaction, if it closes as seems likely, will create a company commanding more than a quarter of the combined world market for seeds and pesticides in the fast-consolidating farm supplies industry.
(lihav. HJ)

Ja olisi siis valmis tapaus toukokuun loppuun mennessä.

***

Ja niin olisi uusi variksenpelätin pystytetty, vaikka ei vielä "puettu". Niin, ja nimi varmaan vaihtuu.
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 31.05.18 - klo:07:19
Olisiko se fuusio nyt sitten tällä valmis?

Bayer wins U.S. nod for Monsanto deal to create agriculture giant (https://mobile.reuters.com/article/amp/idUSKCN1IU1DO?__twitter_impression=true)

Quote
A Bayer spokesman said the planned sale of businesses with 2.2 billion euros ($2.54 billion) in sales to BASF already agreed to address antitrust concerns, mainly in Europe, were not materially different from the DoJ's demands

***

JSN:ltä ei ole nyt  kuulunut mitään. Kohta en enää malta vaan kyselen. Yksi lisätiedustelu tässä välillä tuli, johon heti vastasin.
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 04.06.18 - klo:14:27
YLE sen jo osasi kertoa, ja varmaan Hesarikin huomenna tai pian:

Kiistelty miljardikauppa toteutumassa – kemianjätti Bayer yhdistyy Monsanton kanssa (https://yle.fi/uutiset/3-10236746)

Quote
Kaupan pelätään antavan suuryrityksille liikaa valtaa ruoantuotantoon. Siemen- ja tuholaismyrkkyvalmistaja Monsanto on ollut kritiikin kohteena geenimuuntelun takia.
(lihav. HJ)

Em. kantelumme kantelusta edistyy myös, vaikka hitaasti, sain kyselylläni tietää.

Tämäkin tieto nyt tuli, "virallisesti":

Quote
Yhdistymisen jälkeen yhtiö aikoo pudottaa Monsanton nimestään.

Mutta tämä on itseasiassa sääli, ja säälittävää periksiantamista ja jopa uuden yhtiön kannalta voi olla strateginen virhearvio:

Quote
Monsanto on ollut kansalaisjärjestöjen kritiikin kohteena muun muassa geenimuuntelun takia. Bayer vakuutti kauppaa julkistaessaan, ettei se aio tuoda geenimuuntelua Eurooppaan.

Erityisesti juuri nyt, kun  nk. uudessa geenitekniikassa voi Euroopassa tapahtua  jopa eräänlainen vallankumous.
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 04.06.18 - klo:16:43
Itse asiassa Hesari on jo osannut tästä tapauksesta 29.5.18 netisssä kertoa (vaikkei paperiversiossaan):

Maataloustuotteiden jättifuusio eteni – Bayer sai viranomais­hyväksynnän Yhdysvalloistakin Monsanto-kaupalleen (https://www.hs.fi/talous/art-2000005699328.html)

Mutta mikäs lause se sieltä taas pilkistääkään:

Quote
MONSANTO on maailman suurin siementen, tuholaismyrkkyjen ja lannoitteiden valmistaja.
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 05.06.18 - klo:02:46
Tämä on absurdia. Tämä on kuin Piilokameran nettiversio.

Kuten edeltä selviää, Hesarille on kerrottu monta kertaa ja monella tavalla, ettei Monsanto ole maailman suurin lannoitteiden tuottaja. Silti tuo lause on yhä tuossa.

Ja noin väittää ainoastaan Hesari. Ei Reuters, joka oli mainittu tuon uutisen lähteenä. Ei YLE, ei Maaseudun Tulevaisuus. Yksin HS. Mistä ihmeestä on kysymys?

PS. Tuo ihmettely on nyt lähetetty myös ko. nettisivulle (https://www.hs.fi/talous/art-2000005699328.html). (Siellä se julkaistiinkin. Ja tiedoksi on laitettu myös JSN:lle, että siellä se sama lause tököttää.)
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 08.06.18 - klo:02:05
JSN pysyi kovana, että kanteluni oli puutteellinen. Mutta tuotiin esiin mahdollisuus, että sen voi lähettää uudelleen. Niinpä tein niin, ja nyt yritin mahdollisimman tarkkaan noudattaa kantelun tekemisen ohjeita.

***

Eräässä mielessä tein kanteluni viime tingassa, jopa "postuumisti". Jos tämä nyt pitää paikkansa, ja tässä kerrottu eilen tapahtui. niin  tänään Monsantoa ei enää ole:

Bayer’s Monsanto Acquisition Closes Tomorrow (http://european-seed.com/bayers-monsanto-acquisition-closes-tomorrow/)

Quote
June 6, 2018 | European Seed

Bayer plans to complete the acquisition of Monsanto on June, 7, following the receipt of all required approvals from regulatory authorities. [..]

Mutta loogisesti silloin tuo väite maailman suurimmasta lannoitteiden tuottajasta koskee tänään siis Bayeria. Eikä pidä paikkaansa.

Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 08.06.18 - klo:05:08
Ja niinhän siinä kävi:

Bayerin kiistelty Monsanto-kauppa toteutui, tuloksena jättiyhtiö (http://www.ts.fi/uutiset/talous/3977692/Bayerin+kiistelty+Monsantokauppa+toteutui+tuloksena+jattiyhtio)

Mutta niin vain täytyi vanhasta muistista kertoa, miten se Monsanto oli "kiistelty". Varmaan tuo vielä jatkuu pitkään, koska glyfosaatinkaan patentin vanhentuminen v. 2000 ei ollut ilmeisesti mennyt uutisen kirjoittajalle perille. Mitä ei sikäli pidä ihmetellä, että eihän se mennyt koskaan perille ympäristöjärjestöillekään:

Quote
Kiistelty Monsanto on ollut jo vuosikymmeniä ympäristöjärjestöjen hampaissa muun muassa kiistanalaisen rikkamyrkky glyfosaatin takia. Monsanton maineen takia Bayer pitää nimensä yhdistymisen jälkeenkin vain Bayerina.
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 08.06.18 - klo:05:34
Mutta nyt sitten odottelemaan tämän ilmiön kehittymistä:

GMO-vapaa Suomi koettaa ilmeisesti kiillottaa  :-\ imagoaan ja kylvää monsantofobiansa viereen bayerfobian siemenet:

Bayerilla enemmän GMO-patentteja kuin Monsantolla (http://www.gmovapaa.fi/ajankohtaista/tiedotteet-ja-tapahtumat/bayerilla-enemman-gmo-patentteja-kuin-monsantolla)

Luonnollisesti kirjoituksen lähteenä on vain yksi nettisivusto, joka kuuluu erilaisia outoja salaliittoja vilistävälle yhden aatteen järjestölle (Coalition against BAYR-dangers), joka on ottanut yhden firman salaliittojensa kestojuoneksi.

Nyt tuo linkki näyttää vanhentuneen, mutta eiköhän vastaavanlaisia kirjoituksia pian nettiin ilmaannu.

Maailmalla se on jo aloitettu:

Anti-GMO group: 'Bayer is now the new Monsanto' (https://geneticliteracyproject.org/2018/06/07/anti-gmo-group-bayer-is-now-the-new-monsanto/)
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 10.07.18 - klo:06:39
JSN pysyi kovana, että kanteluni oli puutteellinen. Mutta tuotiin esiin mahdollisuus, että sen voi lähettää uudelleen. Niinpä tein niin, ja nyt yritin mahdollisimman tarkkaan noudattaa kantelun tekemisen ohjeita.

Mutta niin siina vaan taas kävi, että Elina Grundström taas teki päätöksen, ettei kanteluani käsitellä. Nyt hiukan toisin perustein.

Mutta sisukas olen nyt minäkin. Mahdollisimman tarkasti noihin perusteisiin viitaten ja ne kiistäen tein uudelleen uudelleen käsittelyn vaatimuskirjeen, jonka aamulla lähetin.

Sisua kyllä koettelee asian käsittelytahtikin. Siinähän meni aika tarkkaan kuukausi, ennen kuin sain edes ko. vastauksen. Saamassani emailissa asetettiin kyllä määräaika, 2 viikkoa, valituksen tekemiselle. No, se on nyt alitettu.

En nyt turhaan toista omia perustelujani, koska ne pääosin tuolla edellä jo on esitetty. Nyt vaan odottelemaan miten tämä jatkokertomus, josta ei farssin (tai oikeastaan absurdin näytelmän) piirteitä puutu, tästä etenee.
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 02.11.18 - klo:05:34
Tässä kuitenkin uudelleenkäsittelypyyntöni:

****

Olen tehnyt kantelun Julkisen sanan neuvostolle. Neuvoston puheenjohtaja Elina Grundström päätti 4.7.2018, että kanteluani ei oteta käsittelyyn.

Minulla on oikeus pyytää kantelunii uudelleenkäsittelyä, jos päätös perustuu ilmeiseen virheeseen. Nämä ilmeiset virheet ovat seuraavat. Lainaan pöytäkirjan otetta.

Grundström: "Jutussa ei sanota, että Monsanto olisi maailman suurin lannoitteiden valmistaja, vaan että se on ´maailman suurin siementen, tuholaismyrkkyjen ja lannoitteiden valmistaja´."

Jos jutussa sanotaan noin, niin siinä sanotaan, että Monsanto on maailman suurin lannoitteiden valmistaja. Se on sisällöltään aivan sama kuin jos se olisi ilmaistu kolmella lauseella:

1. Monsanto on maailman suurin siementen valmistaja.
2. Monsanto on maailman suurin tuholaismyrkkyjen valmistaja.
3. Monsanto on maailman suurin lannoitteiden valmistaja.

Jos (kokonais)väite olisi ilmaistu noilla kolmella lauseella, olisi se ollut kömpelöä. Mutta merkitykseltään aivan sama. Eikä noiden kahden edellisen lauseen tai väitteen paikkansapitävyys pelasta kolmatta.

Grundström: "Vaikka Monsanton tuotanto keskittyy siemeniin ja tuholaismyrkkyihin, se tuottaa ja kehittää kasvinparannusteknologiaan liittyviä ratkaisuja, jotka on journalistisessa tekstissä mahdollista tulkita lannoitteiksi."

Jornalistisessa tekstissä ei voi jotain tulkita lannoitteeksi, jos se ei ole lannoite. Lannoite on täysin selkeä käsite, jota käytettiin myös listassa, jossa maailman suurimmat lannoitteiden tuottajat oli luetteloitu. Jotain "kasvinparannusteknologiaan liittyviä ratkaisuja" ei siinä eikä normaalissa journalistisessa tekstissä tulkita lannoitteiksi. Yksikääm muu lehti tai muu media ei tietääkseni koko maailmassa olekaan näin tehnyt. Ei journalismissa - enää tsaarin ajan jälkeen - ole ollut tapana kätkeä tekstiin arvoituksellisia vihjeitä. Journalismin tavoitteena tietääkseni päin vastoin on selkeys ja ymmärrettävyys suurelle yleisölle.

Grundström: "Neuvoston ratkaisukäytännön perusteella kyseessä ei ole olennainen asiavirhe vaan korkeintaan epätarkkuus."

Kyseessä on olennainen asiavirhe. Epätarkkuuudesta voisimme puhua, jos olisi olemassa toinen yhtiö, joka esim. olisi hiuksen hienosti Monsantoa suurempi tms. Mutta jos Monsanto ei valmista lannoitteita lainkaan, mentiin reilusti metsään.

Virhe on olennainen myös siten, että sillä yritetään ylläpitää myyttiä Monsanton lähes ylimaallisesta vallasta: jos yhtiöllä on valta lannoitteisiinkin, niin sehän päättää lähes kaikesta. On valitettavasti epäiltävissä, ettei tuo virhe (ja siinä tiukasti pitäytyminen) ole ollut vahinko. Kaikki Monsantoon liittyvä on ollut kauan läpikotaisin politisoitua.

Jos kyse olisi urheilutoimituksen jutusta, ja siinä väitettaisiin nän, niin asiavirhe myönnettäisiin heti, eikä yritettäisi puhua epätarkkuudesta (tai vedota esim. siihen, että urheiluahan tuo kaikki on tms.):

"Paavo Nurmi on eniten olympialaisissa keskipitkien ja pitkien matkojen juoksussa ja keihäänheitossa mitaleja saanut urheilija."

Niinpä katson noiden kaikkien kohtien olevan virheellisiä ja vaadin, että neuvoston varapuheenjohtajat käsittelevät asian uudelleen.
 
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 02.11.18 - klo:05:43
Edellispäivänä 31.10.18 saapunut vastaus:

****

Hyvä Heikki Jokipii

Teitte uudelleenkäsittelypyynnön JSN:n puheenjohtajan Elina Grundströmin karsintapäätöksestä.

Alla tässä viestissä on varapuheenjohtajien Antti Kokkosen, Paula Palorannan ja Riitta Korhosen 5.10.2018 tekemä ratkaisu. Siitä ei voi valittaa.


Uudelleenkäsittelypyyntö kanteluun 6901/SL/18

Jokipii / Helsingin Sanomat
 
Karsintapäätös lähetetty 6.7.2018.

Uudelleenkäsittelypyyntö tullut 10.7.2018.

Kantelu kohdistui Helsingin Sanomien verkkosivuillaan 21.3.2018 julkaisemaan juttuun Uusi maataloustuotteiden yritysjätti on syntymässä – EU hyväksyy Bayerin ja Monsanton fuusion.

https://www.hs.fi/talous/art-2000005612613.html?ref=rss

Kantelijan mukaan jutussa on virhe, kun siinä todetaan, että "Kun fuusio toteutuu, se synnyttää maailman suurimman maatalousteollisuuden toimijan. Monsanto on jo nyt maailman suurin siementen, tuholaismyrkkyjen ja lannoitteiden valmistaja."

Kantelijan mukaan ”Monsanto ei suinkaan ole maailman suurin lannoitteiden valmistaja, jopa ei ole lannoitteiden valmistaja lainkaan”.

Puheenjohtaja on 4.7.2018 karsintapäätöksessään todennut, että jutussa ei sanota, että Monsanto olisi maailman suurin lannoitteiden valmistaja, vaan että se on ”maailman suurin siementen, tuholaismyrkkyjen ja lannoitteiden valmistaja”. Vaikka Monsanton tuotanto keskittyy siemeniin ja tuholaismyrkkyihin, se tuottaa ja kehittää kasvinparannusteknologiaan liittyviä ratkaisuja, jotka on journalistisessa tekstissä mahdollista tulkita lannoitteiksi. Neuvoston ratkaisukäytännön perusteella kyseessä ei ole olennainen asiavirhe vaan korkeintaan epätarkkuus.

Uudelleenkäsittelyä pyytävän kantelijan mukaan jutussa sanotaan, että Monsanto on maailman suurin lannoitteiden valmistaja. Se on kantelijan mukaan sisällöltään aivan sama kuin jos se olisi ilmaistu kolmella lauseella:

1. Monsanto on maailman suurin siementen valmistaja.
2. Monsanto on maailman suurin tuholaismyrkkyjen valmistaja.
3. Monsanto on maailman suurin lannoitteiden valmistaja.

Kantelijan mukaan ”jotain kasvinparannusteknologiaan liittyviä ratkaisuja" ei journalistisessa tekstissä tulkita lannoitteiksi, sillä lannoite on täysin selkeä käsite. Kantelijan mukaan kyseessä on olennainen asiavirhe, sillä Monsanto ei valmista lannoitteita lainkaan ja lisäksi väitteellä yritetään ylläpitää myyttiä Monsanton ”lähes ylimaallisesta vallasta”.

Uudelleenkäsittelypyyntöä esittelevän sihteerin mukaan karsintapäätös perustui puheenjohtajan tulkintaan, jonka mukaan kyseessä oli korkeintaan epätarkkuus eikä olennainen asiavirhe.

Kantelu voidaan Julkisen sanan neuvoston perussopimuksen mukaan ottaa uudelleen käsiteltäväksi vain, jos karsintapäätös on perustunut ilmeisen virheelliseen tietoon.  Kantelija ei osoita uudelleenkäsittelylle tällaista perustetta.

Esitys: Hylätään.

Varapuheenjohtajien Antti Kokkonen, Riitta Korhonen ja Paula Paloranta päätös: Hylättiin. Äänestyspäätös 2–1. Uudelleenkäsittelypyynnön hyväksymisen puolesta äänesti Paloranta.

Ystävällisin terveisin

Inga-Maaret Aikioniemi
Hallintosihteeri
Julkisen sanan neuvosto
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 02.11.18 - klo:05:56
Kommenttini edelliseen:

On myönteinen ja toiveikkuutta herättävä asia, että Julkisen Sanan Neuvostosta löytyy edes yksi henkilö, joka osaa suomenkieltä.  8)

Tuossa kantelussa ei ole enää siis paljon tehtävissä. Eräs idea minulla on, miten tuota saisi laajemmin tiedoksi. Mutta siitä myöhemmin. Onhan se nyt tuossa, teoreettisesti kaikkien, koko Suomen ja maailman ihmeteltävänä.
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 26.06.19 - klo:14:19
Se teoria näyttäisi olevan hyvin hengissä amarikkalaisessa politiikassa:

Monsanto and ‘Big Ag’ strangle American farming? Sanders, Warren likely to attack conventional agriculture, promote organics at Democratic debates (https://geneticliteracyproject.org/2019/06/25/viewpoint-monsanto-and-big-ag-strangle-american-farming-sanders-warren-likely-to-launch-attack-conventional-agriculture-promote-organic-agriculture-at-democratic-debates/)

Tai yleisemminkin se käsitys, että luomun kannattaminen olisi jotenkin edistyksellistä. Mitä nuo presidenttiehdokkaat varmaan haluavat viestiä.

Nuo ajatukset ja asenteet ovat hiljalleen tuolta USA:stä tulleet tänne, ja täällä vasemmisto on ottanut ne vastaan. Mitä olemme täällä eri yhteyksissä ihmetelleet. Kun meidän mielestämme tehoton maatalous ei ole köyhän etu. Eikä mitenkään edistä demokratiaa tai sosiaalista tasa-arvoa.


PS. Tämä sanottuna muistaen, että emme yhdistyksenä sotkeennu yleispolitiikkaan. Emmekä varsinkaan Amerikan presidentinvaaleihin!
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 03.12.19 - klo:06:20
Monsantolla tässäkin toimeliaisuudessa yhä ratsastetaan, mielenosoituskuvasta päätellen:

Viewpoint: How international anti-biotech activists manipulate year-old Mexican government to block crop GMO innovations (https://geneticliteracyproject.org/2019/12/02/viewpoint-how-international-anti-biotech-activists-manipulate-year-old-mexican-government-to-block-crop-gmo-innovations/)

Vaikka Monsantoa ei ole pitkään aikaan ollut olemassa.

Hyvin samanlaiselta aktio muutoinkin vaikuttaa kuin vastaavat aktiot Argentiinassa ja Kolumbiassa, joista on tällä kerrottu.

Kaikkien näiden maiden vahingoksi, kuten artikkelissa hyvin Meksikon osalta perustellaan.
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 13.01.20 - klo:06:50
Kohteleeko julkisuus kuitenkin yhä eriarvoisesti eri firmoja?

Friederike Krickin twiitti eilen:

Quote
Gerade lese ich, dass ChemChina und Sinochem ihre Agrargeschäfte in einer neuen Holding namens Syngenta Group vereinen möchten. Das wäre dann der größte Agrochemiekonzern der Welt. Wo bleibt der Aufschrei?


Eli tuollainen jättifuusio ja sen mukana jättifirma muodostumassa. Missä on nyt valtava huuto asiasta?
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 09.03.20 - klo:08:23
Spiked maatalouteen liittyvistä salaliittoteorioista:

The rise of green conspiracy theories (https://www.spiked-online.com/2020/03/09/the-rise-of-green-conspiracy-theories/)

Quote
Environmentalists’ opposition to modern farming techniques is based on junk science and madcap theories.
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 13.05.20 - klo:04:41
Niin, kenellä tai millä on lonkeronsa (ja rahansa) kaikkialla? Onko se Monsanto? Aivan toinen näkemys ja analyysi:

 Year-Long Investigation Refutes Myth Of 'Grassroots' Anti-GMO Activism (https://www.acsh.org/news/2020/05/09/year-long-investigation-refutes-myth-grassroots-anti-gmo-activism-14775)

Quote
Anti-GMO groups present themselves to the public as independent truth seekers fighting to build a healthy food system and counter the machinations of 'powerful' corporations. A detailed investigation of who funds these groups and how they spend their massive donations paints a very different picture.


Yleisesti vastustamme kiusausta lähteä tuollaiseen hyvin amerikkalaiseen salaliittoteoreettiseen keskusteluun mukaan. Mutta tuo saattaa silti olla hyödyllistä tietää.
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 02.08.20 - klo:06:53
Hänet oli siis Wessin mukaan kutsuttu Vihreiden toimesta EU-parlamenttiin asiantuntijaksi:

***

Ludger Wess
@LudgerWess
·
19t
OMG. Der #Glyphosat-Anwalt, Gentechnikgegner, Impfgegner und von den Grünen ins Europäische Parlament eingeladene „Experte“ redet über #Gentechnik.  #GMO

https://twitter.com/i/status/1289073872373977089

***

"OMG" on netissä käytetty lyhenne, joka suomeksi on "herranjumala!"
Title: Vs: Monsantofobia - kaikkien salaliittoteorioiden äiti
Post by: Heikki Jokipii on 29.08.20 - klo:09:30
Hän on liittynyt tähän joukkoon:

RENATE KÜNAST: WILLKOMMEN BEI DEN TRUTHERN! (https://www.salonkolumnisten.com/renate-kuenast-willkommen-bei-den-truthern/)

Quote
Die ehemalige Agrarministerin Renate Künast entwickelt wie manch andere Ex-Politiker einen Hang zu Verschwörungstheorien. Sie lässt sich mit Impfgegnern, Esoterik-Medizinern und 9/11-Truthern ein.

Der Abstieg von Renate Künast begann spätestens 2016, als sie den Job als „deutsche Botschafterin des Monsanto-Tribunals“ übernahm, einem Schauprozess gegen angebliche „Verbrechen des US-Konzerns Monsanto gegen die Menschlichkeit“, der von Impfgegnern, Chemtrail-Gläubigen und Vertretern alternativmedizinischer Wundermittel finanziert und veranstaltet wurde. Dort ließ sie sich Seite an Seite mit Ronnie „Che Avocado“ Cummins ablichten, dessen „Organic Consumer Association“ (OCA) die Schmierenkomödie mitinitiiert, mitorganisiert und mitfinanziert hat.

Alussa lainatussa twittissä, jonka Künast on uudelleen twiitannut, kerrotaan, että Monsanto, jonka omistaa Bill Gates, on uhka maailmalle. Twiitti on päivätty 15. heinäkuuta.

Itse artikkelin on kirjoittanut Ludger Wess.