Tuottava Maa Turvattu Luonto

Yleinen kategoria => Yleinen Keskustelualue => Topic started by: Heikki Jokipii on 19.08.13 - klo:08:13

Title: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 19.08.13 - klo:08:13

Kirjoittakaa nimenne tähän vandalismin tuomitsevaan vetooukseen, ks. uutisemme:

"Kultainen riisi" on pelastettava terrorismilta Filippiineillä (http://tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=296)

Ja kertokaa siitä toisillekin.

Uutisessamme oleva uumoilu, että Greenpeace on kytköksissä asiaan, ei ole niin kaukaa haettu. Tämän uutisen mukaan ...


DA to sue ‘paid residents, not farmers’ over destroyed GMO crops (http://newsinfo.inquirer.net/466525/da-to-sue-paid-residents-not-farmers-over-destroyed-gmo-crops#ixzz2cJrkoPnS)

... paikallinen järjestäjä on Masipag-niminen järjestö. Ja muualta netistä selviää, että sillä on erittäin tiiviit suhteet Greenpeaceen.


Title: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 21.08.13 - klo:18:13

Tähän samaan asiaan englanninkielinen puheenvuoro ...

GM crops don’t kill kids. Opposing them does (http://www.thetimes.co.uk/tto/opinion/columnists/article3830725.ece)

... eli GM-ruoka ei tapa "skidejä", mutta sen vastustaminen kyllä.

Aika kova väite siis, että Greenpeace (ym.) kestämättömillä perusteilla "kultaista riisiä" vastustaessaan, ja asiaa vuosia viivyttäessään, on epäsuorasti vastuussa n. 20 miljoonan lapsen kuolemasta.

***

On vaikea olla hyvä, varsinkin nuorena - vaikka silloin sitä ehkä eniten haluaa olla. Tuttavapiiriini kuului aikanaan useita nk. "taistolaisia" (http://fi.wikipedia.org/wiki/Taistolaisuus). En tänä päivänä halua kiistää heidän vilpittömyyttään siinä, että he halusivat ajaa köyhän ja sorretun kansanosan asiaa, epäitsekkäästi.

Kun sitten Neuvostoliitto romahti, ja sen todellisuus silloin viimeistään purkautui esiin, eräät älykkäimmät heistä - keskenään ja minun kuulteni - totesivat silloin myöhemmin vähän surumielisesti olleensa [Gulagin] "henkisiä vanginvartijoita".  (Mutta jos tästä enemmän, avataan uusi triidi "Muihin aiheisiin" ...)

Vastaavasti ajattelen näistä greenpeaceläisistä. Ja siellä puolellahan oli jo jotain tapahtumassa (http://www.tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=113), vaikkei tapahtunut, sittenkään.
Title: Kultainen riisi
Post by: Ville Aarnikko on 23.08.13 - klo:08:02
Etusivun uutisessa mainittiin vitamiinipillerien ja Kultaisen riisin kustannukset:

http://tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=296

Quote
Muun muassa Greenpeace vaatii yhä, että A-vitamiiniongelma pitäisi hoitaa vitamiinipillereillä. Pillerit maksavat kuitenkin jopa 40 kertaa enemmän kuin riisilajikkeen vaihtaminen. Tanskalaisprofessori Björn Lomborgin mukaan yhden lapsen hengen pelastaminen pillereillä maksaa 4300 dollaria, kultaisen risiin avulla kustannukset jäväät sataan dollariin.


Jaksaakohan joku avata ja tarkistaa Lomborgin laskelmat? Ja toisaalta kiinnostaa myös tietää minkälaisiin kustannuslaskelmiin Greenpeace vetoaa.
Title: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 23.08.13 - klo:18:42
Olet, Ville, kysymässä oikeita kysymyksiä. Näissä Kultaisen riisin luvuissa on todella jotain hämärää (tai numerotaidottomuutta). Esimerkiksi tällä sivustolla, (http://www.goldenrice.org/Content3-Why/why1_vad.php) joka on omistautunut asialle, on tällainen väite, A-vitamiinkapseleista (eli pillereistä):

Quote
Moreover, these programs are not economically sustainable. Small countries, like Nepal or Ghana, require about 2 million dollars every year to run the campaigns, in spite of the negligible cost of the vitamin A capsules.

Eli asiaan menee siis pari miljoonaa, vuosittain. Mutta jos mietimme asukaslukuja (Nepal 30 miljoonaa asukasta, Ghana 24 miljoonaa) ja suhteutamme summan niihin (tai vaikka vain lapsiin, eli noin kolmannekseen) ja vaikka sitten kertoisimme koko ihmisen eliniällä (vaikka lukua 100 käyttäen!), pääsisimme vasta aivan mitättömiin kustannuksiin henkeä kohti.

****

Ehkäpä siis todellakin nuo Lomborgin - aika rajut - luvut on syytä tarkistaa.

Niinpä lähetin , hänen kontaktisivullaan http://www.lomborg.com/contact viestin:
 

___________________________________

 

Quote
Dear professor Bjørn Lomborg

In your article "A Golden Rice Opportunity"

http://www.project-syndicate.org/commentary/the-costs-of-opposing-gm-foods-by-bj-rn-lomborg

you wrote:

"Supplementation programs costs $4,300 for every life they save in India, whereas fortification programs cost about $2,700 for each life saved. Both are great deals. But golden rice would cost just $100 for every life saved from vitamin A deficiency."

We would like to know who has made this calculation. Is it available in the internet?

 

Sincerely
 

Heikki Jokipii

Conservation Society Productive Land - Protected Nature
Finland
http://www.tuottavamaa.org/
(in Finnish)


___________________________________

 
Ja tuossa viestissähän oli linkki alkuperäiseen artikkeliin. Siinä näyttää olevan vieressä keskustelu aiheesta, en vielä käynyt läpi, löytyykö sieltä lisätietoa tai linkkejä.

***

Voisiko olla, että GM-myönteinen liike on valinnut väärän "lippulaivan" - sellaisen, jolla on todella kauniit "purjeet", mutta joka on liian helppo upottaa tässä sodassa?

PS. Taitanee olla paras muodostaa tästä Kultaisesta riisistä oma triidinsä, eikö? (PS. 25.8.13: kuten huomaatte, tehty)

Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 26.08.13 - klo:17:56
Tämänkin yhteenvetotutkimiuksen mukaan kustannukset per kapseli olisivat mitättömät.

Estimating the global costs of vitamin A capsule supplementation: a review of the literature (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17974364)

Tässä artikkelissa on arvio A-vitamiinin puutteesta kärsivien määrästä, ja tieto, että jopa vain kaksi kapselia vuodessa riittäisi:
 
Genetically modified rice a good vitamin A source

 (http://www.foxnews.com/health/2012/08/15/genetically-modified-rice-good-vitamin-source/)
Quote
]As many as 250 million children worldwide are vitamin A deficient, according to the World Health Organization.

[…}

West noted that UNICEF has a program to give young children vitamin A capsules twice a year (one capsule is good for a six-month supply of the vitamin).

But only some countries with widespread vitamin A deficiency take part in the program, and UNICEF considers "diversifying" diets and fortifying already commonly-eaten foods to be key to combating vitamin A deficiency.

Ja näin Unicef, ei suinkaan toivottomasti, näistä kapselien jakamisohjelmista:

The problem: About vitamin A deficiency (http://www.unicef.org/immunization/23245.html)
 
IRRI kyllä puolustaa asiaa:

Why is Golden Rice needed if there are other ways to address vitamin A deficiency? (http://irri.org/index.php?option=com_k2&view=item&id=12128:why-is-golden-rice-needed-if-there-are-other-ways-to-address-vitamin-a-deficiency?&lang=en)

________________
 

Minulle valitettavasti tulee väistämättä mieleen eräs toinen kehitysmaita koskeva "kaikkien tietämä totuus":

kehitysmailla ei ole varaa kalliisiin lannoitteisiin ja torjunta-aineisiin ...


PS. Lomborgilta (tai hänen toimistostaan) ei ole vielä tullut vastausta.

Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 27.08.13 - klo:05:41
IRRI:n perustelu on olennaisesti se, että mikään keino ei yksin riitä tämän A-vitamiinivajeen poistamiseksi, koska eri syistä niillä ei saavuteta kaikkia ja säännöllisesti. Noin 10-20% suunnitelluista kohteista on jäänyt käytännössä niiden ulkopuolelle (syrjäseuduilla ym.), kaksi kapselia ei ehkä aina riitä, tarvittaisiin neljä. Tässä asiassa hyödylliset muut ruoka-aineet ovat kalliita ja/tai eivät aina helposti saatavissa. Jne.

Näin, jos olisi käytössä Kultainen riisi, se tavallaan automaattisesti varmistaisi riittävän ja riittävän säännöllisen saannin. Tämä on kyllä ihan kelvollinen argumentti.

Mutta jos - ja pelkään että se on GM-vastaisille aktivisteille valitettavasti liiankin helppoa - Kultaisen riisin kohdalla onnistuttaisiin synnyttämään joku huhumylly (että sillä olisi jotain negatiivisia vaikutuksia), oltaisiin taas tilanteessa, jossa A-vitamiinin saantia ei pystyttäisi varmistamaan. - Yleisestihän nämä "aktivistit" näyttävät nyt levittävän huhua, että GM-ruoka aiheuttaa impotenssia. Vaikka heidän järjestöjensä johto tietysti kieltää, että ne näin tekisivät.
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 27.08.13 - klo:18:30

Lomborgin assistentti vastasi minulle ..

Quote
Dear Heikki Jokipii,

Thank you for your email.

The calculation is available on the internet, please check:

http://www.casinapioiv.va/content/dam/accademia/pdf/newbiotechnology.pdf

New Biotechnology
Volume 27, Number 5
November 2010
p556
TITLE: Benefits of genetically modified crops for the poor: household income, nutrition, and health
AUTHOR: Matin Qaim
Georg-August-University of Göttingen, Department of Agricultural Economics and Rural Development, 37073 Göttingen, Germany

saves 32.5 years on average, so all numbers multiplied by 32.5.

I hope this answers your question.

Best regards,
Zsuzsa Horvath

... ja sieltä sivulta 556 laskelma (tai sen pohja) todellakin löytyy (iso tiedosto, hidas selata "online"!).

En puutu tuohon kertolaskuun, jollakin luvulla kun vuosittaiset kustannukset täytyy kertoa.

Mutta ko. artikkeli viittaa taas eteenpäin, ja osin epäselvästi. Se viittaa artikkeliin (viite 24) ...

Quote
24 Stein, A.J. et al. (2008) Genetic engineering for the poor: Golden Rice and public health in India. World Development 36, 144–158

... josta se selvästi ilmoittaa saaneensa Kultaisen riisin kustannukset. Mutta ihan selvästi ei sanota, mistä on saatu vaihtoehdon, pillerien / kapseleiden kustannukset ko. sivulla olevassa taulukossa. Mutta varmaankin siis siitä.

Se artikkeli taas löytyy täältä (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0305750X0700191X) - mutta siis "maksumuurin" takaa!
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 28.08.13 - klo:05:37
Tuota Steinin artikkelia en löytänyt "vapaana", mutta sen sijaan löysin tämän A. J. Steinin oman sivuston asiasta (http://ajstein.de/cv/golden_rice.htm).

Siellä hän itse pitää kapseleita hyvin kustannustehokkaina. Sana "cost-effective" on linkattu Helen Keller Internationalin sivulle (http://www.hki.org/preventing-blindness/vitamin-a-supplementation/).

Jossa on tieto, että nämä kapselit maksavat dollarin vuodessa. (Ja tuossa täytyy olla kyse kustannusten kokonaisarviosta, jakeluineen, itse kapselit kun ovat vain n. 10 sentin hintaisia.)

Eli olemme edelleen kahden kertaluokan päässä Lomborgin luvusta.

Tässä taitaa olla edelleen lisäkysymysten paikka, nyt ehkä niille, jotka ovat kirjoittaneet nuo artikkelit, joihin Lomborg viittaa.
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 28.08.13 - klo:18:46
Sain yhteyden ja sain vastauksia asiasta Dr. Matin Qaimilta - joka itse asiassa oli ko. mainitun Steinin nimissä olevan artikkelin tekijöiden joukossa. Sain myös kopion artikkelista. Vastauksessa viitattiin kuitenkin taas uuteen tutkimukseen, josta ko. luvut (arviot) oli saatu. Sain kuitenkin kopion myös tästä tutkimuksesta. Palaan asiaan, kunhan ehdin ko. artikkeleihin kunnolla tutustua. (Minulta voi pyytää sähköpostitse kopiot artikkeleista.)

***

Tällä välin takaisin tuohon Filippiinien mellakkaan. Tässä Mark Lynasin tiedot ja arviot tapauksesta:

The True Story About Who Destroyed a Genetically Modified Rice Crop (http://www.slate.com/blogs/future_tense/2013/08/26/golden_rice_attack_in_philippines_anti_gmo_activists_lie_about_protest_and.html)

Lynas lopettaa:

Quote
Unlike some (http://www.biotech-now.org/food-and-agriculture/2012/02/greenpeace-founder-biotech-opposition-is-crime-against-humanity) I am not accusing Greenpeace and its ideological allies in the Philippines of committing a crime against humanity. Not yet, at any rate.

No, niin tai näin, joka tapauksessa, GMO Pundit eli Tribe tai joku hänen puolestaan oli saanut talteen tämän kuvankaappauksen (http://3.bp.blogspot.com/-6-l54SrNxKM/Uh0NEsZmMtI/AAAAAAABEUs/2XTa8RiKrWk/s1600/28-08-2013+6-19-30+AM+Greenpeace.jpg), joka kyllä todistaa, että Greenpeace on asiassa vähintään "hengessä mukana".
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 29.08.13 - klo:06:55
Vaikka tuossa ihmettelenkin sitä suurta haarukkaa, joka vallitsee tässä a-vitamiinikapselien kustannusten arvioinnin asiassa, on korostettava, ettei se poista sitä tosiasiaa, että Kultainen riisi on potentiaalisesti erittäin kustannustehokas keino ongelman ratkaisemisessa. Ja sillä on myös puolellaan edellä mainitut muut hyvät puolet. Ja myös niin, että ongelma on sellainen, jossa on syytä käyttää kaikkia keinoja, tilanteestakin riippuen (tämä kapseli voi esim. olla tehokkaampi keino kaupunkialueilla jne.).

Eli tästä pienestä epäselvyydestä huolimatta, Kultaista riisiä on syytä edelleen varauksetta kannattaa.

(Ja me - yhdistyksenä - voisimme ehkä ostaa muutaman kilon erän tätä riisiä noiden koetilojen sadosta, jolloin emme riistäisi ko. ruokaa lasten suista. Ja maksaisimme siitä oikein reilun hinnan, sanokaamme sitä sitten vaikka tueksi tutkimukselle. Kyselenpä mahdollisuuksia tähän.)
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 04.09.13 - klo:19:13
Qaimin selitys oli täynnä erilaisia tilastollisia käsitteitä, joita varmasti tarvitaan asian täsmällisempään tarkasteluun, mutta uskallan kuitenkin tulkita hänen vastaustaan - meille "maallikoille" - niin, että ennen kaikkea on kyse tästä:

vaikka pillerit el kapselit eivät jakelukustannuksineenkaan tulisi kalliiksi, niitä ei pysty jakamaan kohdistetusti, juuri tarpeessa oleville (ja diagnoosien tekeminen tulisi nykyisellään vielä kalliimmaksi).

Niinpä niitä jaetaan summassa, suuria määriä. Tämä Helen Keller International -yhdistyskin puhuu (omana osuutenaan) 85 miljoonasta kappaleesta, vuosittain. Yhdenkin dollarin hinnalla se on 85 miljoonaa dollaria. Ja vuosittain.

Eli näin, ideaalisesti, jos Kultainen riisi ei "kertapaukun" (eli yhden levityksen kustannusten)  jälkeen maksaisi käytännössä mitään - ja se toimisi yhtä lailla kohdistamattomana hyvin - se todella olisi kilpailukykyinen vaihtoehto.

****

Ville kyseli Greenpeacen näkökantaa. Suomen Greenpeacelta ei asiasta mitään löydy, mutta tämä linkki lienee nyt tuorein kansainvälisen G:n kanta:

Golden Rice (http://www.greenpeace.org/international/en/campaigns/agriculture/problem/genetic-engineering/Greenpeace-and-Golden-Rice/)

(ks. myös siinä linkatut pdf:t)

Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Matti Pekkarinen on 05.09.13 - klo:09:09
Eihän suomalaisakaan neuvota syömään pullaa ja sokeria ja jälkiruuaksi vitamiineja apteekin purkista. Luonnollisempaa ja tasaisempaa ja hallitumpaa on vitamiienien saanti itsestään ruuasta. Kultaisesta riisistä tulisi ilmeisesti viljelyyn sopiva lajike monille alueille, ja siitä saataisiin perinteisen jalostuksen keinoinkin muunnelmia erilaisiin ilmasto-oloihin ja viljelykäytäntöihin.
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 05.09.13 - klo:18:59
Tähän Villen toiveeseen ...

Ja toisaalta kiinnostaa myös tietää minkälaisiin kustannuslaskelmiin Greenpeace vetoaa.

.... eivät kuitenkaan nuo Greenpeacen sivut vastaa. Siellä sen pääjulkaisussa tai -artikkelissa  (http://www.greenpeace.org/international/en/publications/reports/Golden-rice-report-2010/) listataan kyllä yleensä biotekniikkaan kulunutta rahaa ja sen rahoittajia, mutta ei lopulta päästä Kultaisen riisin kehittämiskustannuksissakaan (yhteensä) kuin johonkin epämääräiseen arvioon useista kymmenistä miljoonista.

Mutta mitään kunnon vertailuja noiden kustannusten ja vaihtoehtojen kustannusten välillä en siitä löytänyt.

Toisaalta, jos Kultaisen riisin kehittämiskustannukset n. vuosikymmenen ajalta jäävät huomattavasti pienemmiksi kuin vaikka lasku vitamiinikapseleista yhdessä vuodessa, tällaista vertailua ei Greenpeace. ilmeisesti ole halunnut "paperille" laittaa. 

***

Toisaalta Greenpaece oli löytänyt "aika pahan" eli heidän kantaansa tavallaan vähän tukevan lausunnon IRRI:ltä helmikuulta 2013:

Clarifying recent news about Golden Rice (http://www.irri.org/index.php?option=com_k2&view=item&id=12483&lang=en)

Quote
However, it has not yet been determined whether daily consumption of Golden Rice does improve the vitamin A status of people who are vitamin A deficient and could therefore reduce related conditions such as night blindness. If Golden Rice is approved by national regulators, Helen Keller International and university partners will conduct a controlled community study to ascertain if eating Golden Rice every day improves vitamin A status.

Eli Kultaisen riisin suorituskykyä asiassa ei olisi vielä varmistettu, ja vasta sitten, kun se on Filippiinien kansallisten viranomaisten hyväksymä, Helen Keller International -yhdistys yliopistoväen kanssa tekisi kontrolloidun yhdyskuntatasoisen tutkimuksen asiassa, asian varmistamiseksi vielä kerran. (Jonka jälkeen se menisi jakeluun, esim. tämän Helen Keller Internationalin kautta?)

Mutta tietystikään tämä epävarmuus ei ole mikään syy estää näitä tutkimuksia eli koeviljelyä.

Mutta toisaalta tuo lausunto siis tarkoittaisi, että vielä tällä hetkellä Kultaiseen riisiin ei voisi aivan varmasti asiassa luottaa. Yhä vielä tarvittaisiin kapseleita ym. keinoja.
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 19.09.13 - klo:05:38
Tänään klo 22 Ulkolinja esittää sveitsiläisdokumentin Kultaisesta riisistä. Kellonaika on minulle liian myöhäinen, mutta jos jollekulle ei ole, hän voisi katsoa ja raportoida täällä.

Tosin Hesarin TV-esittely ohjelmasta vähemmän houkuttelevasti kysyy: "Kertooko uutta?"

Demokraatin vastaavassa selostuksessa muuten kerrotaan GM-maissista kasvaimia saaneista rotista. Eli selvästi viitattiin Seraliniin. Nyt olisi mielenkiintoista tietää, tuliko ko. tiedoke toimittajan mieleen ko. dokumentista, vai jostain muualta. Kummassakin tapauksessa on syytä protestoida, mutta eri tavalla.

PS. Lähetin jo Demokraatille kyselyn asiasta, mutta perun sen, koska teksti näyttää olevan YLE:n ja Ulkolinjan itsensä (http://ohjelmat.yle.fi/ulkolinja/miksi_muuntogeeninen_riisi).
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Jarrumies on 19.09.13 - klo:14:19
Alla olevista linkeistä käy ilmi, että filmissä esitetään ettei a-vitamiinista ole puutetta, pelotellaan Seralinin hiirillä ja esitetään että kultainen riisi avaisi tien muille gm-tuotteille.

http://www.3sat.de/page/?source=/dokumentationen/171615/index.html

http://www.srf.ch/wissen/technik/gentech-reis-fuer-hungernde-kinder

http://www.srgd.ch/ueber-uns/ombudsstelle/beanstandungen/detail/news/2013/05/13/30822-doksendung-der-wunderreis-verletzte-journalistische-sorgfaltspflicht-nicht/print.html


PS Seuraava Mark Lynasin juttu ei käsittele tuota filmiä mutta kertoo ketkä tuhosivat Filippiinien kultainen riisi -koepellon. Ei 400 maanviljelijää vaan 50 aktivistia. Jutussa on muutakin kiinnostavaa, mm. VAD:

http://www.slate.com/blogs/future_tense/2013/08/26/golden_rice_attack_in_philippines_anti_gmo_activists_lie_about_protest_and.html
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Jarrumies on 19.09.13 - klo:23:50
Tuo wunderreis nyt nähty.

Se oli tehty viime vuonna. Mielenkiintoisin kohta oli se kun Filippiinien Greenpeaceen toimihenkilöt esittelivät missä koeviljelmät sijaitsevat ja olivat kovasti vastaan. Viljelmiä sittemmin aktivistit tuhosivat. Kyllä nyt vaikuttaa siltä, että järjestöllä oli sormensa pelissä.

****

Science-lehden odotettu editoriaali kultaisesta riisistä ilmestyi muutama tunti sitten. Kovasanainen. Tämä on tärkeä kannanotto. Pankaa jakoon.

http://www.sciencemag.org/content/341/6152/1320.full
Title: Potrykus haastattelussa New Scientistissa
Post by: Jarrumies on 20.10.13 - klo:09:24
Potrykus haastattelussa New Scientist'issa. Vastailee pitkään  - ja hyvin. Lukekaa ja kommentoikaa.


Golden Rice creator wants to live to see it save lives

http://www.newscientist.com/article/dn24417-golden-rice-creator-wants-to-live-to-see-it-save-lives.html?full=true#.UmN-5sDyVrQ
Quote
Ingo Potrykus developed Golden Rice genetically engineered to combat blindness and death in children by supplying 60 per cent of the vitamin A they need in a typical daily helping of rice. His project has been opposed from the outset by environmental groups, a stance described this week as wicked by UK environment minister, Owen Paterson. Andy Coghlan asks the inventor of the rice what he makes of it all.

Quote
The UK environment minister Owen Paterson has now weighed into this debate by describing opposition to Golden Rice as wicked. Is this a moral tipping point that will potentially win emotional support for Golden Rice?
Unfortunately, there's an enormous majority against genetic modification in Europe, so the brave UK minister will have lots of enemies. But he deserves support from wherever possible. I'm optimistic we've maybe reached a tipping point in Britain, and that's something. But I'm not confident the "wicked" accusation will change the attitudes of Greenpeace supporters in Europe. Even Greenpeace founder Patrick Moore now supports Golden Rice and has accused Greenpeace of crimes against humanity for opposing it, but no one cares.

Why do you think Greenpeace and other groups such as Friends of the Earth are so adamantly against Golden Rice?
They've realised that it's politically more effective to be radical and not judge things on a case-by-case basis. I've had high level discussions with Greenpeace over the years and it becomes clear they cannot tolerate any genetically modified organisms (GMOs), even those that can be used for the public good. If you encourage them to change their position on Golden Rice, their response is the same: they're against GMOs. That's the position, and it's very successful.

These groups tap into public opposition to GMOs. Why do you think there is such vehement opposition?
 Since the early 1990s the majority of the media has repeated the mantra that GMOs are highly dangerous for the environment and the consumer. This mantra is fuelled continuously by a well-financed and organised anti-GMO lobby. One of the cleverest tricks of the anti-GMO movement is to link GMOs so closely to Monsanto and other multinational corporations, because Monsanto has no friends. That strategy guarantees millions of supporters because people are emotionally against multinationals and in favour of organic farming because of the perception that it's run by idealists who protect nature and don't make money from it.

LISÄYS:

Tuo sama haastaattelu pääsi myös laajasti luetun verkkolehti Slaten sivuille kokonaisuudessaan:
http://www.slate.com/articles/health_and_science/new_scientist/2013/10/golden_rice_inventor_ingo_potrykus_greenpeace_and_others_wicked_for_opposition.single.html

Slateen pääsy takaa sille suuren lukijakunnan. Myös twiiteissä ja facebookissa sitä jaetaan laajasti. Ehkä jotain on muuttumassa.
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Jarrumies on 22.10.13 - klo:15:56
Mitäs sille meidän Gmo-ruokapiirihankkeelle kuuluu?

Tekis mieli jo päästä maistelemaan kultaistariisipuuroa kuten Kiinassa on tehty:

http://www.globaltimes.cn/content/818984.shtml#.UmZ5H6PyXyB
Quote
Over 300 people dined on 'Golden Rice', a variety of genetically modified (GM) rice, during an event supporting GM foods in Wuhan, Hubei Province on October 19, the Nandu Daily reported.

 Supporters were served a porridge featuring the GM grain during the first National 'Golden Rice' Tasting at Huazhong Agricultural University (HAU). Another GM rice variety used for snacks such as moon cakes was also on offer.

 Similar events promoting GM rice have been held across 28 cities since May with support from HAU.

Samassa linkissä lisää mielenkiintoisia tietoja. Selatkaa alaspäin linkkin sivua.
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 22.10.13 - klo:18:02
Hieno löytö! Ei kun tuolta me tilaamme säkillisen, ja pidetään pidot.

Kutsuen tietysti mediaväkeä mukaan. Ja kaikille ko. puuro tai risotto tai kakku - mihin sitten menussa päädymmekään - on tietysti ilmaista, jolloin emme ole rikkoneet lakia.

Ryhdyn toimeen.

Minusta riisiin sopii hyvin soijakastike, täytyypä hommata sitäkin - tietysti sellaista, joka on tehty GM-soijasta.
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Jarrumies on 28.05.14 - klo:19:41
Suomen Kuvalehdessä Kalevi Rantasen asiallinen, erittäin hyvin kirjoitettu juttu kultaisesta riisistä:

Kultainen riisi voisi pelastaa maailman köyhät
GM-tekniikan vastustajat jarruttavat uuden lajikkeen tuloa markkinoille.

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/tiede/kultainen-riisi-voisi-pelastaa-maailman-koyhat/?shared=41347-3ea3c2d8-4

Pieni ote jutusta:

Quote
Kultaisen riisin syntyminenoli kaikkea muuta kuin historiallinen väistämättömyys.

Sveitsiläis-saksalainen tutkijapari Ingo Potrykos ja Peter Beyer kasvattivat kultaista riisiä ensi kerran laboratoriossa vuonna 1999. He esittelivät tulokset Science-lehdessä vuonna 2000. Silloin takana oli jo monen vuosikymmenen työ.

Riisinjalostaja Pete Jennings, joka työskenteli Rockefeller-instituutissa Yhdysvalloissa, oli haaveillut keltaisesta jauhoytimestä riisin jyvässä jo 1950-luvulla. Jalostajat etsivät turhaan maailman riisilajikkeista keltajyväistä muunnosta. Perinteinen jalostus, valinta ja risteyttäminen, oli siksi mahdotonta.

Myöskään riisin keinotekoisista mutaatioista ei löydetty beetakaroteenia tuottavaa muotoa.

Tilanne alkoi muuttua 1970-luvulla, jolloin tapahtui yksi bioteknologian kumouksista. Opittiin siirtämään geenejä.

GM-kasveja vastustavat liikkeet syyttivät uutta tekniikkaa kaikesta mahdollisesta. Kultaisen riisin tutkijat olivat varautuneet vastustukseen ja poistaneet puutteet, joita epäilijät olivat nostaneet esiin.

Potrykos teki vuonna 2000 yhteenvedon tuloksista. Hän luetteli uuden lajikkeen etuja. Kultainen riisi tuo ilmaisen lisähyödyn. Siitä hyötyvät köyhimmät. Sillä ei ole terveys- eikä ympäristöhaittoja. Se ei vaikuta luonnon monimuotoisuuteen.

Potrykos myös muistutti, että lajike on kehitetty julkisilla varoilla. Kultainen riisi ei ole teollisuuden hanke.

Potrykoksen luettelo hyödyistä käsitti kuusitoista kohtaa. Kultaisen riisin toimivuus, turvallisuus ja ekologisuus oli osoitettu kiistattomasti. Tulos oli, amerikkalaisella oikeustermillä, järkevän epäilyn yläpuolella.

Nirsoimpienkin kriitikkojen olisi pitänyt olla tyytyväisiä, mutta toisin kävi. Kirjainpari GM oli monille yhä liikaa.

Pellolla kultaista riisiä kasvoi ensi kerran Yhdysvaltojen Louisianassa vuonna 2004.

Neljä vuotta myöhemmin riisillä ruokittiin kiinalaisia lapsia. Tulokset olivat hyviä. Lapset saivat kultaisesta riisistä A-vitamiinia. Haittoja ei havaittu. Silti kokeesta nousi riita, kun paperit oli täytetty puutteellisesti.

Geenisiirtoteknologian vastustajat ovat jarruttaneet uuden lajikkeen tuloa markkinoille enemmän kuin kymmenen vuotta.

”Väärin jalostetun” riisin kehittäjät ovat joutuneet tekemään uuvuttavia kokeita, joilla todistetaan jo tiedettyjä asioita yhä uudelleen ja uudelleen.

Sodissa usein kärsivät eniten siviilit, riisisodassa lapset.
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 05.02.16 - klo:08:30
Nyt tämä artikkeli kysyy ...

WTF Happened to Golden Rice? (http://www.motherjones.com/tom-philpott/2016/02/golden-rice-still-showing-promise-still-not-field-ready)

... eli mitä hittoa kultaiselle riisille tapahtui. Miksi se yhä löytyy useammin otsikoista kuin pelloilta?

Ongelmista yksi ja tärkein on se, ettei tämän GM-lajikkeen kokonaistuotto yllä parhaiden muiden lajikkeiden tasolle. Ei siis niinkään "aktivistien" vastustus tai lupamenettelyt. Ellei saada aikaan hyvätuottoista kultaista riisiä, sillä ei tule olemaan merkitystä A-vitamiinin puutteen poistamisessa, väittää artikkeli.
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 29.03.16 - klo:05:52

Tässä Nathanael Johnsonin (Grist Magazine) artikkelissa kerrotaan "kultaisen riisin" vaihtoehdosta, "kultaisesta banaanista", mutta käsitellään myös yleisesti koko A-vitamiinin problematiikkaa, ja minusta hyvin ja valaisevasti:

These vitamin-fortified bananas might get you thinking differently about GMOs (https://grist.org/science/these-vitamin-fortified-bananas-might-get-you-thinking-differently-about-gmos/)
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 08.06.16 - klo:06:53

Kiista Kultaisesta riisistä - sen todellisista vaikutuksista ja mahdollisuuksista - on puhjennut uudelleen, ja nyt asialla eivät ole "tavanomaiset epäillyt". Tämän jutun mukaan se ei lunasta lupauksiaan:

Genetically modified Golden Rice falls short on lifesaving promises (https://source.wustl.edu/2016/06/genetically-modified-golden-rice-falls-short-lifesaving-promises/)

Bjørn Lomborg kuitenkin yhä puolustaa asiaa:

Golden Rice: The Malnutrition Fighting Crop (http://www.ipsnews.net/2016/06/golden-rice-the-malnutrition-fighting-crop/)

Nyt olen juuri lähdössä matkalle, ja myönnän, etten ole kunnolla lukenut kumpaakaan artikkelia (teen sen toki myöhemmin), mutta näin ne ovat siinä linkattuina.
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 01.07.16 - klo:06:10
Tämä oli yleisempikin kannanotto ...

Nobelistit vetoavat Greenpeaceen: Lopettakaa kasvien geenimuuntelun vastustaminen (http://yle.fi/uutiset/nobelistit_vetoavat_greenpeaceen_lopettakaa_kasvien_geenimuuntelun_vastustaminen/8996247)

... mutta Kultaisesta riisistä siinä oli keskeisesti kyse, muiden (maiden) uutisten mukaan. Outo on Greenpeacen kritiikki, että kyseessä oli julkisuustemppu. Tottakai kyseessä on julkisuustemppu, kun julkisuuteen tullaan. *)

Nobelistit ovat asiastaan varmoja:

Quote
Aiheesta pidetyssä lehdistötilaisuudessa palkitut tieteilijät nostivat esiin erityisesti geenimuunnellun riisin. Etenkin kehittyvissä maissa niin sanotun Kultaisen riisin avulla on onnistuttu ennaltaehkäisemään A-vitamiinin puutoksesta johtuvia tauteja.
(lihav. HJ)

Mutta onko vieläkään ihan noin? Noin voitaisiin tehdä, mutta onko noin jo tapahtunut? Mikä on Kultaisen riisin status nyt? Onko koeviljelmien lisäksi jo tuotantoa? Vaikkapa Wikipedian Golden Rice -artikkelissa (https://en.wikipedia.org/wiki/Golden_rice) ei ole tietoa tuotantokäytöstä. (Eikä sen suomenkielisessäkään versiossa.)

PS. heti. Kyse oli ehkä taas YLE:n huolimattomasta käännöksestä. Tässä on se nobelistien vetoomus ...

Laureates Letter Supporting Precision Agriculture (GMOs) (http://supportprecisionagriculture.org/nobel-laureate-gmo-letter_rjr.html)

... ja siellä asia oli sanottu näin (lihav. HJ):

Quote
Greenpeace has spearheaded opposition to Golden Rice, which has the potential to reduce or eliminate much of the death and disease caused by a vitamin A deficiency (VAD), which has the greatest impact on the poorest people in Africa and Southeast Asia.

Vai sanoivatko he lehdistötilaisuudessa enemmän? Mutta myös Mark Lynas toteaa tässä:

A plea to Greenpeace (http://www.marklynas.org/2016/06/a-plea-to-greenpeace/)

Quote
By the way, I think it is premature of the Nobel laureates to imply that Greenpeace might be guilty of a “crime against humanity” in its campaign of opposition to Golden Rice. As we know, Golden Rice is not yet ready for deployment (https://source.wustl.edu/2016/06/genetically-modified-golden-rice-falls-short-lifesaving-promises/), so we cannot yet be sure of how effective it would be in saving the lives and sight of the millions of children who are affected by vitamin A deficiency. But at the very least, Greenpeace must get out of the way of Golden Rice’s deployment when the time comes, or risk facing just such a judgement of history.

Eli Kultainen riisi ei ihan vielä olisi käyttöön valmis? (Tuo linkki on sama kuin minun edellisessä puheenvuorossani.)


PS. 2.7.16: Tässä on pitkähkö vastalause linkissä kuvattuun tutkimukseen ...

Adrian Dubock, Golden Rice scientist: Greenpeace, GMO critics misrepresent humanitarian project (https://www.geneticliteracyproject.org/2016/06/30/adrian-dubock-golden-rice-scientist-greenpeace-gmo-critics-misrepresent-humanitarian-project/)

... mutta sekään ei väitä, että Kultainen riisi olisi jo tuotannossa. Tässä vielä toinen analyysi sen nykytilanteesta, ja tuosta uusimmasta keskustelusta:

Anti-GMO activists brandish disputed Stone-Glover Golden Rice paper in attacks on Nobel laureates (https://www.geneticliteracyproject.org/2016/06/30/anti-gmo-activists-brandish-disputed-stone-glover-golden-rice-paper-attacks-nobel-laureates/)

_________________

*) ja mitäs muita kuin julkissuustemppuja Greenpeace itse harrastaa!
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 11.08.16 - klo:07:29
Nyt valitettavasti tämä Vandana Shivan kirjoitus puree järkeeni (mikä hyvin harvoin tapahtuu), tältä osin:

False Promises: Avoid ‘Miracle’ Rice and Just Eat a Carrot (http://www.ipsnews.net/2016/08/false-promises-avoid-miracle-rice-and-just-eat-a-carrot/)

Quote
But golden rice is a false miracle. It is a disease of nutritionally empty monocultures offered as a cure for nutritional deficiency. In fact, golden rice, if successful, will be 400 per cent less efficient in providing Vitamin A than the biodiversity alternatives that women have to offer. To get your daily requirement of Vitamin A, all you need to eat is one of the following:

Two tablespoons of spinach or cholai (amaranth) leaves or radish leaves
Four tablespoons of mustard or bathua leaves
One tablespoon of coriander chutney
One-and-a-half tablespoon of mint chutney
One carrot
One mango

Niin, miksi on mahdotonta viljellä noita lajeja, miksi A-vitamiinin esiasteen täytyisi olla riisissä. Jos siis yksi porkkana riittäisi tarpeen tyydyttämiseen (tai joku muu noista vaihtoehdoista)? Miksi olisi vaikeampaa edistää noiden kasvien viljelyä kuin Kultaisen riisin? Koska Kultaisen riisinkin käyttöönotto tarkoittaa melkoista muutosta perinteisiin tapoihin. Jos perustelut onkin siihen, ettei asia ole helposti hoidettavissa vitamiinipillereillä?

Vaikka tietysti tiedän ja ymmärrän, että Shivan kirjoituksen taustalla on fanaattinen viha geenitekniikkaa kohtaan, ylipäänsä. Mutta onko toisella osapuolella myös aika "fanaattinen" puolto asiassa? Liian tiukka sitoutuminen ongelman yhteen ratkaisutapaan?

Väistämättä tulee mieleen se takavuosien vitsi USA:n ja Neuvostoliiton avaruusväen keskustelusta. USA:n edustaja kertoi:
- Olemme kehittäneet kuulakärkikynän, joka toimii myös painottomassa tilassa, jotta astronautit voivat tehdä muistiinpanoja. Eikä se maksanut meille kuin 50 miljoonaa dollaria. Miten te NL:ssa olette ratkaisseet tämän ongelman?
- Me käytämme lyijykynää.

***

Muilta osin Shiva sitten puhuu tuttua "sitä ihtiänsä" ...

Quote
It is Borlaug’s Green Revolution monocultures that contributed to malnutrition by destroying biodiversity, which destroys the diversity of nutrients we need to be healthy. As Navdanya research has shown, biodiversity produces more food and nutrition per acre. Borlaug’s ghost is still shaping the industrial agriculture “miracles” based on monocultures of the mind and spin in place of science.
(lihav. HJ)

... (jossa "biodiversity" = luomuviljelly) mutta se lienee jo muualla käyty riittävästi läpi (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=7.0), eli ei kommentoida täällä.
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 01.11.16 - klo:08:07

Kohta se olisi tapahtumassa, Kultainen riisi otettaisiin käyttöön:

Golden Rice could be released commercially in Bangladesh as early as 2018 (https://www.geneticliteracyproject.org/2016/10/31/golden-rice-could-be-released-commercially-in-bangladesh-as-early-as-2018/)

Tuon myötä saisimme sitten vastauksia siihenkin, mitkä ovat sen todelliset (konkreettiset) vaikutukset.
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 06.08.17 - klo:08:02

Tässä Nathanael Johnsonin (Grist Magazine) artikkelissa kerrotaan "kultaisen riisin" vaihtoehdosta, "kultaisesta banaanista", mutta käsitellään myös yleisesti koko A-vitamiinin problematiikkaa, ja minusta hyvin ja valaisevasti:

These vitamin-fortified bananas might get you thinking differently about GMOs (https://grist.org/science/these-vitamin-fortified-bananas-might-get-you-thinking-differently-about-gmos/)

Tämä kultaisen banaanin projekti etenee Ugandassa:

Vitamin-enhanced golden bananas could save millions of African lives—and corporations won’t own the patent (https://geneticliteracyproject.org/2017/08/04/vitamin-enhanced-golden-bananas-save-millions-african-lives-corporations-wont-own-patent/)

Vaikka porkkanakin on hyvää, voisi tuo ruokabanaani olla vaihteeksi kiva aterian lisukkeena. Täytyypä tiedustella sitä paikallisesta Prismasta.  ;D
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 18.11.17 - klo:07:56

Nyt on tulossa myös "Kultainen Peruna":

Move Over, Golden Rice — Golden Potatoes Are On The Way! (https://www.acsh.org/news/2017/11/13/move-over-golden-rice-%E2%80%94-golden-potatoes-are-way-12136)
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 10.01.18 - klo:06:17
Näin paljon on porkkanan sisältämää betakaroteenia onnistuttu lisäämään,  ihan valintajalostuksella, noin 50 vuoden aikana:

Artificial selection has increased carrots' beta carotene content by 50% since 1970 (https://geneticliteracyproject.org/2016/05/13/artificial-selection-has-increased-carrots-beta-carotene-content-by-50-since-1970/)

Ajatella, lapsuuteni luonnolliset porkkanat eivät siis olleetkaan niin terveellisiä. Ilmankos ne, raakana ja raastettuna varsinkaan, eivät minulle niin silloin maistuneetkaan!

Mutta tuolta taustalta on kovin ihmeellistä, että tämän jalostusprosessin nopeuttamista toisissa kasveissa niin kovasti vastustetaan.
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 30.01.18 - klo:10:55
Australia ja Uusi Seelanti ovat hyväksyneet Kultaisen riisin, ihan maahan tuotavaksi ja siellä myytäväksi:

Australia, New Zealand approve purchasing of GMO Golden Rice to tackle vitamin-A deficiency in Asia (https://geneticliteracyproject.org/2018/01/29/australia-new-zealand-approve-sale-gmo-golden-rice-effort-boost-fight-vitamin-deficiency-asia/)

Tuon asian merkitys ei varmaan ole siinä, että se parantaisi maiden kansanterveyttä. A-vitamiinista ei liene vajetta noissa maissa. Mutta merkitystä sillä voi olla tuon lajikkeen markkinoiden luomisessa, ja sitä kautta sen leviämisessä. Asan niiinsanoakseni normalisoinnissa.

Tuoltakin varmaan saa neuvoa, kun ryhdymme omaa säkkiämme tilaamaan, yhdistyksen käyttöön.

Samaa yritetään eräissä muissakin maissa;

Quote
Similar applications are currently under review in the USA, Canada and the Philippines.

Miten on, EU?
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 14.02.18 - klo:03:23
Hyvä yhteenveto, missä nyt ollaan ja mennään Kultaisen riisin kanssa:

Golden Rice: The GMO crop Greenpeace hates and humanitarians love (https://geneticliteracyproject.org/2018/02/13/golden-rice-gmo-crop-greenpeace-hates-and-humanitarians-love/)

Ja miten tähän on tultu. Ja vielä ollaan: Greenpeace esimeriksi käyttää yhä jo vääriksi osoitettuja argumenttejaan ja laskelmiaan. Toisaalta on kyllä yhä niin, että maailman A-vitamiiniongelmaan on olemassa myös muita ratkaisuja. Mikä ei tietysti ole peruste sille, että Kultaista riisiä ei pitäisi (myös) käyttää.
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 13.03.18 - klo:08:18
"Kultainen banaani" taitaa ehtiä ensimmäisenä käyttöön:

Uganda's researchers ready to taste test their GMO vitamin A-enriched banana (https://geneticliteracyproject.org/2018/03/12/ugandas-researchers-ready-to-taste-test-their-gmo-vitamin-a-enriched-banana/)

Mutta sielläkin vielä asia riippuu lainsäädännöstä:

One potential roadblock is the uncertainty surrounding Uganda’s proposed Biosafety law, which is still under scrutiny and clarifications as requested by Uganda’s president. The new law will need to be in place if the bananas are ever going to make their way into farmers’ fields. Still, Kubiriba is optimistic that his team will be allowed to taste its new bananas.
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 30.05.18 - klo:08:01
Australia ja Uusi Seelanti ovat hyväksyneet Kultaisen riisin, ihan maahan tuotavaksi ja siellä myytäväksi:

Australia, New Zealand approve purchasing of GMO Golden Rice to tackle vitamin-A deficiency in Asia (https://geneticliteracyproject.org/2018/01/29/australia-new-zealand-approve-sale-gmo-golden-rice-effort-boost-fight-vitamin-deficiency-asia/)

Tuon asian merkitys ei varmaan ole siinä, että se parantaisi maiden kansanterveyttä. A-vitamiinista ei liene vajetta noissa maissa. Mutta merkitystä sillä voi olla tuon lajikkeen markkinoiden luomisessa, ja sitä kautta sen leviämisessä. Asan niiinsanoakseni normalisoinnissa.

Tuoltakin varmaan saa neuvoa, kun ryhdymme omaa säkkiämme tilaamaan, yhdistyksen käyttöön.

Samaa yritetään eräissä muissakin maissa;

Quote
Similar applications are currently under review in the USA, Canada and the Philippines.

Miten on, EU?

Nyt myös USA on tehnyt saman eleen, Kultainen riisi on hyväksytty myyntiin:

US FDA approves GMO Golden Rice as safe to eat (https://geneticliteracyproject.org/2018/05/29/us-fda-approves-gmo-golden-rice-as-safe-to-eat/)

Edelleen kysyen: entä nyt, EU?
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 04.11.18 - klo:09:25
Nyt näyttäisi siltä, että Ugandan Kultainen banaani otettaisiin käyttöön - kun 16 vuotta on kulunut  kehitysprojektin alusta:

Vitamin-A fortified GMO banana may finally debut in Uganda in 2021, 16 years after research began (https://geneticliteracyproject.org/2018/11/02/vitamin-a-fortified-gmo-banana-may-finally-debut-in-uganda-in-2021-16-years-after-research-began/)

Epäilemättä syynä hyvin hitaaseen aikatauluun on ollut myös tämä ilmiö (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=55.msg12879#msg12879). Joka osaltaan on vaikuttanut siihen, että lainsäätäjät siellä ovat päättämättömiä ja istuvat valmiin lakiehdotuksen päällä.
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 03.02.19 - klo:05:06
Kerrotaan, että Bangladesh ehtisi edelle, Kultainen riisi saisi siellä "ensi-iltansa" jo 3 kuukauden päästä:

Vitamin-fortified golden rice could debut in Bangladesh within 3 months (https://geneticliteracyproject.org/2019/02/01/vitamin-fortified-golden-rice-could-debut-in-bangladesh-within-3-months-agriculture-minister-says/)

Näillä länsimaiden päätöksillä oli asialle ilmeistä merkitystä:

Quote
“Golden rice is more important than other varieties as it will help fight Vitamin A deficiency. The rice variety has already got clearance in USA, Canada and Australia,” he said. “A committee of the environment ministry will give clearance to the rice for production. We will be able to start cultivation in Bangladesh within two to three months upon getting the clearance,” he said.

Aivan kuten edellä 30.01.18 (ja 30.05.18) uumoilimmekin.
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 08.03.19 - klo:07:27
Nyt siis lopulta Kultainen riisi olisi tulossa:

Golden Rice is coming. Finally! Will it be the game-changer hinted at for almost 20 years? (https://geneticliteracyproject.org/2019/03/05/golden-rice-is-coming-finally-will-it-be-the-game-changer-hinted-at-for-almost-20-years/)

Tapahtuuko se läpimurto Bangladeshissa?
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 22.10.19 - klo:06:19
Surullinen tarina:

The True Story of the Genetically Modified Superfood That Almost Saved Millions
The imperiled birth—and slow decline—of Golden Rice. (https://foreignpolicy.com/2019/10/17/golden-rice-genetically-modified-superfood-almost-saved-millions/)

Mutta toivottavasti se ei ole tuossa loppuun asti kerrottu.
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 30.10.19 - klo:08:27
Guardian oli nostanut tämän kissan uudelleen pöydälle:

Block on GM rice ‘has cost millions of lives and led to child blindness’
Eco groups and global treaty blamed for delay in supply of vitamin-A enriched Golden Rice (https://www.theguardian.com/environment/2019/oct/26/gm-golden-rice-delay-cost-millions-of-lives-child-blindness)

Noihin ankariin sanoihin ei meillä ole lisättävää. Eikä tuota tarvinne paljon suomentaakaan.

Mutta toivoa vielä on:

Quote
As a result, every aspect of Golden Rice development, from lab work to field trials to screening, became entangled “in a Byzantine web of rules, guidelines, requirements, restrictions, and prohibitions”, and it is only in the last few years that steps have been taken to give it approval – though so far only in the US, Canada and Australia. It is still awaiting the go-ahead – hopefully by the end of this year – in countries such as the Philippines and Bangladesh, where it is far more urgently needed.

Ja ehkä noiden rikkaiden maiden antamalla esimerkillä voi olla positiivista merkitystä. Niinpä edelleen kehotamme EU:ta tekemään saman. Ja Suomea puheenjohtajamaana toimimaan niin, että se tapahtuu.


Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 13.11.19 - klo:06:58
Nyt siis lopulta Kultainen riisi olisi tulossa:

Golden Rice is coming. Finally! Will it be the game-changer hinted at for almost 20 years? (https://geneticliteracyproject.org/2019/03/05/golden-rice-is-coming-finally-will-it-be-the-game-changer-hinted-at-for-almost-20-years/)

Tapahtuuko se läpimurto Bangladeshissa?

Nyt tämän odotetaan tapahtuvan:

Bangladesh could approve GMO Golden Rice in November 2019—after 10-year delay caused by regulation, activism (https://genetic iter acyproject.org/2019/11/12/bangladesh-could-approve-gmo-golden-rice-in-november-2019-after-10-year-delay-caused-by-regulation-activism/)

Sekään ei uutisen mukaan tapahtuisi heti. Vaan 15. päivä.
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 21.11.19 - klo:10:34
En nyt tiedä, onko tässä nyt kyse varsinaisesta parannuksesta...

Biofortified CRISPR-edited rice could help battle global vitamin A deficiency (https://geneticliteracyproject.org/2019/11/20/biofortified-crispr-edited-rice-could-help-battle-global-vitamin-a-deficiency/)

... koska meillä tuo Kultainen riisi jo on. Mutta jos tuo geenieditoitu versio jotenkin jossain helpottaa sen hyväksymismenettelyjä, niin hyvä asia se on.

Greenpeacen ym. vastustusta se tuskin lopettaa.

Voisi kyllä ajatella, että tuo myös helpottaa paikallisten kultaisten riisilajikkeiden kehittämistä: lisätään vain tuo ominaisuus, mutta muut, paikallisesti hyviksi havaitut ominaisuudet säilyisivät samoina. Niin maussa kuin viljelyominaisuuksissa.
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 22.11.19 - klo:06:03
Mutta jos tuo geenieditoitu versio jotenkin jossain helpottaa sen hyväksymismenettelyjä, niin hyvä asia se on.

Varsinkin kun hyväksyminen nyt Bangladeshissäkin tökkii:

Bangladesh GMO Golden Rice approval was expected in November, but regulatory hurdles remain (https://geneticliteracyproject.org/2019/11/21/bangladesh-gmo-golden-rice-approval-was-expected-in-november-but-regulatory-hurdles-remain/)

Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 27.11.19 - klo:08:29
Hesari kertoi tilanteen ja vähän historiastakin:

Kiistellyn kultaisen riisin viljely alkamassa: voi estää lasten sokeutumista köyhissä maissa (https://www.hs.fi/tiede/art-2000006321812.html)

Quote
Tutkijat kehittivät jo 20 vuotta sitten muuntogeenisen riisin, joka voisi vähentää A-vitamiinin puutosta köyhissä maissa. Vasta nyt Bangladesh ensimmäisenä maana on hyväksymässä sen viljelyn.


Toistaen:mikä puuttuu joukosta?

Quote
YHDYSVALLAT, Kanada, Uusi-Seelanti ja Australia ovat hyväksyneet riisin myynnin ja kulutuksen, mutta niissä ei ole ollut tarvetta ryhtyä viljelemään sitä.


Kyllä, EU. Ja Suomi.
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 22.12.19 - klo:05:17
Nyt se on tapahtunut:

Philippines approves Golden Rice for direct use as food and feed, or for processing (https://www.irri.org/news-and-events/news/philippines-approves-golden-rice-direct-use-food-and-feed-or-processing)

Filippiinit hyväksyi Kultaisen riisin. Ajoi takakaarteessa Bangladeshin ohitse.

Mitäpä "aktivistit" tähän? Jatkavat vastarintaansa:

Anti-GMO groups in the Philippines launch campaign challenging Golden Rice approval (https://geneticliteracyproject.org/2019/12/20/anti-gmo-groups-in-the-philippines-launch-campaign-challenging-golden-rice-approval/)

Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 10.01.20 - klo:06:55
Pitkä katsaus asian koko historiaan (Matt Ridley):

Viewpoint: At least 200,000 people die every year GMO Golden Rice is kept off the market (https://geneticliteracyproject.org/2020/01/09/viewpoint-at-least-200000-people-die-every-year-gmo-golden-rice-is-kept-off-the-market/)

Siinä myös ohimennen tieto, että Bangladesh ei ole lajiketta vielä hyväksynyt, vaan on siirtänyt päätöksen tälle vuodelle.  Joten varsinaisista lajikkeen käyttäjämaista Filippiinit on nyt ainoa.

Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 21.05.20 - klo:09:36
Yllätys. Nyt myös munakoisosta on kehitetty tällainen lajike:

GMO eggplant contains 30 times more beta-carotene to help battle vitamin A deficiency (https://geneticliteracyproject.org/2020/05/20/gmo-eggplant-contains-30-times-more-beta-carotene-to-help-battle-vitamin-a-deficiency/)

Eli se liittyy nyt tähän kultaisten lajikkeiden sarjaan: riisi, banaani, munakoiso. Ja peruna? — siitä ei ole kuulunut uutta, en tiedä. Japanin tiedemiehet olivat nyt asialla.

Kuten edellä sanottu, kaikki nuo lajikkeet pitäisi hyväksyä myös EU:ssa. Vaikkei meillä olisi noille lajikkeille tarvettakaan. Mutta niiden (lasten) takia, joilla tarvetta on.
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 10.08.20 - klo:06:36
Kultaisen riisin tilanteen päivitys Filippiineillä:

In effort to block Philippines’ GMO Golden Rice, activists falsely link nutrition-enhanced staple to COVID (https://geneticliteracyproject.org/2020/08/06/in-effort-to-block-philippines-gmo-golden-rice-activists-falsely-link-nutrition-enhanced-staple-to-covid/)

Hyväksytty on, ja käyttöönotto etenee, mutta sitä vastustavat aktivistiryhmät eivät ole antaneet periksi nekään:

Quote
The new campaign is an attempt to derail the roll-out of Golden Rice, which is expected later this year. Food safety regulators in the Philippines finally approved the crop for human consumption on December 18 of last year after two decades of deliberations, protests and missteps by scientists.


Käyttäen siiis asiassa myös kyseenalaisia menetelmiä kuten tuo tuulesta temmattu propagandaväite, että asia jotenkin kytkeytyisi koronaan. Tässä muistutus siitä, miksi käyttöönottoon on ryhdytty:

Quote
[R]oughly 250 million people, mostly preschool children in southeast Asia, are vitamin A deficient. Between 250,000 and 500,000 of them go blind every year—and half die within 12 months of losing their sight. Genetically engineered Golden Rice …. could alleviate much of this suffering without otherwise harming human health or the environment, according to a mountain of studies.


Vitamiinin puute ei siis ehkä ole aivan yhtä vaarallinen kuin korona. Mutta oikeastaan ei siitä paljon puutukaan. Ylen uusimpien tietojen mukaan koronan on maailmassa saanut n. 20 miljoonaa ihmistä, joista noin 700 000 on kuollut. Mutta jos ajattelemme menetettyjä elinvuosia, suurin osa koronaan kuolleista on ollut vanhuksia.
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 02.09.20 - klo:08:56
Uusi kehitelmä tätä sarjaa:

Chile poised to tackle food shortages and climate change with ‘Golden Apple’ and other CRISPR-edited crops (https://geneticliteracyproject.org/2020/09/01/chile-developing-a-golden-apple-and-fruits-that-grow-in-the-desert/)

Quote
Dr. Stange’s first major project, launched in 2011 and financed with public funds, had a similar goal to that of Golden Rice: to develop an apple genetically modified to synthesize carotenoids. Due to technical constraints and an inability to get similar results using conventional plant breeding methods, genetic engineering was recognized as the best tool for producing what came to be known as the ‘Golden Apple’.

Vielä kesken mutta siis tulossa.
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 18.11.20 - klo:05:17
Entä jos käy näin:

Golden Rice could illegally make its way to India as country struggles to stay ‘GMO free’ (https://geneticliteracyproject.org/2020/11/17/gm-golden-rice-could-illegally-make-its-way-from-bangladesh-to-non-gmo-india-as-country-debates-the-future-of-biotech-crops/)

Quote
[Food commodities expert Samarendu] Mohanty opined that GMO technology may not be kept at bay for too long, especially with Golden Rice set to appear on the market in Bangladesh soon.

“Bangladesh policies are extremely progressive and scientific even though it is a Least Developed Country (LDC), and it will be very interesting to see what happens when Golden Rice enters the market,” he said.

“It obviously neighbours India, and if this is profitable, then there is no doubt it is going to make its way across the border to enter India – then what will you (the government) do? How to maintain control?”

Voisimmeko tuolloin mahdollisia tottelemattomia intialaisia viljelijöitä moittia? Kyllä tavallaan voisimme, koska olemme asettuneet laillisen menon kannattajiksi. Mutta toisella perusteella moitimme sitten Intian hallitusta: yhden ääri-ideologian ja asenteen taakse asettuminen ei ole järkevää politiikkaa.
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 07.01.21 - klo:11:07
Näin Kultaisen riisin käyttöönotto yhä viivästyy:

Golden Rice could fight deadly vitamin A deficiency now. Why do farmers have to wait another 3 years to grow it? (https://geneticliteracyproject.org/2021/01/06/golden-rice-could-fight-deadly-vitamin-a-deficiency-now-why-do-farmers-have-to-wait-another-3-years-to-grow-it/)
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 09.02.21 - klo:07:30
Lisätieto tähän pitkään jatkokertomukseen:

GM Golden Rice could provide 30% to 50% of daily vitamin A needed to combat deadly nutrient deficiency, study shows (https://geneticliteracyproject.org/2021/02/09/gm-golden-rice-could-provide-30-to-50-of-daily-vitamin-a-needed-to-combat-deadly-nutrient-deficiency-study-shows/)

Tietysti tuosta herää kysymys — jota asian vastustajat varmasti hyödyntävät — mistä se loppu sitten saadaan?
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 18.02.21 - klo:08:08
Mukaan kuvioon tulee myös kultanen bataatti:

High-yielding sweet potato that fights vitamin A deficiency could be Ghana’s first gene-edited crop (https://geneticliteracyproject.org/2021/02/18/ghana-scientist-turns-to-gene-editing-to-improve-sweet-potato-crop/)
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 06.04.21 - klo:06:27
Tässäkään suhteessa ei löytynyt valittamisen aihetta:

GM Golden Rice yield and grain quality comparable to conventional counterparts, field studies show (https://geneticliteracyproject.org/2021/04/06/gm-golden-rice-yield-and-grain-quality-comparable-to-conventional-counterparts-field-studies-show/)
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 19.04.21 - klo:06:11
Kuvaan on nyt tullut myös "kultainen hiiva":

GE probiotic? CRISPR-edited yeast produce vitamin A precursor beta-carotene (https://geneticliteracyproject.org/2021/04/19/ge-probiotic-crispr-edited-yeast-produce-vitamin-a-precursor-beta-carotene/)
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 24.07.21 - klo:07:24
Tätä on kyllä odoteltu, mutta nyt se on lopulta tapahtunut:

GMO breakthrough: Philippines becomes first country to approve nutrition-enhanced Golden Rice for commercial sale; Bangladesh next (https://geneticliteracyproject.org/2021/07/23/gmo-breakthrough-philippines-becomes-first-country-to-approve-nutrition-enhanced-golden-rice-for-commercial-sale-bangladesh-next/)

Ks. vaikka edeltä. Ja tämä meidän triidimme alkoi vasta v. 2013.
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 26.07.21 - klo:09:42
Mutta ei paikallinen Greenpeace ole silti periksi antanut:

Greenpeace denounces Philippines’ approval of nutrition-enhanced GMO Golden Rice (https://geneticliteracyproject.org/2021/07/26/greenpeace-denounces-philippines-approval-of-nutrition-enhanced-gmo-golden-rice/)
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 29.07.21 - klo:05:38
Siitä kertoi myös suomeksi MT:

Kiistellyn kultaisen riisin viljely kaupalliseen käyttöön sallittiin Filippiineillä – geenimuunnellusta riisistä toivotaan ratkaisua lasten A-vitamiinin puutokseen (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.1401173)

Ei saa lukea enempää, mutta ingressissä oli tällainen outo tieto:

Quote
Tutkijoiden mukaan on yhä epäselvää, miten tehokkaasti A-vitamiini imeytyy kultaisesta riisistä sitä tarvitsevien lasten elimistöön.

Otettava selvää paremmin, mutta ensimmäinen mieleen tuleva ajatus kyllä on: miksi ihmeessä ei imeytyisi? Jos lapset kilttien lasten tapaan syövät lautasensa tyhjäksi?
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 09.08.21 - klo:07:39
Näkökulma:

Viewpoint: Greenpeace’s failed attempts to derail Philippines Golden Rice approval illustrates its heartless ideology (https://geneticliteracyproject.org/2021/08/09/viewpoint-greenpeaces-failed-attempts-to-derail-philippines-golden-rice-approval-illustrates-its-heartless-ideology/)

Mutta nyt se on siis ohi. Greenpeace epäonnistui.
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 18.08.21 - klo:06:32
Kerrataanpa faktat:

10 key facts about Golden Rice, a GMO that can save the lives and sight of millions of children (https://geneticliteracyproject.org/2021/08/17/10-key-facts-about-golden-rice-a-gmo-that-can-save-the-lives-and-sight-of-millions-of-children/)
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 27.10.21 - klo:16:31
Häirintä jatkuu:

Viewpoint: Greenpeace continues campaign to scuttle Philippines’ vitamin A-enriched Golden Rice approval, but government holds firm (https://geneticliteracyproject.org/2021/10/26/viewpoint-greenpeace-continues-campaign-to-scuttle-philippines-vitamin-a-enriched-golden-rice-approval-but-government-holds-firm/)

Mutta kuten jo otsikosta näkyy, se ei vastustajia enää auta. Nyt taitaa olla hiukan epäselvää, mikä on kansainvälinen Greenpeacen positio asiassa. Tässäkin kesäisessä julkilausumassa...

https://www.greenpeace.org/southeastasia/press/44595/golden-rice-commercialization-to-further-drag-down-filipino-farmers-amid-climate-covid-struggles/

... allekirjoittajat olivat alueellisesta järjestöstä. Pitäisikö asiaa kysyä Suomen Greenpeacelta?
...
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 14.11.21 - klo:05:49
Kirjoittaja ei pidä siitä, että tämä yhä jatkuu:

Poor people lose when Greenpeace prevails (https://www.washingtonexaminer.com/opinion/op-eds/poor-people-lose-greenpeace-prevails)

Quote
COVID-19 has caused untold suffering throughout the world, but particularly in developing countries. So why is Greenpeace continuing a yearslong campaign against a food product that could deliver dramatic health benefits to children in some of the poorest parts of the world?

That’s the question we’ve been asked several times since the group recently announced its opposition to a decision by regulators in the Philippines to approve a permit for farmers to grow a breed of rice that’s fortified with vitamin A. The battle is emblematic of the way in which baseless fears about technology are used as a cudgel to deny people — most of them poor — opportunities to realize better health and higher living standards.

Suomen Greenpeacen kannanottoa Kultaisesta riisistä en ole löytänyt.
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 25.12.21 - klo:06:21
Tämä projekti on yhä kesken:

Opinion: Allow Golden Rice to save lives (https://www.pnas.org/content/118/51/e2120901118)

Quote
The consumption of the genetically modified rice variety known as Golden Rice (GR) offers a potent and cost-effective strategy to combat VAD. But this innovation has been cast aside owing to fear or false accusations, resulting in numerous lives needlessly lost (1⇓–3). With the recent exception of the Philippines, governments have not approved the cultivation of GR (5). We believe it should be broadly approved and given the opportunity to save and improve lives.
(lihav. HJ)
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 05.05.22 - klo:04:09
Nyt voidaan jalkauttaa, viedä kentälle:

Vitamin-A enhanced Golden Rice seeds distributed for planting for the first time in the Philippines (https://geneticliteracyproject.org/2022/05/04/vitamin-a-enhanced-golden-rice-distributed-for-planting-for-the-first-time-in-the-philippines/)

Quote
Finally, a rice that is infused with vitamin A will soon be served on the tables of Filipino households.

After almost two decades of painstaking research and regulatory review, Golden Rice has fully satisfied all biosafety regulatory requirements in the Philippines.

The biosafety permit for commercial propagation issued in July 2021 was the final stage of regulatory approval, which means that Golden Rice may now be planted on farmer’s fields and be eaten by consumers once supply is available.

Suomenkielessä ei voi sanoa, että koko asia heitetään pellolle. Vaikka niin tuossa konkreettisesti tapahtuu.  ;D
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 16.08.22 - klo:04:18
Kultaisen riisin tilannekatsaus. Filippiineillä asia etenee, Bangladeshissa se on jumissa:

GMO Golden Rice tale of two countries: Philippines on track for fall sales while Bangladesh falters (https://geneticliteracyproject.org/2022/08/15/gmo-golden-rice-tale-of-two-countries-philippines-on-track-for-fall-sales-while-bangladesh-falters/)
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 13.09.22 - klo:11:17
Apu-lehti muistutti tästä:

Avun pääkirjoitus: Tiede on ihmiskunnan ainoa toivo – geenimuuntelun vastustajat vaikeuttavat maailman pelastamista (https://www.apu.fi/artikkelit/tiede-on-ihmiskunnan-ainoa-toivo-avun-paakirjoitus)

Quote
Hyvä esimerkki luomu-uskovaisten sydämettömyydestä on ravit­sevamman riisin tuotannon kampittaminen. Geenimanipuloitu riisi tuottaisi muun muassa A-vitamiinin esiastetta, ja yksistään se vaikuttaisi merkittävästi köyhien maiden huono-osaisimpien ihmisten terveyteen. Silti esimerkiksi Greenpeace vastustaa geenimuuntelua.

Filippiineillä Greenpeace nuivalla asenteella ei lopulta ollut merkitystä. Ks. muutama puheenvuoro juuri edellä. Tai noin vuoden kuluessa.
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 19.10.22 - klo:06:04
Kultainen banaani:

Orange-colored bananas? New variety packed with 10x the vitamin A developed in Uganda provides essential nutrients for children and pregnant women – if approved (https://geneticliteracyproject.org/2022/10/18/orange-colored-bananas-new-variety-packed-with-10x-the-vitamin-a-developed-in-uganda-provides-essential-nutrients-for-children-and-pregnant-women-if-approved/)

Quote
Further confirmation came from the field trial sites because the flesh of the fortified banana is orange in color. There is also an orange color expression deep in the leaves, meaning the gene inserted is fully integrated to the plants.

The existing vitamin A content in local banana varieties is 3-6 micrograms but the current selected varieties contain 35 micrograms suitable for human health.

The team has also ensured that the banana plant grows true to the traditional type with the initial traits remaining intact apart from introduction of vitamin A gene.

Merkittävämpi asia kuin Suomesta katsoen ehkä näyttää. Alueella on käytössä perusravintona ruokabanaani. Pelkästä jälkiruokaherkusta ei siis ole kyse.
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 04.11.22 - klo:08:47
Tärkeä tapahtuma, eräänlainen merkkipaalu:

Farmer from Antique Harvests Golden Rice for the First Time (https://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupdate/article/default.asp?ID=19830)

Quote
A farmer from Antique, Philippines, harvested an estimated four to five tonnes of Vitamin A enriched Golden Rice on October 7, 2022, and shared his satisfaction with the variety.

The rice land in Sibalom, Antique, is one of the three pilot areas in the province picked by the Department of Agriculture Philippine Rice Research Institute (DA PhilRice) for seed production. The Department of Science and Technology – Food and Nutrition Research Institute (DOST-FNRI) has identified Antique as the second province in Western Visayas with the highest prevalence of stunting in 2019. Stunting is a symptom of Vitamin A deficiency, which Golden Rice is addressing.

“The stalks are sturdier compared to other seed varieties. It does not get lodged…To my fellow farmers, I encourage them to plant Golden Rice when the supply increases,” said the seed grower, Emerson.

Osa todella pitkän ja, polveilevan tarinan (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=723.msg4305#msg4305) kuitenkin onnellista loppua. Koko tarina alkoi jo vuodesta 1992 tai 2000.
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 02.12.22 - klo:05:24
Quote
Ludger Wess uudelleentwiittasi
Channa Prakash
@AgBioWorld
·29. marrask.
For the first time, farmers in the Philippines have cultivated Golden Rice on a larger scale and harvested almost 70 tonnes of grains this October

The seeds have germinated (https://ethz.ch/en/news-and-events/eth-news/news/2022/11/the-seeds-have-germinated.html)

Kehtaisiko tuosta pyytää kiloa paria meille? Maistettavaksi (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=723.msg4594#msg4594), yksityisesti suoraan postissa lähetettäväksi? (Jotta ei tule Tullin ja sen laboratorion kanssa hankaluuksia.) Maksaisimme tietysti siitä, ja hyvin. Ehkä odottelemme kuitenkin, kunnes varmistuu, että tuo riisi on raportoidusti saatu Filippiineillä jakoon niille, joille se on tarkoitettu.
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 22.12.22 - klo:05:22
Hakenut mukaan:

International rice body to seek approval for Golden Rice use in India (https://www.newindianexpress.com/states/telangana/2022/dec/20/international-rice-body-to-seek-approval-for-golden-rice-use-in-india-2529892.html)

Quote
A deficiency among the Indian population, particularly in small children, lactating mothers and vulnerable groups, said RM Sundaram, director of the Indian Rice Research Institute.

HYDERABAD: It won’t be long before Golden Rice is available for commercial use in India, according to experts. The body behind the development, International Rice Research Institute (IRRI), is hoping to send proposals for approval by Indian authorities once the large-scale feeding trials data is available from the Philippines. With the idea to combat rising Vitamin A deficiency (VAD), scientists developed Golden Rice in the late 80s and early 90s. It has since been approved for use in the Philippines and Bangladesh.

IRRI:n perusteluista myönteiselle asenteelleen jo 9 vuotta sitten edellä (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=723.msg4329#msg4329).
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 08.01.23 - klo:09:56
Tiedoksi:

Quote
Ludger Wess uudelleentwiittasi
Channa Prakash
@AgBioWorld
Philippines has harvested over 100 tons of Golden Rice. It will be distributed in provinces with high incidence of vitamin A deficiency. Why are not other countries not doing this? It is a criminal act to ignore this solution.

‘Golden Rice’ harvest reaches 100 tons (https://www.philstar.com/business/2023/01/05/2235326/golden-rice-harvest-reaches-100-tons)

Quote
MANILA, Philippines — The Philippines harvested over 100 tons of genetically modified “Golden” or “Malusog” Rice in 17 pioneer production sites across the country, the Philippine Rice Research Institute (PhilRice) said.

PhilRice said Malusog Rice is expected to be fully commercialized at the latter part of 2024 once more seed supply becomes available.

According to the agency, the first harvest will be milled for distribution in target households with pre-school children identified at-risk for vitamin A deficiency (VAD) and undernutrition, as well as pregnant and lactating mothers.

Ehkä kohta kehdataan ostaa pari kiloa meille.  8)
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 14.01.23 - klo:07:10
MT myös noteerasi:

Filippiineillä korjattiin ensimmäinen isompi sato kultaista riisiä – muuntogeeninen kasvi on toisille lasten pelastaja, toisille uhka (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/e064331a-23e2-45f2-97fd-6367f6300f53)

Quote
Sato jaetaan pikkulapsiperheille, joilla A-vitamiinin puutosriski on suurin.
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 18.01.23 - klo:05:35
Quote
Ludger Wess uudelleentwiittasi
Channa Prakash
@AgBioWorld
Golden Rice: Long 22 years but better late than never! @time
 magazine July 31, 2000 cover page and December 28, 2022 feature story.

https://twitter.com/AgBioWorld/status/1615471074103418881/photo/1
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 20.01.23 - klo:06:58
(Ludger Wess uudeleentwiittasi:)

Quote
Channa Prakash
@AgBioWorld
Greenpeace and other evildoers like Vandana Shiva tried to block the lifesaving Golden Rice with lies (“it will cause baldness, impotence, allergy…”). Now finally allowed to be grown commercially, Filipinos are proudly showing off Golden Rice! Thanks @markcojuangco


https://mobile.twitter.com/AgBioWorld/status/1615703901394833410/photo/1

Vielä tuo tieto ei Suomessa ole ylittänyt uutiskynnystä muussa mediassa, kuin MT:ssa.

Voisi tietysti juuri nyt keino olla saada se mediaan täällä: juuri nyt tarjoaisi sen lupaamamme GMO - aterian medialle. Koska asian Filippiinien pään pioneerikin (kuvassa) nauttii jo ko. riisiä, ja on itse jo varttunut mies, voimme kuvitella, että siitä sadosta on jo pieni määrä irrotettavissa niin, ettei se ole lapsilta pois. Tuosta kuvasta voisi jo ainakin arvata tuotenimenkin. Aalusog?

Voisi myös kutsua maistiaisiin Suomen Greenpeacen (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=723.msg23731#msg23731) edustajan. Voisi osaltaan jopa lisätä median kiinnostusta?
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 02.02.23 - klo:05:00
Perusteellisempi (linkkeineen) tarina Kultaisesta riisistä:

Not quite a normal harvest (1) (https://www.biowisskomm.de/en/2023/01/not-quite-a-normal-harvest-1/?fbclid=IwAR36im6pOvzrmzAO-9CNYXxWj-4EAVToED9b7am7sYOqtM9ZVnXrla2qdpg)
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 22.04.23 - klo:06:18
Takapakkia:

Farmers in the Philippines blocked from commercially releasing GMO Golden Rice and eggplant by 10-day Supreme Court ruling (https://geneticliteracyproject.org/2023/04/20/farmers-in-the-philippines-blocked-from-commercially-releasing-gmo-golden-rice-and-eggplant-by-10-day-supreme-court-ruling/)

Ja mikä taho oli tuohon vaikuttanut:

Quote
Having lost all scientific arguments about the safety and benefits of GM crops like Golden Rice and brinjal, @Greenpeace has resorted to using the courts to prevent farmer profitability and improved food safety. 50% of Filipinos live in poverty.


SC stops temporarily commercial propagation of genetically modified rice, eggplant (https://mb.com.ph/2023/4/19/sc-stops-temporarily-commercial-propagation-of-genetically-modified-rice-eggplant)

https://twitter.com/stuartsmyth66/status/1649062078060302336
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 18.05.23 - klo:05:27
Saksalainen kritiikki Die Weltissä:

Viewpoint: Grim consequences of Greenpeace’s war on biotechnology — Blindness, hunger, and suffering children (https://geneticliteracyproject.org/2023/05/17/viewpoint-grim-consequences-of-greenpeaces-war-on-biotechnology-blindness-hunger-and-suffering-children/)

Quote
But the project is faltering because Greenpeace and other so-called environmental organizations are torpedoing the Golden Rice with lawsuits in court over alleged risks of the genetically modified seeds – despite criticism from experts. A study in the journal “Environment and Development Economics” nine years ago came to the conclusion that delaying the use of golden rice could have cost one and a half million years of life unnecessarily even then.


Josta tuli mieleen, että tämäkin on vielä tekemättä:

Mutta kuten jo otsikosta näkyy, se ei vastustajia enää auta. Nyt taitaa olla hiukan epäselvää, mikä on kansainvälinen Greenpeacen positio asiassa. Tässäkin kesäisessä julkilausumassa...

https://www.greenpeace.org/southeastasia/press/44595/golden-rice-commercialization-to-further-drag-down-filipino-farmers-amid-climate-covid-struggles/

... allekirjoittajat olivat alueellisesta järjestöstä. Pitäisikö asiaa kysyä Suomen Greenpeacelta?

PS. 9:40: Ei ole enää.
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 12.06.23 - klo:04:44
Suomen Greenpeace 9.6.23 vastasi:

Quote
Hei,

Nykyaikainen tiede pystyy varmasti tarjoamaan potentiaalisia ratkaisuja ruoantuotannon ongelmiin ja sitä kautta köyhyyteen. Greenpeace onkin alkanut alun perin vastustamaan geenimanipulaatiota niihin aikoihin, kun tietoa geenimuuntelutekniikoiden turvallisuudesta ja ympäristövaikutuksista ei ollut vielä riittävästi, mutta tuoreimpien tutkimusten myötä vaikutuksista saadaan tarkempaa tietoa tulevaisuudessa.

Tällä hetkellä Greenpeace Suomen kanta pysyy neutraalina, eli emme kannata GMO:ta, mutta emme myöskään aktiivisesti kampanjoi sitä vastaan Suomessa, emmekä suuntaa Suomen resursseja sen vastustamiseksi.

Muualla maailmassa Greenpeacen paikallisjärjestöt saattavat maakohtaisesti vastustaa asiaa aktiivisemmin, mikä perustuu yleensä paikallisten ruoantuottajien elinolojen parantamiseen(riippuvuus suurista maataloustuottajista) ja ympäristön suojelemiseen esimerkiksi muunneltujen lajien leviämiseltä luontoon.
 
Ystävällisin terveisin
Annina Käppi

Kultaisen riisin kohdalla myös tuon viimeisen kappaleen perustelut ontuvat. Sen lajikkeen kohdalla asia on nimenomaisesti järjestetty niin, että mitkään patentit eivät aiheuta hankaluuksia. Eikä riskiä sen leviämisestä luontoon ole.

Mutta merkitsemme nyt tuon Suomen Greenpeacen linjan tiedoksi. Hiukan sitä kiittäenkin.
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 28.06.23 - klo:10:20
Appelsiini tähän kasvavaan joukkoon:

Orange ‘super banana’: Gates-funded Ugandan scientists develop vitamin A enhanced fruit that could help reduce blindness and save lives (https://geneticliteracyproject.org/2023/06/28/orange-super-banana-gates-funded-ugandan-scientists-develop-vitamin-a-enhanced-fruit-that-could-help-reduce-blindness-and-save-hundreds-of-thousands-of-lives-annually/)
Title: Vs: Kultainen riisi
Post by: Heikki Jokipii on 04.11.23 - klo:05:38
Kirjoittajat tarttuvat tähän hankalaan kysymykseen:

Which is better to fight blindness — Golden Rice or Vitamin A supplement pills (https://geneticliteracyproject.org/2023/11/02/which-is-better-to-fight-blindness-golden-rice-or-vitamin-a-supplement-pills/)

Linkki vielä laajempaan artikkeliin:

Genetic Engineering Against Malnutrition: Does Golden Rice Live Up to Its Promise? (https://goodmenproject.com/featured-content/genetic-engineering-against-malnutrition-does-golden-rice-live-up-to-its-promise/)

Quote
For the first time ever, large quantities of genetically modified rice were harvested in the Philippines. It is supposed to save children’s lives. Golden rice farmers, nutrition experts and mothers report on their experiences.