Tuottava Maa Turvattu Luonto

Yleinen kategoria => Yleinen Keskustelualue => Topic started by: Heikki Jokipii on 16.03.13 - klo:08:49

Title: Homeopatia luomussa nykyisin?
Post by: Heikki Jokipii on 16.03.13 - klo:08:49

Tuo Jussi Tammisolan haastattelu YLE:ssä ..

"Luomu on mätä kompromissi tiedettä ja taikauskoa" (http://yle.fi/uutiset/luomu_on_mata_kompromissi_tiedetta_ja_taikauskoa/6536450)

.. sai homeopatian osalta aikaan aikamoisen myrskyn. Luomun puolustajat yrittävät nyt sanoa, että homeopaattiset hoidot luomussa ovat mennyttä aikaa. Asiaa kommentoi mm. Pro Luomu ...

Sairaita eläimiä hoidetaan lääkkeillä myös luomutilalla (http://www.proluomu.fi/sairaita-elaimia-hoidetaan-laakkeilla-myos-luomutilalla/)

... ja Elina Lappalainen:

Väitteet luomusta ja homeopatiasta - onko koko luomu siis humpuukia? (http://www.syotavaksikasvatetut.fi/vaitteet-luomusta-ja-homeopatiasta-onko-koko-luomu-siis-humpuukkia/)

Mitenköhän asian laita on? Jos asiassa on jotain muutosta tapahtunut, niin muutoksen täytyy olla melko tuore: täälläkin on tuotu esille, miten mm. Pro Agria tasaiseen tahtiin järjestelee homepatian kursseja. Miksi niitä on järjestetty, jos homeopatiaa ei luomussa Suomessa käytetä?

Luomulakko pilkkaa onnistuneesti (http://luomulakko.blogspot.fi/2013/03/antibiootit-elaimille-hyva-vai-huono.html) sitä, miten nyt yhtäkkiä halutaan innokkkaasti kertoa, miten luomussakin käytetään antibiootteja - kun se vielä hetki sitten oli tehoviljelyn suuri synti!

Ville Aarnikko näyttää olevan selvittämässä asiaa, perusteellisesti. Ville, kun tulet lopputuloksiin, varmaan kerrot meillekin?

Sinänsä muuten, jos homeopatiasta luovuttaisiinkin, niin yrtit taitavat edelleen jäädä ensisijaisesti suositukseksi luomueläinten hoidossa? Onko se paljon parempi?

PS. Tämäkin on asia, jossa Heidi Hautala muistaa huonosti jotain joskus tehneensä: hänhän oli ajamassa homeopatian EU:n luomuasetukseen ...
Title: Vs: Homeopatia luomussa nykyisin?
Post by: Ville Aarnikko on 16.03.13 - klo:11:27
Jos muutos on jo voimassa, niin kovin hiljaa ovat kaikki luomupiirit siitä olleet (ymmärrettävistä syistä), toivottavasti EU-luomu tosiaan kehittyisi tuohon suuntaan, mutta varmuutta en ole asiaan vielä saanut. Ilmoittelen tarkemmin kun tiedän. Eiköhän asia alkuviikosta jo selviä, kun olen yhteydessä EU:n ja luomun lakisäädöksistä tietäviin viranomaisiin.

Tällä hetkellä toivoni uudistuksesta perustuu tähän:

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32012R0505:FI:NOT

Quote
Komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 505/2012, annettu 14 päivänä kesäkuuta 2012 , luonnonmukaisesta tuotannosta ja luonnonmukaisesti tuotettujen tuotteiden merkinnöistä annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 834/2007 soveltamista koskevista yksityiskohtaisista säännöistä luonnonmukaisen tuotannon, merkintöjen ja valvonnan osalta annetun asetuksen (EY) N:o 889/2008 muuttamisesta ja oikaisemisesta

Quote
3) Korvataan 24 artiklan 2 kohta seuraavasti:

"2. Kemiallisesti syntetisoitujen allopaattisten eläinlääkkeiden tai antibioottien sijasta on mieluummin käytettävä fytoterapeuttisia tuotteita, hivenaineita ja liitteessä V olevassa 1 osassa ja liitteessä VI olevassa 3 osassa lueteltuja tuotteita edellyttäen, että niillä on todellista terapeuttista vaikutusta eläinlajin kohdalla tai ne ovat soveltuvia hoidon kannalta."


Tuo 24 artiklan 2 kohtahan (vuodelta 2008) sisälsi aiemmin myös homeopatian, tämän muutoksen jälkeen ei (jos siis on totta, ja sitova). Tosin asia nyt ei parane eläinten kannalta merkittävästi jos heitä pitäisi ensisijaisesti hoitaa fytoterapialla, jne.

Pidän näitä ufo-säädöksiä merkittävänä lähinnä ajatusten herättelijänä (en nimittäin ilman dataa usko, että kovinkaan moni luomutilallinen näin toimii käytännössä...mikä tietty itsessään on absurdia säädösten ja luomusertifikaatin kannalta), mielestäni luomussa on paljon suurempiakin käytännön ongelmia.

Title: Vs: Homeopatia luomussa nykyisin?
Post by: Ville Aarnikko on 16.03.13 - klo:13:22
Tähän liittyen on hyvä muistaa, että vaikka Pro Luomu esittää Tammisolan puheet aivan väärin:

http://www.proluomu.fi/sairaita-elaimia-hoidetaan-laakkeilla-myos-luomutilalla/

Quote
Eläinlääkäri saa lääkitä luomueläimiä tarvittaessa antibiooteilla ja muilla tavanomaisessakin tuotannossa käytettävillä lääkevalmisteilla, jos eläimen sairauden hoito sitä edellyttää.

Toisin kuin Helsingin yliopiston dosentti Jussi Tammisola esitti YLE Keski-Suomen (13.3.) tekemässä radiohaastattelussa, EU:n luomusäädökset sallivat antibioottien ja muiden kemiallisten lääkevalmisteiden käytön luomueläinten hoidossa eläinlääkärin määräyksestä.

(Tuosta saa helposti väärän kuvan, Tammisola ei missään nimeessä väittänyt antibioottien tai lääkinnän olevan kiellettyä EU-luomussa, päinvastoin ja itse haastattelusta asia selviää, YLE:n toimittajakin oli lainannut tämän kohdan harhaanjohtavasti)

...niin kyllä Tammisolan muistelut eläinten antibioottirajoituksista luomussa silti eroavat Eviran vastaavista. Tammisola muisteli haastattelussa, että luomueläimiä saisi EU:ssa lääkitä antibiooteilla 1-3 kertaa elämänsä aikana. Eviran mukaan alle yhden vuoden eläviä eläimiä (lihasika, siipikarja) saa hoitaa vain kerran elämänsä aikana lääkkeillä, mukaanlukien antibiootit, (pakollisten lisäksi), mutta kauemmin eläviä (lypsylehmät) saisi lääkitä 3 kertaa 12 kk:n aikana.

Mikäli alle vuoden elävien eläinten kohdalla ylitetään tuo lääkintäraja, esim. annetaan vaikka tavallista kipulääkitystä kaksi hoitokertaa, niin eläintä ei enää voi myydä luomuna, ja eläimelle pitää keksiä jotain muuta, koittaa vaikkapa myydä tavanomaisena. Kauemmin elävien eläinten kohdalla voidaan kiintiön ylityttyä odotella 6kk minkä jälkeen eläimen tuottamaa maitoa voidaan taas myydä luomuna ja uudet 3 hoitokertaa 12 kk:n sisällä ovat jälleen käytettävissä.
Title: Vs: Homeopatia luomussa nykyisin?
Post by: Heikki Jokipii on 16.03.13 - klo:15:43
Jos ei voida enää myydä luomuna, ja raja on edessä, eikö se merkitse sitä, että houkutus kasvaa olla välittämättä eläimen kärsimyksistä? Jos tämä on mahdollista, ja jos ja kun luomuna eläimestä saa enemmän rahaa?
Title: Vs: Homeopatia luomussa nykyisin?
Post by: Ville Aarnikko on 16.03.13 - klo:17:04
Näinhän on tosiaan helppo ajatella, jää kuitenkin potentiaalin / spekulaation tasolle ilman dataa. Imo, tämmöinen potentiaali on ylimääräinen riski eläimen hyvinvoinnille. Olettaen, että tavanomaisen puolella lääke- ja turva-aikasäädökset ovat järkevällä tasolla, niinkuin ne taitaa ainakin Suomessa olla.
Title: Vs: Homeopatia luomussa nykyisin?
Post by: Jarrumies on 16.03.13 - klo:20:40
Homeopatia on pudotettu pois myös tämän (Euroopan unionin virallinen lehti) mukaan:
http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CDIQFjAA&url=http%3A%2F%2Feur-lex.europa.eu%2FLexUriServ%2FLexUriServ.do%3Furi%3DOJ%3AL%3A2012%3A154%3A0012%3A0019%3AFI%3APDF&ei=87dEUbuzG-zc4QTh64DgBg&usg=AFQjCNHs_rAarB6UOmb8Cu2eO2TUoUWk3g&sig2=vMwc1Slbj4xy5ZphtTQDoA

Tuossa vain fytoterapia mainitaan (s.2):
Quote
3) Korvataan 24 artiklan 2 kohta seuraavasti:
”2. Kemiallisesti syntetisoitujen allopaattisten eläinlääkkeiden tai antibioottien sijasta on mieluummin käytettävä fytoterapeuttisia tuotteita, hivenaineita ja liitteessä V olevassa 1 osassa ja liitteessä VI olevassa 3 osassa lueteltuja tuotteita edellyttäen, että niillä on todellista terapeuttista vaikutusta eläinlajin kohdalla tai ne ovat soveltuvia hoidon kannalta.”
Jostain syystä tästä ei tiedä mitään edes EU:n omat luomusivut. Tässä englanniksi:
http://ec.europa.eu/agriculture/organic/animal-welfare/health_en
Quote
Treatments preferred by organic farming include:
Homeopathy – an alternative treatment using highly diluted doses of agents that bring about similar symptoms to the disease-causing agents, encouraging the body to cure itself against the disease
Phytotherapy – ‘herbal’ treatments using plants and plant extracts
Exceptions
As the health and welfare of organic livestock is paramount, veterinary treatments may also be used where homeopathy or phytotherapy is not appropriate.

Yrititin hakea homeopaattien reaktioita tähän mutta en googlella 10 minuutissa löytänyt. Outoa, että homeopaatitkaan eivät ole näyttävästi protestoineet vaikka yleensä ovat hyvin ärhäköitä.
Title: Vs: Homeopatia luomussa nykyisin?
Post by: Jarrumies on 16.03.13 - klo:21:28
Tarkistin EU:n luomusivut suomeksi, saksaksi ja ranskaksi. Kaikissa homeopatia on yhä mukana:

http://ec.europa.eu/agriculture/organic/animal-welfare/health_fi/
http://ec.europa.eu/agriculture/organic/animal-welfare/health_de
http://ec.europa.eu/agriculture/organic/animal-welfare/health_fr

Asia alkaa selvitä. Tutkin hieman lisää tätä:
Quote
KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) N:o 505/2012,
annettu 14 päivänä kesäkuuta 2012,
luonnonmukaisesta tuotannosta ja luonnonmukaisesti tuotettujen tuotteiden merkinnöistä annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 834/2007 soveltamista koskevista yksityiskohtaisista säännöistä luonnonmukaisen tuotannon, merkintöjen ja valvonnan osalta annetun asetuksen (EY) N:o 889/2008 muuttamisesta ja oikaisemisesta

Tuo asetus 834/2007 (asetus löytyy googlella noilla numeroilla), jossa homepatia mainitaan kahdessa eri paikassa, on yhä voimassa.
Näin se mainitaan kohdissa article 14, e, ii ja article 15, f, ii, molemmissa identtisesti:
Quote
disease shall be treated immediately to avoid suffering
to the animal; chemically synthesised allopathic
veterinary medicinal products including antibiotics
may be used where necessary and under strict
conditions, when the use of phytotherapeutic,
homeopathic and other products is inappropriate. In
particular restrictions with respect to courses of
treatment and withdrawal periods shall be defined;

Sen sijaan vain yksityiskohtaista soveltamisasetusta 889/2008 on muutettu kohdassa 24, 2. Siinä oli aiemmin mainittu homeopatia kerran, nyt kyseisestä paikasta se on pudotettu pois.

Eli nyt on niin, että kyllä homeopatia yhä mainitaan voimassa olevassa EU-lainsäädännössä. Eli nuo EU:n luomusivut ovat ajan tasalla. Eikä homeopaateilla ole tarvetta protesteihin - hiljaisuus netissä johtuu tästä.
Title: Vs: Homeopatia luomussa nykyisin?
Post by: Jarrumies on 10.04.14 - klo:20:53
Vahingossa poistettu homeopatia-kohta palautetaa EU:n luomulainsäädäntöön. Homeopatia yhä ensisijaista luomueläinten "lääkinnässä".

EU:n virallinen lehti, Official Journal of the European Union, ilmestyi eilen 9.4.2014.
Lehdessä julkaistiin korjaus eräisiin EU:n luomutuotannon säädöksiin, joista oli "erehdyksessä" poistettu "homeopaattiset tuotteet". Nyt ne lisätään takaisin ko. säädöksiin.

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=OJ:JOL_2014_106_R_0004&from=EN

Quote
COMMISSION IMPLEMENTING REGULATION (EU) No 354/2014 of 8 April 2014 amending and correcting Regulation (EC) No 889/2008 laying down detailed rules for the implementation of Council Regulation (EC) No 834/2007 on organic production and labelling of organic products with regard to organic production, labelling and control

THE EUROPEAN COMMISSION,

Having regard to the Treaty on the Functioning of the European Union,

Having regard to Council Regulation (EC) No 834/2007 of 28 June 2007 on organic production and labelling of organic products and repealing Regulation (EEC) No 2092/91 (1), and in particular Articles 12(3), 14(2), 16(1) and (3)(a) thereof,

Whereas:
.
(9) Article 24(2) of Regulation (EC) No 889/2008 was amended by Commission Implementing Regulation (EU) No 505/2012 (4) in order to update the references to Annexes V and VI to Regulation (EC) No 889/2008, which had been replaced by Implementing Regulation (EU) No 505/2012. In the amended wording of Article 24(2) of Regulation (EC) No 889/2008, ‘homeopathic products’ had erroneously been omitted. Since those products appeared in that provision before the amendment by Implementing Regulation (EU) No 505/2012, they need to be reinserted..
.

Article 2

Correction of Regulation (EC) No 889/2008

Regulation (EC) No 889/2008 is corrected as follows: (1) in Article 24, paragraph 2 is replaced by the following: ‘2.Phytotherapeutic and homeopathic products, trace elements and products listed in Section 1 of Annex V and in Section 3 of Annex VI shall be used in preference to chemically-synthesised allopathic veterinary treatment or antibiotics, provided that their therapeutic effect is effective for the species of animal, and the condition for which the treatment is intended.’;

PS Englantilainen luomututkimuskeskus Organic Research Centre näyttää innostuneen homeopatian palauttamisesta.

http://www.organicresearchcentre.com/?i=articles.php&art_id=681&go=Information%20and%20publications

Quote

Homeopathy is back!
Category: News
9 April 2014
Homeopathic products have been reintroduced in Regulation (EC) 889/2008.

Two new amendments to the implementing legislation of Regulation (EC) No 889/2008 on organic production and labelling of organic products were published today. Article 24(2) of Regulation (EC) No 889/2008 was amended in 2012 by Commission Implementing Regulation (EU) No 505/2012 and the reference to ‘homeopathic products’ had been omitted by mistake. The Regulation (EC) No 354/2014 published today re-introduces the wording and tidies up a number of issue in several Annexes.

Ei EU:n homeopatiaa suosiva luomulainsäädäntö ole mikään kuollut kirjain tai jäänne vaan olennainen osa nykyistäkin luomuideologiaa ja luomun käytäntöä. Tämä luomututkimuskeskus pyrkii näyttämään tieteellisestä (katsokaa staffin titteleitä). Ja se antaa myös käytännön luomuneuvontaa viljelijöille ja tuotantoeläinten kasvattajille.

http://www.organicresearchcentre.com/?go=Organic%20Research%20Centre&page=Contact%20us

Title: Vs: Homeopatia luomussa nykyisin?
Post by: Heikki Jokipii on 11.04.14 - klo:03:31
Mainio ajoitus! Nythän juuri oli ilmestynyt tämä australialainen metatutkimus:

Laaja selvitys: Homeopatia on yhtä tyhjän kanssa (http://yle.fi/uutiset/laaja_selvitys_homeopatia_on_yhta_tyhjan_kanssa/7180684)

No, se on siellä alhaalla, ja meillä EU:ssa taas ...

Quote
Phytotherapeutic and homeopathic products, trace elements and products  [...]  shall be used in preference to chemically-synthesised allopathic veterinary treatment or antibiotics, provided that their therapeutic effect is effective for the species of animal, and the condition for which the treatment is intended.
(lihav. HJ

... on selvästi löydetty tehoavia homeopaattisia hoitoja, muutoin ei kai noin voitaisi vaatia? Ainakin siis eläimille?  Pitäisikö pyytää tästä luomuväeltä/EU:lta esimerkkiä:

mihin eläintautiin homeopatian on todettu vaikuttavan?

***

Kun tuo on ilmaistu noin, niin Pro Luomukin oikeastaan väisti (unohtamalla) koko homeopatiakysymyksen vastatessaan Tammisolalle:

Quote
Dosentti Tammisola on oikeassa huomauttaessaan, että EU:n luomusäädökset suosittelevat eläinten sairauksien ensisijaiseksi hoitokeinoksi fytoterapeuttisia eli kasveista saatavia valmisteita.

Ja siinä vaiheessa homeopatia-sana saattoi tosin ollakin hetken poissa EU-pykälistä, mutta siis nyt ei ole enää. Nyt voisi myös Pro Luomulle esittää kysymyksen uudelleen. (Ja heille ja myös Elina Lappalaiselle kysymyksen siitä, miten he nyt suhtautuvat siihen, että sairaiden eläinten rääkkäys näin taas laillistettiin.)

Tietysti nämä erilaiset yrtit (http://fi.wikipedia.org/wiki/Fytoterapia) - oikeaan lääketieteeseen verrattuna - ovat vain astetta vähemmän huuhaata kuin homeopatia.

***

PS. "Jarrumies", uskalsin lainata suoraan tekstiäsi yllä, ja tehdä siitä uutisemme (http://tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=334).

 
Title: Vs: Homeopatia luomussa nykyisin?
Post by: Jarrumies on 11.04.14 - klo:06:04

... on selvästi löydetty tehoavia homeopaattisia hoitoja, muutoin ei kai noin voitaisi vaatia? Ainakin siis eläimille?  Pitäisikö pyytää tästä luomuväeltä/EU:lta esimerkkiä:

mihin eläintautiin homeopatian on todettu vaikuttavan?

***

Kun tuo on ilmaistu noin, niin Pro Luomukin oikeastaan väisti (unohtamalla) koko homeopatiakysymyksen vastatessaan Tammisolalle:

Quote
Dosentti Tammisola on oikeassa huomauttaessaan, että EU:n luomusäädökset suosittelevat eläinten sairauksien ensisijaiseksi hoitokeinoksi fytoterapeuttisia eli kasveista saatavia valmisteita.

Ja siinä vaiheessa homeopatia-sana saattoi tosin ollakin hetken poissa EU-pykälistä, mutta siis nyt ei ole enää. Nyt voisi myös Pro Luomulle esittää kysymyksen uudelleen. (Ja heille ja myös Elina Lappalaiselle kysymyksen siitä, miten he nyt suhtautuvat siihen, että sairaiden eläinten rääkkäys näin taas laillistettiin.)

Tietysti nämä erilaiset yrtit (http://fi.wikipedia.org/wiki/Fytoterapia) - oikeaan lääketieteeseen verrattuna - ovat vain astetta vähemmän huuhaata kuin homeopatia.

***

PS. "Jarrumies", uskalsin lainata suoraan tekstiäsi yllä, ja tehdä siitä uutisemme (http://tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=334).

 


Anna palaa vaan. Pistä kysymykset Pro Luomulle ja Elina Lappalaiselle.

Title: Vs: Homeopatia luomussa nykyisin?
Post by: Heikki Jokipii on 12.04.14 - klo:05:32

Elina Lappalainen on vähätellyt tätä homeopatian ongelmaa Suomessa sillä perusteella, että sitä käytännössä harrastetaan vähän, koska se ei kuulu luomuvalvonnan piiriin. Asia on hänen mukaansa lähinnä saksalainen ilmiö.

Mutta kuinka käy nyt:

EU pelkistää luomun alkuperäisiin kriteereihin (http://www.ruokatieto.fi/uutiset/eu-pelkistaa-luomun-alkuperaisiin-kriteereihin)

Quote
"Luomuruoka aiotaan EU:ssa pelkistää takaisin alkuperäisiin tuotantosääntöihin ja erottua selkeästi tavanomaisesta tuotannosta. Eri maissa kehitellyt poikkeukset luomusäännöistä lopetetaan ja kaikki pelaavat samoilla korteilla, sanoo komissio."
(lihav. HJ)

Merkitseekö tämä sitä, että myös suomalaisten on otettava käyttöön varmastikin "alkuperäisiin kriteereihin" kuuluva homeopatia, poikkeuksetta, nikottelematta? Ja että se nyt tulee luomuvalvonnan piiriin, myös Suomessa?
Title: Vs: Homeopatia luomussa nykyisin?
Post by: Heikki Jokipii on 07.06.14 - klo:05:19
Paitsi, että näitä tuotteita on ja niitä käytetään, niin ne ovat viranomaisten valvonnassa *) (Fimea):

Homeopaattiset ja antroposofiset valmisteet (http://www.fimea.fi/myyntiluvat/rohdosvalmisteet/homeopaattiset_ja_antroposofiset_valmisteet)

Quote
"Valmisteet, jotka voidaan rekisteröidä ihmislääkedirektiivin 2001/83/EY artiklan 14 tai eläinlääkedirektiivin 2001/82/EY artiklan 17 mukaisesti: [...]"

Tätäkin on EU nykyisin.

Tämä asia tuli eilen tietoisuuteeni, kun luin Ilta-Sanomista (alunperin Savon Sanomissa olleen) jutun, jonka mukaan Fimea oli keskeyttänyt erään homeopaattisen tuotteen kaupustelun. Sen paperiversion **) mukaan raskauttavaa oli, ettei tuotetta ollut rekisteröity!

Eli vettä sopii kyllä edelleen myydä (moni)tuhatkertaisella hinnalla, kunhan on vaan muistanut hoitaa paperisodan.

Parodia jne.

____________

*) En ole saanut vastatietoa, viimeinen tieto minulla eräästä oikeustapauksesta Suomessa - 2000-luvulla - on se, että oikeus tuomitsi kirouksen poistajan palauttamaan osan rahoista takaisin asiakkaalle sillä perusteella, että laskutus ko. toimenpiteestä oli liian suuri. Eli viranomaiset ja yhteiskunta, oikeuslaitos valvovat ...?

**) lehden uutisen nettiversio on toisenlainen, siinä kerrotaan näin:

Vettä on markkinoitu lääkkeenä, Savon Sanomat kertoo. (http://www.iltasanomat.fi/terveys/art-1288697212607.html)

Ja puhutaan - aivan oikein - "härskistä huijauksesta", mutta ei mainita tätä rekisteröimisasiaa lainkaan.
Title: Vs: Homeopatia luomussa nykyisin?
Post by: Heikki Jokipii on 16.06.14 - klo:11:21
Jos Eviraan (http://www.evira.fi/portal/fi/tietoa+evirasta/ajankohtaista/?bid=3945) on luottaminen, ilmiö/ongelma olisi Suomessa tällä tavalla marginaalinen - mutta ei siis olematon:

Quote
"Homeopaattisia lääkevalmisteita oli käytetty vain neljällä luomueläintilalla. Kun luomueläintiloja on kaikkiaan yli 800, on käyttö Suomessa erittäin vähäistä verrattuna esimerkiksi Saksaan”, sanoo ylitarkastaja Merja Manninen Evirasta.

Mutta, kuten sanottu eli kysytty, mikä sitten mahtaa olla tilanne, kun EU:n luomusäännöt on yhtenäistetty.
Title: Vs: Homeopatia luomussa nykyisin?
Post by: Heikki Jokipii on 14.02.15 - klo:14:17
Vaikuttiko tämä EU-lainsäädännön "uudistaminen" vai mikä, mutta näin vain Pohjois-Karjalan Karjakerho heti viime syksynä järjesti tällaisen kurssin:

Homeopatiakurssi 19.- 20.11.2014 (http://www.pohjoiskarjalankarjakerho.com/18)

Ainakaan nuo Eviran ylitarkastaja Merja Mannisen mainitsemat neljä (4) luomueläintilaa koko maassa eivät varmaankaan olisi edellyttäneet kyseisten kurssien järjestämistä Pohjois-Karjalassa?

(Ja uskallan olettaa, perustelematta asiaa tässä tarkemmin, että tavanomaiset tilat eivät ole ko. kurssista kiinnostuneet.)

Tätä samaa asian vähäisyyttä korostaa luomuväki. Eli valitettavasti meidän on ilmeisesti pakko lisätä luomuväen "syntilistaan" - suhteessa tieteeseen - myös tekopyhyys.

Viranomaisiin luotan! Mutta ehkäpä ylitarkastaja Merja Manniselle tai siis Eviralle pitäisi nyt uudestaan esittää sama kysymys kuin tuolloin (16.06.2014).
Title: Vs: Homeopatia luomussa nykyisin?
Post by: Heikki Jokipii on 15.02.15 - klo:13:02
Tällaisesta Pro Agrian julkaisusta ...

Luonnonmukaisen naudanlihantuotannon HYVÄT TOIMINTATAVAT (http://www.proagria.fi/sites/default/files/attachment/luomunaudanlihantuotanto_13062014s.pdf)

... joka on päivätty 2.6.2014, löytyy tällaisia ohjeita:

Quote
Tuotantoeläimelle käytettävän homeopaattisen tai antroposofisen valmisteen sisältämän lääkeaineen pitoisuus on oltava pienempi kuin 1/10 000 (D4) ja sille on oltava eläinlääkärin määräys.

[...]

Lääkevalmisteiden käyttö ennaltaehkäisevästi on luomukotieläintuotannossa kielletty, lukuun ottamatta fytoterapeuttisia ja homeopaattisia lääkkeitä.

Eli ne ovat ilmeisesti voimassa olevia ohjeita. Eli eläinlääkäri siis määrää tätä laimennettua "lääkettä", käytännössä vettä, luomueläimille. Ja tarvittaessa ennaltaehkäisevästi.

Näin paljon siis Pro Agriakin vaivautuu ohjeistamaan niitä neljää (4) luomueläintilaa, ja niiden kanssa tekemisissä olevia eläinlääkäreitä. Ihan avattuna: todellako vain niiden takia? (Kun toisaalta saadun tiedon mukaan biodynaamisia tilojakin Suomessa on sentään 15 kappaletta?)
Title: Vs: Homeopatia luomussa nykyisin?
Post by: Heikki Jokipii on 24.02.15 - klo:13:36
Viranomaisiin luotan! Mutta ehkäpä ylitarkastaja Merja Manniselle tai siis Eviralle pitäisi nyt uudestaan esittää sama kysymys kuin tuolloin (16.06.2014)

Esitin kysymyksen uudestaan, ja Mannisen vastaus (kiitoksia siitä!) oli (tiivistettynä) tämä:

Quote
Eviralla ei ole tarkempaa tietoa homeopaattisten valmisteiden käytöstä luonnonmukaisessa tuotannossa kuin mitä saimme selville vuoden 2013 tuotantotarkastusten yhteydessä esitetyssä painopistekyselyssä.

Niinpä edelleen jää voimaan tämä ihmettely:

Quote
Ainakaan nuo Eviran ylitarkastaja Merja Mannisen mainitsemat neljä (4) luomueläintilaa koko maassa eivät varmaankaan olisi edellyttäneet kyseisten kurssien järjestämistä Pohjois-Karjalassa?

Tai sanotaan suoraan, epäilys, että homeopatian käyttö eläinlääkinnässä luomussa on nyt taas täysin riistäytynyt käsistä.

Mahdollisesti asiaan myös liittyy sellainen "omerta" (http://fi.wikipedia.org/wiki/Omert%C3%A0), että "ei välttämättä kerrota asiasta muille, kun ne eivät asiaa kuitenkaan oikein ymmärrä"? Joka on ollut haistettavissa mm. Luomuliiton useiden puheenjohtajien kummallisesta tietämättömyydestä asiassa, vuosien varrella.

Tuo oli arvailua.

Mutta nämä kurssit ovat fakta.
Title: EU vaatii että luomutilojen eläinten sairauksia tulee parantaa homeopatialla
Post by: MiksuVes on 04.05.15 - klo:19:04
Kun "uusi" täällä "taas" ;) ja kun noita ketjuja niin jumalattomasti niin oliko tätä täällä jo huomattu? Eli kopsaan itseäni KK:sta:

"Oliko tää ainoa luomuketju täällä [KK:ssa] kun en muitakaan löydä? No, tulkoon tämä uutinen nyt tähän:

EU orders Britain's organic farmers to treat sick animals with homeopathy

British organic farmers must treat their animals with unscientific homeopathic remedies under new rules from Brussels

jne.

Se on nyt vaan parempi etten tähän kommentoi yhtään mitään koska kommentit koostuisivat lähinnä ärräpäistä... Eli enpä muuta sano ku että on toooooooooooooodella tieteellistä taas..."

Tuossa Daily Telegraphin uutinen asiasta:

EU orders Britain's organic farmers to treat sick animals with homeopathy (http://www.telegraph.co.uk/news/earth/agriculture/farming/11562234/EU-orders-Britains-organic-farmers-to-treat-sick-animals-with-homeopathy.html)
Title: Vs: EU vaatii että luomutilojen eläinten sairauksia tulee parantaa homeopatialla
Post by: Heikki Jokipii on 05.05.15 - klo:05:17
Kuten siellä KK:ssakin sanoin, hupsuinta on, että homeopatia oli EU:n luomusäännöissä välillä, vielä vuoteen 2014, vaihtoehtoista, ei pakollista.

Silloin Suomessakin luomuväki (ja eräät muutkin luomun puolustajat, kuten Elina Lappalainen) vähättelivät sen merkitystä suomalaisten eläinten hoidossa. Osin oikeinkin, kun tosiaan (ks. edellä 14.02.15) esim. Eviran selvityksessä v. 2013 (http://www.evira.fi/portal/fi/tietoa+evirasta/ajankohtaista/?bid=3945) vain neljällä luomutilalla oli käytetty homeopatiaa (biodynaamisilla tiloilla?).

Mutta nyt on toisin, ihan samoin kuin tuolla briteissäkin: se on taas ensisijainen hoitomuoto, se on pakollista. Silti yhä vielä yritetään tällaista hämäystä kuin Marja-Riitta Kottila vaaliblogissaan (http://proluomu.fi/aani-ratkaisee/) (lihav. HJ):

Quote
Luomutuotannon vastustajat mitätöivät luomua monesti vetoamalla luomuehtojen yksityiskohtiin, kuten säädösten sallimaan homeopatiaan, vaikka luomutuotannon ydin on ravinteiden kierrätyksessä, kemiallisten torjunta-aineiden välttämisessä ja eläinten lajinmukaisessa hoidossa.

Mutta se ei ole enää noin, nyt täytyy yrittää ensin homeopatialla, ja sitten vasta muilla keinoilla. Ja siitä seuraa se, mitä Daily Telegraphissakin todettiin:

Quote
“If you start using homeopathy, you prolong the time when the animals are not getting adequate treatment and that’s a threat to animal welfare.”
(lihav. HJ)

Joten peruste on sille, että homeopatiaa ei pitäisi eläinten hoitamisessa edes "sallia". (Kun eläinten kohdalla ei edes nk. placebo-efekti (http://fi.wikipedia.org/wiki/Lumel%C3%A4%C3%A4ke) toimi!)

Tietysti oikein fiksu luomutilan isäntä/emäntä tekee niin, että juottaa nopeasti vähän "homeopaattista" vettä eläimelle, toteaa heti sen, ettei se auta ja kutsuu eläinlääkärin ...
Title: Vs: Homeopatia luomussa nykyisin?
Post by: MiksuVes on 05.05.15 - klo:08:37
Quote
Mutta se ei ole enää noin, nyt täytyy yrittää ensin homeopatialla, ja sitten vasta muilla keinoilla. Ja siitä seuraa se, mitä Daily Telegraphissakin todettiin:

Ja luulenpa että tästä seuraa myös se mikä nyt alkaa näkyä näiden rokottamattomien lasten keskuudessa. Eli alkavat saamaan poliota, tuhkarokkoja ja muita tauteja jotka voivat pahasti vammauttaa tai viedä hengen kokonaan. Sitten kysymys myös on että voiko tämän takia nämä nyt hyvin kurissa olevat taudit kehittyä niin että sitten niihin ei enää ne vanhatkaan rokotteet toimi ja sitten sitä ollaankin taas kaikki kusessa...?

Käsittääkseni jotkut uskovaishörhöt poislukien, nämä lapsiltaan rokotteita kieltävät ovat juurikin tuota luomu- ja vegaaniväkeä itsekin (eli tietyntason uskovaisia hekin). Eli (mielestäni) hyvinkin vahingollisia ihan kaikille, myös - ja etenkin - itselleen.
Title: Vs: Homeopatia luomussa nykyisin?
Post by: Heikki Jokipii on 23.12.15 - klo:08:34
Näin sitten toteutetaan muuttunutta direktiiviä. Pro Agria:

Vasikan homeopaattinen hoito
Ti 19.1.2016 Huittinen  (https://www.proagria.fi/tapahtumat/vasikan-homeopaattinen-hoito-5866)

Huomatkaa ilmoituksen alalaidassa olevat logot:

- Euroopan maasudun kehittämisen maatalousrahasto
- Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
- ja Pro Agria Länsi-Suomi

Mukana järjestäjänä on myös Johtamalla aikaa -hanke (https://www.proagria.fi/hankkeet/johtamalla-aikaa-5811). En kyllä heti saa kiinni, mikä yhteys on homeopatialla ja näillä tavoitteilla:

Quote
Hankkeen tavoitteina on yritysten toiminnan kehittäminen johtamistaitoja parantamalla, lisätä ammatillista osaamista ja sitä kautta kehittää maatilayritysten kannattavuutta ja kilpailukykyä.

Mutta näin virallista se siis on. Se ei ole vain luomusäännösten "sallimaa" (Kottila), se on enemmän tai vähemmän pakollista. Ja se on valtion ja EU:n rahoilla tuettua toimintaa. Ja osallistujia on takuulla useammalta tilalta kuin niiltä neljältä, jotka v. 2013 selvityksen mukaan eläimiään homeopatiallla hoitivat.  Silloin siis yhteensä koko maassa, mutta tämä kurssi on suunnattu ilmeisesti osallistujille yksin Länsi-Suomen alueelta.

Missä määrin noiden Pro Agrian kurssien lisäksi tuetaan yksityisten yritysten ja yrittäjien samanlaista toimintaa, siitä ei ole tietoa, mutta vaikkapa tämä homeopaattien yhdistys kertoo, sivullaan "Eläinhomeopatia" (http://www.homeopaatit.fi/elainhomeopatia-3/):

Quote
Suurin osa eläinasiakkaista on koiria, hevosia ja kissoja; viime vuosina myös karjatilallisten määrä on noussut kiitettävästi asiakaskunnassamme.
Title: Vs: Homeopatia luomussa nykyisin?
Post by: Heikki Jokipii on 24.12.15 - klo:09:26
Myös Paholaisen Asianajaja oli kiinnittänyt huomiota tuohon Pro Agrian kurssiin:

ProAgria ja humpuukin tukeminen (http://paholaisen-asianajaja.blogspot.fi/2015/12/proagria-ja-humpuukin-tukeminen.html)

Kun hän siellä kysyi, miten rahoittajatahot tuollaiseen toimintaan suhtautuvat, kommentoin siellä, että niistä ainakin EU suorastaan vaatii sitä!
Title: Vs: Homeopatia luomussa nykyisin?
Post by: Heikki Jokipii on 25.12.15 - klo:13:32
Talouselämä-lehtikin yhtyy ihmettelyyn, tällä uutisella, jossa viitataan em. sivustoon:

Maatalousalan asiantuntijaorganisaatiolta erikoinen koulutus: homeopatiaa vasikoille (http://ttp://www.talouselama.fi/uutiset/maatalousalan-asiantuntijaorganisaatiolta-erikoinen-koulutus-homeopatiaa-vasikoille-6241798)
Title: Vs: Homeopatia luomussa nykyisin?
Post by: Heikki Jokipii on 25.12.15 - klo:21:34

Olisiko tässä asiassa nyt jollekin kansanedustajalle "turvallinen" vaihtoehto, "sauma" profiloitua (alustavasti) luomukriittiseksi (http://tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=182)?

Vaikkapa kysyä eduskunnan kyselytunnilla "viattomasti", miksi tällaisen huuhaan edistämiseen käytetään yhteiskunnan varoja? Kun varmaan meidän sivustoomme ei kukaan (vielä) tohdi viitata, niin kuitenkin Talouselämään viittaminen lienee sopivaa? Siinä voisi olla ensimmäinen särö asiassa nyt vallitsevaan typerään poliittiseen yksimielisyyteen. Jonka kaltaista säröä Uuden vuoden uutisessamme toivomme (http://tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=401).
Title: Vs: Homeopatia luomussa nykyisin?
Post by: Heikki Jokipii on 30.12.15 - klo:09:47
Paholaisen Asianajajan sivuston keskustelussa joku ihmetteli, missä se vaatimus homeopatian (ja yrttilääkinnän) ensisijaisuudesta oikein löytyisi. Viittasin vastauksessani em. EU:n asetukseen, ihmettelin, ovatko Suomen viranomaiset jättäneet päivittämättä sivunsa, mutta sitten jouduin - oikeastaan omaksikin hämmästykseni - toteamaan:

***

Niin se muuuten näyttää olevan. Tässä luomueläinten hoitoa koskevassa Eviran ohjeessa (2015, pdf) homeopatia (ja "fytoterapia") on kyllä mainittu, mutta ei tuota vaatimusta ensisijaisuudesta:

http://www.evira.fi/files/attachments/fi/evira/lomakkeet_ja_ohjeet/luomu/luomutuotanto_2_7_elaintuotannon_ehdot_fi.pdf

***

"Niskuiroiko" Suomi jotenkin tässä kysymyksessä? Toisaalta tuo ProAgrian kurssi viittaa kyllä siihen, että se siinä taipuu. Mutta tätä ei haluta ehkä niin julkisesti tunnustaa, se on vähän noloa? (Vaikka ProAgria on tulkittavissa yksityiseksi yritykseksi, mukana jotenkin, logonsa antaneena, oli myös paikallinen ELY eli valtio.)
Title: Vs: Homeopatia luomussa nykyisin?
Post by: Heikki Jokipii on 31.12.15 - klo:08:49
Jonkinlaisesta asian häpeämisestä kielii tämäkin luomu.fi:n eläinlääkintäsivu:

http://luomu.fi/elaimet/laakinta/

Se nimittäin kertoo näin:

Quote
EU:n luonnonmukaisen tuotannon asetus suosittelee luomueläinten hoitoon fytoterapeuttisia eli kasviperäisiä aineita. Asetus kuitenkin edellyttää, että käytettävillä kasviperäisillä aineilla tulee olla tunnetusti todellista vaikutusta eläinlajin terveyteen.

Etenkin Keski-Euroopassa fytoterapialla on pitkät perinteet eläinten hoidossa, mutta Suomesta tällainen osaaminen puuttuu lähes täysin. Siksi fytoterapeuttisten valmisteiden käyttö suomalaisten luomueläinten sairauksien hoidossa on vähäistä.

Mutta ei sanaakaan homeopatiasta!

***

Sama ilmiö tulee esille ko. sivun seuraavassakin artikkelissa. Esitelmässään Michael  Walkenhorst (Suomessa,  6.-7.11.2014) puhui vain fytoterapiasta, vaikka muualta (http://orgprints.org/2788/) tiedämme, että hän kannattaa myös homeopatiaa. Oliko häntä neuvottu tekemään Suomessa siten?PS. klo 15:30: Tuosta (edellisestä, 28.2.2015) uutisesta muuten, siellä sanotaan näin tässä Walkenhorstista:

Quote
Sveitsiläinen FiBL-tutkimuskeskus on Euroopan johtavia luomututkimuksen keskuksia. Eläinlääketieteeseen erikoistunut laitoksen tutkija Michael Walkenhorst on viimeiset 15 vuotta tutkinut etenkin lypsykarjoja pyrkien kehittämään vaihtoehtoja antibiooteille tuotantoeläinten terveyden ja sairauksien hoitoon.

Siellä ei siis sanota, että hän olisi eläinlääkäri tai vaikkapa alan akateeminen tutkija! Onko tämä "sveitsiläinen FiBL-tutkimuskeskus" sellainen laitos, jota Helsingin yliopisto voisi siinä määrin arvostaa, että se voisi kutsua sieltä luottavaisesti esitelmöitsijän? (Tämän olisi voinut kysyä myös toisessa keskustelussamme (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=674.0).)
Title: Vs: Homeopatia luomussa nykyisin?
Post by: Heikki Jokipii on 31.01.16 - klo:17:54
YLE, Simo Räsänen:

Kaksi syöpää selättänyt tiedemies Simon Flint käy ristiretkelle homeopatiaa vastaan (http://yle.fi/uutiset/kaksi_syopaa_selattanyt_tiedemies_simon_flint_kay_ristiretkelle_homeopatiaa_vastaan/8634533)

"Suomi ei ole mikään Pohjois-Korea, joten en halua kieltää vaihtoehtohoitoja. Tämä on vapaa maa, uskokoon ken tahtoo. Silti meille tarvittaisiin Ruotsin mallin mukainen puoskarilaki, jossa suojattaisiin ainakin lapset, vanhukset ja älyllisesti vajaat, sellaiset jotka eivät itse pysty päättämään asioistaan."

Lista jatkuisi loogisesti: ... ja puhekyvyttömät eläimet. Tai onhan se jo tuossa viimeisessä kohdassa listassa.
Title: Vs: Homeopatia luomussa nykyisin?
Post by: Heikki Jokipii on 16.02.16 - klo:07:14
Tässä artikkelissaan Luomuliitto kieltää - olemalla mainitsematta asiasta lainkaan - että homeopatialla (ja yrttilääkinnällä) olisi mitään sijaa ja osuutta luomueläinten lääkinnässä:

Eläinten lääkintä?
15.2.2016
Eroaako luomueläinten lääkintä mitenkään tavanomaisten eläinten lääkinnästä? (http://www.luomuliitto.fi/elainten-laakinta/)

Onko tuo nyt oikein rehellistä? OK, voi olla niin, että asiaa ei edelleenkään Suomessa kovin paljon harrasteta, mutta harrastetaan kuitenkin, minkä todisteena jo edellä mainittu Pro Agrian järjestämä homeopatiakurssi 19.1.2016. Eikö asian olisi voinut kunnolla tuossa selittää, samalla vaivalla?

PS. Lähetin Elisa Niemelle mailin, jossa kysyin, että eikö tuo uutinen tuollaisenaan ole pikkuisen juksausta. Kun ottaa huomioon EU-direktiivin ja myös tuon mainitun äskettäisen kurssin.

PS. Sattummoisin juuri tänään on Luomuinstituutin järjestämä yleisöluento eläinlääkinnästä luomusta. Esityksen teksti tulee myöhemmin verkkoon.
Title: Vs: Homeopatia luomussa nykyisin?
Post by: Heikki Jokipii on 19.02.16 - klo:08:31
Sain Luomuliitolta vastauksen:

Quote
Teksti luomueläinten lääkinnästä kertoo sen mitä säännöissä sanotaan ja
miten lääkintä tiloilla toimii käytännössä.

Yrttejä saa käyttää jos yrtit ovat luomua. Varsinaisia tuotantoeläimille
sisäiseen käyttöön tarkoitettuja yrttilääkkeitä ei minun tietääkseni
Suomen markkinoilla ole.

Homeopaattisia valmisteita ei Suomessa ole tuotantoeläimille
rekisteröity. Ihmisille ja seuraeläimille rekisteröityjä valmisteita
löytyy ja niitä saa käyttää kunhan eläinlääkäriä on konsultoitu ja
kantaliuos on laimennettu alle 1/10 000.

Käytännössä homeopaattisten valmisteiden käyttö luomutiloilla on
Suomessa hyvin vähäistä.

Terveisin Katarina Rehnström
Luomuliiton kotieläinasiantuntija

Vastauksessa vastaukseen ihmettelin edelleen, miksi sitten Pro Agria järjesti vasikkakurssinsa, ja miten sitten suhtaudutaan siihen, mitä EU-direktiivi asiasta sanoo.

Mutta varmasti voimme uskoa sen, että homeopatian käyttö on Suomessa vähäistä. Ja siinä ohella senkin, että sitäkin vähää hiukan "hävetään".

PS. Sattummoisin juuri tänään on Luomuinstituutin järjestämä yleisöluento eläinlääkinnästä luomusta. Esityksen teksti tulee myöhemmin verkkoon.

Pöh, katsoin väärin: luento koski yleisesti eläinten hoitoa. Ja siinä ei otettu mitään kantaa homeopatiaan. Jotain oli luennolla sanottu "luomulääkkeistä", esitysdiojen mukaan, mutta tuskin paljon oli sanottu.
Title: Vs: Homeopatia luomussa nykyisin?
Post by: Heikki Jokipii on 19.02.16 - klo:13:24

Sain vielä Katarina Rehnströmiltä tämän vastauksen:

Quote
ProAgria tai mikä tahansa taho saa järjestää homeopatiakursseja jos haluavat. Se ei ole kiellettyä, eikä Luomuliitolla ole sen asian kanssa mitään tekemistä. Luomuliitto on vastuussa omista koulutuksistaan ja muut tahot omistaan.

Suomi noudattaa EU:n direktiivia. Siihen miksi EU:n direktiivi on mitä on en tiedä vastausta. Kannattaa kääntyä ministeriön puoleen.

Suomi ja Luomuliitto ei "niskuroi" vaan noudattaa sääntöjä, kuten pitääkin. Luomusäännöissä kannustetaan käyttämään mieluummin fytoteriaa ja homeopatiaa. Mutta kuten aikaisemmin sanoin, käytännön tasolla luonnonlääkintä (jos tällaista sanaa käytetään) on meillä vielä lapsen kengissä ja käyttö marginaalista.

Tuohon en enää vastaa. Vaan siinä se on, voi sanoa "sat sapienti", viisaalle kylliksi.

Title: Vs: Homeopatia luomussa nykyisin?
Post by: Heikki Jokipii on 18.05.16 - klo:09:18
Juuri sama (tai samat) juontaja(t), jo(t)ka Radio Suomessa ei(vät) jätä käyttämättä tilaisuutta tuoda luomua esiin ja sitä ylistää, puolusti(vat) tänä aamuna tätä homeopatian puffausta:

Perhevalmennuksessa jaettu esite ihmetytti Espoossa: homeopatiaa synnytyskipuihin? Kaupunki poistaa materiaalin (http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001180939.html)

Jotenkin siihen tapaan, että vaihtoehtoja täytyy olla, tarvitaan lisää tietoa, ei voi suoralta kädeltä tuomita tai hylätä, akupunktiotakin ryhtyi "koululääketiede" myöhemmin käyttämään jne.

Jos joku kohu-uutinen tulisi esiin luomueläinten rääkkäämisestä homeopatiaan turvautumalla, selittely olisi varmaan samanlaista, jos he tuolla tavalla olivat valmiita ihmisäitien rääkkäämiseen.
Title: Vs: Homeopatia luomussa nykyisin?
Post by: Heikki Jokipii on 17.11.16 - klo:18:50
MTK:n Tukinetti -sivuston blogista, Itävallan matkakertomuksesta, päivätty 11.11.16:

http://tukinetti.net/blogit?n=82

Quote
Kantri-Inno Itävallassa

Kahdeksan innokasta kainuulaista luomuviljelijää lähti 6.10. aamuvarhaisella matkaan Kajaanista Helsingin ja Münchenin kautta kohti Itävallan Zell am Seetä.

Quote
Luomukarjaa hoidetaan ensin homeopaattisilla valmisteilla mikäli karja sairastaa. Jos homeopatia ei tuo apua, käännytään ”normilääkinnän” puoleen. Itävallassa myös eläinlääkärit käyttävät ja määräävät homeopaattisia valmisteita. Niitä voi ostaa myös apteekeista ilman reseptiä. Homeopatia on ollut käytössä vuosisatoja, eikä sitä pelätä ja vähätellä kuten usein täällä kotimaassa. Mikäli antibiootteihin joudutaan turvautumaan, on kuurin jälkeen varoaikaa 2 vkoa.

Mitäpä tuohon sanoisi? No, ainakin sen, että Itävallassa ovat täsmälleen samat luomusäännökset voimassa kuin Suomessakin. Mutta silti tuo kirjoittaja - itsekin siis luomuviljelijä - kuvaa tuota jotenkin uutena tai erikoisena tai meistä poikkeavana ilmiönä?
Title: Vs: Homeopatia luomussa nykyisin?
Post by: Heikki Jokipii on 23.11.16 - klo:06:11
Tässä saksankielisessä uutisessa ...

Tiere, die homöopathisch behandelt werden (http://www.sueddeutsche.de/wissen/homoeopathie-tiere-die-homoeopathisch-behandelt-werden-1.3203671)

... tuli tieto, että homeopatiaa eläinlääkinnässä on äskettäin EU-parlamentissa puolusteltu sillä, että se voisi olla jonkinlaiseksi avuksi, kun vastustetaan antibioottiresistenssin syntymistä Euroopassa:

Quote
Was weniger bekannt ist: Auch in deutschen Tierställen gibt es Anhänger der Homöopathie. Und wenn es nach der Politik geht, dürfen es sogar noch mehr werden. Als sich vor wenigen Wochen drei EU-Parlamentarier der Europäischen Volkspartei zum Thema Antibiotikaresistenzen äußerten, fiel der überraschende Satz: "Homöopathische Wirkstoffe können bei entsprechender Diagnose eine gute Ergänzung oder sogar eine Alternative zur Schulmedizin sein."

Kuten edellä on todettu, Suomessa ollaan hyvin "ujoja" tuomaan tätä homeopatiaa esille, mutta myös tässä noin pari vuotta sitten pidetyssä esitelmässä puhuttiin "vaihtoehdoista":

Antibioottiresistenssi vaatii vaihtoehtojen kehittämistä eläinten terveydenhoitoon ja eläinlääkintään (http://luomu.fi/kirjoitus/antibioottiresistenssi-vaatii-vaihtoehtojen-kehittamista-elainten-terveydenhoitoon-ja-elainlaakintaan/2/)

Silloinhan epäilimme, että esitelmän pitäjää oli pyydetty olemaan hiljaa (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=688.msg7848#msg7848) homeopatiasta, kun ollaan Suomessa. Hyvin hiljaa Suomessa ollaan edelleen. Pro Agriakaan ei ole järjestänyt uutta homeopatiakurssia. Luultaavasti homeopatiasta joutuvat pääosin kärsimään täällä viihde-eläimet, lemmikit (ja toissijaisesti niiden omistajat, lompakkojensa kautta)? Tai sitten tätä salatiedettä myös harjoitetaan salaa. (Päinvastoin kuin esim. Itävallassa, ks. edellinen puheenvuoro, lainauksineen ja linkkeineen.)


PS. myöhemmin: Toisaalta, "vaihtoehdon vaihtoehto" selvälle humpuukille (so. homeopatialle) alkaa tällaisessa yhteydessä helposti vaikuttaa jo aivan "kunnialliselta", mutta mitä kunnon näyttöä on tuolla "fytoterapiallakaan"? Se, että meillä kyllä on joitakin (alunperin) luonnonkasveista peräisin olevia toimiviakin lääkkeitä, ei ole tällainen näyttö.
Title: Vs: Homeopatia luomussa nykyisin?
Post by: Heikki Jokipii on 15.12.16 - klo:09:06
Taas kerran oli tehty yhteenveto homeopatian tehosta eläimiin tehdyistä vertaisarvoiduista tieteellistä tutkimuksista ...

‘Insufficient evidence’ of homeopathy’s efficacy as antibiotic replacement in livestock (https://www.geneticliteracyproject.org/2016/12/13/insufficient-evidence-homeopathys-efficacy-antibiotic-replacement-livestock/)

... ja tulos taas pitkästyttävän sama: ei mitään osoitettavaa tehoa.

Jos kerran Suomessa ei kuulemma homeopatiaa käytännössä käytetä luomueläinten hoidossa, eikö saman tien Suomi voisi hakea poikkeusta tuohon EU-direktiiviin, ihan samaan tapaan kuin luomumaidon D-vitaminoinnissakin? Miksi sitä roikottaa mukana (ks. edellä 30.12.15)? Eikö saman tien voisi homeopatian eläinlääkinnässä jopa kieltää, eläinrääkkäyksenä? Jos se olisi laissa, ei Suomen luomuväen tarvitsisi sitten selitellä esim. saksalaisille "virkatovereilleen", mikseivät he sitä käytä.
Title: Vs: Homeopatia luomussa nykyisin?
Post by: Heikki Jokipii on 16.12.16 - klo:04:45
Eviran ohjeista (pdf) "Luomutuotanto 2 Eläintuotannon ehdot" (https://www.evira.fi/files/attachments/fi/evira/lomakkeet_ja_ohjeet/luomu/ohje_1821_luomutuotanto_2_versio_8_elaintuotannon_ehdot_fi.pdf) eläinlääkinnästä 4 ensimmäistä pallukkaa, eli ne, jotka ovat keskusteluaiheemme kannalta relevantteja:

Quote
6.1 Eläinlääkkeiden käyttö

Eläinlääkkeiden  käytössä  on  luonnonmukaisessa eläintuotannossa noudatettava seuraavia sääntöjä:
 
• Eläinten lääkintään saa käyttää vain sellaisia lääkevalmisteita, jotka on Suomessa  hyväksytty käytettäviksi tuotantoeläimille.
• Tuotantoeläimelle  käytettävän  homeopaattisen tai antroposofisen valmisteen sisältämän lääkeaineen pitoisuus on pienempi  kuin  1/10 000 (D4).
• Lääkevalmisteiden    käyttö ennaltaehkäisevästi on kielletty,  lukuun  ottamatta  fytoterapeuttisia  ja  homeopaattisia  lääkkeitä  (mikäli valmiste on Suomessa rekisteröity). Ennaltaehkäiseväksi  lääkevalmisteiden käytöksi ei katsota eläinlääkärin määräämiä hoitoja.
• Näin ollen tilalla saa olla vain eläinlääkärin määräämiä  lääkevalmisteita. Esimerkiksi loislääkkeiden  tulee  olla  eläinlääkärin  määräämiä.

Näin ollen siis homeopaattisia lääkkeitä saa käyttää vain, jos löytää jostain sellaisen eläinlääkärin, joka suostuu niitä määräämään. Sellaisia tiettävästi Suomessa on (ainakin on lemmikkieläinpuolella).

Homeopaattisenkin (antroposofisen) lääkkeen tulee olla hyväksytty tuotantoeläimille ja rekisteröity. Onko tällaisia homeopaattisia lääkkeitä? Toisaalta luulisi olevan, jos tuollainen määräys on olemassa. - Toisaalta tietysti meillä on myös määräykset GMO-ainesosien merkinnöistä elintarvikkeissa, vaikka ensimmäistäkään tällaista elintarviketta ei ole myynnissä.

FIMEA:lla on pitkä litania myyntiluvan antamisesta myös näissä:

Homeopaattiset ja antroposofiset valmisteet (http://www.fimea.fi/myyntiluvat/kasvirohdoslaakkeet_ja_homeopaattiset_valmisteet/homeopaattiset_ja_antroposofiset_valmisteet)

Siellä puhutaan myös eläinlääkkeistä. Sivun loppupuolelta löytyy listoja rekisteröidyistä valmisteista. En kuitenkaan onnistunut löytämään listaa tuotantoeläimille rekisteröidyistä valmisteista. Löytyykö sellaista?

***

Eli kuinka helppoa olisi tuollaisen aloitteen homeopatian kieltämisestä eläinlääkinnässä mennä läpi?  Tiedeväen tuen se varmasti saisi, mukaan lukien valtaosan eläinlääkäreistä, luulen. Mutta voisiko sille saada jopa Luomuliiton tuen tai ainakin hyväksynnän, s.o..ettei se sitä raivokkaasti vastustaisi?
Title: Vs: Homeopatia luomussa nykyisin?
Post by: Heikki Jokipii on 25.01.17 - klo:14:06
Tässä ei ole kyse eläinlääkinnästä, mutta homeopatiasta kyllä:

Homeopatia apuna kasvinviljelyssä ja tuholaisten torjunnassa  (http://www.kao.fi/koulutukset/homeopatia-kasvinviljelyssa-ja-tuholaisten-torjunnassa-9-10-5-2017/)

Luomuviljelyäkään ei mainita, mutta mitäpä muutakaan tuo voisi olla. Samainen Kainuun ammattiopisto järjestää mm. biodynaamisen viljelyn kursseja (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=177.msg9591#msg9591). Myös se järjestää tällaisen kurssin:

Ayurvedan perusteet 10 pv (helmi-maaliskuu 2017) (http://www.kao.fi/koulutukset/ayurvedan-perusteet-10-pv-helmi-maaliskuu-2017/)

Taitaa tuossa olla jo aika monta "kiinnitystä" Skepsis ry:n erään tietyn palkinnon saamiseen.
Title: Vs: Homeopatia luomussa nykyisin?
Post by: Heikki Jokipii on 22.12.17 - klo:08:50
Rapakon takaa kuuluu tällaista:

Homeopaattiset lääkkeet vastatuulessa Yhdysvalloissa – Kansallisen lääkeviraston linja tiukkenemassa (https://yle.fi/uutiset/3-9985170)

Koskee tietysti enemmän ihmislääkintää, mutta kuitenkin. Luomuliitto/Luomulehti tässä jutussaan 5.12.2017 haluaa korostaa luomueläinten lääkinnän normaalisuutta:

Luomulehti: Luomukotieläintuotannossa terveydenhoidon tulee perustua sairauksien ennaltaehkäisyyn (http://www.luomuliitto.fi/luomulehti-luomukotielaintuotannossa-terveydenhoito/)

Mutta sitten homeopatia tuodaan kuitenkin esiin, vähän ohimennen, ikäänkuin "muina miehinä" (lihav. HJ):

Quote
Kaikkia Suomessa rekisteröityjä eläinlääkkeitä ja eläimille soveltuvia homeopaattisia valmisteita saa käyttää kuten tavanomaisessakin tuotannossa. Kaikkien eläinten hoitoon käytettyjen lääkevalmisteiden tulee olla eläinlääkärin määräämiä.

Kyllä, nuo lääkkeitä koskevat määräykset koskevat tietysti kaikkia eläimiä. Mutta kuinka monen tavanomasen tilan uskoisitte lääkitsevän eläimiään homeopaattisilla valmisteilla?
Title: Vs: Homeopatia luomussa nykyisin?
Post by: Heikki Jokipii on 16.01.18 - klo:05:35
Ihmislääketieteessä kansanedustaja, lääkäri Päivi Räsänen nosti kissan pöydälle, kirjoitti uskomuslääkintää vastaan Hesarin yleisönosastossa (https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005524346.html). Lehti itse nosti asian pääkirjoitukseensa tänään.

Entä eläinlääketiede? Entä asian kytkennät EU:iin, tuolla etelämmässä uskomuslääketiede on voimissaan, sillä on poliittista tukeakin? Ja kuten näkyy, jossain määrin Suomi eli Evira ja Fimea ulvoo susien mukana eli taipuu vaikka rekisteröimään homeopaattisia lääkkeitä, ks. edellä 16.12.17.

Kun tämä viimeinen kohu on syntynyt tällaisista hopeaveden kaltaisista potentiaalisesti vaarallisista aineista ...

Poliisi kuulusteli hopeavettä lapselleen juottanutta äitiä – pahoinpitelytutkinnassa odotetaan lausuntoa Fimealta (https://yle.fi/uutiset/3-10023498)

... on monessa uutisessa viitattu siihen, että homeopaattisista "lääkkeistä" ei kertakaikkiaan voi olla haittaa. Totta sinänsä, paitsi silloin jos ne korvaavat oikean hoidon. Ihmisillä tai eläimillä.
Title: Vs: Homeopatia luomussa nykyisin?
Post by: Heikki Jokipii on 24.01.18 - klo:07:19
Keskustelu jatkuu:

Suuri hotelliketju tarjoaa näkijähetkiä ja enkelijumalattaria: hyvinvointibisneksessä liikkuu raha, mutta valvonta ontuu
Vaihtoehtohoitoja markkinoivat nyt myös ketjuliikkeet. Alan kuluttajansuoja on olematon. (https://yle.fi/uutiset/3-10035701)

Mutta mitenkä tuota nyt valvot? Tai miten varmistaa kuluttajansuoja?

Jos vaikka lehmälle annetulla homeopaattisella valmisteella ei ollut mitään vaikutusta, kuinka siitä valittaa? Luultavasti ainoa mahdollisuus on se, jos huomaa, ettei ko. valmiste ollutkaan virallisella listalla eli rekisterissä?

PS. Joskus vuosia sitten oli joku selvännäkijä tms. "poistanut kirouksen" ja laskuttanut siitä huomattavan summan. Oikeus katsoi, että summa oli "kohtuuton". Olen hukannut tarinan yksityiskohdat, enkä osaa enää kertoa, mitä summaa toimenpiteestä oikeus piti kohtuullisena.
Title: Vs: Homeopatia luomussa nykyisin?
Post by: Heikki Jokipii on 27.01.18 - klo:08:06
Näin ihmiset voivat tehdä:

 Gambian ex-diktaattorin aids-ohjelman uhrit hakevat oikeutta – yrttilääkitys johti jopa kuolemiin (http://www.maailma.net/uutiset/gambian-ex-diktaattorin-aids-ohjelman-uhrit-hakevat-oikeutta-yrttilaakitys-johti-jopa)

Mutta yrttilääkityt ja homeopatialla hoidetut lehmät eivät kanteita nosta.
Title: Vs: Homeopatia luomussa nykyisin?
Post by: Heikki Jokipii on 17.02.18 - klo:08:10
Tällä kertaa tässä Pro Agrian kurssi-ilmoituksessa ei homeopatiaa mainita....

Luonnonmukaisen tuotannon peruskurssin kotieläinpäivät, Länsi-Suomi (https://lansi-suomi.proagria.fi/tapahtumat/luonnonmukaisen-tuotannon-peruskurssin-kotielainpaivat-lansi-suomi-9097)

... vaikka eläinlääkintääkin kurssilla käsitellään. Onko jotain todella muuttunut - vai pelästyikö Pro Agria sitä kohua, joka asiasta viimeksi syntyi? (Ks. edellä 23.12.15 ja siitä eteenpäin). Eikä tuo nyt sitä netissä esille?
Title: Vs: Homeopatia luomussa nykyisin?
Post by: Heikki Jokipii on 31.10.18 - klo:05:51
Tässä tänä syksynä päivätyssä (20.09.18) Eviran eli Merja Mannisen esityksessä on yhteenveto otsikkomme kysymyksestä Suomessa:

https://www.evira.fi/globalassets/tietoa-evirasta/tapahtumat/tapahtumien-materiaalit/elaimet-ja-rehut/10-manninen_luomu_ja_elainten_laakinta.pdf

Sen mukaan EU-määräykset ovat kyllä ennallaan, eli ensisijaisesti pitäisi käyttää luomulääkkeitä. Mutta käytännössä näin ei kuitenkaan täällä tapahdu, vaan:

Quote
2013 luomueläintuotannon valvonnan
painopiste: Kysely homeopaattisten
valmisteiden käytöstä

 Homeopaattisten valmisteiden käytöstä Suomessa luonnonmukaisessa
tuotannossa ei ole aikaisempaa koottua tietoa.
 Valvonnan painopistekyselyssä neljä toimijaa ilmoitti käyttäneensä
luomueläimille homeopaattisia valmisteita.
 Valmisteita käytettiin utaretulehduksen, lihasvammojen, nyrjähdysten ja
silmävammojen hoitoon.
 Kolmessa tapauksessa homeopaattisen valmisteen käytöstä oli konsultoitu
eläinlääkäriä.
 Kahdessa tapauksessa valmisteet oli hankittu apteekista ja
luontaistuotekaupasta, kahdessa tapauksessa valmisteen hankintapaikka ei
kyselyn yhteydessä tullut ilmi.
 Valvonnan yhteydessä kerättyjen tietojen perusteella homeopaattisten
valmisteiden käyttö luomukotieläintiloilla on erittäin vähäistä.

Täytynee meidänkin tuo nyt uskoa. Eli luomuaate Suomessa on hitusen "raittiimpaa" kuin Keski-Euroopassa. Täällä ei homeopatialla eikä siihen liittyvällä yleisaatteella eli steinerilaisuudella ole suurta merkitystä (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=177.msg12693#msg12693).

Eli ei nyt lyödä kovasti rumpua, vaikka puoskarilaista onkin nyt paljon puhetta, ja sellainen todennäköisesti tulee. Ja kyllä eläintenkin puoskarointi epäilemättä saisi sen piiriin kuulua.
Title: Vs: Homeopatia luomussa nykyisin?
Post by: Heikki Jokipii on 14.05.19 - klo:05:40
Näin siis näyttäisi olevan eläinlääketieteenkin puolella (ks. juuri edellä):

Muistatko vielä kohut hopeavedestä ja mustasta salvasta? Vaihtoehtoisten hoitomuotojen käyttö ei ole lisääntynyt, vaikka julkisen keskustelun perusteella niin voisi luulla (https://yle.fi/uutiset/3-10716856)

Tosin asiasta ei ole ollut juuri julkista keskustelua viime vuosina. Eikä sille ole ollut Suomessa akuuttia tarvettakaan. Voisi tietysti eurovaaleissa ottaa esille, että koska kelvoton direktiivi luomueläinten hoidosta saadaan kumottua.
Title: Vs: Homeopatia luomussa nykyisin?
Post by: Heikki Jokipii on 12.10.19 - klo:06:20
Kuten edellä on moneen kertaan sanottu, homeopatialla ei Suomessa ole suurta, oikeastaan mitään merkitystä. Mutta tietysti biodynaamisessa viljelyssä sillä yhä on:

Demeter 4/18 (https://www.biodyn.fi/demeter-4-18/)

Quote
Aiheina
[...]
Homeopatian käyttö ja teho utaretulehduksessa
[...]
Biodynaamiset preparaatit lääkkeen näkökulmasta

Quote
Homeopatia ei ole lumelääkintää, kertoo tässä lehdessä esitelty kirjallisuustutkimus. Entä biodynaamiset preparaatit, miten lääketiede näkee ne?


Mutta niitä biodynaamisia tiloja Suomessa on vain 12 kappaletta. Nekään eivät kaikki ole eläintiloja (7 niistä ei ole, ainakaan tuotetarjontansa perusteella, eli eläintiloja on vain 5). *)

Koska kuitenkin jossain muualla Euroopassa asialla vielä on merkitystä, voisivat meppimme silti yrittää kelvottoman direktiivin kumota.

________

*) sorry, lukumäärieni tietty horjuvuus tässä. Biodynaamisen yhdistyksen listassa roikkuvat luomutilat (ehkä entisiä biodynaamisia tiloja?) sotkevat.

Title: Vs: Homeopatia luomussa nykyisin?
Post by: Heikki Jokipii on 24.11.19 - klo:08:32
Voimme edelleen huomioida hyvän tilanteen Suomessa:


http://etko.savonia.fi/ajankohtaista/183-luomutilan-terveydenhuolto-koulutus-5-12

Ainakaan tuossa tilaisuuden ohjelmassa homeopatia ei edes vilahda.
Title: Vs: Homeopatia luomussa nykyisin?
Post by: Heikki Jokipii on 28.12.19 - klo:06:20
Homeopatialla eläinlääkinnässä ei siis Suomessa ole käytännössä mitään merkitystä. Kuten olemme siitä saatavissa olevista tiedoista edellä haarukoineet.

Mutta Sveitsissäpä on, ja enemmän merkitystä sille halutaan:

Bund fördert Komplementärmedizin in der Landwirtschaft
Globuli erobern den Kuhstall (https://www.blick.ch/news/politik/bund-foerdert-komplementaermedizin-in-der-landwirtschaft-globuli-erobern-den-kuhstall-id15679125.html)

Tuossa väitetään, että siellä myös tavanomaiset viljelijät olisivat osoittaneet asiaan kiinnostusta. Sitä on "myyty" sillä, että niin antibioottien käyttöä pystyttäisiin vähentämään.

Vaikka tuota ei Suomessa ole havaittukaan, kyllä tällaiset muodit helposti rajat ylittävät.  Erityisesti kun tuotakin asiaa edistetään poliittisten verkostojen kautta. Joten tilannetta kannattaa ehkä tarkkailla, täälläkin.

Mutta muutoin täytyy muistaa poliisin käsitys nuorten huumeiden käytöstä: silloin, kun tilanne on hyvä, ei mediassa pidä huumeista paljon rummuttaa. Etteivät nuoret kiinnostuisi, ja tilanne sitä kautta pahenisi.
Title: Vs: Homeopatia luomussa nykyisin?
Post by: Heikki Jokipii on 31.01.20 - klo:05:06
Biodynaaminen viljely Suomessa on täällä tullut aika hyvin taputeltua (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=177.msg16201#msg16201). Siihen aatteellisesti läheisesti liittyvä homeopaattinen eläinlääkintä on meillä lakannut olemasta ongelma, kuten edellä on jo useasti todettu.

Eikä se luultavasti ole järin suuri ongelma ihmispuolellakaan. Sensijaan saksankielisessä Euroopassa se yhä on. Saksassa yritetään nyt poistaa homeopaattisia lääkkeitä (https://www.aerzteblatt.de/nachrichten/108947/Homoeopathie-Aerzte-fuer-Ende-der-Erstattung-durch-Krankenkassen?rt=b607366b685cbe3f4e8f0af2d1699988) yhteiskunnan lääkekorvausten piiristä, jota homeopatiaan uskovat tietysti villisti vastustavat. Itävallassa homeopatia (lääkekorvauksineen) ei ole edes uhattuna, ja näin laajasti siihen uskotaan:

Zwischen Glauben und Wissenschaft (https://www.addendum.org/homoeopathie/zwischen-glauben-und-wissenschaft/)

Quote
In kaum einem Land ist die Nachfrage nach homöopathischen Mitteln so hoch wie bei uns. Mehr als zwei Drittel aller Österreicher setzen auf Globuli und Co. – obwohl die Wirksamkeit abgesehen vom Placebo-Effekt bis heute nicht nachweisbar ist


Kaksi kolmasosaa itävaltalaisista luottaa siis homeopatiaan. Nyt ei ole viitata suomalaiseen tutkimukseen*), mutta "mutuni" sanoo, ettei tuo luku meillä ole noin korkea.

Intiassa on oikein erityinen ministeriö perinteistä lääkintäperinnettä varten – joka ei kuitenkaan ole sama kuin Intian terveysministeriö. Perinteiseen lääkintään on homeopatia päässyt mukaan, vaikka Euroopasta onkin kotoisin.

Ludger Wessiltä hänen Twitter-sivustonsa kautta nämä linkit. Ensimmäisessä kerrotaan miten ko. ministeriö suosittelee homeopatiaa Kiinan koronavirusta vastaan:

India's Government Recommends Homeopathy For Coronavirus Prevention. What's The Harm?  (https://www.sciencealert.com/india-s-government-is-recommending-homeopathy-to-ward-off-the-coronavirus)

Kuhdung auf Rezept (https://www.tagesanzeiger.ch/wissen/natur/kuhdung-auf-rezept/story/12323535)

Lehmänlantaa reseptillä (ks. artikkelin kuva).

____________________

*) löytyi kuitenkin tällainen:

Heikki Ervasti: Suomalaisten yliluonnolliset uskomukset. Yhteiskuntapolitikka 3/2006.

Suomalaisten yliluonnolliset uskomukset (https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/100142/063ervasti.pdf?sequence=1) (pdf)

Siitä tämä uskomus ja kannatusprosentti:

Quote
Vaikka homeopatialla ei ole lääke-
tieteen tunnustusta, on se tehokas
tapa hoitaa sairauksia.                       31,9%

Eli yllättävän korkea, noin kolmannes suomalaisillakin. Ainakin tuohon aikaan.

Mutta Helsingin Itäkeskuksen apteekeista minulla on se empiirinen havainto, että niillä ei ole enää tarjolla homeopaattisia valmisteita. Jokunen vuosi sitten yhdellä niistä oli.
Title: Vs: Homeopatia luomussa nykyisin?
Post by: Heikki Jokipii on 06.02.20 - klo:11:52
Valitettavasti minun täytyy nyt raportoida seuraavaa, eli korjaus edelliseen.

Jouduin käymään silnä yhdessä Itäkeskuksen apteekissa, jossa niitä homeopaattisia "lääkkeitä" olin nähnyt. Siellä niitä oli vieläkin. Tosin hylly oli nyt kapea, ja hyvin huomaamattomassa paikassa. Mutta niitä oli, yhä vielä.

Asiaan syyttömälle farmaseutille ilmoitin paheksuntani.

Tämä ei tietysti kerro mitään homeopatiasta eläinlääkinnässä. Tietojeni mukaan Itäkeskuksessa on viljelijöitä yleeensäkin kovin vähän, ja luultavasti luomuviljelijöitä ei yhtään. Eikä edes tuotantoeläimiä! –Toisin oli ennen: omin silmin olen nähnyt 1970-luvulla lehmiä laitumella nykyisen Itiksen kauppakeskuksen tontilla.
Title: Vs: Homeopatia luomussa nykyisin?
Post by: Heikki Jokipii on 08.02.20 - klo:05:48
Suomessa ei sentään valtiovalta homeopatiaa suosi. Muuta kuin sen verran, että se pitää yllä luetteloa EU-hyväksytyistä homeopaattisista eläinlääkkeistä. Mutta Intiassa ja nyt myös Brasiliassa suosii:

India and Brazil sign agreement to promote quackery (http://www.revistaquestaodeciencia.com.br/english/2020/02/03/india-and-brazil-sign-agreement-promote-quackery)

Kun nyt puoliepätoivoisesti Suomessa etsitään syitä, miksei brasilialaista lihaa saisi tuoda Suomeen, niin ehdotamme yhdeksi seuraavaa: eläimiä rääkätään siellä tehottomilla humpuukilääkkeillä! ;D

Sillä eläinlääkintäkin tuossa jutussa mainitaan.
Title: Vs: Homeopatia luomussa nykyisin?
Post by: Heikki Jokipii on 13.02.20 - klo:08:57
Saksasta tulee tietoja, että Steiner-koulut siellä levittävät rokotusvastaisuutta:

Gastbeitrag: Waldorfpädagogik und Impfungen (https://anthroposophie.blog/2020/02/12/waldorfpadogik-und-impfung/)

Tällaistakaan ei tietääkseni tapahdu Suomessa (vrt. eläinlääkintä).

Ei suoranaisesti pysy aiheessa, mutta minulla on se vanha muistikuva, että Suomen (pienen) GMO-vastaisen yhdistyksen juuret olivat (pienessä) rokotusvastaisessa yhdistyksessä, siinä vuosisadan vaihteessa.
Title: Vs: Homeopatia luomussa nykyisin?
Post by: Heikki Jokipii on 05.03.20 - klo:05:21
Intiassa tämä jatkuu.

Intiassa on oikein erityinen ministeriö perinteistä lääkintäperinnettä varten – joka ei kuitenkaan ole sama kuin Intian terveysministeriö. Perinteiseen lääkintään on homeopatia päässyt mukaan, vaikka Euroopasta onkin kotoisin.

Ludger Wessiltä hänen Twitter-sivustonsa kautta nämä linkit. Ensimmäisessä kerrotaan miten ko. ministeriö suosittelee homeopatiaa Kiinan koronavirusta vastaan:

India's Government Recommends Homeopathy For Coronavirus Prevention. What's The Harm?  (https://www.sciencealert.com/india-s-government-is-recommending-homeopathy-to-ward-off-the-coronavirus)

Kuhdung auf Rezept (https://www.tagesanzeiger.ch/wissen/natur/kuhdung-auf-rezept/story/12323535)

Lehmänlantaa reseptillä (ks. artikkelin kuva).

Like cancer, coronavirus can be cured with cow dung and cow urine: Assam BJP MLA (https://www.newindianexpress.com/nation/2020/mar/02/like-cancer-coronavirus-can-be-cured-with-cow-dung-and-cow-urine-assam-bjp-mla-2111123.html?fbclid=IwAR0c1BxTUOtVBynFmENCIvVT2YhlZHN6zGKjAreN3gJxAvqG0SBFGrWcIKc)

Meillä tuosta ei kyllä innostusta synny. Mutta Ludger Wess twiitissään vitsaili, että Saksassa voisivat maanviljelijät hyvinkin tuosta saada lisätienestiä.

***

Hiukan sivuun asiasta, mutta Zaruk väittää näin eräästä toisesta tietämästämme intialaisesta:

The Germination of Outrage: How Vandana Shiva Fabricates Conspiracy Theories (https://risk-monger.com/2020/02/27/the-germination-of-outrage/)

Quote
Shiva is presently Shiva is presently fabricating a new story to strengthen her conspiracy narrative: that the recent coronavirus outbreak, COVID-19, was caused by GMO animal feed in China. Yes, Monsanto is succeeding in its quest for the mass slaughter of humanity.
Title: Vs: Homeopatia luomussa nykyisin?
Post by: Heikki Jokipii on 17.03.20 - klo:05:17
Tämä MT:n juttu osoittaa, että huhut kyllä kulkevat:

Lehmän virtsan juominen suojaa ja korona on lähtöisin naudoista – koronaviruksesta liikkuu monia vääriä uskomuksia (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.1021667)

Eli tuo em. intialainen tarina on tullut myös MT:n toimituksen tietoon. Lehti ei kuitenkaan osoita sitä kohtaan mitään ymmärrystä.

Suomessa on tiettyjä huhuja kohtaan — vaikka ne olisivat netissä aivan "viraalisia" — (luontaista) vastustuskykyä!
Title: Vs: Homeopatia luomussa nykyisin?
Post by: Heikki Jokipii on 26.04.20 - klo:09:33
Tässä on "käännetty" homeopaattisia väitteitä tavalliselle saksankielelle:

https://t.co/e1u9KCxJEz?amp=1

Vaikka asialla Suomessa ei juuri merkitystä olekaan, näin paljon siihen Saksassa käytetään rahaa:

Quote
*Mit Homöopathika werden in Deutschland jährlich nur etwa 670 Millionen Euro Umsatz erzielt. Kann man das schon als Industrie bezeichnen?


Ja siellä on vielä kesken vääntö siitä, pitäisikö valtion tuota toimintaa tukea (ks. edellä 31.01.20).